招聘中
月薪
應徵
$14,000-$18,000
月薪
之前去文化博物館經過見到,覺得環境都唔錯,而且見佢攞咗OpenRice熱店星期日夜晚七點零黎到 等左十分鐘左右有位餐廳係半自助形式,先出去買野食,之後店員會比個牌你,放個牌係枱,大概十零分鐘店員就送上食物蜜糖牛柳粒個人覺得佢係一塊牛扒切做粒冇咩肉香,肉質有d似中式牛柳(落左鬆肉粉?)淨係食到蜜糖味,味道麻麻千島海鮮pizza有蟹柳 蝦 墨魚仔 螺肉 同青瓜千島醬唔會太酸 芝士亦夠係餅皮差d 而且油頗多 香草醬忌廉本菇雞肉意大利粉份量都OK 食左幾啖先記得影😅雞肉有四片 肉質都算嫩,意粉落左橄欖油香草醬炒 香草味道唔係好夠濃 總括黎講,環境唔錯 價錢亦都合理但冇乜service 重點係野食麻麻 叫左杯蜜桃冰茶 都係非常普通 D出品感覺好冇誠意!真係唔係好明點解會攞到OpenRice 熱店佢既菜式好多西餐都有,而且做得比佢好食既比比皆是,而且位置又吊腳,唔係揸車都唔會入黎我諗都未必有下一次
星期日夜晚七點零黎到 等左十分鐘左右有位
黑椒蜜糖牛柳粒
蜜糖牛柳粒
個人覺得佢係一塊牛扒切做粒
冇咩肉香,肉質有d似中式牛柳(落左鬆肉粉?)
淨係食到蜜糖味,味道麻麻

千島海鮮pizza
千島海鮮pizza
有蟹柳 蝦 墨魚仔 螺肉 同青瓜
千島醬唔會太酸 芝士亦夠
係餅皮差d 而且油頗多
香草醬忌廉本菇雞肉意大利粉
香草醬忌廉本菇雞肉意大利粉
份量都OK 食左幾啖先記得影😅

總括黎講,環境唔錯 價錢亦都合理
但冇乜service 重點係野食麻麻
叫左杯蜜桃冰茶 都係非常普通
D出品感覺好冇誠意!

真係唔係好明點解會攞到OpenRice 熱店
我諗都未必有下一次
2018-05-20
2018-05-25 172 瀏覽
The waitress are not helpful and polite..... firstly they asked me I sit someone’s table even the bag belong to me. She thought the bag belongs to previous customer without asking. Secondly, do you know the inconvenience of a customer have to self-serve herself when she is going there alone. How difficult it will be if you waitress just pass me straw even though your “RULE” said non-ice drink serve no straw but pick up themselves. There are few waitress walking around when I made such request bu

How difficult it will be if you waitress just pass me straw even though your “RULE” said non-ice drink serve no straw but pick up themselves. There are few waitress walking around when I made such request but you stilll insist alone customer to go to self bar to help herself? I just dun get it......
2018-05-21 247 瀏覽
今日與妹妹和甥女趁假期前夕來到這間餐廳品嚐食物和飲品,順道暢遊文化博物館。這間牧羊餐廳一直想來,今日難得有時間可以好好品嚐美食,我們點了香草波菜雞肉意粉,味道濃郁好香香草味,但小朋友食略為濃烈;英式早晨全餐好味和健康,大人小朋友都適合食;飲品叫了凍蘋果綠茶和荔枝綠茶,生果很多和綠茶不太甜;維也納咖啡,奶油很甜和creamy與咖啡配搭剛剛好。最後,甜品出場,我們點了士多啤梨綠茶雪糕窩夫,窩夫香脆好味,不會太硬,裡面鬆軟。總括來說,這間牧羊餐廳環境優雅和地方闊落,食物飲品和甜品好味,價錢略為貴了一點,但來到這裡環境,周邊充滿文化氣息和益智兒童玩樂場,是值得一來和適合親子吃喝玩樂好地方。

2018-05-19 250 瀏覽
近來新增有里數儲,所以唔就腳都黎試一下。因為文青同我 扯唔上關係,哈哈。星期六晚,好在有訂位,如果唔係都要等位,估唔到地點咁吊腳,都咁多人,仲要好奇怪見到一大班學生。入正題,環境舒服,氣氛好,坐位寬闊。無加一,所以點餐,水,餐具,都係自助的。餐牌選擇多,可以滿足不同人的口味。價錢望落唔貴,無加一仲覺得佢平。三文魚凱撒沙律,好食,生菜分量係大的。水牛城雞翼, 本來有五隻 影相前畀人食咗一隻,好食! 雞中翅係大隻,芝士醬好味。士多啤梨芒果茶,味道balance ,好似維x朱古力牛奶產品咁,唔會朱古力味多得制,牛奶味又唔爭氣,要有返咁上下年紀先明我呢段。香草雞意粉,比其他菜比下去,一般。最正呢個心太軟! 雙球雪糕已經贏咗好多人,朱古力心太軟係外脆內流心,好食到不得了。推薦!兩個人食咁豐富都係300,性價比極高!

三文魚凱撒沙律,好食,生菜分量係大的。

香草雞意粉,比其他菜比下去,一般。

兩個人食咁豐富都係300,性價比極高!

2018-05-19
  • 朱古力心太軟
2018-04-02 517 瀏覽
不知為什麼每次參觀文化博物館都好想入去坐坐,但總是見到許多人,感覺好逼,太熱鬧了,然後就會放棄。今日特意來試這間傳聞好好的咖啡店,還有其他小點,都是我想試的。在門口取票等了十數分鐘,終於可以入到餐廳,坐下點餐。室內環境不錯,好適合一家大細, 諗來諗去餐牌上雖然不算好多款揀,大家終於有共識,點了幾款食品: 牛角三文治配薯條,加兩杯飲品(一熱一凍)。今日天氣開始暖和,氣温有二三十度,但老公話咖啡要熱,點了一杯cappuccino。小朋友當然叫了一杯他的至愛,冰朱古力。

在門口取票等了十數分鐘,終於可以入到餐廳,坐下點餐。

小朋友當然叫了一杯他的至愛,冰朱古力。
榛子朱古力(凍)

2018-04-02
2018-03-06 539 瀏覽
同飯腳都係沙田返工.當然要去沙田牧羊少年咖啡試下啦.距離公司係遠左小小,當散步啦.芝士肉醬薯條真係好濃郁.2-3個人食都岩岩好.唔會太多/太少.再叫左京都春日做甜品.真係唔錯.再叫多個pasta就岩岩好喇
2018-02-19 513 瀏覽
赤口日, 早上到文化博物館。一家人連台灣遠到而來的親戚遊覽完,到店內享受飲品。付款時,因心急,給了錢,單印出來了,而自己伸手取單,給收銀的男員工"禮貌"說: 我正在找錢,單不用你拿的。 本來心想,原來如此,反正沒所謂。但是被這位男員工,怒啤了10粆。 我本來想理論,但最後還是免了,免得飲品加料。 飲品平平,收銀員工態度惡劣。
赤口日, 早上到文化博物館。
飲品平平,收銀員工態度惡劣。
2018-02-18
早餐
博物館或藝術館內總有一間獨市生意嘅cafe,賣嘅嘢通常普普通通,甚至我喺日本都試過食一碟勁難食用微波爐就咁翻熱嘅意粉。而呢間牧羊咖啡店不過不失,係可預計嘅質素。當日下午我要睇文化博物館嘅展覽,所以預早入去附近睇下有啲咩嘢食,點知周圍都冇嘢食,就係得呢間,所以先入去一試。侍應安排我坐高枱,我得自己一個人就冇所謂,結果我就點了個牛肉芝士牛角包會配薯條,約$80,冇嘢飲。不過呢度可以自助斟水,所以唔叫嘢飲都okay!等咗約十分鐘,食物就送到。賣相唔錯,薯條份量都夠。先食薯條,都夠脆,可惜唔夠熱。個包味道不錯,入面啲菜都新鮮,如果個包烘熱點會更好。如果喜歡食cafe類食物,都可以一試,再加上環境舒適,就算貴一點也可以。否則最好食完飯先入去睇展覽,因為方圓幾里都無餐廳。

2018-02-03 453 瀏覽
早期文青二字帶挈cafe風摩市場,因此大量cafe突然靠文青風紅起來,的確牧羊喺咁多cafe中比較有名,但我就覺得有點兒煲大咗了 。等位需要一個鐘,睇完隔離博物館展覽出嚟都仲未嗌到我地,入座更加要卡位搭枱,坐得好迫,對面食客帶備電腦優閒地工作,枱面更加迫上加迫,又怕會整污糟佢電腦,個人認為問題在於餐廳未定位究竟走休閒路線,定係主打食嘢。食物質素平穩,意粉夠濃味,汁醬夠企身。但甜食就一般,味道單一,窩夫無咩蛋香得個甜字,食到好膩,不過呢個都係西式窩夫嘅通病,點解格仔餅又無呢個問題呢?

2018-01-25 304 瀏覽
如果各位文青得閒冇野做的時候,有一個地方可以推介,就係沙田文化博物館啦!佢定期都會有唔同主題既展覽睇,呢期係 pixar 30 周年動漫展。同場仲有金庸館同李小龍展,無論你係咩年代的文青都啱去打下卡。行到攰攰地又可以去佢地下的 cafe 坐吓,食個高質素又 relax嘅 all day breakfast. Cafe 名叫 牧羊少年慢遞館佢個名之所以叫慢遞館因為佢有個特別 service 可以幫助寄出未來一年的 post card 。 我寫咗一張俾自己,今年生日應該會收到。我哋叫咗兩份嘢食,味道同賣相都令人好滿意。嘢食同野飲冇set要分開叫,係就係貴左少少。但係為咗要扮偽文青,都值得嘅!英式全日早餐 $85蘋果蜜桃鮮打綠茶 $40鮮忌廉蟹柳意大利粉 $68多多綠茶 $40

Cafe 名叫 牧羊少年慢遞館

英式全日早餐 $85
蘋果蜜桃鮮打綠茶 $40

鮮忌廉蟹柳意大利粉 $68
多多綠茶 $40
到沙田文化博物館看展覽的一天,一早來到,決定在這間就在博物館內開業的「牧羊少年咖啡慢遞館」。 這間甚有文青感覺和藝術氣息的咖啡店,與「牧羊少年咖啡茶酒館」同出一源,一脈相承,只要人不多,是坐得甚為舒服的,在這兒吃個早餐,喝杯咖啡,邊看書,邊吃東西,著實不錯。不過這兒的早餐選擇不多,只得兩款全日早餐,其中一款還要是專為素食者而設的,加上不是套餐,不包飲品,假如喝上一杯泠熱飲品,咖啡、果汁之類的,肯定超過一百元,價錢其實並不便宜,幸好這全日早餐頗有誠意,用料頗佳,偶然一次奢侈點吃個百多元的早餐漫活一下,也不太過份吧! 這「英式全日早餐」($85)的材料包括炒得還不錯的炒滑蛋、兩大片卷成玫瑰花形的煙三文魚、大塊圓形的加拿大煙肉、煎得香香的豬柳漢堡、兩大條粗壯的豬肉腸、數粒圓潤多汁的白菌、酥脆的牛角包、多汁的大蕃茄和茄汁豆,材料都幾豐富, 味道也不差,質素是令人滿意的。 至於飲品方面,我的選擇則是「凍拿鐵咖啡」,蠻大杯,甚具份量的 Iced Coffee Latte,伴著豐富的全日早餐,陪伴我度過悠閒漫活的半小時,我才結帳離開,去看「彼思動畫30年 家+友‧加油」,好一個漫活的周
這「英式全日早餐」($85)的材料包括炒得還不錯的炒滑蛋、兩大片卷成玫瑰花形的煙三文魚、大塊圓形的加拿大煙肉、煎得香香的豬柳漢堡、兩大條粗壯的豬肉腸、數粒圓潤多汁的白菌、酥脆的牛角包、多汁的大蕃茄茄汁豆,材料都幾豐富, 味道也不差,質素是令人滿意的。
至於飲品方面,我的選擇則是「凍拿鐵咖啡」,蠻大杯,甚具份量的 Iced Coffee Latte,伴著豐富的全日早餐,陪伴我度過悠閒漫活的半小時,我才結帳離開,去看「彼思動畫30年 家+友‧加油」,好一個漫活的周末早上。
$140 (早餐)
2018-01-07 391 瀏覽
等候入座的處理不如理想,而且要全程從細小屏幕留意叫位,沒有另外通知點了一客拿破崙煙腿意粉,一客蜜糖牛柳粒,一杯維也納咖啡優點是意粉的配料算多,牛柳粒以這價錢也份量算多不過以上所有全部唔熱,未算凍冰冰,但暖也稱不上,只有室溫味道方面意粉合格,牛柳粒卻強差人意,同一般茶餐廳早餐的梳打粉牛扒一樣,蜜糖同黑椒味道亦配合不到;而咖啡亦不夠濃郁,最大問題係不夠熱,加上凍冰冰既cream,一殺那已如凍啡一樣食物講求色香味,味道欠奉,香味沒有,而顏色相貌,只有飲品貌相好一點,其他食物的也不合格見網上好評較多,原以為不錯,但今日有點失望,這服務加上食物質素,不應配上這價錢
點了一客拿破崙煙腿意粉,一客蜜糖牛柳粒,一杯維也納咖啡
優點是意粉的配料算多,牛柳粒以這價錢也份量算多
不過以上所有全部唔熱,未算凍冰冰,但暖也稱不上,只有室溫

黑椒蜜糖牛柳
2018-01-07
2018-01-06 256 瀏覽
星期六黄昏經過見到好多人等位, 專登揀個閒日下午嚟試下, 由沙田地鐵行出去城門河漫步嚟到哩間cafe, 人少少可以慢慢嘆杯茶食甜品睇睇書, 價錢唔算貴, 地方清淨, 閒日嚟先體驗到"咖啡 · 慢遞館"。
2017-12-08
2018-01-03 224 瀏覽
近年沙田的這個展覽館每年都有1、2次有吸引力的展覽。小妹我除左識填滿肚子,都想多吸收一下文化氣質😆💕居然咁都可以俾我發現好地方令每次的文化活動又變成好友tea一tea的飯後活動記得幾年前山長水遠的由港島入到沙田只知道係第一城等車站上蓋商場食飯。後來先知道呢度有間cafe,食過一次之後就成為睇展覽時飯聚的不二之選地點方便不用說,環境舒適同食物好先係會令我同朋友每次都願意再嚟的原因雖然係獨市經營,但價錢同一般cafe差不多menu上食物的種類都唔少,啱哂女仔鍾意樣樣叫啲sharewaffle合格!鬆脆內軟。雪糕當然只係普通貨式意粉都味道不錯小食都好味餐廳內飲品都有唔少選擇,每人叫一杯drink,可以悠閒小坐一會先出發睇展覽大家下次嚟呢個展覽館的話都不防約早1-2個鐘嚟呢度食完lunch先出發啦

雖然係獨市經營,但價錢同一般cafe差不多
menu上食物的種類都唔少,啱哂女仔鍾意樣樣叫啲share
waffle合格!鬆脆內軟。雪糕當然只係普通貨式

意粉都味道不錯

小食都好味

I am still very upset whilst writing this review. I went to your place for a brunch with my wife. Unfortunately one of your staff spilled a coffee desert over my wife's coat which we had not even ordered. Then she laughed about it with her colleague at the counter. My wife and I are pretty doubtful whether her apology was sincere. Later, we were served chicken wings which had not been cooked well. When I complained I was only told to be polite. This is ridiculous!!! I will not recommend this place to my family and friends. You have a lot to do to get things right in your café....from your poor service to your cooking skills.I was served a raw fried chicken wings! It is not only disgusting but it can also cause a serious health issue. Anyone out there should know that The Alchemist Mail Café in Sha Tin can serve poor quality food. It is very careless and dangerous.
2017-12-16