2021-04-06 56 瀏覽
好開心爆丼屋終於有分店 新店環境夠大又清潔好坐比起旺角真係好好多 以後去megabox就唔洗煩食乜野好喇今日黎係食午餐 過左一點半先黎就冇咁多人 坐得好鬆動 叫左一個六重相樸爆盛丼share 再叫其他野食就可以樣樣試d 😂 左口魚裙邊沙律好好食個醬非常開胃 玉子明太子燒 即叫即整 係實左dd 但都唔差燒鯖魚都ok正常味 唔會勁腥今日侍應推介有新鮮高木山蠔$88 兩隻好抵食 我地即刻叫左四隻 果然冇呃我地 非常新鮮 蠔好鮮甜帶dd海水味 如果唔係食午餐 我會叫多四隻😂

左口魚裙邊沙律好好食個醬非常開胃
玉子明太子燒 即叫即整 係實左dd 但都唔差
燒鯖魚都ok正常味 唔會勁腥

2021-04-06 88 瀏覽
在MegaBox看家居用品的時間, 選擇了它作為午餐的選擇, 簡單而沒太多期望的一餐, 價錢並不太便宜, 平均每人二百多元, 主打餸菜鋪滿飯面的日本式丼飯, 先說其招牌的燒牛肉丼, 點了特盛有400g的燒牛肉, 十多安士的牛肉堆積如山, 看似吸引, 但燒牛肉外邊不夠焦脆, 內裡Medium Rare的熟度但肉質不夠嫩, 用上燒烤汁和白汁, 味道過於濃烈, 蓋過了肉香, 而且令人覺得更膩. 另一道吞拿魚腩飯比較可喜, 中及大拖羅各五件, 份量不少之餘, 味道香濃而鮮味夠, 拖羅甚為肥美而且沒有筋, 相比起招牌的燒牛肉飯好得多.
之前喺旺角已經食過爆丼屋,呢間餐廳係以滿滿一大碗嘅魚生飯為主打,唔食生野嘅我哋都成日都對作念念不忘,嘉欣我哋上次係試過佢哋嘅牛扒盛丼,同埋蟹肉丼,真係真係真係好勁好食。層次好多好豐富。所以見佢九龍灣有新分店我哋都好想去試吓,咁啱去開九龍灣MegaBox睇家品,就最方便啦!而且我哋當時大概六點幾,啲人未開始食晚餐,所以唔使點等就有位,但係陸續都好多客人入嚟食。餐廳好方便係用自己電話點餐,非常衛生,我哋叫咗上次食過嘅重量級牛扒盛丼,爆盛慢煮牛肉丼(400g),呢間分店嘅牛扒一樣咁好味,好軟熟,好入味,醬汁好濃郁,令到成個飯好多層次。而且份量真係好多。另外慢煮牛肉丼就係薄身啲嘅牛肉,分量又係好多,層次多,牛肉味都好香,同牛扒又唔同味道,牛扒就係好香濃牛肉味,而呢一款就係好有牛肉嘅質感,似以前哈迪斯食嗰種牛仔漢堡嘅牛肉😋
之前喺旺角已經食過爆丼屋,
呢間餐廳係以滿滿一大碗嘅魚生飯為主打,
唔食生野嘅我哋都成日都對作念念不忘,
嘉欣我哋上次係試過佢哋嘅牛扒盛丼,
同埋蟹肉丼,真係真係真係好勁好食。
層次好多好豐富。

所以見佢九龍灣有新分店我哋都好想去試吓,
咁啱去開九龍灣MegaBox睇家品,
就最方便啦!
而且我哋當時大概六點幾,
啲人未開始食晚餐,所以唔使點等就有位,
但係陸續都好多客人入嚟食。

餐廳好方便係用自己電話點餐,非常衛生,
我哋叫咗上次食過嘅重量級牛扒盛丼,
爆盛慢煮牛肉丼(400g),
呢間分店嘅牛扒一樣咁好味,好軟熟,
好入味,醬汁好濃郁,令到成個飯好多層次。
而且份量真係好多。

另外慢煮牛肉丼就係薄身啲嘅牛肉,
分量又係好多,層次多,牛肉味都好香,
同牛扒又唔同味道,
牛扒就係好香濃牛肉味,
而呢一款就係好有牛肉嘅質感,
似以前哈迪斯食嗰種牛仔漢堡嘅牛肉😋

2021-04-04 132 瀏覽
晚上約咗朋友喺MegaBox食晚餐見到呢間爆丼屋好吸引咁就入咗去食啦Menu係要Scan QR code點餐餐牌都有好多選擇咁我哋就揀咗兩款丼飯叫咗一個四重火山盛丼入邊有吞拿魚蓉、海膽、三文魚籽、蟹肉碎全部食落都幾新鮮吞拿魚茸仲堆左成座山咁高三文魚籽同海膽都好鮮甜另外仲叫咗三色海膽盛丼入邊有加拿大海膽同埋日本海膽海膽好甜,完全冇苦味加拿大海膽夠啖啖肉而日本海膽就夠鮮除咗個飯,仲會跟一碗麵豉湯整體食物質素唔錯上菜又快,值得一試!
晚上約咗朋友喺MegaBox食晚餐
見到呢間爆丼屋好吸引
咁就入咗去食啦
Menu係要Scan QR code點餐
餐牌都有好多選擇
咁我哋就揀咗兩款丼飯
叫咗一個四重火山盛丼
入邊有吞拿魚蓉、海膽、三文魚籽、蟹肉碎
全部食落都幾新鮮
吞拿魚茸仲堆左成座山咁高
三文魚籽同海膽都好鮮甜
另外仲叫咗三色海膽盛丼
入邊有加拿大海膽同埋日本海膽
海膽好甜,完全冇苦味
加拿大海膽夠啖啖肉
而日本海膽就夠鮮
除咗個飯,仲會跟一碗麵豉湯
整體食物質素唔錯
上菜又快,值得一試!
2021-03-31
2021-04-01 127 瀏覽
之前幾個月喺MegaBox都見到呢間準備開張嘅爆丼屋,一直都好期待,終於等到佢開業,於是就擇個吉日嚟幫襯。原來佢嘅丼飯有好多唔同款,除咗刺身飯之外,亦有燒牛肉丼,種類繁多。丼飯包括味噌湯,我哋揀選咗「四重火山盛丼」同埋「制覇!鵝肝海鮮盛丼」。味增湯入面都有好多材料,包括有牛柳粒、海帶、油揚等等,非常豐富。四重火山盛丼材料非常豐富,包括有鮮松葉蟹肉、三文魚籽、海膽、拖羅蓉,而拖羅蓉係用甜蝦、劍魚腩、帆立貝、紋甲魷魚同三文魚籽製成,口感一流!而制霸!鵝肝海鮮盛丼嘅材料就更加豐富,帆立貝嘅數量多到係圍住碗邊放滿一圈,另外仲有一大件鵝肝、海膽、三文魚籽同黑魚籽,材料非常新鮮,每一口都充滿驚喜!個人認為呢個性價比更加高!一直充滿期待嘅爆丼屋果然冇令我失望,因為每一啖都真係充斥住滿滿嘅刺身,食過之後真係大滿足!
2021-03-31 61 瀏覽
爆丼屋,食過旺角個間質素都不用置疑刺身新鮮飯和麵豉湯也不馬虎看見九龍灣新開一間尋回大滿足的滋味今次點了三色海膽盛丼來自三種海膽各有鮮味加拿大和日本海膽一啖飯一啖海膽鮮甜無比,超級滿足最重要一塊一塊夾得起證明非常新鮮目測應該有半板海膽份量而且而家可以一次過滿足你食幾板海膽的願望極上拖羅盛丼拖羅份量一點不馬虎鋪滿一整碗飯拖羅顔色亮澤油花分佈均勻不知是巧合還是刻意安排我的拖羅飯有兩種拖羅其中一半明顯油花較多入口時充滿魚油的香味另一半則較重魚味入口時口感較為足夠一碗飯有兩種享受亦可平衡到各種口味需求爆丼屋果然沒有令我失望
爆丼屋,食過旺角個間

質素都不用置疑

入口時口感較為足夠

一碗飯有兩種享受

亦可平衡到各種口味需求

爆丼屋果然沒有令我失望

好耐冇去MegaBox,原來新開左唔少餐廳,今次試咗爆丼屋。餐牌選擇多,每樣都好吸引😄六重相撲爆盛丼本人最喜歡食海膽及左口魚,見到呢個丼毫不猶豫就落咗order🥰 最頂層有墨魚籽、鮮蟹肉、海膽、牛油果、左口魚裙邊及三文魚籽。海膽及三文魚子都好新鮮,左口魚裙邊笑得到好處,魚油非常甘香❤️飯嘅份量多唔需要多講,加少少豉油味道剛剛好。爆盛慢燒牛肉丼230g呢個丼有兩個份量可以選擇,分別是230g及400g,230g 份量對我來講已相當足夠。佢嘅牛肉生熟恰到好處,份量多,加埋佢秘製蒜香燒汁及忌廉汁,根本唔需要加豉油去調味👍🏻👍🏻

六重相撲爆盛丼

爆盛慢燒牛肉丼230g

2021-03-27 110 瀏覽
超足料的don🍛🥩🥩近日係mega box開左新分店😊一於去試下順便行街😛係九龍灣德福有shuttle bus🚌好快可以到⭐重量級燒牛扒盛don🥩兩大塊牛扒🥩🥩岩晒食肉獸🤩牛扒夠淋,不過牛扒略嫌生少少下次order要叫well done😆⭐三色海膽盛don~日本海膽mix加拿大海膽🙂而每碗don飯都有跟麵豉湯🍲^^呢度環境幾好又闊落🙂有足夠社交距離👍🏻而且又可静静地傾下計
係九龍灣德福有shuttle bus🚌好快可以到
⭐三色海膽盛don~
日本海膽mix加拿大海膽🙂
而每碗don飯都有跟麵豉湯🍲^^
呢度環境幾好又闊落🙂有足夠社交距離👍🏻而且又可静静地傾下計
2021-03-27 143 瀏覽
超正正的爆丼屋原來九龍灣新開咗分店,環境更加寬敞舒適一諗起佢嘅爆丼已經流口水,三色海膽盛丼($288),唔使多介紹都知有三款唔同海膽,韓國、加拿大和北海道馬糞海膽,其中以北海道馬糞海膽最為鮮甜,加拿大嘅就最大隻,啲海膽鋪滿曬係飯面,好豐盛嘅感覺,每口每口海膽的鮮甜,簡直難以形容邪惡類丼飯仲有制霸!鵝肝海鮮盛丼($248),呢款應該係比較新的一款丼飯,週邊圍滿了切薄大片的帶子,用火焰燒過,上邊有一片差不多有三吋長的鵝肝,還有一小件海膽、魚子和鵪鶉蛋,呢款都真係好好味,帶子爽口夠甜,配埋鵝肝簡直係貴婦版丼飯 雖然我們都點了汽水,但每個飯都跟麵豉湯,幾好㗎
超正正的爆丼屋原來九龍灣新開咗分店,環境更加寬敞舒適

三色海膽盛丼

,帶子爽口夠甜,配埋鵝肝簡直係貴婦版丼飯

制霸!鵝肝海鮮盛丼

雖然我們都點了汽水,但每個飯都跟麵豉湯,幾好㗎

2021-03-26 103 瀏覽
今次食日本野先🤤見門口大大碗魚生飯好吸引,入到去店員服務好好,又有好有禮貌👍🏻又講解我地點餐可以用Qr code,,十分細心。✨爆盛慢燒牛肉丼見到佢我嘩左聲😂估佢唔到原來成座牛肉山咁比你,份量仲好多添,肉質林身,配埋醬汁加隻蛋,真係食到停唔到口🤭✨三色海膽盛丼用左日本同埋加拿大海膽🤤真係好豐盛嘅海膽,只食海膽都可以食到飽😂兩個餐都有跟汽水同麵豉湯麵豉湯入面足料,而且味道又濃郁。鐘意食魚生飯可以去試下😜

✨爆盛慢燒牛肉丼

✨三色海膽盛丼

兩個餐都有跟汽水同麵豉湯
麵豉湯入面足料,而且味道又濃郁。
鐘意食魚生飯可以去試下😜

2021-03-25 57 瀏覽
又到月尾,最喜歡叫番餐澎湃的去獎賞自己,原因無他,望見喜歡的食物, 讓人心曠神怡,腦袋裡望見新鮮又豐富的美食 身體分泌出多巴胺, 心情好精神好第二日返工都開心啲積極d。邊到豐富新鮮又澎湃的野食?答案咪係九龍灣Megabox的爆丼屋!爆丼屋主打各種刺身丼飯,任何款式都有,海老帶子蟹肉甜蝦極上拖羅帆立貝三文魚等等,也有熟食 重量級牛扒和 燒鰻魚, 種類繁多任君選擇。既然要 激發身體裏的多巴胺, 當然要叫 三色海膽盛丼 及四重火山盛丼吧, 一聽個名就知澎湃冇叫錯。四重火山盛丼吞拿魚蓉蟹肉三文魚子加拿大海膽, 滿滿的鋪在碗上, 差點都要掉到到碟上, 三文魚子精瑩通透, 一大羹放進口裏, 海水 就像在口裏爆發, 鹹香又新鮮。 蟹肉夠鹹香, 吞拿魚蓉即叫即剁, 一看色澤就知新鮮, 吃下去甘香肥美。三色海膽盛丼分別有加拿大海膽及日本馬糞海膽,當然少不了在海膽上放一顆卵吧。 馬糞海膽 表面呈金黃色,其膽肉瓣 一睇就知肥厚飽滿,放入口中 瞬間即溶 。至於 加拿大海膽 則味道甘香,海膽入口柔軟, 潤滑甘甜 ,的確讓人再三回味。順帶一提, 每個丼飯也有麵豉湯一碗, 鮮味十足, 也有暖胃的作用呢。

蟹肉夠鹹香,

吞拿魚蓉即叫即剁, 一看色澤就知新鮮, 吃下去甘香肥美。

2021-03-25 42 瀏覽
係Megabox逛街之後去試下新餐廳~igable爆丼屋🧡極上拖羅盛丼$245中拖羅 顏色粉粉嫩嫩 軟腍無筋 富有油香 肪比例大拖羅 油分更加豐富 夠肥美三色海膽盛丼$288日本海膽及加拿大海膽味道咸中帶甘甜,質感細滑,令人諗起係日本食過鮮味無窮的海膽刺身,好回味~刺身鋪滿丼上,好似座小山丘咁,飯量都不少,起碼我同媽咪都食唔哂😛餐枱唔迫夾,有酒精搓手液提供,餐廳仲有提供熱茶。除左丼飯之外仲有沙律、手卷、燒物等食物可以揀,選擇都算豐富

係Megabox逛街之後去試下新餐廳~igable爆丼屋🧡

極上拖羅盛丼$245
中拖羅 顏色粉粉嫩嫩 軟腍無筋 富有油香 肪比例
大拖羅 油分更加豐富 夠肥美

三色海膽盛丼$288

今日約咗朋友收工後食晚餐,係Megabox轉一圈後發現1樓有間新開既日式丼飯店,睇門面已經好吸引,門口有螢幕不斷展示誘人既丼飯跟住睇一睇openrice先知原來係旺角人氣日式丼飯店既第一間分店,平時去總店都係要排隊,而家可能因為新開而未有人龍,立刻入去先食為快店內位置不多,大約可容納30人,桌椅都是木材質,很有日式簡約風格,檯上放了醬油和飯素,讓客人自己自由調味主打的丼飯由約150蚊至300蚊都有,最後揀咗中價位既2個丼飯。黎到食海鮮丼飯有大量選擇,就算食熟食都有幾款唔同既燒牛肉丼飯鵝肝海鮮盛丼 $248 呢個丼飯既材料好豐富,有火灸帆立貝、燒鵝肝、海膽、黑魚籽、三文魚籽同生蛋黃,睇相都知就黎溢出個碗咁滿火灸帆立貝圍繞住飯面,我好奇數一數總共有成12件,微微既火烤香味蓋過咗貝類既香甜,但配合飯就算幾好既。燒鵝肝油香還可以,雖然大塊但唔夠厚身令到食落唔夠滿足。不過放係鵝肝下既帆立貝幾有驚喜,因為滲入咗油脂味特別惹味北海豐盛丼 $198叫得做豐盛丼都知道唔簡單,赤蝦大大隻想游出個碗咁,仲有火灸左口魚裙邊同生帆立貝赤蝦幾爽甜,單食仲好過配飯。左口魚幾滑,鹹味幾突出。帆立貝就有返一種鮮甜既感覺

鵝肝海鮮盛丼 $248
鵝肝海鮮盛丼

北海豐盛丼 $198
北海豐盛丼

兩個丼飯既海膽同魚籽既質素都對得住價錢,無腥味有海水鮮味,但飯唔太夠凍,我地兩個比較鍾意食海鮮丼飯比較凍既多於常温飯。另外想稱讚下佢地選用甘蔗渣飲管,為環保出一分力
2021-03-24
鵝肝海鮮盛丼
北海豐盛丼
2021-03-24 39 瀏覽
有啲嘢要去傢俬舖買,所以去咗九龍灣嘅MegaBox。買完嘢搵餐廳食飯,就見到平時旺角排晒隊嘅魚生飯店,難得唔使排隊,就入去試吓啦。首先上枱嘅有麵豉湯,唔係普通嘅麵豉湯,味道濃郁,加上有蘿蔔係入面,仲有幾粒豆卜,都算有誠意。同朋友兩個人,一人叫咗一碗飯。朋友揀嗰個幻之丼,因為太耐冇食海膽,我揀咗全場最豪華嘅。個飯碗雖然細個啲,但係都好夠食,有堆砌到好高嘅碎吞拿魚腩、三文魚子、海膽同埋蟹肉。我就覺得我揀呢碗飯,全部都碎濕濕,撈飯係一流嘅。所以我食到一半,直情將全部餸同飯撈埋一齊食。朋友就話幻之丼好新鮮,搞到佢唔食好多飯嘅人都食晒成碗。吞拿魚腩非常新鮮,啖啖肉,一啲都冇腥味,入口即溶。蟹肉唔大份,但係新鮮。仲有兩隻大蝦,都係新鮮,肉質鮮甜。帶子大大粒,香甜軟滑。食物新鮮好食,如果可以多啲飲品揀就好啦。

食物新鮮好食,如果可以多啲飲品揀就好啦。
2021-03-23
  • 幻之丼
2021-03-23 80 瀏覽
爆丼屋🍽-疫情冇得反家鄉日本🇯🇵唯有食日本野吊住引先啦!聽講呢間爆丼屋好足料價錢亦算親民用料新鮮小編就決定要去試試🤔丼飯亦有跟一碗麵豉湯🥣-四重火山盛丼 $298賣相一流👍四種材料都鋪排得好好淨係個吞拿魚蓉火山已經夠哂吸引😉海膽好鮮甜仲要有成3大舊😍每一啖都有吞拿魚蓉/海膽/蟹肉/魚籽真係衝擊我味蕾🤣🤣想食多幾款既朋友建議叫呢個好滿足😋-季節限定 松葉蟹丼 $275係香港好少食蟹肉刺身對上一次就係蟹道樂了😍今次見呢度有蟹腳刺身就決定要試下!如果2個人食大家可以叫唔同款share😉呢個松葉蟹腳刺身不得了勁鮮甜得7條咁夠喉呀🤣其實除左蟹腳佢中間仲有勁大pat吞拿魚蓉😋-🌟評分:🏅🏅🏅🏅🏅
爆丼屋🍽
四重火山盛丼 $298