2017-03-10 732 瀏覽
頭先打電話去打算訂位,接線員好臭串咁同我講:我地冇得book位架喎!即使冇得訂位係咪都可以有禮貌d呢?一定要用d咁串嘅語氣講?未食過呢間,想去試下。但未去到,淨係打電話詢問嘅態度都已經咁差!想象唔到店內服務係點!
淨係打電話詢問嘅態度都已經咁差!想象唔到店內服務係點!
2017-03-09 589 瀏覽
同女朋友輕輕鬆鬆放假,就諗住去食個ALL DAY BREAKFAST朋友介紹呢間唔錯,於是就直接去睇下有冇位,點知有位仲要係門口,正入到去個格局好舒服,好適合鍾意去旅行既朋友黎,四圍都放滿好多國旗,攪到我都好想即刻拎起個背包出走一開始就黎左個乳酪同個湯,好味,唔太酸,有香蕉放面,啱晒我之後個正餐黎啦,望落去個餐都唔係好大份,初初我都驚唔係太夠食,但到最後食完都覺得飽既不過整體黎講我喜歡佢裝修多過食物,個人感覺黎呢度可以一個下午扮下偽文青

一開始就黎左個乳酪同個湯,好味,唔太酸,有香蕉放面,啱晒我

2017-02-24
HK$100 (午餐)
  • ALL DAY BREAKFAST
2017-03-08 489 瀏覽
一直都是牧羊少年的常客,這次是翻新後第三次來臨,因為翻新後的環境和餐牌也有大大的進步😊而我一直也很喜歡這裏的食物,裝修,和人情味。食物配搭:個人來說很喜歡牛肋肉飯和炸魚薯條,不過因為是即叫即做, 所以侯餐時間比較久,建議要耐心等候,炸魚薯條奉上是熱烘烘的,非常好吃。我建議大家可以在星期一至五,中午時段至下午茶來用餐,因為午餐及下午茶餐配送飲品($38以下),星期六日則要半價加配。以前一直很想這類有梳打飲品,現在終於有了!沒記錯的話是苺子系列,非常清新可口,有果肉,而且份量也很大杯,所以整體來說很好。飲品:這裏的熱咖啡如果不加糖和奶,口味是偏酸的,個人不太喜歡,所以建議不喜歡酸口味咖啡的人,可以嘗試一下這裏的latte, 口味比較易入口,還配有漂亮的拉花!甜品:每一次和朋友來用餐後,也會點一份下午茶份量的窩夫,新鮮焗起的窩夫熱熱的,配有雪糕和生果,我們也很喜歡,而且份量不多不少,用來作兩個人的飯後甜品剛剛好,看來吃窩夫作甜品已成了我們在這裡的飲食習慣。服務:翻新後的牧羊少年加設了自助區,客人可以自行拿取水和調味料等,個人認為設計不錯,有點像IKEA ,可以根據個人需要去拿取所需的物品,

食物配搭:

飲品:

甜品:

服務:

翻新後的牧羊少年加設了自助區,客人可以自行拿取水和調味料等,個人認為設計不錯,有點像IKEA ,可以根據個人需要去拿取所需的物品,比起要求侍應,客人來得方便。
員工也十分友善,當天招待我們的是一名女侍應,她十分有禮和樂於解答客人問題,並且,她也認得我們是熟客,所以閑聊時,我們比較像朋友,多於員工和客人。
不過也好壞參半,碰巧看到有別的食評闡述他們的問題和遭遇,正好我也遇到同一個員工的問題。
當天我們來的時候是下午茶時段,我和朋友坐在店裏較中間的位置,我看店裏大概有四至五名員工,眼見的是三位女侍應和一名男侍應,而當時友善的女侍應和男侍應也紛紛在忙碌,除了一名較胖的女侍應,她倚在一邊玩電話,我想,她也應該是員工吧?
但結果我們舉了很久手她也沒有看到,結果還是忙碌完的男侍走過來幫我們。
之後我和朋友也留意到,這名較胖的女侍應,一直都倚在一邊聊天和玩電話,而其他員工就忙翻天,這樣感覺好像有點不太公平吧?讓客人感覺她的工作態度不好, 當時結帳我們也有留下小費,但我們給的都是忙錄工作的員工。

整體來說,翻新過後的牧羊少年,有好的轉變,也有可以進步的地方,人情味依在,取決的只是有沒有心工作的員工,分店越開越多,希望創辦人毋忘初衷, 不要辜負一直支持你們的客人。
2017-02-27
HK$80 (下午茶)
  • 紅酒燴牛肋肉飯
2017-03-05 615 瀏覽
下晝5點幾同女朋友特登出去食下午茶,駁下有無位,來到人唔算多,一入去就有位坐環境好唔錯,好有文青氣息,知道當時仲有下午茶餐點就分別嗌咗份waffle 同水牛城雞翼,愛爾蘭咖啡同黑糖latte, 落order嘅女侍應都算幾nice, 諗住搵到達好地方下次可以再來。飲品好快就上, 我點嘅黑糖latte完全不能入口,好似落咗兩包砂糖落杯咖啡咁嘅味道,甜都當堂牙都痛埋。愛爾蘭咖啡還可以,可惜用咗普通咖啡杯嚟裝同略嫌太多whiskey。等咗一陣,女朋友的waffle到了, 佢揀咗綠茶味雪糕同士多啤梨醬,不過不失(黑糖latte甜到雪糕都無咩味咁)以為好快就有得食,點知等咗10分鐘碟雞翼都未上,於是叫侍應過來跟下單,咖啡室內嘅侍應有好幾個,女仔的都係度做緊嘢落緊單,唯獨個男侍應就係度玩電話,熠咗好幾次先見到我哋,問佢可唔可以跟下,佢轉個頭就幫另一枱落單,好似完全無咗件事咁。再過咗10分鐘,waffle 食完,咖啡凍晒都未嚟,於是埋單走人, 好失望,唔會再嚟。

2017-03-04
HK$50 (下午茶)
好耐無寫食評,但今次因爲其侍應太趕客而寫。😤😤😤 晚餐時間,朋友先拎飛仔,當我到達時順便問一下仍需要等多少張台,隱約聽到有位肥肥地既侍應態度其差講起碼等到9點😨😒,之後大風下等左大半個鐘8:30先有位,手都冰凍。由一位總有點笑容既女仔帶位,我仲問張飛洗唔洗俾番佢,佢話好,但朋友聽到哪位肥肥地侍應講唔洗😑😒 同幾個月前黎食一樣,點左一個4人set dinner, 食物味道是做得不錯,一個沙律,兩個小食,一個pizza,一個意粉,一個甜品,四杯飲品,$5xx。由另一位黑面木無表情既侍應落單。😶 認真,我唔需要你服務得好好,全程賣笑,但起碼唔會係黎食野時好似仇人債仔咁對待!幾個月前黎食,食完都覺得可以再黎幫襯,但經過今次真係唔會再黎!就算廚房做既食物味道留到客人,但樓面侍應趕客,令客人唔想再黎,這是一個問題! 希望店主重視呢個問題‼️否則收入下跌這是其中一個原因!
好耐無寫食評,但今次因爲其侍應太趕客而寫。😤😤😤

希望店主重視呢個問題‼️否則收入下跌這是其中一個原因!

蜜桃沙律
辣肉腸pizza
水牛城雞奕
比利時
2017-03-03
HK$129
水牛城雞奕
the wait was minimal.the service was prompt and welcoming.the seats we were allocated were brisk.the waitress seemed nonchalant and rather dry in her approach, although she did relocate us to an alternate location with a funky odor.the fried squid tentacles were scrumptious, and the Taiwanese pork rice was simply splendid. The salmon pasta was decidedly bland and uneventful, but not terrible.The lychee tea was pleasantly delectable.Neither sublime nor disappointing.upon closer inspection, the se
the wait was minimal.
upon closer inspection, the service rendered was found to be wanting.
2017-02-27 397 瀏覽
牧羊少年咖啡館 - 名聽得多,第一次來。適合年輕人,坐下喝喝茶、食少少嘢。呢間係一間有意思嘅咖啡館。一入門口左面牆係一幅世界地圖;再入啲,牆上係名信片,再入去牆上同天花有即影即有相,係世界各地相片;右面牆有一幅日本咖啡館嘅大相,天花掛住模型飛機,海螺;成間鋪都係關於旅遊,傳遞人應該遊玩世界嘅訊息。但四處遊歷外,不要忘記某樣嘢。呢樣嘢寫咗喺牆度(地圖隔離)。文字好有意思,同成間鋪嘅裝修好貼。意思可以自己goole下:《「我只能提供你一個建議」這個最有智慧的人說:「幸福的秘密就是去欣賞世界上所有的奇特景觀, 但不要忘了湯匙裡的油」》講返嘢食先。菠蘿茶 - 好fresh好味。蘋果茶 - 都係好fresh好味。坐低飲杯xx茶hea半日已經好relax。串燒 - 魚、牛 - 一般。芝士西蘭花 - 完全唔掂。人哋係芝士焗西蘭花,佢係西蘭花用水淥熟後加芝士上面,西蘭花還西蘭花,芝士還芝士,味道撈唔埋。紅酒牛腩飯 - ok嘅。「XX法國」- 朱古力香蕉窩夫 - 2球朱古力雪糕 + 香蕉片 + 朱古力醬 + 窩夫。抵食,好大份,雪糕班2料,窩夫4片。窩夫都幾好食。咁多嘢食來講,呢個最好味。提議來呢度飲品

《「我只能提供你一個建議」
這個最有智慧的人說:
「幸福的秘密就是去欣賞世界上所有的奇特景觀,
但不要忘了湯匙裡的油」》

講返嘢食先。
菠蘿茶 - 好fresh好味。

串燒 - 魚、牛 - 一般。
紅酒牛腩飯 - ok嘅。

提議來呢度飲品+甜品,再坐低hea,係最好選擇。主菜就將就下啦,唔好有要求。半自助形式,餐具自取。
2017-02-19 675 瀏覽
終於朋友聚會可以過黎,等左20分鐘左右可以入去,燈光還可以,如果睇餐牌時有燈就更好,但太嘈,比其他分店…比較難傾計,我地最後坐左2小時,每人160蚊,整體可以。雞翼…皮比較厚,夠熱同脆,醬汁一齊食都吾錯。牛扒…價錢不用200蚊都有肉味份量都大片吾錯,薯條都脆又熱吾錯,朋友反而更愛食半個薯仔果舊,而菜有燒過都幾香。海鮮薄餅…失望太厚皮吾好味,醬汁都吾錯海鮮都多 但實在太滯,我食一片已放棄了。芝麻醬炒菜…沒想到咁好味,平時食開都係凍沙律,微熱增加左芝麻香,菜吸晒味十分好味,推介。生果茶…2杯飲品都吾錯,感到好新鮮,但本人鐘意蘋果多點,份量都幾大杯。

雞翼…皮比較厚,夠熱同脆,醬汁一齊食都吾錯。

2017-02-17
HK$160 (晚餐)
2017-02-15 603 瀏覽
星期一去牧羊食晚餐都可以滿座,厲害!第一次黎食,知道係文青好去處,真係唔錯,Decor幾有文藝氣息,不過環境有D黑。健康清新之選吸引了我,香草醬青蘋果露筍意大利粉($68),好green,好多松子,green apple真係幾酸,露筍份量都幾多,意粉幾彈口,配pesto醬,整體口感和味道不錯,材料亦都好豐富好夾到。價錢相宜,唯份量有D細,胃口大的人要再點其他食品先夠飽。夏天的尾巴 ($44)有菠蘿、芒果和橙mix,感覺清新,賣相不俗,可以試下!

HK$120
  • 香草醬青蘋果露筍意大利粉
當天我教會的導師推薦給我這間餐廳,說我們可以品嚐一下這裡的下午茶,他覺得不錯,因此我們兩個沙田人就走到這裡用餐。說實話我挺喜歡這間餐廳的設計,然後最好的就是下午茶時段沒有限時,所以如果你由開始供應下午茶的時間進來用膳聊天然後到晚餐時候才離開其實是不錯的選擇。最令我難忘的就是那個草莓特飲,酸酸的而不是太甜,剛剛好適合我的口味。價錢方面我覺得挺合適,中等價錢,如果可以有空回到香港的話我應該會在此到訪這餐廳。
草莓特飲
草莓特飲
2017-01-23 930 瀏覽
終於轉餐牌,真係好懶。紅酒牛肉飯,牛肉好overlooked,個汁唔好食,無酒味,只有怪甜味。Buffalo炸雞翼可以接受。無啦啦無咗wifi,侍應黑住面回應,感覺很差。
終於轉餐牌,真係好懶。

Buffalo炸雞翼可以接受。

無啦啦無咗wifi,侍應黑住面回應,感覺很差。
係太子想搵間舒服的地方坐下,想起牧羊人係附近,之前去過坐得舒服又有野食,於是今日去點知。。。。叫下午茶覺得有杯靚咖啡同野食,價錢四十或以上,幾抵,叫左餃子豬骨湯烏冬同mocha, 等左十五至二十分鐘,第一啖已經知係出前一丁豬骨味精粉,唔知佢落左幾多包,好咸係連條烏冬都浸到好咸,不過我太肚餓,都要食之後杯mocha愈飲愈唔對路,成口杰朱古力,我差啲忘記係叫左咖啡,勁咸加勁甜,好慘,最後我飲一半放棄我只係想飲杯咖啡同醫飽個肚 上次去好飲賞店舖的概念,感覺舒服,同有野食飲品,但今次真係好失望希望唔好因為擴大左版圖,而忽略總店同開鋪最先的理想
我只係想飲杯咖啡同醫飽個肚
希望唔好因為擴大左版圖,而忽略總店同開鋪最先的理想
2017-01-07 1278 瀏覽
同朋友在附近做完運動打算晚餐,近近地就行左去呢度食,夜晚好多人,不過等左一陣都有位,但檯與檯之間比較逼,坐得不太舒服,唔太方便傾計。食物質素一般及較細份,甜品和小食會較出色。但感覺上以前好似好啲。

2016-11-29 2064 瀏覽
一開始知道牧羊少年呢間餐廳係因為佢嘅旅遊書海。好喜歡呢個gimmick,好似嚟食野坐下就已經可以暫時任思想脫離生活,滿足下想去旅行嘅慾望。之後更欣賞佢支持本地樂隊,有時夜晚會有live band!不過次次都好驚多人,要排隊有排等,坐底又限個半鐘要食完。所以都專登揀閒日lunch,去到就有得入啦~每次必點-朱古力沙冰,朱古力沙冰,朱古力沙冰。很重要所以說3次。呢度嘅朱古力飲品無論熱定凍都好好飲!而沙冰仲更加有朱古力碎喺上面,脆脆地加埋好夠可可味嘅沙冰一齊放入口,再享受佢地喺舌尖上融化。嗚呀好好味。嚟牧羊食野真係8成都係為咗呢杯朱古力呀。本來就好喜歡黑朱古力(放心呢個一啲都唔苦的,純粹很朱古力)。最怕飲到好淡或者好水嘅朱古力飲品然後大失所望。Set加$15就可以upgrade嫁啦~Lunch set揀咗鰻魚螺肉意大利粉。其實通常喺度都係食all day breakfast,不過偏偏今日突然想食意粉。女人哪 ._.驚喜嘅係有好多木魚喺上面!好香好香。而且鍾意睇木魚受熱之後會收縮,好似花瓣咁。味道都ok,比想像中好食(原本期望很低沒錯XD)。微微辣,意粉用蒜片炒香。鰻魚有點太碎,唔係好食到鰻
一開始知道牧羊少年呢間餐廳係因為佢嘅旅遊書海。

之後更欣賞佢支持本地樂隊,有時夜晚會有live band!

不過次次都好驚多人,要排隊有排等,坐底又限個半鐘要食完。

所以都專登揀閒日lunch,去到就有得入啦~

每次必點-朱古力沙冰,朱古力沙冰,朱古力沙冰。

很重要所以說3次。

呢度嘅朱古力飲品無論熱定凍都好好飲!

嗚呀好好味。嚟牧羊食野真係8成都係為咗呢杯朱古力呀。

Set加$15就可以upgrade嫁啦~
朱古力沙冰
HK$50
Lunch set揀咗鰻魚螺肉意大利粉。

味道都ok,比想像中好食(原本期望很低沒錯XD)。微微辣,意粉用蒜片炒香。鰻魚有點太碎,唔係好食到鰻魚味。螺肉就同想像中一樣喇,就係平時冷面或者放題會食到果一款,不過今次係熱嘅。
日式鰻魚螺肉意大利粉
HK$72
餐廳入面嘅佈置係根據同名小說Alchemist整嘅。是我自己很喜歡的書呢,一本好值得睇又好出名嘅書。墻上面都不乏節錄出嚟有意思嘅句子,喺度食野可以留意下呀~
2016-11-29
HK$90 (午餐)
朱古力沙冰
HK$ 50
日式鰻魚螺肉意大利粉
HK$ 72
2016-10-20 2218 瀏覽
[值得等...的咖啡店]一間以旅行為主題既咖啡、茶、酒館,確實符合唔少文青、創作人、設計者等在此地流連忘返。一杯咖啡,一壺花茶;一份漢堡,一碟意粉;加上背景的音樂雖然環境有d吵但感受到每個人都能輕鬆大談如你有帶上一本書選擇享受下午2個鐘時間~(因lunch時段有限時2個鐘;如想坐耐d想無限時,可選擇坐高台位置)食物和野食價位尚可接受,味道和環境可以互補充滿各地風情的擺設,據說是店主周遊列國的戰利品喔
[值得等...的咖啡店]

一杯咖啡,一壺花茶;
一份漢堡,一碟意粉;
加上背景的音樂
雖然環境有d吵
但感受到每個人都能輕鬆大談
如你有帶上一本書

食物和野食價位尚可接受,味道和環境可以互補
充滿各地風情的擺設,據說是店主周遊列國的戰利品喔
  • 芝士薯條
  • 花茶