2024-04-15 0 瀏覽
每次到cafe點沙律都懷着一個矛盾的心情,面對餐牌上各種邪惡的食物,唯一的選擇就是沙律。明知道沙律是成本低利潤高的食物,沒有任何廚藝可言,還是逼於無奈要點它。每間餐廳的沙律都是大同小異,好像都沒有那間特別好吃。.🥗 牛油果香芒烤雞沙律配日式胡麻醬 $118 (另收加一)賣相好看。沙律菜不算新鮮。烤雞份量很少,就只有四小塊,使用雞扒部位,需要去皮,沒有特別嫩滑。牛油果生熟程度剛好,芒果鮮甜但份量也很少。胡麻醬分開上挺好,有助自行控制熱量。.雞扒份量極少,蛋白質不多。成本最多$20,到cafe吃的是氣氛。餐後沒有飽腹感,花百多元吃了個空虛。.健康評分:3/5性價比:1/5.牧羊少年咖啡館 (香港文化博物館) (沙田)沙田文林路1號香港文化博物館地下G6號舖
🥗 牛油果香芒烤雞沙律配日式胡麻醬 $118 (另收加一)
牛油果香芒烤雞沙律配日式胡麻醬

賣相好看。
沙律菜不算新鮮。
牛油果生熟程度剛好,芒果鮮甜但份量也很少。
胡麻醬分開上挺好,有助自行控制熱量。
健康評分:3/5
性價比:1/5
牧羊少年咖啡館 (香港文化博物館) (沙田)
沙田文林路1號香港文化博物館地下G6號舖
2024-03-20 194 瀏覽
難得有一天平日放假,決定早上去吃個豐富的早餐。選了來文化博物館的牧羊少年,吃了個all day Breakfast。因為係平日,又係一早嘅時間,所以冇乜人,非常清靜、優雅。我可以慢慢吃,慢慢嘆。環境充滿文青feel,有文化氣息。冇乜人,又唔會嘈住晒。真係以為去咗外地度假咁!All day Breakfast唔算平,但係質素良好,又可以慢慢坐,我覺得係值得嘅。侍應服務基本上OK。除咗中間有試過好大聲傾偈,少少破壞氣氛之外,整體感覺良好。而家香港人成日北上消費,主因除咗價錢平之外,服務質素亦都係關鍵之一!香港啲店員成日俾人話西口西面,極之趕客。所以我認為服務、環境,係重要嘅食評之元素,需要重視和表揚。

All  day  breakfast
All  day  breakfast
2024-03-13 199 瀏覽
牧羊少年咖啡館 (香港文化博物館),位於沙田文林路1號香港文化博物館地下G6號舖。 座位舒適,有用餐時間限定。下午茶🍴 ~ 厚切芝士雞扒蕃茄沙律菜漢堡包拼海鹽薯條$108、 素食早午餐$128、 魚湯輕炒西蘭花$48、瑪琪雅朵$16、 玫瑰咖啡$16 🔹厚切芝士雞扒蕃茄沙律菜漢堡包拼海鹽薯條🍔 ~ 漢堡包的皮偏硬, 雞扒厚切有口感, 但薯條唔夠香脆。 🔹素食早午餐🥗 ~ 有意大利黑松露炒滑蛋、 希臘乳酪、 法國核桃杏脯包、 西蘭花、雜菌、蕃茄、 日本南瓜和牛油果, 雖然是全素,但份量多, 整體正常發揮, 賣相都唔錯。 🔹魚湯輕炒西蘭花🥦 ~ 魚湯配上西蘭花,味道更鮮甜。🔹瑪琪雅朵☕ ~ 味道一般, 唔夠濃郁。 🔹玫瑰咖啡☕ ~ 口感滑順, 稍為欠點咖啡味。 整體而言食物比咖啡好, 勝在環境舒適😊 。 🏷️溫馨提示~ 整個用餐體驗均屬個人分享意見, 只作參考😊。

厚切芝士雞扒蕃茄沙律菜漢堡包拼海鹽薯條

素食早午餐

🔹魚湯輕炒西蘭花🥦 ~ 魚湯配上西蘭花,味道更鮮甜。
魚湯輕炒西蘭花

🔹瑪琪雅朵☕ ~ 味道一般, 唔夠濃郁。
瑪琪雅朵

🔹玫瑰咖啡☕ ~ 口感滑順, 稍為欠點咖啡味。

玫瑰咖啡

整體而言食物比咖啡好, 勝在環境舒適😊 。

2024-03-06
下午茶
2024-03-09 157 瀏覽
位於博物館裏邊,有間牧羊少年餐廳。牧羊少年餐廳有多間分店,但呢間餐廳開喺博物館裏邊,多一份悠閒同埋寧靜感。平日去嘅話人唔多,下午茶嘅話價錢亦都算合理。包一份小食同埋飲品。下午茶餐可選擇是日蛋糕, 是日蛋糕有三款可以選擇,當日選擇咗芝士蛋糕,芝士蛋糕唔會太甜,口感適中唔會過硬。另外一份下午茶就點咗雞翼同埋薯條,雞翼嘅份量比想像中多,而且炸得鬆脆熱辣辣,非常推介。下午茶餐包餐飲,有多款選擇,冷熱皆可。而且用餐時間有1小時45分鐘,比起一般餐廳長,適合慢慢同朋友坐下聊天。

下午茶餐包餐飲,有多款選擇,冷熱皆可。

趁香港文化博物館未執笠 趕水尾睇趙少昂+陳崎師徒畫作 睇埋絕代芳華.梅艷芳同金庸館後 腳仔攰攰就入去地下牧羊少年 環境幽靜以書本作裝飾漂出文青味嘅cafe食嗰tea飲返杯咖啡回下氣厚切芝士豬扒蕃茄沙律菜漢堡包 $92 跟餐凍double espresso 食品唔使介紹 所有配料菜名講得清清楚楚 豬扒確實係大塊厚切 遠比小型漢堡包大 味道OK 至於double espresso目測份量不足60ml 估計只有40至50😔 問侍應攞代糖回應冇 即時掉頭急步離開 邊走邊講畀啲糖水你啦 當時直情以為自己去錯咗澳洲牛奶公司🤔一口小食拼盤 $78 跟餐雜果冰茶 3款小食: 辣肉腸/八爪丸/唐揚一口雞 每款兩件 大量炸薯條 三款小食都好味😋 薯條份量好多 味道正正常常 雜果冰茶好fresh 呢一份下午茶餐相當抵食當日係閒日嘅下午茶時段 只有三幾枱客人真係唔明點解侍應咁趕急咁冇耐性 文青cafe一向畀人感覺係悠閒relax 侍應當時態度完全破壞文青cafe應該有嘅氛圍 食物價錢質素相當不俗 可惜服務質素令用餐體驗大打折扣🍽 餐廳: 牧羊少年🏠 地址: 沙田文林路1號香港文化博物館G6號#foodieh

食物價錢質素相當不俗 可惜服務質素令用餐體驗大打折扣

🍽 餐廳: 牧羊少年
🏠 地址: 沙田文林路1號香港文化博物館G6號

#foodiehk #hkfoodie #foodie #香港美食 #foodporn #foodphotography #foodblogger #hkfoodpic #hkfoodinstagram #foodlover #foodstagram #美食分享 #食好西 #美食寫真 #hkig #hongkong
2024-01-20 409 瀏覽
踏入餐廳,心情已經預咗會係一場美食之旅。頭盤點嘅泰國香椒膏鳳尾蝦意粉,眼見啲蝦真係鮮美得嚟🦐。不過,同泰式醬汁嚟個結合,就略嫌欠火候,味道唔算太協調,可能要再調教吓。再試燒汁八爪魚丸就真係有驚喜!個八爪爽口,燒汁夠味,唔俗呀🐙!當然,點可以漏咗甜品!一份港式下午茶必備嘅香蕉配朱古力雪糕窩夫,每啖都喺口腔化開嘅快感,齋講都流晒口水🧇!講真,窩夫同雪糕嘅結合,簡直就係終極搭檔。嗲嗲的朱古力醬同淡淡雪糕香,只係想講一句:「拿走我的錢吧!」 嚟到呢度,唔單止係填飽肚子咁簡單,而係一次味蕾嘅盛宴。每一口,都象徵住佢哋嘅用心同創意。記住啊,呢度啲位子瞓蠻快,要小心排隊喇!要食好嘢,耐心等待係必然嘅!💥

2024-01-18 380 瀏覽
🦞午餐性價比🦑:🟢🟢🟢🟢⚫🥞美食體驗🧇:場地超大的咖啡店,黎開沙田文化博物館可以過黎望望。咖啡好好飲,我叫左兩杯。食物就比較一般,正常水平,可能因為佢地的餐廳係比較多素食類,口味都比較清,做出黎既色彩唔太吸引,我唔太搵到影得靚的角度📸打咭體驗📸:個場地為左配合文化博物館,佢整左一個藥櫃牆,我覺得幾有特色,算係幾好影。不過個場太過旺,人來人往,想靜靜地飲咖啡又或者SET好個陣黎影相的話未必做得到。🍳食物搭配🍳:我好推薦飲呢度的咖啡,不過食物可能就隨口味選擇會好啲,我應該唔會係呢度叫意粉食。下次可能試下漢堡或者全日早餐吧
🦞午餐性價比🦑:🟢🟢🟢🟢⚫

• 全日早餐
2024-01-18 218 瀏覽
呢間牧羊少年甘多年都屹立不倒。去完沙田博物館想食野就會去。今次再訪仍然保持水準。Pizza新鮮出爐好食,芝士夠多可以拉絲,但多D料會更開心。最愛都係牧羊的窩夫,揀左香蕉窩夫,大大份超級滿足。不過今次等得比較耐。建議上完正餐就即刻叫厨房整,否則要等15-20分鐘。我地食曬正餐后催左2次先上到。
呢間牧羊少年甘多年都屹立不倒。去完沙田博物館想食野就會去。
今次再訪仍然保持水準。

• 香蕉窩夫
2023-12-26 311 瀏覽
假日食物價錢唔平 但 約50元 杯鮮奶咖啡只是暖的,仲要好细杯。沒有set lunch 飲品要另外 加幾十蚊一杯咖啡唔夠熱, 唔值得囉! 老麥好過佢! 一些 服務員 態度惡劣 沒有禮貌。整體唔值,又要限時!
沒有set lunch 飲品要另外 加
整體唔值,又要限時!
2023-12-25
.#foodie #hk #hkfoodie #HTB美食推介【沙田休閒西餐廳|🎴順路參觀香港文化博物館】🐨小食拼盤 $158推薦度:⭐️⭐️⭐️小食拼盤好豐富,有薯條、炸雞件、香腸等,炸物唔會炸到好油亦唔算好乾身,算係唔錯,不過調味道偏淡,一定要加埋醬食🥲兩款香腸都煎到好香,好好食😋.🐨龍蝦汁鳳尾蝦意粉 $128推薦度:⭐️⭐️⭐️意粉除左有鳳尾蝦外,仲有少少菇,口感好豐富~而且鳳尾蝦好新鮮同彈牙,好正🤓另外,意粉都煮到岩岩好,不過龍蝦汁就偏淡同埋好浠,只食到淡淡香草味....🐨凍牛奶可可朱古力 $50推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐️可可朱古力好濃郁,唔會好甜,牛奶偏少,不過其實平衡得好好~而且夥飲上面加咗忌廉,令到杯朱古力變得好順滑,值得加分👍🏻.🐨凍牛奶咖啡 $42推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐️咖啡味道香濃,同牛奶比較調得好好,飲到淡淡餘韻☕️——☼——☼——☼——☼——☼——牧羊少年咖啡館📍地址:沙田文林路1號香港文化博物館G6號(分店)地址:屯門屯順街1號屯門市廣場1期2樓2151號舖(分店)地址:太子白楊街27-29號嘉安大廈地下1號舖🐨推薦度:😋😋😋/5💰人均價格:$150-200🪸環境:👾👾👾👾🗣️服務:👍🏻👍🏻👍
.#foodie #hk #hkfoodie
🐨凍牛奶可可朱古力 $50
推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐️
🐨凍牛奶咖啡 $42
推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐️
咖啡味道香濃,同牛奶比較調得好好,飲到淡淡餘韻☕️
——☼——☼——☼——☼——☼——
🪸環境:👾👾👾👾
🗣️服務:👍🏻👍🏻👍🏻
📸食物打卡度:💡💡💡💡
🛠️分類:#HTB沙田 #HTB西餐 #HTB咖啡
#沙田美食 #沙田 #咖啡 #意粉 #西餐 #朱古力 #小食 #炸物 #薯條 #美食推介
2023-10-25 414 瀏覽
For coffee enthusiasts and brunch lovers, The Alchemist Café is a trendy and stylish spot in Shatin. The café's chic and modern décor, with its industrial-inspired design elements and cozy seating, creates a welcoming and Instagram-worthy ambiance. The Alchemist Café is known for its expertly crafted specialty coffees, made with carefully sourced beans and skillful brewing techniques. Whether you prefer a smooth and velvety latte or a bold and aromatic espresso, the café's baristas are dedicated to delivering a perfect cup of coffee. The menu also offers a range of delectable brunch options, including fluffy pancakes drizzled with maple syrup, eggs benedict served on toasted English muffins, and gourmet sandwiches filled with fresh ingredients and flavorful spreads. For a unique twist, you can also try one of their coffee-based cocktails, such as an espresso martini or a coffee-infused Old Fashioned. The Alchemist Café provides a trendy and vibrant atmosphere where you can enjoy a relaxing brunch and indulge in the art of coffee.
2023-09-20 689 瀏覽
牧羊少年咖啡館都有唔少分店,好多都成日排長龍,難得放假,就去試吓佢既午餐啦😆椰菜花湯佢既午餐包餐湯同埋餐飲☕️ 椰菜花湯用料十足 每啖都食到椰菜花🤭 日式燒汁西班牙豚肉意大利粉日式燒汁炒意粉出面比較少機會食到🤣 呢個意粉味道唔會太鹹,但都做到香濃既味道,意粉並唔會太淋。配料有菇、豚肉片、紫菜碎、木魚碎等等。BBQ醬手撕豬肉菠蘿漢堡包配海鹽薯條🍟包面同底都係有烤過既,脆脆哋,同埋入面既配料食就一啖有唔同既口感😋 手撕豬肉味道好夠,BBQ醬比較鹹香,配埋菠蘿嘅酸甜唔會覺得膩。薯條都係新鮮炸起,好脆口,而且唔係鬆散質地嘅😆法式迷迭香燉羊肉·藜麥香米飯伴烤澳洲西蘭花呢份羊肉份量都好多😆 羊肉唔係細細舊碎濕濕既,雖然每舊都唔細舊,但食落口感都唔覺得有煮老咗或者韌。味道都好香,但迷迭香唔會過重。用啲汁嚟送藜麥飯就一流😋龍蝦汁鳳尾蝦意大利粉龍蝦汁味好香,配料除咗有鳳尾蝦,仲有乾蔥碎同菇等等。意粉同樣煮得啱啱好,每條意粉都有龍蝦汁😋 鳳尾蝦同樣彈牙,而且只係剝淨蝦尾既殼,食起上嚟好方便😆鹽麴燒比目魚伴烤澳洲西蘭花 普羅旺斯燉菜呢個比目魚既光侯啱啱好,調味亦都適中😆 燉菜有茄子、翠肉瓜等等,用蕃茄做調味,

椰菜花湯

日式燒汁西班牙豚肉意大利粉

BBQ醬手撕豬肉菠蘿漢堡包配海鹽薯條🍟

法式迷迭香燉羊肉·藜麥香米飯伴烤澳洲西蘭花

龍蝦汁鳳尾蝦意大利粉

鹽麴燒比目魚伴烤澳洲西蘭花 普羅旺斯燉菜
呢個比目魚既光侯啱啱好,調味亦都適中😆 燉菜有茄子、翠肉瓜等等,用蕃茄做調味,酸酸咪咪咁,好開胃 😙

京都春日🧇
唔食個甜品都唔叫食完一餐🤣呢份草莓窩夫配咗雪糕,可以自己揀要雲呢嗱定朱古力味,我哋就揀咗配雲呢拿味😋 窩夫即叫即整,烤到脆脆地,味道唔會太甜。配埋雪糕同草莓醬食就好平衡😋😋

玫瑰鮮奶咖啡
咖啡香滑,品嚐到淡淡既玫瑰香味,而且面頭仲有拉花同玫瑰花碎,鍾意玫瑰花味既可以試吓😙

味道 🤩🤩🤩🤩
性價比 🤩🤩🤩.5
2023-09-11 523 瀏覽
今次同朋友去文化博物館睇展,順便係呢間cafe食lunch。今次嗌咗一個意粉同burger,由於係公眾假期,所以冇set lunch,不過份量都好足,朋友食唔到哂個burger,同埋我哋都覺得食物質素好有水準,值得再試。
2023-08-09
2023-09-05 433 瀏覽
呢間已經不是第一次去:1~停車方便👍2~食物保持水準👍👍:飲品上得有D慢、但可以接受、水果杯味道=生菓味同輕茶味,記憶中意粉到先:今次卡邦尼三文魚有啲咸、我都箅食得咸、所有人都話咸、今次我都可以接受😓明太子意粉👍👍食落好香、味道剛好無蓋左魚子香味,炸物:雞件有汁👍其他都可以,炸物拼盤汁醬都有3款👍👍服務態度好,值得推介俾大家😋😋
2023-08-24 356 瀏覽
博物館地下餐廳嘆份豐富全日早餐後,去欣賞「香港電影服裝展」。上網見到好多評語話服務態度好差,我個人而言覺得中規中矩,但都比大量市區同類型連鎖餐廳或小店Café好。幾年前都有去分店食過,記得味道同質素唔錯先再翻食,結果……; 食物方面 – 餐付甘荀湯湯質入口綿密,清淡得嚟帶輕微甘荀香,又無濃烈草青味。健康開胃,應該小朋友都接受到。主食 – 全日早餐 (蛋奶素食)︰見到食物配搭有誠意地做,每款份量準備得岩岩好。營養均衡,有齊所需素食者脂肪、澱粉、纖維等。杏脯多士 – 外脆內軟,麵包邊唔會烘過火變硬。但切成一細片,份量相當少。烤蕃茄、炒菇 – 不過不失,基本嘢。香烤南瓜 – 外皮帶點燒烤味而且同肉質一樣粉嫩香甜,可惜整體油味太強。炒蛋 – 原味無添加任何調味,淡得只食到極微蛋黃同黑松露香。算滑身,無炒到變乾。歐式西蘭花 – 好硬!硬到好似無炒過、無煮過一樣。希臘乳酪配蜂蜜 – 清甜開胃,係全個All day 最滿意部份。總結︰計味道的話,性價比只屬中下。份量係優勝之處,亦有用心為食客調配各種食材,不過味道太清淡同時又多油,唔適合我個人口味。如果評價多為服務質素差,建議部份店員多點笑容,客人求

食物方面 – 餐付甘荀湯
餐付甘荀湯

主食 – 全日早餐 (蛋奶素食)︰
烤蕃茄、炒菇 – 不過不失,基本嘢。
歐式西蘭花 – 好硬!硬到好似無炒過、無煮過一樣。
全日早餐 (蛋奶素)

總結︰
如果評價多為服務質素差,建議部份店員多點笑容,客人求助唔好無視對方就更好。
2023-08-21