2019-08-05 1322 瀏覽
本來想去試吓「聚興家」,但冇訂位嘅情況之下,最少要等個幾鐘頭。改變地點,走到基隆街,揀了上次經過時曾經想幫襯的「牛記福來居」。比地踎街坊小菜館還要地踎,沒有裝修可言,驟眼望過去就似是一間空置了一段時間的地舖,隨便放幾張枱、安裝冷氣及照明,只滿足了作為餐廳的基本需要就開始營運。但再細心望清楚,那台坐地式中央冷氣機非常殘舊,估計已經運行了許多年,正奇怪為什麼一間餐館的裝修會如此簡陋?望過對面馬路,又是同一個招牌「福來居」,馬上有了答案!另一間「福來居」小菜館的外觀同樣非常殘舊,但總算是一間正正常常的餐廳;至於身處的這一間「福來居」,明顯是後期增添的部位,反正主要做街坊生意,索性放棄裝修。雖然地方簡陋,但除了多款小炒菜式之外,還主力海鮮。餐牌上有多款游水海鮮,價錢天天不同,當日價格就用白油寫在牆上的兩塊大玻璃 - 街坊海鮮小館標示價錢的傳統方法。做街坊生意為主,送例湯是指定動作。冬瓜煲豬骨(老火湯)味道鮮濃,又有冬瓜清甜;雖然未至於十足材料的老火靚湯,但免費贈送,已經很好。有三款不同口味的雞隻烹調方法:霸王雞、白切雞及菜膽雞;最特別就是有兩種標價:沒有特別說明(應該就是冰鮮雞)及標明新鮮雞,
有三款不同口味的雞隻烹調方法:霸王雞、白切雞及菜膽雞;最特別就是有兩種標價:沒有特別說明(應該就是冰鮮雞)及標明新鮮雞,而新鮮雞價錢貴50%。今晚人少,只揀了普通版本霸王雞(半隻)(冰鮮)($120),即是沙薑雞。雖然斬雞及擺盤賣相麻麻地,但淋上了份量不少的豉油汁墊底,賣相變得稍為吸引。蔥油沒有薑蓉、蔥花切粗粒,很粗獷的街坊小店風格。
霸王雞(半隻)(冰鮮)
雞皮爽滑、雞肉鮮嫩,沙薑粉香味亦夠濃郁;但雞肉味道偏鹹,反而秘製豉油味道帶甜,蘸一點雞肉竟然更加好食。
睇份量,砵酒焗桶蠔($188)應該有足足一桶(正常可以在街市買到的標準一個膠桶份量),價錢算合理。夠大隻、肉質爽脆、蠔汁豐富,味道實在鮮甜!只是表面的粉漿略為偏濕,每隻蠔有點黏在一起;味道偏鹹,蓋過了酒香。
砵酒焗桶蠔
估唔到炒青菜都有分大小兩種份量,價錢分別唔大,勝在迎合客人需要,亦避免浪費食物,抵讚。蒜蓉腐乳炒通菜(小)($50)味道中規中矩,略嫌腐乳的鹹香、辣味唔夠濃,通菜亦唔夠幼嫰爽脆。
蒜蓉腐乳炒通菜(小)
每款菜式的味道雖然偏鹹,但又相當好味、亦很有鑊氣。街坊小館沒有加一服務費都算係驚喜,皆因今時今日的香港,餐廳收加一幾乎是指定動作。今餐人均$200一位,唔算好貴;但只是叫了一款普通海鮮,如果食游水海斑、瀨尿蝦、龍蝦等,人均消費就會高很多,而且,海鮮價錢亦唔算便宜。講味道,值得再來幫襯,但如果食海鮮,就真係要試過至知。
2019-06-16
霸王雞(半隻)(冰鮮)
2019-06-03 268 瀏覽
我地一行四人去到呢間野,其實佢同對面果間福來居係咩關係?Fine,唔緊要,講講服務先,係好好,姐姐同叔叔好落力服務,呢樣必須讚👍🏻唔係呢個服務,我驚我當場發爛😃講番野食,因為呢間係我地其中一個成日黎食,見佢講到咁好食,我地就交比佢叫😀瀨尿蝦-我只能夠講好一般正常既瀨尿蝦,間間食到既係呢個質素,佢炸蒜唔夠香脆,辣椒都唔夠出味,但蝦係新鮮(唯一優點)蒸扇貝-呢個連豉油都冇落,一上菜我地以為落少左,唔緊要,佢d蒜咸到呀媽都唔認得,所以一齊食都夠味炒聖子-呢個幾好食,聖子夠彈牙😃呢個咩芝士蝦米粉底就精彩,芝士淡茂茂又唔夠香,個米粉底係硬唔係脆,定係我鄉下妹唔識食?我寧願去番新記食芝士麵呢味係我叫,佢話冇咸魚,得茄子魚鬆,個茄子好紫好靚,一咬,充滿住水份?冇走油?定本身做法係咁?求指教我地白飯都冇叫,叫左3支唔過30蚊既啤酒同一支可樂,埋單$15XX, 每個人400唔使😀我問自己食左咩要西貢咁既價錢?我唔係嬲間野,其實我係嬲我有朋友咁唔識食揀呢間,仲話強烈推薦😀比中評係因為自己豬揀呢間,無人指住我地入去,加上佢地服務由頭到尾都好好😌可一不可再-完-
我地一行四人去到呢間野,其實佢同對面果間福來居係咩關係?

炒聖子-呢個幾好食,聖子夠彈牙😃