2020-07-25 2 瀏覽
今天晚上朋友話要帶我食好野,今次黎到棉登徑,一間以簡約裝修為主烤肉店。進到店內完全不覺得自己去了烤肉店,一點烤肉的味道也沒有,證明餐廳抽風系統十分好。一座下店員便奉上韓式小食,辣青瓜、芽菜和海澡。餐廳有不同的套餐,也有單點的可以選擇。乳酸梳打特飲,味道酸酸甜甜,夠哂開胃。台灣鱔魚,平時係出面食串燒,食人地燒既鱔魚就多,今次第一次自己燒,又沒有想像中咁難。店員提示我們要用上附設的醬汁塗勻魚身,這樣會冇咁容易黏著。魚肉爽口彈牙,沒有太大的魚骨,醬汁帶有甜味,帶起魚的鮮味。美國Prime醫油牛肋骨,呢款牛肋骨肉質鬆軟,用上韓國的醬油醃製,食落好有韓國風味。石鍋拌飯,好耐冇食過石鍋飯啦,中意就係食佢熱辣辣的感覺和有飯焦!店員會詢問是否需要幫忙分飯,但係我地想自己拌飯,所以就決定自行分配。店員給予辣醬,把蛋黃和辣醬跟飯拌好,由於不會太遲搞拌,所以飯焦剛剛好,不會太多。拌飯有雞肉、辣青瓜、芽菜、蘿蔔絲等,食落每啖飯都非常有口感,而辣醬並不是很辣。食物跟環境都不錯,有機會會再黎。
一座下店員便奉上韓式小食,辣青瓜、芽菜和海澡。

餐廳有不同的套餐,也有單點的可以選擇。
乳酸梳打特飲,味道酸酸甜甜,夠哂開胃。

食物跟環境都不錯,有機會會再黎。

2020-07-02 412 瀏覽
好友快將移居外地,本來相約好一起吃頓晚飯為他踐行,怎料友人突然有事要辦,所以只好改吃午餐。知道友人愛吃牛,所以特意選了這間位於棉登徑的「牛魔 Yakiniku More」。餐廳裝潢很有格調,以「簡約而不簡單」為主題,打造出舒適型格兼備的用餐空間。至於店內最令人矚目的地方,當然是牆身上那幅來自法國藝術家的「鐵扇公主」壁畫,將現代的簡約風格與法國街頭藝術兩者合而為一。餐廳主打日韓燒,初頭還以為店子只有烤肉供應,原來午市有日式丼飯、鹽燒鯖魚餐、牛魔石鍋飯等提供。我點咗鹽燒鯖魚餐 ($85)  而友人就揀咗安格斯特選牛肉眼丼飯餐 ($125)。點完餐後,店員隨即為我倆送上跟餐的特選餐湯、牛魔雜菜沙律同三款前菜。牛骨湯非常好喝,蘿蔔多汁又無渣,味道相當清甜。雜菜沙律分量亦絕不欺場,碟上堆滿了生菜、青瓜和粟米。生菜新鮮爽脆,入口散發出鮮甜菜味 ,與胡麻醬拌勻同吃,令人食欲大增。前菜有大豆芽、醃青瓜同中華沙律,中華沙律凍凍地,入口清涼爽翠,食落還帶點芝麻香。安格斯特選牛肉眼丼飯:碗丼飯分量唔算好大,不過個賣相就勁吸引,牛肉鋪滿整個飯。牛肉外層焦香帶點脆口,肉汁完全被封鎖,肉質幼嫩又有牛味,入口鮮甜富

安格斯特選牛肉眼丼飯:碗丼飯分量唔算好大,不過個賣相就勁吸引,牛肉鋪滿整個飯。牛肉外層焦香帶點脆口,肉汁完全被封鎖,肉質幼嫩又有牛味,入口鮮甜富嚼勁,加上塊塊厚度十足,吃得人滿嘴肉香。
另外呢客鹽燒鯖魚餐,味道亦很不錯,燒過的鯖魚,皮脆帶鹹味,魚肉油分豐富,肉質厚實,火候同時間都控制得剛剛好,脂肪豐盈,魚肉可口多汁,配跟餐的米飯吃,夠飽肚又滋味。
食完午餐想喝點飲品,見幾款特飲都好有特色,一於每人揀番杯。選了乳酸梳打特飲 (+$15)  和鳳梨梳打特飲 (+$15),兩款味道都唔錯,入口酸酸甜甜,好醒胃,超消暑,啱曬夏天飲!
2020-06-25 740 瀏覽
近年幫襯過無數次既烤肉店---牛魔, 質素依然keep住高質, 推介過唔少朋友食過都讚口不絕。自肺炎疫症係香港漸漸緩和後, 終於放心約朋友出街食飯gathering。太耐冇食過烤肉, 今晚又選擇了"牛魔"。平日晚7點未見人流, 但在8點左右, 餐廳內已經全場爆滿。今晚有備而黎, 提早book位坐到吧檯, 烤肉都會有專人協助。入座後, 先送上三款前菜, 前菜可無限添加【豆腐沙拉配芝麻汁】HK$68幾粒幼滑豆腐粒上, 加上青瓜絲, 混入左芝麻醬, 凍食, 配搭簡單又清新。  【美國Prime牛肋骨】HK$198每次黎都定必order, 亦係餐廳最具人氣之一, 牛肋骨卷住上檯, 灘開長長的, 牛肋骨醃得超入味, 而且好林, 味道甜甜地, 牛味濃郁, 唔洗再額外調味, 已經好正! 不愧為招牌菜。【石鍋拌飯】HK$110熱辣辣上檯, 配料整齊佈面, 加入辣醬再攪拌, 飯質好濕, 少少辣幾惹味, 不過今次就唔太多脆卜卜飯焦, 夾集青瓜片、芽菜、蘿蔔絲, 層次豐富, 但肉份量較少, 整體入口, 唔太食到肉香。【鳳梨梳打特飲】HK$48餐廳自調飲品, 以濃郁菠蘿濃劑沖調, 好夠汽, 甜甜地, 冰凍解渴

入座後, 先送上三款前菜, 前菜可無限添加

【豆腐沙拉配芝麻汁】HK$68
豆腐沙拉配芝麻汁

【美國Prime牛肋骨】HK$198

【石鍋拌飯】HK$110
石鍋拌飯

【鳳梨梳打特飲】HK$48
餐廳自調飲品, 以濃郁菠蘿濃劑沖調, 好夠汽, 甜甜地, 冰凍解渴, 配有少少蒟蒻增加口感。
鳳梨梳打特飲
2020-06-24
豆腐沙拉配芝麻汁
鳳梨梳打特飲
2020-06-21 731 瀏覽
疫情持續,即使在這炎炎夏日都沒有絲毫減退的跡象。一個平凡的晚上,男友告知預訂了餐廳。在這些日子,還需要事先作電話預約,可見餐廳的受歡迎程度。來到尖沙咀,原來是主打燒肉的「牛魔」,食物質素之高,早已略聞一二。「牛魔」有點特別,於食物方面,它較為偏向韓式燒烤,有前菜小碟、石鍋飯等等。飲品卻大都是日本啤酒或清酒。食材上也不分南北,美國牛小排、日本帆立貝、澳洲和牛,反正好吃的都被囊括。作為燒肉店,卻沒有惱人的油煙,環境什至挺舒適的。先上來的是鳥肶肉醬油($95)。起初只是打算嚐試一下不同的肉類,沒想過醬油腌製的雞髀肉也如此美味。啖啖肉之餘,肉質鮮嫩可口,把雞皮燒得香脆,更見香口。美國prime醬油牛肋骨($198/2件),份量比想像中多。牛肋骨肉的兩面燒至微焦,把肉汁都鎖在裡面,豐富甘香,讓人忍不住一口又一口的接著吃。牛肋骨腌得剛剛好,帶甜味的醬汁,蘸上wasabi同吃,意外的美味,配搭恰到好處。日本特級帆立貝($118/4隻),肥美多汁,輕輕一燒,醬油味道剛好帶出帆立貝的鮮味。櫻花蝦粟米餃子($65),餃子上鋪滿櫻花蝦,毫不吝嗇。餃子炸得香脆,蘸上加有洋蔥粒的醬汁同吃,別有風味。原先擔心不夠

原先擔心不夠飽足,多叫了一個牛肉石鍋拌飯($110),沒想到全部食物的份量既多而味美。簡單的石鍋飯,用料比一般餐廳多,食材新鮮 同樣是單純的美味。

香港的燒肉店能有如此質素確實不多,對每樣食材的處理恰到好處,呈現出各自最完美的一面。作為情人之間的拍拖地點或同事好友的熱鬧聚會之地亦十分合適。
  • 美國PRIME醬油牛肋骨
2020-05-24 2776 瀏覽
今日難得出尖沙咀,同朋友揀左人流較少的餐廳,好好獎勵自己,同朋友聚一聚,因為燒肉可慢慢燒,同朋友傾耐一點都可以,而且呢度環境夠寛闊,抽氣做得好,燒完肉個身都無味,服務亦細心有禮。估唔到lunch都可以豪華地燒牛肉,原本諗住點熟食套餐,但見到可以自己燒肉,所以直接落單,有2款揀,我地喜歡食牛,所以揀Set A, 而另一款有牛雞豬就Set B。除左二人套餐,仲有8款午市套餐,都有齊牛、豬、雞……以供選擇,仲有前菜泡菜、湯同飯,都好豐富,價錢$85-125。我地點左燒肉,所以點埋飲品,降降溫之餘,仲可清爽油膩感。牛魔古法漬泡菜及前菜,全部都好爽脆,大豆芽有麻油香,青瓜微辣開胃,海草味道也可以。牛魔雜菜沙律份量幾多,雖然都係生菜、青瓜、粟米,但配個沙律醬好好味,沙律也可以消膩。最正係個自家制特選餐湯,係濃而不膩的牛骨湯,仲有清甜無筋白蘿蔔片,超級好飲。燒肉套餐有美國Prime牛肋骨、黑椒鹽花牛肋肉、和牛牛五花。我地先燒牛五花同黑椒牛肋肉,各有5片,厚薄大小適中,火力剛好,所以好易燒,而且燒時已吸走油煙,好讚。黑椒鹽花牛肋肉,牛肉味道濃郁,較有口感,肉質較彈好好咬,經黑椒同鹽調味,就咁食已經好正

我地點左燒肉,所以點埋飲品,降降溫之餘,仲可清爽油膩感。

Set A 午市二人套餐

黑椒鹽花牛肋肉,牛肉味道濃郁,較有口感,肉質較彈好好咬,經黑椒同鹽調味,就咁食已經好正。

和牛牛五花,肉質超嫩腍,油脂豐富,滿口牛油香,配飯一流。也可以配芥末同食,減膩感又有微微刺激,好好味。

美國Prime牛肋骨,好大卷,要攤開黎燒,之後剪細塊燒香。

燒得好靚,油光好吸引,呢款口感係牛五花同牛肋肉之間,Prime級果然好味d,有牛五花的油香,也有牛肋肉的爽彈咬口,味道同口感都更豐富同有層次。

燒肉不可少的梳打特飲,我地的巨峰梳打特飲和鳳梨梳打特飲都夠哂大杯,有椰果粒增加咬口,梳打好有氣,飲落夠冰夠清爽。
2020-05-17
4天前 3 瀏覽
一般不是很喜歡吃飯做bar檯,但牛魔這邊坐得舒適也可以看到open kitchen狀況,還有店員幫我們燒肉呢,太享受了吧!燒肉一定要點美國Prime醬油牛肋骨(二件 $198)醬油鮮甜,烤得軟腍牛肉味濃。既然來到,奢華一點要了A4和牛牛肩肉薄切配蘋果條(一片 $195),油脂分布平均,輕輕一燒,差不多好的時候包上蘋果,非常好吃。甚少燒肉吃雞肉,但這個鳥肶肉醬油 ($95)燒得金黃,保持了雞肉鮮嫩juicy,還是大廚弄得有水準呢!不夠飽有很多選擇。泡菜豚肉煎餅 ($75)煎得香脆又惹味,不會太辣。石鍋伴飯($110)店員拿來之後會問要不要幫我們拌好,辣醬是他們自家調製,整體夠辣夠惹味。好想可以快點再去!

好想可以快點再去!
2020-07-26 16 瀏覽
15/7限聚令收緊前,最後衝剌,友人就推薦左係尖沙咀嘅燒肉店,牛魔。八點鐘準時到達,入到去見到座無虛席,好彩朋友有訂位。前菜叫左豆腐沙律,味道幾好,唔膩,幾開胃。第二道,野原燒,係薄切和牛沾豉油加蛋黃。好正!好正!好正!和牛同豉油同生蛋黃真係絕配。第三道,龍蝦尾,不錯!鮮甜,淡淡肉,慢燒可以令到龍蝦肉唔會overcooked。第四道,和牛拼盤。個人誠意推介嗰塊唔知M幾澳洲牛ribeye, 燒到四成熟,嫩得黎又有牛味,好味。最後主食係 海膽伴飯。啲飯唔知落左啲嘢油伴過好香,加埋海膽真係唔錯。唉,宜加每日一百單唔知幾時可以再夜晚同朋友出街食飯

八點鐘準時到達,入到去見到座無虛席,好彩朋友有訂位。

前菜叫左豆腐沙律,味道幾好,唔膩,幾開胃。

唉,宜加每日一百單唔知幾時可以再夜晚同朋友出街食飯
2020-07-13
  • A4牛魔野原燒(和牛薄切配月見汁沾蛋)
  • 老饕澳洲M7和牛肉眼扒
2020-07-25 17 瀏覽
牛魔燒肉正就唔洗講, 一直都想泥試下lunch, 兩點鐘依d時間就最好, 唔洗等位。lunch set除左二人燒肉餐, 都有好多款丼飯定食, 一落好單店員已經放低每人三款前菜, 牛骨海帶湯同粟米生菜沙律, 可以開住胃等主菜!  牛骨海帶湯幾特別, 幾清甜。安格斯牛肉眼丼飯牛肉眼份量多,牛香濃郁, 而且厚身得黎口感軟嫩, 唔會overcook, 食落好滿足! 飯就加左燒汁, 撈埋紫菜碎黎食更好味。烤醬汁牛肉飯醬汁牛肉用鐵板上,  keep住熱辣辣! 依款牛就比牛肉眼有咬口d彈牙d, 但牛味一樣香濃, 加上燒汁味道香濃唔會太咸, 牛肉變得更惹味,  仲有洋蔥墊底,  送飯一流!乳酸梳打 柑桔梳打烤肉同啤酒or梳打真係絕配, 晏晝唔飲酒揀左兩款梳打, 又爽又唔會太甜, 而且仲有椰果係底, 咬下咬下好過癮。Lunch一樣食到靚質素烤肉, 又包哂前菜, 湯, 沙律同飲品, 好豐富好飽, 抵食!

安格斯牛肉眼丼飯

烤醬汁牛肉飯

乳酸梳打 柑桔梳打

2020-07-19 11 瀏覽
好耐好耐冇過海,咁難得去到尖沙咀想happy下,梗係獎勵下自己同老公,食餐 happy d既happy下喇。尖沙咀原來都有唔少店舖已經關門了,好可惜。而人流都比以前少左好多,但呢間居然要排隊。。。一入到去度體溫後已安排好入座,幸好我們係窗口邊,枱面比較疏。我地一行三人點了可以坐六個人枱,我地點了慢煮牛肋骨,老公很開心,因為啖啖肉岩哂佢食,仲有冇量前菜。唔知係疫情所以咁抵定平時都咁平,希望疫情過後可以更舒適更放咁再食多次。

2020-07-17 15 瀏覽
係限堂食令之前同朋友聚一聚,今次去到尖沙咀食個韓國烤肉,佢款式唔算多,但每一種類都會d咁,岩哂一班人或朋友聚餐一坐低就會上3道小菜,酸酸甜甜幾開胃,仲有牛肥膏係用黎烤肉,記得唔好食呀天氣咁熱,叫個沙律清一清新下先,同開下胃,就點左麻醬豆腐沙律沙律好香豆味,個豆腐味幾出,加埋麻醬好清新開胃先黎左佢個招牌-美國Prime牛肋骨鬆開後放落網到燒,每邊燒下分半鐘,燒到兩邊微微焦香,肉汁封哂入邊食落好嫩滑,仲有濃郁既牛味,醬油入哂d牛肋骨到,甜甜地好入味,配埋啤酒真係一大爽事仲可以試下點埋wasbi食,又另一番風味,幾有意外,冇咁膩又可以刺激下未夠喉就叫多個鳥肶肉醬油個汁一樣醃到好入味,食落好嫩口啖啖肉,雞皮燒到甘香,更加香口韓國菜點少得食煎餅,煎得香脆,仲有好多海鮮同香蔥,食落香口同有口感,配埋醬汁更開胃最後當然叫個湯-辣豆腐海鮮湯個湯辣辣地好鮮甜,送埋飯一流入邊仲有好多海鮮同豆腐,蝦都一大隻,好足料總括而言:未去到韓國前,都可以黎呢到一嘗韓國夢,食個好正既烤肉,歎杯啤酒,爽一爽,係尖沙咀食高級烤肉,價錢合理

前菜

沙律好香豆味,個豆腐味幾出,加埋麻醬好清新開胃

豆腐麻醬沙律

先黎左佢個招牌-美國Prime牛肋骨

美國Prime 牛肋骨

Hoegaarden

未夠喉就叫多個鳥肶肉醬油

鳥肶肉醬油

香蔥海鮮煎餅

最後當然叫個湯-辣豆腐海鮮湯
個湯辣辣地好鮮甜,送埋飯一流
入邊仲有好多海鮮同豆腐,蝦都一大隻,好足料

辣豆腐海鮮湯

香蔥海鮮煎餅
辣豆腐海鮮湯
  • 美國Prime牛肋骨
2020-07-15 11 瀏覽
想起很久沒有吃過燒烤,今晚放工後便約了朋友大吃一餐。找到這家在尖沙咀的牛魔,主打無油煙味的日式燒肉,提早打電話訂座留位。餐廳環境裝修簡約有格調,座位舒適寬落,是聚會聊天的好地方。Short Rib (Marinated)牛肋排醃得很入味,軟稔香甜,鹹度適中。肉質彈牙爽滑,油脂比例較低,燒得香脆可口,惹味滑溜。Soy Marinated Chicken雞肉鮮甜嫩滑,多汁而美味,醬汁味道突出,和雞肉的鮮味很搭配。燒得皮脆肉滑,咬下肉汁緩緩流出,不過也要燒得較長時間才熟。King Prawn虎蝦大隻長身,肉質彈牙爽口,鮮甜無比,蝦味濃郁,還有不少的蝦膏,味道惹味濃郁。Corn Dumplings即叫即炸,伴有香脆的櫻花蝦,令香味散發。炸得很香脆可口,內𥚃的肉汁豐富,肉質鮮甜,配有粟米,香甜清新。Hoegaarden Beef Draught啤酒是吃燒肉的好配搭,冰凍可口,清甜解膩, 帶有少許的水果香味,泡沫細膩豐富,酒味香醇。

餐廳環境裝修簡約有格調,座位舒適寬落,是聚會聊天的好地方。

Short Rib (Marinated)

Soy Marinated Chicken

King Prawn

Corn Dumplings

Hoegaarden Beef Draught
啤酒是吃燒肉的好配搭,冰凍可口,清甜解膩
, 帶有少許的水果香味,泡沫細膩豐富,酒味香醇。
2020-07-14 9 瀏覽
已經第二次嚟尖沙咀「牛魔」食韓燒,上次食完,男友大大已經深深愛上,環境舒適,又唔會多油煙,最重要係食味質素超高級。😋首先會先有配菜三小碟,有芽菜,青瓜,中華沙律。最愛芽菜,味道清新得來口感又爽。😋櫻花蝦粟米餃子$65我哋叫左一份小食,有4隻,但分量其實好多,餃子好脆,外層鋪滿櫻花蝦,多到跌曬落碟,真係好似櫻花落滿地的感覺。每隻餃子都好大粒,好足料,超多粟米係入面。😋A4和牛牛肩肉薄切配蘋果條 $195 雖然份量好少,但一入口你就知道佢嘅價值。和牛只燒10秒左右,入口即融,鮮嫩無比,用蘋果條放在和牛裡面捲起來吃,像金菇肥牛一樣。清甜蘋果完全清除肉膩感👍🏻👍🏻👍🏻😭😋鳥肶肉醬油 $95第一次叫雞肉,出奇地鮮嫩好吃。就算煮耐左,都超嫩滑!😋石鍋伴飯Stone Rice Beef $110份量多,材料豐富,有多款蔬菜等。店員好細心撈勻後,幫你分好兩大碗,好入味,底下還有少許飯焦,香脆惹味。Pineapple Soda $48Hoegaarden $65

😋首先會先有配菜三小碟,有芽菜,青瓜,中華沙律。
最愛芽菜,味道清新得來口感又爽。

😋櫻花蝦粟米餃子$65

😋A4和牛牛肩肉薄切配蘋果條 $195

清甜蘋果完全清除肉膩感👍🏻👍🏻👍🏻😭

😋鳥肶肉醬油 $95
第一次叫雞肉,出奇地鮮嫩好吃。
就算煮耐左,都超嫩滑!

😋石鍋伴飯Stone Rice Beef $110

• A4和牛牛肩肉薄切配蘋果條
  • 前菜
  • 豚肉五花腩
2020-07-14 15 瀏覽
好耐冇得去旅行,又好掛住韓國烤肉,今次去到朋友介紹高質既烤肉店一坐低就上左三個小食,有青瓜大豆芽同中華沙律,好開胃,差中不足既竟然冇泡菜天氣熱就叫個豆腐沙律,清清地好開胃,配埋芝麻醬更惹味烤肉當然要叫佢個招牌牛肋骨,醃得岩岩好,牛肉油脂香又帶點甜味,仲要好長好大條燒到微微焦香,唔加醬汁已經好夠味,加少少盬可能令牛肉味更香濃再叫左個鳥肶肉,燒到外皮少少焦香,食落油香又唔太膩,仲好嫩滑烤肉當然要配埋啤酒先夠爽海鮮煎餅煎得好香脆,仲有海鮮同蔥,食落好香口朋友好中意飲湯就叫個泡菜海鮮豆腐湯,一上台都"渣渣"聲, 食落辣辣地,拌飯一齊食更夾埋單都係每個人唔洗400蚊,係尖咀食到咁高質烤肉,抵呀

前菜

天氣熱就叫個豆腐沙律,清清地好開胃,配埋芝麻醬更惹味

豆腐沙律配芝麻醬

雞脾肉醬油