招聘中
$8,500
$5,000
$14,000-$15,000
2019-08-19 1353 瀏覽
今日嚟到尖沙咀棉登徑嘅牛魔,一坐低已經有前菜三碟,有青瓜,芽菜同埋中華沙律,而提供嘅醬汁就有燒肉汁,玫瑰鹽仲有海鹽。夏日炎炎,梗係要叫杯啤酒消下暑先喇,既然食和牛, 就配返日本啤酒SuntoryPremium Malt. 友人就叫咗鳯梨梳打特飲,佢就話菠蘿都幾重,幾好飲。A4和牛沙朗刺身伴海膽和牛刺身嘅質地好軟好滑,不過生牛由於牛味唔會好濃,就咁食就會略嫌單調,配上咗鮮甜嘅海膽正好豐富返個味道,令我覺得呢個組合十分配搭。美國Prime醬油牛肋骨牛肋骨已用醬油醃過,醃得幾甜,入口肉汁豐富,用嚟送飯一流。店員會幫客人燒埋牛肉,不過會燒得比較熟,如果喜歡食生啲嘅朋友記住同店員講聲先喇。A4和牛牛肩肉薄切配蘋果條牛肩肉切得薄,唔洗燒太耐就食得,店員燒到一半就會將蘋果條放上牛肉上面然後捲起,再燒一下之後就食得喇。蘋果條嘅出現正好中和咗和牛嘅油膩,再加上爽脆嘅口感,不錯。泡菜豚肉煎餅煎餅嘅質都幾煙韌,中間的配料亦幾脆口,辣辣地, 都算幾惹味。另外要讚一下呢度嘅抽風系統,食緊嘅時候都唔會聞到好大油煙味,走嘅時候都唔會覺得件衫有燒肉味。
今日嚟到尖沙咀棉登徑嘅牛魔,
一坐低已經有前菜三碟,有青瓜,芽菜同埋中華沙律,
而提供嘅醬汁就有燒肉汁,
玫瑰鹽仲有海鹽。

夏日炎炎,
梗係要叫杯啤酒消下暑先喇,
既然食和牛, 就配返日本啤酒Suntory
Premium Malt. 友人就叫咗鳯梨梳打特飲,
佢就話菠蘿都幾重,
幾好飲。
A4和牛沙朗刺身伴海膽

和牛刺身嘅質地好軟好滑,
不過生牛由於牛味唔會好濃,
就咁食就會略嫌單調,

美國Prime醬油牛肋骨
牛肋骨已用醬油醃過,
醃得幾甜,入口肉汁豐富,
用嚟送飯一流。店員會幫客人燒埋牛肉,
不過會燒得比較熟,
如果喜歡食生啲嘅朋友記住同店員講聲先喇。

牛肩肉切得薄,
唔洗燒太耐就食得,
店員燒到一半就會將蘋果條放上牛肉上面然後捲起,
再燒一下之後就食得喇。蘋果條嘅出現正好中和咗和牛嘅油膩,
再加上爽脆嘅口感,
不錯。

泡菜豚肉煎餅
煎餅嘅質都幾煙韌,
中間的配料亦幾脆口,
辣辣地, 都算幾惹味。

另外要讚一下呢度嘅抽風系統,
食緊嘅時候都唔會聞到好大油煙味,
走嘅時候都唔會覺得件衫有燒肉味。
2019-08-02
紀念日
作為牛魔王,黎呢間牛魔簡直最適合不過。裝修型格,呢度播住輕快既歐美流行曲,但其實係一間日本 x 韓國既燒肉餐廳,淨係睇枱上面既餐具擺設已經知道,有日式筷子,仲有韓國既大頭羹。一坐低已經有前菜三碟,同樣係有韓有日,有芽菜、青瓜仲有中華沙律。前菜模式同好多韓式舖頭一樣係無限添加。咁啱食曬中華沙律之際,店員加左泡菜比我,正啊,淨係前菜已經超豐富喇。餐牌有日本、美國、澳洲既牛任君選擇,我就揀左一款日本牛同一款美國牛。等左五分鐘主菜就黎喇。打完卡之後侍應就幫手燒,首先用一塊牛脂肪掃個爐面,然後就開始燒喇。A4西冷50g($130),西冷薄切。配甜豉油加生蛋做醬。侍應燒一分鐘左右已經食得,到七成熟左右,略嫌熟左少少,不過因為無醃製過,所以依然有好自然既牛味。美國Prime醬油牛肋骨($198),有兩大塊,醃製過既所以基本上唔係點任何醬料已經超夠味。牛肋骨因為厚身好多,所以都要燒3-5分鐘視乎個人喜好,上一塊比較熟,所以今次我特別要求生少少。效果果然非常滿意啊,本身醃得幾甜,肉質幾嫩,咬落夠曬juicy,配飯一流。呢度既白飯係珍珠米($20),粒粒分明架。食左咁多heavy野,梗係飲杯清清地既,呢度
作為牛魔王,黎呢間牛魔簡直最適合不過。

A4西冷50g($130),西冷薄切。
配甜豉油加生蛋做醬。

食左咁多heavy野,梗係飲杯清清地既,呢度除左梳打,仲有熱茶。呢度既熱茶係香片。

食左咁耐都無點聞到油煙味,爐邊既抽油煙系統果然非常唔錯。
2019-08-11
2019-08-09 988 瀏覽
今日又陪女友在附近做facial,之後諗住系棉登徑搵食,見到這間日韓式燒肉店好似唔錯,就入去試試這間餐廳主打美國、日本、澳洲和牛,入到去環境都很好,座位好寬闊,坐得好舒適睇完餐牌,懶得自己燒,就叫咗set lunch服務很好,下單不久就先送上前菜、沙律、餐湯,前菜很韓式有三小碟,分別是芽菜、泡菜和醃青瓜,沙律配芝麻醬,餐湯超好飲,有點似韓式雪濃湯,而且更濃烤醬汁牛肉餐(配白飯及特選餐湯)- 日式烤肉feel,而且牛肉鮮嫩多汁,勁juicy,配合大量洋蔥香氣四溢,更加美味,鐵板上令牛肉能保持到熱度所以更香,更正安格斯特選牛肉眼丼飯餐(配特選餐湯)- 店員話此餐肉眼指定五成熟,半生熟嘅安格斯肉眼扒燒得好靚,肉味很濃再配上滿滿嘅紫菜、炸蒜,口感很好,好有層次,而且飯沾滿了肉汁和燒汁混合而成的汁醬超好味飲品方面我倆也選了梳打特飲,左邊是女友的鳯梨梳打特飲,而右邊是我的金桔梳打特飲鳯梨梳打特飲 - 菠蘿味很重,很濃郁金桔梳打特飲 - 清甜而帶有濃郁的金桔味整體可算是一間高質素餐廳,而且性價比不錯,下次可試燒肉,自己燒應該又有不同感想

睇完餐牌,懶得自己燒,就叫咗set lunch

前茶、沙律、湯

安格斯特選牛肉眼丼飯餐

鳯梨梳打特飲 - 菠蘿味很重,很濃郁

金桔梳打特飲 - 清甜而帶有濃郁的金桔味

鳯梨梳打飲 和 金桔梳打特飲

前茶、沙律、湯
鳯梨梳打飲 和 金桔梳打特飲
2019-08-06 336 瀏覽
聽日肥🐽要考車牌,於是就帶佢黎食佢至愛嘅「牛」,幫佢加加油🥳.餐廳裝潢以簡約嘅北歐風格為主題。黑,白,灰嘅冷色調配上水泥牆,散出型格嘅氣息😎.午市套餐雖然只有八SET,但價錢合理,款式豐富,無論係沙律,餐湯,前菜,主菜定飲品,樣樣有齊👍.前菜有清新爽口嘅沙律菜配上黑松露蛋黃醬,口感豐富幼滑更帶黑松露香,味道突出。配菜則有三款,分別係醃小黃瓜,泡菜同涼拌芽菜。而餐湯係麵豉海帶湯💕.可選五成熟或者全熟,肥🐽揀左後者。牛肉眼預先醃入味再燒至全熟,表面焦香脆嫩,富有咬口且牛味濃郁,肉質結實又油而不膩,灑上芝麻,蔥花同紫菜絲,口感層次豐富😍.可選牛肉或雞肉,我就揀左🐔。石鍋飯嘅精髓就係石鍋要夠熱😈 因為咁飯底先會焦香🔥而呢個石鍋飯就達到水準啦🙆‍♀️ 一拎上枱,就已經聽到「啫啫」聲,將面層嘅配菜,蛋黃,芽菜,紅蘿蔔絲,脆玉瓜,冬菇,雞肉,同辣醬互相拌勻,我就中意放埋泡菜入面,酸酸辣辣,開胃又惹味🤤.套餐加配,足足平左$30,點可以吾飲🙈 仲要係大大杯添😘味道自然,吾會過甜,飲落清爽又解渴😎

🔸乳酸梳打特飲。鳳梨梳打特飲 +$18

2019-08-04
2019-07-31 400 瀏覽
最近朋友介紹棉登徑新開了一間中價位的日韓烤肉餐廳質素不錯,沒有高級烤肉店望而生畏的定價,抽風系統亦比廉價烤肉店做得好,不怕吃到成身煙味。****************說的就是牛魔,每晚7:30過後就開始熱鬧起來。店內走型格路線,據侍應介紹,因為餐廳所用的無煙燒烤爐是靠地下抽風,所以不像一般烤肉店掛滿抽風機。牛魔有套餐也有單點。烤肉以牛肉為主,產地由日本、美國和澳洲,有不同部位,豐儉由人。另外,亦有提供豚肉、雞肉、羊肉、蔬菜、小吃和飯麵。點餐後,侍者會送上三式前菜,有泡菜、青瓜和芽菜,吃完還可以免費添加。泡菜辣度適中,青瓜很爽口,芽菜則爽脆。每個座位前都有三款不同調味料,不過個人覺得牛魔的烤肉質素幾高,基本上都不用再另蘸調味。A4和牛沙朗刺身伴海膽($120)和牛刺身很軟滑,入口不會有想像中的血腥味,海膽很鮮甜,非常美味。豆腐沙律配芝麻汁($68)內有豆腐、青瓜、椰菜絲和松子,豆腐軟滑,青瓜和椰菜絲爽脆,松子脆卜卜,口感很豐富,芝麻汁也非常足夠,不會吃到草青味。乳酸梳打特飲($48)甜度適中,梳打味較重,大大杯非常解渴。A4和牛牛肩肉薄切配蘋果條($195/90)牛肩肉切得幾薄,雪花紋

****************

A4和牛沙朗刺身伴海膽($120)

A4和牛沙朗刺身伴海膽
豆腐沙律配芝麻汁($68)

豆腐沙律配芝麻汁

乳酸梳打特飲($48)

甜度適中,梳打味較重,大大杯非常解渴。
乳酸梳打特飲

A4和牛牛肩肉薄切配蘋果條($195/90)

牛肩肉切得幾薄,雪花紋都幾平均,奉上時配上蘋果條。
A4和牛牛肩肉薄切配蘋果條
牛魔店面雖然不算大,但侍者數目卻比一般烤肉店多,因為侍者都會替每一枱食客烤肉,首先會以肥膏在爐上抹一次,好等烤肉時不會黏底。
侍者在烤肉時會問我們想吃生一點或熟一點的牛肉,因為牛肩肉切得薄,所以每邊都不用燒太久。
A4和牛牛肩肉薄切配蘋果條

大約燒至半熟,侍者就會牛肩肉包裹著蘋果條繼續燒。
A4和牛牛肩肉薄切配蘋果條

烤肉本身只有簡單調味,喜歡濃味的食客可以試下蘸這韓韓式辣醬佐食。
牛肩肉約七成熟,非常軟嫩,加入蘋果條不單能令膩感稍減,同時亦令口感更豐富。

A4和牛牛肩肉薄切配蘋果條
牛香蔥牛脷($85)

每一片牛脷上都放上香蔥。
牛香蔥牛脷

牛脷軟嫩彈口,雖然是薄切,但卻不比厚切失色。
牛香蔥牛脷
總結,無論烤肉或前菜質素都沒有令人失望,最正是三色前菜都可以免費無追加,而且食完都完成沒有油煙味,絕對有下次。
豆腐沙律配芝麻汁
牛香蔥牛脷
吃燒肉是永遠不會厭的,一杯啤酒和一塊燒肉是天下間其中一個美味的配搭。這裏的裝修格局很有時尚的氛圍,最重要是他的樓底比較高,所以吃的時候空氣十分流通,不會弄得一身燒烤味。先來個生啤,配上餐前小碟和豆腐沙律。雖然美味醒胃,但只是前菜,真空法!之後便是來一個刺身帶子,這個刺身帶子應該烤至半熟,味道與口感才得到最美滿的狀態。這樣的配上啤酒,雖然是很好的開始,但未能夠滿足我。再來兩隻餃子,就只是煎炸過的,上邊放滿櫻花蝦,味道是非常香濃,這樣配上啤酒是痛快的。但我仍然等待着我的摯愛過來。好,它來了,一大塊美麗的和牛肉放在我面前,只需要反覆煎它幾分鐘,一個大約五成熟的和牛就出來了,將它設成小塊然後慢慢品嚐,配上啤酒是全晚最期待的畫面,牛肉吃得齒頷留香,是一份非常高質素的和牛。

先來個生啤,配上餐前小碟和豆腐沙律。雖然美味醒胃
,但只是前菜,真空法!

。這樣的配上啤酒,雖然是很好的開始,但未能夠滿足我。

,這樣配上啤酒是痛快的。但我仍然等待着我的摯愛過來。

,將它設成小塊然後慢慢品嚐,配上啤酒是全晚最期待的畫面
,牛肉吃得齒頷留香,是一份非常高質素的和牛

1天前 0 瀏覽
趁着假日,相約朋友到尖沙咀行街和食Lunch😊 看見這間餐廳的裝修很有心思,牆壁有一大幅壁畫,原來是日本藝人石原里美,畫得非常神似👍🏼本身朋友是個哈日族,看到熟悉的日本藝人,特別興奮🤣——————————🔸安格斯特選牛肉眼丼飯餐 $125這裏的食物賣相很吸引,整碗丼飯超多安格斯牛,牛味濃郁,肉質結實而不肥膩,還有些燒汁混合在飯內,所以食落唔會太乾😋再配上滿滿的紫菜、炸蒜和蔥,味道更豐富,好食😘🔹烤醬汁牛肉餐 $110這個餐的牛肉更軟腍,牛肉下有很多半生熟洋蔥,配上由燒汁醃製的牛肉,甜甜的👅配飯一流~ 喜歡多肉汁的朋友,這個一定啱你口味!以上兩個午市套餐分別有沙律丶餐湯,前菜和主菜,絕對足夠大食的朋友!最驚喜的是沙律🥗很多餐廳都只會落醋或者麻醬,但這裏會配黑松露蛋黃醬,味道好香,配上新鮮爽脆的沙律菜和甜粟米粒,令人一啖接一啖👅
——————————

🔹烤醬汁牛肉餐 $110

1天前 0 瀏覽
今日同女友人黎左尖沙咀行街, 我地去左新開既k21 musea.. 環境好大行到好攰下。 我一攰就會上大刷一餐,頓時我突然之間好想食燒肉跟住醒起拍車附近棉登徑嗰頭有間牛魔..係鋪外望入去d人係咁燒肉食好似好正咁.. 我就二話不說拉左女友人入去..我地叫左芝麻汁豆腐沙律,兩條醬油牛肋骨,泡菜豚肉菜煎餅,日本特級帆立貝同埋一個牛肉石鍋拌飯.. 個芝麻汁豆腐沙律唔錯好fresh好開胃.. 塊泡菜煎餅薄薄的但好足料口感幾好..兩條醬油牛肋骨呢就不得了啦.. 醃得超入味同埋個無煙爐好易燒出完美肉質. 我同女友人一人一塊剛好 入口鬆化唔太咸仲帶點甜味.. 之後燒幾粒帆立貝點d牛肉汁食簡直係一流... 最後食埋個石鍋飯作結尾..我地兩個就飽晒啦..
跟住醒起拍車附近棉登徑嗰頭有間牛魔
..係鋪外望入去d人係咁燒肉食好似好正咁
.. 我就二話不說拉左女友人入去
..我地叫左芝麻汁豆腐沙律,兩條醬油牛肋骨
,泡菜豚肉菜煎餅,日本特級帆立貝
同埋一個牛肉石鍋拌飯
.. 之後燒幾粒帆立貝點d牛肉汁食簡直係一流
... 最後食埋個石鍋飯作結尾
..我地兩個就飽晒啦
2019-09-08
又係同閨蜜聚一聚嘅日子喇,每次都會好比心機做哂資料搜集再book 埋餐廳,因為哩條友真係太難約喇,唔想哂左每一次嘅敍會😂作為一位牛魔王嘅朋友,令次特登搵左間牛魔襯反佢喇😎一坐低,諗都唔洗諗就嗌左個燒肉set A職員好快就上左三款韓式小菜比我地食住先,分別係青瓜,泡菜,荳芽,同沙律。每人各一份,唔洗爭!青瓜雖然係薄片,但都保持到爽脆嘅口感,微微的辣味,好醒胃泡菜係偏甜嘅,一樣唔會好辣,一樣好爽脆荳芽簡單用鹽同麻油調味,仲可以食到荳嘅香味沙律嘅蔬菜都好新鮮,配埋沙律醬,好開胃吖再黎就係海帶湯睇色水就知,唔係滾一滾就算,飲落好濃厚,有淡淡的海帶味👍上肉喇👏👏分別有牛肋骨,牛肋肉,同和牛牛五花牛五花的紋路好靚,放些鐵板,燒完可以見到油光閃閃😍入口好濃油香味,肉質稔滑,好多肉汁👍牛肋肉的肉味就比較重,比較有咬口,但唔會韌牛肋骨嘅調味做得好好,少少嘅甜味,減輕左牛肋骨本身肥膩嘅感覺👍再配埋碗煙韌的珍珠米飯,無得頂吖😍食完野仲嗌左兩杯野飲,可以再慢慢坐多陣😂分別係草莓梳打特飲同金桔梳打特飲草莓香甜,金桔清新,兩種果醬有少少果肉,而且比得夠多,所以唔洗怕係梳打所以無味👍總括黎講:啲位好舒適,性價比高,
作為一位牛魔王嘅朋友,令次特登搵左間牛魔襯反佢喇😎

一坐低,諗都唔洗諗就嗌左個燒肉set A
職員好快就上左三款韓式小菜比我地食住先,

分別係青瓜,泡菜,荳芽,同沙律。每人各一份,唔洗爭!
青瓜雖然係薄片,但都保持到爽脆嘅口感,微微的辣味,好醒胃
泡菜係偏甜嘅,一樣唔會好辣,一樣好爽脆
荳芽簡單用鹽同麻油調味,仲可以食到荳嘅香味
沙律嘅蔬菜都好新鮮,配埋沙律醬,好開胃吖
再黎就係海帶湯
睇色水就知,唔係滾一滾就算,飲落好濃厚,有淡淡的海帶味👍

上肉喇👏👏
分別有牛肋骨,牛肋肉,同和牛牛五花
牛肋肉的肉味就比較重,比較有咬口,但唔會韌
再配埋碗煙韌的珍珠米飯,無得頂吖😍
食完野仲嗌左兩杯野飲,可以再慢慢坐多陣😂

分別係草莓梳打特飲同金桔梳打特飲
總括黎講:啲位好舒適,性價比高,最值得一提係抽氣方面做都十分好,食完離開左鋪頭一啲燒肉味都無👏👏👏

• 和牛牛五花
3天前 3 瀏覽
餐廳嘅裝潢好有特色,入門口左右兩邊係水泥牆身,左邊有發光嘅餐廳 logo,右邊有一幅好大嘅彩色璧畫,內容係一個非常嫵媚嘅女人,中間一列吧檯相當開揚,可以望住廚師喺入面準備食物,枱上面有一個只係大過A4少少嘅烤爐,同埋有兩個beer tap,唔知餐廳係咪有任飲嘅時段,可以俾顧客一路食住燒肉,一路喺枱面自斟自飲嘅呢?牛魔古法漬泡菜及前菜,嗌完嘢食之後前菜就立刻送上,泡菜嘅味道甚具特色,無坊間咁辣,更加食到泡菜嘅原味。食日式燒肉就梗係要嗌返杯日本啤酒嚟爽一爽啦,揀咗杯三得利生啤酒,啱啱上枱嘅生啤 head foam 足有三吋,靜待泡沫消散並落下嘅過程中,啤酒中部份嘅香氣同苦味成份就會散發出嚟,變成迷人嘅芳香;而碳酸亦都會轉趨柔和,令到個口感更加輕快淡雅,三得利係喺香氣方面充分表現啤酒花嘅芳香,而又能夠喺綿密的泡沫口感之中表現出淡雅麥芽風味嘅一隻啤酒。豆腐沙拉配芝麻汁,呢個豆腐沙拉嘅食材配搭非常之創新,除咗有基本嘅椰菜、青瓜同豆腐之外,最特別嘅係加入咗松子呢一個食材,松子嘅香脆令到食開嘅胡麻沙律醬更上一層樓。 日本特級帆立貝,一上枱仲以為呢個帆立貝係冷盤刺身,正想夾嚟食之際,店員細心提醒呢個

日本特級帆立貝,一上枱仲以為呢個帆立貝係冷盤刺身,正想夾嚟食之際,店員細心提醒呢個帆立貝係用嚟燒嘅,並且話雖然係用嚟燒,但係都用上咗刺身級嘅帆立貝嚟做材料,真係有啲衝動想食啖生嘅,侍應小姐將帆立貝嘅熟度掌握得好好,裏面仲有少少生,係我最鍾意嘅口感,用少少岩鹽嚟調味已經相當好食。

美國 prime 醬油牛肋骨兩件,睇住牛肋骨喺個爐上面燒緊嗰陣,所聞到嘅陣陣牛香都已經叫人食指大動,稱得上美國 prime 等級牛扒,牛味果然特別香濃,加上脂肪分佈平均,口感很好;調味方面有三款,分別係海鹽,岩鹽同埋日式燒肉汁,我覺得啲牛肉夠靚,簡簡單單以海鹽調味,甚至乎唔需要用調味都已經夠哂好食。

石頭伴飯,正宗嘅韓國傳統石頭鍋飯,一放上枱已經傳嚟熱燙嘅石鍋同埋裏面嘅食材發出嘅吱吱聲音,將中間嘅滑蛋搗爛,蛋漿緩緩流出,用嚟撈飯一流,鍾意食辣嘅朋友可以加埋隨附嘅韓式辣醬同埋kimchi,就更加惹味。
一入鋪頭就比幅壁畫吸引住,幅畫畫得好靚,個同事話好似係個外國畫家親自來香港畫。我地兩個人點左個二人套餐再追加左兩款牛肉。前菜:A4和牛沙朗刺身伴海膽,海膽新鮮,和牛肉入口鬆軟,幾搭配👍🏻👍🏻美國Prime醬油牛肋骨,one of my favourite!! 勁好味!又淋又鬆軟入味!韓式燒烤嘅做法,送飯一流 😍😍😍櫻花蝦粟米餃子,好多櫻花蝦,隻餃子都幾大隻幾juicy日本特級帆立貝,唔錯泡菜豚肉煎餅,正常,都煎得幾香Off-menu item: Dry aged 45日和牛扒,大力推介😍😍😍牛肉味勁濃勁好味,燒到啱啱好入口即溶😍幫我燒個哥哥仔仲要好好服務,勁Nice👍🏻Overall 嘢食好味,服務好貼心,仲要價錢非常合理,性價比超高,一定會再返嚟食👍🏻👍🏻👍🏻

櫻花蝦粟米餃子,好多櫻花蝦,隻餃子都幾大隻幾juicy

日本特級帆立貝,唔錯

泡菜豚肉煎餅,正常,都煎得幾香

牛肉味勁濃勁好味,燒到啱啱好入口即溶😍

幫我燒個哥哥仔仲要好好服務,勁Nice👍🏻

2019-09-09
  • 美國Prime牛肋骨
4天前 6 瀏覽
平時成日都黎Tsim Sha Tsui食野,但從來都唔知有間咁正嘅燒肉店匿藏左喺條後街度!一入去就見到幅咁靚嘅牆畫,好吸睛😍除左野食menu外,佢個酒menu都唔少選擇,好適合一眾酒鬼🤣我推介一眾肉眼同和牛類,全部都好高質!重點係啲steak都算係full thickness,食落好有口感,肉味又濃,唔洗再點汁都夠哂好食!有兩、三塊燒燶左少少都仲夠腍🤓🤓🤓再推一推佢地個燒帶子。我覺得帶子係刺身級數,所以輕輕燒一兩分鐘,見到外圍少熟就食得。味道鮮甜,又係唔洗再蘸汁都夠哂正❤️❤️❤️