嚟呢度食飯,不禁想起灶頭前忙碌嘅媽媽身影😌
堅持用明火煲飯、手剁肉餅、自炸豬油渣,每一道都係時光醞釀嘅古早味,用最樸實的食材,煮出最動人的家鄉情懷。🔸 家鄉臘味煲仔飯 $78
主打❗️打開蓋那刻,臘腸的油脂已完全滲入米飯,金黃的飯焦脆而不硬,重點✨搭配每日現切的蔥花和特調豬油醬油,米飯同精華完美融合🤤🔸梅菜肉餅煲仔飯 $78
師傅堅持用🔪手工剁碎豬肉,完全冇嗰種死實實嘅口感,肥瘦👍🏻完美分佈
梅菜先泡再炒逼出琥珀色油香,肉汁與梅菜香二重奏係舌尖綻放🤭🔸豬油渣炒菜蓮 $68
看得見的用心同細心🫂食菜都可以好講究。每棵菜蓮都經過精心挑選🥬 ,去除老根後用現炸豬油渣快炒。菜心翠綠爽脆,豬油渣香氣撲鼻,簡單卻讓人回味無窮🤭🔸 黃燜豬肉 $138
燜製6小時,豬肉爛而不散,入口即化。忍不住連汁撈飯食哂😂🔸 客家茶果 $15/件
推介❗️每日新鮮手工包製,外皮軟糯有嚼勁。內餡有豬肉蝦米,充滿客家特色😃🔸柚子檸檬蜜 $28
用500ml啤酒杯裝盛,酸甜清爽的柚子香與檸檬🍋解膩又開胃,CP值超高!
嚟呢度食飯,不禁想起灶頭前忙碌嘅媽媽身影😌

🔸 家鄉臘味煲仔飯 $78
主打❗

🔸梅菜肉餅煲仔飯 $78

梅菜先泡再炒逼出琥珀色油香,肉汁與梅菜香二重奏係舌尖綻放🤭

🔸豬油渣炒菜蓮 $68

黃燜豬肉
豬油渣炒菜蓮
客家茶果
2025-07-07 0 瀏覽
招牌菜:客家鹹鵝鹹香味十足 肉質啱啱好 外皮彈牙配搭2️⃣款醬汁非常夾!酥丸湯個湯非常之清甜配埋魚片真係一流!招牌菜:客家釀豆腐醬汁非常掛汁 豆腐表面煎香但仍疑滑嫩豬肉滑到好似布甸一樣仍然保持到豬肉嘅鮮味必食:梅菜扣肉梅菜鹹香味十足唔會太鹹但係又入味豬肉肥瘦分布平均 而且入味必食招牌菜:家鄉臘味煲仔飯臘腸非常大片 食得出係靚嘅臘腸油脂非常飽滿臘肉好甘香米飯煮得啱啱好唔會太乾亦都唔會太濕底下仲有飯焦😋非常之香!石硤龍眼利賓納飲落去有好大陣龍眼茶嘅味道飲到底會feel到好大陣利賓納夏天飲落去好消暑解膩鹹檸七鹹檸勁大個🥹同埋雪碧真係好Fresh!
招牌菜:
鹹香味十足 肉質啱啱好 外皮彈牙
配搭2️⃣款醬汁非常夾!

酥丸湯
個湯非常之清甜
配埋魚片真係一流!

招牌菜:

油脂非常飽滿
臘肉好甘香
米飯煮得啱啱好唔會太乾
亦都唔會太濕
底下仲有飯焦😋非常之香!

石硤龍眼利賓納
飲落去有好大陣龍眼茶嘅味道
飲到底會feel到好大陣利賓納
夏天飲落去好消暑解膩

鹹檸七
鹹檸勁大個🥹
同埋雪碧真係好Fresh!

客家菜
  • 客家釀豆腐
  • 家鄉臘味煲仔飯
  • 鹹檸七
2025-06-30 0 瀏覽
屋企附近揾野食,呢間家鄉臘味煲仔飯熱辣辣上枱,臘味香氣撲鼻,臘腸臘肉切薄片,入口肥香滲飯,粒粒分明,鍋巴脆卜卜,超滿足!但腊味略少,食慾大嘅我稍為唔夠喉😌南乳豬手飯係心頭好!豬手炆到軟腍,入口即化,南乳嘅獨特甜香滲入每塊肉同筋,配白飯一啖啖好正!加多一兩件豬手會更滿足😆豬油渣炒菜芯好驚喜,菜芯爽脆,炒得啱啱好,保留清甜。豬油渣香口,咬落陣陣豬油香,點綴得宜👍🏻飲品試咗柑桔檸檬蜜,酸甜清新,比例調得靚,解膩一流!超大杯!石硤龍眼利賓納好特別,龍眼甜香配氣泡,層次豐富,似甜品咁過癮😃

港鐵粉嶺站落車 搭52K 分段收費 搭一個站行幾分鐘就到左呢間客家餐廳,非常方便!帶左同樣係客家人既朋友試下客家餐廳,一打開個餐牌非常有親切感,住家菜感覺。餐廳入面有自助茶區比你任飲溪黃茶,坐立都舒服乾淨企理👍鹹檸七味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️賣相:⭐️⭐️⭐️⭐️有原粒鹹檸檬俾你真係唔多餐廳咁做🥹粒鹹檸檬夠鹹酸,我鍾意!飲完好開胃😍石硤龍眼利賓納味道:⭐️⭐️⭐️⭐️賣相 :⭐️⭐️⭐️⭐️杯野飲真係超大杯,非常解暑,飲完仲有好多粒龍眼食,利賓納唔會過甜,性價比高~客家鹹雞味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️賣相:⭐️⭐️⭐️⭐️醃咸左既走地雞,雞肉有嚼口,食得出雞肉味,肉質唔會霉、咸咸香香送飯一流,配埋薑蔥油同埋蔥頭豉油,夠正宗。臘味煲仔飯味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️賣相:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️要焗一焗先食,配埋蔥頭豉油同埋芫荽。臘腸肥瘦均勻、臘肉唔會好硬,肥膏分布得好平均,咬落去有油香,唔會覺得好肥膩。有飯焦脆卜卜,唔會焦黑。客家釀苦瓜味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️賣相:⭐️⭐️⭐️⭐️苦瓜煮得淋甜,釀肉口感唔會實,好juicy,入口甘甘甜甜,連苦瓜湯都可以飲埋,好解暑呀😋酥丸湯每個餐都會附送高湯,煲得夠味,令到成個餐完整了😌❣️個人嚟講鍾意食飯焦,但又唔鍾意硬到咬得好辛苦嗰啲,所以我大推

鹹檸七

石硤龍眼利賓納
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️
賣相 :⭐️⭐️⭐️⭐️

客家鹹雞

賣相:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

客家釀苦瓜

酥丸湯
每個餐都會附送高湯,煲得夠味,令到成個餐完整了😌

❣️個人嚟講鍾意食飯焦,但又唔鍾意硬到咬得好辛苦嗰啲,所以我大推佢嘅🔥煲仔飯🍚,佢餐廳有足夠冷氣食熱辣辣嘅煲仔飯✨✨❣️

想找一家正宗客家菜?原來粉嶺都有!菜式風味十足 很受街坊歡迎🙌🏻晚餐時間經常滿座🪑建議提前預訂📝📌臘味煲仔飯 $78煲仔飯的飯粒🍚粒粒分明🥹鹹香的臘腸與臘肉相互融合 調味也非常到位💯炊煮後吸收了臘味的香氣 有種特別的家鄉風味✨📌秘製酒焗缽仔肉 $158/例買少見少的經典手工菜🍴看到焦邊的腩肉就知道火侯控制得剛好~還有一點酒香味 配飯吃就剛剛好😍📌客家鹹鵝 $188/例鹹鵝是吃得出來的新鮮!肉質細嫩 不乾不柴鹹香味適中 保留鵝的原味 搭配酸汁吃 食欲大增😋📌豬油渣炒菜心 $68鮮綠色的菜心🥬很脆爽 豬油渣又香又脆🥹而豬油渣的香味滲入菜心後也減輕了油膩感吃起來不油不膩 還是很香 很有特色~📌客家艾粄茶果 $15客家的傳統特色小吃 通常有鹹、甜兩種口味這次吃的是鹹味的艾粄 以糯米粉為皮內餡帶有鹹香滋味 感覺有點像糯米雞的味道🤣
想找一家正宗客家菜?原來粉嶺都有!
菜式風味十足 很受街坊歡迎🙌🏻
晚餐時間經常滿座🪑建議提前預訂📝

📌臘味煲仔飯 $78
煲仔飯的飯粒🍚粒粒分明🥹
鹹香的臘腸與臘肉相互融合 調味也非常到位💯
炊煮後吸收了臘味的香氣 有種特別的家鄉風味✨

📌秘製酒焗缽仔肉 $158/例
買少見少的經典手工菜🍴
看到焦邊的腩肉就知道火侯控制得剛好~
還有一點酒香味 配飯吃就剛剛好😍

秘製酒焗缽仔肉

📌客家鹹鵝 $188/例
鹹鵝是吃得出來的新鮮!肉質細嫩 不乾不柴
鹹香味適中 保留鵝的原味 搭配酸汁吃 食欲大增😋

📌豬油渣炒菜心 $68
鮮綠色的菜心🥬很脆爽 豬油渣又香又脆🥹
而豬油渣的香味滲入菜心後也減輕了油膩感
吃起來不油不膩 還是很香 很有特色~

豬油渣炒菜心

📌客家艾粄茶果 $15
客家的傳統特色小吃 通常有鹹、甜兩種口味
這次吃的是鹹味的艾粄 以糯米粉為皮

豬油渣炒菜心
客家艾粄茶果
西瓜
2025-06-21 109 瀏覽
在這家小餐館中,我品嚐到了幾道令人印象深刻的佳餚,讓人不禁讚嘆。🥹首先是一碗魚肉豬肉湯,🍲湯頭清透,味道鮮美,完美地襯托出食材的本味。湯面上漂浮著少許香料,讓整體味道更加豐富。接下來是海味三寶飯🦐🐠米飯粒粒分明,鍋底微微焦香,搭配著鮮嫩的肉類和香脆的炸蔥,口感層次分明。每一口都能感受到米飯的香氣和配料的美味交織,讓人忍不住多吃幾口。另一道臘腸飯🍚也同樣令人驚喜,色澤誘人,臘腸的鹹香與米飯的清甜相互融合,讓這道菜成為了我的最愛之一。搭配著新鮮的香菜和醬油,整體風味更上層樓。此外,還有一道獨特的家宴燜苦瓜,經過精心烹調,苦中帶甜,口感軟滑,讓我意外地喜愛。🩷整體而言,珍珀雅集提供的每一道菜都充滿了用心,讓人回味無窮。如果你想品嚐到傳統又美味的家常菜,這裡絕對是一個不容錯過的好地方。地點:珍珀雅集 地址:粉嶺聯和道75A

地點:珍珀雅集
地址:粉嶺聯和道75A
今次同朋友食左呢間位於粉嶺,充滿風味既客家菜餐廳,環境簡約,價錢唔貴,服務仲好有人情味🥹馳名淡水客家鹹鵝鹹鵝香氣四溢,經過多種香料腌製,鹽味同香氣完美交融,每一口都散發著濃郁既鹹香家鄉風味煲仔飯今次就點左香菇滑雞煲仔飯,熱氣騰騰,打開鍋蓋就撲鼻而來既香味令人流哂口水🤤配上豉油形成既飯焦,外脆內軟,口感極佳!豬油渣炒菜薳呢道菜絕對係我最愛!味道濃郁,菜薳吸收左豬油渣既精華,配飯簡直係一流既搭配!👍🏻石硤龍眼冰一大杯既龍眼搭配利賓納,獨特既味道好有驚喜,唔會好甜又可以解渴,份量亦非常足,特別適合係咁炎熱既天氣享用

馳名淡水客家鹹鵝

家鄉風味煲仔飯

豬油渣炒菜薳

石硤龍眼冰

2025-06-20 94 瀏覽
去朋友屋企參觀下,喺佢屋企附近搵d 野食,佢話呢間客家菜係新開想試下。以前我地係同事時,成日會上大陸廠做野,個時好多時都係食客家菜,想回味一下,😋😋餐廳環境舒適,光線充足,裝修係仿客家家居佈置。一坐低,老闆娘就叫我地要叫左煲仔飯先,因為係即叫即煲,要d時間等。順帶一提,老闆娘笑容好好,好nice。🍚冬菇滑雞煲仔飯份量好夠2個人食,一開煲濃濃既蒸雞味,侍應幫我地倒左少少秘製豉油撈飯,再蓋番個蓋焗一焗。呢個煲仔飯真係好值得推介,d飯粒粒分明,而且煲底有少少飯焦,唔算太燶,係啱啱好脆卜卜個款,超好食😋而且雞肉鮮嫩😋食唔停口飯加左秘製豉油,好好食,個秘製豉油都要讚下,佢唔係得個咸字,好似仲有d花生味定花生油味,好特別,撈飯好正😋😋😋🍚豬油渣炒菜遠菜好爽脆,好香蒜同豬油渣味🍚馳名淡水客家鹹鴨好有客家風味, 加上秘製既豉油好夾🤩🤩醋既酸甜度適中,令鹹鴨味道多個層次😋🍚梅菜蒸鯇魚魚肉食得出當日即劏既魚,好新鮮,蒸魚時間剛剛好唔會過火,加埋梅菜餸飯一流 🤤😋
餐廳環境舒適,光線充足,裝修係仿客家家居佈置。

冬菇滑雞煲仔飯

🍚冬菇滑雞煲仔飯

豬油渣炒菜遠

🍚豬油渣炒菜遠
菜好爽脆,好香蒜同豬油渣味

馳名淡水客家鹹鴨

豬油渣炒菜遠
馳名淡水客家鹹鴨
梅菜蒸鯇魚
2025-06-17 160 瀏覽
🔅煲仔麥荳飯🔅平時出面好少見到呢個飯,決定試吓佢。呢個煲仔麥荳飯色香味俱全,米飯粒粒分明,搭配埋麥荳,特別有口感。香氣四溢的煲仔烹調,令每一啖都散發出濃郁的香味😋 特別👍🔅醬燘鄉下草鵝🔅醬燘鄉下草鵝肉質煙靭,醬汁濃郁,滲透每一絲纖維,味道獨特。搭配獨家香料,食完都唇齒留香,入面仲有有好多芹菜😜展現出鄉村風味的淳樸與美好😂🤣🔅薑酒炒芥蘭🔅薑酒炒芥蘭色澤鮮豔,芥蘭脆嫩,驟眼睇以為係普通蒜蓉炒,配搭薑酒炒迎來撲鼻的香氣👍。微微的酒香與薑的辛辣相互融合,提升左食材的鮮味,既健康又美味💚🔅客家豬肉湯🔅客家豬肉湯清湯透亮,豬肉軟嫩,望落去好似冇乜特別,嘩飲一啖落去呢!好清好鮮甜!原來係用新鮮豬肉熬製大約兩小時㗎🤭 呢個湯好溫暖好滋潤心靈,收工後攰攰的都會有返精力咁😄 呢個湯有驚喜啊,望落去簡簡單單咁,原來簡單先至更加耐人尋味😋🅿️ 泊車:粉嶺和豐街28號$21/小時 (星期一至五,公眾假期除外)$26/小時 (星期六、日及公眾假期)題外話,話說當時飲咗啲茶唔知係咩茶,影咗相之後Google返先知係養生好茶黎架🤗 是民間傳統護肝涼茶中的「良」茶。 清醇可口,甘涼持久,是男女老少、四季皆宜的保健飲品。
🔅煲仔麥荳飯🔅
煲仔麥荳飯

🔅醬燘鄉下草鵝🔅
醬炆鄉下草鴨

🔅薑酒炒芥蘭🔅

🔅客家豬肉湯🔅
客家豬肉湯

🅿️ 泊車:粉嶺和豐街28號
$21/小時 (星期一至五,公眾假期除外)
$26/小時 (星期六、日及公眾假期)

題外話,
[溪黄草茶] 是民間傳統護肝涼茶中的「良」茶。 清醇可口,甘涼持久,是男女老少、四季皆宜的保健飲品。 功效: 清熱解毒、清肝明目、清肺潤燥。
2025-06-16
煲仔麥荳飯
醬炆鄉下草鴨
客家豬肉湯
2025-06-15 157 瀏覽
今日同朋友去珍珀雅集 (粉嶺)食飯,間嘢都幾好feel!😋佢哋主打客家菜,啲菜式真係幾有風味,啱晒我哋想試下傳統嘢嘅口味。👍 餐廳環境都幾舒服,設計簡約又有特色,幾適合同朋友聚下,邊食邊傾計,真係好開心。🥰 不過,最好都係book定位先,因為都幾多人去食,特別係晚餐時間,有時候真係要等一段時間。 ⏳今日我哋點咗幾道經典菜式,包括鹽焗雞 🐔、臘味煲仔飯 🍚同埋家宴釀苦瓜,每道菜都做得好精緻,味道非常好。💯 總體嚟講,如果想喺粉嶺食客家菜,珍珀雅集都算係一個唔錯嘅選擇,下次再去可以試下其他菜式,期待再嚐新口味!🤤地址:珍珀雅集 (粉嶺)粉嶺聯和道75A號地舖

2025-06-14
5 分鐘 (堂食)
2025-06-15 104 瀏覽

2025-06-14
5 分鐘 (堂食)
  • 煲仔飯
2025-06-15 68 瀏覽
煲仔飯我暫時係香港未食過甘好味的,希望老闆堅持到用甘新鮮的食材!之後再帶屋企人去試下其他客家傳統菜色,屋企人大讚苦瓜好好食,同試左老闆娘自己曬的倉魚,真心講,係香港極少可以食到D甘特别又新鲜架食材,香港真係好少甘用心真材實料的餐廳了!祝老闆生意興隆~
今日我同朋友去咗粉嶺食客家菜,開心到不得了!😍 餐廳一開始就送咗三碗高湯,味道正,真係好飲!🥣💪整體來講,呢間餐廳嘅用餐體驗非常唔錯,食物質素高,環境輕鬆,適合同朋友聚餐!期待下次再嚟試其他好味嘢!🥳💥接住就係家鄉風味煲仔飯,飯粒香脆,鍋巴一流,配料唔少,食到滿足!🍚🔥 我哋叫咗梅菜蒸鯇魚,魚肉鮮嫩,搭配梅菜嘅咸香,口感一流!🐟👌麻婆豆腐唔可以錯過,豆腐滑,麻辣味剛好,真係好味到爆!🌶️😋 而豬油渣炒菜心,菜心脆爽,豬油渣香脆,真係家常味道,令人懷念!🥬💥

2025-06-15 151 瀏覽
今日我同屋企人去咗粉嶺食客家菜,真係好開心!😍 一開始餐廳就送咗三碗高湯,味道非常好飲,暖胃又開心!🥣✨我哋叫咗梅菜蒸鯇魚,魚肉鮮嫩,梅菜嘅鹹香味道非常搭,食落去口感一流!🐟🍃 接住係家鄉風味煲仔飯,飯粒粒分明,鍋巴香脆,配料豐富,真係好正!🍚🔥麻婆豆腐亦唔可以錯過,豆腐滑嫩,麻辣味道適中,讓人一試成主顧!🌶️🍽️ 而豬油渣炒菜心則充滿家鄉風味,菜心脆爽,豬油渣香脆,搭配得非常好!🥬🐷整體而言,呢間客家菜餐廳嘅用餐體驗非常滿意,食物質素高,環境輕鬆,適合同家人聚餐!期待下次再來試其他美味!🥳🎉地址:珍珀雅集 (粉嶺)粉嶺聯和道75A號地舖

2025-06-09 183 瀏覽
今晚到粉嶺探朋友,見到呢間餐廳個名咁特別,珍珀雅集,好奇係食咩野菜式之下,入左去食晚飯。一睇菜牌,菜式類似某家鄉菜,老闆話係客家菜,咁香港又真係比較少食客家菜既餐廳喎。朋友鐘意食豬肉,就點左個梅菜扣肉,我就比較鐘意清淡,就點左客家豆腐煲加多個炒菜芯,另外又叫左兩樣特別食物,高湯蘿蔔粄,蒸米粉。梅菜扣肉一上菜就聞到好香,眼見每一片扣肉都十分厚切,令人食指大動。一食發現梅菜幾靚,好香但又唔會過咸,餸飯一流。所以又加多兩個砵仔蒸飯,呢個飯又係,蒸得好好,爽口有飯香。客家豆腐煲豆腐好香,外面煎到少少金黃色。炒菜芯有大量既炸到脆口既豬油渣,菜芯爽嫩。高湯蘿蔔粄有4隻,湯有蝦米有青葱,蘿蔔粄形狀似餃子,幾特別。蒸米粉配有兩碟佐料,一碟係蒜蓉辣椒醬,一碟係乾葱頭豉油,撈落蒸米粉拌勻香辣開胃。

所以又加多兩個砵仔蒸飯,呢個飯又係,蒸得好好,爽口有飯香。

客家豆腐煲豆腐好香,外面煎到少少金黃色。

炒菜芯有大量既炸到脆口既豬油渣,菜芯爽嫩。

2025-06-07
  • 客家釀豆腐