2020-09-23 1214 瀏覽
住在沙田咁耐,真係未黎過呢間酒店食過😅 限聚令二人下,枱坐得闊落,環境舒適,期待食物唔會差吧,果然冇失望先講相信佢因為疫情關係,推出咗非常優惠嘅套餐:兩人可以揀唔同嘅菜式,唔洗掙尤其是個湯,一個要咗胡椒豬肚湯,不過不失;另一個要斑片湯,魚湯味夠濃頭盤都有好多選擇,樣樣都想試結果揀咗海蜇燻蹄及炸雞軟骨,炸得好香好脆我諗最重要嗰個主角要出場啦.... 就係蒜蓉蒸龍蝦,每人有半邊,雖然只係波士頓龍蝦,但都食到嗰種新鮮嘅味道,夠彈牙其餘餸仲有牛柳同班片,都好好食!只係最後沒有甜品或糖水,有點失落,但其實已經飽到上個咀度五星酒店嘅中菜廳,以咁嘅價錢同有咁好嘅水準,真係超值相信都係疫情期間先有,我一定會同屋企人去多次

先講相信佢因為疫情關係,推出咗非常優惠嘅套餐:

兩人可以揀唔同嘅菜式,唔洗掙

頭盤都有好多選擇,樣樣都想試
結果揀咗海蜇燻蹄及炸雞軟骨,炸得好香好脆

其餘餸仲有牛柳同班片,都好好食!

只係最後沒有甜品糖水,有點失落,但其實已經飽到上個咀度

五星酒店嘅中菜廳,以咁嘅價錢同有咁好嘅水準,真係超值
相信都係疫情期間先有,我一定會同屋企人去多次
2020-09-05
2020-09-22 523 瀏覽
早前誡了帝港酒店集團的低糖松子月餅🥮後十分喜歡,不過聽聞好似已經差不多售罄了呢🤭!今次就試了酒店另一人氣迷你奶黃月餅🥮,香甜奶黃味道吃下本會太重奶味,乾濕度做得恰到好處👍🏻,吃時用微波爐叮一叮🛎佢才放入口吃就更加可口十分滋味😋,大家如果未買月餅的話真係可以考慮一下帝港集團的各式月餅🥮,最重要是香港製造吃得將別安心嘛❤️,有興趣的朋友可於網上商店訂購,更有低至62折優惠好抵買㗎😉!

2020-09-19
5 分鐘 (外賣自取)
$216 (其他)
2020-09-20 558 瀏覽
星期六日閨蜜四人一齊去左帝都酒店Staycation!為左送bridal shower俾其中一位閨蜜同慶祝另一位九月生日既閨蜜,我地book左呢間好抵玩既package,雅緻雙床四人客房包自助早餐同玉庭晚餐,只係$1540,仲可以延遲退房時間到下午4點。呢個package會送一盒馬卡龍,有原味、朱古力、檸檬、紅桑子、咖啡,美味。晚餐book左7:30食,係酒店定左四人位用既套餐,總共有六樣野食。粟米燴雪燕羹、芹香花枝炒蝦仁、紫蘿爆鳳片、鮮魚湯泡時蔬、欖菜肉崧炒飯、是日精選糖水:咋喳。全部都味道正常,無邊款特別出色或難食。酒店會送一個生日蛋糕,我同酒店講最好唔好芝士蛋糕,最後個蛋糕係雜果忌廉蛋糕。
馬卡龍
全部都味道正常,無邊款特別出色或難食。
粟米燴雪燕羹
咋喳
雜果忌廉蛋糕
2020-09-19
2020-09-09 695 瀏覽
作為酒店外賣第四彈,選來了位於沙田帝都酒店玉庭中菜廳,前身是自己非常喜歡的   City Art,就算換上新裝,年前照顧母親的外傭回鄉,都曾在餐廳設宴送行。遇上有朋友到訪,就算是要自己拎,問題都不大,加上係eshop購買,更可享8折優惠 (相關連結)。潮州滷水拼盤 ($308) 有滷水鵝、腩肉、豬大賜及紅腸,滷水味好香,色澤不會太深黝,又不會死咸,豬腸炆得好稔,整體水準不錯。瑤柱菜膽燉花膠湯 ($832/4碗) 自己係屋企真係無試過燉湯,因為實在好花時間,雖然是外賣,但包得緊密,一點湯水都無滲漏,呷一口,鮮甜到一個點,原來除了花膠外,更加入響螺及雞肉,難怪。海參珍菌紅燒豆腐 ($258) 海參份量超多又大條,扣得入味,滑嘟嘟的,就算無牙都食到,換上了大碟,賣相一點都不吃虧,玻璃芡薄薄一層,絕不過份,值得一讚。黑蒜生炆龍躉背鰭 ($348) 足足有四大塊,肥大肉厚,又少碎骨,絕對可以六位享用,龍躉先炸後扣,骨膠原都跑出來了,帶點黏嘴的感覺,口感豐腴,好啱自己口味,其實伴杯啤酒更一流。陳皮柚子豚肉骨 ($208

潮州滷水拼盤 ($308)

瑤柱菜膽燉花膠湯 ($832/4碗)

海參珍菌紅燒豆腐 ($258)

黑蒜生炆龍躉背鰭 ($348)

陳皮柚子豚肉骨 ($208)

肉質幾鬆軟,柚子汁令豚肉不會太油膩,淡淡的陳皮香,有錦上添花的感覺,用來伴飯恰好。
欖香肉崧四季豆 ($188)

四季豆煮得夠稔身,肉碎份量多,又係好啱送飯的菜色。
香菇甜豆炒鮮淮山 ($188)

清清地,點都要來碟菜蔬,油份不多,口感清爽。
鮑魚雞粒炒飯 ($268)

單尾份量足夠六位用,鮑魚粒下得重手,飯粒炒得乾身,粒顆分明,油份輕盈,超正。
都是那一句,遇上喜慶事,又或者想食得好少少,酒店外賣未嘗不是一個好選擇,如果住係附近就更方便。因為可以送上門,其實未嘗不是一個好選擇。

P.S : 凡購買任何外送美食滿HK$1,000或以上,可享免費送遞服務 (只限大圍、沙田、火炭及大埔區內之單一地址);未滿HK$1,000之訂單不設送遞服務。

2020-05-07 1455 瀏覽
疫情期間,一直在家抗疫。「餓茶」一輪,終於可以好好地嘆茶。父母與我,一行三人,坐在獨立的卡位內,舒適寬敞,加上光源充足,感覺特別良好。鐵觀音,茶香,入口感覺......「柔」「滑」,自然多喝幾口。蝦餃、春卷,蝦夠爽及彈牙,加上適量的竹筍,好味!😋雞包仔,那淡淡中芹,久違的味道。今天,特別一讚的是那咸肉粽,連我這個不好粽的人,也印象深刻,值得推薦!😊👍🏻總結而言,8款點心,8折後,覺得物有所值。😊
疫情期間,一直在家抗疫。「餓茶」一輪,終於可以好好地嘆茶。

蝦餃、春卷,蝦夠爽及彈牙,加上適量的竹筍,好味!😋

雞包仔,那淡淡中芹,久違的味道。

總結而言,8款點心,8折後,覺得物有所值。😊
2020-05-07
2020-03-10 983 瀏覽
平時好少食中餐,呢間係少有覺得好味嘅中餐廳😋呢個椰皇燉鮑魚花膠湯,味道清甜,好濃椰香味🥥鮑魚口感好彈牙,花膠都好厚肉👍🏻好好飲脆皮千層糯米豬🐷都係玉庭其中一道招牌菜~燒豬食得多,配上芝麻糯米同麵包係第一次食。上層皮脆肉嫩,下層香軟煙韌,口感豐富,又充滿麻香!很好的配搭!芙蓉金沙龍蝦球🦞本身好鍾意食鹹蛋黃🥚今次主角由蝦變龍蝦就更好味😍特別欣賞呢道菜無一般嘅油膩感~最後呢道菜唔記得左個名😂蕃茄盛載嘅係蟹肉蛋白,不過我覺得個帶子反而係重點😂成餐都好好味😋
平時好少食中餐,呢間係少有覺得好味嘅中餐廳😋

成餐都好好味😋
沙田帝都酒店中菜廳「玉庭」剛推出了一個名為「海皇盛薈」的套餐,無論四位、六位還是十二位用都可以,價錢便宜得令人難以置信。四人套餐星期一至四原價$1,288,推廣價只收$988,星期五至日及公眾假期原價$1,488,推廣價$1,088;六人套餐星期一至四原價$2,088,推廣價只收$1,388,星期五至日及公眾假期原價$2,488,推廣價$1,488;十二人套餐星期一至四原價$3,388,推廣價只收$2.388,星期五至日及公眾假期原價$3,988,推廣價$2,688,以酒店級中菜餐廳的派頭,雅致體面的環境,優質的酒店級服務,加上豐富又好味道的菜式,性價比滿分,絕對物超所值。雖然這套餐需要另收茶芥、餐前小食和以原價計算的加一服務費,這夜我與多位朋友一起品嚐過這「海皇盛薈」套餐之後,大家都異口同聲,一致同意超值、好味、抵食。「海龍薈生蝦」擺盤漂亮,大隻新鮮彈牙海蝦,蘸以薑蔥豉油,為這晚餐帶來一個好開始。「金鈎椰菜苗爆鮮鮑魚」把原隻鮮鮑魚以爆炒方式烹調,口感爽彈,濃郁惹味。「花膠雞茸雪燕羹」集合了花膠、雞茸與雪燕等材料,調成一道味美怡人,在家裡不會烹調,口感味道俱佳,只在高級中餐廳才能喝到的
花膠雞茸雪燕羹」集合了花膠、雞茸與雪燕等材料,調成一道味美怡人,在家裡不會烹調,口感味道俱佳,只在高級中餐廳才能喝到的湯羹。
香酥薯蓉鱈場蟹腳」以炸得酥香的薯蓉把肉質幼細的鱈場蟹腳肉埋藏在裡面,吃時薯蓉與蟹腳肉混合在一起,是吃自助餐常見的凍食鱈場蟹腳肉以外的另一新體驗。
海參扣原條龍躉」我就最喜歡了。足有兩三斤重的大沙巴龍躉,蒸得剛熟,我固然喜歡,難得作為龍躉配角的幼條海參、肉絲與冬菇絲也十分之多,讓我更感得其所哉,頻頻下箸。
瑤柱扒皇帝苗」中青綠爽嫩的皇帝苗被大量的瑤柱覆蓋,濃味的茨汁配以爽甜的青菜,不錯,不錯!
豉蒜波士頓龍蝦配香煎新竹米粉」既名貴又惹味,龍蝦肉甜,新竹米粉經煎香後,半硬半軟的,沾上濃郁的豉蒜汁,同樣美味。
這套餐沒有飯麵,但有爽滑可口的「高湯鳳城水餃」代之。對已吃得甚飽的我來說,這安排實在不錯。
最後的甜品是有合桃綴於面上的「滋味合桃酥」,香甜酥脆的合桃酥,我很久沒吃過了,這晚與它再遇,倍覺欣喜,不禁吃了兩件才捧腹回家。
這超值套餐,有龍蝦、有鮑魚、有龍躉、有海蝦、有鱈場蟹腳、有花膠、有海參、有有瑤柱,全部都是海鮮,而且各款菜式水準平均,味道挺好,供應期由1月30日起至2月29日止,想吃的話便要把握時機了。
  • 「海皇盛薈」套餐
  • 海參扣原條龍躉
  • 瑤柱扒皇帝苗
  • 豉蒜波士頓龍蝦配香煎新竹米粉
  • 滋味合桃酥
2020-02-12 3639 瀏覽
來過玉庭都有兩次,一路都覺得呢度幾值得推薦,當中有幾個菜式,做得出色。餐廳價錢唔算貴一路都知,上月底朋友P先生係Facebook post左佢同人farewell 食左個好抵食嘅餐,又蝦又蟹又花膠又龍躉,好似好精彩咁,八卦下問一問,知道價錢後先發覺呢個餐真係好值得試下,於是月初疫情尚未咁厲害的時候就過左去食。呢個餐名叫海皇盛薈,以幾個名貴菜式如龍躉、龍蝦和鮑魚等做主角,全部都分量十足。而且唔一定要好多人先食到,你可以四位,六位或者十二位來吃,越多人價錢相對越平。雖然好多人話唔好出街食飯,不過呢到都有不少私人房提供,有必要時,來試試也不錯,個promotion menu 做到月尾。第一個相對最普通,海龍薈生蝦,當然我如果話俾你有幾驚為天人,你都覺得純粹講笑,不過蝦夠新鮮彈牙,就已經好好,點下個豉油汁,已經係最好美味。金釣椰菜苗爆鮮鮑魚就真心要讚,炒得出色,搶鏡嘅椰菜苗係勁好食,完全係無諗過咁出色。兩個前戲後,當然要飲湯,吃一圍一圍菜好多時都喜歡食翅,不過依家都係流行吃燕窩,花膠雞茸雪燕羹的甜美,有養顏滋潤嘅效果,又有名貴嘅貴氣,而且雪燕毫不吝嗇,這個相信無人會不愛。鱈場蟹係近呢幾個月嘅主

鱈場蟹係近呢幾個月嘅主角,餐廳好多主題呢排以佢做主角,不過相對呢個菜式個人就普通,可能我不喜歡煎炸野吧,香酥薯蓉鱈場蟹腳是做得不錯,只不能口味上我不好,蟹腳好大條啖啖係肉,只不過我覺得如果用蛋白清蒸,個人會較欣賞。

勁有氣勢嘅海參扣原條龍躉,如果四人來,當然冇相片呢條咁大條,當晚我人數頗多,但呢條龍躉認真份量十足,仲要加上大量名貴海參在底,可以想像整個口感令人會心滿意足,最重要佢汁同條魚扣得好夾。

另一主角係豉蒜波士頓龍蝦配香煎新竹米粉,通常配蟶子的米粉底今日好得叫人魂牽夢繫,龍蝦的味道當然不錯,大隻新鮮而且處理得宜,不過卻是配角更搶眼,豉蒜同炒加上米粉的彈牙,令這個菜式個個都讚。

吃左都唔知幾多海鮮後,來個瑤柱扒皇帝苗,皇帝苗嫩綠鮮甜,加上瑤柱點綴,那有不好的理由。

不過,其中一位朋友還未試過呢度嘅鴨,既然一場來到當然要單點一隻,多種不同食法各適其適,之前介紹過也不再多談。

平時的單尾可能都會炒飯炒麵炒粉,不過呢個餐可能剛剛有個香煎新竹米粉做底,因此尾聲有個新意思,高湯鳳城水餃,每粒都很飽滿。

甜品簡單點,滋味合桃酥,相對我無咁喜歡,個人覺得有個糖水,感覺會更美妙。

記得,越多人食,每位價錢越平,如果近來係屋企食得太悶,就來試一下。

可惜遇上近來武漢肺炎的事件,如果唔係呢個咁平嘅餐我好相信一定好爆,而家趁大家都未必有意欲出去食飯嘅時候,係冇理由日日屈係屋企嘅情況下,真心推薦俾大家試下。

玉庭
沙田白鶴汀街8號帝都酒店1-2樓
2020-02-01
2020-02-08 1748 瀏覽
剛過去的一年,面對母親的離世,著實感到傷悲,猶幸在之前幾年,一直有位把母親照顧得無微不至的工人姐姐,但過幾天就約滿,為了慰勞一下佢,但又要避開豬肉,除了素菜,相信就係海鮮。正所謂「啱啱遇上剛剛」,早上不經意地打開報章,發覺沙田帝都酒店玉庭中菜廳推出只得一個月既套餐,有點令人眼前一亮,因為差不多完全無豬肉,其中只得一樣,就係單尾既水餃。今次餐廳近日推出「海皇盛薈」套餐,性價比真係難以置信,星期一至四,12位都只不過$2,388,不知就裡還以為是街坊酒樓價,而且仲有4位/$988,同6位/$1,388,當然,逢星期五至日會貴些少,都是加多$100至$300不等。畢竟在酒店用餐,衛生條件都好得多,而且訂房都不過另加$600,至少全是自己人,會更安心得多。家陣就帶大家睇下有乜野食。海龍蒸生蝦每人有兩隻,但都是吃得出的新鮮,蝦殼呈艷紅色,而且肉質爽彈,已經說明了一切。金鈎椰菜苗爆鮮鮑魚如果同樣是蒸的話,就未免太單調了,爆香了蝦乾及彩椒,令新鮮鮑魚份外香口,椰菜苗爆炒至焦香,帶少許甘甜爽口,實在好正。花膠雞茸雪燕羹位上,玻璃芡好薄,吃得出雞肉的鮮甜,花膠切絲,入口滑溜,下點胡椒粉會更可口。香酥薯蓉

家陣就帶大家睇下有乜野食。

海龍蒸生蝦

金鈎椰菜苗爆鮮鮑魚

花膠雞茸雪燕羹

香酥薯蓉鱈場蟹腳

外層輕盈酥化,薯蓉柔軟如綿,蟹腳都倍覺甜美,不錯。

海參扣原條龍躉

足斤半至兩斤的「條頭班」,先炸後澆上海參及芡汁,魚皮就算沾上了芡汁,依然是脆卜卜,連埋海參絲一齊食就更惹味,而工人姐姐最愛食魚,結果連骨都啜埋。

瑤柱扒皇帝苗

好傳統宴會菜,皇帝苗翠綠幼嫩,完全無渣,清清腸胃真好。

豉蒜波士頓龍蝦配香煎新竹米粉

表面上龍蝦係主角,但置底的煎米粉更吸引,選用新竹米粉,質地更幼細,沾上了龍蝦汁,諗下都知有幾正。

高湯鳳城水餃

整個套餐只得一樣有豬肉,每位有兩隻,份量恰好,蝦肉好新鮮,湯底用大地魚及蝦殼熬成,如果可以濃味一點更好。

滋味合桃酥

咬落酥脆鬆化合桃好香口,的確是一個上佳的壓軸。

鰻魚蟹子炒飯

始終有老人家,點都要有飯氣到肚,另行追加炒飯。

飯底炒得粒顆分明,而且沒有多餘的油份,幾好;加入軟綿的鰻魚肉及蟹籽,令口感更佳。

開開心心食完餐飯,工人姐姐返鄉下同囡囡開士多,祝佢地以後生活無憂。

2020-02-02 1207 瀏覽
約了友儕們吃開年飯,有人提議到帝都酒店的玉庭,説這裡的「海皇盛薈」宴席十分划算,平日一席12位用也只是$2388,大家當然全無異議了。是晚助興的House White是來自澳洲的Sauvignon Blanc ($400/支),甜度及酸度平衡,是支簡簡單單的開胃酒。海龍薈生蝦~肉味鮮甜爽彈,醮少許辣豉油更將滋味突顯。金鈎椰菜苗爆鮮鮑魚~鮑魚細嫩,好像是意料中事,反而椰菜苗更有驚喜,嫩綠爽脆;與蝦乾爆炒後更是惹味!花膠雞茸雪燕羹~一向很喜歡雞茸粟米羹,這個昇華至花膠版,當然是正上正啦!薄薄的芡漿加上剔透的雪燕;爽滑稠黏,口感更豐富。香酥薯蓉鱈場蟹腳~外酥內軟的滑薯蓉包藏了鮮甜的鱈場蟹腳,無人不喜。海參扣原條龍躉~原條龍躉經酥炸過後被澆上混了大量海參的醬汁,肉質依然外脆內軟,連「海參汁」同吃,很下飯。單點項目 - 片皮鴨 ~皮脆、油香滿溢,裹於餅皮內配以紅椒、青瓜、京蔥及海鮮醬同吃,多多也可KO掉。瑤柱扒皇帝苗~以皇帝苗代替豆苗,同樣的翠綠、滑嫩無渣。豉蒜波士頓龍蝦配香煎新竹米粉~近年大熱的煎米粉菜式,配搭多樣;這裡的是龍蝦,爽甜的肉質以豉蒜調味,惹味非常;香煎過後的新竹米粉,吸收了龍蝦及

海龍薈生蝦~
肉味鮮甜爽彈,醮少許辣豉油更將滋味突顯。

金鈎椰菜苗爆鮮鮑魚~

花膠雞茸雪燕羹~

香酥薯蓉鱈場蟹腳~
外酥內軟的滑薯蓉包藏了鮮甜的鱈場蟹腳,無人不喜。

海參扣原條龍躉~

單點項目 - 片皮鴨 ~

瑤柱扒皇帝苗~
以皇帝苗代替豆苗,同樣的翠綠、滑嫩無渣。

豉蒜波士頓龍蝦配香煎新竹米粉~
近年大熱的煎米粉菜式,配搭多樣;這裡的是龍蝦,爽甜的肉質以豉蒜調味,惹味非常;香煎過後的新竹米粉,吸收了龍蝦及豉蒜的精華,更受歡迎!

高湯鳳城水餃~
皮薄通透,木耳絲、荀絲及鮮蝦等,爽脆彈牙有嚼勁;湯底濃淡得宜,吃多幾隻也不嫌多。

滋味合桃酥~
酥脆香口,滿有合桃香,絕對會讓人吃得一塊接著一塊。

單點項目 - 蛋白杏仁茶~
席間有不少甜人,一款滿足不了甜胃。臨尾加的杏仁茶香滑清潤,吃得心頭暖融融。

加了片皮鴨、蛋白杏仁茶及白酒,平均每人也只是$300,超值有水準;新正頭的好選擇。

玉庭
地址: 沙田白鶴汀街8號帝都酒店1-2樓
電話: 26943939
2020-01-31
團年飯
  • 海皇盛薈
初五剛過去,各大酒店、餐廳又再推出優惠,這晚去了沙田帝都酒店的「玉庭」,他們剛推出「海皇盛薈」套餐,九道菜特價由$988起,每人平均二百多元已經可以「炒蝦拆蟹」,吃盡各款海鮮美食,實在抵!海龍薈生蝦說是「炒蝦拆蟹」也不盡正確,因為蝦不是炒的,而是白灼的,哈哈!從來只有新鮮靚蝦才可以白灼吧,這碟鮮甜又大隻,蘸些辣椒豉油吃,一流!金鈎椰菜苗爆鮮鮑魚調味十分惹味,鮑魚鮮美,菜苗爽口,大家都很喜歡這一道菜。花膠雞茸雪燕羹我是湯怪,這碗矜貴的「花膠雞茸雪燕羹」實是我的最愛,花膠一絲絲的,真材實料,雞湯味道香濃,再加上雪燕,滋補養顏。香酥薯蓉鱈場蟹腳以為是百花蟹鉗?錯了,大廚用薯蓉包著蟹腳肉來炸,口感有點像芋角,更添海鮮香氣。海參扣原條龍躉新年怎可以不吃魚?這是很大的一條龍躉啊!魚皮炸得香脆,朋友們都讚不絕口,我則更愛伴碟的海參,炆得軟腍入味,而且十分有益呢。片皮鴨 (另點,$488)新年吃豐富一些,我們加錢要了隻招牌片皮鴨,鴨皮香脆,鴨肉軟嫰,不錯呢。這鴨是兩食的,另一食法可揀選蹄香炒鴨崧 (跟生菜片) 或涼瓜炆鴨件。瑤柱扒皇帝苗很久沒吃皇帝菜了,之前多數用來打邊爐,這晚大廚用了來炒,淋上海量瑤

海龍薈生蝦

金鈎椰菜苗爆鮮鮑魚

調味十分惹味,鮑魚鮮美,菜苗爽口,大家都很喜歡這一道菜。

花膠雞茸雪燕羹

香酥薯蓉鱈場蟹腳

海參扣原條龍躉

片皮鴨 (另點,$488)

瑤柱扒皇帝苗

很久沒吃皇帝菜了,之前多數用來打邊爐,這晚大廚用了來炒,淋上海量瑤柱,鮮味十足。

豉蒜波士頓龍蝦配香煎新竹米粉

這是我今晚最喜愛的菜式,龍蝦肉十分鮮甜,配上中式豉蒜汁非常搭配;最不得了是底下的煎米粉,完全吸收了豉蒜及龍蝦的精華,吃時還有點脆口,必吃推介!

高湯鳳城水餃

吃到宴席的尾聲,很多菜單都會加入炒粉麵,明明已經很飽,叫人怎吃得下?玉庭卻更花心思,換上了水餃,每人兩隻,入面大大隻鮮蝦好彈牙,不費吹灰之力就幹掉!

滋味合桃酥

最後的甜品是合桃酥,是我很喜愛的中式餅乾,這個也做得鬆化,小小的一塊,一口一個,方便!

<海皇盛薈>套餐
價錢:周一至四4位$988,6位$1,388,12位$2,388;周末及公假4位$1,088,6位$1,588,12位$3,988
2020-01-30
2020-01-13 453 瀏覽
帝都酒店入面這間玉庭都有一段時間沒有去,剛剛上星期日同屋企人飲茶發覺點心味道唔錯,埋單時送了一張七五折晚飯coupon,於是今日同屋企人再來試試他們的晚飯,這裏環境舒適, order咗佢哋推介的脆皮千層糯米乳豬, 這個手工做得很精緻, 廚師亦好細心把脂肪去除,配埋糯米薄薄一片, 外脆內軟這樣配搭不會覺得肥膩。這條鹽燒烏頭很大條, 啖啖肉配埋豆瓣醬非常鮮甜美味。還有這個柚子陳皮骨做得很出色,各人都很喜歡, 值得一讚就是他們的柚子肉一粒粒配埋陳皮絲很甘香酸酸甜甜非常 惹味又開胃。萬佛寺齋煲和淮山雲耳炒蜜豆, 賣相雖然一般,但味道唔錯,欣賞他們做到少油少鹽,感覺健康。這次晚飯大家都非常滿足。

這條鹽燒烏頭很大條, 啖啖肉配埋豆瓣醬非常鮮甜美味。

2019-11-12 966 瀏覽
個個星期同老佛爺飲茶飲到悶,就試下去帝都酒店下面既酒樓(唔搵唔知有間酒樓),如果指定時間前埋單有折不得不讚,以為只係去另一間酒樓飲茶,無期望之下出奇地有驚喜環境舒服同靜,揸車人士好方便,門口擺低架車上一層電梯就係鮑魚芋角-同食開既唔同,唔係豬肉碎,入面有叉燒,雞肉,當然仲有鮑魚,外脆內軟口感一流,未食過咁好食既芋角3色蝦餃-成粒都係蝦肉,多料好食蝦腸-正宗皮薄餡靚,一定要食,D蝦夠彈牙牛肉角-我唔食牛,但姐姐話好好味AR食物-好少去一間酒樓飲早茶會覺得好食(除左杯茶唔好飲),每樣點心都有水準服務-STAFF有禮貌,唔會無人理你環境:周圍係酒店FEEL值得留影,枱面係軟既(估佢唔到),坐得好舒服夠闊,夠靜傾計一流難得老佛爺滿意,仲話一定要再黎過

如果指定時間前埋單有折

不得不讚,以為只係去另一間酒樓飲茶,無期望之下出奇地有驚喜
環境舒服同靜,揸車人士好方便,門口擺低架車上一層電梯就係

鮑魚芋角

3色蝦餃-成粒都係蝦肉,多料好食