2020-05-11 3208 瀏覽
朋友住荃灣,對荃灣的美食資訊了如指掌,見大鴻輝新開了一間食台式放題火鍋的牛大人台灣火鍋,於是今日相約一齊來到 。餐廳裝修大部份是卡位,而卡位之間的間格,也因應現在疫情,加高了差不多有一米高,環境顯得優雅整潔 ,坐得舒適,所以,食得更是放心。放題食物選擇多,自助放題有丸類、蔬菜、菇類及飲品…等,非常多款式,。除自助區放題,還有海鮮及肉類台式選擇…等,款式多且高質,用手機二維碼下載直接下單,簡單快捷。先要一個阿嬤養生濃湯鍋,湯底內有紅棗、黨參、娃娃菜…等,所以湯底都很清甜。肉類都很多選擇,我們都點了很多自己愛食的肉類配料。海鮮類要了脆肉鯇魚腩、鮮甜海蝦、新鮮沙白…。每款都很新鮮又鮮味,脆肉鯇魚腩當真是很脆口又清甜。至於牛肉,也有幾款,我們要了安格斯牛小排、安格斯一口牛肉粒、牛媽秘製滷牛筋。最愛牛小排,切得很薄,湯鍋內滾上2秒已可食,牛味夠鮮味。及牛媽秘製滷牛筋,一口一粒,軟腍又帶點煙軔,充滿骨膠原。紐西蘭羊卷肉羊肉味較濃,也是切得較薄,阿嬤養生濃湯令羊味更鮮味。其它還要了爽脆炸魚皮、彭湖花枝漿、花雕醉雞、美人花膠、順德鯪魚滑、私房辣鴨血…等。食完覺材料高質,性價比高,有過百款台式選擇及其它

肉類都很多選擇,我們都點了很多自己愛食的肉類配料。

海鮮類要了
脆肉鯇魚腩、鮮甜海蝦、新鮮沙白…。
每款都很新鮮又鮮味,脆肉鯇魚腩當真是很脆口又清甜。

最愛牛小排,切得很薄,湯鍋內滾上2秒已可食,牛味夠鮮味。
及牛媽秘製滷牛筋,一口一粒,軟腍又帶點煙軔,充滿骨膠原。

紐西蘭羊卷肉
羊肉味較濃,也是切得較薄,阿嬤養生濃湯令羊味更鮮味。

食完覺材料高質,性價比高,有過百款台式選擇及其它配料、及有Movenpick、黑糖珍珠鮮奶、多款自家冷泡茶等飲品,令我們食得又美味又開心,下次會帶家人來食。
2020-03-18 5767 瀏覽
之前響社交網睇到大鴻輝有間新開既牛大人, 趁而家少人出街食飯, 一於試下.放工六點左右到, 入口先量體溫, 同埋有酒精搓手液搓手, 夠衛生.環境大, 雖然餐廳已經有一半人, 但唔會坐得好近, 而且地方乾淨.有九款台灣湯底選擇, 揀左紅燒牛骨鍋, 夠晒大鍋, 好足料. 祗於吃到飽套餐有三款, 包括既肉質同款式相應不同,最後要左澳洲極上和牛餐, 每位仲贈送澳洲M9和牛牛丸2粒.用手機QR CODE下單, 好快已經有食物上枱.和牛牛肩卷, 安格斯牛板鍵, 上腹牛五花, 一口氣叫左幾款唔同既牛.牛肩卷大片夠口感, 彈牙夠嫩, 有肉鮮味.牛板鍵脂肪較多, 但又唔算太油膩, 口感彈牙.上腹牛五花類似肥牛, 較薄, 所以食左好多片都唔算太飽濟.贈送既M9和牛牛丸, 非常彈牙, 牛味濃郁, 好味.仲有呢度牛滑同墨魚滑, 兩款都好彈牙, 墨魚滑入面有一粒粒墨魚, 好鮮味.牛筋爽薄薄地, 好快熟, 食落唔油好爽口.仲有出面自助配料區, 蔬菜, 菇類, 丸類樣樣都有, 而且好衛生有盒蓋著.除左普通既汽水, 紙包飲品, 呢度仲有自泡烏龍茶, 拎左白桃烏龍, 好香白桃味, 但唔會太甜, 夠解喝.最後每人仲有一盒
祗於吃到飽套餐有三款, 包括既肉質同款式相應不同,
最後要左澳洲極上和牛餐, 每位仲贈送澳洲M9和牛牛丸2粒.
用手機QR CODE下單, 好快已經有食物上枱.
牛肩卷大片夠口感, 彈牙夠嫩, 有肉鮮味.
牛板鍵脂肪較多, 但又唔算太油膩, 口感彈牙.
上腹牛五花類似肥牛, 較薄, 所以食左好多片都唔算太飽濟.
贈送既M9和牛牛丸, 非常彈牙, 牛味濃郁, 好味.
牛筋爽薄薄地, 好快熟, 食落唔油好爽口.
最後每人仲有一盒雪糕, 有三個口味選擇.
地方黎講算係坐得舒服, 地方大, 環境黎講絕對唔錯,一入黎就會有探體溫, 需然唔知有無用, 但起碼食起上黎會更安心!野食分二種, 比我感覺印象最深係全部都用盒裝住, 比較衛生, 睇黎呢間餐廳真的很認真抗疫!以上的野食係任拎的自助吧, 野食選擇十分多, 標得十分清楚,呢到鍋底最重要係湯既味道, 味道黎講算係十分唔錯,牛骨湯, 味道望落去都合十分濃味, 湯濃先會好食!我地食既係M5和牛餐, 口感黎講係薄身小滑, 煮一陣就可, 牛味偏濃, 口感黎講算係唔錯,仲要任食M5和牛 份量比較大件, 一淡食落口個口感會覺得幾彈牙!而一口牛方面就會比較硬身小小, 但牛味就會更重一D.另一方面比較感慨既係, 醬料選擇真的很多! 不過我無最中意食既沙爹醬!!但有好多新既醬料, 例如豬肉醬和自制的牛肉汁大家可以試試!黎得食台式, 通常都會叫下佢地既小香腸! 味道唔錯, 主要口感爽口,但係溫度唔夠熱, 有小小凍飲品都有好多特色野, 大家可以試試佢地自家出既飲品,茶包飲品黎, 不過就唔會預有咩甜味!整體黎講算係樣樣野都做到足! 服務認真, 性格比算高, 環境十分舒服, 種類又多, 值得一試!
地方黎講算係坐得舒服, 地方大, 環境黎講絕對唔錯,
睇黎呢間餐廳真的很認真抗疫!
呢到鍋底最重要係湯既味道, 味道黎講算係十分唔錯,
牛骨湯, 味道望落去都合十分濃味, 湯濃先會好食!

而一口牛方面就會比較硬身小小, 但牛味就會更重一D.
另一方面比較感慨既係, 醬料選擇真的很多!
不過我無最中意食既沙爹醬!!
但有好多新既醬料, 例如豬肉醬和自制的牛肉汁大家可以試試!
但係溫度唔夠熱, 有小小凍
不過就唔會預有咩甜味!

2020-03-18
2020-03-17 2442 瀏覽
近期熱爆嘅人氣火鍋店「牛大人台灣火鍋吃到飽」新開左荃灣分店!早左一個幾月訂座,滿心期待!進入店內之前,店員會為客人量度體溫,亦設有酒精搓手液,夠晒乾淨衛生店內面積好大,裝修簡約潔淨。被安排至兩人卡座,寬敞舒適吃到飽火鍋套餐有三款可供選擇,我同朋友就揀咗最貴嘅澳洲極上和牛餐,價值 $288位。九款湯底有辣有唔辣,任君選擇。仲有台灣直送配料、手工水餃、特色小吃、台式飲品、自家冷泡茶等等過百款選擇阿嬤養生濃湯鍋湯底由紅棗、杞子、桃膠、雜菌等等組成,味道清淡不油膩,打邊爐就啱晒澳洲M9和牛牛丸凡惠顧澳洲極上和牛餐,每位會獲贈澳洲M9和牛牛丸兩粒,肉味好濃郁,仲帶陣和牛肉脂香安格斯牛小排油脂分佈充足嘅牛小排,肉質香軟,有種入口即溶的感覺,口感極佳,但卻不會過於油膩感澳洲和牛M5牛肩卷脂肪比例相對為低,因此會顯得肉味較為濃郁,再配上和牛的油香,就算不需要任何調味,亦已非常可口安格斯特選牛板腱肉質軟嫩多汁,又帶有均勻的油花分佈,不論是油脂還是肉香都極為飽滿手工啤酒🍻從云云手工啤酒中揀左:掌門 - 山霧,啤酒味適中,帶有花香最後仲會每人獲贈一杯Movenpick雪糕🍦

店內面積好大,裝修簡約潔淨。被安排至兩人卡座,寬敞舒適

阿嬤養生濃湯鍋

澳洲M9和牛牛丸

安格斯牛小排

澳洲和牛M5牛肩卷

安格斯特選牛板腱

手工啤酒🍻
從云云手工啤酒中揀左:掌門 - 山霧,啤酒味適中,帶有花香

最後仲會每人獲贈一杯Movenpick雪糕🍦
2020-03-16 2007 瀏覽
火鍋吃不厭,台式火煱都係我喜歡的, 台式湯底好特別,比較濃,是我的喜好。跟老公返荃灣探奶奶,老人家好耐冇食打邊爐,今日帶佢試新嘢~ 台式火鍋。荃灣眾安街大鴻輝中心除咗可以唱卡拉ok,仲有好多食店,《牛大人》今期熱爆,出名食物好、服務好,位於16樓有靚景。手機選菜,方便快捷。這店特別之處是火鍋底有濃味的牛骨鍋,也有清清地素湯底,仲有台式的,當然有麻辣湯底......我們揀咗台灣鳳梨雞鍋拼四目養生素食鍋,鳳梨雞鍋有半隻春雞,加上甜甜鳳梨味,感覺好特別。四目養生包括杞子、菊花、蟲草、龍眼..... 絕對係一個養生鍋,食到後段依然好香菊花味。輕輕鬆鬆叫多杯啤酒試下,店員介紹味道有款淡啲,有款濃啲。澳洲極上和牛套餐(吃到飽)一定要試,和牛任叫已經抵返曬,且每人送兩粒和牛牛丸,平日怕韌唔食牛丸的我,今次都愛上了"和牛牛丸",除了爽口彈牙,仲可以食到牛的脂肪香味,正!澳洲和牛M5牛肩肉是要讚。安格斯特選牛板腱也是好選擇,肉質較淋,一淥就熟,食得。牛胸爽原來是這個樣子,今次第一次吃,淥完之後有少少似花膠,爽爽地好好食。手切封門柳,記得唔好淥得太耐,牛肉味香濃。豬雪花肉片~爽口。牛媽秘製滷大腸/牛媽秘製

荃灣眾安街大鴻輝中心除咗可以唱卡拉ok,仲有好多食店,
《牛大人》今期熱爆,出名食物好、服務好,位於16樓有靚景。
手機選菜,方便快捷。

輕輕鬆鬆叫多杯啤酒試下,店員介紹味道有款淡啲,有款濃啲。

澳洲和牛M5牛肩肉是要讚。

安格斯特選牛板腱也是好選擇,肉質較淋,一淥就熟,食得。

手切封門柳,記得唔好淥得太耐,牛肉味香濃。

豬雪花肉片~爽口。

牛媽秘製滷大腸/
牛媽秘製滷牛筋/
牛媽秘製滷牛肚
樣樣好食,最正係豬大腸,一啲都唔韌,邪惡脂肪好吸引。
豐原排骨酥,淥完依然仲有炸排骨的香味。

海蝦夠鮮甜,花膠夠滑夠淋。

沙白堅大隻,脹卜卜。

台式蝦餃及台式蛋餃也要一試。
珍味牛肉漿~ 唔揀其他都要試下牛肉漿,確實爽口彈牙。
水蓮是特別的,除了出面凍櫃蔬菜,這個是需要入機揀選。

花蓮手工小雲吞及爽脆炸魚皮是指定火鍋佳品,欣賞你有即炸午餐肉,是小妹喜愛的火鍋食品,食得出是靚午餐肉,並不是那些一般粉質較重。

即食小吃都點了一些,
木魚香皮蛋豆腐,
甜甜梅金酥脆薯,
香脆士林鹽酥雞,
肥美真豬小香腸,
全都是值得推介的。

凍櫃飲品琳瑯滿目,讚好facebook送免費台式黑糖鮮奶。

最有驚喜係《牛大人自家製凍茶》,我都試了其中兩款,菊花普洱及桂花烏龍,菊花明目,桂花夠香,飲茶可以一解熱氣。

吃到飽,白桃烏龍及落神花茶要下次先有機會試到啦。

地方企理乾淨,自助區食物全部有蓋好,合乎衛生標準。

好開心有movenpick雪糕。

2020-03-12
2天前 0 瀏覽
放假同女朋友去咗荃灣行街咁啱想打邊爐所以就去咗大鴻輝 嫌棄加拿大人開咗冇幾耐未食過所以就想去試吓牛大人120吃到飽套餐有三個餐揀 我揀咗澳洲極上和牛因為佢仲可以試埋其他兩個餐有既肉環境好開陽同埋都好乾淨唔會話癡粒粒帶咗個店員推薦嘅苦瓜雞湯 揀最貴嗰個餐仲送咗四粒和牛丸雞湯真係有半隻雞喺度食咗隻雞比都好滑好彈牙scan QR code點餐 仲有好多小食同埋飲品揀M5和牛其他海鮮啦仲有好多自家製嘅茶類飲品 啱晒唔想飲甜野既我仲有好多其他嘢食都無續一續一影啦總括而言二百幾$300食到呢個和牛打邊爐簡直係物超所值

牛大人120吃到飽套餐

仲有好多其他嘢食都無續一續一影啦

總括而言二百幾$300食到呢個和牛打邊爐簡直係
物超所值
2020-05-21 0 瀏覽
之前幫襯過旺角牛大人,感覺驚為天人。知道荃灣新開左分店,襯連續一星期零確診,由於抗疫疲勞,去牛大人放鬆一下,解下同邊爐嘅相思之苦🥺.🔸環境入去前職員會要求度體溫,提醒出去攞野要戴返口罩同提供紙袋放口罩。入到去見到座位之間有膠紙隔開,自助區用有蓋膠盒裝住食材,感覺都幾安全。.🔸自助區自助區選擇好多,而且因為疫情關係,每種食材都有用密封既盒去裝。但叫得牛大人,都應該主力食返牛。所以我喺度只推薦兩款我覺得幾好食嘅丸~另外一提佢連一啲好台式既選都有,例如王子麵,又有滷肉飯🤤1️⃣香芋貢丸:香芋貢丸首先唔常見,同埋入邊嘅芋頭有炸過,所以打邊爐嘅時候唔會溶晒,同埋好香,芋頭控必食(👧🏻表示好鐘意!)2️⃣香草雞肉丸:食落好滑,唔會鞋颯颯。加上香草,如果你叫蕃茄湯底嘅話,會好有意式風味🤟🏻.🔸醬料一如既往佢既醬料選擇係勁多!而且有一啲「牛大人秘製」推薦,唔知點撈個醬可以跟住佢撈,都幾唔錯嫁~ 另外佢個洋蔥牛肉醬係介紹俾我地點牛,又真係幾夾~.🔸牛肉🐮來到邊爐重點戲牛喇!我地揀左最貴既澳洲極上和牛餐。基本上佢既牛肉我地都有試均一次,係度推介三款俾大家啦!1️⃣手切封門牛柳:肉味香濃,又會唔嚡,我地encore左幾
之前幫襯過旺角牛大人,感覺驚為天人。
🔸環境
🔸自助區
另外一提佢連一啲好台式既選都有,例如王子麵,又有滷肉飯🤤
🔸醬料

🔸牛肉🐮
1️⃣手切封門牛柳:肉味香濃,又會唔嚡,我地encore左幾次
2️⃣澳洲和牛m5牛肩卷:和牛脂肪比例贏啲,最滑一定係佢~
3️⃣安格斯牛小排:比起和牛,脂肪同肉既比例就會平均啲,但都唔知會嚡,而且都有幾香既肉味,如果無budget食最貴個餐,依隻都唔錯啊~
最後要一讚佢個和牛牛丸,跟餐一人得兩粒,但真係好正!有肉汁仲有好香牛味!🤤🤤🤤

🔸飲品區
好多飲品選擇,但推當然係佢既自家製茶,我最鐘意白桃烏龍,淡淡白桃香味,烏龍又解膩。
另外大推佢個濃可可!好好飲既朱奶,唔會過甜,出面台灣代購成廿幾蚊罐嫁!
今次我地仲另外叫左佢既手工啤試下,分別係愛羅武勇同山霧
1️⃣愛羅:依隻係淡啲既啤,而且加左蜜糖有微甜,感覺岩女仔多啲
2️⃣山霧:好多氣😂啤酒既麥味重啲,同埋有回甘,👦🏻鐘意依隻(但👧🏻唔鐘意)
牛大人食評總係好多野要打所以好難生出黎😂但都證明佢既食物選擇有幾多!睇到依度既話👧🏻表示要多謝你同俾個叻你😘
已經係第三次幫襯牛大人暫時每次都冇好嚴重嘅漏單hold單情況食物質素係唔錯 湯底以牛骨鍋最好味今日嚟食收碟依舊快手👍🏻荃灣店明顯比旺角店乾淨好多亦光猛闊落得多今次照舊叫咗中間價位$238點餐嘅時候發現冇咗牛小排再睇清楚啲原來牛小排去咗和牛最貴嗰個餐度唯有即時同店員講轉返極上和牛餐$288中間價位同最高價位相差$50和牛餐就算送每人兩粒和牛牛丸老實講性價比始終低左好多而小編亦非常唔同意呢種間接加價方式改變原來餐點內容😐感覺上有啲取巧唔老實😓倒不如直接喺價錢上作出改動來得大方
已經係第三次幫襯牛大人

改變原來餐點內容😐
感覺上有啲取巧唔老實😓
倒不如直接喺價錢上作出改動來得大方
2020-05-14 0 瀏覽
牛大人今次朋友約咗依間性價比高嘅台式火鍋店,小編發現港人真係好鍾意食火鍋店😂依間火鍋配料較多,粥粉麵飯,湯品,蔬菜連肉類都好齊全,可以自己隨意係自助區攞,其他就可以用QR code下單澳洲和牛M5牛肩卷👍🏻👍🏻夠嫩, 有牛肉鮮味,脂肪較多,必叫安格斯牛似肥牛, 較薄身每碟牛肉分量都比較少,鍾意食牛嘅朋友,真係食10碟8碟都冇問題牛筋爽其實係牛嘅肥膏帶食落去一啲都唔油輕輕一下就食得,食落爽口口感水蓮貴價蔬菜類,必食回本菜,唔係間間都有鮮蝦蝦係必叫,因為真係新鮮,肉質爽身無雪味冷泡烏龍茶必飲自家製白桃烏龍, 淡淡白桃味, 無糖味,茶香味濃
牛大人

澳洲和牛M5牛肩卷👍🏻👍🏻
夠嫩, 有牛肉鮮味,脂肪較多,必叫
安格斯牛
似肥牛, 較薄身
牛筋爽
其實係牛嘅肥膏帶食落去一啲都唔油
輕輕一下就食得,食落爽口口感

水蓮
貴價蔬菜類,必食回本菜,唔係間間都有

鮮蝦
蝦係必叫,因為真係新鮮,肉質爽身無雪味

冷泡烏龍茶
必飲自家製白桃烏龍, 淡淡白桃味, 無糖味,茶香味濃

2020-05-13 129 瀏覽
今日5:30pm walk in 上去唔洗等位但見全場已有過半客人,我2個人都比4人枱我地坐得好舒服好鬆動。用淺啡色裝修另人覺得簡潔、輕鬆,佢係一張長枱上插左幾塊木板作分隔及提高私隱,木板上畫有有趣圖案😁。叫左‘極上和牛吃到飽’7:30離場 $238 食2小時,join 會員有送一次9折,慳返個服務費,剔左個台灣鳳梨雞鍋甜甜地幾特別,用QR Code order 左好多野食,每份分量都細細份可以試多唔同款,$238會送上幾粒和牛丸真係好重牛味又多汁💦所有牛肉及豬肉都order左一次,真係和牛級數好食好多,又嫩又有牛味,入口即溶,食唔返轉頭啦😆,仲有台灣特色配料鴨血、炸甜薯等!飲品一定要試佢自家品牌冷泡茶-桂花烏龍茶最好飲及台灣獨有-蘋果西打!仲可以order酸梅汁、烏梅汁等!自助區、醬料區都係獨立盒有蓋裝住,十分衛生👍🏻👍🏻。服務方面亦都有驚喜,order 完唔洗1分鐘食物就送上黎,收碟速度超快,主動問洗唔洗加湯,有時唔係要侍應四萬咁口90度鞠躬先叫好服務,簡簡單單唔黑面有少少笑容客客氣氣已經足夠,今晚服務我比滿分💯,好耐未食過咁高質邊爐,希望佢keep到水準(包括食物同服務)🥰🥰🥰
自助區、醬料區都係獨立盒有蓋裝住,十分衛生👍🏻👍🏻。
2020-05-12
  • $238極上和牛套餐
2020-05-11 0 瀏覽
店家巧大間,仲有濕紙巾上面印的台語隱約仲有印象點讀(好懷念丫~ 未打邊爐前就已經盛左一小啖的魯肉飯,調味岩岩好不過同台式用半肥瘦豬肉改成牛肉煮,一直保暖都唔老個下幾勁)。冬天進補薑母鴨成日諗住食拖到最後都沒食到的薑母鴨,清清地的湯底,落咩落去都掂水~~ ne 度叫親d菜式4件內提供,岩曬女士想多點唔同種類的黎試,肉質每輪上菜都差唔多咁新鮮,塊去薄切,牛認真烚兩烚ko。 海鮮都唔差架,蝦夠大隻又甜,仲有台灣直送鯛魚塊大大舊噢~I love 鴨血~~。 自助吧d餸巧多種類仲會好保鮮咁冷藏keep fresh,俺喜食芝士蛋腸,其他的要留肚比單點類,順帶一提佢地d茶巧讚讚大支得黎好似出街賣的野飲,俺選左白桃烏龍,美眉們想飲熱的茶都有架,係唔係好Sweet 呢,去搞埋個點醬(見到實在太多選擇就diy左碟)。 叫左杯山霧&愛羅武勇p啤酒p.s同熟的人至好飲丫親~ 俺較喜山霧因為佢會回甘架!!
)。冬天進補薑母鴨
。 海鮮都唔差架,蝦夠大隻又甜,仲有台灣直送鯛魚塊大大舊
噢~I love 鴨血~~
。 自助吧d餸巧多種類仲會好保鮮咁冷藏keep fresh

2020-05-10 80 瀏覽
第一次同朋友去食台式火鍋店【牛大人台灣火鍋吃到飽】開咗間新店係荃灣,仲要早一個月訂位,勁多人食,呢到環境夠大,有好多坐位,安排咗坐窗口位,睇到個🌇靚景🏙,坐得又舒服。入店前會幫客人量度體溫,供應埋消毒搓手液,夠哂乾淨衛生。呢到任食一個半小時火鍋,多款湯底選擇,行到中間位置有飲品區🥤,自助食品區,材料仲要係台灣直送。仲有調味料區任你選擇。我地點選一個🥘鴛鴦鍋:【牛夫人秘方麻辣鍋🌶🌶🌶】湯底好正,越食越辣,刺激你既味蕾 及【台灣鳳梨雞鍋】有隻雞係湯內,湯底配料勁足料,又香又甜。點選湯底後,送上每人兩粒M9和牛牛丸,肉汁多,又彈牙。之後可以用手機App,開QR code點選食物,食物款式多,任你選擇。點選一碟開胃涼拌小食:魚香皮蛋豆腐,一磚冰涼凍嫩滑豆腐,配埋皮蛋、肉鬆、醬汁夠味。又開胃又好味😋澳洲極上和牛M5牛肩肉🐮,安格斯小牛排🥩,美國SRF極黑牛下肩胛,黑毛豬🐷,台式蝦餃,多款丸類、菜類🥬,美食供你選擇食火鍋當然要叫🍻啤酒飲啦,呢到既啤酒係自家製手工啤,仲要係台灣製造。一杯係愛羅武勇🍺呢款手工啤甜甜地,帶有花香,容易入口。另一杯係山霧🍺帶有獨特既香味。除咗食手工啤外,當然要飲埋自家製既

除咗食手工啤外,當然要飲埋自家製既冷泡茶🍵。洛神花茶,甜酸味適中及白桃烏龍,好香既白桃🍑味。

食完火鍋仲有甜品食,推介好味🍦雪糕Movenpick:Strawberry🍓 & Panna Cotta raspberry 🍨