2022-08-30 446 瀏覽
看完博物館,順路到其餐廳食個lunch。可能是星期天的緣故,當天特別人多。 等了最少半小時才入座。主菜不過不失,但飲品甜品就格外出色。除了造型有驚喜外。味道也相當不錯。
2022-08-19 481 瀏覽
牧羊少年系列近年係香港愈開愈多分店,每間都有不同主題,文化博物館呢間就比較古早味,但是鋪內空間算大 (相比其他分店)建議事前使用GULU app 攞定飛,因為餐廳對出太過鳥語花香,小昆蟲會不斷和你的外露皮膚接吻。目測約有15-20張4人枱,即可以同時容納60人左右,相比起TST的分店,多很多位置了!蒲燒鰻魚炒蛋漢堡包配蜜糖芥末蕃薯條🍔🍟鰻魚香口得黎又沒有燒焦,炒蛋乾身,蕃薯條份量挺多,點上蜜糖芥末醬錦上添花💐千島香芒牛油果雞肉薄餅🍕賣相十分可人,每件PIZZA均有牛油果、芒果及雞肉,值得 encore👍花生風暴🥜香濃花生醬+咖啡,味道出奇地相襯,又苦又甜,味道特別,特色飲品!抹茶可可朱古力抹茶完美地融化在朱古力中, choco-holic 人士必點🍫🍫🍫服務:店員勤力價錢:偏中上價錢總結:附近只有該餐廳,相信附近居民 / 參觀博物館的人士才有機會光顧

蒲燒鰻魚炒蛋漢堡包配蜜糖芥末蕃薯條🍔🍟

千島香芒牛油果雞肉薄餅🍕

花生風暴🥜

抹茶可可朱古力

服務:店員勤力
價錢:偏中上價錢

2022-08-13
2022-08-15 512 瀏覽
疫情之下喺屋企困得太耐了,再唔搵個地方去行吓,真係會悶到癲。前排阿女去咗香港文化博物館,話都有啲嘢睇吓,於是就決定一個人去博物館消磨半日時間。睇完展覽已經係傍晚六點半,個天仲落緊毛毛雨,一向知道呢度有間牧羊少年咖啡館,但係一直冇機會嚟食,今晚就俾自己一個機會好好享受一個人的晚餐。入到餐廳,第一個印象就係餐廳嘅佈置同氣氛俾人一個非常舒適休閒的感覺。可能係時間還早,所以嚟食晚餐的人並唔係太多。我仔細睇過餐牌,坦白講,食物嘅選擇並唔算多。一番考慮之下,決定要個香草蒜茸牛油焗春雞,另外仲要咗一杯自家製嘅鳳梨汁。侍應話燒春雞要等大約20分鐘時間,所以先上杯鳳梨Lemonade。呢杯自家製嘅果汁非常之好味,尤其是在大熱天時下飲用,覺得十分之暢快。雖然話係半隻焗春雞,其實都幾大份,配料方面有蘿蔔、法邊豆同薯蓉。隻春雞肉質柔軟,加上係用香草牛油醃製的,食落非常入味可口。醬汁嘅味道亦調配得非常好,同埋薯蓉一齊食就係一個出色的配搭。一個人食飯有一個人開餐的樂趣。可能係因為落雨的關係,整個餐廳嘅氣氛是緩慢同溫暖的,因此亦令我更加有心情去享用這一頓晚餐。我已經好耐冇抱着這樣的心情吃飯,有機會嘅話,我會番嚟繼續

自家調製鳳梨Lemonade

香草蒜茸牛油焗春雞配燒汁

一個人食飯有一個人開餐的樂趣。可能係因為落雨的關係,整個餐廳嘅氣氛是緩慢同溫暖的,因此亦令我更加有心情去享用這一頓晚餐。我已經好耐冇抱着這樣的心情吃飯,有機會嘅話,我會番嚟繼續尋找呢個感覺!

2022-05-07
自家調製鳳梨Lemonade
香草蒜茸牛油焗春雞配燒汁
2022-08-15 450 瀏覽
星期日是家庭日,決定要好好的享受日子。昨晚已決定要到牧羊少年吃中飯,只不過沒想到和我們同一決定的人那麼多。我們到達餐廳時約有廿多人在排隊,在我們前面有廿多張桌子。孩子們已第一時間在想要不要轉換地方,但最終還是決定堅持等位。進入餐廳時已是下午兩點三刻,我們已經是饥肠辘辘,在等位時已看好餐牌,所以一坐下馬上就用手機點餐。我要了蒲燒鰻魚漢堡配蕃薯條,兒子叫了英式早午餐,女兒就要了千島香芒牛油果鷄肉薄餅,因為太餓了,所以還叫了一份小食拼盤來分享。飲品方面就要了一杯牛油果香蕉沙冰和自家調製鳳梨汁。最先上的是英式早午餐,好大的一份,大家研究了食材好一陣子,然後都「偷袭」了一些來吃。接下來到的是我的鰻魚漢堡,我一向喜歡吃鰻魚,但是從來沒試過將鰻魚配漢堡一齊吃,還蠻有新意的。蒲燒鰻魚是整條的,味道還可以,蕃薯條炸得不錯,連不喜歡蕃薯的女兒都吃了好一些。最後上的是薄餅和小食拼盤。薄餅我吃了半片,覺得味道不過不失,沒有什麼大惊喜。至於小食拼盤就覺得有點兒失策,因為盤上的香腸和蕃薯條已經在其他食物中出現過,拼盤上最好吃的是雞翅,早知道就只叫一碟雞翅小食就可以了。最後要承認的就是我們太自以為是了,吃到最後已經

牛油果香蕉沙冰
自家調製鳯梨汁

蒲燒鰻魚漢堡配蕃薯條

最後上的是薄餅和小食拼盤。薄餅我吃了半片,覺得味道不過不失,沒有什麼大惊喜。至於小食拼盤就覺得有點兒失策,因為盤上的香腸和蕃薯條已經在其他食物中出現過,拼盤上最好吃的是雞翅,早知道就只叫一碟雞翅小食就可以了。最後要承認的就是我們太自以為是了,吃到最後已經是飽到撐不下去,當然往好的地方想的話就是晚餐可以省下來了。

千島香芒牛油果雞肉薄餅
小食拼盤

餐廳限時吃一個小時三刻鐘,吃完離開餐厅已經是下午四點。雖然這一餐價錢並不便宜,但是我們飽了一整天,所以還算是值得了!
2022-08-14
自家調製鳯梨汁
蒲燒鰻魚漢堡配蕃薯條
千島香芒牛油果雞肉薄餅
  • 英式早餐
2022-08-02 379 瀏覽
放假閒日來較少人 和 慢慢享用 美食,今次是我裝修後才來,裝修後,座位位置舒服 和 點餐方便用QR code 點餐。我今次下午時段來,點了以下下午茶小食和甜品:《一口小食拼盤》配 梳打濃縮咖啡, 份量不太大剛好適合一人享用, 一次食齊各款小吃,而最驚喜是那杯 梳打濃縮咖啡,一攪泡泡全擁上來,味道很解喝和爽口。《抹茶心太軟流心蛋糕 配 雲呢拿雪糕》,流心蛋糕外脆香口。《冰水果茶》,不知是否自己選少甜,沒了水果茶味道,下次點正常好d 。

我今次下午時段來,點了以下下午茶小食和甜品

《抹茶心太軟流心蛋糕 配 雲呢拿雪糕》,流心蛋糕外脆香口。

一口小食拼盤 配 梳打濃縮咖啡
抹茶心太軟流心蛋糕 配雲呢拿雪糕
冰水果茶
2022-08-02
下午茶
同朋友行完博物館 有個好地方Tea下 傾下計 真係好( ´ ▽ ` )ノ 🌟 呢到環境舒服 樓底高無乜壓迫感 雖然進餐時間限時90分鐘 但坐喺度chill下都係個好選擇🥰#LunchMenu :(有餐湯附送~)鮮忌廉雜菌煙三文魚長通粉 🍄🐟 💰$98長通粉岩岩好,軟硬適中~ 撈埋啲汁好creamy 而且有煙三文魚配搭 食落無咁滯,起碼都可以食哂成個set 😜叫左杯Ice Fruit Tea 直頭透心涼 好正🥳

#LunchMenu :
(有餐湯附送~)

鮮忌廉雜菌煙三文魚長通粉 🍄🐟 💰$98

叫左杯Ice Fruit Tea 直頭透心涼 好正🥳
難得的三天假期,想過一個慢活寫意生活,安排了早午餐在沙田文化博物館內的牧羊少年咖啡館開始今天的行程,本身想吃飽飽後行一行香港文化博物館,無奈發現星期二休館。10:45去到發現沒有早餐餐牌,沒關係已經有lunch menu還有all day menu,俗語有話「早餐吃得像皇帝」餐湯非常香的甘荀味道,裏面還有少少顆粒口感加上cream入口順滑牛肝菌素南瓜長通粉牛肝菌味道不算太濃郁,南瓜薄薄的吃下去非常香口。每條長通粉都掛滿了醬汁,加上不少的杞子點綴,這個素食醬汁調配得非常好味。英式早午餐我很喜歡這裏的英式早午餐有granola加上yogurt,麵包也是香脆可口,基本腸仔,煙三文魚,蕃茄,黑松露炒蛋當然少不了。蜜糖芥末蕃薯條朋友不喜歡蕃薯覺得一般般,而我喜歡蕃薯就覺得非常香口又夠甜味,蜜糖芥末醬芥末味不出,感覺不太濃郁。Americano (hot)梳打濃縮咖啡 Espresso Tonic朋友點的,not my friend cup of tea.

餐湯

牛肝菌素南瓜長通粉

蜜糖芥末蕃薯條

Americano (hot)
梳打濃縮咖啡 Espresso Tonic

2022-07-05
$170 (早餐)
  • 英式早午餐
2022-06-17 2543 瀏覽
未裝修前的牧羊少年咖啡館以慢遞館為題, 故名思義就是慢, 上菜慢, 節奏慢, 令步伐急速的人減慢腳步, 享受生活, 享受食物。裝修後, 未知是否慢遞的主題沒了, 上菜節奏變得"正常", 裝潢予人悠閒舒適感覺, 自自然令人慢下來, 享受餐廳的環境和食物。午餐和下午茶選擇多, 見all day breakfast蠻吸引, 便選了素食早午餐。Set Lunch1) 餐湯: 椰菜花湯2) 素食早午餐 $1183) 升級餐飲: 藍莓奶酪 $144) all + 10%椰菜花湯清淡但稠密, 有椰菜花粒和肉粒, 增添口感。素食早午餐賣相吸引, 有蕃薯條, 法邊豆, 雜菌, 蕃茄, 意大利黑松露醬炒滑蛋, Granola配希臘乳酪, 牛油果和法國核桃杏脯包。蕃薯條蕃薯味香濃, 外脆內軟。法邊豆和雜菌清爽, 蕃茄juicy, 唯意大利黑松露醬炒滑蛋不夠香滑, 牛油果質感膩滯, 不是我杯茶。法國核桃杏脯包有咬口, 味道不俗。Granola配希臘乳酪酸甜, 有助解膩。藍莓奶酪質感稠密, 有點後悔選了無冰, 略嫌不夠凍, 但味道不錯。

椰菜花湯+素食早午餐+藍莓奶酪
Set Lunch
1) 餐湯: 椰菜花湯
2) 素食早午餐 $118
3) 升級餐飲: 藍莓奶酪 $14
4) all + 10%
椰菜花湯
椰菜花湯清淡但稠密, 有椰菜花粒和肉粒, 增添口感。
素食早午餐+藍莓奶酪

藍莓奶酪
2022-05-30
椰菜花湯+素食早午餐+藍莓奶酪
素食早午餐+藍莓奶酪
藍莓奶酪
2022-06-12 522 瀏覽
入面2個肥女職員都勁度冇禮貌。嗌咗個焗豬扒,落單3樣野食,已經有2樣食哂,問個職員到未,佢答因為要一齊整,所以整緊。Er…咁如果係冇人叫,得一檯咁係咪要再等另一檯嗌先整?問咗20分鐘,終於到,豬扒變豬頸肉,un 到爆。
入面2個肥女職員都勁度冇禮貌。

Er…咁如果係冇人叫,得一檯咁係咪要再等另一檯嗌先整?

問咗20分鐘,終於到,豬扒變豬頸肉,un 到爆。
2022-06-12 415 瀏覽
因為住附近,有時忙完,都會過嚟坐下食下野。呢到勝在夠靜,食物質素高。喺呢到坐下個下午,休息下,食下野,心情都會舒暢好多。有時候食完飯,沿河邊散下步,都係一件樂事!
因為住附近,有時忙完,都會過嚟坐下食下野。
呢到勝在夠靜,食物質素高。
喺呢到坐下個下午,休息下,食下野,心情都會舒暢好多。
有時候食完飯,沿河邊散下步,都係一件樂事!
2020-06-10
🌟推介🍕芒果牛油果雞肉pizza 個配搭好有新鮮感 食落都好清新 好鍾意佢個pizza底好鬆軟 邊邊夠脆 一路傾計一路食到最後一舊都唔硬💛💛💛🐷白咖哩豬排飯 呢個必試 豬排又淋煎得又香 本身唔好食豬排既我 竟然覺得唔夠喉 佢份量好多嫁 係我同朋友share食得2塊 但食完好想再食 🥗All day breakfast 既食材都揀得好好 唔係hea做😆唔止主食掂!甜品都好正 凍朱古力咖啡 比定心理準備你 呢杯野飲唔止用濃郁黎形容咁簡單 簡直係濃到杰😂😂😂十級朱古力控必定要試 有別與出一般飲到既Mocha 好好飲😍🧇窩夫份量又係好大份 見到都滿足啦😍食落又香又脆又鬆軟 但要提提大家呢個要等好耐 最好早少少叫呢間餐廳有喜出望外既感覺 睇個menu平平無奇 同普通cafe一樣 我仲覺得野飲價錢貴左少少 但食完完全覺得佢值呢個價 食物質素好好👍🏻會多幫襯~

🌟推介

唔止主食掂!甜品都好正

環境文青,因為系博物館旁邊,真係幾寧靜,而且座位幾闊,可以多人一齊食,唔會好逼迫。食物質素,菜式特別,有鹹蛋雞腋真係好推薦呀!!!上菜快,因為好多 waitress 幫手,好快手。
2022-06-02
2022-06-02 355 瀏覽
之前見到有人介紹,已經想去好耐㗎喇,呢間<牧羊少年咖啡館>其實裝修好文青好靚,地方又大。👍🏻最鍾意嘅裏面有一塊牆係好似書櫃咁樣,好多人都喺嗰度打卡,好有feel❤️佢全香港都有幾間分店,都係坐落喺一啲博物館或者商場,好有書卷味。整體食物質素唔錯喎,份量幾大, 食到我哋個個都飽飽飽。今次食咗佢一個小食拼盤, 一份Pizza,仲有牛肋骨飯,我覺得都好有水準👍🏻👍🏻座位都坐得幾舒服,有幾張梳化區,和好友得閒來飲杯咖啡食啲嘢食,都唔錯㗎 !

2022-05-14 331 瀏覽
突然諗起好耐無食牧羊少年所以叫咗外送午餐,諗住悠閒嘆返個brunch,經某某外送公司平台落單寫咗需要餐點製作時要有特別安排,估唔到牧羊嘅職員收到落單後即刻打電話俾我再確認一次,真係好貼心!!一直等送餐點知遇到外送公司嘅送餐延誤,中間我都有打過電話俾牧羊職員查問外送公司取餐情況,職員都好有禮貌回覆我;之後外送公司取咗餐,牧羊職員竟然主動打返電話俾我話我知,我真係估唔到佢地咁好服務,畢竟送餐嗰部份其實唔屬於佢哋餐廳嘅事但都有去跟進。喺延誤半個鐘後終於收到外送公司送嘅餐,本身我都無期望,畢竟我叫嘅係漢堡、蕃薯條、凍飲呢啲咁易受送餐時間影響嘅食物,但驚喜嘅係雖然啲食物凍咗少少,但味道仲係好好味!!份量仲好多添!!下次一定會再去食:)

外賣送餐
  • 厚切芝士雞扒蕃茄沙律菜漢堡包
  • 凍玫瑰latte
2022-05-02 366 瀏覽
2022.05.01 假日閒遊 ❤️香港文化博物館旁邊嘅咖啡店,假日真係變得好熱鬧,成為咗一家大細假日好去處。好多家長帶小朋友係到食嘢,食完就過去隔離嘅兒童工作坊或小劇場玩。如果係小情侶,假日唔太推薦過嚟。黃金鹹蛋法國雞翼 HKD 68係每張枱必叫嘅一道,雖然外面嘅蛋黃比較濕,但唔影響口味。雞翼皮好脆,加上蛋黃嘅鹹香,十分惹味。日式大阪燒風味煙三文魚薄餅 HKD 138芝士、木魚、煙三文魚加芥末沙律醬組成嘅美味組合。開頭餐牌寫住嘅小辣,可能係因為有芥末嘅成份,成人食真係一啲都唔辣,芥末味唔重。食落就似係小丸子加咗煙三文魚,味道都幾夾。薄餅厚度剛剛好,邊位做得好脆。泡沫玫瑰紅絲絨熱牛奶 HKD 50落雨天陰比較凍,叫咗杯粉粉嘅紅絲絨熱牛奶,QR code落單時可以選擇少甜或餐後再上。唔係好大杯,口感似飲緊杯蔬菜汁,之後上網查,原來紅絲絨就係紅菜頭提煉出嚟嘅,話加埋牛奶,係好健康嘅搭配。味道唔難飲,好重玫瑰香,而泡沫就冇咩味道。
2022.05.01 假日閒遊 ❤️

黃金鹹蛋法國雞翼 HKD 68