招聘中
應徵
$14,000-$18,000
月薪
2019-10-20 444 瀏覽
沙田文化博物館樓下嘅牧羊少年餐廳,呢度嘅環境很好,很輕鬆、悠閒、文化氣息的感覺,同博物館呢度嘅氣氛的確10分配合。食物方面,我地點左一個千島醬海鮮pizza,明太子香草意粉,以脆卜卜嘅芝士薯條。個人認為加Pizza最好食,佢係薄批Pizza,每一件衫都有一隻蝦,如果墨魚、以及好多芝士所以總共有六件嘅Pizza,一上枱時真係眼前一亮。味道也好,份量夠。個意粉有啲意想不到,就係原來有啲辣,不過餐牌中未有標明,所以如果唔食得辣嘅朋友,就唔好要叫。意粉本身嘅質地都幾彈牙,有好多香草好香再加啲芝士粉,都好好食。

2019-10-18
2019-10-13 423 瀏覽
支持良心餐廳日式帆立貝鰹魚湯烏冬 $70鰹魚湯味都幾出下 唔會過咸烏冬偏淋 如果有返多啲咬口會更加好但份量偏少 定價有啲高🙈但員工服務同環境都唔錯有機會會再泥試吓其他款~
支持良心餐廳

日式帆立貝鰹魚湯烏冬 $70

鰹魚湯味都幾出下 唔會過咸
烏冬偏淋 如果有返多啲咬口會更加好
但份量偏少 定價有啲高🙈
但員工服務同環境都唔錯
有機會會再泥試吓其他款~

2019-09-29 638 瀏覽
星期日放假,見有張博物館通行證,就選擇行下沙田文化博物館。行左一陣見肚餓,就見到間牧羊少年咖啡·慢遞館,見裡面坐滿人,取票等左10分鐘左右可以入座。見到個菜單,本來想叫珍寶雜扒大會,點知去到收錢落order 時先知晚餐先有咁只好叫其他嘢食。1. 德式香腸拼盤配法式芥末醬 ($78),一共10條,共4款香腸,味道可以。2. 煙三文魚香草蕃茄飽 ($64),迷你飽兩啖可以食晒,雖然寫是蕃茄飽,但食落又唔覺有蕃茄味。3. 明太子鮮蝦意大利粉($78),三樣食物中最好味的,成個意粉充滿明太子醬,絕不吝嗇再加上櫻花蝦,夠晒美味最後一提,如果有博物館通行證,落單前記得出示,會有折扣優惠
星期日放假,見有張博物館通行證,就選擇行下沙田文化博物館。

見到個菜單,本來想叫珍寶雜扒大會
,點知去到收錢落order 時先知晚餐先有

咁只好叫其他嘢食。

再加上櫻花蝦,夠晒美味

最後一提,如果有博物館通行證,落單前記得出示,會有折扣優惠
2019-09-29
  • 明太子鮮蝦意大利粉
2019-09-21 393 瀏覽
住左沙田咁耐,平時活動範圍都圍繞新城市廣場,機緣巧合之下經過文化博物館,發現裹面有間餐廳,於是就搵晚黎食。餐廳位置雖然較偏僻,但平日夜晚黎講食客都唔少,黎得都係識食之人,所以最好事前打電話book定位。餐廳環境非常舒服而寧靜,無論一家大細,還是朋友約會,甚至情侶談心都非常適合。點餐用快餐店形式,需要出櫃台點餐付款,不過有人送餐。餐廳食物質素不俗,而且價錢合理,整體黎講環境、食物、價錢都挺滿意,下次會再幫襯。

忌廉野菌黑松露醬長通粉

意式蕃茄蓉煙三文魚長通粉

芝士餅

忌廉野菌黑松露醬長通粉
意式蕃茄蓉煙三文魚長通粉
芝士餅
2019-09-20 257 瀏覽
之前嚟沙田博物館都見呢度幾多人幫襯,甘岩今日睇完展覽又有d餓,所以就試下。店內環境明亮寬敞,有不少裝飾擺設,充滿文藝氣息,感覺同隔離博物館好相襯點左English brunch,同鮮奶咖啡。咖啡有拉花,味道唔錯,煙三文魚本人麻麻地所以俾左朋友食😂蘑菇幾香都算唔錯,炒蛋同牛角包都幾好味,牛角包脆脆地其他就不過不失,朋友話佢個意粉都係一般,無咩特別。唯獨週日人較多,不能慢慢品嘗食物。下次有機會都會再嚟試下其他野食,畢竟餐牌裡面有甘多選擇

其他就不過不失,朋友話佢個意粉都係一般,無咩特別。

2019-09-17 295 瀏覽
下午時分想找個地方好好坐下,唔想幫襯大型連鎖店,所以去左博物館附近的呢間咖啡館諗住飲下咖啡。點知入到去,所有枱都擺哂reserved牌唔畀人坐。所有枱都放哂reserved牌只剩低一張低枱畀人坐,又完全無人帶你入座,都係自己入去就咁坐低就算。張椅又低又「亞炸」,張枱又低到個人坐得好辛苦!完全唔舒適!叫左兩杯野飲,埋單都要$70幾,但杯咖啡無咩咖啡味,個人認為好難飲,飲左1/3杯都無就算數了,仲有所有野都係要全自助,完全沒有服務可言。
點知入到去,所有枱都擺哂reserved牌唔畀人坐。

所有枱都放哂reserved牌

張椅又低又「亞炸」,張枱又低到個人坐得好辛苦!完全唔舒適!

意式淡咖啡
2019-09-16 253 瀏覽
周末同朋友到沙田行街,到晚餐時間,到處都是人,朋友建議到歷史博物館食意粉。牧羊少年在歷史博物館,挺大的,等了10分鐘左右就能入座。有套和單點選擇,我們點了明太子鮮蝦意大利粉,三文魚籽和風蜆肉意大利粉,忌廉野菌黑松露長通粉,西蘭花,黑椒蜜糖牛柳粒,蜜餞八爪魚丸拼芝士波波腸,京都春日。都點的意粉,爽口彈牙。甜品夠熱,配雪糕,冰火口感,回味無窮。

牧羊少年在歷史博物館,挺大的,等了10分鐘左右就能入座。

2019-09-15
2019-08-24 511 瀏覽
感想如題,食物如常,就是連鎖店的質素,不過不失吧。場地是它唯一可取的了,但我想這是博物館的功勞。餐廳明顯想走文青路線,但作為博物館的門面不怎麼拿得出手。員工服務質素嘛,說笑。有員工跟沒員工一樣,客人多不多的時間,想他們幫忙都是奢求。全場唯一在笑著的恐怕只得員工了;五六個人對著全場二十多個客人,每桌仍要三催四請才有員工理一下,真的無言以對。難得的好地點、好環境,如果不管管員工的態度和質素,真的是浪費。
感想如題,食物如常,就是連鎖店的質素,不過不失吧。

2019-08-18 450 瀏覽
食物味道好一般 今次叫呢個係雜扒set有雞扒有豬扒腸仔 少少沙律菜 薯條啲扒係同平時茶餐廳/大家樂鐵板餐差唔多 不過厚身啲 腸仔個皮係脆嘅幾好 沙律菜唔新鮮 薯條😭😭 其實我揀呢個係因為想食薯條 個餐牌係粗啲嘅 點知黎到係幼嘅 唔難食嘅 不過麥當勞好食啲服務所有員工都好nice衛生餐枱本身比較油 唔算乾淨廁所好乾淨唔知係咪比較忙 好多人食完走咗張枱好耐先清 睇落冇咁衛生 但今晚去係坐滿咗大概4成位到 環境wifi 免費又快叉電位得一個😭😭播啲音樂好舒服晚餐會有小蠟燭 燈光較暗 有空間感坐位唔迫裝修唔錯 出面就有好多樹 日頭黎都舒服自助斟水有熱有凍👍🏻👍🏻👍🏻整體 不過不失適合休閒黎 做下野睇下書 對食物味道冇咩特別要求 又唔想太迫 嘅朋友
食物

裝修唔錯 出面就有好多樹 日頭黎都舒服
自助斟水有熱有凍👍🏻👍🏻👍🏻

整體 不過不失
2019-07-24 738 瀏覽
因為星期六日新城市實在太多人所以想搵個寧靜啲既地方睇下openrice見到有牧羊少年位置係文化中心深信比較少人加上之前太子食過 唔太差就決定走去食lu!一入到去 果然人唔多仲有幾張空檯坐低左就叫野食啦!首先黑松露薯條黑松露好出 加上個cream source好正所以推介之後係腸仔拼盤各樣既腸都有 本身覺得有啲怕太單一但係都唔係 因為幾好食XD跟住上左一個明太子天使面同千島海鮮Pizza明太子比想像中多好多3個女仔 最後要打包 (不可以浪費!)海鮮Pizza亦唔差 不過唔係話好特別但係環境上就真心無得彈裝修靚 唔多人 唔駛等位大家可以慢慢傾計所以真心推薦的!
因為星期六日新城市實在太多人
所以想搵個寧靜啲既地方
睇下openrice見到有牧羊少年
位置係文化中心
深信比較少人
加上之前太子食過 唔太差
就決定走去食lu!

一入到去 果然人唔多
仲有幾張空檯
坐低左就叫野食啦!

首先黑松露薯條
黑松露好出 加上個cream source好正
所以推介

之後係腸仔拼盤
各樣既腸都有 本身覺得有啲怕太單一
但係都唔係 因為幾好食XD

跟住上左一個明太子天使面同千島海鮮Pizza
明太子比想像中多好多
3個女仔 最後要打包 (不可以浪費!
海鮮Pizza亦唔差 不過唔係話好特別

但係環境上就真心無得彈
裝修靚 唔多人 唔駛等位
大家可以慢慢傾計
所以真心推薦的!
2019-06-08
2019-07-17 583 瀏覽
除左樓上cafe,想搵個地方同朋友輕鬆聚會幾個小時都唔容易,推薦沙田文化博物館呢間牧羊少年,可以座幾耐都得,而且食物同飲品甜品質素都好高,每人都係一百蚊左右(大食者例外)特別介紹甜品,waffle大大碟都係幾十蚊,pizza就好脆口,但係意粉飯類分量較少

2019-07-14 507 瀏覽
最近文化博物館有個百物看世界嘅展覽,作為一個文青,當然唔可以錯過,睇咗兩個鐘攰攰哋又餓餓哋,於是到地下餐廳搵食。三文魚籽和風蜆肉意粉蕃茄蓉煙三文魚長通粉明太子鮮蝦意粉我食蕃茄煙火雞胸中東包配薯條,個包好軟熟,火雞胸就薄咗少少,醬汁好味薯條好幼,有點失望四個人都好肚餓,於是試吓香腸拼盤,一共有四款,不過似乎只係粗幼唔同,味道就差不多,配合芥末醬,好開胃 鮮打果茶好吸引,配搭好特別,我就飲士多啤梨芒果綠茶,口味清新,非常解渴
,睇咗兩個鐘攰攰哋又餓餓哋,於是到地下餐廳搵食。

三文魚籽和風蜆肉意粉

蕃茄蓉煙三文魚長通粉

明太子鮮蝦意粉

薯條好幼,有點失望

2019-07-03 675 瀏覽
星期日同朋友一行三人,去沙田嘅文化博物館,睇大英博物館藏品展。我地約左下晝三點半等,諗住黎呢間 cafe 飲杯咖啡食個 tea 先慢慢睇。點知一去到博物館,離遠就見到 cafe 門口排長龍,唯有放棄。點知當我地睇完展覽諗住走個時,竟然冇人排隊,我地一行三人即刻衝入去。明明同文化博物館只係隔左一塊玻璃,但一入黎個環境同氣氛即刻唔同哂。由於已經係下晝五點,我地幾個都好肚餓,以 tea 黎講都點左幾多嘢。Manu 上嘅食物同飲品選擇唔算非常多,但勝左咩都有 d。甜嘅、咸嘅、飽肚嘅都有。日式帆立貝鰹魚湯烏冬。除左帆立貝同鰹魚片,個烏冬仲有蟹柳、炸蝦球,好豐富,味道不錯。辣牛油水牛城雞翼。其實只係個醬辣,雞翼本身係唔辣。味道不過不失。芝士薯條。個薯條好大份,大份到可以當正餐咁食。Cappuccino,cafe 黎講算幾好。但朋友係咖啡精,飲開靚咖啡,佢就話普通。雙重朱古力沙冰,濃郁得黎唔太甜,上面嘅朱古力碎好脆,非常好飲。臨走經過隔黎枱,聞到好香嘅 waffle 味,下次一定要試下。總括黎講,氣氛同飲品係非常好,食品都係水準之上,價錢合理,難怪咁多人排隊。

日式帆立貝鰹魚湯烏冬

辣牛油水牛城雞翼

芝士薯條

芝士薯條。個薯條好大份,大份到可以當正餐咁食。

2019-06-30
日式帆立貝鰹魚湯烏冬
辣牛油水牛城雞翼
芝士薯條
  • 雙重朱古力沙冰
2019-06-25 515 瀏覽
同老公行緊展覽廳就開始肚餓 , 我地有博物館證可以隨意出入 , 預個時間去就腳地面既餐室下午茶 , 不過要喺博物館內既門口行另一邊外圍既門口先係正門 , 要行出正門外攃票等位 , 店員要不時向內門進入既客人講等位要出正門攃票喎 ; 原本安排左我地2人枱 , 但係....櫈都算係正常高度 , 不過張枱既高度就只到膝頭 ,  食野有D寒背....好在問店員下咁啱有得轉正常高度既枱 , 店員都有禮貌既 , 食完個餐繼續上反去睇展覽 !
煙三文魚香草蕃茄包
蕃茄煙火雞胸中東包配薯條
題外話/補充資料: 持有有效博物館通行證 , 用膳可享有9折優惠
2019-06-23
煙三文魚香草蕃茄包
蕃茄煙火雞胸中東包配薯條
今日想食素,去咗牧羊少年,選擇冇咩,但有個田園炒蔬菜配烤胡麻醬,似西式又似中式,幾特別,所以叫咗來試。入面配料超多,有甜豆、胡蘿蔔、菇、粟米仔、椰菜花、蕃茄等。有各種口感,一啖爽一啖脆一啖軟滑,好特別,呢幾個配搭亦都帶出蔬菜本身有好多營養,咩色都齊晒👍🏻🥕🌽🥦🍅🍄第一次試用胡麻醬炒菜,原來都幾夾,個人覺得好味過當沙律食。加咗紅蔥頭同蒜蓉炒,令平身味道唔重嘅菜非常香口,本身胡麻醬已經好夠味,呢個配搭非常之好呀!另外想講個份量都幾大份,食完其實唔使主食都飽👍🏻 素食之人下次可以試下!

• 田園炒蔬菜配烤胡麻醬