招聘中
月薪 (面議)
$15,000-$18,000
月薪 (面議)
2023-05-03 244 瀏覽
呢到除咗壽司同烤魚之外,呢間壽司餐廳嘅廚師真係好專業同經驗豐富。佢哋嘅手藝好好,製作嘅壽司每一片都好恰好,令人驚艷。而且,佢哋嘅米飯同醋味同黏性都好啱,配上魚肉更加美味。餐廳嘅創意壽司都好有特色,例如金沙龍卷、和風牛肉壽司等等,令人眼花撩亂。餐廳嘅服務都好好,啲服務員熱情有禮,讓你用餐嘅過程好愉悅同舒適。總之,呢間壽司餐廳係一個非常值得一試嘅好去處,如果你鍾意壽司,一定要嚟試下佢哋嘅美食同服務!
2023-03-18 171 瀏覽
一個月食10次爭鮮🤣癲 到底有幾鍾意食先可以隔日晚餐都係食爭鮮冇吹水,入邊嗰啲全部都係特色食物唔係次次都有唔同日子會有冇計,表哥鍾意食Ps: 食爭先都好過食風🤪
  • 燉蛋
2023-03-17 48 瀏覽
食爭鮮食上癮 🍣 🍣 🍣我有個朋友呢,佢好鍾意食爭鮮每一次問佢食咩呢?佢都話食爭鮮同佢食10次飯 有八次佢都話係去食爭鮮到底有咩魔力令到佢咁鍾意食爭鮮呢以下就係我哋食爭鮮最通常會食嘅嘢 佢就食海螺🐚我就食焦糖鮑片壽司佢有時有個燉蛋,都幾好食我哋每人大概分別可以食到20碟🫢🫢其實有時又真係幾好食既雖然佢有限時,但係如果啲店員見你仲係食緊嘅話佢都唔會趕你走嘅 不過呢排佢啲碟 轉左顏色加咗價 我哋就少咗去食了
食爭鮮食上癮 🍣 🍣 🍣

我有個朋友呢,佢好鍾意食爭鮮

每一次問佢食咩呢?佢都話食爭鮮

同佢食10次飯 有八次佢都話係去食爭鮮

到底有咩魔力令到佢咁鍾意食爭鮮呢

以下就係我哋食爭鮮最通常會食嘅嘢

佢就食海螺🐚

我就食焦糖鮑片壽司

佢有時有個燉蛋,都幾好食

我哋每人大概分別可以食到20碟🫢🫢

其實有時又真係幾好食既

雖然佢有限時,

但係如果啲店員見你仲係食緊嘅話佢都唔會趕你走嘅

不過呢排佢啲碟 轉左顏色加咗價

我哋就少咗去食了
  • 焦糖鮑片壽司
2023-03-08 125 瀏覽
想食迴轉壽司有想平平地就食爭鮮!不過只有40分鐘好趕 坐得唔舒服黑色碟8蚊 覺得帶子 蟹膏蝦係比較好食甜蝦刺身ok 三文魚就不了反而覺得最好食係泡芙 凍冰冰幾好雖然平 但難得出街食應該有更好選擇下次食番外賣算了~
想食迴轉壽司有想平平地就食爭鮮!
不過只有40分鐘好趕 坐得唔舒服
黑色碟8蚊 覺得帶子 蟹膏蝦係比較好食
甜蝦刺身ok 三文魚就不了
反而覺得最好食係泡芙 凍冰冰幾好
雖然平 但難得出街食應該有更好選擇
下次食番外賣算了~

2022-12-29 114 瀏覽
通常食迴轉壽司都非常昂貴,但係想過下癮就一定要去食爭鮮回轉壽司喇!今次三蚊壽司叫左6碟都只不過喺18蚊,花之戀大大件有三塊三文魚,就54蚊。另外都想食多啲就叫,多左個加州卷26蚊。埋單勁飽肚都只不過喺98蚊咋!所以想平平地食壽司最好就揀爭鮮!
2022-06-21 316 瀏覽
星期日放假唔知食乜好咁岩行過爭鮮,見唔多人排緊就入左去食5分鐘內安排到坐位,好快都full晒又有人排緊不過人流流轉得快,唔洗等好耐都幾大間,好多位,燈光比較暗加價後第一次食粉紅/黃碟$8,黑碟$12,花紋白碟$16一貫以食平壽司既心態調整心理,所以唔會太高要求。甜蝦刺身🤤🤤12隻一碟,好味👍🏻👍🏻👍🏻必食海鮮烏冬🤤🤤🤤必食!自己加熱水焗一陣就食得,都幾多料!吞拿魚蓉壽司,零食既紫菜😅有鹽粒係上面果d,唔太脆,一條青蔥…多謝晒 吞拿魚蓉都好食既,其他唔得北寄貝,一碟兩件,正常野,又抵食帝王蟹棒,一碟兩件,抵食,不過蟹棒黎計就唔算太出,但$8兩件算係咁啦三文魚籽壽司🤤🤤都幾多籽,好多口小食螺肉 八爪魚 真係超少,以前食個份量都唔係咁,八爪魚得兩隻…係咪眼花執少左…😅所有壽司紫菜都係唔脆既!係皺晒皮咁。兩個人眼闊肚窄,唔係食左好多碟期望佢質素會提升返,不竟佢加左價,應該成正比。
星期日放假唔知食乜好
咁岩行過爭鮮,見唔多人排緊
就入左去食
5分鐘內安排到坐位,好快都full晒又有人排緊
不過人流流轉得快,唔洗等好耐

都幾大間,好多位,燈光比較暗

加價後第一次食
粉紅/黃碟$8,黑碟$12,花紋白碟$16

一貫以食平壽司既心態調整心理,所以唔會太高要求。

甜蝦刺身🤤🤤12隻一碟,好味👍🏻👍🏻👍🏻必食

海鮮烏冬🤤🤤🤤必食!自己加熱水焗一陣就食得,都幾多料!

北寄貝,一碟兩件,正常野,又抵食

三文魚籽壽司🤤🤤都幾多籽,好多口

所有壽司紫菜都係唔脆既!係皺晒皮咁。

兩個人眼闊肚窄,唔係食左好多碟
期望佢質素會提升返,不竟佢加左價,應該成正比。
2022-06-19
2022-05-25 138 瀏覽
回想n年第一次尝试寿司是在深圳连城广场的争鲜。在香港,地铁口,人流繁杂的食市遍地开花,争鲜算是平民寿司首选,与内地饮食文化不同是2小时的用餐限制,价格,寿司款式有少许差距。菜品推荐:三文鱼🍣,一碟2件,三文鱼新鲜,寿司饭粒Q弹。三文鱼刺身,一碟3件,油脂丰韵,厚切满足感拉满。海胆🍣,海胆新鲜,搭配微酸饭粒恰到好处。盐焗海螺,这个是新尝试,海螺个头不大,但螺肉紧实。三文鱼花之恋,🍣里的最爱,连吃两件,美中不足感觉鱼子不算新鲜。蓝莓芝士蛋糕,味道偏甜,芝士味不浓,被蓝莓味盖住,蛋糕饼松散,还是比较喜欢原味芝士。整体还是挺推荐,跟内地争鲜整体差不多。店里🍣品类很多,就算一个人吃也不会无聊。下次考虑尝试外带,尝试下区别大不大。
菜品推荐:
三文鱼🍣,一碟2件,三文鱼新鲜,寿司饭粒Q弹。
三文鱼刺身,一碟3件,油脂丰韵,厚切满足感拉满。
海胆🍣,海胆新鲜,搭配微酸饭粒恰到好处。
盐焗海螺,这个是新尝试,海螺个头不大,但螺肉紧实。
味芝士。
整体还是挺推荐,跟内地争鲜整体差不多。
店里🍣品类很多,就算一个人吃也不会无聊。
下次考虑尝试外带,尝试下区别大不大。

• 三文鱼刺身
  • 盐焗海螺
  • 海胆寿司
2021-11-03 222 瀏覽
收工個人好累同屋企人都吾想煮,諗住買壽司外帶反屋企食就算....點知去到門口見到得6-7個人排隊,心諗橫掂外帶都要等,不如排隊入去坐低食仲好!結果都吾駛10分鐘就入得去, 堂食有限時系40分鐘........應該都夠時間既~因為系芝士蟹籽控, 起碼食左5碟另外就專揀勁肥美三文魚腩, 三文魚腩吾夠肥就吾好味喇!跟住攞左一碟(應該系)原隻赤貝壽司,睇個樣系可以既, 因為系屋企人食所以分享吾到><同埋都2食海膽, 不過放系紫菜上面令到紫菜淋左, 如果分開擺會好啲海膽無乜味, 不過$16算系咁
應該都夠時間既~

因為系芝士蟹籽控, 起碼食左5碟

另外就專揀勁肥美三文魚腩, 三文魚腩吾夠肥就吾好味喇!
海膽無乜味, 不過$16算系咁
芝士蟹籽軍艦
原隻赤貝壽司/海膽魷魚壽司
海膽壽司
2021-11-01
芝士蟹籽軍艦
2020-06-05 774 瀏覽
對比起速食的外帶壽司,迴轉壽司感覺好似比較高級,而香港的迴轉壽司店舖不多。今次去了元朗爭鮮迴轉壽司食晚餐,貪的就是價錢平,以每碟8蚊的價錢就可以享受比較高級,的確感覺唔錯。雖然到達時間不算遲,但都要等一等才能夠入座。一入座即刻取了一個燒鰻魚串,一個鰻魚串為兩碟即16蚊,味道可以,但美中不足的是不熱的。如果是熱的話一定會更加好食。之後取了一碟又一碟三文魚壽司,三文的鮮甜一直都係我鐘情食三文魚的原因。而這𥚃的三文魚壽司多都鮮甜美味。但食了一個三文魚刺生就強差人意,鮮甜味不足。另外帶子甜蝦和其他就不過不失,對於價錢來說也沒有挑剔太多。不過如果有期望火炙壽司或者炸物的話,爭鮮就一定不能滿足到你,一來很選擇,二來都不是熱的。總體來說,不過不失吃的是迴轉感覺。

另外帶子甜蝦和其他就不過不失,對於價錢來說也沒有挑剔太多。

2020-06-04
2020-04-27 514 瀏覽
爭鮮,呢兩個字係香港人都識架喇,主打平價壽司,佢分外帶店同迴轉壽司兩種,當然迴轉店你都可以叫外賣迴轉計埋今次係第二次食,老實講,第一次就抱住試伏嘅心態,未食之前我覺得爭鮮係「新明將」但係食完第一次,唔係喎,OK喎,當然我唔係全部野試哂,有啲古靈精怪我一定唔試$8碟,仲想點呀入到去話一位,幫你探熱,跟住佢就俾圖中嘅野你自己行入去,好似監犯咁以平價迴轉壽司黎講,元朗呢間嘅裝修都可以話相當唔錯,幾高級同環境幾舒服囉基本配套,芥辣、熱水、餐具呀咩都齊哂記住喎,$8碟喎,有啲雙碟嘅$16,為數唔多嘅最後我食左咁多先$97,食到飽到咩咁我都係食啲好大眾嘅壽司,嗰啲芒果布甸、朱古力蛋糕呀、奇怪軍艦我就唔敢試,搵日大家試下話我知~

$8碟,仲想點呀

基本配套,芥辣、熱水、餐具呀咩都齊哂

記住喎,$8碟喎,有啲雙碟嘅$16,為數唔多嘅

最後我食左咁多先$97,食到飽到咩咁

2020-04-26
2019-10-08 540 瀏覽
以前成日食壽司🍣,因為自己成日漫無目的咁一個人周圍食。而家人大咗,我友人又唔好壽司,屋企人就更加唔會食,所以食嘅機會仲更加少╮(╯▽╰)╭咁啱最近連放幾日,食到悶,食到嫌。無計可施嘅情況下,我友人竟然話陪我食壽司,我梗係求之不得╭(╯3╰)╮友人食咗呢個鰻魚丼,佢話其實鰻魚ok,只係啲飯完全唔熱。我呢,至愛係呢個花之戀壽司🍣 元氣食一個要$22,佢就$8。嚇親我,平得緊要。但數量太少了,我食咗一舊就等唔到等二舊(半個鐘)。我都係嗰句,呢個價錢,不能再要求更多。其實味道可以,嗰個花之戀比元氣甜,應該係不同沙律醬的原因。不過我真係surprised,因為真係碟碟$8,除咗嗰啲鰻魚丼,先至$16🤷🏻‍♀️

友人食咗呢個鰻魚丼,佢話其實鰻魚ok,只係啲飯完全唔熱。

2019-10-01 297 瀏覽
I would like to introduce this ‘thing’ to you guys, which is a salmon salad? I guess? With some unknown brown dressing.You may see they are very generous in terms of the portion of salmon. I just wanna say, they are tasteless! Those cut of the salmon are so plain that they need to use some unknown dressing to enhance its flavour, but unsuccessful. Better not be tricked by its appearance. Other than that, try to order some ‘normal’ nigiri or sashimi. They are in general in a better quality.

屋企附近有間爭鮮迴轉壽司,周不時壽司癮起都會去食下,然後有次去食, 發現店內多咗個凍櫃,有外帶壽司可以買!仲要唔係平時外帶壽司分店的款式!彷彿係高級D吸引D!呢晚就買左返屋企試~買咗3款來試。極上海鮮盛 ($58)有三文魚, 帶子同油甘魚腩。帶子都幾厚切,油甘魚腩好肥美, 三色卷物盛 ($58)有加州卷, 青瓜卷同蟹柳卷,只因本人喜歡食青瓜卷,所以買了特級灸燒盛 ($50)呢個又係好吸引,有蒲燒鰻魚, 芝士蟹籽赤蝦,灸燒蟹棒, 灸燒三文魚腩,同灸燒帶子,真係好味以後我會多D係呢度買~
屋企附近有間爭鮮迴轉壽司,
周不時壽司癮起都會去食下,
然後有次去食, 發現店內多咗個凍櫃,
有外帶壽司可以買!
仲要唔係平時外帶壽司分店的款式!
彷彿係高級D吸引D!
呢晚就買左返屋企試~

買咗3款來試。

極上海鮮盛 ($58)

有三文魚, 帶子同油甘魚腩。
帶子都幾厚切,
油甘魚腩好肥美,

三色卷物盛 ($58)

有加州卷, 青瓜卷同蟹柳卷,
只因本人喜歡食青瓜卷,
所以買了

特級灸燒盛 ($50)

呢個又係好吸引,
有蒲燒鰻魚, 芝士蟹籽赤蝦,
灸燒蟹棒, 灸燒三文魚腩,同灸燒帶子,
真係好味

以後我會多D係呢度買~
2019-06-26 268 瀏覽
今日因為太晏食了下午茶,所以到晚飯時間也不是太肚餓,那麼打算隨便吃少許就算,突然想起爭鮮,這間大棠路的爭鮮算非常大間,但平時在晚飯時間經常大排長龍,我們晚上9時多來,剛好不用等。餐廳屬於迴轉壽司形式,逐碟計,每碟8元,另需加一服務費,沒有最低消費,隨便喜歡吃多少都可以,餐廳嘅選擇好多,壽司、刺身、前菜、小食、甜品、飲品,各式各樣的食物都有,壽司有三文魚、吞拿魚、帶子、蟹柳、鰻魚、各式各樣的軍艦等,前菜有螺肉、八爪魚、中華沙律等。

餐廳屬於迴轉壽司形式,逐碟計,每碟8元,另需加一服務費,沒有最低消費,隨便喜歡吃多少都可以,餐廳嘅選擇好多,壽司刺身、前菜、小食、甜品、飲品,各式各樣的食物都有,壽司有三文魚、吞拿魚、帶子、蟹柳、鰻魚、各式各樣的軍艦等,前菜有螺肉、八爪魚、中華沙律等。

2019-05-11
2019-03-30 255 瀏覽
假日或平日午餐晚餐時間,元朗這樣爭鮮迴轉一定排了長龍所以我都會選擇一點半後或六點左右來,避開人潮其實吃迴轉壽司真的看到很多人沒有公德心我都會選一樣外表較好的壽司才拿,這很正常。但請大家不要都已經拿了碟壽司下來,又看又聞,之後又放回迴轉帶上黑碟的通常是用料較好或本身成本就較高的壽司,所以一碟只有一件。例如肥美很多的三文魚壽司就是黑碟。不過有時剛好也可以遇到和黑碟三文魚壽司肥美程度差不多的三文魚壽司是放普通碟的,肥美好吃,一碟有兩件鰻魚壽司是雙碟,即是一件就十六元,但冷的鰻魚我還是不太欣賞
假日或平日午餐晚餐時間,元朗這樣爭鮮迴轉一定排了長龍
所以我都會選擇一點半後或六點左右來,避開人潮

其實吃迴轉壽司真的看到很多人沒有公德心

我都會選一樣外表較好的壽司才拿,這很正常。

鰻魚壽司是雙碟,即是一件就十六元,但冷的鰻魚我還是不太欣賞