2023-11-16 871 瀏覽
同朋友喺呢間餐廳開張冇耐已經bookmark咗黎試,網上睇到呢度裝潢充滿文青風,啱哂同啲偽文青frd黎影下相📸店員有時不時過黎加水,餐廳用QR code落單,好方便又冇咁易漏單。🍅紅菜頭辣根漬三文魚布袋芝士配小蕃茄及青提沙律整體係一款高蛋白質嘅沙律。比較特別的紅菜頭辣根漬三文魚配上新鮮的青提同番茄嘅多汁口感,Burrata芝士奶味香濃。層次豐富嘅組合,口感同味道十分鮮明。🦐西班牙辣椒蒜油蝦經典嘅西班牙菜式小食,蝦肉口感非常爽彈多汁,蒜油嘅香氣不斷瀰滲透在蝦汁當中,香濃惹味。真係令人大啖大啖咁keep 住食,如果配埋麵包就更加滿足啦!🐋馬來西亞參巴醬燒澳洲魔鬼魚翼三巴醬食得多,不過今次配魔鬼魚又食過未?我就第一次食魔鬼魚,佢嘅口感都幾結實,肉質鮮而嫩。香辣帶甜嘅三巴醬調配得宜,微炒香後更有種獨特嘅風味。呢款菜式係今晚最推介👍👍👍幾有驚喜🐥慢燒威士忌保濕三黃雞配燒新薯及西蘭花苗三黃雞食過幾次,第一次食到用威士忌烈酒保濕而且外層經燒過的處理方式,估唔到內裡肉質仲保持滑嫩,威士忌酒香穿透雞肉,啖啖隱約食到酒既香醇。如果可以配上醬料或dressing,可謂畫龍點睛之用👍👍✅️餐廳位於文化中心地下,

🍅紅菜頭辣根漬三文魚布袋芝士配小蕃茄及青提沙律

🦐西班牙辣椒蒜油蝦

🐋馬來西亞參巴醬燒澳洲魔鬼魚翼
呢款菜式係今晚最推介👍👍👍幾有驚喜

🐥慢燒威士忌保濕三黃雞配燒新薯及西蘭花苗

✅️餐廳位於文化中心地下,相對以西式cafe價位稍微高點點,不過內裡裝潢別緻,啱同友人或情侶去碰碰杯,享受chill weekend 🥂

2023-11-13
  • 西班牙辣椒蒜油大蝦
  • 慢燒威士忌保濕三黃雞
2023-10-22 1263 瀏覽
下雨天吃飯真的很不方便,跟朋友到尖沙咀文化中心旁找餐廳😊走到文化中心中庭位置(大約太空館後)發現有間「牧羊少年」🙈正名:牧羊少年與他的浮萍餐廳裝潢好有文青感覺,空間感十足🫰無論座位或走廊都非常寬敞🐾跑步都無問題xD整個風格走高級路線整個感覺很適合與朋友聊聊天,放鬆心情友人表示十分餓,我們點了1個小食、1個薄餅、1個意粉和2杯飲料✨瑪格麗塔薄餅:非常美味,外皮非常薄,帶有微微的酥脆口感。番茄醬是酸甜的,奶酪是柔軟的,不會太過濃膩。所以整體味道是平衡的,美味又吸引人。黑松露大啡菇奶油扁意粉:面条煮得刚刚好,口感不太软也不太硬,与奶油和鲜奶油混合的酱汁浓郁且顺滑,黑松露的味道很香,但不太浓烈,恰到好处,起到了提味的作用。大啡菇的口感也很好,有些嚼劲,和意大利面非常搭配。整道菜看起来相当美味,吃起来更是如此,每一口都带给你很多满足感。避風塘炸單骨雞翼:外皮酥脆,入口即化,但是又不會太油膩,這是因為炸雞翼的時間和火候掌握得非常準確。另外,避風塘炸單骨雞翼配有多種香料和調料,使得口感更加豐富,這些調料中主要包括蒜、辣椒、花椒等,可以增加雞翅的香氣和辣味。如果你喜歡香辣口味,不妨來店裡嚐嚐看!桂花濃
下雨天吃飯真的很不方便,
跟朋友到尖沙咀文化中心旁找餐廳😊
走到文化中心中庭位置(大約太空館後)發現有間「牧羊少年」🙈
正名:牧羊少年與他的浮萍

餐廳裝潢好有文青感覺,空間感十足🫰
整個感覺很適合與朋友聊聊天,放鬆心情

瑪格麗塔薄餅:

黑松露大啡菇奶油扁意粉:

避風塘炸單骨雞翼:
如果你喜歡香辣口味,不妨來店裡嚐嚐看!

桂花濃縮咖啡:
將桂花香味和咖啡味混合在一起的飲品。桂花的香氣和咖啡的濃郁結合在一起,味蕾感受到層次豐富和平衡的口感。

牧羊少年與他的浮萍
尖沙咀梳士巴利道10號香港文化中心地舖
2023-10-10 1593 瀏覽
天氣涼咗好多☺️ 入夜行吓尖沙咀海旁真係好舒服先發現有間牧羊少年開喺文化中心隔離😳#真係太耐冇出城正確係叫#牧羊少年與他的浮萍 餐廳裝修得仲好靚🤩餐廳空間感十足 座位或走廊通道都好闊整體設計簡約中有綠色植物點綴卡位係落地玻璃窗 夜晚暗暗地加射燈好有feel食物方面種類都唔算少~ 沙律、小食、意粉飯、薄餅、主菜、甜品樣樣都有,除咗出名嘅咖啡☕️ 仲有餐酒飲🍷襯返個環境~ 我哋今次就叫咗3樣嘢純素🌱松露醬薯條🍟 $78即點即炸熱辣辣香噴噴👏🏻👏🏻 價錢唔平好彩份量都唔少👌🏻 薯條加咗松露粉 再點埋松露醬食好滋味😋慢煮豚五花🍖迷你漢堡🍔 $118麵包有烘過食到脆脆地,五花豬肉比想像中厚切,可能係慢煮嘅關係,真係幾淋,整體味道來自個燒烤醬,甜甜地令我聯想到食燒豬😂辣椒🌶️乾橄欖油大蜆扁意粉🍝 $158好啱我口味嘅一個意粉🥰 因為辣辣地好惹味!扁意粉唔會太軟有口感,大蜆係圍住意粉嗰啲,中間再加咗好多細隻蜆肉,整體不錯👍🏻服務方面好加分,雖然全店用QR code自己落單,但店員會主動添水,主動收碟,個個都有禮貌~
天氣涼咗好多☺️ 入夜行吓尖沙咀海旁真係好舒服

辣椒🌶️乾橄欖油大蜆扁意粉🍝 $158

2023-10-10
  • 純素松露醬薯條
  • 辣椒乾橄欖油大蜆扁意粉
中秋長假,梗係要去夜繽紛!🥰今次嚟到尖沙咀文化中心下面,高級版牧羊少年 - Lemna,感受文化氛圍。呢度係一個集餐廳、酒吧同文化展覽於一身嘅好地方,裝修簡約,放置咗好多綠植🪴,空間感十足,就好似喺一個圖書館入面食嘢!🌿呢度嘅 menu 都幾多特別嘅菜式,我哋試咗幾款,每樣都幾好食!🍝海膽黑魚子醬蟹肉貓耳朵粉 $188貓耳朵粉彈牙又掛滿香濃嘅嘅蟹肉絲同醬汁,加上creamy嘅海膽同粒粒黑魚子醬,每啖都好軟滑,大滿足!🍗油封法國鴨脾 配 鴨油伴北非小米 佐 香橙奶油醬 $198鴨脾煎得香脆,油香大足,肉質嫩滑,有鴨香,配埋香橙奶油醬,味道平衡,微酸解膩,係一個完美嘅搭配。北非小米嘅獨特口感令呢道菜更有驚喜!🧀無花果合桃焗流心芝士撻 配 焦糖脆脆 $98芝士撻即叫即焗,軟心熱辣辣,仲有少少拉絲效果,上面嘅無花果同合桃脆得嚟有口感,配上焦糖脆脆甘甜煙軔,食落好有層次!🍫薄荷奶泡朱古力 $48薄荷奶泡朱古力拉花幾得意,清新嘅薄荷味同濃郁嘅朱古力交融得恰到好處,唔會太甜,飲落順滑濃厚!

🍝海膽黑魚子醬蟹肉貓耳朵粉 $188

🧀無花果合桃焗流心芝士撻 配 焦糖脆脆 $98
薄荷奶泡朱古力

🍫薄荷奶泡朱古力 $48

2023-09-29
薄荷奶泡朱古力
2023-09-09 1827 瀏覽
尖沙咀香港文化中心呢間Lemna係我最鍾意嘅牧羊少年分店❤️夜晚個Vibe令人好放鬆☺️空間感十足,集合餐廳、酒吧、展覽區於一身🌟 食物選擇又多: 包括多款主食、甜品同飲品供應🤤🔸•明太子康提芝士蟹肉量西哥夾餅•$148必食‼️每一次都一定叫🤤🤤超足料,餡料真係超級爆棚: 包括大量蟹肉、鮮蝦,牛油果醬,仲有超級多芝士、明太子,超級滿足🤤🤤 Taco非常香脆,整體好惹味,重口味人士/明太子愛好者必食🧡🧡🧡🔸•風乾法國鵪鶉髀配無花果黑醋醬•$148法國鵪鶉髀細細隻好精緻,肉質嫩滑,外皮香口脂肪唔多,連我平時唔食皮都食哂🤤 配無花果黑醋醬好開胃👍🏻 🔸•慢烤蕃茄大蝦辣椒伏特加扁意粉• $158大致上係蝦茄汁意粉,味道唔錯,男朋友少有地好欣賞,平時唔鐘意醬汁嘅佢竟然話撈汁食尤其出色😆🥫🔸•烤加拿大豬鞍 配 烤新薯 及火炙粟米伴芥末籽蘋果醬• $238烤豬鞍好出色‼️‼️肉厚但竟然可以保持juicy!!好好食好滿足,加上芥末籽蘋果醬更加令味道層次提升🤤🤤 配菜亦唔馬虎,烤新薯同火炙粟米都好香甜💛💛🔸•冷壓新鮮水果汁• $62奇異果|青瓜|羽衣甘藍|蜂蜜 上次飲咗一次返唔到轉頭🤤🤤 非常新鮮,清甜又開胃,推

🔸•明太子康提芝士蟹肉量西哥夾餅•$148
必食‼️每一次都一定叫🤤🤤

🔸•風乾法國鵪鶉髀配無花果黑醋醬•$148

🔸•慢烤蕃茄大蝦辣椒伏特加扁意粉• $158

🔸•冷壓新鮮水果汁• $62
奇異果|青瓜|羽衣甘藍|蜂蜜
上次飲咗一次返唔到轉頭🤤🤤 非常新鮮,清甜又開胃,推介🤤

水準穩定,已經成為飯堂,未去過一定要試下🧡🧡
  • 明太子康提芝士蟹肉墨西哥夾餅
  • 烤加拿大豬鞍
  • 冷壓新鮮水果汁
天氣開始變涼,想平日晚上同男友食完飯之後行下海旁💖,所以就揀左呢間近文化中心嘅餐廳以前都食過牧羊少年其他分店,今次用咗***「🍃浮萍」***做主題嘅分店,非常有詩意,連Menu都係用油畫紙質嘅感覺(唔記得左影相🐒🐒🐒),感覺食個飯連自己都文青咗Waiter安排坐最入面可以望到少少維港景嘅位置,超值嘅體驗🌉因為晚上唔想食太飽,用左「前菜+Main+甜品」嘅Formula,嘅可以試到Signature Item又可以滿足女仔嘅甜品胃~~~前菜首先揀左黑醋油封鵪鶉脾,燒得非常香嘅🐥鵪鶉脾加上無花果,再用黑醋點綴,感受到油脂香之餘有甘酸味調和,作為Starter係好好嘅選擇😋😋到Main嘅黑松露帶子燉飯,一上枱就已經聞到陣陣煎香咗嘅帶子味,以南瓜做base令到個飯底甜甜地,再有黑松露嘅味道👍好有層次,望落細細碟但其實食左兩啖就開始飽,所以份量上都好滿足最後到甜品,即叫即整嘅蘋果批燒到金黃色上枱,剩係睇賣相已經好吸引,加埋肉桂同雲呢嗱雪糕嘅味道,酸酸甜甜嘅🍎Classic蘋果批味道,好配合到涼涼嘅天氣整體黎講用餐體驗會俾5星!想情侶黎拍下拖👫或者朋友靜靜地坐係度傾計都係好適合嘅地方,推薦俾想揾個

油封鵪鶉脾

南瓜帶子燴飯

雲呢嗱雪糕蘋果批

整體黎講用餐體驗會俾5星!想情侶黎拍下拖👫或者朋友靜靜地坐係度傾計都係好適合嘅地方,推薦俾想揾個地方Chill下嘅朋友~~
2023-11-16
油封鵪鶉脾
南瓜帶子燴飯
2023-11-28 0 瀏覽
燈光昏暗,氣氛浪漫,情侶拍拖食飯嘅打卡好地方原生紅菜頭菠菜苗合桃沙律配希臘發達芝士及蜜糖法芥黑醋醬 $138想要特別少少既沙律首選這個,香甜爽口既紅菜頭,脆口既合桃配上滿滿奶香既發達芝士同酸甜既黑醋醬,口感豐富之餘十分美味開胃明太子康提芝士蟹肉墨西哥夾餅 $148芝士下面係充滿住微辣既明太子,大大啖既蝦蟹肉同濃郁既牛油果醬,十分惹味。呢個必食!包你食過返尋味!慢燒威士忌保濕三黃雞配燒新薯發西蘭花苗 $248雞肉嫩滑多汁,充滿着威士忌嘅酒香,仔細品嘗仲會有檸檬既清香,高質之選葡萄,西柚,蜂蜜冷壓新鮮水果汁 $62酸酸甜甜既味道,西柚味比較突出,清爽之選桂花梳打濃縮咖啡 $48淡淡桂花既清香,咖啡微酸既味道配上梳打清爽既口感,層次分明。
燈光昏暗,氣氛浪漫,情侶拍拖食飯嘅打卡好地方

明太子康提芝士蟹肉墨西哥夾餅 $148

慢燒威士忌保濕三黃雞配燒新薯發西蘭花苗 $248

葡萄,西柚,蜂蜜冷壓新鮮水果汁 $62
酸酸甜甜既味道,西柚味比較突出,清爽之選

桂花梳打濃縮咖啡 $48
2023-11-15
2023-11-28 0 瀏覽
餐廳裝修簡約,水泥風及文青氣息融合嘅設計,播放著英文舒情歌曲,整個用餐體驗都好柔情舒適~火炙牛油粟米配巴馬臣芝士 $78原生紅菜頭菠菜苗合桃沙律配希臘發達芝士及蜜糖法芥黑醋醬 $138紅菜頭爽口有質感,配上黑醋醬好refreshing &開胃,合桃及芝士令口感更豐富慢燒威士忌保濕三黃雞配燒新薯發西蘭花苗 $248威士忌酒精味道香而不苦澀,慢煮嘅雞肉超嫩滑,三黃雞嘅雞油和雞汁都保存得好好,雞皮亦都好完整好香口葡萄,西柚,蜂蜜冷壓新鮮水果汁 $62整體非常融合,葡萄同西柚都酸酸地,配上蜂蜜酸酸甜甜好美味桂花梳打濃縮咖啡 $48咖啡味香濃,仲有氣泡全喺度感覺好清爽舒服,層次感十足

火炙牛油粟米配巴馬臣芝士 $78

慢燒威士忌保濕三黃雞配燒新薯發西蘭花苗 $248

葡萄,西柚,蜂蜜冷壓新鮮水果汁 $62
整體非常融合,葡萄同西柚都酸酸地,配上蜂蜜酸酸甜甜好美味

桂花梳打濃縮咖啡 $48
咖啡味香濃,仲有氣泡全喺度感覺好清爽舒服,層次感十足
2023-11-14
2023-11-27 0 瀏覽
今晚去咗尖沙咀文化中心附近嘅餐廳,本身牧羊少年好多分店,但呢間比較特別,叫牧羊少年同他的浮萍。果然內有乾坤,餐廳唔單止好闊落仲有展覽睇,感覺好舒服。首先試咗佢哋嘅嫩菠菜奶油烤菇叫貓耳朵,貓貓耳朵本身口感比較煙靭,而且個造型掛汁,令白汁忌廉嘅味道更加突出,奶油好香,亦唔會搶左菠菜同烤菇嘅鮮香。黑啤美國慢煮牛肩肉配暖墨西哥餅 - 估唔到慢煮牛肩肉嘅肉質咁腍身,加埋濃郁嘅醬汁同墨西哥餅好夾時令烤海鮮拼盤 - 呢個拼盤份量好足好大份有大隻虎蝦同扇貝,仲有蜆、魷魚同比目魚柳。海鮮用義式調味料烤煮,辣得嚟好惹味,海鮮都好新鮮,十分滿意最後,一定要食埋佢哋個甜品無花果合桃焗流心芝士撻,擺盤本身已經好靚好吸引人,仲要好滑好好食,撻皮香脆,口感好豐富。特別嘅係,撻裡面嘅流心芝士加埋無花果同合桃,味道特別好食。

• 烤意式時令海鮮拼盤
2023-11-26 0 瀏覽
夜晚不到7:00已經門口人頭湧湧等大概六張枱唔使20分鐘就已經可以入去坐啦安排咗近窗邊嘅卡位位置,靚❤️叫左數….佩里戈鴨油薯條 - 幼身既薯條炸得勁香脆海膽黑魚子醬蟹肉貓耳朵粉 - 口感Al dente ,海膽+黑魚子+蟹肉味道好夾,但係食得多會感覺有啲膩⋯⋯烤加拿大豬鞍伴芥末籽蘋果醬 - 豬鞍冇豬臊味,配果醬感覺清新食完飯過隔離係佢哋嘅酒吧靜靜地幾舒服,係一個坐低飲杯嘢傾偈好地方佢啲Cocktail好精緻好靚女仔一定好鍾意❤️好容易入口約咗7:00食晚飯,結果差唔多成點鐘先走😂
夜晚不到7:00已經門口人頭湧湧
等大概六張枱唔使20分鐘就已經可以入去坐啦
安排咗近窗邊嘅卡位位置,靚❤️
叫左數….
佩里戈鴨油薯條 - 幼身既薯條炸得勁香脆
食完飯過隔離係佢哋嘅酒吧
靜靜地幾舒服,係一個坐低飲杯嘢傾偈好地方
佢啲Cocktail好精緻好靚
女仔一定好鍾意❤️好容易入口