餐廳: 牡丹軒中菜廳
資訊:

2024-05-20 0 瀏覽
Restaurant week又到最後幾日,同老公把握機會,食咗幾間正嘢,順便慶祝結婚週年😘今次揀咗間愉景灣嘅中菜廳,入愉景灣行下輕鬆下。一入餐廳有個西式bar枱,餐廳裡面環境光猛向海,樓底好高,有個圓形裝置,好有氣派。店員服務態度好殷勤👍🏻🔸Restaurant Week 午膳套餐 (💰198pp)▫️ 一口鮑魚酥、晶瑩鮮蝦餃、蘿蔔金腿千絲酥 (8/10)好出色嘅前菜啊。鮑魚入味,鮑魚下面有瑤柱絲同冬菇絲。蝦餃爽口結實,外皮唔會易散,煙靭程度適中。蘿蔔絲酥皮好香。▫️ 花膠瑤柱雞絲羹 (8/10)雖然花膠就一定唔係靚嘅花膠啦,因為一啲膠質都無😓不過就非常足料,成碗都係花膠、瑤柱同雞絲!味道都好清甜。▫️ 金湯白玉鮮斑球 (8.5/10)斑球好鮮味,嫩滑,而且肉質好紮實彈牙!加上蔥絲同南瓜湯,更顯魚肉的鮮甜。▫️ 薑米蘭度豚肉叉燒炒香苗(8/10)叉燒炒飯粒粒分明,唔會太油膩,薑味幾香👍🏻▫️ 生磨腰果露(9/10)非常出色嘅腰果露,腰果磨得好幼細,好幼滑呀!又香又濃,甜味適中👍🏻Overall評分: 8.5/10😍

▫️ 一口鮑魚酥、晶瑩鮮蝦餃、蘿蔔金腿千絲酥 (8/10)
好出色嘅前菜啊。
鮑魚入味,鮑魚下面有瑤柱絲同冬菇絲。
蝦餃爽口結實,外皮唔會易散,煙靭程度適中。
蘿蔔絲酥皮好香。

▫️ 花膠瑤柱雞絲羹 (8/10)

▫️ 金湯白玉鮮斑球 (8.5/10)

▫️ 薑米蘭度豚肉叉燒炒香苗(8/10)
叉燒炒飯粒粒分明,唔會太油膩,薑味幾香👍🏻

▫️ 生磨腰果露(9/10)

Overall評分: 8.5/10😍
2024-02-05 380 瀏覽
或許好多人對愉景灣覺得好遙遠,又要搭車又要搭船,但正正因為環境寧靜自成一國,吸引了不少外籍人士居住,早前就同幾位在愉景灣工作的朋友飯聚。今次就去了牡丹軒,餐廳比想像中更堂皇,空間感強烈,而且廂房都同樣闊落。蜜汁黑豚肉叉燒, 清酒一口鮑魚, 脆皮素鵝Appetizer SymphonyBarbecued Iberico Pork Fillet, Chilled Abalone, SakeCrispy Bean Curd Sheet, Spiced Salt以黑豚肉作叉燒已成了近年趨勢,肉質鬆軟有嚼口是必然的,邊位帶少許焦香,可惜欠一碗白飯。鮑魚柔韌有彈性,淡淡的酒香令人增添食慾感。素鵝毫不油膩又有微脆口感。花膠菜膽螺頭湯Double - boiled Fish Maw Soup, Sea Whelk, Vegetable火喉十足,螺頭的味道都溶入湯裡,湯色清澈而醇厚。金湯白玉星班球Simmered Spotted Grouper Fillet, Turnip, Pumpkin Purée蒸得啱啱好,魚肉細緻嫩滑又無骨,甜美的南瓜湯汁令班片味道更豐富。懷舊荔茸香酥鴨Deep-Fried T
蜜汁黑豚肉叉燒, 清酒一口鮑魚, 脆皮素鵝

Appetizer Symphony

鮑魚柔韌有彈性,淡淡的酒香令人增添食慾感。
素鵝毫不油膩又有微脆口感。
花膠菜膽螺頭湯

火喉十足,螺頭的味道都溶入湯裡,湯色清澈而醇厚。

懷舊荔茸香酥鴨

Deep-Fried Taro Puff, Duck Meat

簡單不花巧,芋茸與鴨肉是天作之合,外層炸至酥香,有水準。
野菌釀北海道南瓜盅

Braised Hokkaido Pumpkin, Mushroom, Carrot, Pine Nut,
Vegetable, Walnuts, Vegetables

以迷你北海道南瓜仔挖空焗好,放入炒雜菌、甘筍及崧子仁,口感有層次,最重要係夠健康。
瑤柱蛋白炒飯

Fried Rice, Conpoy, Egg White

小小的一碗份量恰好,飯粒乾身,炸過的瑤柱絲同菜頭粒,令飯粒更添嚼口,好味。
生磨腰果露/香濃芝麻卷

Sweetened Cashnet Soup Steamed Sesame Roll

甜品一式兩款,腰果露幽香甜滑;芝麻卷帶來滿滿的兒時回憶。

2024-01-30 250 瀏覽
門口大桃花打卡位最近牡丹軒換上賀年點心,帶到過年氣氛,亦比上次有更多新點心。雖然點心都係萬變不離其宗,但好幾款點心都加入新元素,有份新鮮感,睇得出廚師既心思。紅菜頭蝦餃,對紅菜頭健康食物冇大興趣,但蝦餃有肉汁,一d 都唔乾,亦都冇紅菜頭既青菜味。新年見到的確幾開心。自家製蘿蔔糕本來有3件既,但一上枱太香,相機未黎得切先食。食到有蘿蔔絲,唔係全部粉。口感夠實唔太硬亦唔會散🤤 大推 佢地有年糕蘿蔔糕買,可惜冇得試食鍋貼同牛栢葉都好味,XO醬好香,唔會辣唯一美中不足係個菠蘿包賣相可愛,有別於傳統菠蘿包,面頭朱古力皮亦好香濃。但中間奶黃有d 乾。朱古力配奶黃有種奇妙感覺,好似唔夾但又幾好食。

門口大桃花打卡位
新點心

紅菜頭蝦餃

新年見到的確幾開心。

自家製蘿蔔糕
自家製蘿蔔糕
本來有3件既,但一上枱太香,相機未黎得切先食。
食到有蘿蔔絲,唔係全部粉。口感夠實唔太硬亦唔會散🤤 大推

佢地有年糕蘿蔔糕買,可惜冇得試食
賽螃蟹鍋貼

XO醬牛柏葉

鍋貼同牛栢葉都好味,XO醬好香,唔會辣
唯一美中不足係個菠蘿包

菠蘿奶黃包

菠蘿奶皇包
新點心
  • 自家製蘿蔔糕
2024-01-22 225 瀏覽
某週日離開大嶼山聖母神樂院之後,與同學仔兼教友由神樂院行過來愉景灣。表姑媽鎖定目標,要來牡丹軒飲茶。沿途有傾有講,以龜速行了約50分鐘才到目的地。有兩年沒來過愉景灣,記得上次在一家西班牙餐廳吃的乳豬不太像樣。* * *甫坐下同學仔要了壺菊花,表姑媽幾十年飲茶經驗,未試過在餐廳點菊花茶。同樣地同學仔幾十年飲茶經驗也未遇過等位時,已揀定喝甚麼酒的人。餐廳樓底高座位闊落不容易聽到隔籬枱在說什麼,又或者餐廳客人較斯文。點心中表姑媽最愛燒賣,同學仔喜歡叉燒包,結果兩者也沒有吃,吃了總廚推介的以下幾款:XO醬煎腸粉腸粉煎得脆卜卜,XO醬微辣,對表姑媽來說,勁辣也無拘。春風得意腸脆卜卜的不是油炸鬼,是米網繼續熱氣金網蟹肉卷送啤酒一流,配上菊花茶同樣可以清熱解毒。少吃菜的表姑媽,來了一客豆苗。叉燒燒腩仔拼盤自家調芥辣醬最後出場的兩個甜品左手面的新鮮芒果醬加雙皮奶,有吃Greek Yoghurt的感覺。用十勝紅豆做的紅豆糕,好一件固體紅豆沙。上面及底部以椰汁糕夾住,身為椰子控的表姑媽,或者椰汁糕獨當一面更佳。表姑媽還是覺得紅豆跟綠茶本應是一對。木 + 銅在餐廳隨處可見加上藍調的餐具及座椅氣氛和諧。表姑媽
某週日離開大嶼山聖母神樂院之後,
與同學仔兼教友由神樂院行過來愉景灣。

表姑媽鎖定目標,
要來牡丹軒飲茶。
沿途有傾有講,
以龜速行了約50分鐘才到目的地。

有兩年沒來過愉景灣,
記得上次在一家西班牙餐廳吃的乳豬不太像樣。

* * *

甫坐下同學仔要了壺菊花,
表姑媽幾十年飲茶經驗,
未試過在餐廳點菊花茶。

同樣地同學仔幾十年飲茶經驗也未遇過等位時,
已揀定喝甚麼酒的人。
餐廳樓底高
座位闊落
不容易聽到隔籬枱在說什麼,
又或者餐廳客人較斯文。
點心中表姑媽最愛燒賣,
同學仔喜歡叉燒包,

XO醬微辣,
對表姑媽來說,
勁辣也無拘。
春風得意腸

脆卜卜的不是油炸鬼,
是米網
繼續熱氣

金網蟹肉卷
送啤酒一流,
配上菊花茶同樣可以清熱解毒。
少吃菜的表姑媽,
來了一客豆苗。
叉燒燒腩仔拼盤
自家調芥辣醬
最後出場的兩個甜品

左手面的新鮮芒果醬加雙皮奶,
有吃Greek Yoghurt的感覺。

用十勝紅豆做的紅豆糕,
好一件固體紅豆沙。

上面及底部以椰汁糕夾住,
身為椰子控的表姑媽,
或者椰汁糕獨當一面更佳。

表姑媽還是覺得紅豆跟綠茶本應是一對。
木 + 銅
在餐廳隨處可見
加上藍調的餐具及座椅
氣氛和諧。

表姑媽只懂:
金生水,水生木,木生火,火生土,土生金
金克木,木克土,土克水,水克火,火克金

藍屬木吧?
原來連廁所都見到木 +銅
吃飽飽之後坐船離開愉景灣,
原來今時今日船票是46蚊一位。
20多分鐘回到中環,
竟然掛念芒果雙皮奶。

念念不忘,
必有迴響。

愉景灣看來只得一間中菜廳,
下次舍妹回港的話,
再來試下馬拉糕,
表姑媽亦會試燒賣及小籠包。
2024-01-14
  • XO醬煎腸粉
2024-01-20 156 瀏覽
Great Chinese restaurant, worth to come even you are not from DB. We come here regularly for the past 2 years, mostly for lunch. During weekday no problem to walk in , in the first hour at least. Weekends and Public Holidays better book ahead, otherwise wait at least 30-45minutes for the table of 2-4 ppl. Book better via phone call, email 📧 might be not answered, unfortunately can't book via Google 😕. Service is great 👍 👌 in all three languages, food is delicious 😋, quality is consistent over

Service is great 👍 👌 in all three languages, food is delicious 😋, quality is consistent over the years.

Beautiful interior 👌 😍.

Highly Recommended.
2024-01-15 67 瀏覽
朋友帶路到愉景灣牡丹軒飲茶,中環碼頭坐船大約30分鐘,都唔係想像中咁遠。出發前 search 過餐廳好似幾靚,去到果然冇失望。 樓底好高,3面落地玻璃,相信香港地都冇乜地方可以有呢種設計。點心賣相好精緻,除左傳統蝦餃燒賣,都有d 新穎點心。。服務員態度好好,會定時黎加下水收下碟。可能係平日,人流唔算多,但服務員建議假期都係訂左位先會好d 。餐廳整體感覺良好,環境一流。果然要親身體驗過先知真假,並唔係咁惡劣。下次會去試晚飯,相信都有水準。

點心賣相好精緻,除左傳統蝦餃燒賣,都有d 新穎點心。
點心

春風得意腸

服務員態度好好,會定時黎加下水收下碟。

古法馬拉糕
2024-01-15
點心
  • 春風得意腸
2023-12-10 174 瀏覽
價格不對比的乾炒牛河細碟又鹹'蝦餃肥肉多皮厚,'乳鴿,又乾又瘦.唯一可取菠蘿咕嚕肉做得唔錯'位於遊客區嘅地方點解會做到啲食品甘差,單扣環境靚係靠唔住,下次仲敢幫襯咩!
平日覺得愉景灣是老外的地方,原來現在人口分佈已經是中外參半,更有一家水準高的中餐廳名為「牡丹軒中菜廳」,走中高檔路線,位於碼頭旁的商場內。佈置高雅如高級會所,菜餚賣相吸引,烹調拿捏準確,調味恰到好處,看得出是心機之作,價錢合理,值得推薦!朋友預先訂了私人房及精緻菜式。牡丹薈萃蜜汁黑豚肉叉燒、清酒一口鮑魚、脆皮素鵝叉燒肥瘦參半是最理想的部位,蜜味適中,肉質鬆化;我很喜歡以叉燒作開胃前菜,因為亦甜亦鹹的味道總令人開心。脆皮素鵝層次夠多,咀嚼起來頗有咬口疑似肉。鮑魚已經一分為二,入口透出清清的酒香。花膠菜膽螺頭湯足料老火湯,膠質豐富,花膠軟透螺頭甜。金湯白玉星班球以南瓜熬湯優點多,色澤金黃亮麗吸引,味道甜美,而且健康有營。兩塊班片之下更有一塊冬瓜,已經煮至通透,入口即化,吸收了南瓜湯味道好,亦替班球提味。整體清甜味佳,這個組合有心思。懷舊茘蓉香酥鴨經典懷舊菜,非常多工序,外層是脆口酥香的香滑芋泥,底層是已起骨的鴨肉,難得回味。野菌釀北海道南瓜盅很喜歡這個造型,色澤金黃,更刻上哈囉喂標誌。北海道南瓜更甜美,混合惹菌雜菜,味道清爽。瑤柱蛋白炒飯炒得唔錯,米飯粒粒分明,每粒皆沾上些蛋白,面頭的瑤柱
野菌釀北海道南瓜盅
朋友預先訂了私人房及精緻菜式。
牡丹薈萃
蜜汁黑豚肉叉燒
脆皮素鵝層次夠多,咀嚼起來頗有咬口疑似肉。
脆皮素鵝
鮑魚已經一分為二,入口透出清清的酒香。
清酒一口鮑魚
花膠菜膽螺頭湯
足料老火湯,膠質豐富,花膠軟透螺頭甜。
金湯白玉星班球
整體清甜味佳,這個組合有心思。
野菌釀北海道南瓜盅
很喜歡這個造型,色澤金黃,更刻上哈囉喂標誌。
野菌釀北海道南瓜盅
北海道南瓜更甜美,混合惹菌雜菜,味道清爽。
瑤柱蛋白炒飯
炒得唔錯,米飯粒粒分明,每粒皆沾上些蛋白,面頭的瑤柱絲成功提味。
香滑芝麻卷
香滑芝麻卷
生磨腰果露
生磨腰果露
一年一度萬聖節,愉景灣街有特別活動,今年的歐陸風市集,佈置得如南瓜森林,歡迎小朋友及寵物同行。奈何當晚下雨,我們飯後經過未能盡情打卡!

2023-10-18
2023-09-30 467 瀏覽
中秋翌日假期一家人去愉景灣玩,來此餐廳用膳,見預約已滿無法用取號機,諗住問下餐廳職員可否walk in排隊等位。誰知有個類似經理的人走過路過就是故意錯過,我們一行六人在門口見到佢就叫「唔該,唔該」,佢完全無視我地,不斷叫佢,佢都係眼尾都冇望一下。我起初以為自己太斯文細聲佢聽唔到,提高音量叫左幾次佢依然無視我,繼續行過都唔理我。到最後我好大聲好惡咁叫左聲「唔該!」,佢先望過黎,問咩事。我地表明想排隊等位得唔得,佢先招呼我地入去。咁嘅服務質素,就算環境幾靚,食物幾高質,都食得唔開心囉。我地第一次去愉景灣,亦冇睇咩食評介紹,純粹路過walk in食飯。家人又係外國黎香港。估唔到呢度d服務咁差。
2023-09-29 399 瀏覽
什麼是不能再差的體驗?你只能在丹桂軒享受。中秋時節,明白堂食很繁忙,所以用Takeaway,餐廳侍應同我講,今晚只能係按 set menu,六點已經order,order嘅時候已經同我講需時30分鐘,結果60分鐘後都仍然未準備好,我問餐廳經理究竟仲要幾耐時間先可以有外賣,餐廳同事同我講「我哋確定唔到,因為唔知廚房要煮幾耐」,呢啲係乜嘢嘅服務態度?我真係接受唔到,所以只係要求退款自己再去第二間餐廳買個外賣,其實你做唔到外賣,你可以拒絕接受外賣,要個客人等60分鐘,呢個絕對唔係正常嘅做法。丹桂軒,你呢種服務態度,我決定擺買你。
什麼是不能再差的體驗?你只能在丹桂軒享受。

丹桂軒,你呢種服務態度,我決定擺買你。
2023-08-28 516 瀏覽
昨日帶媽咪去飲茶,她聽到要去愉景灣時就問為何去那麼遠?哎呀....  當行下啦... 而且這間酒樓口碑好像不錯....我地點了三個同款的餐一口鮑魚酥鮑魚下面全是乾瑤柱,香氣四溢,味道很好蝦餃不過不失蟹肉卷非常脆口,里面啖啖蟹肉花膠雞絲瑤柱羹非常足料,羹里面真的有花膠黃金大蝦球用咸蛋王去炸,味道好好西班牙豚肉叉燒炒飯炒飯粒粒都很乾身,好有水準楊枝甘露有很多材料加上芒果好香,超級美味我地三個人都吃得好滿足,這次之行一點也不白費
昨日帶媽咪去飲茶,她聽到要去愉景灣時就問為何去那麼遠?

我地點了三個同款的餐

一口鮑魚酥
鮑魚下面全是乾瑤柱,香氣四溢,味道很好

蝦餃
不過不失

蟹肉卷
非常脆口,里面啖啖蟹肉
花膠雞絲瑤柱羹
非常足料,羹里面真的有花膠
黃金大蝦球
用咸蛋王去炸,味道好好
西班牙豚肉叉燒炒飯
炒飯粒粒都很乾身,好有水準
楊枝甘露
有很多材料加上芒果好香,超級美味
我地三個人都吃得好滿足,這次之行一點也不白費
2023-08-27
2023-08-23 352 瀏覽
牡丹軒中菜廳愉景灣愉景灣愉景廣場1樓,個大天花好靚,採光一流,感覺好開揚,好舒服。好特別係d菜具係比較西式 配合番愉景灣個vibesss我同友分叫了個點心做前菜,開開胃: ) 3款點心都好出名好美味~  主菜叫左乾炒安格斯牛河,上菜時已經聞到勁香,食落口時更令我驚豔不已。牛肉切割得均勻鮮嫩,與寬薄的河粉巧妙融合,帶來層次豐富的口感。炒勻的醬汁將所有風味融合,牛肉的濃郁與河粉的輕盈在嘴中交織,讓人回味無窮。

好特別係d菜具係比較西式
配合番愉景灣個vibesss

乾炒安格斯牛河

2023-08-12
2023-07-05 620 瀏覽
過來愉景灣酒店staycation,晚市路過隨意找一間餐廳進去,想不到充滿了驚喜;環境優美,服務優良👍叫了幾個小菜亦非常有驚喜,食得到師傅是比較有心去做:)琵琶豆腐所有調配很完美,南瓜的汁醬與豆腐很夾;霜降牛柳粒做到外面熟,入邊還是半山熟的狀態,很好吃;冬瓜盅就配料很足,但略嫌味道較清淡;希望餐廳見到,好好珍惜及讚賞這些師傅,確實現在出外面食嘢很難找到好吃的餐廳了😮‍💨一定會有下次,希望下次再來水準仍然保持到💪🏻有機會也想來試試午市的飲茶😋

2023-06-13 589 瀏覽
📍牡丹軒中菜廳愉景灣愉景灣愉景廣場1樓153A號舖第一次來到這間中菜廳,一踏進門口已比人感覺好開揚,好舒服。特別欣賞中菜廳嘅天花,個天花好靚呀,採光一流,成個廳感覺好寬敞。絕對值得去品嚐一下。枱同枱有距離,好有足夠空間感,坐椅坐得舒服。由於坐得實在太舒服,叫咗多個點心慢慢嘆包括蝦餃,燒賣,鮑汁雞腳,排骨,叉燒餐包,燒腩仔。當然啦,有咁嘅環境,點心嘅價錢都有返咁上下啦,不過又不是經常去,絕對值得一試嘅😍。
📍牡丹軒中菜廳
愉景灣愉景灣愉景廣場1樓153A號舖

枱同枱有距離,好有足夠空間感,坐椅坐得舒服。

2023-04-30 824 瀏覽
嚟到愉景灣,路過愉景廣場,見到開咗無耐嘅高級中餐廳牡丹軒👀原來主打粵菜同點心,就入嚟飲個靚茶先😚 一入餐廳見到環境相當闊落,落地玻璃更可飽覽大嶼山嘅靚景,邊飲茶邊嘆靚景係幾少有嘅❤️💡芹香百花紅米脆腸紅色嘅腸粉真係第一次見‼️原來係由紅米粉漿整成🙇🏻腸粉包住芹菜同埋蝦膠,配上甜豉油麻醬及甜醬食,口感非常豐富👏💡手袋千絲酥迷你手袋外形嘅千絲酥內餡外皮乾身酥脆,一啲都唔油膩,入面包住香濃牛肉餡,一啖一個好滋味嘅呢✨💡蒜香蝦春捲雖然係炸物但係一啲都唔油膩, 春捲炸至金黃色熱辣辣上檯,一咬入口個皮脆卜卜,淡淡哋嘅蒜味為蝦肉帶來畫龍點晴嘅效果😆💡松茸綿花雞面頭真係有松茸🙋 底層嘅魚肚蒸出棉花糖般鬆軟嘅口感真係唔簡單,魚肚吸滿吸水及食材嘅精華,加上滑溜嘅雞肉,份外滿足~💡蹄香鮮蝦餃蝦餃水晶皮晶瑩剔透,皮薄得嚟唔易爛,好有韌性🤭餡料混合咗蝦肉同爽脆馬蹄,帶來豐富味覺體驗,成粒蝦餃放入口大大大滿足🤪
💡芹香百花紅米脆腸
💡手袋千絲酥