湯底十分重胡椒味 少少辣 很香口 而且食完唔會好頸渴米線不會太淋 幾有咬口 不過份量略少 大食的人可能不夠飽配料我選擇黑椒牛丸同埋煙鴨胸 同一份炸雞翼兩樣配料都好好食 小店環境 當天去只有一位女士作樓面工作和一位男士做廚房 等候食物時間大約10分鐘 喜歡食米線又不想成日都食麻辣或魚湯湯底既朋友可以一試 宜家天氣轉涼 遲下再凍d 呢個湯底就更吸引了建議增加飲品選擇 如凍檸茶凍奶茶等等 以及更換一批新的碗碟 因現時使用的碗碟可能已用了一段時間 有明顯殘舊的漬
湯底十分重胡椒味 少少辣 很香口
而且食完唔會好頸渴
米線不會太淋 幾有咬口 不過份量略少 大食的人可能不夠飽
配料我選擇黑椒牛丸同埋煙鴨胸 同一份炸雞翼兩樣配料都好好食

10 分鐘 (堂食)
午餐
  • 黑椒牛丸
2020-07-04 308 瀏覽
平時行過呢間鋪見都有人企門外等位,就決定試下啦!一入到去,姨姨都好好招呼好好禮貌。叫左個胡椒湯米線小辣,加咸菜,瑞士汁雞翼同韭菜餃。外賣滿$30仲有紙包飲品送。開頭仲諗住佢個雞翼如果唔分開放咪會影響個湯底,但原來佢用個紙袋仔裝住啲雞翼,好貼心,值得一讚!個雞翼唔算超入味,但係唔似出面食嗰啲咁乾咁hea。似係屋企整嘅感覺,都唔錯。個胡椒湯底都香,以我平時唔食辣黎講,小辣(20%胡椒湯)都食到。米線比出面食嘅軟滑,反而呢個令我有啲意想不到。最後個韭菜餃,入面應該得韭菜冇肉,但係都好食好夠味。

米線比出面食嘅軟滑,反而呢個令我有啲意想不到。

最後個韭菜餃,入面應該得韭菜冇肉,但係都好食好夠味。
外賣自取
2019-10-03 392 瀏覽
自從獨當一麵轉手之後都未食過,今日終於按捺不住。叫左個微辣胡椒豬肚雞腳豬骨湯上海扁面,跟墨丸同雞翼,湯底真係好飲,麵有小小痴埋一注,墨丸彈牙,雞翼入味,總括來說,保持到水準!可返轉頭
自從獨當一麵轉手之後都未食過,今日終於按捺不住。
作為胡椒豬肚湯的忠粉,獨當一麵的湯底絕對沒有令我失望,食過幾次了,家住沙田都要專登走入元朗食一個字!正!胡椒豬肚湯底全名「胡椒豬肚雞腳豬骨湯」,絕對是名副其實的,因為每碗也非常足料,所有配料都會有齊,你亦可以憑個人喜好剔走某些配料。辣度方面可選微辣至大辣,我個人偏好中辣,每次食完都會頭皮發熱兼冒汗。如果唔太食辣的朋友建議由微辣開始嘗試。湯底胡椒味非常香濃,但又不過搶過豬骨湯的清甜,應該是真材實料熬製而成,值得支持!麵底屬正常份量,食量較大的朋友可能需要加底。跟湯配料索曬胡椒味,每一啖都好夠味;豬肚又有𡁻口!大讚!由於我為了湯底而來,我通常只會點湯底+麵已經夠食。最後講吓店內環境,店內小小的座位比較逼,帶住小朋友其實不太適合。但我實在太鍾意個湯,抱住女兒都要食,仲影咗張豬腳仔配湯麵的相😂小店要繼續努力!
一個字!正!
由於我為了湯底而來,我通常只會點湯底+麵已經夠食。
小店要繼續努力!
2019-08-30
  • 胡椒豬肚雞腳豬骨湯
2019-07-01 297 瀏覽
其實元朗真係有好多有質素的食店經朋友仔介紹 冒雨去試食「獨當一麵」我本人本身係好鍾意飲胡椒豬肚湯的 店舖好細 大約只有20個坐位 試食當日時間尚早 我哋係第一檯客人 所以坐得好舒服 如果坐滿人都應該幾迫 😅主打係胡椒湯底 隨湯有雞腳 豬骨 豬肚 可以另外再加餸的 不過我想試原味 所以係原味跟米線 朋友就揀咗上海扁麵 湯底可以揀不同辣度 即係胡椒湯佔的百分比 我揀咗小辣試下先 (即20%係胡椒湯80%係豬骨湯)麵一到 聞到好香胡椒味 湯底係奶白色的 梗係要立即試飲個湯先啦 淡淡的胡椒味加上真材實料的豬骨湯好味道 成個湯一滴不漏咁比我清曬 🤣我下次要試最辣 即係100%係胡椒湯底 應該會更過癮 😋😋鍾意飲胡椒豬肚湯嘅大家 真心推介比你哋
其實元朗真係有好多有質素的食店
經朋友仔介紹 冒雨去試食「獨當一麵」
我本人本身係好鍾意飲胡椒豬肚湯的

我下次要試最辣 即係100%係胡椒湯底 應該會更過癮 😋😋

鍾意飲胡椒豬肚湯嘅大家
真心推介比你哋
2019-05-25 207 瀏覽
今天路過,見到店名幾得意,入去一試。店子小小,已滿座,老闆娘熱情招呼一個角落的位置我坐下。我只是試了胡椒雞腳豬骨湯+即煎餃子。真材實料!估不到的美味,一句-無得輸!