招聘中
月薪
應徵
$14,000-$18,000
月薪
今日想食素,去咗牧羊少年,選擇冇咩,但有個田園炒蔬菜配烤胡麻醬,似西式又似中式,幾特別,所以叫咗來試。入面配料超多,有甜豆、胡蘿蔔、菇、粟米仔、椰菜花、蕃茄等。有各種口感,一啖爽一啖脆一啖軟滑,好特別,呢幾個配搭亦都帶出蔬菜本身有好多營養,咩色都齊晒👍🏻🥕🌽🥦🍅🍄第一次試用胡麻醬炒菜,原來都幾夾,個人覺得好味過當沙律食。加咗紅蔥頭同蒜蓉炒,令平身味道唔重嘅菜非常香口,本身胡麻醬已經好夠味,呢個配搭非常之好呀!另外想講個份量都幾大份,食完其實唔使主食都飽👍🏻 素食之人下次可以試下!

• 田園炒蔬菜配烤胡麻醬
2019-06-07 588 瀏覽
最近文化博物館會大英博物館展,就緊係要欣賞下。行到攰攰地,博物館入面有間cafe就正好入去hea下。京都春日:有四塊waffle ,外脆內軟。份量多,我同友人兩個人食都夠飽抹茶雪糕原本無大期望,但點知抹茶味出其地濃士多啤梨幾甜,已切粒,配搭waffle更易入口。奈何士多啤梨醬太酸,味道太artificial
抹茶雪糕原本無大期望,但點知抹茶味出其地濃

2019-06-06 465 瀏覽
5/6第一次同同事食lunch, 食物質數可以,但有幾位店員長期黑口黑面,態度奇差。因沒有任何拍示,我地直接入左去餐廳,初時問左一位店員係唔係要等位,佢答係,之後另一位店員叫我地出去等,仲問邊個叫你等位,對答時黑口黑面態度非常差,唔想再幫趁了。
復活節的下午,返完教會就帶小朋友黎文化博物館玩,免費親子娛樂!當然就係呢間牧羊少年食埋飯,好耐之前食過一次,由於價錢不平而且等位等好耐,所以即使咁近我地都唔會成日來。好彩佢係有禁票排隊機,我地入去玩之前先按票,不過玩得太耐中間miss左個號碼,又再禁過,差不多時間出黎看看再等左一陣就有得入去。餐廳位置唔多,但不知是否因為在文化博物館旁邊,就是感覺很有文化味道,也可能因為餐廳裡有個「百子櫃」、書架、寄postcard服務等,種種加埋就有種書香文化。食物方面其實選擇不多,主要是all day breakfast和一些意粉類,以及小食,最後我們選了一個「英式早午餐」($98), 一個「意式番茄蓉煙三文魚長通粉」($72)及一個「日式帆立貝鰹魚湯烏冬」($70)。這裡叫自己做「慢遞館」,記得第一次來食時的確感覺很慢,但今次快了,幾分鐘仲送上長通粉,有香濃芝士碎在面頭,煙三文魚份量一般,長通粉我覺得可以淋少少好D,但整體味道不錯,蕃茄味濃郁。日式帆立貝鰹魚湯烏冬亦轉眼送上,木魚還在「動」,不過好快被湯弄濕了,我個人認為濕左的木魚係唔好食的,驟眼望都幾多餸,但個湯比較淡,無咩味,而帆立貝比較韌,蟹

「意式番茄蓉煙三文魚長通粉」

日式帆立貝鰹魚湯烏冬亦轉眼送上,木魚還在「動」,不過好快被湯弄濕了,我個人認為濕左的木魚係唔好食的,驟眼望都幾多餸,但個湯比較淡,無咩味,而帆立貝比較韌,蟹柳亦太淋,整體來說這個不太好食。

日式帆立貝鰹魚湯烏冬

最後來了「英式早午餐」,有炒蛋、兩條腸、煙肉一片、3粒磨菇、煙三文魚一片、車厘茄、牛角包、茄汁豆等,味道都不錯,腸唔會太咸,我一向都鍾意食all day breakfast呢!
英式早午餐

不過以呢個價錢不包飲品,我覺得係偏貴,如果無小朋友的騷擾讓我可以悠閒等坐下、活慢下,應該就不錯既!

餐廳外有些椅供其他人野餐/休息/等位用,望住河景感覺悠閒。
2019-04-21
「意式番茄蓉煙三文魚長通粉」
2019-05-24 565 瀏覽
在細雨中,我又再次來到這個少年牧場,小羊無論多累多乏,肚子餓了就要吃草。閨蜜選了中東包和咖啡;我則一如既往,吃我的英式早午餐配藍莓奶酪。咖啡拉花很美,也香。閨蜜的中東包超大份量,材料豐富,一點兒也不吝嗇的放了好些洋蔥、番茄。也有足量的薯條和沙律菜伴碟,由於吃久了,咖啡好像有點兒油水分離…她卻欣然將它喝光,中東包質地較硬,有點年紀的她吃來費勁。我的英式早午餐,林林總總的材料,就是煙肉、腸仔、炒蛋、蘑菇…那些,沒有甚麼驚喜;也沒出甚麼意外。我就是那麼愛吃早餐,除了營養甚麼都有…多想無益。煙肉有點硬,無味道的蛋則放久了太涼,番茄是甜美的,蘑菇是淡淡的…不挑食的我仍然心滿意足,縱使今天陽光不濟。藍莓奶酪很好喝,不甜不膩。價錢不便宜,幸好個大。啜得出藍莓的沙沙顆粒,沒有裝飾但美麗,紫紫藍藍的一杯,這是夏天迷人的色彩,躲懶的緩慢節奏…暑假那天來?急不可待。年青的服務員明顯經驗不足,但沒人介意,你知道咖啡館的名字嗎?慢遞!沒有驚人的室內設計;也沒有摧心裂肺的高級價錢,在博物館的一個平凡角落,我找到了夏日回家小住,吃杯冰的感覺。
藍莓奶酪
中東包
卡布奇諾
2019-05-23 391 瀏覽
難得放假就去參觀一下沙田文化博物館,行了一半就到午膳時間!沒什麼選擇下,我們就去了牧羊少年咖啡店。店內環境寬敞,高高的樓底配上長長的吊燈,還有牆上掛了很多藝術作品🖼,令我感受到濃濃的文化氣息。🍔迷你漢堡包三個,令我滿足到三款不同口味😋小朋友至愛!千島海鮮Pizza🍕厚厚的芝士再配上大大的鮮蝦,再加上千島醬,味道不錯👍🏻至於英式全日早餐就沒什麼特別!整體上都滿意,假期來消磨時間都相當不錯!😊

🍔迷你漢堡包三個,令我滿足到三款不同口味😋小朋友至愛!

至於英式全日早餐就沒什麼特別!
整體上都滿意,假期來消磨時間都相當不錯!😊
2019-04-29 700 瀏覽
我真係好中意呢家鋪。不過星期六黎又真係幾多人,要時間等位。我同朋友黎呢到食brunch,難得假期。呢到環境好好,係我大圍行過去的。我叫左一個素食的all day breakfast, 同蘋果茶飲。All day breakfast 都幾好食,不過我始終覺得要over 100元係有點貴,但係食得幾開心。餐廳樓底好高,又有名信片等,好岩放假黎呢到hea下。不過我覺得,食物水準一般,以價錢黎講,我希望再大份多少少同好食點。但係餐廳就腳又係大圍,所以都值。已經黎過呢到4次到,會繼續支持。
但係餐廳就腳又係大圍,所以都值。
已經黎過呢到4次到,會繼續支持。
2019-04-24 691 瀏覽
意粉不過不失,芝士薯條好味,窩夫甜品有驚喜,食嘢環境安靜,可惜太早收、唔係可以飯後專登去食個窩夫甜品。。最失望係炸雞亦,多粉不但知,食落味道好奇怪,有種酸味,最唔推介!

2019-04-06 726 瀏覽
呢日同屋企人去咗文化博物館行下,行到攰攰地決定坐底食個下午茶~就入咗博物館入面既餐廳食等咗大概廿分鍾到入到去好多人呢~啲位有少少迫同大機會要搭枱睇到menu 原來係牧羊少年黎😂 同呢度係self serve 要自己去買飛落order。要咗兩杯latte,黎到個樣都幾靚仔喎,不過好可惜個溫度唔夠熱有啲失望。呢個clam 意粉,雖然食落唔錯份量都正常,不過隻碟有崩位感覺唔係幾好。👌🏼日落巴黎呢個甜品值得一讚,個雪糕質素好好好濃唔易溶,而個窩夫就夠厚身,外脆內軟,不過好可惜既係,佢隻碟又係多處崩咗,真係大殺風景!呢個軟包有跟薯條同少少沙律個包啲料呀味道都係中規中距啦,如果熱返少少會好啲。薯條睇個色水都知又係差少少~呢個下午茶每人百幾蚊左右,對比咁既質素真係差少少

等咗大概廿分鍾到入到去好多人呢~啲位有少少迫同大機會要搭枱

呢個軟包有跟薯條同少少沙律

個包啲料呀味道都係中規中距啦,如果熱返少少會好啲。

薯條睇個色水都知又係差少少~

呢個下午茶每人百幾蚊左右,對比咁既質素真係差少少

2019-03-11 797 瀏覽
之前都有食過牧羊少年,不過文化博物館呢一間就係第一次食。星期六既下午時段,都幾多人食,要在外等位,之後安排坐係信箱隔離既矮枱。水牛城雞翼配藍芝士醬 $68雞翼比期望中差一點,因為個皮太厚同太硬,入面亦都有D生,好大雪味。芝士肉醬薯條(牛肉) $62薯條不錯,芝士既味真係好勁,非常膩,反而點雞翼個藍芝士醬就幾夾幾好味。拿破崙煙豬腿意大利粉 $68煙豬腿意大利粉,其實即係類似火腿扒意大利粉,唔錯,有D菇,意粉D汁幾濃味,豬腿亦不錯。食物味道不錯,亦唔算好細碟,價錢中等吧,原本看來以為是又貴又細碟的cafe類型,最後都很飽的,可能因為芝士真的很飽。坐在信箱旁邊,看著貼著每一日的日期的抽屜,入面真的裝著了客人寫的信呢,感覺不錯,挺有風格,有機會會試一下慢遞。現場有賣名信片,亦有印仔可以吸在名信片上。PS 不過有幾位侍應常常係收銀處旁大聲傾計,說話又比較粗俗。
之前都有食過牧羊少年,不過文化博物館呢一間就係第一次食。

水牛城雞翼配藍芝士醬 $68

芝士肉醬薯條(牛肉) $62

拿破崙煙豬腿意大利粉 $68

2019-03-09
  • 芝士肉醬薯條
朋友生日食晚飯,餐廳係博物館旁邊,地點偏僻,要走路,但不算遠,很好找。可惜set餐冇折,難得有折扣卡。食物中上,抵食,環境有情調,餐廳係先選食物,俾錢,拿牌,等食物慢慢送出,其間侍應收拾勤快,潔淨,值得再黎!大食四方套餐($598)八爪魚好多,菜新鮮,醬汁係醋,配牛油果好味味道濃郁,但略厭份量不夠食物夠熱,肉醬更加冇得輸,可惜薯條不夠脆,但會推薦。只是個人比較愛薯條配茄汁!熱烘烘,咬下去有汁,肉厚可惜粉更厚餅底脆,驚喜!第一次食薄餅會想配千島醬,最後配Tabasco食,醬汁怪怪的,醬汁像變壞了?!冇驚喜!因為配料係上面已嘗過,只係加左薯殼,感覺有點好笑最不明白係四個人,為何只有三件?窩夫很美,像藝術品士多啤梨新鮮,果醬很搭。很美!

大食四方套餐($598)

八爪魚牛油果藜麥沙律
八爪魚好多,菜新鮮,醬汁係醋,配牛油果

黑松露野菌意大利粉

好味
味道濃郁,但略厭份量不夠

芝士肉醬薯條

水牛雞中翼

熱烘烘,咬下去有汁,肉厚可惜粉更厚

千島海鮮

餅底脆,驚喜!第一次食薄餅會想配千島醬
,最後配Tabasco食,醬汁怪怪的,醬汁像變壞了?!

特式焗薯殼

冇驚喜!因為配料係上面已嘗過,只係加左薯殼,感覺有點好笑

最不明白係四個人,為何只有三件?

京都春日

窩夫很美,像藝術品
士多啤梨新鮮,果醬很搭。

蘋果蜜桃鮮打茶、蜜桃綠茶

凍摩卡咖啡(原味)

熱烤杏仁拿鐵

很美!

黑松露野菌意大利粉
  • 芝士肉醬薯條
  • 八爪魚牛油果藜麥沙律
Weekend同朋友約埋去coffee shop hea 一個晏就,我第一次黎呢間牧羊少年咖啡位置方便,較近車公廟MTR,沙田行過黎都得。多人,但唔算難等位,我同朋友等左5-10分鐘就有位一到左就食lunch先 salad, pasta呢個pasta 唔錯三文魚子和風蜆肉意大利粉食下野、同朋友吹下水,唔覺唔覺就依經3點,下午茶時間今日target係想食呢到既waffle ,點知去到cahsier點餐先知賣哂(晴天霹靂☹️⚡️⚡️⚡️☀️)點知3點左就賣哂waffle ,點解 😭😭😭不過呢到環境、食物水準、價錢 都值得encore

一到左就食lunch先 salad, pasta
呢個pasta 唔錯

Cappuccino

食下野、同朋友吹下水,唔覺唔覺就依經3點,下午茶時間

(晴天霹靂☹️⚡️⚡️⚡️☀️)
點知3點左就賣哂waffle ,點解 😭😭😭

不過呢到環境、食物水準、價錢 都值得encore

Cappuccino
2019-01-20 856 瀏覽
小妹是all day breakfast愛好者住馬鞍山有提供英式早餐的餐廳寥寥可數係沙田/大圍食開既就必有幾間呢間牧羊少年就是其中一間在閒日也有供應all day breakfast餐廳是自助形式 水呀 餐巾呀 餐具呀都是自己serve自己沒有加一服務費all day breakfast $85維也納咖啡$34相比起隔離新城市廣場內的Simply Lixx及Parkvixx供應的英式早餐 價錢已算大眾化環境冇咁嘈同冇咁迫
小妹是all day breakfast愛好者

環境冇咁嘈同冇咁迫

英式早餐
英式早餐
2019-01-17 568 瀏覽
本來去香港文化博物館已經係一個消閒好去處, 四周環境幽靜,感覺好舒適。呢間餐廳更加配合咗四周圍嘅環境氣氛, 一入到去高樓底,充滿西方特色嘅座位擺設 , 仲有好聽嘅英文歌。行完博物館 ,想舒適咁搵個位坐低嘆杯咖啡, 呢間餐廳絕對係首選, 好過好多連鎖大牌子嘅咖啡店。今次試咗我一向最愛嘅hazelnut Latte 拉花都幾靚, 飲落都幾香幾滑。呢間餐廳主張慢活, 希望都市人能夠慢慢享受一下, 唔使成日匆匆忙忙。仲有個幾特別嘅服務, 就係可以買張明信片喺指定日子,餐廳會可以代為寄番畀自己, 令你可以回想返之前嘅感受。

今次試咗我一向最愛嘅hazelnut Latte
拉花都幾靚, 飲落都幾香幾滑。

2019-01-12 505 瀏覽
今早專登去沙田香港文化博物館參觀「數碼敦煌」展覽,便去這間餐廳醫肚。先說環境,這間餐廳可以透過落地玻璃看到外面的翠綠大樹,店內樓底很高,十分開揚,空間感強,枱與枱之間都算闊落,悠閒慢活,很有文青風格,感覺就好像坐在台灣的cafe似的。再說食物,車打芝士汁鮮蝦意大利粉份量充足,意份軟硬度剛剛好,鮮蝦夠大,整體來說,味道不錯。最出色的是英式咸牛肉牛角包配薯條,牛角包酥皮鬆化,薯條是我最愛的粗條,仍然微暖,新鮮可口。

2018-09-15
  • 英式咸牛肉牛角包配薯條