2020-07-21 355 瀏覽
平時喺銅鑼灣返工放飯 都會行經呢間餐廳 見到佢哋餐牌有花膠湯粉皮 好似好正咁有啲好好奇好想試吓🤔 今日收工就一於同女朋友去試吓先😏餐廳喺糖街 都好易搵!平時見到都已經好多人食 今日都唔例外 不過好彩等咗一陣就有位👏🏻入到去餐廳唔算好大 但都有啲特式擺設 同埋氣氛都唔錯👍🏻之後睇吓有咩食先我就梗係試返我最好奇嘅花膠湯粉皮啦🙈好快就有得食啦!•印尼花膠湯蘭雞粉皮🐔•-第一啖食落去就已經好驚喜!佢個湯底超濃郁 充滿張口嘅口感 而且仲好重雞湯味👍🏻 另外呢度都冇孤寒 俾一大舊花膠你 超抵阿!佢哋嘅雞都整得好入味 而且仲好鮮嫩!點埋佢哋嘅秘製醬汁 酸酸甜甜好清新 就更加好食👍🏻分量同樣地一啲都唔少 !另外我女朋友叫嗰個都好誇張!呢度真係好大方 一個餐成條魚俾你😱 仲要煎得好香脆!表皮脆卜卜 但入邊嘅魚肉就好嫩滑☺️因為炸得好香脆嘅關係 基本上成條魚除咗骨位都食得👍🏻我哋仲要多咗個串燒!•3串牛肉串燒🐮•-呢度嘅串燒都整得好出色 佢哋嘅調味料整得啱啱好唔會太過咸 而且都好有牛肉味 面頭仲燒到有少少脆口 正!最後飲品我就叫左一杯珍多冰呢杯珍多冰同泰式嗰款有少少分別 呢杯就比較稀身少少 但入邊嘅材料都係
今日收工就一於同女朋友去試吓先😏

餐廳喺糖街 都好易搵!

入到去餐廳唔算好大 但都有啲特式擺設 同埋氣氛都唔錯👍🏻

之後睇吓有咩食先

我就梗係試返我最好奇嘅花膠湯粉皮啦🙈

好快就有得食啦!

•印尼花膠湯蘭雞粉皮🐔•
第一啖食落去就已經好驚喜!
佢個湯底超濃郁 充滿張口嘅口感 而且仲好重雞湯味👍🏻

另外呢度都冇孤寒 俾一大舊花膠你 超抵阿!
佢哋嘅雞都整得好入味 而且仲好鮮嫩!
點埋佢哋嘅秘製醬汁 酸酸甜甜好清新 就更加好食👍🏻
分量同樣地一啲都唔少 !

另外我女朋友叫嗰個都好誇張!

呢度真係好大方 一個餐成條魚俾你😱
仲要煎得好香脆!

表皮脆卜卜 但入邊嘅魚肉就好嫩滑☺️
因為炸得好香脆嘅關係 基本上成條魚除咗骨位都食得👍🏻

我哋仲要多咗個串燒!

•3串牛肉串燒🐮•
面頭仲燒到有少少脆口 正!

最後飲品我就叫左一杯珍多冰
呢杯珍多冰同泰式嗰款有少少分別 呢杯就比較稀身少少 但入邊嘅材料都係差唔多 都好有椰奶香👍🏻
呢度嘅性價比幾高 因為每個套餐嘅份量都好多 而且啲嘢食仲整得好好味!
另外食嘢嘅時候 見到好有趣嘅一幕 有一枱客人喺度幫佢嘅工人姐姐慶祝生日☺️好Sweet!!
大家如果想同印傭姐姐慶祝生日不妨可以考慮吓呢到😂👍🏻
說來話長,其實都有成半年 乜點樣出過街,難得而家個可以出下街抖下。同埋都聽到電視新聞話啲食肆開始有返生意,噉我相信我哋呢班最鍾意食同最愛食嘢嘅人開始受惠了,系時候應該出動喇,二話不說,去返一間好懷念好想去嘅印尼餐廳先。門口有特色嘅小食同糧油雜貨擺喺度。令大家好註意到這間店。但係有時如果你唔覺嘅可能以為呢一家係一家士多。入到去所有職員都同你打個招呼又親切嘅笑容。正正係好懷念我上一次食嘢嘅體驗。到而家都知道真係好無微不至。睇一睇佢哋嘅裝修格局略為修整個。多咗好多帳篷。而家會講究衛生嘅餐廳真係唔多,而家餐廳會做足呢個措施。去分隔兩張枱之間嘅食客同距離。相信衛生一定好好,亦都好尊重返香港嘅環境。佢係一個加分嘅表現抵我再返頭的。坐低後親善嘅職員過嚟介紹佢哋嘅主要食品佢哋匿埋餐牌過嚟逐一介紹,煮菜小食同埋佢哋特色嘅招牌套飯。職員介紹我哋可以食雞髀椰漿飯啲飯係撈咗椰漿。但係會有小小Spicy。另外會有一隻大大雞比好得意好美味都好有印尼風味嘅配料。生菜青瓜番茄呢啲唔少得嘅印尼地道配菜。另外椰漿飯上面仲配左小小薑嘅成分,仲有個類似係芋頭花生糕仲有豆腐一尊。用一個籃仔上菜賣相非常之有特色食落去格外有風味。

Nasi Liwet Paha Ayam 雞牌椰漿飯

至於我HONEY就食左個炸碎雞花膠湯粉皮。呢個名非常之特別嘅組合。其實即係炸雞嘅花膠湯粉皮,炸雞係值得一讚。因為佢哋嘅皮非常之薄而佢哋嘅肉系應該秘制過來的並且係非常之新鮮,仲會扣住肉汁仲有小小胡椒鹽嘅味道。相信佢哋用咗好特別嘅配料。炸嘅過程應該唔會炸好耐但令到佢完全均勻地熟之外亦都唔會講心非常之彈牙有咬口JUICY。

花膠湯唔油非常之好味容易入口。同時亦都感覺到啖啖新鮮嘅花膠溶入個口,所以這碗麵最強嘅食法就係食完麵之後必須要飲曬啲湯先至叫做合格同尊重佢哋。佢哋嘅印尼粉皮好得意大大塊。好似我哋嘅河粉但係佢哋非常之嫩口之餘。仲好似一塊拉長咗嘅布噉樣,基本上唔使點咬。記得係用啜嘅方式入口咁樣會係最標準。

當然我哋唔會就噉嗌兩個main 。點都要嗌d小食嘅。噉我哋選擇所成立馬拉盞炒通菜。基本上夏天能夠食到好味嘅通菜的確唔簡單。另外就發現佢哋嘅通菜非常翠綠,同埋爽口職員表示炒通菜係會有啲辣嘅。如果食唔到辣嘅朋友可以減。當然我哋小小喇都食到所以,我哋比佢滿分。同埋佢哋嘅馬拉盞似乎係真係印尼過嚟。因為香港好似都食唔到類似嘅味道。

當然有食就有飲。飲呢個部分我哋嗌咗一杯珍多冰同涼粉冰。
先講珍多冰啊。珍多冰係有椰汁味啦。仲有好好味嘅啫哩條。最緊要飲嘅時候要搞勻個底。因為同將會喺底撈勻之後成杯飲品,凍得嚟又甜你會大啖大啖飲落去你感覺到完全係幸福嘅味道。

涼粉冰。平時我哋食得多平時都係食正方形。但係而家佢哋嘅梁粉整成條狀好似一箸麵噉可以啜入口同樣佢哋嘅汁,非常之同涼粉配得啱啱好所以呢個涼粉冰絕對係夠濃口。夠可口。坊間係飲唔到嘅。

Es cendol 珍多冰

Es cincau 凉粉冰

雖然都食到好飽喇。但係我哋都不忘食佢嘅斑蘭蛋糕。所以我哋臨走嘅時候都嗌咗兩件外賣搦走返到去都仲有,餐廳嘅味道所以既懷緬又有回憶非常之幸福能夠喺呢個時候仲有咁好嘅享受真係感恩。

##下次我想打大佬, 食龍蝦餐! 試下都好!

班蘭葉印尼美食
銅鑼灣糖街1-5號銅鑼灣商業大廈地下B2舖
題外話/補充資料: 其實喺銅鑼灣呢啲咁高檔嘅地方可以用一個咁好嘅價錢去食一餐咁豐富咁美味咁多元化嘅,食物真係唔簡單所以斑斕葉餐廳真係造福市民造福人群。 ##下次我想食龍蝦餐! 試下都好!
2020-07-03
  • 珍多冰
  • 馬拉盞炒通菜
  • 炸碎雞花膠湯粉皮
  • 雞髀椰漿飯
  • Nasi Liwet Paha Ayam 雞牌椰漿飯
  • Mie Ayam Geprek Kuah Perut Ikan 炸碎難花膠湯粉皮
  • Oseng Kangkung Terasi 石栗馬拉著炒通菜
  • Es cendol 珍多冰
  • Es cincau 凉粉冰
自從上次食過班蘭葉印尼美食,一直念念不忘佢既原條魚花膠湯粉皮。今晚再約好友一同飯聚,好彩預先BOOK左枱,去到既時候門口已經有唔少人等緊位。一坐底老闆就好熱情又細心地介紹菜式,支持小店!抵食又好味,店員又NICE!黃薑炸原條魚雜錦飯嘩!一上枱勁吸晴,超大碟又多配料~原條魚炸至金黃香脆,內裡肉質嫩滑又多汁,配料有炸茄子、炸豆腐等等,濃香可口。印尼花膠湯班蘭雞粉皮花膠湯底濃而不膩,啖啖鮮甜,仲有一大塊嫩滑花膠,配以爽滑彈牙既粉皮。班蘭雞啖啖肉嫩滑無比。石栗馬拉盞炒通菜通菜新鮮爽嫩,辣度低,炒得鮮美,好有鑊氣勁惹味!牛油果沙冰 大大杯沙冰夠哂消暑~加以朱古力漿調味,口感幼滑豐厚,牛油果味濃郁,飲完透心涼,牛油果控必點!香茅椰糖薑蜜滋補身體之選,甜而不膩,岩哂女士們~
自從上次食過班蘭葉印尼美食,
一直念念不忘佢既原條魚花膠湯粉皮。

今晚再約好友一同飯聚,
好彩預先BOOK左枱,
去到既時候門口已經有唔少人等緊位。

一坐底老闆就好熱情又細心地介紹菜式,
支持小店!抵食又好味,店員又NICE!

黃薑炸原條魚雜錦飯

嘩!一上枱勁吸晴,超大碟又多配料~
原條魚炸至金黃香脆,內裡肉質嫩滑又多汁,
配料有炸茄子、炸豆腐等等,濃香可口。

印尼花膠湯班蘭雞粉皮

花膠湯底濃而不膩,啖啖鮮甜,
仲有一大塊嫩滑花膠,
配以爽滑彈牙既粉皮。
班蘭雞啖啖肉嫩滑無比。

石栗馬拉盞炒通菜
通菜新鮮爽嫩,辣度低,
炒得鮮美,好有鑊氣勁惹味!

牛油果沙冰
大大杯沙冰夠哂消暑~
加以朱古力漿調味,
口感幼滑豐厚,牛油果味濃郁,
飲完透心涼,牛油果控必點!

香茅椰糖薑蜜
滋補身體之選,甜而不膩,
岩哂女士們~

2020-06-26
2020-06-13 1248 瀏覽
印尼串燒就食得多,印尼菜就真係未試過,今次就有朋友相陪一嘗印尼美食;店舖面積唔算大,但目測可以坐到20-30人,今晚都幾滿座,大約個半鐘頭內已翻枱兩次,其中都有唔少同鄉客人幫襯,相信呢度出品算係幾地道~白鱔沙嗲 (三串) $98印尼沙嗲串燒果然係正,有驚喜!好香炭燒味,白鱔肉質結實彈牙,咬一啖,啲魚油慢慢滲出來,好好味!值得一試!一定要趁熱食!印尼四大天王 $78*轉班蘭飯 +$15見到多人食呢道四大天王,所以就跟風試吓喇~ 本身係跟普通白飯,加$15可轉班蘭飯或椰漿飯(伴魚仔,少辣),任君選擇;印尼四大天王有白切雞丶巴東牛肉丶沙甸魚丶加多加多沙律。一碟可試哂4款印尼美食,抵!印尼語Gado Gado 代表雜錦嘅意思,係形容材料很豐富,而呢度係有椰菜絲、紅蘿蔔條、芽菜加上花生醬嘅沙律。原條魚花膠湯粉皮 $78原條炸魚上枱係有D吸睛嘅,size同隻碟一樣大,炸到好靚仔,脆卜卜,好香口。花膠湯底係似中式打邊爐嘅花膠雞湯味道,味濃稠密有膠質,湯內有一塊花膠,而粉皮好薄身,微微米香,口感滑嘟嘟,同花膠湯好夾!牛油果沙冰 $48比想像中大杯!有少少朱古力漿調味,淡淡牛油果味,夏天飲,透心涼😌芒果

白鱔沙嗲 (三串)
白鱔沙嗲 (三串) $98

牛油果沙冰

牛油果沙冰 $48
芒果沙冰

芒果沙冰 $48
味道似某牌子嘅菲律賓芒果軟糖,如果減返少少甜就更理想喇~

除咗店內堂食,店外亦有飯盒丶小食丶糕點,仲有班蘭蛋糕可買。
2020-06-10
  • 白鱔沙嗲
2020-06-09 752 瀏覽
香港其實好少專門食印尼菜嘅餐廳,可能因為受眾實在太少。好唔容易先至喺糖街搵到呢間餐廳,佢雖然係印尼正宗嘅菜式,但係亦都糅合左香港本土風味,所以啲菜都好啱胃口。我其實係想食佢嘅花膠湯麵🍜,然後發現佢個菜單有好多款可以選擇,我就揀咗個雞烏冬,花膠湯。啲雞來時非常滑,係黃油雞,非常新鮮,而且啲雞油配埋雞肉一齊食,就冇咁乾爭爭,反而覺得非常Juicy。之後我試左佢嘅串燒,特別揀咗係鱔,想睇吓佢嘅串燒同埋日本餐廳嘅鰻魚串有咩分別。結果發現,佢嘅鱔係比較多骨,但外皮就真係烤得比較好同脆,最重要係配埋佢嘅特色沙嗲醬,甜得來亦有花生,一啲都唔辣,所以真係唔怕一點再點。再之後就係佢嘅炒芽菜,呢一款芽菜同我哋平時喺餐廳食嘅好唔同,除咗佢嘅芽菜比較大粒,比較圓身之外,更重要係佢用咗啲酸酸地嘅汁去炒,所以係會零舍開胃。我最後叫咗佢杯印尼咖啡冰,開頭以為呢杯野會好甜,但其實發現一啲都唔甜,因為佢將糖漿放到落去杯嘅最底部,咖啡同埋奶就係面層,所以如果飲管唔飲到啲糖漿嘅話,就一啲都唔會太甜,相反,其實個甜度可以自己控制。我會比呢間餐廳幾高分下。
香港其實好少專門食印尼菜嘅餐廳,可能因為受眾實在太少。

我會比呢間餐廳幾高分下。

2020-06-09
2天前 1 瀏覽
喺限聚令之後好耐無出去食飯,難得今日同朋友下午喺銅鑼灣見面,於是就揀咗一直好耐想試嘅班蘭葉印尼菜門口呢個位每次經過都好想買啲小食黎食,但奈何每次都食飽左入到裏面覺得裝修到幾地道,店面亦都幾乾淨印尼小食拼盆全部熱辣辣新鮮炸起,有秋葵、豆腐、雞件、雞翼等等...全部都好香口,而且入口又唔係好油膩~印尼咖啡涼粉冰同珍多冰入口好香又唔太甜既咖啡涼粉,有得飲又有得食好爽...珍多冰就正常椰汁味亦唔算過份甜虎蝦花膠湯粉皮粉皮滑到無得輸,加埋花膠湯底係絕配~ 湯飲落好清甜同真係有花膠香味,飲完都有少少漿口感覺~ 虎蝦都爽口有鮮味,有走過油既蝦殼脆卜卜,但唔算好大隻,係中size黎既~印尼四大天王叫一個飯有齊四個願望,配料有巴東牛肉、海南雞、蕃茄沙甸魚、加多加多,全部都做得好有水準,好正宗印尼口味,配埋班蘭飯一流班蘭蛋糕最後叫左件我至愛嘅班蘭蛋糕,質地鬆軟而味道剛好唔太甜,食完好滿足~

門口呢個位每次經過都好想買啲小食黎食,但奈何每次都食飽左

入到裏面覺得裝修到幾地道,店面亦都幾乾淨

印尼小食拼盆

印尼咖啡涼粉冰同珍多冰

虎蝦花膠湯粉皮

印尼四大天王

班蘭蛋糕

2020-07-26 23 瀏覽
銅鑼灣其實都多嘢食,經過班蘭葉印尼餐廳,因為之前聽聞呢度d嘢好食,所以今次就去試下。 我哋order咗白鱔沙爹三串、印尼花膠湯斑斕雞配斑斕飯、燒牛仔骨,飲品叫咗碟豆花特飲同埋印尼咖啡涼粉冰。最想講係個燒白鱔,特製醬汁加埋蜜糖搽喺個面度,加埋白鱔嘅鮮味,真係燒得好正! 最緊要係即叫即燒,完全新鮮同埋特別在起曬所有魚骨,一條魚骨都冇,啖啖鱔肉絕對值得推介。花膠湯就超濃郁連埋個飯食味道一流,而且花膠湯入面嘅料因為多同埋煮得耐嘅關係,唔會好稀。班蘭雞就用咗特製印尼嘅做法,雞肉超柔嫩皮都入曬味,我雞肉連雞皮一齊食超滑。牛仔骨就用咗印尼醬汁燒,而且用咗上等牛排所以牛仔骨超冧同埋好有印尼風味。而兩杯特色飲品都係傳統印尼飲品,我覺得夏天飲絕對一流,好解暑解渴,其他地方好難飲得到呢類型嘅特色飲品。
2020-07-23 29 瀏覽
疫情越嚟越嚴重都唔知幾時先可以堂食夜晚。 呢間之前食過晚餐覺得好好食加上佢晚餐都有外賣都比較抵食,睇嚟去銅鑼灣都可以買多幾次食。上次試咗燒雞椰汁飯,燒雞有半隻咁多雞肉幾滑但雞胸肉都有少少鞋,不過好彩有醬汁搭救。椰漿飯平平無奇下次可以試吓黃姜飯。朋友要咗四大天王班蘭飯,最好食係牛腩勁淋肉又多又易咬,識落有少少辣但夠晒香口。令一款類似海南雞就正常會比較喜歡燒雞多啲。出面好多都係馬拉盞炒通菜,呢度有馬拉盞炒秋葵,秋葵食落唔會太老幾爽脆。馬拉盞夠晒香味仲有啲魚仔鮮味幾足。飲品方面,印尼咖啡涼粉冰幾特別加上出面好少見有呢個配搭,值得一試!去到甜品方面,一定要食佢哋嘅班蘭蛋糕$15/件,超高CP值。又鬆軟又夠香味又濕潤唔會太乾身。

2020-07-06
2020-07-21 25 瀏覽
講開食印尼菜,我最鍾意就係你銅鑼灣呢一間印尼餐廳,睇親我出post嘅都知道我有幾鍾情於嚟呢度食印尼菜,今日又同朋友嚟呢度開餐啦。雖然係疫情之中,但都冇影響我哋出街食飯嘅興致,餐廳亦都有做足疫情嘅保護措施,所以位置都隔得好開,令食客都可以食得安心滿足。呢度嘅花膠湯絕對係正宗而又係最有特色的,今次就揀咗個燒牛仔骨花膠粉皮,燒牛仔骨又香又煙銀,送一個粉皮都係一個好好嘅配搭,花膠湯底就不在話下,夠濃郁夠香夠口感,呢個價錢邊有地方仲食到㗎,真係要夠滋補又想食得好就黎呢度食㗎喇。來一條班蘭葉燒烏頭魚都係一個唔錯嘅選擇,第一次食烏頭魚都燒得好香,有啲醃製嘅醬汁點埋一齊食,食到魚肉嘅嫩滑亦都食到燒嘅香味,絕對係唔錯嘅選擇。有肉有魚當然仲要有菜啦,我哋再嗌左個馬拉盞炒通菜,未到炒得啱啱好,通菜亦都夠爽脆夠新鮮,今餐成個配搭都真係食得滋味有滋補,大家想是正宗嘅印尼菜就記得嚟呢度試吓啦。
2020-05-27
2020-07-16 24 瀏覽
📍 班蘭葉印尼美食之前食過呢度啲沙嗲串串覺得好鬼好食😋尤其是呢度有款白鱔沙嗲串,其他地方好少有得食,得呢度先有嘅咋!所以我哋久唔久都會嚟呢度食飯幫襯嘆沙爹❤️今晚同老公撐枱腳,少少哋叫咗個炒飯同炒碟菜,再食埋個沙嗲白鱔,已經好夠飽😆▫️白鱔沙嗲串(3串)$98首先要介紹我嘅賣飛佛,呢度啲沙嗲夠晒花生味,香濃而順滑,然後個白鱔皮脆肉嫩,咬落去個皮仲會帶少少炭火香,然後咬落去仲會爆魚油,加埋個肉質燒到啱啱好, keep住個彈性,魚肉夠厚,而且啲細條嘅魚骨全部被清晒,一條細骨都冇㗎,食得好放心!呢個白鱔試過真係會上癮㗎🤤比起打邊爐嘅白鱔真係好食一百倍啊!▫️特色印尼炒飯$78唔知點解我真係好鍾意食印尼炒飯上面嗰塊蝦片🤣我仲會用來兜住個飯一齊食,笑死人!呢度個炒飯幾好食,夠晒味,甜醬油和蝦米🦐和炒飯真係好夾,而且我覺得店家非常細心地將辣椒紅椒和薑這些辛辣的元素堆在旁邊,照顧了我這種不吃辣的人,也讓喜歡吃辣的人可以自己加落去。旁邊還有兩串雞肉串做餸㗎。▫️石栗馬拉盞炒通菜$72呢個通才真係超推介!個馬拉盞夠晒嘢味,仲有少少蝦醬feel,又唔會太辣,啲菜吵到有夠嫩口,重點係夠晒大碟,簡直食菜都飽!▫️箭葉果
📍 班蘭葉印尼美食

▫️白鱔沙嗲串(3串)$98

▫️特色印尼炒飯$78

▫️石栗馬拉盞炒通菜$72

▫️箭葉果混桔蜜$28
第一次試這款混桔,我覺得一般,得個酸字,下次都係飲返芒果沙冰好啦🤣

最後仲有塊班蘭蛋糕做甜品,甜而不漏,蛋糕的質地還非常鬆軟,推介啊!
之前同食過一次,覺得真係好好食,所以今次朋友話想係銅鑼灣食好食嘢,我就揀左食印尼野。上次食左個印尼炒飯真係好好食,但今次又好想食班蘭飯,因為好特別,所以就好想食,個係佢地真係花多眼亂,好多食物揀,上次食左炸魚好正,好好味,我最後揀左炸魚飯轉班蘭飯,我朋友就揀左印尼花膠湯配班蘭雞,同樣都係轉班蘭飯,飲品就揀左印尼咖啡涼粉品和蝶豆花特飲。坐左一陣,飲品好快到,蝶豆花特飲唔算是太甜,椰汁味ok,但我最鍾意係蝶豆花做的啫喱,煙煙韌韌咁,都幾好味,而且又令到杯飲品顏色好靚,除左珍多冰多令一選擇。至少我朋友的咖啡涼粉,味道去幾特別,因為佢除左有一杯咖啡的味道外,因為加左涼粉,所以就會溝埋左平食涼粉的個啲涼粉水味,所以令到咖啡變左令一個層次,唔止係咖啡咁簡單。小食方面,柚子蜜雞翼都幾正,48蚊,但有6集,大大隻的雞翼,雞翼本身醃味唔會太濃,加埋啲葱係面,增加了一種小清新的感覺,加上塗左啲柚子蜜係面,甜甜地,帶少少柚子的酸,特別開胃。我朋友的花膠湯配班蘭雞飯,我都試左少少湯同雞,個蟲草花杞子花膠湯就比較似煲很久的老火湯,比較濃味,如果鍾意濃味朋友會很喜歡,至於班蘭雞,都好滑嫩,有少少像海南雞。至於個個
至於個個炸原條黃薑魚班蘭飯,我覺得真係好好味,因為上次叫了一條炸魚,已經覺得很正,今次可以食炸魚,仲可以食埋黃薑飯,真係一舉兩得,這個選擇也不錯,炸魚的黃薑味很濃很入味,而且表皮炸到脆卜卜,但係入面的肉好嫩,今次第一次食斑蘭飯,我覺得斑蘭飯比黃薑飯更加好味,它的味道有點像班蘭蛋糕,但是帶一點鹹,而且變了飯的質感,所以很不錯很特別。

以下評分以5⭐️為滿分
⭐️⭐️⭐️⭐️
2020-07-12 29 瀏覽
同朋友經過,見到口間餐廳好多人排隊,直覺覺得有好野食😋🐥燒雞花膠湯粉皮 HK$88花膠湯貨真價實, 有塊大大塊嘅花膠係面, 滑嘟嘟。湯底好濃花膠味,而且真係有啲膠質嘅感覺🥰印尼粉皮好得,好有咬口,🤪同湯一齊食十分夾。燒雞有半隻咁多,啲皮卜卜脆, 而且啲醬汁好惹味。🐠雜菜燒魚飯 HK$88原條燒魚擺上台,大大條,燒到卜卜趣好香口。😋而且魚肉都仲係Juice唔係燒到乾爭爭💓🐂牛肉沙嗲三串 HK$56沙嗲醬係分開上的,好有添風味😋🍸龍眼冰 HK$30大大杯,粒粒龍眼,仲要好多粒,正呀。🍹珍多冰 HK#28佢D 飲品好大杯,物超所值。
同朋友經過,見到口間餐廳好多人排隊,直覺覺得有好野食😋

🐥燒雞花膠湯粉皮 HK$88

🐠雜菜燒魚飯 HK$88

🐂牛肉沙嗲三串 HK$56
沙嗲醬係分開上的,好有添風味😋

🍸龍眼冰 HK$30
大大杯,粒粒龍眼,仲要好多粒,正呀。

🍹珍多冰 HK#28
佢D 飲品好大杯,物超所值。
2020-07-11 22 瀏覽
同女朋友👫🏻去左銅鑼灣呢間印尼餐廳食飯(有朋友推介我黎😂)我朋友話個花膠湯好飲酒樓或者個啲大酒店,咁我就同女朋友叫左兩個試試啦。第一啖就比個花膠湯征服左😋😋真係好濃花膠雞湯味🥰同埋老闆係勁好人,又好服務態度,好禮貌咁同我地介紹有咩好食有咩好飲咁樣👏🏻👏🏻👏🏻好推介大家黎試試,裝潢環境都好好👍🏻👍🏻👍🏻最重要係個價錢相當抵食,每人一百蚊內落到樓,而且一定夠飽😋😋😋
同女朋友👫🏻去左銅鑼灣呢間印尼餐廳食飯(有朋友推介我黎😂)
第一啖就比個花膠湯征服左😋😋真係好濃花膠雞湯味🥰
好推介大家黎試試,裝潢環境都好好👍🏻👍🏻👍🏻
2020-07-11
  • 印尼花膠湯班蘭雞粉皮
  • 珍多冰
2020-07-11 31 瀏覽
呢度舖仔細細,坐滿印尼🇮🇩姐姐,出品必定有保證!😃.📌黃薑炸原條魚雜錦飯 $118 ~ 久別重逢,原條炸魚🐟依舊大大條,脆卜卜,咸香冶味🤤雜錦有炸豆腐、茄子🍆、秋葵、肥嘟嘟芽菜。椰漿飯(+$15)除咗椰香,仲🈶️超勁香茅味。自家製辣醬辣度啱啱好,用嚟點餸、撈飯都好正👍📌燒雞花膠湯粉皮 $88 ~ 真材實料,花膠湯漿口濃稠,湯底仲有幾舊花膠、杞子,粉皮滑到自己sir咗入喉嚨,飲完當堂靚晒🥰燒雞🐔味濃肉厚,但此情此景頓時成為配角😛