2025-03-06 750 瀏覽
王家沙.花好月圓又一城分店 , 佈置 古色古香 , 十分雅緻 , 環境舒適寬敞 , 提供傳統上海菜式 , 經典手工小籠包 , 東坡肉及燻魚, 風味十足 , 讓人白吃不厭。本幫燻魚 $78元燻魚色澤誘人,魚肉外層香脆 , 入口鮮味, 啖啖煙燻香氣在口中綻放,帶淡淡的蜜甜味,讓人回味。招牌東坡肉 $98元東坡肉外皮油光亮麗 , 肥而不膩,肉質軟糯,醬汁濃郁誘人, 有入口即化的口感,伴隨著微微的甜味與濃郁醬汁 , 風味十足,讓人回味無窮。嫩雞煨麵 $88元雞肉鮮嫩, 奶白色的湯底好清爽,麵條吸收了湯汁的精華, 掛滿滋味 的湯汁,口感順滑可口。上海咸粢飯 $42元熱燙燙的米飯糯軟, 榨菜的鹹香配 香酥的肉鬆 , 十分搭配,吃上一口,讓人感受到上海的地道風味,簡單卻滋味。手工鮮肉小籠包/五件 $66手工小籠包皮薄餡多,湯汁豐富, 鮮味的湯汁和肉香在口中爆出,每一口都帶來驚喜,忍不住一口接一口。鮮肉鍋貼 $58鍋貼底部煎到金黃酥脆,內餡鮮嫩,搭配少許香醋和薑絲,完美的平衡了酥脆與鮮美, 滋味更上一層樓。

本幫燻魚 $78元

招牌東坡肉 $98元

嫩雞煨麵 $88元

上海咸粢飯 $42元

手工鮮肉小籠包/五件 $66

鮮肉鍋貼 $58

2025-02-27 914 瀏覽
相約舊朋友到又一城睇戲, 順道一齊食Dinner, 經過見到王家沙即時憶起當年中學回憶, 宜家升級為「王家沙.花好月圓」, 多咗唔少菜式, 吸引了我地幫襯。環境舒適企理, 裝修富有中國風; 平日晚人流唔多, 無限時間交檯, 可以同朋友傾住計慢慢食。【花雕醉雞】HK$108醉雞幾嫩滑, 而且非常入味, 每啖都能吃出香醇重酒味。 【金牌蟹粉生煎包】HK$78生煎包底部煎得金黃脆口, 包質地軟熟, 餡料帶有鮮肉香兼有淡淡蟹鮮味。【酸辣湯錕鈍】HK$78酸辣湯底質地易掛汁, 酸辣平均, 錕鈍皮厚薄剛好, 吸湯後都唔會有糊狀口感, 不過餡料嘅韮菜味道唔太突出。【招牌炸豬扒擔擔麵】HK$118擔擔麵可揀辣同唔辣, 不過揀辣嘅都唔太辣, 花生醬味道濃郁, 掛汁麵條味道濃郁, 帶有些少肉碎同埋花生碎, 增加口感層次; 豬扒外層酥脆有口感。【芝麻豆沙餅】HK$48豆沙餅面層佈滿芝麻, 夾住些少豆沙, 香口又唔會太甜。

【花雕醉雞】HK$108
醉雞幾嫩滑, 而且非常入味, 每啖都能吃出香醇重酒味。
花雕醉雞

【金牌蟹粉生煎包】HK$78
金牌蟹粉生煎包

【酸辣湯錕鈍】HK$78

【招牌炸豬扒擔擔麵】HK$118
招牌炸豬扒擔擔麵

【芝麻豆沙餅】HK$48
豆沙餅面層佈滿芝麻, 夾住些少豆沙, 香口又唔會太甜。
芝麻豆沙餅
題外話/補充資料: 茶水: HK$12/位
2025-02-26
花雕醉雞
金牌蟹粉生煎包
招牌炸豬扒擔擔麵
芝麻豆沙餅
6天前 0 瀏覽
細個間中都會食王家沙,今次同屋企人再品嘗一下,感覺比以前多好多款式選擇,好多都想食🥢排骨上海粗炒最鐘意呢碟,好入味!排骨腍身易咬,配上海粗身烏冬好好食🥢炒鱔糊平時都鍾意食鱔,鱔糊係冇骨嘅,起晒肉食得好方便,一樣係好入味,肉質實淨,仲有啲韭黃🥢蟹粉小籠包皮薄多餡,少少蟹粉味🥢奶油津白正氣必食,就算用奶油煮口感都唔會太油膩🚩王家沙.花好月圓 (九龍塘)📍九龍塘達之路80號又一城G樓G-23號舖

🥢排骨上海粗炒
最鐘意呢碟,好入味!排骨腍身易咬,配上海粗身烏冬好好食

🥢炒鱔糊

🥢蟹粉小籠包
皮薄多餡,少少蟹粉味

🥢奶油津白
正氣必食,就算用奶油煮口感都唔會太油膩

🚩王家沙.花好月圓 (九龍塘)
📍九龍塘達之路80號又一城G樓G-23號舖
2025-05-14 0 瀏覽
王家沙.花好月圓以傳統上海菜的精髓,同時融入了現代烹飪靈感、江南風味的精緻優雅及北京菜的濃郁芳香。店內環境寬敞,雅緻舒適,寫意的用餐體驗。✨手工鮮肉小籠包湯汁豐富,小籠包的外皮薄而有彈性,內裏包裹著鮮嫩的豬肉餡和美味的湯汁。品嚐時,湯汁慢慢嗌出,非常美味。✨鮮肉生煎包必飲推介,生煎包底層煎至非常香脆,內裏注滿肉汁,鮮味香濃,令人一試難忘✨玫瑰露火焰蜜汁叉燒必食精選!自家手制玫瑰露火焰蜜汁叉燒,豬肉肥瘦適中,帶有大理石紋般既油花,口感細膩柔軟,令人一試難忘✨雪菜肉絲湯麵麵條富有口感,完美沾滿高湯,雪菜肉絲拌入湯麵,滿載咸香,口感層次豐富✨高力豆沙傳統中式美點,外層炸至金黃,面層灑上砂糖,內裏是豆沙餡料,非常滋味王家沙.花好月圓📍香港九龍塘達之路80號又一城G樓G-23號舖

✨手工鮮肉小籠包

✨鮮肉生煎包

✨玫瑰露火焰蜜汁叉燒

✨雪菜肉絲湯麵

✨高力豆沙

王家沙.花好月圓
📍香港九龍塘達之路80號又一城G樓G-23號舖

2025-04-23 0 瀏覽
屋企人好鍾意食上海菜今次我地去左呢間人氣旺盛既上海菜餐廳點了一些經典的菜品整體體驗相當不錯屋企人都好滿意😍.$68 麻醬雞絲粉皮這道麻醬雞絲粉皮真的是我的最愛!雞絲鮮嫩,搭配濃厚的麻醬,味道相當香滑😆粉皮的口感也很彈牙每一口都讓人滿意非常適合作為開胃小菜.$118 揚州炒飯揚州炒飯也是經典中的經典米飯粒粒分明,配料豐富,有蝦仁、火腿等一口下去滿滿的幸福感口味調和得非常好🥳既不會太鹹也保持了食材的新鮮風味.$42 酒釀小丸子酒釀小丸子做得恰到好處丸子外皮軟糯,內裡Q彈🤩搭配甜甜的酒釀,十分溫暖尤其是在最後,酒釀的香氣和甜度讓人覺得很舒服,.$128 京蔥爆羊肉 配麼麼皮這道京蔥爆羊肉真的是人氣菜品羊肉片嫩滑,葱香味濃郁搭配的麼麼皮吃起來很有趣可以包著羊肉一起吃🫶🏻口感豐富,味道也十分入味令人忍不住一口接一口.$98 蒜蓉炒時蔬最後是蒜蓉炒時蔬雖然簡單卻非常好吃🥰蒜蓉充分喚醒了蔬菜的鮮味保持了蔬菜的脆嫩口感,非常清爽平衡了整體用餐的體驗
屋企人好鍾意食上海菜
今次我地去左呢間人氣旺盛既上海菜餐廳
點了一些經典的菜品
整體體驗相當不錯
屋企人都好滿意😍
$68 麻醬雞絲粉皮

這道麻醬雞絲粉皮真的是我的最愛!
雞絲鮮嫩,搭配濃厚的麻醬,
味道相當香滑😆
粉皮的口感也很彈牙
每一口都讓人滿意
非常適合作為開胃小菜
$118 揚州炒飯

揚州炒飯也是經典中的經典
米飯粒粒分明,配料豐富,有蝦仁、火腿等
一口下去滿滿的幸福感
口味調和得非常好🥳
既不會太鹹
也保持了食材的新鮮風味
$42 酒釀小丸子

酒釀小丸子做得恰到好處
丸子外皮軟糯,內裡Q彈🤩
搭配甜甜的酒釀,十分溫暖
尤其是在最後,酒釀的香氣和甜度讓人覺得很舒服,
$128 京蔥爆羊肉 配麼麼皮

這道京蔥爆羊肉真的是人氣菜品
羊肉片嫩滑,葱香味濃郁
搭配的麼麼皮吃起來很有趣
可以包著羊肉一起吃🫶🏻
口感豐富,味道也十分入味
令人忍不住一口接一口
$98 蒜蓉炒時蔬

最後是蒜蓉炒時蔬
雖然簡單卻非常好吃🥰
蒜蓉充分喚醒了蔬菜的鮮味
保持了蔬菜的脆嫩口感,非常清爽
平衡了整體用餐的體驗
2025-04-17 0 瀏覽
又一城開咗黃家沙!餐廳環境好開揚,好舒服,無論同家人定係朋友食飯,呢度都係一個好選擇!松子鱸魚鱸魚魚身被金黃的松子裝飾,已經係一個視覺的享受。魚肉鮮嫩,入口即化,搭配的醬汁則略帶甜味,真係好出色!家鄉炒年糕年糕外表微微焦香,內裡卻柔軟彈牙,讓人一口咬下便感受到滿滿的米香,配搭的蔬菜新鮮脆口,好有家鄉的味道。羊肚菌赤肉燉湯燉湯真材實料,湯底清澈而濃郁,有淡淡的羊肚菌香氣,令人垂涎,飲完個湯真係大滿足!

松子鱸魚

家鄉炒年糕

羊肚菌赤肉燉湯

• 家鄉炒年糕
2025-04-08 140 瀏覽
又一城嘅上海風味,裝潢復古帶海派情調,地道上海風味,每一道菜都精緻好食~ ✨ 酱烧排骨炒年糕 🍖 好推薦這個!濃油赤醬代表作!排骨很嫩很香,年糕吸盡醬燒精華糯嘰嘰,甜鹹搭配完全停不下來~ ✨ 京蔥爆牛肉配麼麼皮 🐮 鑊氣直衝天花板!牛肉片嫩滑帶焦香邊,京蔥甜脆無渣,秘製醬汁甜中帶豉香,夾埋煙韌麼麼皮卷住食,口感似北京烤鴨變奏版! ✨ 手工鲜肉小笼包 🥟 皮薄到透光唔穿底!一啜湯汁鮮甜爆湧,豬肉餡用咗三分肥七分瘦比例,仲有薑絲提鮮,蘸埋鎮江醋食層次即刻昇華✨ ✨ 特级酱油海中虾 🦐 蝦界MVP!每隻虎蝦手掌大,微微酸甜汁,蝦肉爽彈到「嗒嗒聲」,連殼都吮到唔捨得放~

✨ 酱烧排骨炒年糕 🍖

✨ 京蔥爆牛肉配麼麼皮 🐮

✨ 手工鲜肉小笼包 🥟

✨ 特级酱油海中虾 🦐
2025-04-02 270 瀏覽
今日去左,九龍塘又一城花好月圓王家沙,原來佢重新裝修過,食物出色,價錢又唔貴,好扺食!麻醬雞絲粉皮呢個前菜真係開胃之選!粉皮夠晒滑溜,雞絲撕得幼細,麻醬香濃得嚟又唔會太膩,加埋青瓜絲,口感清爽,夏天食就啱晒!玫瑰露火焰蜜汁叉燒上枱時仲有火焰效果,夠晒吸睛!叉燒肥瘦適中,蜜汁香甜得嚟帶微微玫瑰露酒香,外層微焦,咬落去juicy!京蔥爆牛肉 配麼麼皮牛肉炒得夠嫩,京蔥爆香之後好惹味,配埋煙韌嘅麼麼皮一齊食,口感幾得意,有啲似食片皮鴨嘅感覺。上海擔擔麵湯底花生味濃郁,帶微微麻辣,麵條夠彈牙,撈勻啲醬之後每啖都掛到汁,好正!環境舒服,服務唔錯,菜式有心思,尤其係火焰叉燒同擔擔麵值得encore!適合同朋友或者屋企人慢慢嘆。下次想試吓佢哋嘅小籠包同醉雞~

麻醬雞絲粉皮

玫瑰露火焰蜜汁叉燒

京蔥爆牛肉 配麼麼皮

上海擔擔麵

2025-03-22 251 瀏覽
食到成肚氣嘅王家沙,已經唔係第一次係佢旗下嘅餐廳(上次喺太古帶住小朋友食又催又趕,今次又一城個經理又成日強調得90分鐘食啊,未食完都要埋單)俾人趕鴨仔式叫我哋快啲走,我個friend個碗都仲有粗炒未食完就不停催我哋埋單,又話冇位又盛,明明仲有幾張空檯係度冇人坐。真心星期六晚想食餐安樂茶飯,都要狂俾人催,成日睇住你食完未拎部卡機嚟問你收錢,食餐飯都咁大壓力都唔知為乜,俾完卡埋單,多謝都冇句,呢啲服務態度仲好怪人宜家北上消費唔留係香港食飯(利申:除咗出差以外,我係甚少特登返大陸消費),點解啲餐廳唔諗吓自己出咗咩問題。上次係太古帶住小朋友食俾人趕都已經有一段時間冇食王家沙,諗住俾多次機會原來都係咁嘅樣,其實唔使你哋啲經理同同事趕我哋走啦,因為我以後都唔會再去呢間餐廳。我已經幫呢間餐廳改咗個新名-「中菜版嘅澳牛」!都已經唔係特別好食,但如果大家想慢慢食嘢記得唔好走入去啊,如果唔係啲職員會唔客氣㗎!

我已經幫呢間餐廳改咗個新名-「中菜版嘅澳牛」!
2025-03-22
2025-03-22 252 瀏覽
王家沙細細個就食,都好耐無食了。今次回憶一下。簡單得嚟價錢又合理,而且而家多咗好多唔同菜式。又一城分店,地點方便。餐廳環境都唔錯。一坐低見到有推介嘅叉燒,就試咗玫瑰露火焰蜜汁叉燒,叉燒有小爐熱住,肉質腍身~~~跟住試咗京蔥爆牛肉配麼麼皮,牛肉嫩滑,京蔥大條,配埋麼麼皮一齊食,口感好豐富!蒜蓉炒時蔬好爽脆,蒜蓉味好香。手工鮮肉小籠包身皮薄餡多。餐廳座位都有幾多,有大枱、有細枱,適合同屋企人、朋友嚟!

又一城分店,地點方便。餐廳環境都唔錯。

蒜蓉炒時蔬好爽脆,蒜蓉味好香。手工鮮肉小籠包身皮薄餡多。

餐廳座位都有幾多,有大枱、有細枱,適合同屋企人、朋友嚟!

2025-03-20 220 瀏覽
今日約了朋友一起去購物, 準備復活節 Party 用.   朋友住大埔, 我住銅鑼灣,   於是選了個中間點.......九龍塘又一城.   大家都乘東鐵直達, 夠方便.   購物完畢便是吃晚飯.   看見靚靚春日櫻花真吸引.   決定在這餐廳, 花前月下吃飯,  真太棒了.王家沙, 名字並不陌生,  因為有多間分店.  主打上海菜.餐廳裝修大方雅致, 有裝飾間隔, 富空間感,  適合拍拖, 朋友聚餐,  家人晚飯.座位闊落, 燈光充足, 侍應招呼有禮,  我們坐下,  點了鐵觀音茶,  餐具美觀整齊.餐牌印刷清晰, 有北京片皮鴨,  鮑參翅, 砂鍋煲仔菜, 特式上海四川名菜, 江河海鮮, 水煮牛肉, 可辣或少辣.  也可叫點心, 飯麵, 價錢中等. 豐儉尤人.  我們叫了喜歡的特式涼菜, 鎮江水晶肴肉,  肴肉有高湯弄的水晶皮, 好彈牙, 肴肉口感好,   加沾浙江醋, 美 味. 原盅火朣燉津膽, 每位一盅. 湯醇厚,  順喉滋潤. 火朣入口鬆化, 津白鮮甜. 湯頭好清香.京蔥醬爆牛肉, 配嬤嬤皮.   連同有火炬送上, 保持溫度, 上枱熱騰騰, 牛肉非常稔滑, 帶有微微辣香, 用嬤
座位闊落, 燈光充足,
我們叫了喜歡的特式涼菜, 鎮江水晶肴肉,
鎮江水晶肴肉
原盅火朣燉津膽, 每位一盅. 湯醇厚,  順喉滋潤.
原盅火朣燉津膽
火朣入口鬆化, 津白鮮甜. 湯頭好清香.
京蔥醬爆牛肉, 配嬤嬤皮
上枱熱騰騰, 牛肉非常稔滑, 帶有微微辣香,
用嬤嬤皮包住食,  口感非常好.
招牌東坡肉連蝴蝶夾包,
招牌東坡肉連蝴蝶包夾包
這個菜很值得推介.  東坡肉亮澤度好, 伴有白菜仔減少油脂感.
招牌東坡肉連蝴蝶包夾包
用上五花肉豬腩肉,   肉質稔,  調味適中, 不肥膩, 夠香口.東坡肉口感更軟糯, 混上濃厚香甜黑色醬汁, 再用蝴蝶包夾上,
吸取了肉汁精華, 太滋味了.
餐後甜品: 高力豆沙球,  手作甜品, 一客有四個.  熱辣辣, 鋪有糖粉,  高力豆沙唔太甜, 非常好食.
高力豆沙球
師傅廚藝好, 食品選擇多, 有辣有吾辣, 店員服務周到, 價錢公道,   食得好!
鎮江水晶肴肉
原盅火朣燉津膽
京蔥醬爆牛肉, 配嬤嬤皮
高力豆沙球
  • 京蔥醬爆牛肉
  • 配嬤嬤皮
2025-03-19 193 瀏覽
今日同老公過咗去又一城行下,之後會食上海菜,王家沙.花好月圓裝潢柔合古典和現代時尚風格,座位舒適,主打各式的經典上海菜。蟹粉小籠包:即叫即蒸,皮薄多汁,豬肉餡混入蟹粉,,除了蟹粉鮮香,亦帶有肉香甜味。 本幫燻魚:上海燻魚不是燻出來, 而是炸出來的, 是將油炸後的魚塊浸入滷汁中入味, 燻魚味道豐富, 咸中帶著鮮甜, 魚肉非常有口感。招牌炸豬扒擔擔麵:炸豬扒厚薄適中,食落香脆有口感,濃濃嘅湯底散發住花生香味 ,稠而不膩,幼麵很索湯,而且很爽囗。上海粗炒:以粗麵、豬肉、蔬菜等食材炒制而成。 粗麵口感彈牙,豬肉鮮嫩,蔬菜清脆,搭配醬油、蠔油等調味料調味,風味濃郁又惹味。芝麻豆沙餅:外面香脆煙韌,內餡香甜軟滑。

芝麻豆沙餅:外面香脆煙韌,內餡香甜軟滑。

2025-03-11
2025-03-19 191 瀏覽
相約舊同事聚舊,選擇坐得舒適的王家沙,內裡環境寬敞,裝潢有中國古典風。食物款式好多選擇,有涼菜、燒味、小菜、川菜、點心等應有盡有。天氣涼了想點熱豆漿 $26 暖胃,十分夠熱,暖在心頭,有豆香味,甜度剛好。玫瑰露火焰蜜汁叉燒 $138上檯時有爐保溫著好貼心叉燒燶邊香口,肉厚啖啖肉,有熱爐保溫加分。特級醬油煎海中蝦 $168醬油味好香,海中蝦已去腸開邊,方便享用,蝦肉陣牙入味。蟹粉小籠包 $78小籠包好飽滿,咬開有肉汁流出,有蟹粉香味。

玫瑰露火焰蜜汁叉燒 $138
上檯時有爐保溫著好貼心
叉燒燶邊香口,肉厚啖啖肉,有熱爐保溫加分。
特級醬油煎海中蝦 $168
醬油味好香,海中蝦已去腸開邊,方便享用,蝦肉陣牙入味。
蟹粉小籠包 $78
小籠包好飽滿,咬開有肉汁流出,有蟹粉香味。

2025-03-16 208 瀏覽
今日同小朋友成家人一齊去食,叫咗幾樣嘢食 包括小籠包、上海粗炒、蒜泥白肉同埋春卷咁上下。叫完唔夠5分鐘就上菜,全餐30分鐘食完🤣 個個餸都好似微波爐叮熱咁,上海粗炒啲肉絲基本上都未分開,擺到明係烚完成包隨便開出嚟。d菜又淋又剩,好似幾日前整定咁。本身食完都未夠飽,一諗起自己食緊預制菜,即時嗱嗱聲走啦。其實同一個場,仲有其他上海菜,你會發現成個商場度度都要排隊,係得呢一間餐廳唔使排呢一間餐廳都改咗名幾次,估唔到可以咁差

呢一間餐廳都改咗名幾次,估唔到可以咁差

2025-03-16
2025-03-07 324 瀏覽
呢間餐廳香港好耐歷史,一排冇食又心思思掛住想食。餐廳嘅位置好方便,喺九龍塘地鐵站上蓋嘅商場入面,環境都係一貫咁舒服食物同埋服務咁多年都係保持水準。 **花雕醉雞🍶🐔** 呢個花雕醉雞真係一試難忘😍!雞肉超級嫩滑,花雕酒嘅香味完全滲入去,食落去有淡淡嘅酒香,但又唔會太濃,啱晒鍾意食醉雞嘅你👌。**手工鮮肉小籠包🥟** 小籠包控必試!呢度嘅手工鮮肉小籠包真係皮薄餡多,咬落去啲湯汁爆晒出嚟,鮮味十足💦!肉餡又滑又香,完全唔會覺得膩,食完之後仲想encore多幾籠😋。記得趁熱食,先可以食到最正嘅口感🔥! **金牌蟹粉生煎包🦀🥟** 呢個金牌蟹粉生煎包真係無得輸😲!外皮煎到金黃香脆,咬落去啲蟹粉湯汁爆晒出嚟,鮮味十足,仲有啖啖蟹肉,真係食到停唔到口🤤。如果你係蟹粉控,呢個絕對係必食之選👍! **上海擔擔麵🍜** 擔擔麵湯底香濃得嚟,麵條彈牙有咬口,仲有啲肉碎同花生碎增加口感,食落去好豐富👅,我食到一滴湯都唔剩💯! **招牌炒飯🍚🥚** 最後一定要試吓呢個招牌炒飯!肉鬆同鹹蛋黃嘅配搭真係好邪惡😈,但係好食到停唔到口🤤。炒飯粒粒分明,鹹蛋黃嘅香味完全滲入去,仲有啖啖肉鬆增加口感,食到最後一啖都唔會膩

**花雕醉雞🍶🐔**

**手工鮮肉小籠包🥟**

**金牌蟹粉生煎包🦀🥟**

**上海擔擔麵🍜**

**招牌炒飯🍚🥚**
最後一定要試吓呢個招牌炒飯!肉鬆同鹹蛋黃嘅配搭真係好邪惡😈,但係好食到停唔到口🤤。炒飯粒粒分明,鹹蛋黃嘅香味完全滲入去,仲有啖啖肉鬆增加口感,食到最後一啖都唔會膩👌