招聘中
應徵
$13,000-$16,500
月薪
2021-04-03 0 瀏覽
《城市綠洲文青cafe 💛》———————————————-#牧羊少年咖啡館 🐏-一直都好想試呢間文青小店,店內環境都幾寬落,不過復活節假期去其實太多人排隊,我哋就揀咗係出面嘅長櫈以外賣自取形式咁enjoy,食物質素一樣咁好,而且天氣正,望住個水池都幾寫意☺️-兩人餐十分豐富,性價比十足~🍝主菜嘅明太子鳳尾蝦意大利粉,大大隻嘅蝦相當鮮味,明太子爆醬好濃味,撈埋意粉好夾一流!🍕Pizza就揀咗大阪燒煙三文魚薄餅,上面滿佈柴魚,fusion特別得嚟又幾有日式風味🇯🇵-另外追加咗兩個小食,香煎黑椒蒜蓉日本帆立貝同炙燒荷蘭汁豬肉排都好推薦,帆立貝完全唔腥,煎得好香~豬肉扒口感鬆軟,配搭荷蘭汁非常合適😚-跟餐仲有兩杯嘢飲同兩件甜品,凍抹茶可可朱古力甜而不膩,凍蘋果蜜桃鮮打紅茶用咗即榨蘋果蓉口感好唔錯,認真消暑!-先利申非廣告(雖然我都想有😂),喺Openrice預訂外賣自取,超級抵又方便😆本身呢間餐廳已經做緊七五折,咁啱仲要遇上復活節特惠用指定優惠碼滿$300減$60,再用埋匯豐信用卡Reward+ 仲可以用$1獎賞錢咁找$2 卡數,無限折上折,非常化算!係咪好精打細算先?🙈-⭐️ 參考價錢︰二人餐
《城市綠洲文青cafe 💛》
———————————————-
#牧羊少年咖啡館 🐏
⭐️ 參考價錢︰
二人餐:$261
香煎黑椒蒜蓉日本帆立貝:$66
炙燒荷蘭汁豬肉排:$59
🍌抵deal 指數:9/10
💰人均消費:$90(折扣後)
2021-04-03
5 分鐘 (外賣自取)
2021-04-02 0 瀏覽
一直想去牧羊少年的不同分店,環境和食物都做得不錯,很舒服的地方~單車館旁邊的牧羊少年以單車做裝飾主題,原來單車和cafe都可以match xd環境很舒服,歌單也很不錯,很適合聚會^^不過比較起來,還是更喜歡沙田分店的環境是日晚餐:蜜糖芥末黑松露薯角鮮忌廉帆立貝意粉牛油果香芒雞排沙律日式煙三文魚薄餅Total:約$400沙律份量很大,生果新鮮,適合3-4人分享薄餅有特式,其他地方比較少見薯角和意粉正常發揮美中不足是我們沒留意晚市至9:45,職員9:41才通知即將清場,已經來不及,食剩不少呢~:s

環境很舒服,歌單也很不錯,很適合聚會^^
不過比較起來,還是更喜歡沙田分店的環境

是日晚餐:
蜜糖芥末黑松露薯角
鮮忌廉帆立貝意粉
牛油果香芒雞排沙律
日式煙三文魚薄餅
Total:約$400

沙律份量很大,生果新鮮,適合3-4人分享
薄餅有特式,其他地方比較少見
薯角和意粉正常發揮

2021-03-30 0 瀏覽
一直都聽到好多人提及牧羊少年咖啡館,終於有機會一試。位於將軍澳單車公園內,室內空間很大,又有大玻璃窗,十分舒適。除室內位亦都有2張戶外長枱供人自助使用。由於是下午茶時間,我們兩人叫了一個午餐,再加一份窩夫餅。(星期六,日,不提供下午茶餐,但有午餐供應)午餐的豬扒飯的咖喱汁很好味,是有很多蕃茄的,不會很辣。而且午餐有多款飲品選擇,冰果茶果味很香,少少甜很好飲🍹。另外單點了凍牛奶朱古力,朱古力味十分濃,濃到好似食緊朱古力👍。甜品的士多啤梨窩夫也不錯,窩夫份量十足,外脆內軟。

午餐的豬扒飯的咖喱汁很好味,是有很多蕃茄的,不會很辣。

而且午餐有多款飲品選擇,冰果茶果味很香,少少甜很好飲🍹。

甜品的士多啤梨窩夫也不錯,窩夫份量十足,外脆內軟。
2021-03-28
2021-03-27 309 瀏覽
第一次嚟食,環境好chill好寫意,夠闊落,員工態度好好。點咗個黃金鹹蛋黃雞肉忌廉意粉,本身以為會好奇怪,有個諗住試伏嘅心態,點知有驚喜,份量其實睇落唔少,好濃郁嘅鹹蛋黃同忌廉味,啱晒我呢啲好鍾意食creamy嘢嘅人,跟餐仲配左杯冰果茶好Fresh,不過就甜咗啲,下次會叫返少甜。成個餐都只係$68,性價比好高,會再嚟encore!環境幾寧靜,見到有唔少學生都喺度溫書,我諗如果下次嚟睇吓書溫吓書都幾唔錯喎。
第一次嚟食,環境好chill好寫意,夠闊落,員工態度好好。
成個餐都只係$68,性價比好高,會再嚟encore!

黃金鹹蛋黃苦瓜雞肉忌廉意粉

黃金鹹蛋黃苦瓜雞肉忌廉意粉
2021-03-27 0 瀏覽
一直都知道單車館入面開咗間cafe,評價都唔差,今次終於去咗😆 環境比想像中好,裝修新淨,地方亦幾大,坐得好舒服。餐廳用咗旅行作為佢地嘅theme,舖頭有好多postcard,可以購買並且叫店員喺未來特定嘅日子寄出❤️-對cafe嘅意粉不嬲都唔會抱有好大expectation,都係志在去坐下消磨時間,幸好佢地嘅意粉不過不失,都幾好食,定價還算合理,而且無加一✨-📌黑椒香蒜煙鴨胸意粉 ($72)意粉烹調時間啱啱好,食落唔過腍同濕身,份量都幾足,調味微辣👅-📌鮮忌廉野菌煙三文魚意粉 ($78)忌廉味好濃,汁嘅份量比得好足,夠撈曬成個意粉,係一個唔會出錯嘅選擇🤞🏻-~𝓞𝓿𝓮𝓻𝓪𝓵𝓵~ ✨價錢:7/10👅味道:7/10🌃環境:7.5/

📌黑椒香蒜煙鴨胸意粉 ($72)

📌鮮忌廉野菌煙三文魚意粉 ($78)

~𝓞𝓿𝓮𝓻𝓪𝓵𝓵~
✨價錢:7/10
👅味道:7/10
🌃環境:7.5/
2021-03-21 168 瀏覽
星期五下午到將軍澳租單車, 踩完之後已經十分疲倦不想走太遠 ,去了單車館的牧羊少年咖啡館喝下午茶, 不知是否附近只有一間咖啡店門外排隊人數眾多, 等了大概20分鐘才有位置。裝修有文青圖書館咖啡廳特色,因為人數太多,環境十分嘈雜, 一點休閒的感覺也沒有 可以欣賞窗外的人工湖,景觀不錯。英式窩夫拼 雲呢拿味雪糕($68)賣相漂亮, 窩夫結實大件,唔太脆,雪糕好快溶。一口小食拼盤($48):辣肉腸/八爪魚丸/春卷/薯角拼盤應有盡有,適合選擇困難症的朋友。春卷咸,薯角更咸 ,其他口味重,全部都好咸。日式大阪燒煙三文魚薄餅($48)賣相精緻, 煙三文魚大大塊,調味不錯。餅底脆,芝士香,紫菜令色香味更濃。下午茶均送餐飲。價錢配搭景觀合理, 可惜環境實在太嘈雜。

英式窩夫拼雪糕

英式窩夫拼 雲呢拿味雪糕($68)
賣相漂亮, 窩夫結實大件,唔太脆,雪糕好快溶。

一口小食拼盤

一口小食拼盤($48):
辣肉腸/八爪魚丸/春卷/薯角
拼盤應有盡有,適合選擇困難症的朋友。
春卷咸,薯角更咸 ,其他口味重,全部都好咸。

日式大阪燒煙三文魚餅

日式大阪燒煙三文魚薄餅($48)
賣相精緻, 煙三文魚大大塊,調味不錯。
餅底脆,芝士香,紫菜令色香味更濃。
下午茶均送餐飲。價錢配搭景觀合理, 可惜環境實在太嘈雜。

水果茶
蘋果桂花茶
2021-03-19
水果茶
2021-03-10 497 瀏覽
到將軍澳單車公園看樱花,想必挑選牧羊少年作停頓點。但是次需趕回家趕日程,不能堂食感受它一輕鬆親切的店舖氣氛誰說外賣水準有差別?一定不是此店!一人餐: 黃金鹹蛋忌廉鳳尾蝦意粉拼冷果茶忌廉细滑,濃厚度剛剛好,加上香草細碎,黃金鹹蛋,那有不好吃的理由?意粉彈牙,醬汁掛麵,非常好而冷果茶一風味,清新怡人,實屬咖啡以外之選

誰說外賣水準有差別?一定不是此店!
一人餐: 黃金鹹蛋忌廉鳳尾蝦意粉拼冷果茶
而冷果茶一風味,清新怡人,實屬咖啡以外之選

2021-03-09
外賣自取
2021-02-26 861 瀏覽
建議:飲前搞一搞先好飲,如果有粗飲管更好😂腦板萬歲,大家揀左牧羊💛既10人餐 特飲係 蘋果蜜桃鮮打紅茶🍎🍑本身以為只係普普通通既紅茶,一飲估唔到有勁多水果渣,好有咬口😌👍 雖然茶底唔係好濃,但係 好多 🍎🍑肉。飲到底都仲有,推薦用粗飲管🥤(睇下左邊個杯枝管,真係飲到差不多到底都仲有好多果肉🤩)
建議:飲前搞一搞先好飲,如果有粗飲管更好😂

外賣自取
2021-02-03 1321 瀏覽
自從donki進駐將軍澳,區內人流越來越多,想靜靜地食個lunch? 單車館的牧羊少年咖啡館絕對係好選擇望住單車公園人工湖,享受一頓寧靜午餐😌 weekday lunch set性價比高,$6-70已經有餐湯、主菜和餐飲。今次叫了意粉、魚塊拚豬扒飯,一次滿足多個願望。餐廳用上珍珠米,粒粒分明而且份量十足,細食d都食唔曬
望住單車公園人工湖,享受一頓寧靜午餐😌
而且份量十足,細食d都食唔曬

2021-01-24 882 瀏覽
位於將軍澳單車公園嘅一間咖啡店,餐廳內已落地大玻璃嘅裝修可以望到單車公園嘅草地同埋噴水池,環境十分之適合打卡!👍🏻👍🏻其中lunch set有一個苦瓜鹹蛋黃意粉非常之好食,苦瓜同鹹蛋黃係非常之夾!一定要試下!🤤🤤🤤
2021-01-20 824 瀏覽
牧羊少年咖啡館算係將軍澳區內元老cafe,當附近cafe漸漸林立,一個意粉動輒過百,呢間都算非常抵食,lunch set一客意粉最平只要$62,仲要有餐湯同13款野飲比你揀。🍴是日餐湯- 野菌湯正常發揮,將野菌blend爛型,無加太多cream 🍴鮮忌廉鮮菌煙三文魚意大利粉 $68煙三文魚份量多,由頭食到尾都夠,但略嫌咸咗啲同煮得太熟,質地較鞋;意粉口感好好,做到al dente;調味調中,食曬全碟都唔膩。份量有驚喜,個碟都頗深,呢個價錢好抵。🍴Ice latte +$12跟餐餐飲有13款選擇,而cappuccino/flat white/latte/blueberry yogurt要加$12。Ice latte以Cafe出品黎講普通,下次會飲返唔洗加錢嘅野飲。💭值得一讚店員態度好好,知道我需要插頭而幫手安排轉位。呢個價錢十分對得住佢啲野食同環境。推

🍴是日餐湯- 野菌湯
正常發揮,將野菌blend爛型,無加太多cream

🍴鮮忌廉鮮菌煙三文魚意大利粉 $68

🍴Ice latte +$12

2021-01-18 608 瀏覽
星期日相約朋友黎呢度食早餐。一早0845 就到,到既時候都只有一兩枱客。地方好寬敞,我地坐卡位,卡位基本上坐四個人都唔會逼。枱同枱之間相隔甚遠。而且有書可以借閱,比大型連鎖咖啡店更舒服(除左無沙發之外)單車館無開,都有擔心過佢唔開。好彩行半個圈就揾到喇。好耐無食過公仔麵,又想食腸仔,所以就叫左呢個漢堡蛋腸仔火腿麵喇!全部都正常,唔會話爛爛的或者有怪味。野飲方面叫左蘋果玉桂茶。朋友叫左夾餅,香脆再上蜜糖,我後悔無叫到。我地傾下講下,不知不覺竟然坐左差唔多兩個鐘。其間並無趕客現像。唔知道午市係咪都係咁呢?

單車館無開,都有擔心過佢唔開。好彩行半個圈就揾到喇。

野飲方面叫左蘋果玉桂茶。

朋友叫左夾餅,香脆再上蜜糖,我後悔無叫到。

2021-01-10
$60 (早餐)
2021-01-06 602 瀏覽
早於六七年前已經開始幫襯牧羊少年咖啡館,當時咖啡文化喺香港都未發展。雖然近年Cafe嘅選擇多咗,但間中都會去返呢間Cafe始早店。Lunch set:白咖喱豬扒飯配炒鬼佬雜菜🥕$88 有餐湯、加$12轉Flat White。👉豬扒沾上薄薄粉漿半煎炸,肉質鬆軟,保留肉汁。👉白咖喱汁無咖喱般辣,卻又不失咖喱香,帶點甜甜嘅椰奶香味,用來淘飯極之一流。可惜白飯唔夠熱,否則更錦上添花。👉蔬菜份量算多,瓜類為主。餐湯係南瓜湯,攪拌機打出嚟嘅湯,濃稠度適中,味道較淡,鍾意濃味嘅人就可以加胡椒粉。咖啡味道香醇平衡,佢嘅拉花每次都唔同款式,應該係咖啡師隨心而行。

👉豬扒沾上薄薄粉漿半煎炸,肉質鬆軟,保留肉汁。
👉蔬菜份量算多,瓜類為主。

2021-01-03 426 瀏覽
去過好多次牧羊少年 不過咁多間分店 文化博物館呢間係最靚~ 樓底高 疫情之前仲有live brand!! 影相打卡真係一流!而且有時都會轉menu 就可以試吓唔同嘅嘢食黃金鹹蛋忌廉鳳尾蝦意大利粉 $98見到個名就想試下 不過可能有少少期望之下 反而有啲失望 煮到出來個意粉有啲乾身 偏硬 個鹹蛋黃味唔係好夠出 灸燒荷蘭汁豬肉排 $78熱辣辣出爐! 豬肉排都煮到好淋!! 荷蘭汁食落有啲似沙律醬味 上網搵下先知原來荷蘭汁係Egg Benedict嘅靈魂醬汁~卡魯哇咖啡酒提拉米蘇 $68普普通通 蛋糕咖啡味唔係好出~ 食落都唔係好幼滑

黃金鹹蛋忌廉鳳尾蝦意大利粉 $98

灸燒荷蘭汁豬肉排 $78

卡魯哇咖啡酒提拉米蘇 $68
普普通通 蛋糕咖啡味唔係好出~ 食落都唔係好幼滑
2021-01-02 326 瀏覽
去咗單車館食午餐,因為係星期六日,下晝1:45去到,都要等到兩點幾先有得入去食,大排長龍。入到去有午餐Menu,我叫咗個香辣大蝦意大利粉,配個餐飲係薑片檸檬茶。上餐速度好快,個香辣大蝦意粉好好味,啲辣味係酸酸甜甜唔算好辣,個意粉煮得好入味,特別要大贊嘅係個大蝦,因為好大粒好新鮮,好少喺出邊食到咁有鮮味嘅蝦,仲要有成五隻,所以覺得都算抵食。但係杯嘢飲就令我好失望,我叫咗薑片檸檬茶,諗住會係好有薑味好暖粒粒,點知只係普通茶包,上枱嘅時候仲要係未夠濃,飲咗一啖同清水冇分別😔

香辣大蝦意大利粉
薑片檸檬茶