2020-01-19 1586 瀏覽
荃灣出名多放題火鍋店,之前住荃灣的朋友都介紹過幾間,但今次他帶我來到悅來坊食,同層還有幾間酒樓,住在附近的朋友有口福~——————————🔹刺身/壽司這裏的刺身款式不算太多,但都有我最想食的幾款(三文魚和甜蝦)~三文魚厚切肥美,甜蝦大隻而沒有腥味😋帶子很軟滑😝 整體刺身質素不錯~壽司叫了花之戀、鰻魚壽司、加州反卷、海膽手卷等等,其中花之戀太多沙律醬,對於唔太喜歡食沙律醬嘅朋友,就有點太膩;海膽手卷鮮甜,紫菜新鮮脆口,似係新鮮包🥰-🔸炸物/燒物這裏的炸物和燒物質素不錯,所有食物都是熱辣辣,芝麻雞翼和榴槤炸彈encore三次,芝士春卷算是比較特別,未試過係其他放題店見到😝一咬開入面勁濃郁芝士味,好好食~-🔹一品料理醬汁金菇肥牛卷、醬汁牛舌和黑松露牛油粟米都是我和朋友很喜歡食😋 肥牛卷煮得入味多汁,但牛油粟米太重黑松露味,還有點不夠熱😖-🔸火鍋湯底今次想食得清淡啲,就叫咗清甜椰青湯。這個湯底有淡淡的甜味且不會油膩,啱晒食完炸物再食火鍋!-🔹火鍋料我們四種肉都有叫,每樣都切得薄薄一片,我和朋友特別喜歡美國極上牛肉,牛味濃且脂肪較少👍🏼其他配料質素普普通通,有我最喜歡的響鈴卷😍 還可以出面夾菜,
——————————
🔹刺身/壽司

🔸炸物/燒物
炸物

🔹一品料理
🔸火鍋湯底
🔹火鍋

火鍋料

我們四種肉都有叫,每樣都切得薄薄一片,我和朋友特別喜歡美國極上牛肉,牛味濃且脂肪較少👍🏼其他配料質素普普通通,有我最喜歡的響鈴卷😍 還可以出面夾菜,就一定唔會食唔晒☺️
🔸甜品
宇治抹茶芭菲

榴槤甘露

每次食完放題火鍋,最後點都會留肚食甜品❤️餐牌上的甜品大部分都有叫,其中宇治抹茶芭菲最特別,抹茶味濃,底下還有甜甜的紅豆😍榴槤甘露更加encore兩次,店家非常用心,勁多榴槤蓉,好大方❤️❤️整體甜品可算是數一數多款,而且好高質素👍🏼👍🏼

一品料理
炸物
宇治抹茶芭菲
榴槤甘露
呢排胃口唔知點解勁好🤦 所以好想食自助餐,不過我本身我係好食生冷嘢所以決定食火鍋放題😀 喺荃灣千挑萬選揀咗呢間評價唔錯兼有埋壽司同串燒供應同好多即整甜品既日式放題🤣個極上牛肉切得幾薄,幾香牛肉味,脂肪分佈幾靚,叫完一碟又一碟😋呢度仲有我好鍾意嘅黃金麻吉燒😍 裡面有層年糕超級煙韌👍鴨血幾滑,個人嚟講好鍾意打邊爐有鴨血呢個選擇😁鰻魚壽司好正👍 飯量唔太多可以試多啲款,鰻魚唔腥,個汁好味😋蔬菜同飲品係自己出面自取,好多選擇👍最後要講下放題難得見到咁出色嘅甜品!! 叫咗五款黎試😁😁 佢嘅份量細細碗,好岩食客可以逐樣試👏👏仙草芋圓材料好豐富😆 除咗仙草同芋圓,仲有珍珠同西米,加埋啲花奶更滑👍芒果糯米飯上面嘅芒果好甜😋糯米飯軟硬程度剛剛好~榴槤甘露上面嘅榴槤好香😱 入口即溶嘅感覺,超正👍👍 甘露裏面都有珍珠同西米, 榴槤味好濃郁😍 楊枝甘露都係好滑同埋好重芒果味😁仲有個杯抹茶芭菲, 真係十足十似係出自一間甜品專門店😱 有好多唔同材料,面頭粒小丸子好煙韌,中間既脆米勁脆,下面仲有啫喱增加口感,好味!😋店員好積極主動跟進食客嘅需求,唔使主動叫都會幫我哋加湯👍👍 上菜速度快仲冇漏單,讚!!下次會叫多啲朋

呢度仲有我好鍾意嘅黃金麻吉燒😍 裡面有層年糕超級煙韌👍

鴨血幾滑,個人嚟講好鍾意打邊爐有鴨血呢個選擇😁

蔬菜同飲品係自己出面自取,好多選擇👍

芒果糯米飯上面嘅芒果好甜😋糯米飯軟硬程度剛剛好~
楊枝甘露都係好滑同埋好重芒果味😁

• 宇治抹茶芭菲
  • 極上牛肉
  • 榴槤甘露
2019-10-17 5823 瀏覽
呢排出街食飯都驚驚10點無mtr要快啲食先返到屋企但係喺呢間餐廳食放題就無有怕事關上菜快零漏單食到飽飽先走走一入到去感覺幾好乾淨企理起碼啲餐具格面都唔會“痴立立”鴛鴦湯底加$18叫左蕃茄薯仔牛柳粒番茄較多其餘材料較少高度推薦胡椒豬肚湯🐷🐖超足料放完火鍋料落去滾真係有淡淡胡椒既辛口由於美食眾多無法一一介紹但係有某幾樣野真係唔讚唔得好似燒菠蘿好有水準🍍味道好甜有焦香完全唔會酸同有渣刺身選擇雖然唔算多但你叫幾多就上幾多從不miss order新鮮顏色鮮艷口感紮實爽口🦐大大隻鮮蝦放入個煲🦐咪話唔爽!好快熟,變靚靚橙色索埋胡椒湯底仲正另一個最大既賣點就係“即製甜品”🍒🍦唔好成日話啲男人一味食肉唔顧女仔感受啦如果帶女朋友黎呢度食一定無怨言所有甜品都好高汁我自己都唔怕肥KO左3-4款🍨🍧🍦🍰首推一定係雪糕窩夫好味到"驚豔"!!!🍭雖然雪糕份量細左啲好多所謂waffle專門店都唔夠佢好食😮😮😮入面好moist 好有蛋味外表依然好脆雪糕牛奶味超濃夾埋一齊食最正!!!(我要雪糕大杯啲!!!)另外朱古力mousse 甜中帶甘唔會一味死甜食落好似無咁肥wo珍珠伯爵茶奶凍又係超好味茶味非常強同飲緊珍珠奶茶完全無
呢排出街食飯都驚驚

食到飽飽先走走

一入到去感覺幾好
乾淨企理
起碼啲餐具
格面都唔會“痴立立”

火鍋胡椒豬肚湯底

入面好moist
好有蛋味
外表依然好脆

雪糕牛奶味超濃
夾埋一齊食最正!!!
(我要雪糕大杯啲!!!)

另外朱古力mousse 甜中帶甘

燒菠蘿
雪糕窩夫
珍珠伯爵茶奶凍
2020-02-18 121 瀏覽
之前一早book咗同屋企人嚟食,都好似有幾個月冇食佢,好彩食物質素依然唔錯。一向最欣賞佢既甜品,腐竹鵪鶉蛋(熱)整得好滑好香,最岩冬天食,暖粒粒好暖心。軟雪糕窩夫我覺得係呢度既皇牌甜品,窩夫鬆軟味香,軟雪糕香滑仲可以加配料。抹茶系列都好正,個芭菲有多重口感,有可可脆,仲有粒小丸子,抹茶味濃滑。仲有仙草芋圓都必食之選,芋圓好有咬口,仙草嫩滑,其實仲有好多甜品值得一試,總有幾樣岩你口味。剌身普遍都新鮮爽口,而壽司都新鮮,之前好似唔多覺有黑松露帶子壽司,今次嗌黎試吓,黑松露味香、帶子有厚度鮮甜,三文魚腩肉質細嫩、口感爽滑。沙律黎講海蜇沙律都唔錯,清爽好食無腥味,口感脆嫩。天婦羅都整得唔錯,唔會好厚粉,推薦大蝦同蕃薯,春卷同雞軟骨都爽脆可口。整體黎講都幾抵食,食物種類又多元化,飲品有啤酒、各類汽水同果汁,值得一試。

沙律黎講海蜇沙律都唔錯,清爽好食無腥味,口感脆嫩。

2020-02-05
2020-01-31 84 瀏覽
今晚食團年飯,我哋就一反傳統,唔幫襯酒樓,反而嚟咗任食嘅打邊爐加放題,大家就可以盡情咁食,唔使就住就住,睇住個荷包做人牛之鍋最特別嘅地方係除咗你可以任食火鍋配料之外,仲可以品嚐到日本料理,同埋即製甜品,呢度嘅甜品大家真係必試,因為全部都係用心製作,絕不馬虎 打完邊撈,梗係要食返啲甜嘢啦,呢度嘅甜品真係唔可以睇少,皆因每款都係用心製作,右邊既係抹茶芭菲,頂層有抺茶雪糕,下面就有可可脆粒、cream、紅荳、啫喱,仲加左粒白色既丸子做裝飾添
2020-01-19
2020-01-29 72 瀏覽
朋友約去荃灣食放題,行過悅來酒店附近,見到呢間餐廳都幾多人食,所以就入黎試下。放題點餐紙上見已經有好多食物提供,有炸物,串燒,甜品,菜就可以自己夾,非常吸引。刺身新鮮又大件,壽司飯既份量剛好,唔會太大件食到好飽肚食唔到其他野。 串燒比炸物更出色,燒菠蘿同蕃薯仔都好好食。打邊爐既食物都不過不失,極上牛肉既牛味好香濃,呢個真係可以食到好多碟。甜品都幾高質,比起好多放題店黎講,真係有好多選擇唔係單單得雪糕提供,甜品既份量唔多,細細地一碗,一個人都食到得碗呀真係。滋潤既3.6牛奶燉木瓜雪耳,夠哂薑味既湯圓,芒果糯米飯就硬左少少。順帶一提呢到既職員都好親切,睇得出佢地好忙,但對客收單或者係我地入座到走個時都好親切有禮,而且呢到落單都無漏單既問題,真係好唔錯。

串燒比炸物更出色,燒菠蘿同蕃薯仔都好好食。

2020-01-22 63 瀏覽
食團年飯成日都去酒樓食,所以今年搞搞新意思就去左打邊爐,今次食嘅呢間牛之鍋主打係火鍋、日式放題同甜品,岩晒一家大細黎呢度嘅食物上檯速度都幾快,而且冇漏過單,值得一讚主打既牛肉, 就可以揀大細size (圖中為細size)牛肉有大碟同埋細碟之分,而美國牛肉同極上牛肉主要分別都係脂肪嘅分佈,美國牛肉較似平日食開嘅肥牛,而兩款牛肉嘅色澤都好新鮮日本嘅炸物都即叫即炸,上嘅時候都係熱辣辣芝麻雞翼外皮超香脆,入面肉質Juicy呢度嘅壽司細細件可以一啖一件,唔怕食兩件就飽呢度既甜品都有十多款選擇賣相同味道都拍得住出面嘅甜品店
食團年飯成日都去酒樓食,所以今年搞搞新意思就去左打邊爐,今次食嘅呢間牛之鍋主打係火鍋、日式放題甜品,岩晒一家大細黎

呢度嘅食物上檯速度都幾快,而且冇漏過單,值得一讚
主打既牛肉, 就可以揀大細size (圖中為細size)

日本嘅炸物都即叫即炸,上嘅時候都係熱辣辣
芝麻雞翼外皮超香脆,入面肉質Juicy

呢度嘅壽司細細件可以一啖一件,唔怕食兩件就飽

呢度既甜品都有十多款選擇
賣相同味道都拍得住出面嘅甜品
2020-01-14 115 瀏覽
星期五收工心情特別好,約朋友食飯都唔駛急急腳走人,所以決定同友人打邊爐,可以坐耐d之餘又可以慢慢食、慢慢吹水。今次去既火鍋店,係openrice評價好高,睇食評得知晚市除左可以打邊爐外,仲可以揀打邊爐加日式料理,另外仲有質素唔錯既甜品提供。見到好評咁多,最終係幾間餐廳選擇中勝出。我同友人晚上6點到達,當時入座率大概4成,眼見大部分客人枱上無日式料理,估計只係火鍋放題。我地避免眼闊肚窄,所以揀左齋火鍋,當日收費為$198+1。湯底選擇唔多,連最基本既沙嗲湯底都無,結果揀左蕃茄牛粒湯,但唔好味。火鍋配料紙有三張,一張係新鮮肉類、一張係加工類、一張係海鮮類,另外出面仲有蔬菜配料。新鮮肉類配料 – 美國極上牛肉、特選豚肉牛肉望落幾靚仔,切得幾薄,碌幾下就食得,不過牛味好淡好淡,如果點佐料食完全食唔到牛味,而且口感比較鞋口。豚肉係肥d,但幾有豬味,個人覺得比牛好味。海鮮類配料 – 我點左海蝦、蠔、鮑片、鯇魚骨腩、帆立貝、牛栢葉、墨魚滑海蝦細隻但有蝦味;蠔、飽片正常;鯇魚切得太薄,煮完散哂;帆立貝同墨魚滑無味。加工類配料 – 全部都係入口貨,味道正正常常;友人本身中意食凍豆腐,但湯底唔好味,結果都

今次去既火鍋店,係openrice評價好高

湯底選擇唔多,連最基本既沙嗲湯底都無
,結果揀左蕃茄牛粒湯,但唔好味

新鮮肉類配料 – 美國極上牛肉、特選豚肉

豚肉係肥d,但幾有豬味,個人覺得比牛好味。

加工類配料 – 全部都係入口貨,味道正正常常;

友人本身中意食凍豆腐,但湯底唔好味,結果都變得唔好味;響鈴唔脆就一定,但估唔到無炸魚皮提供,有d失望。

出面配料區 – 有啡邊既唐生菜、唔甜既粟米、無炸過既芋頭件、腐竹(唔係炸支竹)、鮮冬菇、豆卜、即食麵、芋絲等。

甜品反而比較特別

-         芭菲,抺茶雪糕ok,但脆脆有少少放耐左既味

-         窩夫,呢個最好味,粉漿落得比較少,所以唔厚實,外脆內少軟,但雪呢拿雪糕唔好味,太甜
-         榴蓮班戟,我無試到,但我見隔離枱食左好多件,應該唔錯掛
-         芝士杯,唔係真芝士,奶味好重,懷疑係用奶溝出黎,但消化餅底有怪味

-         Oreo朱古力慕斯,正常
-         楊枝甘露,無乜料,得d好稀既芒果蓉

老實講,呢間餐廳火鍋配料選擇係我食過咁多間類似既放題店中最少,質素亦係最麻麻,唯一賣點係甜品較有特色,但火鍋係主、甜品係輔,甜品再好(只有窩夫比較好),都唔值呢個價錢。好難理解點解咁多好評,唔通一定要加配埋日式放題先叫正?! BTW,我唔推介呢間火鍋放題餐廳。
2020-01-10
2020-01-09 75 瀏覽
此火鍋放題店跟平日的大有不同,美國極上牛肉相當出色,跟高級火鍋比較亦無得輸,最重要係佢ge 甜品,跟甜品鋪的有得揮,尤其是珍珠伯爵茶奶凍,超級特濃伯爵茶味,而且非常香滑,我一口吃食了三個,還有榴連甘露,相當驚喜,很多榴連熔,口感相當豐富,食甜品也足夠回本,相當超值!
2020-01-06 99 瀏覽
今日去左荃灣行街,行完又是時候食晚飯了,又想食打邊爐又想日本料理於是去食放題一次過滿足兩個要求。食物種類有好多:即街甜品,天婦羅,沙律/一品料理,壽司/手卷/軍艦,燒物,刺身,又有三張火鍋料紙。另外外面又有好多火鍋配料丸類和蔬菜,又有汽水任飲真是超滿足。刺身帶子,北寄貝,甜蝦,希靈魚,鮑魚片等。。。全部刺身都好新鮮,螺肉又爽囗又美味。香芋紫心丸必點真是好好香又香又唔會太甜,蕃薯仔又好吃,燒菠蘿又甜。牛肉油脂均匀,肉質嫩滑牛味濃厚。海蝦大大隻又爽彈,又有生蠔生蠔又新鮮。鰻魚壽司和帶子壽司飯好軟熟。甜品又好好味,又有我最鐘意食的仙草芋圓,芋圓好煙韌。
香芋紫心丸
牛肉
牛肉油脂均匀,肉質嫩滑牛味濃厚。
海鮮
海蝦大大隻又爽彈,又有生蠔生蠔又新鮮。
壽司
鰻魚壽司和帶子壽司飯好軟熟。
甜品
甜品又好好味,又有我最鐘意食的仙草芋圓,芋圓好煙韌。
2019-12-17
  • 海膽手卷
  • 炸物
  • 燒菠蘿
2019-12-27 133 瀏覽
今日嚟到荃灣呢間日式料理加火鍋放題嘅餐廳食晚飯,鍾意呢度嘅食物選擇夠多,而且食材都好新鮮,所以朋友都決定揀呢度聚一聚喺日本料理方面佢除咗有沙律🥗,壽司🍣,手卷,軍艦,刺身,天婦羅,揚物,燒物等等可供選擇,其中特別推介醬汁金菇肥牛肉卷,醬汁特別濃郁,牛肉味濃又唔韌,好好味,刺身都好新鮮,尤其赤貝, 甜蝦等,而天婦羅唔會好厚粉, 黃金炸生蠔,呢款可以話係回本必食㗎🥳🥳基本上佢哋有八款火鍋湯底可以比客人選擇, 呢個季節仲有個椰子雞鍋加錢可以享用,不過我哋就揀咗九州豬骨湯,貪佢豬骨味香濃,而且感覺充滿骨膠原👍🏼👍🏼火鍋配料亦都有超過30多款可供選擇,肉類都係優質嘅,而且仲會有貴價嘅海鮮, 例如海蝦,廣島蠔提供,各款丸類都好好味,而蔬菜類就係自助形式嘅,可以自己出去睇見邊啲新鮮就揀邊啲, 而且都有超過十多款款㗎, 公仔麵, 烏冬等都係自助㗎, 包你食到飽飽的🥩🥬🥒🥕最精彩嘅就係甜品啦, 因為佢哋嘅甜品都係即叫即製㗎,係食到飽飽嘅情況下, 都唔可以放棄用第二個胃食嘅甜品,而其中泰式芒果糯米飯,仙草芋圓, 3.6牛奶燉木瓜雪耳,都係必食嘅推介🍨🍧🥰🥰

2019-12-27 172 瀏覽
位於荃灣悅來坊二樓既牛之鍋,已經食過幾次係我食過咁多間放題黎講性價比真係數一數二高最最最最重要係,呢道既甜品並不是平時放題果d肉酸杯仔或杯裝雪糕雪條,呢道甜品質素係比甜品店更出色食物款式唔算係極多果種,但其實都唔算少,最重要係質素唔錯火鍋配料有三張,除左基本丸腸外都有海鮮同牛肉!疏菜類係自助區自己夾,都有成廿幾三十款極度推介呢個海蝦,超新鮮,又大隻,爽口彈牙落幾多黎幾多,絕不吝嗇!牛肉雖然薄薄的,但肉味濃,又夠嫩滑!刺身方面很新鮮,無雪味!炸物即點即炸,上枱時熱辣辣,而且炸粉不厚,又薄又脆!甜品選擇多,有十多款,而且即叫即制,真係誠意十足!每枱必點抹茶芭菲,雪糕濃郁充滿茶香,不是平價味道丸子超彈,配上脆脆及蒟蒻,口感豐富!窩夫配雪糕亦是必點,窩夫新鮮即做,口感外脆內鬆軟,高水準之作還有仙草芋圓、薑汁湯丸,每款都非常好吃!單是甜品,已值回票價了
位於荃灣悅來坊二樓既牛之鍋,已經食過幾次
係我食過咁多間放題黎講性價比真係數一數二高

食物款式唔算係極多果種,但其實都唔算少,最重要係質素唔錯

火鍋配料有三張,除左基本丸腸外都有海鮮同牛肉!

疏菜類係自助區自己夾,都有成廿幾三十款

極度推介呢個海蝦,超新鮮,又大隻,爽口彈牙
落幾多黎幾多,絕不吝嗇!
牛肉雖然薄薄的,但肉味濃,又夠嫩滑!

刺身方面很新鮮,無雪味!

炸物即點即炸,上枱時熱辣辣,而且炸粉不厚,又薄又脆!

甜品選擇多,有十多款,而且即叫即制,真係誠意十足!

每枱必點抹茶芭菲,雪糕濃郁充滿茶香,不是平價味道
丸子超彈,配上脆脆及蒟蒻,口感豐富!

2019-12-10
晚飯來到荃灣,近悅來酒店,酒店商場已翻新左好幾年,由多間食肆進駐,朋友介紹今晚去食牛の鍋。晚飯時段有兩款A.火鍋放題, B. 日本料理,火鍋,甜品。 行完山好肚餓,一於食套餐B。火鍋湯底有8款, 可以加18蚊揀鴛鴦湯底。 今次點左九州豬骨湯和清甜椰青湯。火鍋料用點餐紙落單,大約分為肉類,海鮮,丸類,日本料理有壽司,刺身,天婦羅,燒物等。落好湯底同食物開動喇!先來食特選豚肉,豚肉味突出。美國牛肉,肉質女嫩滑。美國極上牛肉,紋理和脂肪分佈均勻!肉類配上椰青湯底,椰青味清新,同時可以食到肉類原味。丸類點了,墨魚丸,玉米流心丸,黃金麻吉燒,芝心包等等。玉米流心丸,黃金麻吉燒係我至愛!海鮮方面我地食左海蝦,日本廣島蠔,半殼帆立貝,牛柏葉等。 海蝦大隻又新鮮,前後追加左兩次海蝦!刺身拼盤點了劍魚腩,鮑片, 帶子,北寄貝,擺盆細緻,味道新鮮。炸物之中大蝦天婦羅,蕃薯天婦羅,榴槤炸彈係必點之選!蔬菜可以去Bar枱自取,有超過十款可以選擇。甜品推介,榴槤甘露,腐竹鵪鶉蛋,份量剛好!餐廳服務有禮,每次落單都,食物都來齊,下次來大窩口附近和朋友食飯,一定會再來牛の鍋!

晚飯時段有兩款A.火鍋放題, B. 日本料理,火鍋甜品。 行完山好肚餓,一於食套餐B。

火鍋料用點餐紙落單,大約分為肉類,海鮮,丸類,日本料理有壽司刺身,天婦羅,燒物等。落好湯底同食物開動喇!

炸物之中大蝦天婦羅,蕃薯天婦羅,榴槤炸彈係必點之選!

蔬菜可以去Bar枱自取,有超過十款可以選擇。

甜品推介,榴槤甘露,腐竹鵪鶉蛋,份量剛好!

九州豬骨湯和清甜椰青湯
特選豚肉,美國牛肉