Tried out a new vegetarian restaurant in Central called Emerald. On a weekday, there was lunch set at $168, including an appetizer to choose 1 from 2; a soup; a side dish; a main to choose from 4; and rice from 2 choices. Cauliflower mushroom & black fungus with sichuan spicy sauceFor appetizer, I chose this over vegan cheese & tomato with balsamic pearl. The sauce was really quite spicy. Texture-wise, they were ok. Soup was Chanterelles bamboo fungus vegan shark's fin soup, which was clear and
Chanterelles bamboo fungus vegan shark's fin soup, king oyster mushroom with homemade sauce
Soup was Chanterelles bamboo fungus vegan shark's fin soup, which was clear and tasted healthy.
Side dish was king oyster mushroom with homemade sauce in 2 pieces. They were very crispy and well seasoned.
Monkey head mushrooms with grapefruit osmanthu sauce
Portion was quite big. Monkey head mushrooms had crispy batter and they were also crunchy inside. They were topped by some black and white sesame seeds and little salad veggies with osmanthu petals. Flavour-wise, they were sweet & sour just like sweet & sour pork. Although grapefruit osmanthu flavour was not much, it was quite tasty and filling. Having said that, it took them very long to serve this mains for some reason.
Cauliflower rice

Cauliflower rice

I chose Cauliflower rice instead of Quinoa rice. Portion was smaller than expected. Texture was very moist and I would say it was quite good.
Overall food quality ok and environment was nice for a lunch gathering. At this price, I would say it was ok if there is no service charge as there were quite a number of dishes. Service was ok. Our empty water glasses were not always filled up though.
2025-06-17
2025-02-04 1553 瀏覽
初三,所以只有festival menu 。九層塔茄子舞茸菇:呢個醬汁惹味又唔會太鹹,叫完呢個之後我哋叫咗個飯因為覺得撈飯會正 。如果有機會再嚟食飯,我會再點呢個餸 。玫瑰叉燒:見到咁多人介紹就試吓,皮係脆卜卜,偏甜,味道同平時嘅叉燒就唔係好似,當係一舊脆嘅植物肉咁樣食啦 。我覺得食一次就可以 。冬蔭純素蟹肉意大利飯:係有冬陰功味嘅,唔食得辣嘅都食到,除咗三色豆之外,其他餸都比較少,感覺較普通 。karana 植物肉蓮藕卷(原名好長):炒芝麻令到個卷幾香口,蓮藕味都出 。未算係好食到會立即諗下次幾時再嚟食,但如果喺中環想有個地方舒舒服服食素都可以考慮呢度。嗰日初三人唔多就冇限制用餐時間,平時就唔知啦 。
初三,所以只有festival menu 。

冬蔭純素蟹肉意大利飯

Karana植物肉蓮藕卷

2025-01-31
2024-11-16 2833 瀏覽
早前中秋節約了家人到港島這間餐廳試試吃素。🍄門口位置擺設頗有特色,略有一絲禪意🍄店內位置不多,座位間尚算舒適🍄牛油果純素蟹肉釀蕃茄擺碟精美,但份量偏細,雖說是限量供應,但對不起這個價錢😅😅🍄鷄油菌竹笙素翅因大家最近都沒有什麼湯水,所以便叫了一鍋湯。清清地,份量也不少。🍄純素帶子沙律,酥酥脆脆,感覺像真的在吃帶子。🍄咖哩鮮腐竹素雞球煲味道與外面餐廳的咖喱沒有分別,而且素雞球亦像真肉,難分真與假,送飯一流。🍄玫瑰叉燒聽說是這裏的招牌菜,吃下去雖然也不知是什麼,但口感與吃叉燒差不多,非常神奇😅😅🍄羊肚菌白甘筍燒豆腐,味道清淡,羊肚菌入味。🍄桂花柚子猴頭菇,仿菠蘿咕嚕肉的朋友,味道很相似🍄XO醬野菌炆新竹米粉,有些少辣菜式擺碟精美,但份量偏細,性價比不太高。就餐當天是星期日晚上,但現場只有兩三張枱😅🫣
早前中秋節約了家人到港島這間餐廳試試吃素。

🍄門口位置擺設頗有特色,略有一絲禪意

🍄店內位置不多,座位間尚算舒適

🍄牛油果純素蟹肉釀蕃茄
擺碟精美,但份量偏細,雖說是限量供應,但對不起這個價錢😅😅

🍄鷄油菌竹笙素翅

🍄純素帶子沙律,酥酥脆脆,感覺像真的在吃帶子。

🍄咖哩鮮腐竹素雞球煲

🍄玫瑰叉燒

🍄羊肚菌白甘筍燒豆腐,味道清淡,羊肚菌入味。

🍄桂花柚子猴頭菇,仿菠蘿咕嚕肉的朋友,味道很相似

🍄XO醬野菌炆新竹米粉,有些少辣

2024-09-03 4621 瀏覽
講食物之前 想講一講d staff明明冇限時 距離10點佢哋收工時間仲有一段時間但由佢上碟一刻起就一直趕趕趕仲未食完就一直想收我地d碟體感真係好不佳-同埋原來食加切餅費已經加到$150可能已經係潮流我唔知啦-呢間係整得幾精緻嘅 好似中式嘅法國餐咁但因為啲Staff搞到我好煩所以我對於整體感覺都好一般可能都因為我食過更加好食嘅素食餐啦🤪-😕玫瑰叉燒 好 很 甜好似每個細胞都黐滿住糖咁不了-😕桂花柚子猴頭菇 冇叉燒咁甜 但都好甜 食得多膩-😶君子炒飯正常發揮-🙂九層塔茄子舞茸菇幾惹味的-🙂鮮花椒麻鳳尾蝦(有6隻)香口 脆脆地 又辣辣地 幾好食-🙂避風塘茶樹菇算香口同好食的-🙂咖哩鮮腐竹素雞球煲腐竹索曬咖喱味 幾好食的-🙂紫金竹豆腐配法式紫椰菜成餐最好食好似係佢 幾惹味的-好食既素食餐廳我不缺又唔係好食到要encore只係某幾樣算係幾好食only但又要俾d staff chur呢間應該唔會再去了🫡
講食物之前 想講一講d staff
😶君子炒飯
正常發揮
🙂九層塔茄子舞茸菇
幾惹味的
🙂鮮花椒麻鳳尾蝦(有6隻)
香口 脆脆地 又辣辣地 幾好食
咖哩鮮腐竹素雞球煲
避風塘茶樹菇
紫金竹豆腐配法式紫椰菜
2024-08-21 3484 瀏覽
天啊,第一次吃素就吃到這麼美味的素菜👍以前覺得素有什麼好吃的,現在覺得偶爾吃也不錯!🤩🤩🤩同外國友人一齊去試,都一致好評!2人套餐 398青蘋果土豆撒拉番茄紅椒湯玫瑰叉燒👍👍👍吃上去真的很像!玫瑰芥末鳳尾蝦👍👍👍👍好吃!蝦很大只桂花柚子猴頭菇👍👍👍👍很像咕嚕肉!大烤蘑菇意大利飯法式素海鮮貝殼意粉配素芝士汁很驚喜,如果大家想試點新的東西,不妨來看看。我覺得這家絕對有驚喜!
2人套餐 398
青蘋果土豆撒拉
番茄紅椒湯
玫瑰叉燒👍👍👍吃上去真的很像!
玫瑰芥末鳳尾蝦👍👍👍👍好吃!蝦很大只
桂花柚子猴頭菇👍👍👍👍很像咕嚕肉!
大烤蘑菇意大利飯
法式素海鮮貝殼意粉配素芝士汁

• 桂花柚子猴頭菇
  • 玫瑰叉燒
2024-07-24 3024 瀏覽
非常精緻的上等素食!我嘗試分享主食以外的幾款。奇趣日式茄子的炸皮鬆脆新鮮不油膩,吃得出油是新鮮的。甜品創新又精緻,「雪影酪梨」光看名字已經很有詩意,其實是牛油果薑汁泡沫,組合很有創意,薑汁泡沫的口感比cappuccino 更薄更輕,還有淡淡的薑汁甜香,牛油果汁有點像薑汁撞奶,但甜味和口感的層次更仔細。純素Tiramisu賣相可愛,在無蛋奶的條件之下,味道和口感居然和有蛋奶的一模一樣,還少了一種乳製品的膩膩的感覺。

2024-06-28
慶祝紀念
紀念日
2024-03-01 4627 瀏覽
大家年初一想出街食素菜午飯,就諗起依啲時間出中環可能仲冇咁多人,所以就嚟依度食,仲要本身地點響蘭桂坊隔離,由地鐵站行上嚟都唔係遠。同埋本身裏便好多窗光猛開陽,裝修亦都唔錯,所以響呢度食午餐感覺都特別精神爽利。但係掛住食真係唔記得叫咗啲乜嘢菜,淨係記得呢度個數叉燒做得又靚又好味,從來都唔會失望。佢個栗子煲就係穩陣之選,唔會點樣失手,味道亦都唔錯。素咕嚕肉又係另外一個一定會叫嘅餸,都係因為佢整得又脆又好味。豆腐又係另一個穩陣之選。佢個炒飯味道都好香,飯粒都好有咬感,唯一係個份量希望可以多少少。剩返呢個唔記得咗係乜嘢餸,淨係記得都係好味嘅。

佢個栗子煲就係穩陣之選,唔會點樣失手,味道亦都唔錯。

豆腐又係另一個穩陣之選。

剩返呢個唔記得咗係乜嘢餸,淨係記得都係好味嘅。

2024-02-10
午餐
2024-02-28 3712 瀏覽
朋友表示過年吃得飽飽濟濟,提議吃齋菜,適逢大年初二,中環附近營業的餐廳不多,幸好朋友是「地頭蟲」,帶我們來到「珺」這間齋菜館可能我本身也喜歡吃素,所以餐牌內的款式雖然不多,但似乎又每款都很吸引。大家都一致地比較偏好真正的蔬菜,所以素肉類就不是我們主要的選擇「牛油果素蟹肉釀蕃茄」($128)這個每日限量的菜色很精緻,牛油果的份量比較少,少得我們笑說幾乎都找不到出來,但味道很新清,算是不錯的前菜「秘制酸辣湯」($168 / 窩)酸辣湯的酸辣味道平衡得非常出色,甚至比起很多上海菜館的酸辣湯調整得更好,如果湯內的材料份量多一點,整體口感會更佳「君子炒飯」($158)炒飯閃亮亮的,炒得粒粒分明,這個水準絕對合格「XO醬野菌炆新竹米粉」($138)因為是XO醬,味道比炒飯濃郁惹味一點,但醬料不重,吃起來感覺很輕盈「雙色蘆筍鮮百合炒素魚翅」($158)雙色蘆筍是青蘆筍及白蘆筍,再加上百合,因為材料已經是我的最愛,所以個人非常喜歡「炒四色椰菜西蘭花」($148)看名字就覺得好奇,四色會是甚麼蔬菜,顏色豐富、賣相漂亮「羊肚菌白甘荀燒豆腐」($158)燒豆腐的火喉掌握得很好,外香內嫩,配上味道恰到好處的醬

「牛油果素蟹肉釀蕃茄」($128)

「秘制酸辣湯」($168 / 窩)

「君子炒飯」($158)
炒飯閃亮亮的,炒得粒粒分明,這個水準絕對合格

「XO醬野菌炆新竹米粉」($138)

「雙色蘆筍鮮百合炒素魚翅」($158)

「炒四色椰菜西蘭花」($148)
看名字就覺得好奇,四色會是甚麼蔬菜,顏色豐富、賣相漂亮

「羊肚菌白甘荀燒豆腐」($158)
燒豆腐的火喉掌握得很好,外香內嫩,配上味道恰到好處的醬汁,是另一個朋友們十分喜歡的菜色

雖說是素菜,但其實愈簡單的材料,愈平凡的菜色,最考廚師功力。今天嚐過的菜色都非常好吃,價錢比一般素菜館貴,但餐廳位於中環地段,也屬區內正常價位。喜歡素菜的朋友,也值得來試試呢
2024-02-11
訂咗今日1點準時去到,人手唔夠 等咗一段時間先有人出嚟帶位 🙄🙄🙄一個人只可以叫個炒飯 + 蓮子露 🤤🤤🤤點知等到我差啲瞓著 🥱🥱🥱 (超過半粒鐘以上) 個炒飯都仲未到 😭😭😭終於忍唔著問其中一位職員 果位哥仔話幫我睇睇 🤨🤨🤨跟著有位高級亞姐話整緊 😒😒😒我已經諗到應該沒落單 😑😑😑到最後幫我落單那位小姐真係同我講漏單 😡😡😡電腦落單都會漏 😱😱😱無限期望 變 無限失望 🤬🤬🤬🤬🤬🤬都係我唔啱,既然呢間屬於東方素同group我唔應該去幫襯 (因為上次東方素啲服務,環境,食物都係差 🙊🙊🙊)我知錯了,睇啲食評話佢差,我仲抱期望去食,等咗差唔多成個鐘都沒得食,餓著離場 #諗著去發掘新地方帶兩位老友記嚟,點知 ……#係咪見我一個人低消費所以歧視IGNORE我#中環區 + 中上價錢 + 劣質服務 = 不用幫襯 #見字唔好去幫襯#永久BLACKLIST
一個人只可以叫個炒飯 + 蓮子露 🤤🤤🤤
我已經諗到應該沒落單 😑😑😑
到最後幫我落單那位小姐真係同我講漏單 😡😡😡
電腦落單都會漏 😱😱😱
無限期望 變 無限失望 🤬🤬🤬🤬🤬🤬
都係我唔啱,既然呢間屬於東方素同group
#諗著去發掘新地方帶兩位老友記嚟,點知 ……
#係咪見我一個人低消費所以歧視IGNORE我
#中環區 + 中上價錢 + 劣質服務 = 不用幫襯
#見字唔好去幫襯
#永久BLACKLIST

2024-02-24
2024-01-19 3150 瀏覽
行過珺嘅門口,已經聞到陣陣誘人嘅香味🍽️,忍唔住咋。今次黎到呢間素食餐廳,叫咗幾款招牌,一啲都唔俗!首先嚟碟華爾道夫沙律,食落爽口開胃,清新脆口嘅西芹同蘋果粒,定心提子乾同車厘茄,醬汁甜意伴隨芝麻香,頂級嘅小食頭盛。湯品方面,個野姜甘筍湯有種微微嘅酸味,暖笠笠;而百合洋薏米素湯,好似家媽熬嘅家常湯水咁,熱辣辣,好舒服呢。玫瑰叉燒嘅主菜,真係教人跌破眼鏡 – 酥脆嘅外皮包住甜度恰到好處嘅豆製品,真係諗住一試再試。至於薑米橄欖油西蘭花苗唔食辣版,清新嘅口感喺舌尖上輕舞飛揚,健康得嚟又夠味。意粉啦,法式紅汁杏鮑菇筆尖意粉吃落去酸酸甜甜,連我啲唔愛番茄醬嘅朋友都大讚,喺濃郁嘅口感下咁溜滑嘅意粉細膩入味。至於最後嘅君子炒飯,攤開嘅大粒米飯略顯油膩,但見得多搭得齊。埋單之前,嗌埋杯茶,係這次食之旅嘅完美句點,珺,呢个素食天堂,定會再黎嘅🥢🌱!

1K
2024-01-10 2645 瀏覽
聖誕節帶媽咪試中法fusion素食,餐廳坐落中環黃金地段,但價錢一啲都唔貴,服務好環境舒適,不過食物就一般般,但都可以一試。🥢雞頭米雙色准山配青汁 $128 ⭐️⭐️因為未試過紫准山,而且見賣相靚兼份量少,所以叫咗嚟試,整體而言係清淡,無論係茨實或准山,甚至青汁都無乜味,適合健康人仕。🥢玫瑰叉燒 $128 ⭐️⭐️⭐️賣相靚,味道都唔錯,玫瑰味蜜糖味恰到好處,叉燒口感有齊脆同腍兩種,其實兩種都ok,不過略嫌腍叉太過麵筋,唔太模仿到真叉燒口感。🥢栗子准山美國椰菜仔鮮腐竹煲 $128 ⭐️⭐️⭐️⭐️呢個煲睇落好似無乜特別,但其實好送飯,可能個汁幾好味,令無乜味嘅准山同豆卜都入晒味,椰菜仔澀味亦減低,而且栗子香甜,全晚最好味嘅一個餸。🥢白飯 $18二人共消費:$442

🥢雞頭米雙色准山配青汁 $128 ⭐️⭐️

🥢玫瑰叉燒 $128 ⭐️⭐️⭐️

🥢栗子准山美國椰菜仔鮮腐竹煲 $128 ⭐️⭐️⭐️⭐️

🥢白飯 $18

二人共消費:$442
2023-12-23
2024-01-06 1816 瀏覽
啱啱去咗間餐廳嘗新意素食,真係一次舌尖上既新鮮旅程🍅🍄🍚。選左幾樣菜式,每一樣都令我驚喜萬分。先講講嗰個仿蟹肉釀蕃茄啦,蕃茄真係爽口得嚟,個釀造嘅玩意超似海味,新鮮感爆燈!煎素帶子就真係做到一個金黃脆皮,內裏又嫩,食落去質感好正。至於湯品,那個湯菌燉湯濃郁香菇味,暖笠笠嘅,好適合過個胃。素翅雖然比較一般,但咸淡啱口,順滑得嚟。主菜方面,叉燒猴頭菇啲焦糖味道,望落就好似韓燒咁香!素蝦腐衣外面千絲爽脆,裡頭有款有式。再講吓嗰兩款主飯,個意大利飯做到啱啱好,粉絲帶來意想不到嘅咬口;君子炒飯松香味,雖則油了少少,但材料豐富,唔會膩。最後,甜品環節嚟啦!燕麥奶得意得嚟,面卜下面嘅又軟又煙韌,真係得意極了;而個朱古力蛋糕就夠哂味,但又唔會過於濃重。總括來講,成個體驗順心,服務員介紹都得體貼心,擺盤靚仔,食物又真心好味。就係啲位細細哋,但總係一間值得一試再試嘅好地方!

同事推薦呢間好適合食商業午餐既素菜餐廳🥬 環境舒服又寬敞 .Lunch Set ($168) 好豐富😋 包括頭盤、湯、小食、主菜同米飯主菜份量都幾大份 一個人都差D食唔哂😆.|萵筍雲耳XO醬辣辣地 非常開胃~ 但唔食辣既同事就覺得偏辣🌶️.|桃膠雪耳粟米豆腐湯味道豐富又足料 雖然無肉但都好香好甜😋.|秘汁杏鮑菇厚切既杏鮑菇好juicy.|玫瑰叉燒叉燒汁醬好濃郁 食落有肉質口感~ 偏濃味 好岩送飯食🍚.|桂花柚子猴頭菇食落好似咕嚕肉 但味道偏甜同埋外皮炸得好硬 比較難咬😣 .|藜麥飯 / 椰花飯
同事推薦呢間好適合食商業午餐既素菜餐廳🥬 環境舒服又寬敞
|桂花柚子猴頭菇
食落好似咕嚕肉 但味道偏甜同埋外皮炸得好硬 比較難咬😣
|藜麥飯 / 椰花飯
2023-09-01 3576 瀏覽
珺係一間無五辛、無蛋奶嘅素食餐廳,之前黎過high tea,今次就試下佢嘅午市套餐。店員服務態度好好,因為家人唔食得辣,而我又冇留意到宮保金皮酥係辣嘅,其中一位店員知道後好好咁幫我哋換成唔辣嘅薑米橄欖油西蘭花苗。商務二人套餐 ($398)頭盤華爾道夫沙律醬汁類似日式芝麻醬,配料有西芹、蘋果粒、合桃、提子乾、車厘茄。湯野姜甘筍湯味道酸酸哋,薑味唔重。百合洋薏米素湯湯底嘅味道似平時飲嘅粟米豆腐羹,幾好飲。主菜玫瑰叉燒口感好香脆,就算放涼咗仍然保持脆度,食落甜甜哋,似蜜糖嘅甜。薑米橄欖油西蘭花苗宮保金皮酥初頭以為係酥皮整成嘅小食,點知原來係類似煎素魷魚嘅菜式,口感有少少爽。法式紅汁杏鮑菇筆尖意粉番茄醬汁好好食,酸酸甜甜,質感creamy,配料有粟米、椰菜、青豆粒、杏鮑菇等。

商務二人套餐 ($398)

頭盤
華爾道夫沙律
華爾道夫沙律

野姜甘筍湯
味道酸酸哋,薑味唔重。

百合洋薏米素湯
湯底嘅味道似平時飲嘅粟米豆腐羹,幾好飲。

主菜

薑米橄欖油西蘭花苗
薑米橄欖油西蘭花苗

宮保金皮酥
宮保金皮酥

2023-08-29
午餐
2023-08-12 2448 瀏覽
今日同朋友四個人一齊去呢間位於中環嘅素食餐廳🥰 食物選擇有好多,多到花多眼亂,唔知揀邊樣好🤤我哋嗌咗兩款唔同嘅湯,一款係南瓜中,另一款係松茸湯。松茸湯竟然係用茶壺去裝,咁樣斟出嚟好得意😋餐廳每碟嘅份量都唔算好多,所以我哋可以試食好多款唔同嘅嘢💪🏻💪🏻💪🏻特別推介叉燒同埋黃金腐皮,兩款菜式嘅調味都做得好好😍飯類我哋嗌咗一個冬陰功意大利飯同埋炒飯,炒飯質素好高,炒到粒粒分明!最後我哋唔夠喉,仲嗌咗四個甜品☺️ 嗌咗一個薑汁牛油果甜品,入口順滑,估唔到牛油果同薑汁加埋咁夾❤️ ,酥炸燕麥奶就正常發揮,最好食係焦糖芝士脆餅🤤用餐體驗:❤️❤️❤️❤️(5分滿分)

特別推介叉燒同埋黃金腐皮,兩款菜式嘅調味都做得好好😍

用餐體驗:❤️❤️❤️❤️(5分滿分)
2023-08-11