招聘中
應徵
$14,000-$18,000
月薪
2018-12-13 607 瀏覽
呢間餐廳係開係文化博物館格離成間餐廳既感覺都係好文青FEEL食物既價錢唔算好平兩個人一人一個主食同埋各一杯飲品埋單都每人要過百蚊不過環境係唔錯可能因為附近都冇咩其他餐廳紅日呢到都幾旺場下我就叫左呢個白汁帶子意大利粉味道唔錯 調味得幾濃郁帶子都算大粒同埋仲會有其他配料例如磨菇同洋蔥咁意粉亦都煮得岩岩好 仲有D彈牙唔會過淋而飲品方面係值得一讚首先佢都幾大杯下好岩同朋友一路飲一路慢慢吹水而兩杯之中我比較鐘意朱古力佢上面仲有D CREAM係到好濃郁既朱古力味就算飲耐左D冰融左都唔會變得太淡幾出色!整體而言未試過既話可以試下!
食物既價錢唔算好平

佢上面仲有D CREAM係到
好濃郁既朱古力味
就算飲耐左D冰融左都唔會變得太淡
幾出色!
整體而言未試過既話可以試下!
我係閒日夜晚去既,因為地方較為偏僻,冇嘜人,去到好多位揀。環境唔錯,好舒服,但係音樂可以再細聲返少少😂叫左個蝦意粉同漢堡小食,個小食幾好味,不過個3個包原來咁細舊,哈哈!幾cute!但個意粉就認真麻麻啦,淨係食到麵粉味.. 一般一般!之後仲叫左甜品,幾正,$75,有4大舊窩夫,2個人都食唔哂😛我最滿意係杯棒子咖啡!靚到唔捨得飲!我聽fd講,係一個叫小馬既男仔拉既花,仲話佢苦練左好耐。欣賞佢,感恩飲到佢沖既咖啡同遇到佢既拉花!btw,9pm last order!
我係閒日夜晚去既,因為地方較為偏僻,冇嘜人,去到好多位揀。
環境唔錯,好舒服,但係音樂可以再細聲返少少😂
但個意粉就認真麻麻啦,淨係食到麵粉味.. 一般一般!

我最滿意係杯棒子咖啡!靚到唔捨得飲

btw,9pm last order!
2018-10-15
2018-09-08 1721 瀏覽
今日好多野做,放飯就同同事一齊去鄰近的香港文化博物館的牧羊少年慢遞館開飯,貪呢度易搵位可以抖耐d氣。一入到去就有種好relax嘅感覺,樓底很高,空間感強,的確係舒緩緊迫工作情緒嘅好地方。呢度食野要自己先到收銀處落單俾錢先,然後有侍應送餐。黎呢度我多數會叫all day breakfast 同iced mocha,今日懶得諗所以都唔例外丫。All day breakfast 最好食嘅係牛角酥,酥脆又充滿牛油香;其次係磨菇,雖然細細粒但菇味香濃;豬柳漢堡同麥記的不一樣,調味適中又柔軟有彈性,唔錯架;豬肉腸就有少少似貢丸味;炒蛋就唔多夠滑同蛋味淡。其餘的焗豆呀、火腿呀、蕃茄呀、煙三文魚都係果d咁樣樣囉。杯mocha依舊香濃,今次唔記得叫少甜,飲到尾就有點漏。整體而言,呢度好好hea,食物唔好咁多要求都可以嘅。

整體而言,呢度好好hea,食物唔好咁多要求都可以嘅。
這間cafe 平日晚上會比較安靜,很適合係度慢慢食下野傾下計。而且食完野唔駛趕住走,相比起附近沙田新城巿周圍都只係可以坐90分鐘,係一個唔錯既選擇。不過佢位置好偏僻,有人帶路會好啲。食物質素我覺得幾好,價錢大概八十至一百蚊一個主菜,飲野另外嗌,大概三四十蚊。甜品六十至八九十。對於可以有一個安靜既晚上黎講,都算係咁。要出去點餐,侍應會送餐。出面有水機自己斟冷熱水,拎額外的餐具和碟。晚上9時last order。
2018-08-15 1026 瀏覽
聽過朋友講過大圍近城門河有一間好有style既咖啡室,今日黎到真係非常舒服,裝修有格調,真係可以係度hea幾個鐘頭都得。咁我地就叫左個青椒磨菇洋蔥炒意粉,囗味非常清新,又少少辣,好惹味。又叫左個牛角包配薯條,牛角包酥皮好好味,正
2018-07-07
2018-08-13 951 瀏覽
行博物館之前醫下肚,可惜呢餐lunch令我非常失望。三文魚子和風蜆肉意大利粉先君子後小人,意粉係唔差嘅。意粉韌度啱啱好,雖然意粉汁個味道偏甜,但勝在夠多蜆肉,都算唔錯。八爪魚牛油果藜麥沙律配黑醋汁但個個沙律就食到我好唔高興啦。啲菜有苦味,八爪魚冇八爪魚本身嘅鮮甜美,再加佢冇seasoned 過,所以擺入口淡而無味。最嬲係個牛油果,好生!食落口又硬又實,完全冇熟牛油果creamy嘅口感同埋甘香嘅味道。 菜都話睇唔出佢苦唔苦,牛油果起肉同砌時一定知道佢熟唔熟。廚房明知生,仲照上俾客人,仲要個沙律唔平嫁成80幾蚊。我眼見其他食客叫嘅all day breakfast同薯條呀果啲嗰啲賣相都唔錯,可能喺牧羊少年呢間餐廳叫沙律係我一個錯誤嘅決定啦。
行博物館之前醫下肚,可惜呢餐lunch令我非常失望。

三文魚子和風蜆肉意大利粉

八爪魚牛油果藜麥沙律配黑醋汁

最嬲係個牛油果,好生!

2018-08-11
2018-07-16 1014 瀏覽
星期日連綿大雨,最好的活動莫過於去行博物館。剛巧沙田文化博物館正舉辦「數碼敦煌 - 天上人間的故事」展覽,便即刻飛車入沙田,預算消磨一個下午。看了一會敦煌展,開始覺得有點兒肚餓,便到地下的「牧羊少年」攞籌,凖備祭祭午臟廟。可能已過2點半,只需要等5張枱便有位。我們隨即點了鮮忌廉白菌吞拿魚意大利粉丶英式咸牛肉牛角包配薯條,及一杯拿鐡。「牧羊少年」的餐廳設計新頴而不花巧,雖然滿座,但座位舒適而不會有壓迫感。點單丶餐具及水都是自助,我是完全不介意自助,最緊要自助區方便及乾淨,這點「牧羊少年」完全無問題。食物方面,先講牛角包配薯條,牛角麵包中間夾了咸牛肉、芝士丶蕃茄及生菜,很香口。咸牛肉是一片片而非罐頭,清新可口又健康。而旁邊的薯條也很好味,香脆!意粉方面,白菌汁做得唔錯,濃淡恰宜,加埋吞拿魚和白菌,別有一番風味,意粉亦能做到十分之彈牙。咖啡亦香濃,拉花漂亮。整體來説,飲品及食物都是水凖之作,其美中不足或改善之處,一是牛角包旁的沙律菜不夠新鮮及量應多少少;二是意粉的吞拿魚要加多一點或最好有些粗粒,吞拿魚味才會較出及濃郁。意粉上枱前亦可加少少香草,顏色變得更吸引。
2018-07-14
2018-07-11 752 瀏覽
難得今日放假,想high tea,無奈好朋友個個都說沒有空,只好獨自找個好環境,看看書,放放電休息,釋放一下工作壓力。家住沙田,考慮了幾家café,最後決定近近地,跑來了這家店。餐廳門面很大,樓底很高,因為空間比較大,餐桌亦不會太擠擁,開揚之餘令人覺得很有私人空間,風格很文青,環境一流。打開餐單,餐廳提供不少特色美食。最後點了三文魚籽和風蜆肉意粉,三文魚籽點綴了白色的蜆肉意粉。意粉creamy之餘不會太膩,原因是有魚籽汁的清新魚香,也有蜆肉的海水味,感覺意粉汁與配料互補不足,出來的味道有層次,幾種味道在一道菜盡現。下午茶當然要有茶,選了路易奶油焦糖茶,之前未喝過焦糖茶,起初還以為是奶茶。茶葉富有奶香,一點點的焦糖味豐富了茶原來的味道,令茶香之間不忘一點甜,很有特色。

打開餐單,餐廳提供不少特色美食。

三文魚籽和風蜆肉意粉

路易奶油焦糖茶
2018-07-11
三文魚籽和風蜆肉意粉
路易奶油焦糖茶
2018-07-01 453 瀏覽
7月1日,不去遊行,選擇過一個悠閒的一天。睡至自然醒,與至愛到河畔散散步,談談心,轉眼已是中午。路過大圍文化中心,發現原來這裏有一間“牧羊"。我們點了一個車打芝士大蝦意粉,一杯蘋果綠茶和一杯莫卡。個意粉軟硬度適中,亦有四隻鮮蝦和蕃茄,好 fresh,份量亦剛剛好。配上綠茶,在炎炎的夏日,有透心涼的感覺,暑氣全消。在這裏,靜靜坐上兩三小時,看看書,談吓天,眨下眼差不多日落黃昏,沿河散步回家,別有一番情調。
2018-06-14 592 瀏覽
有朋友帶路,終於嚟到呢個隱蔽嘅咖啡館😂由大圍地鐵站行左大約10至15分鐘先嚟到文化博物館😕如果唔係有朋友帶路,冇乜方向感或者路癡少少嘅話都有啲難搵到😂不過可能因為夠隔攝,閒日夜晚都其實冇乜人,大把位可以自己揀一個鍾意嘅位置坐我哋兩個人所以就帶左一個意粉一個小食同埋一間甜品一齊食😗意粉就嗌左一個吞拿魚意粉幾好食真係幾唔錯不過個牛柳粒就有啲un然後嗰個waffle 夠哂脆,切得好輕鬆😏仲要有4塊 份量好大有可能淨食甜品都飽😂
我哋兩個人所以就帶左一個意粉一個小食同埋一間甜品一齊食😗

意粉就嗌左一個吞拿魚意粉幾好食真係幾唔錯

不過個牛柳粒就有啲un

有可能淨食甜品都飽😂
2018-06-12 349 瀏覽
放假參觀展覽,行完確實有d 攰同肚餓,好彩有間靚cafe可以坐下。座上客都叫blueberry cheesecake 同特飲。我就唔洗飲野勒,淨係嗌左cheesecake, 同想睇返展覽簡介場刊回味下。Cheesecake 餅底鬆化,cheese濃厚軟滑,藍莓醬香甜,同cheese夾起上黎真係好好食,但唔會太甜,鐘意cream又唔怕肥,加多啖軟滑奶cream,又多一重味覺享受。地方寬敞,環境優雅。無論係知己好友、三五良朋,抑或甜蜜情侶,假日黎行下heritage museum,順便食件cheesecake 或飲杯咖啡,都非常合適😋

2018-06-09
  • 藍莓芝士餅
2018-06-09 231 瀏覽
今日就一盡姨媽嘅責任幫我妹子個仔註冊,所以晨早起身來沙田呢邊,之後搞掂註冊就已經到午飯時間,我同婆婆仲有八爪魚姨㽒俾人玩左一大朝之後,一經過見到間餐廳門面都幾靚就入去可能大家都太攰,明明打算去新城市食嘢嘅🙈呢度係落單要出去order,婆婆揀咗麻醬雜菜,另外叫咗個蝦意粉,價錢來講都唔算平,因為D餐仲貴,所以我哋散嗌冇叫野飲,不過出面有自助斟水機供應😅講番啲食物,個麻醬雜菜係幾好食嘅,入面嘅菜類種類都多,仲有菇類,冇諗過胡麻醬可以熱食,但一啲違和感都冇另外意粉都係太好食,我都未舉機影相,婆婆同八爪魚已經係咁食係咁食同係咁食😑OK咁我試一啖,又真係幾好食,意粉乾爽度適中,啲蝦又夠爽口,而且味道不錯,然後我同妹子回報嘅時候,話俾佢聽我哋嚟咗呢間餐廳食飯,妹子話:係呀呢間好好味㗎
可能大家都太攰,明明打算去新城市食嘢嘅🙈

2018-06-02
2018-06-06 317 瀏覽
跟友人很喜歡這裏的心太軟, 所以再來晚餐。 叫了蜜桃蘋果 特飲, 味道幾夾 幾fresh, 有三片 樣子很新鮮的蘋果。麻醬炒雜菜, 個醬汁幾好味 似係bb牌麻醬, 但係雜菜好爽好生硬, 近乎生食。fish and chips, hkd108,炸魚勁大條, 粗薯條幾香脆, 醬汁 ok, 半碟生菜幾新鮮, 魚同薯條都係剛炸起,好食。黑椒蜜糖牛柳粒, 全熟 口感很老 很韌,唔得。呢個心太軟, 保持水準的味道, 但係第一次叫起, 等了二十分鐘 追order, 點知待應同我講水吧唔記得做, 要再等多十五分鐘,無語, 足足等咗三十五分鐘 先上到枱! 呢間餐廳服務真係要再改進。

黑椒蜜糖牛柳粒, 全熟 口感很老 很韌,唔得。

2018-06-02
2018-06-05 189 瀏覽
今日天氣好好,所以同家人帶埋小狗出去散步,行到攰攰地就去呢間牧羊餐廳食個下午茶,個磨菇菌意粉好乾身,食落去好彈牙,仲叫左一些芝士牛角包加雪糕朱古力,甘熱天時飲呢杯野,真是令人騰暢,小狗仲可以涼冷氣,爽
之前去文化博物館經過見到,覺得環境都唔錯,而且見佢攞咗OpenRice熱店星期日夜晚七點零黎到 等左十分鐘左右有位餐廳係半自助形式,先出去買野食,之後店員會比個牌你,放個牌係枱,大概十零分鐘店員就送上食物蜜糖牛柳粒個人覺得佢係一塊牛扒切做粒冇咩肉香,肉質有d似中式牛柳(落左鬆肉粉?)淨係食到蜜糖味,味道麻麻千島海鮮pizza有蟹柳 蝦 墨魚仔 螺肉 同青瓜千島醬唔會太酸 芝士亦夠係餅皮差d 而且油頗多 香草醬忌廉本菇雞肉意大利粉份量都OK 食左幾啖先記得影😅雞肉有四片 肉質都算嫩,意粉落左橄欖油香草醬炒 香草味道唔係好夠濃 總括黎講,環境唔錯 價錢亦都合理但冇乜service 重點係野食麻麻 叫左杯蜜桃冰茶 都係非常普通 D出品感覺好冇誠意!真係唔係好明點解會攞到OpenRice 熱店佢既菜式好多西餐都有,而且做得比佢好食既比比皆是,而且位置又吊腳,唔係揸車都唔會入黎我諗都未必有下一次
星期日夜晚七點零黎到 等左十分鐘左右有位
黑椒蜜糖牛柳粒
蜜糖牛柳粒
個人覺得佢係一塊牛扒切做粒
冇咩肉香,肉質有d似中式牛柳(落左鬆肉粉?)
淨係食到蜜糖味,味道麻麻

千島海鮮pizza
千島海鮮pizza
有蟹柳 蝦 墨魚仔 螺肉 同青瓜
千島醬唔會太酸 芝士亦夠
係餅皮差d 而且油頗多
香草醬忌廉本菇雞肉意大利粉
香草醬忌廉本菇雞肉意大利粉
份量都OK 食左幾啖先記得影😅

總括黎講,環境唔錯 價錢亦都合理
但冇乜service 重點係野食麻麻
叫左杯蜜桃冰茶 都係非常普通
D出品感覺好冇誠意!

真係唔係好明點解會攞到OpenRice 熱店
我諗都未必有下一次