2017-12-27 2720 瀏覽
Went here for dinner after going to the gun club nearby.We were greeted by this familiar looking gentlemen who turned out to be the owner, it turns out he is cantopop singer Vangie Tang's dad which explains his good looks!My favourite song by VT is Gei Lim!!Anyway, back to the food, they specialize in chicken pots and there is a pretty good seafood set for 2xx per person and you get a live crab, oyster, fish prawns and abalone!~Vegetable slices:Seafood:Wagyu Beef:Crispy beancurd rolls:Cuttlefish

Vegetable slices:

Seafood:
Wagyu Beef:
Crispy beancurd rolls:
Cuttlefish balls with yuzu honey:
Here was the delicious hotpot:
The spiciness was just right and I liked the way it was steady and the spiciness remained constant all the way through.
The chicken was tender and the purple onions were sweet.
After we finished eating the chicken, broth was added.
The crab turned out really good and everything was tasty that we didn't really need the sauces given in the beginning.
My prawn!!
2017-11-13 1177 瀏覽
本人最愛就係打邊爐,但要搵平靚正就比較難,近排試過新蒲崗爺爺,覺得值得推介。呢個雞煲海鮮餐,先黎食個雞煲先,大中小辣或者唔辣都得,我本人唔食得太辣,於是點小辣,雞煲香口,好食,份量足。食完雞煲,加湯打邊爐,跟餐仲送一碟手切肥牛,炸蝦丸,拍青瓜,響鈴,䈑筍,生菜,烏冬。海鮮方面,全部新鮮,有蝦,有廣島蠔,有蟹,鮑魚,仲有魔鬼魚,全部好有水準,隻蟹新鮮到放落湯仲識郁,而且多膏肉厚,最後結果都食唔晒,生菜同烏冬都要打包,叫埋啤酒,兩人都唔洗600蚊,甘抵,去邊度搵?
Open Rice 原预订了明天的,但今晚就去了,店家很贴心,仍然送了菜脯皇,回去捞粥粉面饭,一定很下饭。说说鸡煲,的确很够味,那汤汁煨得洋葱头和蒜头都入了味,2人点了半份,估计童子鸡,肉质很嫩,量不多,正好够两人食用,鸡吃差不多还可加汤转火锅,肥牛和颈髓没试,怕晚上吃不消化,点了88元6只很大的海虾,沙线清的很干净,弹牙跟爽,自制炸响铃吸满汤汁入口,哇......,服务态度好热情,出门时老板还会问问就餐体验,去得早,还给4人座,让宽敞舒适度明显提高。有机会还会来试试牛肉,一定赞
2017-11-12
  • 爷爷招牌鸡煲
2017-10-28 555 瀏覽
之前bk左今晚吃雞煲 然後一進去就收到免費一罐辣菜蒲正丫 入到去都幾多人見到餐牌有套餐就廢事諗 直接揀238一位 有加一 6蚊一位佐料費另外飲品10元罐先講雞煲 味道不錯 我之前食其他雞煲都不吃雞皮但這間我食因為皮薄 幾好 雞件比較多骨少肉令我覺得不是主角 數量都比較少即吃嘅麻辣青瓜 真係幾辣係雪藏 但都有牛味 肥不多好吃最值得讚係海鮮 海鮮先係主角好新鮮 好鮮甜美味鮑魚烚完冇縮水蠔好味好好味值呢個價另外一讚服務很好而且打卡送一罐非酒精飲料
之前bk左今晚吃雞煲

服務很好
而且打卡送一罐非酒精飲料
2017-10-27
2017-09-26 411 瀏覽
諗住黎LEE間試下雞煲,叫左一隻雞,得面有一兩舊係雞脾肉,其他都冇乜肉重要好多雞頸,味唔夠濃,重要係成煲一上就食得,唔知佢煲左幾耐,D雞"鞋"曬,從來未食過已經預先煲好0既雞煲比人食,不知所謂
諗住黎LEE間試下雞煲,叫左一隻雞,得面有一兩舊係雞脾肉
,其他都冇乜肉重要好多雞頸
,味唔夠濃,
重要係成煲一上就食得
,唔知佢煲左幾耐,D雞"鞋"曬,
從來未食過已經預先煲好0既雞煲比人食,不知所謂
2017-09-25
2017-07-23 229 瀏覽
時間飛逝,一年後的結婚姐妹團相約重聚食晚飯,我們選擇了爺爺雞煲。預早電話預定了座位,不用一分鐘便能安排入座,還能入座特別房間,服務貼心及充滿驚喜。我們一行六人點了一個辛辣雞煲,辣味不蓋雞味,不單味道適中,而且湯底用料豐富,湯味十足,實是打鞭爐之選。與些同時,打鞭爐的菜式份量並不吝嗇,蔬菜生鮮,再加足量的美國肥牛,我們都感覺十分富。最後不得不介紹他們自家制作的響鈴。跟市場上的不同,他們的響鈴不單鬆脆香口,而且口感十足,配上濃味的湯底,簡中是美食之選。

2017-07-18
  • 自家制作的響鈴
2017-07-21 195 瀏覽
本身係openrice book左6:30,但可能時間尚早,去到見到仲有好多位,就直接walk in安排嘅位置坐得舒服,唔會逼之後叫左個小辣招牌雞煲,雞煲到後,店員先細心地幫我地撈勻個煲,然後就開動喇之前係第二到食過啲多骨少肉嘅雞煲但呢到就好多肉,個煲都好香食到咁上下就加湯準備打邊爐,每枱都有一個湯壺比客人自己加湯,非常方便!加湯後,味道依然好濃,個煲亦都唔會變得好油,食都食得舒服啲,打邊爐嘅材料亦好新鮮最後,想大讚服務態度由雞煲到打邊爐,店員都會時常留意個煲同協助較返合適嘅爐溫。店員期間問過我地係咪openrice到book左位,因為book左會送一罐菜脯,店員轉個頭就主動送返比我地。店員見到我地得返一張紙巾要兩份分時,就主動遞上一包紙巾,很貼心。離開店後,職員突然追出黎叫住我地,原來我漏低左罐菜脯店員追出黎就係為左比返我地無論食物質素、環境同店員都好好,希望質素可以保持落去

安排嘅位置坐得舒服,唔會逼

之後叫左個小辣招牌雞煲雞煲到後,店員先細心地幫我地撈勻個煲,然後就開動喇

之前係第二到食過啲多骨少肉嘅雞煲
但呢到就好多肉,個煲都好香

最後,想大讚服務態度

雞煲到打邊爐,店員都會時常留意個煲同協助較返合適嘅爐溫。
離開店後,職員突然追出黎叫住我地,原來我漏低左罐菜脯
店員追出黎就係為左比返我地

無論食物質素、環境同店員都好好,希望質素可以保持落去
2017-06-16 2574 瀏覽
友人十分喜歡食雞煲,今日三人行去左新蒲崗上完堂就食埋飯,佢食過觀塘個間唔錯就帶我地試下新蒲崗呢間。平日去都好爆場,好多家庭黎聚餐,好彩早到仲有位。雞煲有招牌和花雕酒,兩種都好想試。小食好吸引,揀左兩個,其中一個陳醋野生雲耳($42),雲耳香辣爽口,帶陳醋酸味,酸味好香,聞到唔係下價貨,酸酸辣辣很醒胃。另一個柚子蜜炸花枝丸($88),彈牙的花枝丸好大粒,又香口,點柚子蜜食,十分滋味。醬汁配料很新鮮,基本上都可以唔加已經夠味。爺爺招牌雞煲(半份雞$158),配料有干蔥頭好大個、厚切洋蔥、大粒蒜,bb辣,食得出係鮮雞,而且肥瘦適中,惹味非常。嗜雞煲友人都大讚好食。打邊爐要左碟手切牛頸脊細($138),牛肉有嚼勁,厚切都咁嫩滑,甚有牛味。湯底夠晒味,不用點豉油。手打鮮蝦丸($78),蝦丸Q彈,見到有蝦肉的碎絲,真材實料,自家制果然係唔同D。自家製響鈴($38),響鈴唔油,脆鱷鱷,大推!魔芋絲($28)唐生菜($26)新鮮爽脆。最後的甜品係洋蔥,等到佢軟身,味道甜甜地,友人仲同我爭食。食完都唔口渴,就知無味精,加分。

醬汁配料很新鮮,基本上都可以唔加已經夠味。

自家製響鈴($38),響鈴唔油,脆鱷鱷,大推!

魔芋絲($28)

唐生菜($26)新鮮爽脆。

• 自家製響鈴
  • 手切牛頸脊細
  • 柚子蜜炸花枝丸
  • 手打鮮蝦丸
  • 陳醋野生雲耳
2017-06-10 328 瀏覽
一入到店舖 睇咗一陣Menu老闆就問我地想要咩煲 又問我地食唔食得辣如果食得辣嘅話佢推介爺爺招牌雞煲但係我同朋友都唔識得啦辣 所以佢就叫我地試吓花雕酒煮雞煲個煲一上到枱,就已經聞到好大陣酒味,好香!然後店員就幫我地將雞 蔥同埋配料伴勻!雞件肉質都尚算嫩 味道濃郁好入味👍🏻而且我只係叫咗半隻雞 但份量都好多好抵食而且仲叫咗個小食係炸墨魚丸 佢嘅醬汁係柚子醬 幾特別而且好開胃酸酸甜甜的食完雞之後店員就幫我地加入清湯等我哋可以打邊爐👍🏻火鍋配料,方面我就叫咗手切肥牛響鈴鮮蝦滑同埋菜👅肥牛厚薄適中脂肪分布平均而且肉味好濃郁配上酒香 剛剛好😍然後老闆推介嘅即叫即炸響鈴都係必食嘅好鬆化好脆口 而且吸晒d湯 好正😚

但係我同朋友都唔識得啦辣 所以佢就叫我地試吓花雕酒煮雞煲

而且我只係叫咗半隻雞 但份量都好多好抵食

食完雞之後店員就幫我地加入清湯等我哋可以打邊爐👍🏻

2017-06-07 191 瀏覽
肥佬係新蒲崗打war game 所以我放左工就去搵佢啦!佢仲叫我搵定野食。5個男人全部都話好肚餓。我周圍行既時候比個店名吸引左我!「爺爺雞煲」🤣所以就叫肥佬去爺爺度搵我啦!佢有兩種雞煲,一種係醉雞有酒既,另工個就正常。今次試左無酒先!太肚餓既關係,叫左兩個小食手拍青瓜,夠惹味最緊要夠凍!爽身!炸花枝配柚子醬,花枝炸過香口,配埋個柚子醬酸酸甜甜都幾好食!仲好似無咁熱氣!開餐囉!雞煲好香配菜夠多!但可以再辣d!雞較瘦,如果厚肉d更抵死!雞唔鞋,都算入味,出便其他雞他煲個汁會傑身d但爺爺既雞煲汁就會相對無咁傑,所以我地未加湯已經放左d野入去凍豆腐必點!彈牙!吸晒d汁好正!餐肉炸過老闆話無咁易散!炸話就咁食都可以!墨丸蝦丸同鲮魚球!全自家制手打!墨丸教普通,但蝦丸好彈牙爽口!!鲮魚唔腥安格斯肥牛,一上台班佬隻眼發晒光!一彈就食晒!佢地話夠林同好有牛味,而且有返咁上下厚度!有口感!即炸響鈴!我見到人地食到卜卜聲忍唔住追加既!就咁食都好好食呀!微熱,夠脆!加埋雞煲汁勁惹味!鱔片,班佬唔鍾意,但我最愛!夠肥!脆身!粟米其實只係藉口話比自己聽健康d有驚喜!好甜!最後個個攬住個肚出黎!大家都好少去新蒲崗

太肚餓既關係,叫左兩個小食
手拍青瓜,夠惹味最緊要夠凍!爽身!

凍豆腐必點!彈牙!吸晒d汁好正!

餐肉炸過老闆話無咁易散!炸話就咁食都可以!

鱔片,班佬唔鍾意,但我最愛!夠肥!脆身!

粟米其實只係藉口話比自己聽健康d
有驚喜!好甜!

最後個個攬住個肚出黎!大家都好少去新蒲崗,但我覺得e度都有好多餐廳可以試!仲有質素都唔錯!
2017-05-20 927 瀏覽
約了朋友在 Mikiki逛。那就在附近嗅到香味就來食了。原來訂位有醬送😂下次吧爺爺招牌雞煲(細)爺爺雞的醬料都是自己配製的,就當然要試一下啦~有分到大,中,小,走辣的。我們就膽子小只試了走辣的,但老闆說走辣也出色的。弄一弄醬油配味都已經上鍋了❤️❤️超香的,而且配料非常足,這是雞煲的精髓吧!陳醋野雲耳爽口重口味雲耳👍🏻食雞煲總是不捨得加湯下去令他變淡味了。 不過委方便 每桌自己都有一壺 想何時加就何時加。手打三寶丸 蝦丸 鯪魚 墨魚 超級自家製💁🏻勁新鮮自家製響鈴不是入貨的,入口即溶,好鬆化呀手切牛頸脊(細)我就是沒想過在小店可以食到好食牛啦,真 心 好 食 我滿足了❤️
約了朋友在 Mikiki逛。那就在附近嗅到香味就來食了。

原來訂位有醬送😂下次吧

配料

弄一弄醬油配味都已經上鍋了❤️❤️
爺爺招牌雞煲(細)

超香的,而且配料非常足,這是雞煲的精髓吧!

爽口重口味雲耳👍🏻

手打三寶丸

手打三寶丸 蝦丸 鯪魚 墨魚
超級自家製💁🏻勁新鮮

自家製響鈴
不是入貨的,入口即溶,好鬆化呀

手切牛頸脊(細)
我就是沒想過在小店可以食到好食牛啦,真 心 好 食

我滿足了❤️
油麥菜
2017-05-18
配料
手打三寶丸
油麥菜
今晚呢餐真係不得了,好耐都冇食過一間咁高質素嘅雞煲,而且價錢都唔算貴,絕對值得推薦呢間性價比超高嘅爺爺雞煲!見琴日突然間落大雨,天氣又突然間涼番啲,於是又叫咗幾個同事,放咗工之後一齊去食。佢哋內在環境都非常之乾淨企理,唔同出邊其他雞煲嘅鋪頭,佢哋唔會有一種煙燻到好唔舒服嘅感覺,全部卡位,而且位置都算寬敞,坐得都幾舒服!坐低左之後,慢慢睇吓餐牌,見到佢啲嘢食都真係幾平,大家可以先望一望餐牌,因為選擇都幾多。係個鍋黎之前,店員先遞上一盤調味料,有蔥、蒜蓉、蒜粒、辣椒、芫荽任你揀,可以因應你嘅口味,喺個位裏面慢慢去調。雞煲方面,我哋四個人叫咗一個細嘅煲,半隻雞嘅份量其實都夠四個人食,可以留下肚,之後食多啲其他嘅嘢。辣度都可以自己選擇大中小,我哋因為唔太食得辣,但店員都建議我哋叫BB辣,始終食雞煲唔辣真係唔好味。撈勻晒啲蔥同芫荽之後,蔥嘅青味開始吊出辣味,煲嘅香味亦都令人食指大動,BB辣對唔食得辣嘅人來講,都唔會話好難入到口,但如果真係完全唔食得辣嘅話,我建議選擇醉雞鍋。(順帶一提,成個鍋所有野都食得,包括圖中見到紫色嘅蔥,平時我一定會食,但係佢呢個鍋,將蔥都整得好林,完全唔生,而且好清甜)手

調味料

手切肥牛拼牛頸脊

呢個絕對係必食之選,不能不叫,我哋四個人異口同聲都大讚,估唔到佢呢間小店,會出咁高質嘅牛!
店員介紹話,上面油脂分布得比較平均嘅,係牛小排,以下面嘅,係牛頸脊,食落去兩隻又真係有啲分別,兩種都各有各自嘅好味之處!
(牛小排嘅肉味非常之香,因為脂肪分布平均嘅關係,我落去係比較鮮嫩嘅;牛頸脊既肉感非常突出,啖啖肉嘅感覺,比較起上嚟係滑啲啲)

自家製響鈴

一碟6條大大隻隻響鈴,都係呢間小店自家製嘅,誠意之作!淥落個湯度1秒,千祈唔好多,響鈴外層上吸收晒辣湯底嘅味,外辣內鬆脆,好滿足!都只係30幾蚊,鍾意可以叫多碟!

手拍青瓜

其實呢度菜好難整得好,但係佢同出邊嘅唔同之處,就係好清甜好爽脆,配合適度嘅辣汁,系好開胃,又健康!

蟹籽墨魚滑

重點推介,大大粒嘅墨魚滑,都係店主手打嘅!可以筆到20小粒左右,粒粒都好有魚味,最重要嘅係,墨魚滑爽口彈牙,相信用料都好足,值得一試!

蒜片和牛粒

個和牛粒都好高質素,有少量嘅油脂係和牛粒裏面,外層亦都燒到好香,竟然食到有少少香脆,真係想一試再試

整體來講,所有嘢食都係令我哋喜出望外,服務態度、環境等等方面都唔錯嘅,重要嘅係,咁高質素嘅都唔需要好高嘅價錢,放工放假,約埋三五知己或者同事過嚟聚一聚,平平哋又可以奬勵下自己,食餐好嘅,呢度都不失為一個好地方!
2017-05-04
2017-05-01 134 瀏覽
爺爺雞煲皇最近天氣時熱時凍,要適應這常變的氣溫實在有點困難,最好的方法還是不要凍親自己,吃點暖暖的食物保溫吧!在香港,要暖胃,一定離不開火鍋、雞煲、羊腩煲等,今晚我們決定到新蒲崗吃雞煲😊餐廳位置不難找,就在當眼處,朋友們很快也到齊了。陳醋野生雲耳吃雞煲前,店員先推介我們吃一些前菜,我們選擇了陳醋野生雲耳,醬汁酸酸甜甜的,非常開胃,野生雲耳質感爽脆,確是一道不錯的開胃小菜。招牌雞煲 $208我們叫了小辣,雞煲微辣超惹味呀!一上枱已聞到雞煲濃郁的香氣,雞煲的麻辣醬汁又香又辣,味濃濃郁味美,夠哂過癮!雞件份量適中,雞肉鮮味嫩滑,配上辣汁非常惹味!手切牛頸脊肥牛片切得一啲都唔薄,脂肪分布良好,雪花紋幾靚,而且份量都唔少,咬落牛味香濃,肉嫩味美,一啲都唔un,接近入口即融,肉脂相間既感覺好正呀!鮮蝦雲吞另外,這裡的鮮蝦雲吞也是值得一讚的,雲吞體積不小,非常大粒,而且真材實料,裏面有很多鮮蝦隻,調味剛剛好。響鈴係我每次打邊爐都必叫嘅,因為我太鍾意食佢個一種有趣又香,又充滿湯底精華嘅味道,真係非常吸引,呢度嘅響鈴亦都唔錯,好香脆,不錯。墨魚滑墨魚滑的質感也是非常彈牙,充滿墨魚香,另一方面,墨魚滑吸收
爺爺雞煲

在香港,要暖胃,一定離不開火鍋雞煲、羊腩煲等,今晚我們決定到新蒲崗吃雞煲😊
餐廳位置不難找,就在當眼處,朋友們很快也到齊了。

陳醋野生雲耳

招牌雞煲 $208
我們叫了小辣,雞煲微辣超惹味呀!

手切牛頸脊

鮮蝦雲吞

墨魚滑
墨魚滑的質感也是非常彈牙,充滿墨魚香,另一方面,墨魚滑吸收了湯底的精華,味道更香更濃。
白鱔片份量不少,非常抵吃!鱔片咬落爽脆油潤,味道新鮮,魚味香濃,是我最愛吃的火鍋配料。

總括來說,這間餐廳的食物質素不錯,價錢便宜,而且服務態度非常貼心,很適合一家大細或朋友聚會來這裏吃雞煲
2017-04-30
2017-04-30 159 瀏覽
我地女子組決定每個月都要一聚,而因為一個就成日要飛嚟飛去出trip,另一個就因為要返shift,時間比較難就,改咗次最後改到今日,決定食雞煲,因為打邊爐可以傾耐啲嘛八味金磚脆豆腐 - 呢個豆腐真係超好食,非常脆口,入面啲豆腐又好滑,味道又唔會鹹,但係又好香,大大粒,唔係一口嗰隻招牌雞煲 - 味道真係唔錯,因為今次小白唔係好舒服,所以我地就要小辣,佢個汁唔會太杰,但係非常香濃,但係唔會過鹹,食完雞之後,再加湯去打邊爐,個沙雖然淡咗,但係都好好味手打蝦丸 - 呢個蝦丸好大粒,又彈牙,好香蝦味鹹蛋魚籽墨魚丸 - 蟹籽丸就食得多,但係加埋鹹蛋真係第一次食,啱啱好咁食就最正,個蛋黃同啲墨魚滑融合一體,啲墨魚涌又彈牙,超正墨釀油炸鬼 - 呢個本來姐姐話會硬啲,但係其實都唔係呀,我地用啲湯浸吓,好味,又會淋少少
手打蝦丸 - 呢個蝦丸好大粒,又彈牙,好香蝦味
2017-04-20
  • 墨釀油炸鬼
  • 鹹蛋魚籽墨魚丸
  • 招牌雞煲
2017-04-27 125 瀏覽
近日天氣非常潮濕,又悶又熱,搞到個人都有點抑鬱,總係想搵啲新嘢試。甘啱有朋友發現左呢間新開嘅爺爺雞煲,一於去約埋去試一試啦! 一去到,我哋就叫咗一個手拍青瓜,非常清爽,食落有啲麻香但唔辣,最啱今日呢啲天氣食!麻辣雞煲到到都有,所以就叫左佢嗰個花雕酒雞煲,非常有驚喜!上枱時見到個色水同普通雞煲冇乜分別,點知一食就停唔到,雞肉好嫩好滑好入味、連啲配菜洋蔥都充滿酒味,非常香甜!成個雞煲唔會太鹹,香濃酒味中帶點甜味,大讚!我哋仲叫咗一碟牛脊肉、響鈴、蟹子墨魚滑。牛脊肉同墨肉滑都頗有水準。一定要大大力讚下個響鈴,係新鮮即炸,輕輕放入個煲浸一浸已經好好食,表面軟軟地、中間仲係脆卜卜,每一舊都充滿着酒香味!兩個人埋單,每人大概$250左右,非常抵食!大力推介大家一定要試吓佢嗰個花雕酒雞煲!!!