朋友生日, 見D評語唔錯...等埋佢收工就行黎...WALK IN唔洗排...坐到2人卡位, 感覺幾好...HEEHEE, 落左個壽喜燒湯底...要加$10...不過唔緊要啦...出去拎野食...款式好多, 特別中意佢有舊4方形魚蛋, 唔記得叫咩名... 入面有D年糕, 食落好彈牙,又IN-UN好得意!!!汽水可以任飲, 另外佢有d沙律, 有隻mini sweet potato好好味 但唔敢食太多...驚好快飽><肉類叫左最平果隻, 好似$168/人...雖然係最平果個...但我覺得都幾好喎d質素, d牛都肥瘦適中同埋幾新鮮, 我不太好豬肉...朋友食完話唔錯!最後當然係我期待已久ge自製棉花糖波波啦  冇味揀....即係得最原始果隻白砂糖...有得食又有得玩...唔知係咪個staff驚我整壞部機lol 係咁教我... 仲有forzen yogurt ice-cream可以食 最衰後尾冇哂cone, 埋單果時令我好surprise, 原本預左一定over $300, 因為2人仲要加1點知張單$29x, $300有找...原來係因為我地入黎果陣已經係宵夜...sta

但唔敢食太多...驚好快飽><

最後當然係我期待已久ge自製棉花糖波波啦

冇味揀....即係得最原始果隻白砂糖...
仲有forzen yogurt ice-cream可以食
最衰後尾冇哂cone,

點知張單$29x, $300有找...原來係因為我地入黎果陣已經係宵夜...staff話每人有得減$30~
呢餐真係超抵食!!!!!

overall都幾多野揀, 同埋周圍都好干淨, 我同朋友都好滿意
但90mins限時真係太快~
2015-10-26 4653 瀏覽
日本菜中, shabu shabu必然是我的心頭好. 這次, 就跟CEO來旺角雅蘭中心的牛気吃晚餐. 牛気是吃放題的地方, 是日我們吃的, 是澳洲和牛牛肩肉放題.極上澳洲和牛牛肩肉放題 $378每位$378的極上澳洲和牛牛肩肉放題, 限時90分鐘, 好像價位比較高, 但其實所有項目皆是放題, 包括澳洲和牛牛肩肉也是任食的, 計起上來, 就真的幾抵.飲品先來點喝的, 供應的主要是罐裝飲品, 這天我們要喝這個吧!北海道昆布湯吃shabu shabu, 湯底就選來清淡的北海道昆布湯, 當然, 愛吃辣的, 也有不少辣湯底供應呢.極上澳洲和牛牛肩肉重頭戲就是極上澳洲和牛牛肩肉, 想不到的高水準, 肉質嫩滑, 帶油脂, 雪花均勻, 我就最喜歡點上麻醬. 麻醬加和牛, 超吸引呢! 愛吃牛的朋友, 應該吃到起碼三碟呢.日本帆立貝 / 日本廣島蠔 / 日本魷魚 / 大海蝦 / 紐西蘭青口這個放題的另外一個重心是海鮮, 五款選擇分別是日本帆立貝, 日本廣島蠔, 日本魷魚, 大海蝦, 以及紐西蘭青口. 全部皆是新鮮的貨色, 特別是日本廣島蠔以及日本帆立貝, 是必吃之選.特級美國豚腩肉 / 精選巴西雞腿肉除了
極上澳洲和牛牛肩肉放題 $378
飲品
先來點喝的, 供應的主要是罐裝飲品, 這天我們要喝這個吧!
北海道昆布湯
極上澳洲和牛牛肩肉
特級美國豚腩肉 / 精選巴西雞腿肉
除了吃和牛, 還有特級美國豚腩肉以及精選巴西雞腿肉, 如特級美國豚腩肉就是蠻有驚喜的.
挪威三文魚刺身
想吃海鮮的, 還有一客挪威三文魚刺身供選擇, 不知甚麼時候開始, 吃火鍋放題也會有刺身供應, 這裡的, 是幾新鮮的, 也值得一試.
蔬菜
來到蔬菜方面, 選擇包括油麥菜, 翠玉瓜, 白菜, 芋絲, 蓮藕, 娃娃菜, 唐生菜, 番茄, 蘿蔔, 粟米, 以及南瓜等等, 吃完肉, 也要吃吃菜平衡一下.
其他
其他火鍋料尚有芝士腸, 芝心丸, 龍蝦丸, 蟹柳, 獅子狗, 烏冬, 豆卜, 另外還有沙律吧, 咖哩牛肉, 和牛炒飯, 甚至乎壽司也有供應, 很豐富呢.
甜品
至於甜品方面, 選擇包括有抹茶軟雪糕, 原味乳酪, 泰式椰汁黑糯米, 法式焦糖燉蛋, 紅豆麻糬, 香蕉冰卷, 爆谷, 以及棉花糖等等. 我就推介大家吃原味乳酪, 消消滯.
這晚來到牛気, 享用這個每位$378的極上澳洲和牛牛肩肉放題, 實在是相當的飽足, 單是吃澳洲和牛牛肩肉, 已經值回票價了!
跟文迪也很愛吃shabu shabu, 是晚就來到旺角雅蘭中心的牛気, 來一個和牛放題, 這才叫滿足吧. 星期四的晚上, 店子全場爆滿, 七時過後, 等位的人龍越來越長, 看來牛気的人氣很高呢.極上澳洲和牛牛肩肉放題 $378: 8.5分, 店子的選擇也不少, 這次選來的是極上澳洲和牛牛肩肉放題, 限時90分鐘, 所有項目皆是放題, 任飲任食.北海道昆布湯: 湯底選來北海道昆布湯, 吃shabu shabu, 還是傳統的昆布湯底最合宜, 當然, 店方也有不少帶點辣的湯底, 且看您是否愛吃辣吧.極上澳洲和牛牛肩肉: 當然由牛開始吃起, 這客極上澳洲和牛牛肩肉, 水準真的相當高, 雪花分佈平均, 肉質細嫩, 點上麻醬同吃, 大美味. 有食力的朋友, 要注意, 這客和牛是任食的, 回本無難度.特級美國豚腩肉 / 精選巴西雞腿肉: 除了牛, 也有豚肉跟雞肉. 特級美國豚腩肉切得夠薄身, 肉質肥美, 而精選巴西雞腿肉也有水準, 吃牛之餘, 不妨淺嚐一下.日本帆立貝 / 日本廣島蠔 / 日本魷魚 / 大海蝦 / 紐西蘭青口: 海鮮方面一共有五款, 第一輪來的時候每人一件, 可以吃完後才再決定那款值
日本帆立貝 / 日本廣島蠔 / 日本魷魚 / 大海蝦 / 紐西蘭青口: 海鮮方面一共有五款, 第一輪來的時候每人一件, 可以吃完後才再決定那款值得追加. 我的心水是肥美的日本廣島蠔, 入口無腥味. 大海蝦肉質爽口, 也有水準.
挪威三文魚刺身: 另外還跟上一客挪威三文魚刺身, 質感鮮嫩, 愛吃三文魚的朋友, 可以吃過夠呢.
蔬菜: 我當然要吃菜蔬, 這裡的選擇相當豐富, 包括有油麥菜, 白菜, 娃娃菜, 番茄, 翠玉瓜, 蘿蔔, 粟米, 南瓜, 芋絲, 蓮藕等等, 我就大手大手的吃鮮嫩的唐生菜, 一共吃了三大碟呢.
其他: 其他火鍋料還包括有芝心丸, 龍蝦丸, 芝士腸, 蟹柳, 獅子狗, 烏冬, 豆卜等等, 我們當然要來一客烏冬, 變成自家製的和牛烏冬.
沙律: 這邊還有沙律吧, 始終在這裡吃肉比較多, 吃吃沙律, 健康一點, 也好.
咖哩牛肉 / 和牛炒飯 / 壽司: 熟食方面的選擇就有咖哩牛肉, 和牛炒飯以及壽司等等, 當中的和牛炒飯炒得幾香口, 我跟文迪也合力吃了一大碗呢.
甜品: 跟其他同類型店子相比, 這裡的甜品選擇比較多, 當中包括有法式焦糖燉蛋, 泰式椰汁黑糯米, 紅豆麻糬, 香蕉冰卷, 爆谷, 棉花糖, 抹茶軟雪糕, 以及原味乳酪. 吃完shabu shabu, 最佳的甜品選擇當然是抹茶軟雪糕, 帶抹茶香, 透心涼.
飲品: 至於喝的方面, 有不少罐裝飲品, 熱茶供應, 我們的選擇, 當然是阿晴, 哈哈.
牛気的極上澳洲和牛牛肩肉放題, 每位$378, 已經包括任食水準甚高的澳洲和牛牛肩肉, 雪花分佈平均, 肉質細嫩, 點上麻醬, 人間美物, 另外還有不少海鮮選擇, 加上菜蔬, 甜品, 以及飲品, 回本無難度.
日式邊爐試過2次有都保持到水準,比同區的火鍋店更有保證,配料選擇多,又有可選配魚生,海鮮的價錢選擇,不同級數的肉類選擇,免費任取亦有壽司,棉花糖,甜品雲糕,有正牌可樂,10時後更再特價,比同區其他選擇好,希望保持水準。是次選了番茄龍蝦湯,龍蝦味欠奉,但可再配多些番茄,湯底甜。外面多種丸類,真的推介黑色墨丸,勁有墨魚味,與超市買的黑墨丸不同!台灣腸也當然是最愛。仲有好多唔同丸類,年糕,讚!最鍾意可以任拎壽司 , 每次出的都有點不同,而翡翠螺任攞任食,都好大隻!如果like佢地fb,仲送刺身地方乾淨舒服

是次選了番茄龍蝦湯,龍蝦味欠奉,但可再配多些番茄,湯底甜。

如果like佢地fb,仲送刺身

地方乾淨舒服
推介好墨魚味墨魚丸
2015-09-04 8027 瀏覽
假期前, 過去旺角見完客, 諗起之前係附近間越南餐廳幾好環境, 於是想話再去幫襯下。點知去到先發覺人多要等, 見隔籬牛気即時有位, 俾個機會佢!一個人, 叫左個100有找既套餐, 有牛有豬, 夠豐盛啦! 服務主動抵讚! BAR枱款式多。咁既收費, 有咁好野食, 真係有衝動係附近搵份工, 比起平日係港島150左右都比唔上牛気。
一個人, 叫左個100有找既套餐, 有牛有豬, 夠豐盛啦!
服務主動抵讚! BAR枱款式多。
美國牛肩
豬雞
湯底都幾好味, 又濃又香

2015-09-02
美國牛肩
豬雞
湯底都幾好味, 又濃又香
2015-08-29 7283 瀏覽
今次係第二次來,都格左成幾個月先來,點解唔來?因為唔覺得好食囉,就係咁簡單!最平都要成$180,大把選擇,點解要簡你先!今次朋友想來,先加入戰團!夜晚11點幾近12點入座,女知客嘅態度又好一般,黑口黑面,未入到去食已經無心情。湯底OK,幾濃,所以食到後邊會有D咸~牛肉,第一碟靚,第二碟差左D.....叫佢來碟豬同牛,剩係來牛,算......無乜壽司款!有既,得乜乜飯卷,等左90鐘,都係個碟,咁洗鬼任食咩,任食?得一款,搵鬼幫親!,翡翠螺就難難容容,見到都唔開胃。要讚嘅就係啲菜好新鮮,冬菇你都好靚。但接近$200你唔係叫我淨係食菜掛。唔係11點幾入座就乜都無得食丫,咁做乜收同一價錢,入座前講明:你地唔會加野,想食先好入來,咁就無野好食都唔會怪你地丫嘛!甜品又無乜~收工格!不如改收夜晚11點,由開始食到90分鐘後埋單走人,一直都冇人收枱,成枱都擺滿雜物。唉…整體覺得一般般~同價錢可以有其他選擇~唔太抵,出邊散叫都唔使咁貴~如果老闆生意少咗,你應該知點解。
今次係第二次來,都格左成幾個月先來,點解唔來?
今次朋友想來,先加入戰團!
湯底OK,幾濃,所以食到後邊會有D咸~

無乜壽司款!有既,得乜乜飯卷,等左90鐘,都係個碟,
整體覺得一般般~同價錢可以有其他選擇~
2015-08-28
3 分鐘 (堂食)
2015-08-23 7267 瀏覽
因為與朋友都非常的喜愛吃壽喜燒,上openrice查了一下決定來試試看這間負評較少的壽喜燒(因為上次在銅鑼灣吃了牛陣,因為太失望了所以很擔心在踩地雷)大約6點半到達,小小等了一下就入座了。點了$318嚴選澳洲和牛放題(甜醬油棉花糖湯底)一開始服務生前來炒鍋底,一邊炒一邊解釋~然而已經聞到陣陣的牛肉香氣而且店內的蔬菜選擇種類多,甜品也許多選擇,女孩子都會愛吧等待湯底滾了以後,涮了一片牛肉入口後,感動到要哭了,牛肉味好濃郁而且湯底是微甜微鹹的醬油湯底,搭配起來超美味!!!!於是第一盤牛肉沒幾分鐘就被清空~此時服務員非常主動的上前詢問是否需要再多一盤牛肉呢?(服務態度超級好,每次牛肉剩3分之一的量服務員都會很主動的詢問,看見桌上的雜物空盤也很快收拾,撥完蝦後立刻遞上濕紙巾,在香港還能遇到這樣的服務,真的感動到眼淚要用噴的了)只是第二盤以後的牛肉,不知道為何我跟友人明顯感覺跟第一盤是不同的,但是服務員強調是相同一樣的肉。雖然也是很好吃啦,但卻覺得第一盤更加好吃,肉也比較沒那麼容易散開。然而回家後查看照片,也發現第一盤給的肉跟第二盤以後的肉顏色真的不一樣,第一盤是呈現鮮紅色的而且下鍋煮並不會散開
大約6點半到達,小小等了一下就入座了。
點了$318嚴選澳洲和牛放題(甜醬油棉花糖湯底)

而且店內的蔬菜選擇種類多,甜品也許多選擇,女孩子都會愛吧

只是第二盤以後的牛肉,不知道為何我跟友人明顯感覺跟第一盤是不同的,但是服務員強調是相同一樣的肉。雖然也是很好吃啦,但卻覺得第一盤更加好吃,肉也比較沒那麼容易散開。然而回家後查看照片,也發現第一盤給的肉跟第二盤以後的肉顏色真的不一樣,第一盤是呈現鮮紅色的而且下鍋煮並不會散開,而第二盤以後則是很明顯的變暗紅色的,下鍋煮後肉會散開。(是在一樣的燈光一樣角度同台手機拍攝的,所以不會是因為攝影色差的關係)
但都還好啦,還是不影響這次的用餐愉快的經驗。
要不是怕胖,我都好想今天再去吃一次

下次去一定要試甜品,因為牛肉太好吃,吃太多盤,最後飽的根本吞不下甜品
$318嚴選澳洲和牛
有許多的菜類丸類可以選擇
甜品區
帳單
2015-08-22
15 分鐘 (堂食)
$318嚴選澳洲和牛
海蝦,三文魚,魷魚
甜醬油棉花糖鍋底
$318嚴選澳洲和牛放題
醬料區,旁邊則是飯類
有許多的菜類丸類可以選擇
  • 極上澳洲和牛牛肩肉
2015-08-03 9616 瀏覽
今日同友人行旺角咁岩喺山東街見到呢間任食火鍋,於是就打算入去試下我地試左$158既牛豬雞肉而且仲可以比你任添 牛肉又肥美之後就可以出去任夾配料出面有好多款比客人揀連牛肉炒飯同白飯都有甚至壽司都有 我就揀左三文魚壽司三文魚好肥美好似壽司店嗰啲咁既水準食飽之後仲有甜品我地就揀左乳酪雪糕食仲可以自己揀配料有抹茶味同原味完全透心涼 呢間值得再食一次!
今日同友人行旺角咁岩喺山東街見到呢間任食火鍋
我地就揀左乳酪雪糕食
仲可以自己揀配料
有抹茶味同原味
完全透心涼
呢間值得再食一次!
2015-08-02
同朋友係旺角行完街想搵間邊爐拾拾下,剛好係朗豪附近搵到呢間牛氣,見到門口排著一大班人,想必應該是非常便宜?還是非常好吃呢~?基於好奇決定等埋一份,差不多半小時後入座,地方挺大的,環境空氣整理,大部份都是卡位。我點了壽喜燒湯底的,店員先拿了點肥肉熱煲,利用燒出的油脂炒香洋蔥,味道已經非常香了! 接著放入了棉花糖帶出壽喜燒的甜品,實在夠創意阿~!原來也可以自行制作棉花糖,好玩又好味~ 我點了最便宜的精選美國牛套餐,因為第一次所以想平平地試一次先,來到食物自助台上,選擇真是夠多阿,各式各樣的排得整整齊齊。基本款的丸子也齊全,還解凍得剛剛好,感覺材料都夠新鮮。還有刺身台,師父即時切出新鮮魚生,每次拿幾片,三文魚夠肥美,色澤也不錯,$158能有刺身吃,很不錯!美國牛牛來了,以大塊薄切的送上,不像其他放題般的質數,看得出就是最便宜都是有質數的,雪花紋和大小都切得一樣。大大塊有咬口,我特別喜歡包著少許炸蒜來吃,特別香口野味,肉質就像平常肉店買到的,以這價錢來說可算超值了。 套餐還可以點豬肉的,兩款也是無限送上,但我還是比較喜歡吃牛。自助台上還有甜品區,款式也夠多,而且每好一份一份,感覺這裡非常注重整
同朋友係旺角行完街想搵間邊爐拾拾下,

剛好係朗豪附近搵到呢間牛氣,見到門口排著一大班人,

想必應該是非常便宜?還是非常好吃呢~?
基於好奇決定等埋一份,差不多半小時後入座,

地方挺大的,環境空氣整理,大部份都是卡位。
我點了壽喜燒湯底的,店員先拿了點肥肉熱煲,

利用燒出的油脂炒香洋蔥,味道已經非常香了!
接著放入了棉花糖帶出壽喜燒的甜品,實在夠創意阿~!

原來也可以自行制作棉花糖,好玩又好味~

來到食物自助台上,選擇真是夠多阿,各式各樣的排得整整齊齊。
基本款的丸子也齊全,還解凍得剛剛好,感覺材料都夠新鮮。
還有刺身台,師父即時切出新鮮魚生,每次拿幾片,

三文魚夠肥美,色澤也不錯,$158能有刺身吃,很不錯!
美國牛牛來了,以大塊薄切的送上,不像其他放題般的質數,

看得出就是最便宜都是有質數的,雪花紋和大小都切得一樣。
大大塊有咬口,我特別喜歡包著少許炸蒜來吃,特別香口野味,

肉質就像平常肉店買到的,以這價錢來說可算超值了。
自助台上還有甜品區,款式也夠多,而且每好一份一份,

感覺這裡非常注重整潔,我特別喜歡椰汁芒果紫米,

很香濃的椰香,紫米硬度剛剛好,一吃再吃!
最後必須做的就是加上一杯乳酪雪糕,自己控制擠的份量,

酸酸甜甜的非常好吃,而且味道也很到位,

絕對配得上賣幾十元一杯的專賣店質數!
2015-06-10
30 分鐘 (堂食)
2015-07-21 9271 瀏覽
落大雨, 書展搞到灣仔人塞人, 決定拉大隊過九龍搵食。上OPENRICE查邊樹好, 見到旺角牛気人氣高, 口碑好, 決定去試下。一出旺角MTR, 哇! 超大雨呀!!!! 好彩隔離就係雅蘭, 基本上唔使點擔遮都可以安全到埗。樓下大雨, 店員細心地安排人龍上樓等, 讚! 等左3兩個字, 終於有枱俾我地。野食先:4個人, 叫左2個極上美國牛肩, 2個極上美國牛肩+海鮮套餐。食材一流, 特別要點名既有: 日本花菇(比一流更好!!!) 日式魚蛋(鮮+彈牙)美國牛肩(味美多汁)雞(無雪味,肉質同活雞無異)自助BAR枱食物款式多服務:店員不時主動問有咩需要,係旺角竟然搵到咁既星級酒店服務,讚!位夠闊落,1張沙發長櫈+2張超大獨立櫈, 舒服!環境好, 坐住望住出邊路人匆匆, 雨聲轟轟, 寫意!唔似以前, 依家係旺角要搵間新鮮好味既火鍋已唔太易, 要好味又坐得舒服, 舒服得來又唔貴既, 就幾乎無!試過牛気後, 真係可以講一句: 真係估你唔到呀牛気! 抵讚!!

野食先:
食材一流, 特別要點名既有:
日本花菇(比一流更好!!!)
日式魚蛋(鮮+彈牙)
美國牛肩(味美多汁)
雞(無雪味,肉質同活雞無異)
自助BAR枱食物款式多

服務:
位夠闊落,1張沙發長櫈+2張超大獨立櫈, 舒服!
環境好, 坐住望住出邊路人匆匆, 雨聲轟轟, 寫意!

有牛有豬, 好味!
2015-07-20
10 分鐘 (堂食)
有牛有豬, 好味!
2015-07-13 9198 瀏覽
見到OPENRICE咁多好評就同三五知己去食一去到門口,已經有好多人潮聖,人龍好長有BOOK位,所以唔洗等我地叫左268 海鮮 + 牛肩肉set + 三文魚刺身1. 海鮮 (蝦 青口 魷魚 都冇鮮味 , 得螺肉係okay)2. 牛肩肉冇乜特別, 只係切得超薄既肥牛90分鐘 食物普通  300蚊真係唔值
見到OPENRICE咁多好評就同三五知己去食

一去到門口,已經有好多人潮聖,人龍好長

有BOOK位,所以唔洗等

我地叫左268 海鮮 + 牛肩肉set + 三文魚刺身

2. 牛肩肉冇乜特別, 只係切得超薄既肥牛

90分鐘 食物普通  300蚊真係唔值
2015-07-12
2015-07-09 9351 瀏覽
3人係朗豪坊睇完戲之後﹐差不多樣7:00﹐順便食埋飯﹐近近地去左牛氣食﹐好耐冇食日式火鍋了。要了嚴選美國牛肩肉放題﹐$158﹐90分鐘。普遍日式放題格局﹐多數環境都係大。自助吧﹐有台灣香腸﹐讚呀。還有不少甜品﹐雪糕及棉花糖,好想玩個棉花糖機呀,但最後冇時間玩。我們3人﹐牛肉有兩層﹐看起來不俗。還有兩層雞肉及豬肉。第一轉已拿了不少食物﹐當然預食得晒的份量。要了蕃茄龍蝦湯底﹐蕃茄同龍蝦湯味都好平均﹐味道濃郁,牛肉好味﹐雞肉太硬了不新鮮﹐台灣腸香口﹐粟米及芝士丸都不俗呀。甜品也試了少﹐抹茶雪糕味道濃郁﹐乳酪雪糕幾好味呀﹐其他味道普通。綜合來講價格個理﹐食物正常水準。
要了嚴選美國牛肩肉放題﹐$158﹐90分鐘。
普遍日式放題格局﹐多數環境都係大。
自助吧﹐有台灣香腸﹐讚呀。
我們3人﹐牛肉有兩層﹐看起來不俗。
還有兩層雞肉及豬肉。
第一轉已拿了不少食物﹐當然預食得晒的份量。

綜合來講價格個理﹐食物正常水準。

2015-07-09 7787 瀏覽
幸好一早BOOK了位,早了10分鐘到已經看到有不少人在排隊..而店員也很快帶我們入座牛気的座位很寬闊所以每次出入推開那張又大又有點重的椅子...對我來說有點不便但實話椅子都坐得很舒服朋友什麼都讓我決定!湯底我當然決定期待已久的棉花糖+壽喜燒跟最平民的$158~~意想不到店員會先落肥牛粒和洋蔥, 見她很用心的炒熟肥牛粒,再加少量壽喜燒湯底已經聞到洋蔥香!!接著就會放棉花糖..店員還很親切的問到是否要影相棉花糖溶得很快...不足5秒最後再倒壽喜燒湯底壽喜燒湯底的味很明顯濃濃的鹹味再帶點點棉花糖甜味重口味!!!儘管點了最平的$158已經包了牛肉...豚肉和雞肉牛肉的色澤很鮮...脂肪比例很均勻每件都切得薄豚肉都很薄易熟雞就較為普通當然我們主打牛肉所以之後都只點牛肉整體上配料選擇也多特別是是丸類金菇REFILL很快...而都好入味生菜跟娃娃菜同樣入味..甜甜的!蟹柳好快熟透...變成平平的手打墨魚滑每次的份量很少... 有明顯墨魚味..還很彈牙芝心丸就有點怪..可能個人不太喜歡有肉粒板燒魚丸很特別的印上了字...也有彈牙揚豆腐很吸湯!!但朋友試了翡翠螺...太多沙我食著菜都食到沙與其他相似的日
幸好一早BOOK了位,早了10分鐘到
已經看到有不少人在排隊..
而店員也很快帶我們入座

牛気的座位很寬闊
但實話椅子都坐得很舒服
朋友什麼都讓我決定!
湯底我當然決定期待已久的棉花糖+壽喜燒
跟最平民的$158~~

意想不到店員會先落肥牛粒和洋蔥,
見她很用心的炒熟肥牛粒,再加少量壽喜燒湯底
已經聞到洋蔥香!!
接著就會放棉花糖..店員還很親切的問到是否要影相

棉花糖溶得很快...不足5秒
最後再倒壽喜燒湯底
壽喜燒湯底的味很明顯
濃濃的鹹味再帶點點棉花糖甜味
重口味!!!

儘管點了最平的$158
已經包了牛肉...豚肉和雞肉
牛肉的色澤很鮮...
脂肪比例很均勻
所以之後都只點牛肉
整體上配料選擇也多
特別是是丸類

金菇REFILL很快...而都好入味
生菜跟娃娃菜同樣入味..甜甜的!
蟹柳好快熟透...變成平平的
手打墨魚滑每次的份量很少... 有明顯墨魚味..還很彈牙
芝心丸就有點怪..可能個人不太喜歡有肉粒
板燒魚丸很特別的印上了字...也有彈牙
揚豆腐很吸湯!!
但朋友試了翡翠螺...太多沙
我食著菜都食到沙

與其他相似的日式火鍋店對比...
這裡的韓式年糕很煙韌又軟身
而其他店是偏硬...
芝痳醬的芝痳味有點重,不會覺得稀!不錯!

熟食試了咖哩牛肉飯
咖哩很香..牛肉也不是肥肉..蠻不錯
甜品方面...
比較喜歡焦糖布甸
蛋香很重..也很細滑
另一方面2款雖然很精緻..
可我那時實在吃太多所以吃下不去
每件試了1半..覺得濟

而抹茶雪糕有淡淡的抹茶香味
又不會太甜
相反乳酪雪糕太酸...較為刺激
2者很大對比
食太多重口味..還是喜歡較為淡點的抹茶雪糕
大部分日式火鍋都90分鐘的放題時間...
若想跟朋友慢慢聊天...還是不太可能

當然店員的服務都不錯!!
又很快幫你收走食完的餐碗
2015-07-07
  • 焦糖布甸
  • 抹茶雪糕
2015-07-07 6058 瀏覽
來到牛氣 當然要點的是壽喜燒湯底 甜甜的醬油味道無論配上牛肉或是豚肉都是1級棒的喔!!牛氣是限時任點的日式火鍋店 90分鐘的用餐時間 選上想要吃的肉類套餐 就可以開動囉!!這次我們選的是極上美國牛肩肉放題點好迅速就可以出去拿別的除肉類外的食物 選擇真的好多好多魚豆腐 玉米 起司腸 腐皮 瓜類的 菌類的 蔬菜類的 麵條和拉麵等等最特別的是板豆腐和墨汁墨魚丸 1直出去拿了又拿 真的好好吃!!還有1些熟食 甜點和沙拉前菜的 都可以1併拿回去喔!!飲料方面選擇也有很多 從汽水到啤酒 茶跟水都有喔!!拿完了回來之後 牛牛 豬豬和雞雞都上來了!!肉肉都很嫩 吃下去就感覺超新鮮的 入口就化開來的感覺真的好爽喔什麼都不管了 把東西都丟進去就對了 等它滾起來就可以藏進肚子裡了喔!!肉肉呢 就是要看好時間點 不然就會滾得太老喔 牛牛刷1下就可以拿起來了豬豬跟雞雞就要滾得久1點等它完全熟了才能吃喔吃得差不多了就可以出發去弄甜品囉 有爆米花 乳酪和冰淇淋 當然少不了最特別的棉花糖!!小時候好羨慕棉花糖伯伯或阿姨在弄棉花糖來這裡就可以滿足小時候的慾望啦哈哈 超開心的捲著1根又1根喔最後要教大家的就是壽喜燒鍋底的
來到牛氣 當然要點的是壽喜燒湯底 甜甜的醬油味道
無論配上牛肉或是豚肉都是1級棒的喔!!

牛氣是限時任點的日式火鍋店 90分鐘的用餐時間
選上想要吃的肉類套餐 就可以開動囉!!
這次我們選的是極上美國牛肩肉放題

點好迅速就可以出去拿別的除肉類外的食物 選擇真的好多好多

還有1些熟食 甜點和沙拉前菜的 都可以1併拿回去喔!!
飲料方面選擇也有很多 從汽水到啤酒 茶跟水都有喔!!

拿完了回來之後 牛牛 豬豬和雞雞都上來了!!
豬豬跟雞雞就要滾得久1點等它完全熟了才能吃喔

吃得差不多了就可以出發去弄甜品囉 有爆米花
乳酪和冰淇淋 當然少不了最特別的棉花糖!!
小時候好羨慕棉花糖伯伯或阿姨在弄棉花糖

最後要教大家的就是壽喜燒鍋底的秘密囉 每次吃到最後都會留1點肚子下來
到底是為什麼呢 就是要煮壽喜燒粥了!!
準備的材料是米飯和雞蛋 跟吃到最後很入味的壽喜燒汁喔
汁不用太多 要把飯倒下去之後有點稠稠的感覺 再加上蛋汁
真的!!完全不用任何別的材料 就可以是鮮味滿滿的壽喜燒粥了 想起來又想吃了喔!!

所以下次去吃的時候 記得最後要留點肚子來享受這個吃壽喜燒的秘密喔!!
2015-05-04
15 分鐘 (堂食)
2015-07-03 6037 瀏覽
大熱天時即使打邊爐已經不成問題 皆因火鍋店愈開愈多 放題任食更是年青人聚會首選 本人也不例外是日與友人兩人共聚 便選了這間大熱的火鍋店 甫進入 環境比我想像中更要整潔漂亮食座位舒適闊落 四人卡位可以給二人坐呢我們亦被安排到窗旁的sofa位枱面上的電磁爐印有店舖名 店內裝修亦十分漂亮 可見老闆確是投資不少擺放食物的有一張大枱 普通蔬菜如生菜、粟米、翠玉瓜等應有盡有又有翡翠螺、台灣腸等特別食物 最吸引我的就是配飯的咖啡汁和炭燒芝士丸飲品自助 有熱茶、汽水、啤酒等 旁邊有雪糕機 爆谷機和棉花糖機呢是日選了$178 一位 中等價位的餐 豬牛雞當然任食 湯底選了三文魚味噌湯 可是並不特別 應該選擇豬骨湯底即使是178元任食 牛肉質素頗高 肥瘦分明 輕輕一灼 入口比起街市肥牛好吃多倍最喜歡是炭燒芝士丸 色澤吸引 不像平常打邊爐那種芝士丸 這個更香濃值得一提是這裡的員工服務是超好!知我喜歡芝士丸更提我試多一款龍蝦芝心丸 而且待應樂意替客人捲棉花糖更拿到本人面前 十分友善!這種服務態度竟然於埋單百多元的餐廳看到 實在令人鼓舞芒果糯米飯的芒果有點酸 椰汁沒有加上糖這個焦糖燉蛋必吃 很香很脆甜度得宜還有自
是日與友人兩人共聚 便選了這間大熱的火鍋

這個焦糖燉蛋必吃 很香很脆甜度得宜

綠茶雪糕

還有自己吱的綠茶雪糕 不知怎的機器好像有點難控制
綠茶味是有的可惜較淡 不過也不應該計較太多了

環境、服務、食物都一流 會再來的
肥牛
芝心丸