171
26
4
等級4
五月底先黎過港島香格里拉酒店staycation,估唔到隔左一個月左右又返黎!不過今次係去Petrus珀翠餐廳食返個fine dining。數數手指,原來今次係第三次黎Petrus食,上次已經係2019年年初啦(https://www.openrice.com/zh/hongkong/review/revisit-after-a-year-e3284877),唔知餐廳變左幾多呢。Check一check米芝蓮,原來Petrus係2020-2021米芝蓮一星餐廳。首先地點,裝修就無變,一樣非常冠冕堂皇,好grand,好有氣派,個人感覺好似置身於歐洲宮殿!餐廳位於港島香格里拉酒店56樓,當然有個漂亮既維港海景,可惜我地今日無緣靠海午膳,被安排左係餐廳最角落頭。呢度座位同座位之間空間當然充足,絕對唔會聽到其他食客講野,不過可以聽到服務員向食客介紹食物,哈哈!午餐分三個價錢,分別係$588兩道菜,$688三道菜,同$788四道菜,另收加一。比起上次黎,價錢就由四道菜既$618加到$788,足足加左28%!留意返呢度係唔包咖啡或茶架。同上次一樣,我地都係叫四道菜。當我地睇緊餐牌嘅時候,麵包籃已經上
更多
五月底先黎過港島香格里拉酒店staycation,估唔到隔左一個月左右又返黎!不過今次係去Petrus珀翠餐廳食返個fine dining。數數手指,原來今次係第三次黎Petrus食,上次已經係2019年年初啦(https://www.openrice.com/zh/hongkong/review/revisit-after-a-year-e3284877),唔知餐廳變左幾多呢。Check一check米芝蓮,原來Petrus係2020-2021米芝蓮一星餐廳。

75 瀏覽
0 讚好
0 留言

首先地點,裝修就無變,一樣非常冠冕堂皇,好grand,好有氣派,個人感覺好似置身於歐洲宮殿!餐廳位於港島香格里拉酒店56樓,當然有個漂亮既維港海景,可惜我地今日無緣靠海午膳,被安排左係餐廳最角落頭。呢度座位同座位之間空間當然充足,絕對唔會聽到其他食客講野,不過可以聽到服務員向食客介紹食物,哈哈!


441 瀏覽
0 讚好
0 留言

午餐分三個價錢,分別係$588兩道菜,$688三道菜,同$788四道菜,另收加一。比起上次黎,價錢就由四道菜既$618加到$788,足足加左28%!留意返呢度係唔包咖啡或茶架。同上次一樣,我地都係叫四道菜。

麵包籃
51 瀏覽
0 讚好
0 留言

當我地睇緊餐牌嘅時候,麵包籃已經上左俾我地啦,同時間每人都有一碟牛油。牛油上枱之前係用個好可愛既金屬餐盤蓋蓋住。牛油上面有個代表餐廳嘅P字,係法國無鹽手製牛油。麵包籃有4款麵包,每款兩件。我最鍾意正方形軟包,非常香軟而富牛油香!法國迷你baguette個外皮非常脆口,都唔錯。反而有個有鹽花係面既麵包就太鹹,好奇怪。最後個片麵包個皮就超脆。總括而言,ok啦,起碼有得揀,比起上一次黎有進步。值得一提既係,服務員見我哋食到差唔多,就問我哋要唔要多啲包。

餐前小食
43 瀏覽
0 讚好
0 留言

可能因爲係Spring Menu既關係,餐前小食係一碗蘆筍泡沫,面頭加左啲脆脆麵包粒,下底係爽脆沙律粒粒同血橙粒粒,食完令味蕾好清新,亦有爽脆既口感,個人覺得不過不失,不過都係個句,比起上一次黎有進步。

等左一陣,就到我地既第一道菜啦!

Mackerel Yoghurt / Mint / Quinoa 鯖魚 乳酪 / 薄荷 / 藜麥
37 瀏覽
0 讚好
0 留言

Mackerel
Yoghurt / Mint / Quinoa
鯖魚
乳酪 / 薄荷 / 藜麥


Mackerel Yoghurt / Mint / Quinoa 鯖魚 乳酪 / 薄荷 / 藜麥
41 瀏覽
0 讚好
0 留言

呢道鯖魚擺盤精美,好似一個小盆栽。鯖魚有三小舊,整得唔腥又唔肥膩又無骨,中間係乳酪,加左青瓜泡沫同青瓜粒,上面再加d薄荷汁。下底係好多爽脆藜麥粒,當中仲有啲青豆。係好清新既一道前菜,不過比起我半個月前Amber既鰤魚真係無得比
(https://www.openrice.com/zh/hongkong/review/amber-%E9%95%B7%E6%96%87%E5%88%86%E4%BA%AB%E4%B8%80%E9%A4%90%E7%B2%BE%E7%B7%BB%E8%B1%90%E7%9B%9B%E6%97%A2%E5%8D%88%E9%A4%90-e4060146)。

Caillette Foie Gras / Pork / Artichoke 釀肉 鴨肝 / 豬肉 / 雅枝竹
29 瀏覽
0 讚好
0 留言

Caillette 
Foie Gras / Pork / Artichoke
釀肉
鴨肝 / 豬肉 / 雅枝竹


Caillette Foie Gras / Pork / Artichoke 釀肉 鴨肝 / 豬肉 / 雅枝竹
25 瀏覽
0 讚好
0 留言

呢道釀肉就比較重口味少少。賣相一樣精緻。鴨肝由豬網油啫喱包住,綠色個d菜應該係瑞士甜菜,食落都滑溜而唔油膩。伴碟係雅枝竹沙律,附有少少芝士同洋葱。印象中上次黎食既鴨肝味道好d。今次有少少失望。


Caillette Foie Gras / Pork / Artichoke 釀肉 鴨肝 / 豬肉 / 雅枝竹
24 瀏覽
0 讚好
0 留言

Tomato
Tortellini / Burrata Foam / Basil
番茄
意大利雲吞 / 軟水牛芝士泡沫 / 羅勒


Tomato Tortellini / Burrata Foam / Basil 番茄 意大利雲吞 / 軟水牛芝士泡沫 / 羅勒
25 瀏覽
0 讚好
0 留言


Tomato Tortellini / Burrata Foam / Basil 番茄 意大利雲吞 / 軟水牛芝士泡沫 / 羅勒
23 瀏覽
0 讚好
0 留言

等左一陣,就到我地既第二道菜啦!呢道意大利雲吞一客三粒,個雲吞皮係正常,入面有番茄粒,老實講係平平無奇。加左軟水牛芝士泡沫同羅勒泡沫,再用羅勒油調味。軟水牛芝士泡沫下面有少少軟水牛芝士拉絲,呢部分特別好味道!總括黎講,呢道係一道清新既菜式。

Tomato Tortellini / Burrata Foam / Basil 番茄 意大利雲吞 / 軟水牛芝士泡沫 / 羅勒
20 瀏覽
0 讚好
0 留言

Slow Cooked Egg
Salmon / Asparagus / Lemon Zest
慢煮蛋
三文魚 / 蘆筍 / 檸檬皮


Slow Cooked Egg Salmon / Asparagus / Lemon Zest 慢煮蛋 三文魚 / 蘆筍 / 檸檬皮
20 瀏覽
1 讚好
0 留言


Slow Cooked Egg Salmon / Asparagus / Lemon Zest 慢煮蛋 三文魚 / 蘆筍 / 檸檬皮
20 瀏覽
0 讚好
0 留言

呢道慢煮蛋略為重口味少少,不過我覺得係比較出色既一道菜式。中間有一隻慢煮蛋,仲係完整既,要自己整穿等蛋汁流出黎。圍住慢煮蛋係唔少三文魚塊,有大有細,大塊既明顯見到外熟內生,再加上三文魚籽,鹹香味道唔錯。而綠色既係蘆筍泡沫,可以平衡一下三文魚既油膩感。服務員仲介紹加左紫菜碎。我特別鍾意上面既炸米通,為呢道菜增添口感。

Turbot Chorizo / Piperade / Chicken Jus 法式多寶魚 西班牙辣肉腸 / 香煎 / 雞汁
10 瀏覽
0 讚好
0 留言

Turbot
Chorizo / Piperade / Chicken Jus
法式多寶魚
西班牙辣肉腸 / 香煎 / 雞汁


Turbot Chorizo / Piperade / Chicken Jus 法式多寶魚 西班牙辣肉腸 / 香煎 / 雞汁
14 瀏覽
1 讚好
0 留言

休息一陣就到主菜啦!呢道菜式由餐牌上面既黑立魚變左多寶魚。多寶魚係香煎,不過可惜無脆皮,魚肉都算滑既,無骨又唔會腥,但係同上次係Amber食既晶瑩通透既鱈魚肉真係完全被比下去,令我頗為失望
。個泡沫汁有好濃既番茄味,都有微微既西班牙辣肉腸味道,有少少鹹,連魚一齊食就可以。最後,魚肉上面加左一粒sun-dried番茄。

Veal Cheek Green Curry Sauce / Coconuts / Peanuts 小牛臉頰肉 青咖哩醬 / 梛子 / 花生
10 瀏覽
0 讚好
0 留言


Veal Cheek
Green Curry Sauce / Coconuts / Peanuts

小牛臉頰肉
青咖哩醬 / 梛子 / 花生


Veal Cheek Green Curry Sauce / Coconuts / Peanuts 小牛臉頰肉 青咖哩醬 / 梛子 / 花生
12 瀏覽
0 讚好
0 留言


呢道主菜係帶有泰國風情。小牛臉頰肉都幾大塊,外皮整得幾脆下,呢個值得讚賞。入面好似一條條牛肉絲咁,食落都嫩口嘅,味道調得唔錯,上面加左花生粒加添香脆口感。法國南部青咖哩醬原來係啡色,睇落唔似青咖哩醬,食落都唔似,不過食真啲就會食到微微青咖哩味。黃色同綠色嘅醬原來係用意大利青瓜整既。伴碟有少少紅蘿蔔絲,青瓜絲同shallot絲沙律,服務員提示係有少少辣,不過我哋都唔覺,反而唔太覺有味,個人覺得平時外面醃到酸味味嘅仲好食
。小牛臉頰肉下底有少少新鮮菠菜,超鮮嫩,好好味。

Veal Cheek Green Curry Sauce / Coconuts / Peanuts 小牛臉頰肉 青咖哩醬 / 梛子 / 花生
14 瀏覽
0 讚好
0 留言

Floating Island
Caramel / Tonka / Hazelnuts
蛋白霜
焦糖 / 東加豆 / 榛子



Floating Island Caramel / Tonka / Hazelnuts 蛋白霜 焦糖 / 東加豆 / 榛子
9 瀏覽
0 讚好
0 留言


Floating Island Caramel / Tonka / Hazelnuts 蛋白霜 焦糖 / 東加豆 / 榛子
10 瀏覽
0 讚好
0 留言


最後就到甜品時間啦。呢款甜品有個好靚嘅英文名,叫Floating Island。其實係好健康嘅蛋白霜入面包住少少香滑雲呢拿醬,上面有塊有少少痴牙嘅杏仁脆片,伴碟有榛子。一打爛個蛋白霜,入面嘅好薄身嘅雲呢拿醬就流哂出黎,好滑溜而甜度適中。呢款甜品又脆又滑溜,味道唔錯。

Floating Island Caramel / Tonka / Hazelnuts 蛋白霜 焦糖 / 東加豆 / 榛子
11 瀏覽
0 讚好
0 留言


Baklava 
Honey / Nuts / Dried Fruits
果仁酥餅
蜂蜜 / 果仁 / 乾果

Baklava Honey / Nuts / Dried Fruits 果仁酥餅 蜂蜜 / 果仁 / 乾果
9 瀏覽
0 讚好
0 留言


Baklava Honey / Nuts / Dried Fruits 果仁酥餅 蜂蜜 / 果仁 / 乾果
7 瀏覽
0 讚好
0 留言


呢款果仁酥餅用左個簡約嘅玻璃兜裝住,賣相幾靚。味道方面,我鍾意佢夠多層次,入面有三層超薄脆酥片,最下底有一層海綿蛋糕,中間夾住堅果同乾果,再加上完全唔膩嘅香滑忌廉同超滑嘅蜂蜜雪糕,多重口感同味道,好正。呢個甜品就係我expect嘅質素啦


Baklava Honey / Nuts / Dried Fruits 果仁酥餅 蜂蜜 / 果仁 / 乾果
9 瀏覽
0 讚好
0 留言


喺上甜品嘅時間,服務員同時送上一個祝我哋特別日子快樂既朱古力香蕉蛋糕,仲主動幫我哋影相。

朱古力香蕉蛋糕
11 瀏覽
0 讚好
0 留言


呢個贈送嘅朱古力香蕉蛋糕真係不得了,超級好味道
。一切開已經見到唔同層次,外面係香滑朱古力外皮,包住同樣香滑嘅朱古力慕絲同香蕉夾心,最正係下底嘅脆餅底。食落又脆又滑,朱古力味香濃而帶微微香蕉味。份量仲要好大件,一人一半簡直係大大大滿足!

朱古力香蕉蛋糕
9 瀏覽
0 讚好
0 留言

最後仲有Petit Four。Petit Four係伯爵茶法式小蛋糕配朱古力撻。法式小蛋糕係暖嘅,食落外脆內軟,有淡淡既伯爵茶味道,雖然個人覺得Amber既Petit Four法式小蛋糕更加香脆鬆軟
。朱古力撻又係暖嘅,係軟心架,一啖咬落去入面既香滑朱古力醬即刻爆出黎,撻餅係正常。下面其實仲有唔少碎可可,我試左少少都食得落口。
Petit Four
9 瀏覽
0 讚好
0 留言

Petit Four
7 瀏覽
0 讚好
0 留言


食完呢餐飯都好飽。作爲一間五星酒店同米芝蓮餐廳,服務當然無可挑剔,有一位女服務員主力照顧我地,會仔細介紹餐牌同上菜時既每一道菜,會關心你坐得舒唔舒服,幫你清下枱上嘅麵包屑等等。成餐飯食左個半鐘,唔會太趕或太慢。如果可以reserve到海景枱會更加好!

價錢同我早排去既Amber差唔多(四道菜$778另加一),不過呢度多一道菜而Amber包餐飲,同埋Amber既餐前小食同Petit Four都豐富d,但係整體而言,個人覺得Amber野食好食d(除左甜品
,不過Amber有兩道菜我地加錢升級左。如果仔細d做個比較:

麵包籃 Petrus 勝
餐前小食 Amber 勝
前菜 Amber 勝
主菜  Amber 勝
甜品 Petrus 勝
Petit Four  Amber 勝
服務 Amber 稍勝
餐廳環境  Petrus 勝
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐日期
2021-07-02
用餐途徑
堂食
人均消費
$866 (午餐)
推介美食
Slow Cooked Egg Salmon / Asparagus / Lemon Zest 慢煮蛋 三文魚 / 蘆筍 / 檸檬皮
Slow Cooked Egg Salmon / Asparagus / Lemon Zest 慢煮蛋 三文魚 / 蘆筍 / 檸檬皮
Floating Island Caramel / Tonka / Hazelnuts 蛋白霜 焦糖 / 東加豆 / 榛子
Floating Island Caramel / Tonka / Hazelnuts 蛋白霜 焦糖 / 東加豆 / 榛子
Floating Island Caramel / Tonka / Hazelnuts 蛋白霜 焦糖 / 東加豆 / 榛子
Baklava Honey / Nuts / Dried Fruits 果仁酥餅 蜂蜜 / 果仁 / 乾果
Baklava Honey / Nuts / Dried Fruits 果仁酥餅 蜂蜜 / 果仁 / 乾果
Baklava Honey / Nuts / Dried Fruits 果仁酥餅 蜂蜜 / 果仁 / 乾果
朱古力香蕉蛋糕
朱古力香蕉蛋糕
Petit Four
Petit Four
  • Baklava Honey / Nuts / Dried Fruits
等級4
183
0
2021-06-08 2792 瀏覽
絕對係貨真價實,貴得嚟真材實料,水準超然!不過因為疫情餐廳10:00就關門,所以如果要成full course就會好趕,記得如果要食多過5道餸就要六點嚟到開始點餐。環境冇得彈,全海景,冇遮擋可以平食,亦都可以貴食,不過就算食五道菜其實都10分10分10分抵。至於如果食三道菜,正常男人亦都可以食得飽!超精緻,好食嘅前菜D飽係可以令你一個食完再接一個,所以我話就算食三道菜如果你係一個愛麵包人,食包都可以食飽你!值得提佢嘅wine pairing佢哋品酒師真係每一日都會提供唔同嘅酒去配就算係一樣嘅菜式,感受到佢哋人性化嘅品酒服務!而且佢哋揀嘅酒,亦都唔係咁容易喺出邊飲到!例如其中一支紅酒就係中國雲南出產嘅一個世界都出名嘅酒莊!我上網睇都真係要2000幾$3000一支!雖然要$680 兩杯,不過亦都真係好以見識新嘢!頭盤同主菜雖然唔係大portion, 不過味道超豐富,好食,打咭已經嬴晒!甜品我要左芝士蛋糕,佢個芝士蛋糕真係唔同出邊嘅芝士蛋糕!係可以俾你有一個完完全全嘅驚喜!總之佢唔係一個普通凍冰冰嘅芝士蛋糕!記得要配咖啡或者茶!總結。CP :極高環境:絕對唔係簡單裝修!豪華而隆重!典雅亦不失
更多
絕對係貨真價實,貴得嚟真材實料,水準超然!
不過因為疫情餐廳10:00就關門,所以如果要成full course就會好趕,記得如果要食多過5道餸就要六點嚟到開始點餐。
81 瀏覽
0 讚好
0 留言
環境冇得彈,全海景,冇遮擋
96 瀏覽
1 讚好
0 留言
可以平食,亦都可以貴食,不過就算食五道菜其實都10分10分10分抵。至於如果食三道菜,正常男人亦都可以食得飽!
34 瀏覽
0 讚好
0 留言
39 瀏覽
0 讚好
0 留言
35 瀏覽
0 讚好
0 留言
超精緻,好食嘅前菜
23 瀏覽
0 讚好
0 留言
D飽係可以令你一個食完再接一個,所以我話就算食三道菜如果你係一個愛麵包人,食包都可以食飽你!
18 瀏覽
0 讚好
0 留言
19 瀏覽
0 讚好
0 留言
值得提佢嘅wine pairing佢哋品酒師真係每一日都會提供唔同嘅酒去配就算係一樣嘅菜式,感受到佢哋人性化嘅品酒服務!而且佢哋揀嘅酒,亦都唔係咁容易喺出邊飲到!例如其中一支紅酒就係中國雲南出產嘅一個世界都出名嘅酒莊!我上網睇都真係要2000幾$3000一支!雖然要$680 兩杯,不過亦都真係好以見識新嘢!
15 瀏覽
0 讚好
0 留言
14 瀏覽
0 讚好
0 留言
14 瀏覽
0 讚好
0 留言
頭盤同主菜雖然唔係大portion, 不過味道超豐富,好食,打咭已經嬴晒!
17 瀏覽
0 讚好
0 留言
甜品我要左芝士蛋糕,佢個芝士蛋糕真係唔同出邊嘅芝士蛋糕!係可以俾你有一個完完全全嘅驚喜!總之佢唔係一個普通凍冰冰嘅芝士蛋糕!記得要配咖啡或者茶!
總結。

CP :極高
環境:絕對唔係簡單裝修!豪華而隆重!典雅亦不失優雅!
服務:超級好
價錢:好多出邊嘅所謂高級餐廳,什麼5星星,咪知蓮,閑閑哋都唔止呢個價!以服務水平,環境,食物質素,咁嘅價錢絕對超值!
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐日期
2021-05-20
用餐途徑
堂食
人均消費
$1800 (晚餐)
慶祝紀念
生日
等級4
415
0
2021-06-04 1995 瀏覽
I saw their dish "King Crab" on their facebook and was immediately drawn by it, especially since some of my golden circle points were going to expire soon. Their service was really impeccable. When they introduced their menu, they definitely remarked I made an inquiry of the King Crab and asked whether this is a must try for me. It is definitely these small things that make you want to revisit a restaurant.Although they didn't have my favorite croissant, I was still impressed by their bread, esp
更多
I saw their dish "King Crab" on their facebook and was immediately drawn by it, especially since some of my golden circle points were going to expire soon. Their service was really impeccable. When they introduced their menu, they definitely remarked I made an inquiry of the King Crab and asked whether this is a must try for me. It is definitely these small things that make you want to revisit a restaurant.
46 瀏覽
0 讚好
0 留言
445 瀏覽
1 讚好
0 留言
25 瀏覽
0 讚好
0 留言
Although they didn't have my favorite croissant, I was still impressed by their bread, especially the baguette. It is actually my least favorite bread but their baguette here was just crunchy enough without being too hard.
Amuse Bouche
22 瀏覽
0 讚好
0 留言
The amuse bouche was already quite lovely. The salmon wrapped with the oyster leaves gave a feeling you are enjoying your first course of seafood already. It totally matched their serving dish like a rock garden.
Amuse Bouche
19 瀏覽
0 讚好
0 留言
Their other grape and green pea amuse bouche was also really refreshing.
King Crab
20 瀏覽
0 讚好
0 留言
The king crab game. It was a stunner both in terms of flavor and plating. The green pea and herbs were arranged just like a spring garden. The amount of herbs was just right making it look aesthetically pleasing without overpowering the king crab. The king crab itself glazed with consomme and tasted heavenly with the fragrance of the herbs.
Abalone
19 瀏覽
0 讚好
0 留言
Despite I loved the Red Prawn a lot, I also wanted to try something new and had the Abalone. The abalone was really tender and had a smoky flavor to it.  They also used the cauliflower to make both the puree and couscous given the dish a different texture with every bite despite the same ingredient.
John Dory
15 瀏覽
0 讚好
0 留言

I wasn't able to decided which fish I wanted. They stated the turbot is on the softer side while the john dory was firmer so I went with John Dory. Despite it was good, the spotlight of this dish was somehow  stolen by the Chawunmushi. The sweetness of the vegetables on top matched with its savoriness so well.
Bone Marrow
20 瀏覽
0 讚好
0 留言
I was so surprised when they suddenly put the "candle" on my table. They stated it is actually the bone marrow and it will gradually melt to mix with the seasoning at the base, which is for the Beef.  So innovative of them.
Beef
28 瀏覽
0 讚好
0 留言

The beef was really juicy and tender. Despite its thickness, it was not rare in the middle and the seasoning definitely made the beef more aromatic.
17 瀏覽
0 讚好
0 留言
They also expected we cannot finish all the seasoning so they added a crumpet for us to enjoy the rest of the seasoning.
Strawberry
20 瀏覽
0 讚好
0 留言
Strawberry
12 瀏覽
0 讚好
0 留言
I ordered the Strawberry and it did not disappoint. Basically besides the lining cream outside, the inside was fully of strawberries. Their ice-cream was also served separately with a rich strawberry sauce. It was almost like 2 desserts instead of 1.
Petit Four
15 瀏覽
0 讚好
0 留言
12 瀏覽
0 讚好
0 留言
The coffee chocolate was definitely my favorite and a decaffeinated cappuccino was a nice way to conclude the dinner.
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐日期
2021-05-30
用餐途徑
堂食
人均消費
$1900 (晚餐)
推介美食
King Crab
Abalone
John Dory
Beef
Strawberry
Strawberry
等級4
134
0
位於港島香格里拉酒店56樓頂樓的珀翠餐廳,暫時是筆者吃過的法國菜中,最喜歡的一間。不論是餐廳環境、居高臨下的海景、服務,以及食物質素,可謂無可挑剔。我們二人都點了Three-Course Meal,包括頭盤、主菜及甜品。(不得不提,麵包及餐前小食 — 巴馬芝士黑松露忌廉泡芙都超好吃!)頭盤:🦆 餡餅 — 鴨/ 肝醬/ 蘋果✨Chef預先混合鴨肉、鵝肉、牛肉等等,再做成酥皮餡餅,放進焗爐烤製,然後切片冷凍,口感及味道豐富;碟上搭配清新輕盈的蘋果、薯仔、可食用的花,增添鮮明及活潑感之餘,更平衡餡餅的肉膩感。🦀 螃蟹 — 椰菜花/ 清湯/ 咖哩✨清湯融入淡淡的咖喱香,配上鮮甜的螃蟹肉,口感濕潤細緻,十分開胃。主菜:🦞 龍蝦 — 意大利麵/ 青口/ 番茜✨ 富有光澤的綿密青口泡沫下是有嚼勁的意大利麵,散發出海鮮香;麵下盡是爽口鮮甜的龍蝦肉,份量極多,每一口都是奢華的味道。🐃 牛肉 — 面頰/ 大蒽/ 蘑菇✨經過36小時慢煮的牛肉面頰非常軟稔,入口即融,伴以濃汁、大蔥及炒香的蘑菇,替整道菜增加飽滿感和口感,蘸著帶點咸香的芝士醬吃,使人欲罷不能。甜品:🍞 牛油麵包 — 杏桃/ 布甸/ 雪糕🧀 手工
更多
位於港島香格里拉酒店56樓頂樓的珀翠餐廳,暫時是筆者吃過的法國菜中,最喜歡的一間。不論是餐廳環境、居高臨下的海景、服務,以及食物質素,可謂無可挑剔。
35 瀏覽
0 讚好
0 留言

我們二人都點了Three-Course Meal,包括頭盤、主菜及甜品


(不得不提,麵包及餐前小食 — 巴馬芝士黑松露忌廉泡芙都超好吃!)
23 瀏覽
0 讚好
0 留言
29 瀏覽
0 讚好
0 留言



頭盤:
🦆 餡餅 — 鴨/ 肝醬/ 蘋果
20 瀏覽
0 讚好
0 留言
55 瀏覽
0 讚好
0 留言

Chef預先混合鴨肉、鵝肉、牛肉等等,再做成酥皮餡餅,放進焗爐烤製,然後切片冷凍,口感及味道豐富;碟上搭配清新輕盈的蘋果、薯仔、可食用的花,增添鮮明及活潑感之餘,更平衡餡餅的肉膩感。


🦀 螃蟹 — 椰菜花/ 清湯/ 咖哩
21 瀏覽
0 讚好
0 留言

✨清湯融入淡淡的咖喱香,配上鮮甜的螃蟹肉,口感濕潤細緻,十分開胃。


主菜:
🦞 龍蝦 — 意大利麵/ 青口/ 番茜
19 瀏覽
0 讚好
0 留言

✨ 富有光澤的綿密青口泡沫下是有嚼勁的意大利麵,散發出海鮮香;麵下盡是爽口鮮甜的龍蝦肉,份量極多,每一口都是奢華的味道。


🐃 牛肉 — 面頰/ 大蒽/ 蘑菇
18 瀏覽
0 讚好
0 留言

✨經過36小時慢煮的牛肉面頰非常軟稔,入口即融,伴以濃汁、大蔥及炒香的蘑菇,替整道菜增加飽滿感和口感,蘸著帶點咸香的芝士醬吃,使人欲罷不能。


甜品
🍞 牛油麵包 — 杏桃/ 布甸/ 雪糕
6 瀏覽
0 讚好
0 留言

🧀 手工芝士 — 法國/ 長法包/ 乾果
兩款甜品表現較一般。


餐後小食是檸檬味瑪德蓮蛋糕及朱古力撻,但忘記了拍照😅。
7 瀏覽
0 讚好
0 留言
15 瀏覽
0 讚好
0 留言
總結(5分滿分)
餐廳環境🖼🖼🖼🖼🖼
餐廳服務🤵🏻🤵🏻🤵🏻🤵🏻🤵🏻
食物賣相🌸🌸🌸🌸🌸
味道質素👅👅👅👅👅
整體價錢💸💸💸💸
性價比值⚖️⚖️⚖️⚖️
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐日期
2021-03-08
用餐途徑
堂食
人均消費
$800
等級4
146
0
2021-04-08 3802 瀏覽
港島香格里拉酒店56/F頂層的米芝蓮一星🌟法國菜fine dining餐廳🍴,有著法式宮廷裝修、全落地玻璃對着維港美景、五星級服務,加上由新任星級行政總廚Uwe主理👨🏻‍🍳,餐牌上的食物充滿驚喜,難怪一直大獲好評🥰3-course lunch ($688)▫️Appetiser: Pate en Croute▫️Add-on: Spanish Red Prawn (+$488)▫️Main: Lobster Pasta / Beef Cheek▫️Dessert: Oreo餐前的法式麵包藍鬆軟高質不用置疑🥖,午市套餐還附送的餐前小食「芝士泡芙」味道驚喜,芝士刨絲鋪滿泡芙上,內裏則釀着熱熔流心芝士🧀,一口size令人吃得非常滿足💖!前菜「鴨肝餡餅」擺盤美艷,餡餅釀入鴨肝、肝醬和開心果🦆,再有清新的蘋果片、提子、啫喱和帶酸的莓醬伴碟減膩🍎🍇,菜式能滿足味覺和視覺享受之餘,充滿著春日氣息🌱到最精彩的主菜部份🍴,加錢點了Chef Uwe的招牌菜「西班牙紅蝦🦐」❤️❤️,主廚以往開設的餐廳中大獲好評的菜式竟有機會再次嚐到😊比手板大的巨型西班牙紅蝦,以粟米飼養🌽出來肉質超正!蝦頭先以炭烤,一上桌已聞到炭香,蝦
更多
港島香格里拉酒店56/F頂層的米芝蓮一星🌟法國菜fine dining餐廳🍴,有著法式宮廷裝修、全落地玻璃對着維港美景、五星級服務,加上由新任星級行政總廚Uwe主理👨🏻‍🍳,餐牌上的食物充滿驚喜,難怪一直大獲好評🥰
124 瀏覽
0 讚好
0 留言
25 瀏覽
0 讚好
0 留言


3-course lunch ($688)
▫️Appetiser: Pate en Croute
▫️Add-on: Spanish Red Prawn (+$488)
▫️Main: Lobster Pasta / Beef Cheek
▫️Dessert: Oreo


餐前的法式麵包藍鬆軟高質不用置疑🥖,午市套餐還附送的餐前小食「芝士泡芙」味道驚喜,芝士刨絲鋪滿泡芙上,內裏則釀着熱熔流心芝士🧀,一口size令人吃得非常滿足💖!
18 瀏覽
1 讚好
0 留言
15 瀏覽
0 讚好
0 留言


前菜「鴨肝餡餅」擺盤美艷,餡餅釀入鴨肝、肝醬和開心果🦆,再有清新的蘋果片、提子、啫喱和帶酸的莓醬伴碟減膩🍎🍇,菜式能滿足味覺和視覺享受之餘,充滿著春日氣息🌱
54 瀏覽
0 讚好
0 留言
105 瀏覽
0 讚好
0 留言


到最精彩的主菜部份🍴,加錢點了Chef Uwe的招牌菜「西班牙紅蝦🦐」❤️❤️,主廚以往開設的餐廳中大獲好評的菜式竟有機會再次嚐到😊比手板大的巨型西班牙紅蝦,以粟米飼養🌽出來肉質超正!蝦頭先以炭烤,一上桌已聞到炭香,蝦身保留半生熟刺身,肥美彈牙🥰,隨菜式附上炭烤麵包,吃完蝦身便可倒出蝦頭內的蝦膏蝦汁,醮炭烤麵包吃味道非常驚喜🤩✨
29 瀏覽
0 讚好
0 留言
12 瀏覽
0 讚好
0 留言


吃到這裡已開始覺飽,再來main course「龍蝦意粉🍝」彈牙又多龍蝦肉🦞,配上青色綿密的青口泡沫醬💚,帶點檸汁提鮮🍋,味道清新有春日感覺🌱
8 瀏覽
0 讚好
0 留言


同行家人揀選的主菜「牛面頰」用慢煮36小時的製法令肉質吃起來軟稔,配上充滿鹹香的芝士醬汁,想不到味道如此匹配,反而起到減膩作用😋
9 瀏覽
0 讚好
0 留言


午餐甜品「Oreo曲奇」最適合朱古力控,朱古力crumble和雪糕做底層,服務員再即席在頂層加上大量朱古力mousse,香濃與邪惡度完全成正比😋😈隨餐飲附上的petit fours也是高質的甜點,有鬆軟madeleine蛋糕和微熱的流心朱古力撻❤️
10 瀏覽
1 讚好
0 留言
9 瀏覽
0 讚好
0 留言


酒店級米芝蓮一星餐廳🌟以非離地的收費,提供如此精彩的食物水準、五星級服務、可飽覽維港的美景,每一道菜式都充滿驚喜,這一餐很讚😍👍🏻
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
用餐時段
午餐
等級3
53
0
2021-08-24 0 瀏覽
It is always a pleasure to eat at Petrus! Food is always good, view is excellent and service is warm! Lunch menu this month offers a hint of middle eastern influence which is very interesting. Slow cooked egg with salmon, asparagus and lemon zest - complex layers of tastes and texturesChicken with Donabe rice, broccoli and apricot - the rice with saffron was yummy though it’s not very French 😂Floating island 🏝- simple but delicious dessert The fun part was the blind tasting offered by the somme
更多
It is always a pleasure to eat at Petrus! Food is always good, view is excellent and service is warm! Lunch menu this month offers a hint of middle eastern influence which is very interesting.

Slow cooked egg with salmon, asparagus and lemon zest - complex layers of tastes and textures

Chicken with Donabe rice, broccoli and apricot - the rice with saffron was yummy though it’s not very French 😂

Floating island 🏝- simple but delicious dessert

The fun part was the blind tasting offered by the sommelier! I realized how little I know about wine but drinking is about having fun, right ? 😇
0 瀏覽
0 讚好
0 留言
0 瀏覽
0 讚好
0 留言
0 瀏覽
0 讚好
0 留言
0 瀏覽
0 讚好
0 留言
0 瀏覽
0 讚好
0 留言
0 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
等級2
6
0
2021-08-06 141 瀏覽
訂左Petrus Lunch為同行慶祝生日, 但今年失策, 遲左少少book所以冇窗口位, 想坐窗邊既朋友記得至少要一個月前預訂.出席之前有聽聞餐廳既酒藏量係香港黎講算數一數二, 只係心諗靚酒都未必輪到普通人可以飲得起.Set Lunch簡左3 course, 再另加紅蝦. Petrus值得你每個course都wine pair, 我地由主菜開始先配酒, 有點後悔太遲先開始pair.Wine pairing 三個價錢豐儉由人, 而我地只係簡最入門既Sommelier Pairing, 但已經好滿意sommelier挑選既每一杯酒, 價錢不貴但飲到高質既酒, 驚喜.同酒相比, 食物既表現就顯得中規中矩. 較為出色同有印象既係紅蝦, 主菜既八爪魚, 甜品同生日蛋糕.要上二三星, 食物方面仍需努力. 而且由年頭開始留意Petrus既菜單, 食材愈轉愈冇咁矜貴, 去到要食既月份, 難免有點失落.服務細心, waiter見到我地留意酒都會主動介紹餐廳既酒類活動.吸引到我再去多次既一定係酒. 好評都係比酒.
更多

訂左Petrus Lunch為同行慶祝生日, 但今年失策, 遲左少少book所以冇窗口位, 想坐窗邊既朋友記得至少要一個月前預訂.


出席之前有聽聞餐廳既酒藏量係香港黎講算數一數二, 只係心諗靚酒都未必輪到普通人可以飲得起.


Set Lunch簡左3 course, 再另加紅蝦. 
Petrus值得你每個course都wine pair, 我地由主菜開始先配酒, 有點後悔太遲先開始pair.


Wine pairing 三個價錢豐儉由人, 而我地只係簡最入門既Sommelier Pairing, 但已經好滿意sommelier挑選既每一杯酒, 價錢不貴但飲到高質既酒, 驚喜.



同酒相比, 食物既表現就顯得中規中矩. 
較為出色同有印象既係紅蝦, 主菜既八爪魚, 甜品同生日蛋糕.
要上二三星, 食物方面仍需努力. 
而且由年頭開始留意Petrus既菜單, 食材愈轉愈冇咁矜貴, 去到要食既月份, 難免有點失落.



服務細心, waiter見到我地留意酒都會主動介紹餐廳既酒類活動.



吸引到我再去多次既一定係酒.
好評都係比酒.

Bread  Basket 
0 瀏覽
1 讚好
0 留言
Amuse  Bouche
0 瀏覽
0 讚好
0 留言
Starter  鯖魚
0 瀏覽
0 讚好
0 留言
Starter  -  釀肉
1 瀏覽
0 讚好
0 留言
Main  -  八爪魚
1 瀏覽
0 讚好
0 留言
Main  -  黑立魚
4 瀏覽
0 讚好
0 留言
Dessert  -  果仁酥餅
2 瀏覽
0 讚好
0 留言
Dessert  -  蛋白霜
1 瀏覽
0 讚好
0 留言
Birthday  Cake
2 瀏覽
0 讚好
0 留言
Additional Item - 紅蝦
0 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐日期
2021-06-27
用餐途徑
堂食
人均消費
$1300 (午餐)
慶祝紀念
生日
推介美食
Amuse  Bouche
Main  -  八爪魚
Dessert  -  果仁酥餅
Dessert  -  蛋白霜
Birthday  Cake
Additional Item - 紅蝦
  • 紅蝦
  • 果仁酥餅
  • 蛋白霜
等級3
64
0
2021-07-16 163 瀏覽
you won't be let down with the quality of food and service at the Petrus. The waiter is very attentive and nice. Food is very good, especially the bread (i had no choice but to take it away in the end). It would be a disservice to bin it. With my huge appetite (always ), i thought those fine-dining wouldnt fill up which was proved wrong. I was very full and pleased with every dish and the service. The environment is cozy and warm so will definitely go back.
更多
you won't be let down with the quality of food and service at the Petrus. The waiter is very attentive and nice. Food is very good, especially the bread (i had no choice but to take it away in the end). It would be a disservice to bin it. With my huge appetite (always ), i thought those fine-dining wouldnt fill up which was proved wrong. I was very full and pleased with every dish and the service. The environment is cozy and warm so will definitely go back.
30 瀏覽
0 讚好
0 留言
18 瀏覽
0 讚好
0 留言
11 瀏覽
0 讚好
0 留言
4 瀏覽
0 讚好
0 留言
3 瀏覽
0 讚好
0 留言
1 瀏覽
0 讚好
0 留言
0 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
等級4
104
0
2021-07-07 256 瀏覽
你Island Shangri-la staycation, 早餐可以選擇上嚟Restaurant Petrus食上面buffet早餐,或者落7樓Cafe食full buffet早餐,除咗我哋選擇左上嚟零零fine dining餐廳感受一下嗰份luxury。Main course其實都有七款選擇,總有一款啱你,早餐我都幾鍾意食飯,所以我自己就揀咗一食,另外一份就叫咗pancake。Semi-buffet嗰部份,就有ham,水果,同埋好多唔同嘅pastry。佢哋啲pastry非常吸引,尤其係個blueberry muffin,做得好好,又唔會好甜,好適合小朋友食。似一個日式 main course,三文魚有少少overcooked, 感覺唔係10分出色。但係個pancake就10分加分, pancake非常鬆軟,做得好好味,值得一讚。其實我哋之前一日嘅早餐落咗7樓食,選擇非常之多,亦都好味嘅,但係如果大家只係得壹日,我建議大家可以選擇上嚟呢度食,因為坐得好舒服,又安靜,個景觀亦都一流。
更多
你Island Shangri-la staycation, 早餐可以選擇上嚟Restaurant Petrus食上面buffet早餐,或者落7樓Cafe食full buffet早餐,除咗我哋選擇左上嚟零零fine dining餐廳感受一下嗰份luxury。
Main course其實都有七款選擇,總有一款啱你,早餐我都幾鍾意食飯,所以我自己就揀咗一食,另外一份就叫咗pancake。Semi-buffet嗰部份,就有ham,水果,同埋好多唔同嘅pastry。佢哋啲pastry非常吸引,尤其係個blueberry muffin,做得好好,又唔會好甜,好適合小朋友食。
似一個日式 main course,三文魚有少少overcooked, 感覺唔係10分出色。但係個pancake就10分加分, pancake非常鬆軟,做得好好味,值得一讚。其實我哋之前一日嘅早餐落咗7樓食,選擇非常之多,亦都好味嘅,但係如果大家只係得壹日,我建議大家可以選擇上嚟呢度食,因為坐得好舒服,又安靜,個景觀亦都一流。
7 瀏覽
0 讚好
0 留言
8 瀏覽
0 讚好
0 留言
298 瀏覽
0 讚好
0 留言
367 瀏覽
0 讚好
0 留言
32 瀏覽
0 讚好
0 留言
27 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐日期
2021-07-01
等候時間
10 分鐘 (堂食)
用餐時段
早餐
等級2
8
0
2021-07-02 325 瀏覽
已經唔記得第幾次黎呢間餐廳食飯,轉咗新嘅menu,所以又嚟食多一次。試過唔同既米芝蓮餐廳,有時meun入面既野食唔係甘岩食,又或者食牛一定要加錢,重係要加好多錢果種,有啲覺得唔抵既感覺。而Petrus一直都無令我失望,meun入面選擇既款式幾多,要加錢既菜式都係合理。今次叫左三道菜 ($1,288) 🥖麵包 Bread ~ 麵包一上枱已經聞到香味,又鬆又軟既麵包配上牛油 🥧前菜小食 Amuse bouche仿石頭三文魚· 青豆撻· 白朱古力鵝肝撻 ~ 依次序由淡至濃味食。仿石頭三文魚,由蛋黃醬整成既雲石面,加上Oyster leaf,醮上柚子松露汁,食落好特別。青豆撻夠清新。白朱古力鵝肝撻好濃果,留到最後食係最適合不過。 前菜 Starter 🦀 挪威皇帝蟹· 珍珠麵· 茄子· 莎莎青醬 Norwegian King Crab· Fregola Sarda· Eggplant· Salsa Verde ~ 賣相非常吸引,藝術品一樣上枱,靚到唔捨得食。皇帝蟹腳好鮮味,珍珠麵加上茄子同蟹肉沙律食落好清新,加上食用花,食落有種薄荷既味道。 🥩 小牛肉· 海膽· 蜆殼粉· 小牛胸腺 Veal·
更多
已經唔記得第幾次黎呢間餐廳食飯,轉咗新嘅menu,所以又嚟食多一次。試過唔同既米芝蓮餐廳,有時meun入面既野食唔係甘岩食,又或者食牛一定要加錢,重係要加好多錢果種,有啲覺得唔抵既感覺。而Petrus一直都無令我失望,meun入面選擇既款式幾多,要加錢既菜式都係合理。今次叫左三道菜 ($1,288)

🥖麵包 Bread ~ 麵包一上枱已經聞到香味,又鬆又軟既麵包配上牛油

🥧前菜小食 Amuse bouche
仿石頭三文魚· 青豆撻· 白朱古力鵝肝撻 ~ 依次序由淡至濃味食。仿石頭三文魚,由蛋黃醬整成既雲石面,加上Oyster leaf,醮上柚子松露汁,食落好特別。青豆撻夠清新。白朱古力鵝肝撻好濃果,留到最後食係最適合不過。

前菜 Starter
🦀 挪威皇帝蟹· 珍珠麵· 茄子· 莎莎青醬 Norwegian King Crab· Fregola Sarda· Eggplant· Salsa Verde ~ 賣相非常吸引,藝術品一樣上枱,靚到唔捨得食。皇帝蟹腳好鮮味,珍珠麵加上茄子同蟹肉沙律食落好清新,加上食用花,食落有種薄荷既味道。

🥩 小牛肉· 海膽· 蜆殼粉· 小牛胸腺 Veal· Sea Urchin· Conchiglioni· Sweetbread ~ 牛肉好鮮嫩,蜆殼粉包住小牛胸腺,海膽係 parmesan cheese中間,幾好食。

主菜 Main
🦞 藍龍蝦· 雲吞· 菠菜· 松露汁 Blue lobster· Ravioli· Spinach· Truffle jus (+$188) ~ 原條燒龍蝦尾,配上蝦膏同松露汁好好食。用原隻蟹鉗整成嘅菠菜雲吞,配上龍蝦泡沫,好濃既龍蝦味。

甜品 Dessert
🍓意大利士多啤梨· 瑞士蛋白霜· 番茄· 龍簥 Italian Strawberry· Swiss Meringue· Tomatoes· Tarragon ~ 造型好別緻既甜品,士多啤梨番茄雪芭加上脆口既蛋白霜,蕃茄造型士多啤梨蕃茄mousse,配上蕃茄士多啤梨醬,食落唔會太甜,又有淡淡士多啤梨同蕃茄味,好少食到以蔬果造既甜品

🍰 聖安娜蛋糕· 焦糖· 泡芙· 松露 Saint Honore· Caramel· Pastry Choux· Truffles ~ 食落好creamy,忌廉好滑,餅底幾脆。

🍫 瑪德蓮·可麗露· 咖啡朱古力· 黑加侖子軟糖 Madeline· Canele· Coffee chocolate· Blackcurrant Jerry ~ 瑪德蓮同可麗露係法國傳統甜品,印象中上一次食晚飯都有,唔多介紹, 咖啡味朱古力好濃咖啡味,自家製黑加侖子軟糖幾好食。
麵包
5 瀏覽
1 讚好
0 留言
前菜小食 Amuse bouche
12 瀏覽
0 讚好
0 留言
12 瀏覽
0 讚好
0 留言
挪威皇帝蟹· 珍珠麵· 茄子· 莎莎青醬 Norwegian King Crab· Fregola Sarda· Eggplant· Salsa Verde
15 瀏覽
0 讚好
0 留言
挪威皇帝蟹· 珍珠麵· 茄子· 莎莎青醬 Norwegian King Crab· Fregola Sarda· Eggplant· Salsa Verde
15 瀏覽
0 讚好
0 留言
小牛肉· 海膽· 蜆殼粉· 小牛胸腺 Veal· Sea Urchin· Conchiglioni· Sweetbread
13 瀏覽
0 讚好
0 留言
意大利士多啤梨· 瑞士蛋白霜· 番茄· 龍簥 Italian Strawberry· Swiss Meringue· Tomatoes· Tarragon
23 瀏覽
0 讚好
0 留言
聖安娜蛋糕· 焦糖· 泡芙· 松露 Saint Honore· Caramel· Pastry Choux· Truffles
15 瀏覽
0 讚好
0 留言
瑪德蓮·可麗露· 咖啡朱古力· 黑加侖子軟糖 Madeline· Canele· Coffee chocolate· Blackcurrant Jelly
39 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐日期
2021-07-01
用餐途徑
堂食
人均消費
$1600 (晚餐)
推介美食
麵包
前菜小食 Amuse bouche
挪威皇帝蟹· 珍珠麵· 茄子· 莎莎青醬 Norwegian King Crab· Fregola Sarda· Eggplant· Salsa Verde
挪威皇帝蟹· 珍珠麵· 茄子· 莎莎青醬 Norwegian King Crab· Fregola Sarda· Eggplant· Salsa Verde
小牛肉· 海膽· 蜆殼粉· 小牛胸腺 Veal· Sea Urchin· Conchiglioni· Sweetbread
意大利士多啤梨· 瑞士蛋白霜· 番茄· 龍簥 Italian Strawberry· Swiss Meringue· Tomatoes· Tarragon
聖安娜蛋糕· 焦糖· 泡芙· 松露 Saint Honore· Caramel· Pastry Choux· Truffles
瑪德蓮·可麗露· 咖啡朱古力· 黑加侖子軟糖 Madeline· Canele· Coffee chocolate· Blackcurrant Jelly
等級2
11
0
早已久仰這間餐廳大名,適逢有事慶祝而預約了位子。不止於餐廳,酒店本身也是走西方宮廷的風格,因此裡裡外外都非常華麗。而且一走進餐廳,立刻就看到居高臨下的維港風光。雖然預約不到窗邊位,但是提高一級的餐桌擺位設計,亦能欣賞到窗外風光。景色怡人但很快就將目光移回餐桌上,因為精緻擺盤的餐點吸引眼球(詳見附圖)。一道道菜送上枱,獨特的餐點體驗,也讓人大開眼界。服務方面一絲不苟,從入門口開始就無微不至。無論是為隨身行李的擺放,點餐時的講解以及介紹,送餐時的用餐建議,餐點與餐點之間的清理...等,都達到無可挑剔的程度。味道因各人口味不同,而不作詳述。(詳見附圖)
更多
早已久仰這間餐廳大名,適逢有事慶祝而預約了位子。
不止於餐廳,酒店本身也是走西方宮廷的風格,因此裡裡外外都非常華麗。而且一走進餐廳,立刻就看到居高臨下的維港風光。雖然預約不到窗邊位,但是提高一級的餐桌擺位設計,亦能欣賞到窗外風光。
景色怡人但很快就將目光移回餐桌上,因為精緻擺盤的餐點吸引眼球(詳見附圖)。一道道菜送上枱,獨特的餐點體驗,也讓人大開眼界。
服務方面一絲不苟,從入門口開始就無微不至。無論是為隨身行李的擺放,點餐時的講解以及介紹,送餐時的用餐建議,餐點與餐點之間的清理...等,都達到無可挑剔的程度。
味道因各人口味不同,而不作詳述。(詳見附圖)
麵包籃
2 瀏覽
0 讚好
0 留言
餐前小吃
6 瀏覽
0 讚好
0 留言
Tarbouriech Oyster
4 瀏覽
0 讚好
0 留言
Caillette
8 瀏覽
0 讚好
0 留言
Red Prawn
7 瀏覽
0 讚好
0 留言
Ocean Trout
6 瀏覽
0 讚好
0 留言
Beef
6 瀏覽
0 讚好
0 留言
Veal Cheek
9 瀏覽
0 讚好
0 留言
Soufflé
7 瀏覽
0 讚好
0 留言
Floating Island
10 瀏覽
0 讚好
0 留言
5 瀏覽
0 讚好
0 留言
6 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐日期
2021-06-13
用餐途徑
堂食
人均消費
$1200 (午餐)
慶祝紀念
紀念日
用餐優惠
信用卡優惠
推介美食
麵包籃
餐前小吃
Tarbouriech Oyster
Caillette
Red Prawn
Ocean Trout
Beef
Veal Cheek
Soufflé
Floating Island
  • Chocolate souffle