2019-11-29 2599 瀏覽
有一陣子忘記王家沙,今天有點兒想吃小籠包呢! 小籠包一如以往鄙薄餡靚料足。 鮑魚炒飯每一粒醬汁都比我一粒飯都比醬汁包圍着一啲都唔馬虎,鮑魚有兩隻大大隻的, 煙煙銀銀非常鮮味。 一定要讚下呢一個漕溜魚片,味道甜甜的,魚片非常非常的滑溜,一個人真係可以食晒全碟。而且一啲骨都冇,非常適合小朋友吃。 奶油津白好大碟,都幾抵食,非常creamy! 蔥油海蜇頭,呢個做就做得比較酸,非常開胃,海蜇頭爽爽脆脆的。 質素依然高, 沒有失望。

有一陣子忘記王家沙,今天有點兒想吃小籠包呢!

小籠包一如以往鄙薄餡靚料足。

奶油津白好大碟,都幾抵食,非常creamy!

質素依然高, 沒有失望。

2019-10-20 1358 瀏覽
今次到爺爺生日食飯~都係食中菜,今次揀咗王家沙,因為傳說係唔錯嘅~我哋12位,間咗房畀我哋有個姨姨waitress淨係serve兩間房(兩圍枱),佢幾好笑容,又好禮貌,好有親切感~讚讚食嘢喇~因為我遲到😅好多都冇影相……同埋冇睇menu...前菜有麻醬粉皮,拍青瓜,蒜泥白肉粉皮,醃芽菜,生煎包, 蔥油餅……🤔(係咁上下)蔥油餅好香口, 麻醬我最愛,仔仔食咗半碟青瓜,其他都不過不失啦~擔擔麵,好開心有得揀唔辣,仔仔終於有得試👏🏻上海粗炒都炒得好好,冇乜油小籠包,好多湯好正,仔仔食咗三粒呀!整體都真係傳說中嘅唔錯~最鐘意都係豆沙鍋餅,好多芝麻,又香又脆
我哋12位,間咗房畀我哋

食嘢喇~因為我遲到😅好多都冇影相……同埋冇睇menu...
擔擔麵,好開心有得揀唔辣,仔仔終於有得試👏🏻
上海粗炒都炒得好好,冇乜油
小籠包,好多湯好正,仔仔食咗三粒呀!
整體都真係傳說中嘅唔錯~
最鐘意都係豆沙鍋餅,好多芝麻,又香又脆

上係擔擔麵,下係蔥油餅
雲吞雞湯
瑤柱蛋白炒飯
依個蝦球我冇食
醬油 京蔥 海參
小黃魚
好大嘅壽包, 豆沙蓮蓉餡,又唔會太甜
豆沙鍋餅
2019-10-20
生日
上係擔擔麵,下係蔥油餅
雲吞雞湯
小黃魚
豆沙鍋餅
  • 小籠包
難得放假,約左親愛的去又一城午餐,你知依排食野要好小心,又要睇牌面又要睇色水,但係上次無見佢比人襟飛,又想食上海野,唯有試試依間。城中比佢好味既上海菜大有人在,不過親愛的講到佢食過,即管試試。2個人埋單$700幾,價錢貴左少少,但8樣餸算係甘1. 雞絲粉皮(夠凍夠味)2. 醉雞(嘉美雞好鞋,成$98唔值,酒味夠,但唔滑就不如唔好食)3. 四喜酵夫(我無掂過,賣相唔吸引)4. 千層峰(辣味幾好)5. 淨煨面(湯幾好,唔太咸,但我就撈千層峰既汁,正)6. 蟹粉小籠包(個頂皮好厚,蟹粉乾到似標本,皮薄但延伸性差,5隻未食已經爆3隻汁)7. 東坡肉(個包塊皮又凍又鞋,但肉夠肥唔膩,但啲肉,鞋到好似肉絲甘,包唔索汁)8. 豆沙窩餅(不過不失)環境就擠逼,太多遊客,又嘈,可能又一城就係甘,服務算唔錯,係甘加水,啲野黎得好快。不過$700幾蚊,一餐半餐算啦。

2個人埋單$700幾,價錢貴左少少,但8樣餸算係甘
1. 雞絲粉皮(夠凍夠味)
3. 四喜酵夫(我無掂過,賣相唔吸引)
4. 千層峰(辣味幾好)
5. 淨煨面(湯幾好,唔太咸,但我就撈千層峰既汁,正)
8. 豆沙窩餅(不過不失)

不過$700幾蚊,一餐半餐算啦。
2019-09-22 791 瀏覽
食過好多碗擔擔麵,試過好多間餐廳,暫時最好食係呢間。花生味超級重,超多花生,個湯又唔會好辣,每啖麵加少少湯同花生咁一齊食好正。其他嘢食都唔差,叫咗紅油抄手同蒜泥白肉。份量適合兩至三人吃。
2019-09-12
2019-09-17 777 瀏覽
比想像中好食!食之前睇左好多食評,好多都講到麻麻地,食物又差服務態度又差,搞到我都唔敢試,不過佢係個商場屹立不倒左咁多年,應該有原因既,所以就膽粗粗試下。星期日下午兩三點,人不多,我地叫左四樣野,包括王家沙擔擔面,薑汁湯丸,蘇式鮮肉小籠包,流沙奶黃包。擔擔面味道唔錯,唔會好濃味,面質都幾有口感。薑汁湯丸等左勁耐,同埋$42得三粒,唔係好抵,味道一般,應該都係出面買番黎既湯丸。小籠包大讚,勁多汁,皮薄餡靚。奶黃包都好出色,中間個流心無止境地湧出黎,完全停唔到,個包都好軟淑,好好味!整體黎講,係又一城咁高檔次既商場黎講,價錢都算合道,味道還好,服務就一般,未至於其他人講到咁差,不過唔算特別熱情同友善,不過不失!
2019-07-23 1100 瀏覽
平時好少特登搵中式野食,通常同屋企人食飯先會去中式餐廳。Daddy叫我地係又一城揀間中菜,於是就揀左王家沙。環境都幾好半開放,好容易俾朋友spot到自己坐邊。呢到自己落order,等左一排都未有野食,但一黎就黎曬啲野,張枱都唔夠放😂😂😂我地叫左魚湯,一飲個個lur都lur唔切,咸到那口,之後試下個菜,嘩又係咸到癲,最後忍唔住叫個waiter換過曬,換左之後味道好好多。其他野食例如上海粗炒,奶黃包都正正常常。
2019-07-19 812 瀏覽
每次lunch hour 經過王家沙都必定人頭湧湧,今次我跟朋友2人行,一問之下就即刻有位了,真幸運了👍🏻我們點了2款主食及1款甜點🍮:出街想食得health 少少,order 左個雪菜肉絲湯麵🍜,貌似普通得很,但又跟菜記有好明顯既分別。無論麵跟餸份量都唔少,上海麵既麵質唔錯,食落去麵係一條條麵條🍝而唔係一堆麵粉。肉絲跟雪菜就好「送」到個麵啦,肉係豬肉絲,唔會發霉既肉,都不過不失。一款清淡;呢款就叫返個開胃一d ge 酸辣雲吞就perfect 池了。又有酸辣湯又有雲吞食,一舉兩得,雲吞絕不欺場,大大粒包住勁多料子,勁牙😋😋最後呢款平平凡凡既奶黃丸子就不得了,我最欣賞既係佢熱騰騰出爐,好食度大增😍😍

我們點了2款主食及1款甜點🍮:

2019-07-18 626 瀏覽
First thing first:* 入到去唔要花生記住叫佢拎走,慳$12 架* 菜位$12一位,成張單仲要收加一,小貴* 推介:醉嘉美雞同朋友喺九龍塘睇完戲成個商場好多餐廳已經開始要等位,food court 更加完全搵唔到位。我哋行左幾層見到王家沙唔使等有位就直接入咗去~ 王家沙其他分店我都食過,整體質素都平均,唔會話一間分店好好食,另一間分店好難食。醉嘉美雞係我最滿意嘅菜式,佢嘅雞唔係用碟上,係擺咗係一個有「福」字嘅細呈入面,真係好似拍戲啲酒呈咁😂😂 雞有酒味同香,份量比想像中多。但可能因為係冷盤雪住嘅緣故,雞咬落去肉質較硬,但放心,唔會係乾爭爭,係好味、有酒香浸住嘅嘉美雞~~~ 👍🏻小籠包有幾款,我哋揀咗最普通嘅豬肉小籠包,$52,5隻,正正常常~ 佢嘅皮唔會太厚,但肉汁唔係好多。王家沙炒飯同樣都係普通貨色,唔難食但都唔係特別好食。兩個人埋單$374,小貴。
First thing first:
* 入到去唔要花生記住叫佢拎走,慳$12 架
* 菜位$12一位,成張單仲要收加一,小貴
* 推介:醉嘉美雞

兩個人埋單$374,小貴。
  • 醉嘉美雞
2019-07-14 420 瀏覽
無無聊聊來到九龍塘,吃飯時間到處都在排長龍啊!唯獨呢間等左陣就可以入座嚕~ 不過人生啊想要有收獲就要先付出呢!吃好西也不例外啊🙈茶位$12/位 前菜花生$12/牒杯茶淡而無味,只是調了一點茶色,需要付$12有點不太值得呢~蒜蓉拍黃瓜麻油很香,可是青瓜較為淋身,個人認為青瓜要爽口點才好吃喔!王家沙擔擔麵可選擇辣或者唔辣。我今次選了少辣,可是辣的程度和唔辣完全沒有分別啊!完全感受不到少少的辣味花生味也不太足夠喔!蘇式鮮肉小籠包算是三道菜中最滿意的一道菜了皮薄身不會很厚,而且也有很多湯汁,要知道湯汁是整個小籠包的精粹啊!總括而言,呢間餐廳試一次就足夠了。而是店員的態度也不是很好,短短一小時就已經打爛兩次碗牒😅

茶位$12/位 前菜花生$12/牒

蒜蓉拍黃瓜
麻油很香,可是青瓜較為淋身,個人認為青瓜要爽口點才好吃喔!

王家沙擔擔麵
花生味也不太足夠喔!

蘇式鮮肉小籠包
算是三道菜中最滿意的一道菜了

• 蘇式鮮肉小籠包
2019-07-04 561 瀏覽
先說點心最推薦的是小籠包 皮不會很厚湯汁很多流沙包不是很流但都OK 最最最最差 炸饅頭 一點都不脆 又滿嘴油 差到想叫廚師自己食晒一粒⭐️都唔想卑海蜇頭不夠爽脆 調味又單調只有醋 不推薦魚湯菜心 好大一盤 但就沒乜魚湯味排骨好吃 味甜甜 是上海菜的標準味道梅菜扣肉石鍋飯 看似很重口但其實不會很鹹 梅菜又沒有味道 勝在扣肉份量都算多 總體就是很普通的上海菜 食物質素有待提高
先說點心

梅菜扣肉石鍋飯 看似很重口但其實不會很鹹
梅菜又沒有味道 勝在扣肉份量都算多

總體就是很普通的上海菜 食物質素有待提高
2019-06-27 401 瀏覽
星期三晚是是但但喺又一城解決7:15pm入座率已有約80%今晚2人入我都唔洗等位餐牌都係主打江南上海點心小菜(光線太強,點影都有影,哈哈)我們2人點了主食x1,點心x2(其實是一籠5個,但吃了才記得影相)由於有湯汁喺入面,所以佢個賣相就扁塌塌咁肉餡就是一團類似獅子頭嘅肉湯汁就豬肉湯咁,味道正常,湯汁唔算多,不過不失排骨菜飯其實是炸豬扒(切件)菜飯個人不喜食有骨嘅嘢,所以呢個用豬扒上比排骨好豬扒正常,鬆軟嘅,炸皮香口飯多菜嘅,但好油,師父落太多油去炒飯啦,成隻碟都令立立$78呢個份量都冇茶餐廳一半去晒舖租芝麻豆沙餅呢個有少少驚喜上桌是熱辣辣嘅面頭勁爆多芝麻,香口十級跳豆沙夾喺中間扁扁一層,唔係太甜,配埋芝麻同酥皮唔錯
星期三晚是是但但喺又一城解決7:15pm入座率已有約80%
今晚2人入我都唔洗等位

餐牌都係主打江南上海點心小菜
(光線太強,點影都有影
,哈哈)

我們2人點了主食x1,點心x2
蘇式鮮肉小籠包
(其實是一籠5個,但吃了才記得影相)
由於有湯汁喺入面,所以佢個賣相就扁塌塌咁
肉餡就是一團類似獅子頭嘅肉
湯汁就豬肉湯咁,味道正常,湯汁唔算多,不過不失

排骨菜飯
排骨菜飯
其實是炸豬扒(切件)菜飯
個人不喜食有骨嘅嘢,所以呢個用豬扒上比排骨好
豬扒正常,鬆軟嘅,炸皮香口

飯多菜嘅,但好油,師父落太多油去炒飯啦,成隻碟都令立立
$78呢個份量都冇茶餐廳一半
去晒舖租

呢個有少少驚喜
上桌是熱辣辣嘅
面頭勁爆多芝麻,香口十級跳
豆沙夾喺中間扁扁一層,唔係太甜,配埋芝麻同酥皮
唔錯
題外話/補充資料: 一上桌啲侍應會(唔問你)直接放低一碟花生(好多人都冇留意以佢送嘅),如果唔要,要即刻同佢講,否則到最後張單會收你$12花生費。
2019-06-26
2019-06-15 330 瀏覽
賣甩老公,同好朋友去食上海菜上海菜中,我最愛的系小籠包,又一城呢一間王家沙真係有細食到大,之前裝修過! 感覺店面光鮮左! 因為係星期五晚人流都幾多,我哋要等三張枱先入到,依稀記得平日唔使排隊。一坐低佢就叫我點菜,我哋點左小籠包,炸饅頭,同埋雞絲粉皮! 小籠包皮薄餡靚! 多汁濃郁! 薄都見到入邊啲湯! 朋友知道我好鍾意食,特登讓我食多粒! 人生有個真正朋友的確好極! 雞絲粉皮一如既往地開胃,不過份量比較少,一人一啖已經冇晒! 炸饅頭新鮮炸起,上台嗰陣已經熱辣辣! 配上好好味嘅煉奶! 不過整體感覺已經冇細個食嗰啲咁好味,可能人大左要求高咗!
賣甩老公,同好朋友去食上海菜

感覺店面光鮮左!

一坐低佢就叫我點菜,我哋點左小籠包,炸饅頭,同埋雞絲粉皮!

雞絲粉皮一如既往地開胃,不過份量比較少,一人一啖已經冇晒!
炸饅頭新鮮炸起,上台嗰陣已經熱辣辣! 配上好好味嘅煉奶!

不過整體感覺已經冇細個食嗰啲咁好味,可能人大左要求高咗!
2019-06-10 243 瀏覽
屋企人生日所以嚟到王家沙食上海菜叫咗雞絲粉皮花生醬啱啱好同埋叫咗擔擔麵擔擔面啲面唔會太軟 好滑好滑另外亦都叫咗小籠包小籠包餡就略嫌少咗啲 小籠包個外皮都算溥既手整體來講都唔錯
2019-05-29 368 瀏覽
🔹又一城里适合团队聚餐,有圆桌。人有点多,所以点了很多。🔸水煮牛肉:在杭帮菜里点水煮牛肉没想到做的还不凑。辣度适中,牛肉入味。🔸蟹粉小笼&小笼包:皮薄馅大,里面汁水饱满,优秀。🔸梅菜扣肉饭:肉稍微有点肥,梅干菜好评,整体上乘,猪油用的好。🔸排骨:菜单上的两个排骨都点了,从味道上几乎没有区别。可以任选一款,没啥区别。🔸赛螃蟹:优秀,一定要点。每次看向往的生活里面黄磊做的赛螃蟹就流口水,终于吃到了,清淡低脂。🔸娃娃菜:又是清淡适合姑娘们吃的,分量很足,俩个姑娘的话,一荤一素加一份包子就好啦。🔹人均150-200,环境7/10,口味8/10,服务7/10。

🔹又一城里适合团队聚餐,有圆桌。人有点多,所以点了很多。
🔸蟹粉小笼&小笼包:皮薄馅大,里面汁水饱满,优秀。
2019-05-19 341 瀏覽
以前番工成日食王家沙lunch , 自從離開左舊公司之後就少左食lu~今日難得d frd 想食上海野,一於去王家沙食下先!係個餐牌見到有煙熏溏心蛋覺得幾特別,就叫左黎試下,食得上海野緊係要叫雞絲粉皮啦,仲有叫左陳醋雲耳同海哲頭。溏心蛋好濃煙熏味,但2樣野食落去唔係好match, 同煙熏三文魚個d完全兩件事,雞絲粉皮雞絲太少,但粉皮做得好出色,夠薄雲耳有驚喜,比起平時食既雲耳既彈牙又大塊 海哲頭就不過不失啦!另外主餐叫左個津白,炒通菜,糖醋魚同小籠包,素菜餃同梅菜扣肉飯。個炒通菜值得推介呀,比起平時出街食既冇咁多油叫得菜其實都係想健康小小個糖醋魚味道ok,但d魚勁小,好多都係魚皮。小籠包keep到水準,但素菜餃既皮好似麵包咁厚,下次可以唔使試,梅菜扣肉飯不過不失最後甜品叫左高力豆沙,個蛋白打得唔夠鬆同埋紅豆勁少
今日難得d frd 想食上海野,一於去王家沙食下先!

雲耳有驚喜,比起平時食既雲耳既彈牙又大塊
海哲頭就不過不失啦!

個炒通菜值得推介呀,比起平時出街食既冇咁多油
叫得菜其實都係想健康小小

最後甜品叫左高力豆沙,個蛋白打得唔夠鬆同埋紅豆勁少