2024-02-20 746 瀏覽
2月20日 中午時間 入到去就手機點餐,正常冇咩野 咁我就叫咗個套餐套餐就包一杯嘢飲嘅。咁我喺手機落單嘅時候點咗套餐之後點落飲品度見到佢冇扣返個價錢,我就叫咗個職員過嚟問我咁樣撳啱唔啱show埋我個電話俾佢睇,佢望咗眼之後就話係咁㗎啦點啦,跟住點完之後個價錢都係冇變,跟住佢就話你呢個係單點嚟你點錯左。我當堂好錯愕。係你叫我點入去嘅,錯咗你又話係我點錯。我就係有疑問先問你點解個價錢顯示唔同?之後佢好晦氣就話咁我幫你改啦,後尾睇返張單佢改單係要收兩蚊。間嘢嘅嘢食係唔錯嘅,但係服務態度就非常之差。👎🏻
2月20日 中午時間
間嘢嘅嘢食係唔錯嘅,但係服務態度就非常之差。👎🏻

喺灣仔返工,lunch hour去左食呢間,真係貼錢買難受😑嗌左個招牌紅燒牛腱心牛肉麵,其實個麵味道都OK。不過哇,想講啲肉真係靭到咬唔到,可能真係我唔好彩,肉有3.4舊但大部分都咬唔到,啲肉好多筋,又已經出盡力咬重點就係我同店員講左話真係咬唔到,希望佢哋換過碗,個男店員話要算,收走之後我聽到佢哋係話唔好dump (我坐近廚房) ,過咗10分鐘之後就俾返同一碗麵俾我😰😰😰😰😰 我食兩啖已經認得,因為仲有見到我咬唔到嘅肉。。。。其實我唔係好明點解唔可以換個碗新嘅俾我,仲要俾我感覺上係佢擺咗去微波爐度叮熱。。餐廳男店員個處理方法真係好有問題,我問個店員呢一碗係咪我原本嗰碗之後,佢竟然反問返我點解會咁樣覺得😥😥以後都唔會再食呢間😓

以後都唔會再食呢間😓
Lunch時間過嚟要排隊,食物好食,皇牌是牛肉麵!牛肉好入味,軟骨位都好淋!推薦蛋角!煎得薄薄的雞蛋皮。其他追加小食椒鹽炸雞粒略微唔夠脆,滷水雞翼有啲韌,不過份量好多,呢個價錢響灣仔算抵食!仲有多款台式飲品比你揀!叫少冰少甜真係少冰少甜👍🏼👍🏼👍🏼真係好!

推薦蛋角!煎得薄薄的雞蛋皮。
蛋角

蛋角
2023-07-22 1270 瀏覽
之前有光顧這家麵店,牛肉麵同其他食物的質素都不錯,所以今日一開店就帶媽媽來光顧。令人氣憤的是,剛落座就聽到一中年帶眼鏡的男店員講“大陸來的…‘’然後就一陣嘻笑。因為有老人在,所以我沒有理會,繼續點餐。用餐後,媽媽借用洗手間,結果又聽到這個男店員在一旁講‘’大陸人不知怎麼用洗手間麼‘’(具體內容記不清楚),旁邊收銀的女店員好心解釋:‘’可能是第一次光顧不太清楚‘’。結帳後我讓媽媽在店門外等,我同收銀的女店員投訴了這件事,女店員也都很不好意思的跟我抱歉。其實這家店的食物質素都很好,但這次真是被這個男店員的行為噁心到,年近七十歲的老人都要被你恥笑,但凡自己家裡有老人都不該做出這種行為
2023-07-22
Beat the lunch queue and insisted to dine in here! Totally worth the wait. This Taiwanese minced pork sauce on hot steaming rice is just amazing! The rice and sauce are steaming hot and fragrant! I like their meat sauce with both the mince and the bigger dices of pork belly. Very flavourful and well cooked in their Taiwanese sauce. The spring onions, pickled greens and crunchy pickles are absolutely great, complementing the rice and sauce. There is half a marinated egg, but it wasn’t stunning en

There is half a marinated egg, but it wasn’t stunning enough to steal the show. Haha!
魯肉飯
魯肉飯
2023-07-08 533 瀏覽
很奇怪的一家店 点了外卖后电话过来说没有点的菜品 要换另外一种类似的给我 换的食物比点的便宜一些 我在电话同意了 后面去餐厅拿餐的过程中 本以为店家会主动退差价 但店家没有相关表示 于是主动询问 被当即拒绝 说“没有这种服务” 并且态度恶劣 让人觉得十分无语 退差价怎么是“服务”呢 我当即有点生气 觉得受到了不公平的对待 于是礼貌询问商家“那我可以退单吗” 可是商家不知是没有听明白还是故意不理会 直接走开了 后续我拿了食物走了 最终也没有退单也没有退差价 很不理解 因为商家无法提供食物造成的差价的退还 不应该是商家的义务吗?总之下次不会去了 体验很差
外賣自取
2023-06-30 336 瀏覽
味道唔錯,地點都好方便喺灣仔附近呢個價錢算係好平嘢食都幾好食因為唔食得辣,所以點左普通嘅紅燒牛肉肉類份量好多冧得黎好好咬因為充滿着骨膠原坐得都好舒服推薦👍🏻👍🏻👍🏻
味道唔錯,地點都好方便
喺灣仔附近
呢個價錢算係好平
嘢食都幾好食
因為唔食得辣,所以點左普通嘅紅燒牛肉
肉類份量好多
冧得黎好好咬
因為充滿着骨膠原
坐得都好舒服
推薦👍🏻👍🏻👍🏻
2023-06-27 3016 瀏覽
牛壹台食 地址: 灣仔軒尼詩道61號四寶大廈地下今日Dinner揾嘢食😆,估唔到又俾我發掘到一間CP值高嘅台灣牛肉麵餐廳🥰~川味香辣牛腱心牛肉麵(幼麵)🐮🍜$78微辣嘅紅燒牛肉麵湯底,味道都幾香濃幾有牛骨味😌,而且牛肉又夠腍,又夠份量,唔孤寒,正😝。招牌紅燒牛腱心牛肉麵(幼麵)🐮🍜$78牛肉麵份量非常足,湯底色澤呈啡紅色啖啖都有好香濃牛骨味😛。最驚喜係牛肉大大塊炆得軟腍又入味,真係好肉質鮮嫩😉,好入味,正。海苔鹽酥雞🐔$34鹽酥雞份量好多,外皮炸得好香脆而帶有少少肉汁😋,酥香惹味,正。手作冬瓜茶(跟餐)🧋冬瓜茶消暑解渴,不錯😚。金鳳梨紅(跟餐)🧋金鳳梨紅😂😂😂好flesh好開胃,不錯😍。#nicefoodie灣仔—--------------------#food #foodporn #hkfoodblog #hkgoodblogger #foodphotography #foodie #foodblogger #goodstagram #hkfood #hkfoodie #hkfoodlover  #delicious #breadfast #dinner #lunch #resta
牛壹台食
地址: 灣仔軒尼詩道61號四寶大廈地下

川味香辣牛腱心牛肉麵(幼麵)🐮🍜$78
招牌紅燒牛腱心牛肉麵(幼麵)🐮🍜$78
海苔鹽酥雞🐔$34
手作冬瓜茶(跟餐)🧋
冬瓜茶消暑解渴,不錯😚。
金鳳梨紅(跟餐)🧋
金鳳梨紅😂😂😂好flesh好開胃,不錯😍。
#nicefoodie灣仔

—--------------------
#food #foodporn #hkfoodblog #hkgoodblogger #foodphotography #foodie #foodblogger #goodstagram #hkfood #hkfoodie #hkfoodlover  #delicious #breadfast #dinner #lunch #restaurant #eat #phtooftheday #yummy #chef #hk  #香港 #香港美食 #美食 #灣仔美食 #打卡  #灣仔 #香港口味  #隱世美食 #隱世小店 #半價優惠 #人氣餐廳 #人氣美食  #香港好去處 #台灣牛肉麵  #牛肉麵
2023-06-23 281 瀏覽
一陣仲要開會,都要食左飯先得,就係灣仔附近搵野食,面對軒尼詩道,呢間牛壹台食係台灣麵都好喎!好彩時間尚早,啱啱好有位。好,坐低睇下有咩好食先。招牌紅燒牛腱心牛肉麵,個湯底都幾濃郁,有牛味,牛腱心牛肉好厚肉但都好軟腍,中間隔住啲脂肪和軟筋,食落口感豐富。揀左鮮製幼麵,食落爽口彈滑,又索到湯味,而且份量都唔少,幾抵食。金鳳梨綠茶加珍珠,夏天熱辣辣,呢個飲品好清爽,少少甜,綠茶又清香,加左珍珠有得咬咬下。

好彩時間尚早,啱啱好有位。
好,坐低睇下有咩好食先。

2023-06-22 195 瀏覽
早幾日同屋企人去左灣仔食晚飯,揾到呢間叫做牛壹台食嘅台灣菜😛價錢唔算貴,而且見到都幾多好評,所以就去試下😆呢間餐廳係牛肉麵專門店,不過主食可以揀麵/飯都可以🍜🔻招牌紅燒牛腱心牛肉麵 $78平時食台灣菜都必試紅燒牛肉麵,佢嘅牛肉真係好出色,煮得夠腍夠入味,而且都幾大舊😗幼麵底好滑好有嚼勁🤩🔻特濃鮮茄牛鍵心牛肉麵 $77呢個就係蕃茄湯底,酸酸地咁更加開胃🤪🔻特色煎蛋餃 $28呢個蛋餃條邊炸到好香脆,個size啱曬一啖放入口,好味🤩🔻飲品就揀左杯香芋鮮奶 $28,跟餐就係補番個差價就ok, 飲落口感好厚身,真係加左好多芋頭係入面,正!🤪
招牌紅燒牛腱心牛肉麵 $78
特濃鮮茄牛鍵心牛肉麵 $77
呢個就係蕃茄湯底,酸酸地咁更加開胃🤪
特色煎蛋餃 $28
呢個蛋餃條邊炸到好香脆,個size啱曬一啖放入口,好味🤩
2023-06-20
  • 招牌紅燒牛腱心牛肉麵
  • 特色煎蛋餃
2023-06-18 197 瀏覽
香港有不少台式食店,而主打台式牛料理就真的要試試這間位於灣仔滿有台式風味的食店🤭😙💬 特濃鮮茄牛腱心牛肉麵(鮮製幼麵)🍜牛腱心軟滑且爽口,吃起來滿滿的筋位膠質感,牛腩條也十分入味,而鮮茄湯底不是單單蕃茄味道,當中帶有淡淡的香料香味,幼麵軟硬適中,掛汁的效果不錯,吃着一口接一口的感覺!🤤回頭食: ⓨⓔⓢ💬 台式滷牛拌飯🍛平日很少吃滷牛碎拌飯,一入口濃濃的牛肉香味湧出,當中吃到牛腩及牛筋位置帶出滷水的古老味道,加入醃菜及醃蘿蔔一起吃更有風味!👍回頭食: ⓨⓔⓢ💬 台灣香腸🥓香腸煎得很香,加上蒜片一起吃很惹味😍回頭食: ⓨⓔⓢ💬皇牌珍珠鮮奶茶🧋鮮奶,容易喝得出茶底的香味,而珍珠口感軟而煙韌😙,沒有過硬過軟的感覺,最怕別的店吃起來裡面未熟的感覺回頭食: ⓨⓔⓢ💬熱柚子蜜☕柚子蜜甜甜的,讓整頓晚餐添上一份味道😙回頭食: ⓨⓔⓢ總結一下,環境充滿台灣風情中,而食物質素不錯,可以再訪🤭🤭❤️牛壹台食❤️灣仔軒尼詩道61號四寶大廈地下❤️2637 6388▂﹍▂﹍▂﹍▂﹍▂﹍▂﹍▂﹍▂ʕ⁠っ⁠•⁠ᴥ⁠•⁠ʔ⁠っ

💬 特濃鮮茄牛腱心牛肉麵(鮮製幼麵)🍜

💬 台式滷牛拌飯🍛

💬 台灣香腸🥓
香腸煎得很香,加上蒜片一起吃很惹味😍

💬皇牌珍珠鮮奶茶🧋

💬熱柚子蜜☕
柚子蜜甜甜的,讓整頓晚餐添上一份味道😙
回頭食: ⓨⓔⓢ

總結一下,環境充滿台灣風情中,而食物質素不錯,可以再訪🤭🤭

❤️牛壹台食
❤️灣仔軒尼詩道61號四寶大廈地下
❤️2637 6388
▂﹍▂﹍▂﹍▂﹍▂﹍▂﹍▂﹍▂

ʕ⁠っ⁠•⁠ᴥ⁠•⁠ʔ⁠っ
2023-06-18 158 瀏覽
這店的背景好有心思,就像你進入台灣的小巷,就想坐下來嚐一嚐它的地道美食一樣。我哋就叫左川味香辣牛腱心牛肉麵呢個香辣嘅辣度,我都食到,牛腱心好入味,容易咬開,牛腱心這個部位筋多肉質硬實,因為富含膠原蛋白,烹煮後Q勁又多汁,口感唔錯,配以咸酸菜就更開胃。跟餐皇牌珍珠鮮奶茶珍珠夠多又有咬口,配鮮奶茶飲落唔太甜,啱我口味。跟餐金梅地瓜條炸到熱辣辣放上枱面時,已經忍唔住要食,炸得好香脆,地瓜上有金梅粉,錦上添花⋯⋯好好食。台式滷肉拌麵滷肉好香,入口好滑、滷水蛋、菜、麵條煙韌。跟餐$8香芋珍珠鮮奶茶好香好香嘅香芋飲料,配埋珍珠鮮奶茶,又有咬口,好飲。

我哋就叫左
川味香辣牛腱心牛肉麵

跟餐皇牌珍珠鮮奶茶
珍珠夠多又有咬口,配鮮奶茶飲落唔太甜,啱我口味。

跟餐金梅地瓜條

台式滷肉拌麵
滷肉好香,入口好滑、滷水蛋、菜、麵條煙韌。

跟餐$8香芋珍珠鮮奶茶
好香好香嘅香芋飲料,配埋珍珠鮮奶茶,又有咬口,好飲。
2023-06-15 157 瀏覽
放工餓餓地,就喺附近搵間台灣野食下!餐廳好舒服,冷氣又唔會太凍!一個人一碗麵加一杯野飲就好飽!大大份!‼️‼️‼️👅 招牌紅燒牛腱心牛肉麵 +鮮製幼麵($78)牛腱心和牛肉係呢道麵嘅主角!一共四舊大大舊嘅牛牛,肉質軟嫩,入口即化,完全唔韌。尤其充滿骨膠原的牛腱心令牛肉口感很豐富!湯底亦都好濃郁,配以鹹酸菜同蔥花,不錯。幼麵亦好彈牙!👅 皇牌珍珠鮮奶茶(凍)(跟餐+$8)奶茶唔會好甜,正宗台飲!跟餐都好平!

👅 皇牌珍珠鮮奶茶(凍)(跟餐+$8)
奶茶唔會好甜,正宗台飲!跟餐都好平!

2023-06-14 136 瀏覽
放工後經常同朋友在灣仔食飯,貪灣仔多餐廳選擇😃今次選擇台式餐廳🫶🏻紅燒牛腱心牛肉麵👉一頭牛只能做成五碗牛肉麵,尤其牛腱心😋 筋肉比例適中,肉質軟嫩Q彈,濃郁鮮美的口感。一口咬下美味大爆發cool!台式魯肉飯外表油光閃亮油,食落油脂勁香!呢度既白飯仲要用珍珠米,粒粒白米飯都被滷肉包住,所以配白飯食更係綿密。肉選用五花腩切成肉丁,肥瘦相間連豬皮,入口即溶🥹主打親民平價台式食堂,滷肉飯唔算定價好高,台飯套餐以木盤送上,有好多配菜選擇洛神花蜜蜂蜜綠茶 偏甜 但茶味唔錯

紅燒牛腱心牛肉麵

台式魯肉飯

洛神花蜜

蜂蜜綠茶 偏甜 但茶味唔錯
喺附近返工lunch time 嚟食碗牛肉麵就啱晒,平靚正一人埋單都唔使$80,仲包埋餐飲添,星期五夜晚嚟食人流都幾多下🙈川味香辣牛腱心牛肉麵 $ 78微辣嘅level,有兩大嚿牛腱心,筋位好爽口😚但係又好淋好入味,食落去滿滿嘅牛肉味,勁滿足,另外有兩嚿牛腩,酸菜絕對係加分位,好有台式嘅感覺台式滷牛拌飯 $ 62拌飯食牛肉真係會一啖接着一啖,冇平時豬肉咁肥膩,但係都一樣咁惹味,反而食得更加舒服無負擔感🤤仲有半隻台式滷蛋同標配嘅酸菜,味道唔會太重覆手作冬瓜茶(凍)叫咗少甜係啱啱好,配住飯飲一流💯炭培烏龍茶(凍)清爽解膩,啱晒炎炎夏日

川味香辣牛腱心牛肉麵 $ 78

台式滷牛拌飯 $ 62

手作冬瓜茶(凍)
叫咗少甜係啱啱好,配住飯飲一流💯

炭培烏龍茶(凍)
清爽解膩,啱晒炎炎夏日