文青餐廳📙初探 焦點食評
2017-06-20 5069 瀏覽
文青是近年崛起的社會階級,他們的聚餐地點,別豎一格。有幸文青約會,選了此店,令我大開眼界。此店店名已有深意,佈局和招待有其特色,在此成功經營後,開了幾間分店。網評云質素和風味已減退。給我感覺是一個喝咖啡,飲酒,看書的年青人聚腳點。我們點了三款餐。芝士忌廉雞肉焗飯呈黃色,形似忌廉粟米焗飯。雞件很大件,不配合女文青的口形。在網頁看了幾幅此焗飯相片,推想此店不經常換款式,亦未似有改進。雞肉欠鮮嫩,用豬頸肉會較討好。第二款是香草醬青蘋果蘆荀意大利粉,是極健康款式,全靠香草醬提供味道,效果一般。最後是紅酒燴牛肋肉。靈魂是紅酒,當然是嫌比重太少,提不出酒味,甜酸味,香味。牛肋肉很腍鬆。此食物亦多網評,如批評未把小洋蔥切開。文青善用網評,店主宜多參考。以上不是套餐,但可半價買飲品。文青多在此看書(有書櫃提供),做文件,討論,休憩,必買飲品。此店飲品質素遠勝食品!文青咖啡店有台灣風,蜜桃紅茶很不錯,茶味勁夠。夏天的尾巴外型嬌美,味道濃郁。清涼之吻亦佳,濃味而不太甜。
文青是近年崛起的社會階級,他們的聚餐地點,別豎一格。
有幸文青約會,選了此店,令我大開眼界。

芝士忌廉雞肉焗飯

香草醬青蘋果蘆荀意大利粉

紅酒燴牛肋肉

蜜桃紅茶

文青咖啡店有台灣風,蜜桃紅茶很不錯,茶味勁夠。

夏天的尾巴

夏天的尾巴外型嬌美,味道濃郁。

清涼之吻

清涼之吻亦佳,濃味而不太甜。
2017-06-04
蜜桃紅茶
夏天的尾巴
清涼之吻
2017-05-26 1218 瀏覽
很多年前跟朋友來過這裡,覺得這裡是十分悠閑的,但因這裡的位置比較隔涉,所以一直沒有再來。最近經過這區,即記起這間 cafe, 便再來一嘗。這間 cafe 的特別之處就是它有整架的旅遊書供食客閱讀,即將與朋友去旅行的不妨來這裡一起計劃行程,但要留意大部份書籍都是簡體字,令我看得很沒趣。這裡的座椅舒適,周末定必吸引不少文青到來,在這裡度過優閑的下午。佈置亦有格調,走小清新路線,排列整齊,整間餐廳充斥著文化氣息,有氣氛。首先,明明餐牌所指的是中東包,但圖文不符,真實的似意大利包或是英式三文治之類的,還有餐牌所講的咸牛肉似用了普通火腿而非咸牛肉。但餡料足,有多塊火腿夾在芝士和蕃茄生菜之間。薯條就不太鹹,但可以炸得更脆。這個的份量適中,紅酒牛肋汁不少,但紅酒味不强,加入了酸忌廉令汁的質感更稠。牛肋肉炆得挺鬆軟,入味~加入紅蘿蔔、洋蔥等蔬菜是不錯的,但洋蔥是整個而非一片片的,有點奇怪。這個不過不失,焗得夠熱,且用了數款芝士,但芝士的味不夠濃,煙肉和面頭芝士的份量亦可以更多。這裡的食物質素普通,但選擇和款式不少,論餐廳的氣氛,餐廳是做得比較好的,想找個地方放鬆下,過一下慢活生活的話,這裡是不錯的選擇

英式咸牛肉中東包配薯條

布根地紅酒燴牛肋肉配香米飯
芝士煙肉焗西蘭花
這裡的食物質素普通,但選擇和款式不少,論餐廳的氣氛,餐廳是做得比較好的,想找個地方放鬆下,過一下慢活生活的話,這裡是不錯的選擇~
2017-05-13
2017-11-09 155 瀏覽
約咗朋友出旺角行街,Search到呢間係旺角差館附近有好嘢食所以就過來試一試來到要等枱,大約等左半個鐘,前邊有兩三張枱左右,因為專登行過嚟唔想返轉頭,唯有等啦入到去環境好好,位置舒適,黑沉沉的感覺份外浪漫,環境佈置有復古感覺兩個人食唔落咁多野就散嗌左大蝦意粉同埋Pizza! 等咗半個鐘本身充滿期望,點知失望而回,浪費我啲時間食物真係完全唔好食,蝦又雪味,有點梅Pizza完全唔可以叫pizza,麵粉同啲汁完全唔夾,完全冇味,食過最難食的pizza

食物真係完全唔好食,蝦又雪味,有點梅

2017-10-29 331 瀏覽
呢間小店唔易搵,隱藏喺太子邊嘅小街道。咁啱喺附近做完野,有少少肚餓,就同朋友入去食個下午茶。餐廳入面嘅裝潢幾得意,好多旅遊主題嘅物品,好似明信片等,再加牆上嘅裝飾,有啲文青旅人之感。下午兩點半後有下午茶餐,我地一人點一個再分黎食。水牛雞翼配芝士醬,雞翼醃得入味,炸得出色,唔會好油,食到停唔到口。又係炸野,炸小食拼盤,呢個冇咩特別,製作零難度,份量算幾多。假日時點下午茶食物可以半價加杯飲品。分別叫左杯蜜桃蘋果手打茶同抹茶鮮奶,味道唔錯,半價後唔過廿蚊杯,性價比幾高。二人埋單14x。

下午兩點半後有下午茶餐,我地一人點一個再分黎食。

2017-10-08 550 瀏覽
抵食下午茶!忙裡偷閒的好去處👍🏼環境舒適又清閒自在❤️必叫炸雞翼配藍芝士醬,$5x仲包野飲😌一定要試雙莓薄荷梳打同黑莓青檸梳打,真係用新鮮材料制成的☺️飲過番尋味🙊
抵食下午茶!忙裡偷閒的好去處👍🏼
環境舒適又清閒自在❤️
必叫炸雞翼配藍芝士醬,$5x仲包野飲😌
2017-09-23 686 瀏覽
🧀🦐🍝車打芝士汁鮮蝦意大利粉($68)賣相睇落就吸引,到底好無食呢?車打芝士汁顏色好靚,可惜芝士汁較啖味。🦐蝦大大粒好爽口,都有6-7粒,呢個價錢就一定係雪藏蝦啦!邊有鮮蝦丫!😏意粉有咬口不會太淋👌🏽整體上味道單調咗少少欠層次感!Lunch Set 連沙律及半價加配飲品試咗杯飲品"夏日的尾巴"🍹,其實係芒果+菠蘿+橙的水果茶,意料之外真係幾好飲,又不會太甜,仲有幾粒真菠蘿同橙片鋪面,幾fresh!
🧀🦐🍝
車打芝士汁鮮蝦意大利粉($68)
車打芝士汁鮮蝦意粉

Lunch Set 連沙律及半價加配飲品
夏日的尾巴
2017-09-22 529 瀏覽
牧羊少年係我地同事經常去的飯堂,今次試左午餐,因為係cafe和名氣關係,人流不絕,定價比同區餐廳較高。幸好食物也不錯。午餐除了意粉,胃口不大的可以點沙律。同事點的全日早餐配料都好多,煙三文魚,豬柳,豬肉腸,食完都幾飽肚!兩個意粉都好好食。意粉夠哂彈牙,茄汁大蝦意粉好香口。而黑松露野菌意粉就清清地!我試左紅酒汁燴牛肋肉配白飯,炆得淋身而且紅酒味濃,白飯份量啱啱好。杯黑糖泡沫咖啡和抹茶牛奶,成為午餐的句號,有拉花是驚喜,睇得出都幾有心思,午餐不用再補錢就享用到。

幸好食物也不錯。午餐除了意粉,胃口不大的可以點沙律。

2017-09-10 700 瀏覽
My pastor is a woman generous She has proposed to have a comfortable lunch with meAnd the time is also a travel and photography talk the first impression of the restaurant is really good 😊 Cosy Every one is gentle and sweet Polite and friendly The shepherd cafe welcomes allTo join this South American travel talk No need to buy anything a warm generous shop indeed the hostess speaker A girl experienced Written a few books or photographs versions Go to South America for many years Besides The food
My pastor is a woman generous

• Iced  mocha
  • Ox  tail  red  wine  rice
  • 千島海鮮pizza
2017-08-30 717 瀏覽
又到weekend 當然要約啲fd出黎食個飯吹下水啦🤗 其中一個fd話之前已經黎過呢間食 環境同野食都覺得唔錯值得一試!因為我地都驚星期六會好多人黎食lunch 所以就約左十二點係門口等😌 齊人就即刻入去拎位 好好彩地最入既卡位居然冇人坐😁紅酒燴牛肋肉飯✌🏻 啲牛完全被炆到好林! 個汁幾特別送飯一流👍🏻 我地食曬啲飯都仲有勁多肉剩😂鮮忌廉帆立貝意粉 😋 有兩粒大大粒煎得好香既帶子 蘑菇同意粉都好入味 成個意粉啲味好夾好正😍蘋果蜜桃綠茶 士多啤梨橙沙冰☺️ 兩杯都唔錯 但我個人覺得沙冰好飲啲🤣大食拼盤👍🏻 一黎到就聞到勁香!全部野都feel到係新鮮岩岩炸出黎既!中間三個醬分別係牛油果醬 沙律醬 同千島醬☺️ 呢個大食拼盤岩曬我呢個三心兩思 咩都想食少少既人 幾個人一齊share 咩都有得食 😋最入既卡位隔離有個書櫃 放滿曬唔同國家既旅行書 黎緊會去旅行或者計劃想去旅行既 都可以拎本書研究下😚

2017-08-13 738 瀏覽
朋友家住旺角,今晚本來約好打算去試一家新開的餐廳。我們以為平日人不會太多就沒有訂坐,但我們7點半到達時已經滿座了。我們就只好到另一家餐廳。旺角有很多選擇,不過牧羊少年離家較近所以就決定到牧羊少年。我們到達時,剛好還有位置,還記得上次來吃飯時有現場演奏,頗有氣氛,不過音樂聲有點過大,和朋友聊天有點辛苦,幾乎聽不到。不過今天沒有演奏店內柔和的黃燈一令人放鬆,我們被安排坐到梳化卡坐位置。今次點了兩款主食和一款小食。千島海鮮Pizza餅底超溥烤得有點像曲奇皮的口感,餡料的芝士很柔軟,入口有雙重口感,餡料足,蝦,墨魚等都大隻。一份有6件。露旬意粉青綠色主調的意粉很驚喜,甜甜有點像卡邦尼,不會太草青味。露旬很新鮮,份量見圖也是挺多的,配上磨菇和芝士。我們都覺得這道菜是今晚最好吃的。水牛城雞翼雞翼只是一般的水平,外皮有點厚,而且有點硬,不知道這是不是這款雞翼的特色,內裡不太入味。其他選擇應該會更好。

我們就只好到另一家餐廳。
旺角有很多選擇,不過牧羊少年離家較近所以就決定到牧羊少年。

我們到達時,剛好還有位置

店內柔和的黃燈一令人放鬆,我們被安排坐到梳化卡坐位置。

今次點了兩款主食和一款小食。

千島海鮮Pizza
,餡料足,蝦,墨魚等都大隻。一份有6件。

露旬意粉

水牛城雞翼

2017-08-03
外賣自取
2017-08-01 897 瀏覽
此餐廳是小妹第一次光臨,頗喜歡餐廳的格局及情調,昏黃的燈光配上玩味的擺設,尤其適合晚餐時段,如果能來些音樂更為完美!是日吃了一個凱薩沙律、黑松露雜菌意粉及朱古力味窩夫配曲奇妙趣雪糕及Orel夾心餅。凱薩沙律頗新鮮,醬汁剛好,唯一小缺點是麵包粒太大,平常的四倍size總括而言合格以上。 (因太肚餓!無影相)黑松露雜菌意粉好好食!雖然食唔到黑松露味,但雜菌算多,而且個白汁好creamy但唔漏,意粉硬度係我喜愛的!如果份量可以多少少更好!朱古力味窩夫首先俾隔離枱個賣相同香氣吸引而叫的!窩夫即叫即整,等約15分鐘,所以上桌是熱的!而且好大份,將一大塊窩夫切開4份,有兩球曲奇妙趣雪糕、orel餅乾、奶油及煉奶伴碟,起初食窩夫覺得只有淡淡朱古力味,後來越食越濃郁,一份好大,建議兩個人share。下次想黎試下午茶

總括而言合格以上。 (因太肚餓!無影相)

2017-07-29
2017-07-13 1030 瀏覽
一間分享旅遊分享音樂,佈置得好靚既cafe。座位又唔算太迫,好適合傾計。水牛城雞翼如果唔點水牛芝士醬,只係普通雞翼台式滷水拼盤賣相好普通,但估唔到幾好食。第一次見cafe 有得食英式珍寶炸魚薯條芝士煙肉焗西蘭花完全冇芝士😅😅😅好似所有野分開煮雜錦串燒 雞牛綞各2綞 唔記得係咩黎,呢個係今餐最好食👍🏼雞 加左燒汁都好正牛 就唔係咁易咬鮮忌廉白菌煙三文魚意粉 & 拿破崙煙豬腿意粉份量真係太少....同埋好普通正常西餐味道浪人 手工啤酒見佢做緊特價..第二支半價 所以試下。 佢比冰杯我地😂都幾好 啤酒最緊要凍,淡淡地男女都岩飲。
一間分享旅遊分享音樂,佈置得好靚既cafe。
座位又唔算太迫,好適合傾計。

水牛城雞翼
如果唔點水牛芝士醬,只係普通雞翼

台式滷水拼盤
賣相好普通,但估唔到幾好食。
第一次見cafe 有得食

英式珍寶炸魚薯條

完全冇芝士😅😅😅好似所有野分開煮

雜錦串燒 雞牛綞各2
綞 唔記得係咩黎,呢個係今餐最好食👍🏼
雞 加左燒汁都好正
牛 就唔係咁易咬

鮮忌廉白菌煙三文魚意粉 & 拿破崙煙豬腿意粉
份量真係太少....同埋好普通正常西餐味道

浪人 手工啤酒

2017-07-07 687 瀏覽
牛角包非常好味!素菜大早餐都不錯,雖冇乜大驚喜,份量上都夠,而且賣相都好吸引,杯淡黑啡都不錯,雖然唔識講究咖啡但佢起碼冇個種苦同酸味,實在太多地方既齋啡都係苦既😑呢位咖啡師應該都係有的要求的人😂
當天被安排坐近門口的位置~一直有小昆蟲在亂飛~本以為是外面飛進來~後來才發現座位附近有餐廳種的植物~而蟲就是從植物飛出來!整餐飯就是不斷殺蟲!至少殺了10隻~還有蒼蠅而且餐廳漏單~我們等了30分鐘也沒食物飲料⋯問了一下店員~還被質疑我們等多久到最後連餐的甜品也沒上給我們🤷🏻‍♀️不過實在太多蟲我們都急急賣單走人餐廳的食物飲品是不錯~但環境衞生跟店員態度也很重要⋯太子店我一定不會再到訪⋯恐怖的經歷⋯
當天被安排坐近門口的位置~
一直有小昆蟲在亂飛~本以為是外面飛進來~
後來才發現座位附近有餐廳種的植物~
而蟲就是從植物飛出來!

整餐飯就是不斷殺蟲!至少殺了10隻~還有蒼蠅

而且餐廳漏單~我們等了30分鐘也沒食物飲料⋯
問了一下店員~還被質疑我們等多久

到最後連餐的甜品也沒上給我們🤷🏻‍♀️
不過實在太多蟲我們都急急賣單走人

餐廳的食物飲品是不錯~但環境衞生跟店員態度也很重要⋯
太子店我一定不會再到訪⋯恐怖的經歷⋯
2017-07-03 445 瀏覽
成日經過呢間cafe門口都好多人排隊,星期日晚同五個朋友專登去試,打過去係無得book枱既。可能落雨既關係好幸運竟然唔使排隊。餐廳唔算好大枱都唔算多,入面燈光好暗都幾有情調,好岩朋友傾計或情侶慶祝紀念日。餐廳內有一兩個書櫃,擺滿唔同類型既書,客人可以自己隨便羅黎睇。呢一間cafe係一間以旅遊為題既餐廳,餐廳既牆釘滿左唔同既明信片,感覺好warm☺️手工啤酒買一枝第二枝有半價。酒樽上面既貼紙好得意,仲印有餐廳名,感覺好自家製!味道都唔錯,又唔會太苦都算易入口。重點係佢會提供埋冰杯,啤酒倒入杯內可以保持冰凍,誠意十足加分加分🍺💯呢杯特飲都幾得意,柚子沙冰底,要自己倒綠茶漿落去,可以自行控制綠茶濃度。味道同想像係有出入既,想像係甜既,真實一d都唔甜,但柚子同綠茶味都好出,飲落又幾夾幾好飲。雞翼有別於傳統既buffalo味,本身應該係個醬辣辣地,但呢個係炸既同埋個醬都完全唔同。不過呢個做法都好食,雞翼炸得好脆雞肉又嫩。西中果花味道好一般,又無咩芝士,西蘭花似白恰無味。炸魚薯條味道一般,魚唔夠滑同有d散,薯條唔夠脆,不過魚勝在都算大條。串燒有三款,魚、雞、牛。魚肉都算滑,雞肉都嫩,但牛就唔得好鞋!

Buffalo  wings

西中果花味道好一般,又無咩芝士,西蘭花似白恰無味。

炸魚薯條

雜錦串燒

呢個意粉不得了,雖然佢話自己係拿破崙醬,但同傳統甜甜酸酸既拿崙崙醬唔同,無咩甜味但好好食。中間仲撈左cream cheese. 個source做得好好!推介推介!
拿破崙煙豬腿意粉

呢間suppose係西式既cafe竟然有台式魯水拼盤賣,當然要試下。入面有台式香腸、牛展、豬軟骨、雞翼、豆腐同蛋。牛展好林好正,香腸係好正忠既台灣腸好味,豆腐同雞翼都魯得好入味。
魯水拼盤

呢個意粉既source都調得好好味,忌廉都算香滑,煙三文魚都算多😋 值得推介!
忌廉煙三文魚意粉

總括而言,呢間cafe坐得舒服,食物質素唔錯尤其係意粉! 約朋友聚會絕對可以考慮!上菜速度都好快,唔使點等👍🏻👍🏻👍🏻

2017-07-02
Buffalo  wings