現今素食潮流不再局限於中式齋菜,反之柔合多國元素。 『珺』 主打中,西fusion 素食, 選用優質食材, 以fine dining 形式展現, 味道絕對有驚喜。花生鹹香夠脆, 以迷你金鐘罩盛載,估佢唔到!前菜:番茄牛油果素蟹肉千層材料配合得清新,美味, 賣相精緻。厚厚的肉茄隱藏著仿蟹肉嘅鮮味, 牛油果配上蛋黃醬, 彷如一顆珍珠~~黑虎菌燉雞油菌燉湯$98用紫砂茶壺盛載出場, 矜貴又特別。 雞油菌獨有嘅芳香, 完全濃縮於這小茶壺內。雞油菌味道非常清香!蘆筍黑皮雞樅菌羊肚耳黑皮雞樅菌是比較少有嘅素菜材料,纖維是比較粗 ,鑊氣十足, 每種材料也有獨特味道。 蘆筍鮮嫩多汁, 加入了大大粒夏威夷果仁, 口感豐富。千絲蝦法式紅椒醬日式芥末泡沫店家推介嘅菜式, 啖啖有驚喜。 日式芥末泡沫,把汁醬/味道轉化成泡沫~ 芥末味道唔算特出。炸外皮好脆好香囗, 裏面嘅『蝦肉』真係好彈牙, 材料其實是蒟蒻, 也可做出這種水準 而且十分美味!! 底部薯蓉配合青椒汁和紅椒汁味道唔錯。繡球菌馬鈴薯丸子繡球菌好爽口有啲似雪耳, 馬鈴薯丸子煙煙靭靭, 配合特製波椒汁香濃惹味!!黃金脆皮燕麥奶甜品即叫即做, 有點似大良炸

花生鹹香夠脆, 以迷你金鐘罩盛載,估佢唔到!

前菜:番茄牛油果素蟹肉千層
材料配合得清新,美味, 賣相精緻。

黑虎菌燉雞油菌燉湯$98
雞油菌味道非常清香!

繡球菌馬鈴薯丸子

黃金脆皮燕麥奶
甜品即叫即做, 有點似大良炸鮮奶, 外皮較硬淨, 炸燕麥奶更多一份麥香。😍 配上芒果醬果味香濃

純素朱古力
充滿濃郁嘅朱古力味, 甜度適中, 顧忌糖分,脂肪嘅人可以食得放心。 製作一個純素甜品, 工序用料絕對比一般甜點更為講究,用心。💕

素菜都西餐形式展現, 比較少鍋物或者煲仔菜式都能做到惹味出色!

當然也有無酒精飲品
無酒精啤酒

2021-04-05 830 瀏覽
趁着復活節放假同媽咪去銅鑼灣嗰邊行街買衫👚行到夜晚肚餓就諗住去中環嗰邊搵好嘢食~見到一間新開嘅素食餐廳,感覺好吸引😍就想上嚟試吓~佢係主打中西fusion嘅素食餐廳☺️裝修幾靚🥰坐得幾舒服~仲有唔同嘅菜式選擇😙感覺都幾正👍🏻水晶粉撈素翅配芝麻柚子醬$98晶瑩剔透嘅水晶粉😙食落感覺好爽口☺️素翅同樣係水晶晶嘅形狀😝芝麻柚子醬配水晶粉,酸酸甜甜嘅感覺真係好好味😋黑虎掌燉雞油菌燉湯$98係用茶壺裝住啲湯斟入茶杯仔度飲☕️感覺幾特別😝有好香嘅菇味😋以老火熬製,係好濃郁嘅湯品💕同埋用料都好健康🥰玫瑰叉燒$118佢嘅形狀,口感,顏色都好似真叉燒🤩真係幾可亂人🤣睇得出廚師好花心思整呢度菜👍🏻佢調校嘅醬汁都同叉燒汁好似☺️食落口感軟軟地,幾好味😋黃金素鵝肝球佐松露白汁$138外層係金黃色嘅炸粉,入面係香軟嘅芋頭蓉☺️食落外脆內軟鹹鹹地~配埋佢嘅松露白汁,面頭有柚子醬珠😙成個小菜同鵝肝都幾似😍食得好滋味💕君子炒飯$148好大份嘅君子炒飯🥰入面好足料💕有唔同嘅蔬菜🥬豆類~炒飯好有鑊氣,炒得好香☺️飯面仲有夏威夷果,食落脆卜卜🍰仲有柚子醬珠,酸酸甜甜幾正👍🏻純素芝士蛋糕$68一件香甜嘅芝士蛋糕🍰食落幾creamy☺️而且

水晶粉撈素翅配芝麻柚子醬$98

黑虎掌燉雞油菌燉湯$98

玫瑰叉燒$118

黃金素鵝肝球佐松露白汁$138

君子炒飯$148

純素芝士蛋糕$68
一件香甜嘅芝士蛋糕🍰食落幾creamy☺️而且好似芝士嘅口感☺️一件朱古力蛋糕有香甜嘅朱古力味🍫食落幾鬆軟🥰同樣咁creamy~作為飯後甜品一流💕

2021-04-02
無論是為地球﹑為環保﹑為動物﹑為宗教或為健康,近年「棄肉從素」的素食文化在香港愈來愈普及,位於中環、新開業不久的珺主打中法Fusion素食,糅合創新食材配搭及烹調技巧,帶來多重層次的視覺味覺驚喜。餐廳面積寬敞,環境寧靜簡約,格調和諧。晚餐時段除了set dinner之外,還有Á La Carte單點菜單,所有食物無蛋奶、無五辛,不含肉類食材。水晶粉撈素翅配芝麻柚子醬 $98海藻造的水晶粉配上以蒟蒻製作的素翅,賣相晶瑩剔透,口感既爽脆又軟韌彈滑。以食用花瓣點綴,更添優雅美態,芝麻柚子醬清爽開胃,喚醒沉睡的味蕾。擺盤別具心思,精緻唯美,化身成餐桌上的藝術佳餚,還打破大家對素食寡淡無味的刻板印象。玫瑰叉燒 $118這道是餐廳的人氣招牌菜,當日所見差不多每枱都有點,我們專程來到又怎能錯過呢?!素叉燒色澤鮮亮,混合蜜汁香甜味道,自家製的玫瑰花醬特別加入玫瑰花及玫瑰花花茶,隱約滲出陣陣清幽花香。以大豆纖維打造的口感可以媲美真實叉燒,呈現像真度極高的五花腩層次,但卻不用再吸收平常肉食所含的飽和脂肪。桂花柚子拔絲猴頭菇 $118向來愛酸甜味道的我,幾可亂真的咕嚕肉當然是必點的,酸中帶甜的醬汁,令人胃口

餐廳面積寬敞,環境寧靜簡約,格調和諧。

水晶粉撈素翅配芝麻柚子醬 $98

玫瑰叉燒 $118

桂花柚子拔絲猴頭菇 $118
向來愛酸甜味道的我,幾可亂真的咕嚕肉當然是必點的,酸中帶甜的醬汁,令人胃口大開。
桂花柚子拔絲猴頭菇

外層被絲絲縷縷的金黃糖絲緊密包覆著,夾起時更有拉絲效果,可說是色、香、味俱全。
桂花柚子拔絲猴頭菇

外面粉漿不過厚,口感酥脆,內裡包裹著的猴頭菇吃起來像肉,卻沒有肉類乾柴的纖維感,多汁軟嫩,不提的話也忘記了自己在吃素。

特色紅菜頭新豬肉炒雙色飯 $128
紅菜頭獨有的紫紅色,是因為含有天然抗氧化物甜菜紅,具抗氧化、抗衰老的功效,亦令到這道炒飯更奪目誘人。
特色紅菜頭新豬肉炒雙色飯

配料豐富,混合了新豬肉,鮮百合及露筍粒,而且份量也不少,保証吃素也可吃得超飽足。
特色紅菜頭新豬肉炒雙色飯

炒飯炒得甚有鑊氣,乾身不油膩,粒粒分明,軟硬適中,不會黏作一團。
特色紅菜頭新豬肉炒雙色飯

甜品都是偏向少甜,不怕卡路里和膽固醇超標,吃完也不覺膩。

雪影酪梨 $68
牛油果本身富含單元不飽和脂肪,口感就如奶昔般特別豐厚creamy。
雪影酪梨

牛油果切粒帶有清新天然果香,夾雜老薑的辛辣,祛去一身寒氣。

純素芝士蛋糕 $68
純素朱古力蛋糕以全植物材料製成,不含蛋奶,其實外型與質感亦與正常蛋糕無異。
純素芝士蛋糕

依然保有蛋糕的鬆軟濕潤口感,深醇濃郁的可可韻味足以滿足我這個朱古力控。
純素芝士蛋糕
2021-04-03
2021-03-30 635 瀏覽
今晚同朋友去食咗個全素宴😍平時大魚大肉,今次就食啲新野,專登揀返間素菜館🥰位於中環M88樓上既素菜私房菜😌上到嚟環境好別致😍被安排既座位都好靚,影相呃like一流🤩🌟黑虎掌燉雞油菌燉湯 $98🌟我同朋友都好鐘意飲湯,同樣又係鐘意飲中式湯多啲,就揀咗呢個燉湯,嚟到連器皿都好骨緻,係一個茶壺裝住既燉湯,再加兩個小茶杯,唔講會以為係嘆緊中式茶😅淨係器皿都已經好加分了💯 🌟露荀黑皮雞樅菌羊肚耳 $138🌟好爽口既露荀,炒到顏色好翠綠色👍🏻,羊肚耳好爽口鮮甜,感覺似食緊木耳咁,估唔到露荀都可以配中式嘅菜式☺️🌟黃金素鵝肝球佐松露白汁 $138🌟Fusion味濃既一道菜式,炸到金黃既鵝肝球,裡面既醬好似係食緊黑松露咁,好特別嘅一道菜式😋🌟君子炒飯 $148🌟全晚最加分係呢道君子炒飯,首先係溫度夠熱,飯炒到好乾身,粒粒分明,再加埋果仁一齊食,味道好夾,口感加分👍🏻🌟純素芝士蛋糕 $68🌟食落好似食緊檸檬雪葩,好fresh,仲有少少椰子既香味,雖然係話芝士蛋糕,但一啲都唔膩,飯後甜品最好不過了,唔會飽到食唔落,反而有開胃既感覺🤩食完呢餐素菜館係完全一改我平時對素菜館既感覺,係色香味俱全既一間素菜私房菜,

上到嚟環境好別致😍被安排既座位都好靚,影相呃like一流🤩

🌟黑虎掌燉雞油菌燉湯 $98🌟

🌟露荀黑皮雞樅菌羊肚耳 $138🌟

🌟黃金素鵝肝球佐松露白汁 $138🌟

🌟君子炒飯 $148🌟

🌟純素芝士蛋糕 $68🌟

食完呢餐素菜館係完全一改我平時對素菜館既感覺,係色香味俱全既一間素菜私房菜,每道菜都present得好精美,好開心過咗無論身心、味蕾、眼球都好享受的一晚😍
  • 君子炒飯
2021-03-29 381 瀏覽
近年唔少人注重健康, 間中我亦會食下素菜, 今日相約素食朋友出黎gathering, 佢book左間中環樓上素菜餐廳帶我試試。餐廳環境整潔, Menu上多款菜式對於肉食者黎講, 感覺陌生, 還是等素食朋友發板!日本南瓜盅 細細個原個南瓜上檯, 稍為刮空加入Creamy南瓜湯, 味道極為清甜, 南瓜盅內嘅南瓜肉亦容易被刮出, 南瓜肉林得有如南瓜蓉, 整個湯真係好似食左成個南瓜一樣, 很足料! 推介!玫瑰叉燒 一上枱即聞到香甜蜜汁, 表面燒有光澤, 表面好似有少少焦糖咁, 完全睇唔出係用麵筋整, 咬落表面香甜夠林有層次, 唔會過甜玫瑰芥末鳳尾蝦 好少見素蝦有咁大隻👍🏻一咬落去, 就即刻食到陣wasabi味, 又唔會太刺鼻, 連平時少食wasabi嘅朋友都ok 接受到, 素蝦包上脆漿被炸過, 易吸汁之餘, 又香脆, 又彈牙, 可以encore呀! 大烤菇意大利飯 Risotto煮得啱啱好, 微微煙靭又creamy, 大啡菇好juicy,  仲加d 青豆同粟米粒好fresh, 不過份量就少左d純素朱古力蛋糕 蛋糕係冇落奶整嘅, 所以質地唔係鬆軟果種, 朱古力香濃好rich, 唔會好甜, 伴碟有

純素朱古力蛋糕
蛋糕係冇落奶整嘅, 所以質地唔係鬆軟果種, 朱古力香濃好rich, 唔會好甜, 伴碟有芒果醬同食用花, 感覺好sweet

純素朱古力蛋糕

雪影酪梨
最驚喜嘅甜品! 有啲泡泡喺上面(應該係薑汁打成) 下面喺牛油果打成嘅甜品, 仲有加咗啲食用花喺上面好靚, 入邊仲有原粒嘅牛油果。整個感覺就好似食緊薑汁撞奶而又有牛油果粒粒喺入面, d 薑汁入口好輕輕, 之後去到喉嚨就湧返出黎,好新鮮嘅感覺

2021-03-28
2021-05-03 4 瀏覽
位於中環威靈頓廣場嘅珺,屬新派素食餐廳,菜式中西合璧, fusion有創意。 週日晚帶囡囡品嚐素食,囡囡大讚係佢食過最好食嘅素菜👍👍頭盤🍅蕃茄牛油果素蟹肉千層味道好清新,作為頭盤十分開胃😊😊 素蟹肉啲蟹味好真。 🍴金黃素鵝肝求助松露白汁素鵝肝球金黃色好吸引,外層脆卜卜,裏面有啲流心效果。我鍾意松露白汁,有椰汁嘅香氣。多士好香脆,濃郁香草味。🍴羊肚菌白甘筍燒豆腐 豆腐嫩滑,吸收咗羊肚菌同白甘筍嘅蔬菜清香,雖然係素,但係味道一啲都唔單調。👍🍴君子炒飯 炒飯炒得香氣撲鼻,飯粒粒粒分明,夠乾身 ,材料豐富,有素肉,粟米粒,鮮百合,仲有炸過嘅果仁😋😋🥧純素朱古力蛋糕朱古力蛋糕小朋友一定鍾意,純素一樣喜愛😋🥣生磨蓮子露食到啖啖真材實料,入面仲有幾粒原粒蓮子😋

週日晚帶囡囡品嚐素食,囡囡大讚係佢食過最好食嘅素菜👍👍

頭盤🍅蕃茄牛油果素蟹肉千層

味道好清新,作為頭盤十分開胃😊😊 素蟹肉啲蟹味好真。

🍴金黃素鵝肝求助松露白汁

🍴羊肚菌白甘筍燒豆腐

🍴君子炒飯

🥧純素朱古力蛋糕

朱古力蛋糕小朋友一定鍾意,純素一樣喜愛😋

🥣生磨蓮子露

食到啖啖真材實料,入面仲有幾粒原粒蓮子😋

2021-05-02
  • 君子炒飯
  • 生磨蓮子露
  • 黃金素鵝肝球佐松露白汁
  • 番茄牛油果素蟹肉千層
食物上,係有水準,亦看到廚師的精心的設計,每碟餸菜都好似一幅畫,味道同份量亦好好。環境上,好舒服,淺啡色的枱,假綠色植物嘅牆,綠色的紙圍巾,顏色配搭,都好舒服。服務上,只要有一個員工態度差,係會影響客人對餐廳的評價。如果個員工將啲小碟餸菜多次大力放喺枱上,似發脾氣,請問客人係咪仲可以覺得個餐廳值得再惠顧?希望佢老闆見到,去了解下,否則更好食的食物同環境也是徒勞無功。我本人不會再惠顧,亦不會介紹俾朋友。

2021-04-29
2021-04-29 0 瀏覽
平時係少食齋,唔知原來香港有啲咁高質既齋食,呢個珺口啤好好,帶媽媽去食,食得好開心,除咗啲菜擺盤好靚之餘,碟碟菜式都好有驚喜,啲味道好食到媽媽都讚不絕口。餐廳有好多菜式都唔識叫,服務員對菜式非常熟悉,推薦左幾道菜比我地揀。黑虎掌燉鷄油菌燉湯一上菜,以為上錯左個茶比我地,原來個茶壺入面係熱辣辣既燉湯,湯超熱,裡面仲有幾種菇同蓮子,個湯非常濃。雞頭米雙色淮山配青汁裡面包住幾種淮山,啲汁幾濃,配埋本身無乜味既淮山一齊食岩岩好。玫瑰叉燒服務員話基本上個個都會叫呢碟,咁我地又跟住叫。個樣真係整到好似叉燒,連個味都好似,但食左好多塊都唔覺得油膩。香脆意大利夜明珠配繡球菌青汁最有驚喜都係呢碟risotto,切開個球入面都係飯,飯唔會太硬,上左菜要盡快食,因為個皮好脆,放耐左會淋。而個繡球菌第一次見,感覺好爽口,唔似食緊菇,個人推薦呢碟主菜。

黑虎掌燉鷄油菌燉湯

雞頭米雙色淮山配青汁

香脆意大利夜明珠配繡球菌青汁
2021-04-29 96 瀏覽
假日黎到中環, 隨左行下之外仲比我食到呢間質素我覺得唔錯既素食店無肉餐牌, 之前有d擔心男朋友會唔夠飽, 但睇黎係我諗多左呢度既素肉餐牌主打新派菜色而且每道菜顏色都好鮮豔奪目, 食落個味道都唔錯嫁! 真係令有一番新體會2人餐既野食都幾多, 而且可以簡唔同款式辣油菌意大利青黃瓜配XO醬 - 幾開胃既前菜, 菇菌吸收左辣油, 食起上黎辣辣地, 好香口, 比較少食呢個口味既前菜~純素芝士新豬肉鷹嘴豆泥 - 鷹嘴豆泥配新豬肉真係第一次, 平時食新豬肉都係係屋企做成肉餅/炒菜. 冇諗到咁又係個新食法, 鷹嘴豆泥口感綿綿, 同埋香濃既純素芝士一齊食味道都幾濃厚, 不錯啊!松露青湯 - 我自己幾推介呢款, 青湯應該係用上青豆打磨而成, 不過口感好滑好細緻, 而且入面有好多粟米, 飲落好甜西施豆腐素翅 - 呢個係男朋友飲既湯品, 感覺有少少似碗仔翅, 但素湯比較上黎更多料玫瑰叉燒 - 呢個係餐廳既主打食品, 外層用蜜糖包住再燒, 食落個感覺真你有D似蜜糖叉燒, 不過佢地特別在用既係玫瑰蜜糖, 食落帶份玫瑰清香, 呢個真心好食! 如果有碗白飯比我一定可以一個人清碟!! hahahaha...秘醬龍鬚菜
無肉餐牌, 之前有d擔心男朋友會唔夠飽, 但睇黎係我諗多左
呢度既素肉餐牌主打新派菜色

2人餐既野食都幾多, 而且可以簡唔同款式

秘醬龍鬚菜 - 食飯一定要有個菜, 比較少有食既龍鬚菜, 口感幾脆, 有少少似食緊通菜(幼身果款), 不過龍鬚菜個口感更胯通菜, 配埋佢個汁都幾惹味

素鮑魚炒飯 - 個飯好香, 帶點焦香味, 食落有d似燸米既質感, 食完呢度都已經好飽肚

餐仲包左2個甜品, 男朋友點左呢款純素蛋糕, 好似雪糕蛋糕咁, 個口感好似食緊雪咁, 幾特別既甜品

生磨蓮子露 - 口感好滑好滑真係好滑! 蓮子露好綿密既質地帶上佢既甜度, 甜唔會太重, 不過食到咁上下再食個咁有份量既甜品就有少少飽, 不過如果再比我簡多次, 我都會簡返呢個甜品, 好少係出面可以食到, good!

估唔到係中環呢個地方都可以食到素食餐廳, 而且水準亦不錯! 價錢方面又唔算好貴, 有時我同朋友都會簪d素食餐廳, 呢間下次可以再encore!
2021-04-11
  • 生磨蓮子露
  • 玫瑰叉燒
  • 松露青湯
2021-04-29 25 瀏覽
在中環想食素菜,上網找找見到珺在M88,地點非常方便,而且餐廳既環境相當不錯,坐得好舒服又夠空間感!店員非常有禮對待,食得素食多人都會更加平和。餐廳menu款式好多,價錢都係大眾化! ingredients不含蛋,不含奶類食材,不含肉類食材,不含五辛!餐廳對食材原材料非常堅持,非常健康既素食態度。水晶粉撈素翅配芝麻柚子醬。唔會雪到冷冰冰!温度來得自然。每啖既口感非常爽脆又夠清新!而且有芝麻柚子醬既調味,清新得又夠入味!份外清爽。而且份量都好足料!夠大份。黑虎掌燉雞油菌燉湯,用上茶壺盛住燉湯,味道來得自然!無味精飲完會口渴!湯頭夠濃又足料又夠熱!非常重要,非常滋潤既感覺,好暖胃。羊肚菌白甘筍燒豆腐,芡汁濃度做到剛好!剛剛掛在豆腐表面!味道唔會過咸,質感幾嫩滑!黃金素鵝肝球松露白汁,黃金球般既賣相非常精緻!松露白汁味非常突出,鐘意食松露香既不要錯過!再配上麵包一齊食!層次更加豐富,非常美味。紅菜頭炒飯,顏色夠艷麗但來得自然!炒飯做到粒粒分明晶瑩剔透, 而且炒飯炒到乾身唔會有油膩感,配菜有菇,粟米等材料,香得黎又好味。
在中環想食素菜,上網找找見到珺在M88,地點非常方便,

小編同好多人一樣,對素食餐廳嘅固有印象都係d比較傳統,好難打到卡🤣呢間新中環新開嘅素食就創意與賣相兼備,而且出來嘅味道都唔錯呀🤩就算冇肉食都咁滿足呢🌱-日本南瓜盅🎃 $98用日本有機迷你南瓜去製作🎃飲完個湯,底部仲有好多南瓜蓉,好香甜-黑金豆腐配紫椰菜 $118係用竹炭炸嘅豆腐,雖然係炸但係佢一d都唔會油膩,呢個真係好犀利🤩仲要外脆裡嫩,無可挑剔,不過面頭嘅一點醬如果多少少就好🙈-黃金素鵝肝球松露白汁 $138呢個係限定嘅seasonal menu裡面㗎好好奇齋嘅鵝肝係點樣🙈似係用d豆同芋頭蓉整,但真係有陣淡淡嘅鵝肝味,好勁😍松露味好出,成件事配搭得好好🌟-夜明珠配繡球菌青汁 $128「夜明珠」即係用risotto去炸嘅飯波,中間有粟米同菜粒,增添口感🥰白色好似木耳咁嘅係繡球菌,平時真係冇乜機會食到,好新奇而且超好味😋-脆皮燕麥奶 $68聽個名都覺得好吸引呢🥳脆嘅外皮包裹住布丁質地嘅燕麥奶奶香味濃郁🥛-雪影酪梨🥑 $68用牛油果同薑撞出來,味道有d似薑汁撞奶,好似中式糖水咁香甜可口,我諗唔鍾意薑味嘅人都會愛上佢呢
就算冇肉食都咁滿足呢🌱
日本南瓜盅🎃 $98
用日本有機迷你南瓜去製作🎃
飲完個湯,底部仲有好多南瓜蓉,好香甜

黑金豆腐配紫椰菜 $118
仲要外脆裡嫩,無可挑剔,
不過面頭嘅一點醬如果多少少就好🙈

黃金素鵝肝球松露白汁 $138
呢個係限定嘅seasonal menu裡面㗎
好好奇齋嘅鵝肝係點樣🙈
似係用d豆同芋頭蓉整,但真係有陣淡淡嘅鵝肝味,好勁😍
松露味好出,成件事配搭得好好🌟

夜明珠配繡球菌青汁 $128

脆皮燕麥奶 $68
聽個名都覺得好吸引呢🥳
脆嘅外皮包裹住布丁質地嘅燕麥奶
奶香味濃郁🥛

雪影酪梨🥑 $68
2021-04-24 26 瀏覽
帶媽咪跳出素食框框 不再是讓人沈悶的中式齋菜, 而是 融合中西文化的 fusion 素食店。今次到訪位於 中環的「珺EMERALD」此餐廳全面改觀了我媽咪的素食觀對於無肉不歡之人士 終於肯走出框框 。。餐廳每一道菜式 都融入了廚師精心設計以fine dining 形式呈現 擺碟精緻吸引視覺享受 味道亦絕對有驚喜!又一間食素好地方!。。前菜番茄牛油果素蟹肉千層賣相非常精緻 將平平無奇材料番茄 牛油果 素蟹肉 彷如一朵花呈現上層是分子料理形式呈現的黑醋珍珠厚厚茄肉藏素蟹肉 真係食到蟹肉味牛油果配蛋黃醬 美味。。主菜玫瑰叉燒聽聞是招牌菜擺盤非常有藝術感看上去 跟叉燒無分別叉燒是大豆纖維仿造 再加上自家製玫瑰醬內嫩外脆 帶油膩口感 仿真度極高叉燒表面撒上南瓜子 跟 乾花。。季節限定 主菜羊肚菌白甘筍燒豆腐空運直送到港的羊肚菌 和 白甘筍味道鮮美 嫩脆可口 再配上嫩滑的豆腐必選。。六必居雙色淮山猴頭菇這道菜用了六必居醬六必居是一家老字號醬園再配上雙色淮山猴頭菇 猴頭菇 爽口 菇味鮮淮山不會太粉 。。甜品♥️黃金脆皮燕麥奶 x 純素朱古力蛋糕現做 需時長了一點整個口感 像大良炸鮮奶外脆內軟配上芒果醬
今次到訪位於 中環的「珺EMERALD」
此餐廳全面改觀了我媽咪的素食觀
對於無肉不歡之人士 終於肯走出框框

餐廳每一道菜式 都融入了廚師精心設計
以fine dining 形式呈現 擺碟精緻吸引
視覺享受 味道亦絕對有驚喜!
又一間食素好地方!

前菜
賣相非常精緻 將平平無奇材料