走進咗這家餐廳,一陣香氣嗲到我心花怒放🌸!首先點咗黑蒜油炒鮮蝦雜菌意大利麵,吓!真係滿足晒啲蝦控,炒得啱啱好,雜錦菇呢,口感爽彈,蒜香掛咗滿口,CP值幾高。再嚟就係賣相撩人嘅雞翼拼盤,黑椒那款,勁夠味,入口即溶;檸檬款清新提神,一啖咬落去,皮脆肉汁四溢。最突出嗰款係釀咗飯嘅雞槌--獨家秘製,飯粒香糯,啖啖驚喜,食完令人拍案叫絕👏!特色甜品黑糖蕨餅呀,真係好有驚喜,外層嘅蕨餅韌韌地,入口甜而唔膩,綴以自家製嘅紅豆同綠茶雪糕,simply perfect!瘦身嘅我都放唔住口欸!茶點我選擇凍頂烏龍茶千層,茶味輕盈優雅,但如果cream層可以再輕柔啲就冇得頂喇!而多明尼加60%朱古力咁深喉,簡直係Chocolate Lover嘅天堂😍,bitter sweet嘅完美平衡。最後點杯DIRTY來收科,滑順嘅奶泡襯托出咖啡嘅濃郁香氣,層次分明,每一啖都好似喺味蕾上演咗一場音樂會!下次有空,一定再嚟,有得慢慢享受㗎嘛~🎶👅💓

2023-10-16 722 瀏覽
唔係專登入去,都唔會經過嘅位置但偏偏係咁樣,所以佢好特別好原始 好寧靜 好chill之前食過一次,今次第二次今次好明顯貴左 但唔緊要啦,間野感覺已贏咗食左個黑蒜油蝦意粉 $118一黎到無乜賣相😹小失望 但食落ok ge香口味I like 但得兩粒蝦Iced Mocha $54 要單點出奇地好飲 飲品反而賣相又幾靚仔又大杯 下次可能淨係過嚟飲咖啡算😹
唔係專登入去,都唔會經過嘅位置
但偏偏係咁樣,所以佢好特別
好原始 好寧靜 好chill
之前食過一次,今次第二次
今次好明顯貴左 但唔緊要啦,間野感覺已贏咗

食左個黑蒜油蝦意粉 $118
一黎到無乜賣相😹小失望 但食落ok ge
香口味I like 但得兩粒蝦

Iced Mocha $54 要單點
出奇地好飲 飲品反而賣相又幾靚仔
又大杯 下次可能淨係過嚟飲咖啡算😹

一個忙碌工作的星期日,來到中午時份,就在這間很久沒有光顧過的咖啡店獨個兒吃了一頓午餐,好讓自己 take a short break,稍事休息才繼續未完的工作。這天吃的是甚麼,我已沒有甚麼印象了,只記得名字好像是「煙肉芝士焗大啡菇配西蘭花薯蓉」($88),主角是我喜歡的大啡菇,加入了煙肉和芝士,多汁的大啡菇變得更加好味,加上西蘭花薯蓉和少許沙律菜、車厘茄等配菜,都算是不太常見和普通的輕食午餐。飲品點了「凍美式咖啡」($48 ),健康,也提神,正好讓吃完午餐後的我在回到工作間後可以更有精神繼續未完的工作。

2023-08-01 611 瀏覽
大家去開JCCAC可以去下呢間CAFE環境幾舒服幾大喺度同朋友傾下計HEA下都唔錯食物仲唔錯添☺️☺️☺️🧡黑蒜油炒鮮蝦雜菌意大利麵🍤🍝超級香嘅意粉,但係又唔會太油蝦肉好彈牙好鮮味不錯不錯👍🏻👍🏻👍🏻🧡雞翼拼盤🐔有三款雞翼同雞槌味道包括有黑椒、檸檬,仲有一款係釀左飯入去三隻味都各有千秋,都好好味作為小食一流🤩🤩🤩🧡黑糖蕨餅🍵佢地自家製嘅黑糖蕨餅配有紅豆同綠茶雪糕蕨餅都幾大舊,仲煙煙韌韌都幾好食😋😋😋🧡凍頂烏龍茶千層☕️烏龍茶味唔算好濃不過茶味都香同埋唔係好甜如果啲CREAM可以再整得滑啲就好啦😚😚😚🧡多明尼加60%朱古力🍫好濃嘅朱古力味少少黑朱古力味但又唔係苦嘅鍾意朱古力嘅朋友要試下😌😌😌🧡DIRTY☕️層次做得好好,咖啡好香相對其他CAFE都算大杯😆😆😆
大家去開JCCAC可以去下呢間CAFE
環境幾舒服幾大
喺度同朋友傾下計HEA下都唔錯
食物仲唔錯添☺️☺️☺️

🧡黑蒜油炒鮮蝦雜菌意大利麵🍤🍝
超級香嘅意粉,但係又唔會太油
蝦肉好彈牙好鮮味
不錯不錯👍🏻👍🏻👍🏻

🧡雞翼拼盤🐔
有三款雞翼同雞槌
味道包括有黑椒、檸檬,仲有一款係釀左飯入去
三隻味都各有千秋,都好好味
作為小食一流🤩🤩🤩

🧡黑糖蕨餅🍵
佢地自家製嘅黑糖蕨餅配有紅豆同綠茶雪糕
蕨餅都幾大舊,仲煙煙韌韌
都幾好食😋😋😋

好濃嘅朱古力味
少少黑朱古力味但又唔係苦嘅
鍾意朱古力嘅朋友要試下😌😌😌

🧡DIRTY☕️
層次做得好好,咖啡好香
相對其他CAFE都算大杯😆😆😆
  • 熱朱古力
2023-05-02 891 瀏覽
在hk夏至未至的時令,邂逅這家小店,都會被迎面鋪來的清爽所深深吸引。我想店家應該是個有藝術情懷的咖啡愛好者。店內隨處見到一些老物件,新舊融合得剛剛好。作為一名室內設計愛好者,這家店讓我覺得是花心思在向到訪者呈現它對生活的理解。說回到食物本身,富士山下的創意飲品絕對會讓人眼前一亮,讓人飲得歡喜。似乎在一口口將冰山消融,飲出春天萬物。Dirty Coffee十分驚艷,來這家店必點!咖啡和奶的配比很合適,是會回味的好。明太子意麵發揮穩定,食材新鮮,給讚👍🏻

富士山下🗻

明太子意麵發揮穩定,食材新鮮,給讚👍🏻
明太子意麵
2023-04-15
富士山下🗻
明太子意麵
  • 富士山
  • 明太子魷魚蟹棒意大利麵
2023-05-01 543 瀏覽
在長沙灣附近的一間咖啡店,是一個讓人感到舒適且充滿時尚感的地方。這間咖啡店環境清幽,不會太過嘈雜,讓人可以輕鬆地享受咖啡時光。這裡的咖啡香濃,每一口都能夠感受到豆子的香氣和味道,讓人彷彿置身於咖啡的世界中。除了美味的咖啡,這裡的杯子也非常特別。每一個杯子都是手工製作的,獨一無二的設計風格,讓人一看就能夠感受到這裡的用心和品質。這間咖啡店也讓人感到非常舒適。環境設計充滿時尚感,但同時也非常舒適,讓人可以放鬆心情,盡情享受美好的時光。這裡的服務也非常周到,讓人感到非常受到重視。總的來說,這間咖啡店是一個非常適合文青的地方。環境舒適、咖啡香濃、杯子特別,加上周到的服務,讓人可以在這裡享受到美好的時光。如果你是一個喜歡品味咖啡和享受悠閒時光的人,這裡絕對值得一試。

2023-04-02 446 瀏覽
今日相約一個6年無見既朋友食飯。佢提議到去九龍食lunch。無咩主見既我就一口答應。 呢間餐廳係石硤尾地鐵站出口行3分鐘。我地叫佐番茄泡菜煙肉意大利麵($98) + 明太子忌廉蟹棒意大利麵 ($98) 黑糖蕨餅  ($78) 桂圓花茶($60)(1) 番茄泡菜煙肉意大利麵 ($98)番茄味道濃郁,配上泡菜食味道一流。(唔食芝士既記得一定要走芝士,佢會係最後加芝士粉)(2) 明太子忌廉蟹棒意大利麵 ($98)  -->太好食唔記得影相意大利麵沾上明太子醬帶有甜甜既味道,蟹棒有3條,絕對夠食!(3)黑糖蕨餅  ($78)呢個甜品係配紅豆,小丸子同埋綠茶雪糕。小丸子非常有咬口。一啖綠茶雪糕,一啖紅豆同埋小丸子咁食真係食過番尋味。(4) 桂圓花茶($60)花茶有濃濃既花香味,飲哂之後再加熱水再飲過! 😂服務員有禮,餐廳可以坐幾耐都得,唔會趕人走。整體黎講,呢間餐廳性價比高!😁
今日相約一個6年無見既朋友食飯。
佢提議到去九龍食lunch。無咩主見既我就一口答應。
呢間餐廳係石硤尾地鐵站出口行3分鐘。
黑糖蕨餅  ($78) 桂圓花茶($60)

(1) 番茄泡菜煙肉意大利麵 ($98)

番茄泡菜煙肉意大利麵

意大利麵沾上明太子醬帶有甜甜既味道,蟹棒有3條,絕對夠食!

(3)黑糖蕨餅  ($78)
呢個甜品係配紅豆,小丸子同埋綠茶雪糕。

黑糖蕨餅

(4) 桂圓花茶($60)
花茶有濃濃既花香味,飲哂之後再加熱水再飲過! 😂

桂圓花茶

2023-03-25
番茄泡菜煙肉意大利麵
黑糖蕨餅
桂圓花茶
  • 明太子忌廉蟹棒意大利麵
2023-02-27 481 瀏覽
經常在屋企附近尋找假日唔迫人的cafe , 俾我搵到呢一家隱世cafe, 在石硤尾賽馬會藝術中心,距離我屋企5分鐘。Cafe 坐位不多,但不迫人,野食品種少,但咖啡款式多價錢唔平,但都不算貴點了一個黑松露意粉另外一個all day breakfast 質素麻麻,牛角窩夫好硬,所有野食都唔包野飲,所以最後點了一杯cappuccino 個杯係靚,但泡唔多,飲落唔算香,其實所有野都係不過不失但埋單時好混亂,叫左一個同事埋,等左好內原來係另一個人負責又唔講清楚

Cafe 坐位不多,但不迫人,野食品種少,但咖啡款式多

價錢唔平,但都不算貴

點了一個黑松露意粉

另外一個all day breakfast

個杯係靚,但泡唔多,飲落唔算香,其實所有野都係不過不失

流金歲月本來指正在逝去的美好時光,讓人懷念,這間cafe則取其同音字,難怪店內充滿著藝術氣息.ᐟ店內有卡位、吧位、茶几位等等,平日中午來到發現不少人都是一個人來的,所以無論是一個人來還是跟朋友來都不會尷尬~值得一提是可以看到他們的食物和飲品都是即叫即整,即使我們花了一點時間拍照,吃的時候食物還是熱的(當然趁熱吃最好啦)•明太子魷魚蟹棒意大利麵 | $108 | 8.5/10落單時店員有提到這款意麵加了櫻花蝦,對蝦敏感的朋友就要注意一下了~意大利麵口感爽口彈牙、有嚼勁,十分掛汁;明太子忌廉汁濃稠度剛好,主要是鹹香味,再帶一點點胡椒的辣味,整體不錯≖‿≖•鮮蝦蟹棒海膽忌廉意大利麵 | $128 | 8.5/10點餐時誤會了它的意思,以為有海膽,但原來是加入了海膽味道的忌廉汁⋋_⋌意麵同上,一共有2隻鮮蝦和4條蟹棒,海膽忌廉汁就比上面的更有鮮味,雖然這款比上面貴一點,但個人更喜歡它.ᐟ•蘋果山楂花茶 | $30 (跟餐半價) | 9/10這款花茶有抗氧化和健胃消積的功效,喝下去清甜中帶一點果酸,無論是單喝還是配著意麵解膩也很舒服•ᴗ•如果再想喝的話也可以叫店員加水再泡呢~•熱蜂蜜青檸 | $

明太子魷魚蟹棒意大利麵 | $108 | 8.5/10

鮮蝦蟹棒海膽忌廉意大利麵 | $128 | 8.5/10

蘋果山楂花茶 | $30 (跟餐半價) | 9/10
蘋果山楂花茶
如果再想喝的話也可以叫店員加水再泡呢~

熱蜂蜜青檸 | $0 (跟餐) | 8/10
蜂蜜青檸中規中矩,就是想像中的樣子,喜歡它的酸味大於甜味,不會被蜂蜜蓋過,也一樣解膩.ᐟ

#foodstepsinhk_西式 #foodstepsinhk_石硤尾 #foodstepsinhk_cafe
蘋果山楂花茶
2022-12-17 473 瀏覽
前幾日係尼間cafe食lunch,入到黎服務員照顧周到,俾我選擇自己想坐嘅位置,位置我大致上都分左三個位,一個位係比較安靜,適合自己做下功課溫下書聽下歌嘅地方,而第二個位係廚房對出嘅座位,適合啲想聽歌又唔想塞住耳仔自己聽歌嘅朋友仔,而第三個座位就係室外嘅位置,可以望下周圍環境,彷彿置身於鄉郊,雖然睇唔到咩靚嘅風景,但係cafe係近住宅區,相對上係安靜無咁污染,所以坐出面同樣地可以吸收一下大自然嘅空氣。不能不說服務員嘅代客態度非常好👍,入到黎都會同返每位客人講返紙袋係用黎裝口罩嘅,雖然大部分人都知道紙袋嘅用途,但係有服務員咁盡責咁同返每一位客人講其實唔係咁容易做到,最緊要係每日都講N咁多次,但係佢地都無表現出一種毫無可奈何嘅樣子,同埋會同每一位客人講返邊啲食物加多左啲咩材料,等到客人都可以清楚理解。而食物同飲品方面都係好飲好食無得彈,所以我會keep住幫襯以及介紹俾多啲朋友知道。

• 富士山
  • 明太子魷魚蟹棒意大利麵
2022-11-08 540 瀏覽
🗓平日放假,想靜靜地享受一個午餐,嚟到琉金穗月🌙。Café 空間感唔錯,擺設雖然每樣帶有唔同感覺:陶瓷貓貓🐱、土耳其馬賽克燈,但放埋一齊又好似唔錯✨🍝明太子魷魚蟹棒意大利粉☕️Cappuccino 醬汁濃郁,香噴噴💕Creamy source 上撒上紫菜,又加入明太子,味道唔再單調,無咁膩之外,亦增加少少咬口,所以輕輕鬆鬆咁清晒成碟意粉👏期待☕️咖啡嘅拉花,收到嘅係一個正圓🟡,好白雪雪。咖啡杯同碟都好精美,日本製,有拉花加上靚杯,飲咖啡都變得好 elegant☺️

🍝明太子魷魚蟹棒意大利粉
☕️Cappuccino

2022-09-12 710 瀏覽
去呢間餐廳都因為呢到甜食好啦😉試一試先tiramisu牛角窩夫就咁上 覺得雪山D fd雲利拿雪糕上面有普通咖啡粉窩夫 脆口入面未至空心不過有 鬆化既感覺底層既cream有 溝有酒相對 一般tiramisu多左層味🤨榛子咖啡感覺榛子同啡分開左既感覺🙈不過咖啡豆算ok牛乳紫薯芋泥千層(配自選 雪糕)樣就1圓1三角🤣雪糕就揀左 豆腐蛋糕不過太實,未到溫度剛好千層呢🤨我就吳覺得未層應該叫3-4層蛋糕🍰更好🙈因為芋泥 厚身🥴所以蛋糕層都配合反 又厚身變左cheese cake既口感😅結 : 個人覺得tiramisu牛角窩夫做得幾好👍🏻雪糕 凍,窩夫 脆,cream 滑,酒香而酒香 易入口 去到第三啖先,娓娓咁喉嚨 飄出黎😉#tiramisu牛角窩夫#hazelnutcoffee#牛乳紫薯芋泥千層#cafegolden

去呢間餐廳都因為呢到甜食

榛子咖啡
感覺榛子同啡
分開左既感覺🙈
不過咖啡豆算ok

牛乳紫薯芋泥千層(配自選 雪糕)
樣就1圓1三角🤣
雪糕就揀左 豆腐蛋糕
不過太實,未到溫度剛好
千層呢🤨我就吳覺得未層
應該叫3-4層蛋糕🍰更好🙈
因為芋泥 厚身🥴
所以蛋糕層都配合反 又厚身
變左cheese cake既口感😅

結 : 個人覺得tiramisu牛角窩夫做得幾好👍🏻
雪糕 凍,窩夫 脆,cream 滑,酒香
而酒香 易入口 去到第三啖先,娓娓咁喉嚨 飄出黎😉

#tiramisu牛角窩夫
#hazelnutcoffee
#牛乳紫薯芋泥千層
#cafegolden

2022-08-12 708 瀏覽
突如其來既變化,令我地要轉地方,就遇上呢間cafe,撞岩放飯時間,等左一陣位叫左碟明太子魷魚蟹棒意大利粉好香好滑🍝另外個雞翼🍗拼盆有3隻味,3隻都好味食到佢既誠意,同朋友埋完單都仲係討論個排名,各有各風味😂朋友飲flat white 好香,我叫左杯富士山,清淡黑糖味似豆奶甜品叫左朱古力布朗尼杯,用brownie 做完美既總結
叫左碟明太子魷魚蟹棒意大利粉好香好滑🍝
甜品叫左朱古力布朗尼杯,用brownie 做完美既總結
2022-06-30 1082 瀏覽
明太子魷魚蟹棒意大利麵 $88通常cafe菜式俾人嘅感覺都係精緻啲,份量比起餐廳可能細碟啲🤏🏼,但驚喜地呢度嘅意粉絕對食得飽!明太子醬汁濃郁、魷魚同蟹棒嘅份量多,可以大啖大啖品嘗~鮮蝦蟹棒海膽忌廉意大利麵 $118朋友揀咗試海膽意粉,同明太子意粉一樣出色,醬汁份量足夠,啖啖意粉都食到香濃嘅海膽味! 如果唔係好喜愛海膽嘅朋友可能會覺得有少少腥🤏🏼,但海膽控嘅話應該會食得好滿足!凍蜜糖黑咖啡 $52加咗蜜糖之後,呢款黑咖啡入口温和,冇咗平時飲齋啡果種苦澀,仲帶少少甜味,但甜而不膩~🍯富士山 $58呢杯應該係呢度嘅名物(?),第一次嚟都會嗌富士山🗻。頂層係岩鹽芝士奶蓋,飲品嘅主體原來係黑糖鮮奶,加咗蝶豆花漸變成藍色~通常靚嘅嘢都係伏,但富士山出乎意料地幾好飲,唔會過甜,搞均之後飲落有淡淡焦糖味!
明太子魷魚蟹棒意大利麵 $88

明太子醬汁濃郁、魷魚同蟹棒嘅份量多,可以大啖大啖品嘗~

鮮蝦蟹棒海膽忌廉意大利麵 $118

凍蜜糖黑咖啡 $52

蜜糖黑咖啡

富士山 $58
呢杯應該係呢度嘅名物(?)

通常靚嘅嘢都係伏

富士山
2022-06-13
蜜糖黑咖啡
富士山
已經是第二次來琉金歲月,第一次來感覺環境舒服的,食物還不錯。今次點了最基本的卡邦尼意粉$98,賣相精美,店員提醒我們要趁熱食。雞蛋標榜用日本雞蛋,把生雞蛋趁熱融入意粉中。煙肉份量都幾多,意粉濃味、軟硬度適中,入味得來唔膩或有飽濟感覺。另外加了一杯熱牛奶咖啡$46,咖啡拉花好靚,香滑好飲。咖啡用的杯具超有特色,覺得店主應該也是講究之人。餐廳環境擺了咖啡機做裝飾,店主應該也是愛啡之人吧!環境頗舒適,枱及椅子用木系為主,空間感也足夠,加上人流不算多,所以用餐感受良好!🎈IG: janneat22

環境頗舒適,枱及椅子用木系為主,空間感也足夠
,加上人流不算多,所以用餐感受良好!

🎈IG: janneat22