餐廳: 營致會館
資訊:

2021-03-17 1588 瀏覽
農曆新年未敢四出拜年,初七後等到疫情穩定啲即約會銀狐長輩晚聚,並由蕃薯uncle欽點一嚐中環二星名店「營致會館」。中餐廳兩層高,正門設於橫街域多利皇后街,其落地玻璃設計當眼鮮明,不難找到。地下為三用嘅接待處、候座區及酒吧。通往上層用餐大堂可步上樓梯,或於干諾道中進入盈置大廈乘坐升降機。店子面積寬廣,以木地板襯托雲石桌面,感覺雅致通爽。四人散座分佈成內圓外方,近窗位置以半梳化合併式方形餐桌圍邊,其餘內側則擺出圓枱,配上厚墊椅櫈十分舒適。桌上有齊備嘅自用及公用餐具,中西合璧,整潔企理。小弟愚見,雲石餐桌雖看似有格調,不過對高級中菜廳而言,似乎舖返張枱布先能顯出其高雅嘅氣派,同時可提升衛生度及減低碗碟所產生嘅雜聲。散點餐牌共有九頁之多,可從官方網頁下載。如相所示,每頁下方除咗提及會收取加一服務費之外,仲講明要求食客「請將手機轉為靜音模式」。XO仔早於電話訂座前參閱過,方便為晚宴預先定下菜單,到用餐當日,早到可以飲住等,人齊就可以起餸。請留意,雜項收費包括茶芥$45/位及開瓶費$500/樽。服務生溫文有禮,加添酒水、更換新碟等功夫全為自動波,食客反映意見後更迅即調整,誠懇及專業之態度實屬難得,
,並由蕃薯uncle欽點一嚐中環二星名店「營致會館」。
地下為三用嘅接待處、候座區及酒吧。
店子面積寬廣,以木地板襯托雲石桌面,感覺雅致通爽。
,誠懇及專業之態度實屬難得,值得一再嘉許。
黑魚子煎釀蟹拑($260/位):碟子中央鮮亮嘅蟹拑伴有兩件西蘭花,師傅於盤邊以食用花菜苗砌出相襯嘅花紋,外觀輕盈精妙得很
黑魚子煎釀蟹拑
煎煮過嘅釀蟹拑毫不油膩,奶白色嘅蝦膠鮮爽有嚼勁,以金黃香脆嘅炸瑤柱碎及鮮美嘅黑魚籽醬點綴,口感更為豐潤,廚師推介菜式當真細膩
!唯一席上嘅銀狐兄弟提到,美食如果可以熱少少就更加完美!
黑魚子煎釀蟹拑
珊瑚芙蓉蝦球皇($390/位):珊瑚芙蓉蝦球皇以黑色嘅盤子承載,成功突出其橙艷鮮美嘅色調,上枱一刻震撼到連隔離枱都要望多兩眼
,絕無誇張!
珊瑚芙蓉蝦球皇
晶瑩雪白嘅蝦球皇極富光澤,咬落爽脆鮮甜,玻璃蝦肉簡直係零瑕疵
!半浸住極品蝦球皇芙蓉蒸蛋白面淋上呈珊瑚形嘅蟹膏鮮蟹肉,舌上嘅嬌柔嫩滑頓增添海中貴寶嘅鮮濃氣質,組合配搭確真天衣無縫
珊瑚芙蓉蝦球皇
明爐燒米鴨($180/例):燒米鴨皮層巧薄香脆,鴨皮鴨肉之間半點肥膏都冇,粉嫩厚身嘅鴨肉鬆軟易入口,完全唔嚡唔實,肉汁豐盛芳香
;嘻嘻,小肥最欣賞靚靚米鴨少骨,脆卜卜嘅透明軟骨仲要吞得架,一客例牌嘅份量最啱四個人分享。
明爐燒米鴨
秘制香酥雞($290/半隻):反而最失色嘅就係整晚最熱辣嘅秘制香酥雞
!香酥雞雖炸至金黃,無奈層炸漿過厚,即使雞肉唔乾卻欠缺雞味,Auntie Y直言此餸難敵快餐店出品
,評語激狠。
秘制香酥雞
羊肚菌桂花炒粉絲($240):桂花炒粉絲撈入咗羊肚菌及芽菜炒製,蕃薯uncle就嫌粉絲唔夠乾身,細佬則覺得粉絲濕潤中帶爽,質感不錯,只係味道略為過份清淡,雖則見到羊肚菌碎嘅黑點蹤影,但真係食唔出其芬芳之香味
,份量是否可以稍為調高?!
羊肚菌桂花炒粉絲
羊肚菌桂花炒粉絲
濃雞湯雲吞雜菜煲($280):以砂鍋呈上嘅煲品熱力十足,哥哥仔展示過後即代為分成四碗。
濃雞湯雲吞雜菜煲
每人都分到一粒皮薄餡爽嫩嘅雲吞,翠綠鮮明嘅雜菜有腍有脆,輕巧健美。濃雞湯底色澤鮮黃,香甜濃郁,真材實料煲出真夠火喉
,滑嘟嘟嘅粉絲索盡精華,作為單尾極為暖胃。
濃雞湯雲吞雜菜煲
中環星級中菜廳「營致會館」環境優雅輕鬆,服務生相當好客,而且貼身稱心,佳餚有「營」健康,廚師推介海鮮菜黑魚子煎釀蟹拑」及「珊瑚芙蓉蝦球皇」尤其精美高質
,高級價格尚算合理之列。
2021-03-11
明爐燒米鴨
2天前 38 瀏覽
勞勞碌碌年復年,有人辭官歸故里,有人漏夜趕科場,幸好我認識的前者不少,他們偶而小宴親朋,我有幸偶然成為座上客,這夜設局米芝蓮二星的「營致會館」,我如願以償! 人生進入了另一階段,難得可以寫意,講求的是自然是重質不重量,早年買下來的限量美酒,現在已經升價多倍,錢並非重點,難得酒逢知己,是時候開瓶了,我掹車邊參與,真心多謝預埋我,因我本非他們酒局之會員。J君認為酒局必須有主題,這晚他命名為「新舊酒交融」,指的是年份。 Bollinger 香檳的比拼位於法國的 Bollinger 香檳酒莊始於 1928 年,跨越兩國世紀的歷史,出品有保證。Vieilles Vignes Francaises Blanc de Noirs Brut Champagne 2000J 君帶來這支限量版,產量只有3766支,市價已瀑漲至過萬元,願意花錢亦未必買得到!作為老香檳,顏色如落日金黃,已經無咪氣,味道非常特別,令我大開眼界! PN VZ15 Brut Champagne 酒莊熱賣之一,2015年產,市價近千元,相比是新酒,口感很滑。 比較一下:前者年長自然更深色,泡沫之氣已大減,少許餅乾 biscuit 的

Bollinger 香檳的比拼

Bollinger 香檳的比拼

PN VZ15 Brut Champagne

比較一下:前者年長自然更深色,泡沫之氣已大減,少許餅乾 biscuit 的資深老味,別於一般,我很喜歡;而 PN VZ15 清新順滑,常喝到熟悉的感覺。

紅酒比拼

1970 Chateau L'Evangile,Pomerol, France

2011 Hundred Acre, Napa Valley, USA

法國與美國酒之比拼,原本以為大部份人會喜歡較珍貴的 Chateau L'Evangile,事實是衆人各有所好。

E君向來欣賞 Napa Valley 的紅酒,因為比一般甜易入口,而且可以儲存三十年成佳釀仍能喝,這一支算是年長,入口非常絲滑、軟身 “impressive tannins”  ,E君建議大家放久些慢慢飲,果然越飲越有味道!所以,品酒視乎個人喜愛,不一定越貴越好。

今晚美酒是主角,佳餚比下去了!尤其話事人挑選了錯不了的菜式,水準平均,功架紮實,配酒心思細密。

瑤柱脆釀鮮蟹蓋

金黃焦香的面層,最重要是啖啖蟹肉,內藏適量的瑤柱洋蔥,味道唔錯,口感對比一流。

椒鹽脆金磚

營致薈萃

每款兩件,精緻小巧,菜式水凖如其名,豆腐炸至金黃如金磚,外脆內滑富椒鹽香;

蜜汁極上豚肉叉燒

半肥瘦叉燒鬆軟入味,邊位微焦,入口蜜味滋味。

片皮乳豬件

乳豬皮脆脂肪少,小棠菜香口不油膩。

香草天椒爆蝦球

見碟子表面完全無油漬,蝦球卻炸得極脆,如有一層絲薄的脆皮,皮下蝦肉結實鮮嫩,加上輕輕的香辛椒香,我非常喜歡,心水推薦。

香草天椒爆蝦球

配一口香檳,天作之合!

青芥末頭抽煎澳洲M9和牛粒

澳洲M9和牛煎得香嫩,豐腴味香,芥末頭抽混合調味恰到好處,好好味!

鳳梨咕嚕極上豚肉

鳳梨咕嚕極上豚肉

印象不深刻,應該過得去,酸味該是自然的,否則我不會吃。

脆皮貴妃雞

成功做到皮脆肉嫩,帶點討好的鹽香。

蒜蓉炒菜心

蒜蓉炒菜心

新鮮翠綠,蒜蓉炒之,簡單已好。

蛋白菜粒炒飯

蛋白菜粒炒飯

清淡一點亦好,鑊氣足,米飯粒粒分明。

營致甜品

蓮蓉西米焗布甸、煎堆仔、椰汁紅豆糕

蓮蓉西米焗布甸、煎堆仔、椰汁紅豆糕

大家對甜品有點失望,水凖一般,而且亦非我喜愛的款式,沒有什麼評價。

我們在私人房間用餐,佈置簡單舒適;服務有禮,運作暢順沒有出錯,值得重臨。

2021-04-02
脆皮貴妃雞
很早已經想去試一試這間在2017年開業同年年尾,就獲《米芝蓮》加冕一星的中菜館,一直沒有戚起心肝成行。之後由2018年底起,更連續三年被評為二星中菜餐廳。本來想訂位大年初一同阿媽拜年兼飲茶,但已經訂滿了枱;結果拖到今個週末才成行。作為高級餐廳(或貴價餐廳),客人的專用候餐區似乎是指定要求。「營致會館」地下入口就設了小酒吧及一張小圓枱,客人可稍作休息。始終是高級粵菜館,餐廳管理人員對於訂枱時間的安排一定控制得很充裕,甚至午餐或晚餐只各安排一輪生意,不只得一般中菜館分兩輪用膳時間;所以,客人等候用餐區面積不用太大,環境舒適反而更加重要,「營致會館」就做到了這一個重點。用餐區位於2樓,面積唔算太大,環境佈置典雅時尚。去到已經全部入座。正想舉高相機拍一兩張室內照片,餐廳經理禮貌地提醒小編不好拍照,以免影響其他客人用餐。其實這種態度值得一讚,尤其是高級餐廳,客人都不喜歡被攝入鏡頭。打開餐牌,第一頁是時令推介,但差不多全部都是海鮮菜式,除了春末夏初盛產的白蘆筍勉強入饌為時令食材(大概只是剛剛上市,尚未到最佳季節)之外,其餘只算貴價菜式,與「時令」沾不上半點關係?晏晝唔想食得太隆重,而且原意也是飲茶

晏晝唔想食得太隆重,而且原意也是飲茶食點心;但原來只有12款點心,而且大部份款式普通,沒有驚喜。查看其他食評,某些特色點心消失於餐牌內。原來餐廳每兩個禮拜轉一次點心款式,這一輪的特色點心只有兩三款,只好輕嘆唔好彩。
高級中菜館的餐具當然有其特色,白色襯以充滿藝術感的花卉圖案,簡單典雅。兩款醬料分別是XO醬及黃椒蒜蓉醬。以為甜黃椒味道不會太辣,原來兩款醬料同樣偏辣;但的確香濃惹味,真材實料。尤其XO醬,蝦米蓉、瑤柱絲、金華火腿蓉份量十足。
點心蒸籠經過特別設計,籠中有籠。外層係不鏽鋼蒸籠,內層係加了不鏽鋼內框的傳統竹蒸籠。外層蒸籠可提高透氣度,蒸點心時水蒸氣的熱力可更均勻對流;內層竹蒸籠則保留了存熱良好的優點,不鏽鋼包框又可延長蒸籠壽命。水晶筍尖鮮蝦餃($87)一籠三隻,粒粒晶瑩飽滿,但摺紋唔夠精細,似乎未達星級中菜館的要求,尤其《米芝蓮》除了要求味道出色之外,也很講求菜式賣相。
水晶筍尖鮮蝦餃
味道就很出色。蝦肉雖然唔係好大隻,但味道鮮甜、爽口,充滿鮮蝦美味。炮製方法傳統,除了鮮蝦之外,亦加入適當份量的肥豬肉;咬落多了幾分油潤、兼增添豬肉鮮味。竹筍粒也是傳統蝦餃不可缺少的餡料,可提升鮮味,有畫龍點睛之效。今時今日唔係很多酒樓會花心機加入竹筍粒包蝦餃。
杞子帶子鮮蝦燒賣($87)同樣係一籠三隻,最上面的紅色杞子似乎主要用作裝飾。免治豬肉、豬肉粒、蝦粒搓成的燒賣味道鮮甜,咬落煙韌、起膠、爽口,充滿肉汁,唔會死實實。上面的帶子雖然鮮味、軟滑、爽口,但覺得只是為了令燒賣望落去更矜貴而刻意加添。
杞子帶子鮮蝦燒賣

XO醬脆煎腸粉($88)正是這輪點心系列的其中一款特色出品。望落去已經知道並非傳統的炒腸粉或煎腸粉,表面凹凸不平,就好似包裹了一層脆衣炸漿。味道同餐枱上的XO醬如出一轍,惹味、但偏辣,只是並非人人可以嚐辣。咬落去腸粉表面煙煙韌韌,中心就是傳統的煎腸粉,有點似沾上薄薄粉漿炸完再煎,而且完全沒有煎燶。口味新派,亦睇得出要花心機時間製作,只是個人口味還是較鍾意傳統的XO醬脆炒腸粉。
XO醬脆煎腸粉
今日最驚喜的點心肯定係香蔥澳洲M9和牛千絲酥($87)。賣相超讚,所花費的時間功夫並非其他點心可以比較,雖然貴,但仍然覺得抵。試想像一下,要將一件酥皮點心的外型做到同手袋一模一樣,還要有齊手挽、造型設計,簡直神奇。
香蔥澳洲M9和牛千絲酥
層層疊疊的酥皮只用筷子輕輕一夾,即時分開兩半,見到中間的醬汁牛肉碎。咬下去酥皮輕盈鬆化、熱辣辣又香口,但又唔會覺得滿口油,未食過咁好味的中式酥皮點心。澳洲M9和牛碎既有濃郁牛肉味,又充滿油花,與酥皮配搭得天衣無縫,未食過咁好味的廣東點心,俾五粒星都嫌少。

另一款傳統點心炸春卷,不過,始終是高級中菜館出品,韮黃香菇燒鴨脆春卷($78)賣相精美、顏色金黃,條條春卷無論大細、外型都非常一致。咬下去非常鬆脆、香口,又難得完全唔油膩,要做過這一點很考烹調功夫,坊間絕大部份酒樓都做不到。餡料新鮮、濕潤、多肉汁,比起其他酒樓的炸春卷只簡單用叉燒絲、肉碎、甘筍絲作餡料,明顯優勝。
韮黃香菇燒鴨脆春卷
脆香貴妃雞(半隻)($290)係餐廳推介,從名字及賣相已經大概了解炮製方法。新鮮本地鮮雞先用秘製白滷水浸煮,滷水材料包括瑤柱、金華火腿、雞殼、香葉、八角及其他中式香料。鮮雞盡吸滷水精華,烹煮成為大約八成熟的貴妃雞;完全入味,雞皮顏色也變得淡黃。之後風乾,客人落單後才即時炸香雞皮及炸至全熟上碟。與傳統當紅炸子雞最大分別在於炸子雞只是用鹽及香料醃制,沒有經過滷水浸煮,入味程度較遜色。另外,脆香貴妃雞也沒有用麥芽糖浙醋水上皮,雞皮顏色唔會變得鮮紅。雞隻精挑細選,雞皮很薄,沒有多餘肥膏;咬下去香脆鬆化、唔油膩。雞肉用了滷水浸煮,比起生炸的當紅炸子雞更入味、更皮脆肉嫰,保留了更多肉汁;即使沒有伴隨任何醬汁也冇所謂、亦根本沒有需要。
脆香貴妃雞(半隻)
材料普通,只有燒鴨粒、蝦粒、菜心莖及雞蛋,就算炒飯上面舖滿炸香了的瑤柱絲,金瑤鮮蝦燒鴨炒飯($260)仍然是一碟很貴的炒飯。不過炒功的確超水準,這一點就是高級粵菜館的過人之處,即使不是行政總廚親自揸鑊鏟,但監督嚴格,餐廳也控制客人數量,確保廚房出品優質兼且水準穩定。廣東炒飯最緊要粒粒分明,講出嚟好似好簡單,但坊間九成以上的粵菜酒家都做不到,「營致」除了做到了這個重點之外,飯粒唔油膩,炒身夠鑊氣、乾身得來又唔會完全流失水份,咬落軟硬適中。碟炒飯係好貴,論材料完全唔值這個價錢,貴在炒功一流、水準穩定,是否接受,見仁見智。
金瑤鮮蝦燒鴨炒飯
生磨蛋白杏仁茶($55)香滑、無渣,杏香滿瀉、甜而不膩。蛋白本無味,主要用來增加杏仁茶的黏稠及幼滑口感,稀稠程度亦控制得很好。一向認為杏仁茶、合桃露及腰果露乃最好味的中式糖水 / 甜點,「營致」是少數可以做到媲美中式甜品專門店的粵菜館。

生磨蛋白杏仁茶
翻查飲食網站的食評,很多好評都是給予晚飯,所點選的菜式都是貴價手工菜,賣相精緻、食材優質,烹調手法亦很有心機,就算唔食、齋睇相片,都可以估計得到美味非常。只可惜今日只光顧午餐,點心款式選擇唔多,大概同酒店中菜廳差不多吧。款式少也不是最大問題,偏偏除了個別特色點心之外,大部分其餘款式皆比較普通。唔係話唔好味,但收得這個價錢(連加一接近$100一籠三件),用料應該更加精緻、賣相及款式應該與別不同。總之,似乎不太匹配《米芝蓮》二星餐廳的水平,莫非一定要光顧晚餐才能品嚐到真正的二星級水準?
2021-03-07
水晶筍尖鮮蝦餃
韮黃香菇燒鴨脆春卷
金瑤鮮蝦燒鴨炒飯
脆香貴妃雞(半隻)
生磨蛋白杏仁茶
2021-03-22 2189 瀏覽
繼續米芝蓮星星之旅,由於人數少一直很難品嚐中餐,這天與朋友一起來到擁有兩粒星星的營致會館品嚐下午茶。營致會館於 2017年 開幕,餐廳由行政總廚蕭顯志師傅主持,他過往十一年間連同今年剛得到的二星共累積摘得十八顆米芝蓮星。蕭師傅帶領團隊匠心炮製出獨樹一幟的美饌,每道菜式均採用最揀手上乘的食材,配合超卓非凡的廚藝,展現出烹調傳統粵菜的精粹,滿足饕客的味蕾。「營致會館」樓高兩層,由國際著名建築及室內設計大師梁志天及設計董事蔡華麗操刀設計,概念揉合中西文化的精粹,極富時代感餐廳以寓意福壽吉祥的翠綠碧玉作主調,配搭金屬細節及中式擺設作點綴,例如象徵豐足的算盤圖案及祥瑞的麒麟,營造出高雅恬靜的舒適感覺。進入餐廳後慢慢欣賞餐廳裝修,餐廳裝修優雅,以深灰色、黃色、綠色為主,顏色比較貼近大自然,可以在很多餐廳佈置上都看得出是玉器為主題。餐碟及筷子座都是玉器,筷子座的玉器只細一看居然是印璽,很有中國風,文藝氣息濃厚,裝修擺盤都恰到好處,素雅溫潤柔美又高貴。餐廳只有一款下午茶提供,營致精選下午茶($328)/位, 兩位起,有很多款食物,另外再加錢要了餐廳其中一樣招牌的蟹鉗。侍應先送上了辣椒醬及蒜蓉醬,星星米

侍應先送上了辣椒醬及蒜蓉醬,星星米芝蓮餐廳果然不同,一般中餐廳要三催四請才能得到的辣椒醬這裏一開始就預先送上,另外還奉送蒜蓉醬,服務窩心。

新派的中菜擺盤不同,不再是一大盤大家一起分享,而是每一位都有各自獨立享用的食物,貼近西式擺盤,賣相更精緻,也更貼合現在高要求的衛生條件。首先上桌的是營致特色拼盤,一碟內放有四款食物:
黑魚子鎮江餚肉
芝麻涼拌海蜇
脆皮鍋貼小棠菜
Ying Jee appetisers selection 營致特色拼盤
Honey glazed barbecue pork
蜜汁極上豚肉叉燒
首先品嚐叉燒,叉燒肉選用軟腍的梅頭,肥美油潤,基本不需要怎麼咀嚼,肉質非常柔軟。調味方面醃得香甜入味,燒製後有少許焦增添香氣,是經典美味的粵式叉燒做法,美味。
Marinated pork terrine with caviar
黑魚子鎮江餚肉
餚肉晶瑩剔透,面層的黑魚子更增添賣相,入口冰涼,在口中以溫度慢慢溶化餚肉的高湯啫喱。這款鎮江餚肉做得有水準,肉質細滑甘香,越咀嚼越鮮味。
Marinated jelly fish with sesame
芝麻涼拌海蜇
涼拌芝麻海蜇份量是四款頭盤中最多的,味道中規中矩,口感爽脆,當然調味適中,味道仍然是好的,但和坊間的分別不大。
Crispy Shrimp paste with Shanghai cabbage
脆皮鍋貼小棠菜
這款脆皮鍋貼小棠菜就有點失色,雖然用料上乘,用上了大量蝦膠,吃得出蝦肉的鮮味與彈牙,但整個脆皮都太過油膩,加上已經放了一段時間溫度已經變冷,油沁到底層的脆皮,底層的脆皮已經變得軟腍,加上蔬菜的比例偏小,未能減低油膩感,整體感覺不佳。
總括四樣頭盤,味道雖然不錯,但驚喜也不大。
評分: 7.5/10

Dim sum combination 陸式點心薈萃
接下來的點心薈萃,先上來蒸點心三款,用同一個蒸籠送上。
3 kinds of Steamed dim sum 蒸點心三款
蝦餃
蝦餃是三款點心中最大件的,看上去就比一般的蝦餃份量更大。用上的他是新鮮的海虎蝦,非常彈牙而且充滿蝦味,和一般餐廳酒樓用的海蝦不一樣,比較之下質素高下立見。由於份量大,在口中咀嚼的時候非常過癮,彈性十足,滿口都是蝦肉鮮味,滿足。😋

帶子燒賣
這份帶子燒賣也和一般餐廳的不一樣,雖然賣相差不多大,但品嚐過就知道不同。不同之處是帶子是選用新鮮厚肉的帶子,味道鮮甜,肉質細膩,而且中間的部份不是豬肉,而是新鮮的海虎蝦肉,所這是一份高級版的海鮮燒賣。果然是兩聲米芝蓮餐廳,用料非常高級,可以提供不一樣的點心體驗。

黑松露素餃
黑松露素餃中全部都是切得細碎的角色蔬菜及菇菌,非常方便咀嚼,各種蔬菜及菇菌更提供了很多不同的口感,而且蔬菜的甘甜和菇菌的鮮香互相提升味道,再加上黑松露的香氣,很是美味。三款蒸點心中,我最喜歡這款黑松露素餃。
評分: 8.5/10
Three kinds of fried dim sum
炸點心三款
三款炸的點心分別是春卷形狀的火鴨絲春卷、手袋形狀的和牛千絲酥及叉燒酥。
火鴨絲春卷
春卷的餡有火鴨絲、韭菜、菇菌等等,但略嫌溫度不夠,所以香味不夠突出,味道只屬普通。
和牛千絲酥
這款賣相非常可愛的手袋酥,以肉汁豐富的澳洲M9和牛及香蔥入饌,炸成別致的手袋形千絲酥,外脆內軟。味道濃郁充滿牛味,但沒什麼驚喜,味道不及賣相吸引。
叉燒酥
最後的叉燒酥當然是用上黑豚肉,味道也是跳得正宗,鹹甜適中,但和坊間的也差不多,驚喜欠奉。
總括而言,三款炸點心都屬於比較普通,不及蒸點心好吃。
評分:7/10

Pan fried crab craw with shrimp paste and crispy Conpoy
金瑤煎釀鮮蟹拑(另加$180)
這到另外加錢的讓蟹鉗是這一頓中最為出色的一道菜。師傅把傳統炸蟹箝改為用上湯把蟹箝以慢火煮熟,繼而煎香,面層點綴炸過的瑤柱絲,香脆鮮美,讓鮮味更為濃郁。
無論是蝦膠或蟹鉗都是新鮮貨色,吃得出蝦味濃郁彈牙、蟹肉鮮甜,雖然蟹肉不多,但一絲絲的蟹肉甘甜美味。由於用上的海鮮都是新鮮的、高質素的,所以把炸改為煎這種做法更為聰明,因為原汁原味,更能吃得出海鮮的鮮味。畫龍點睛之處當然是炸過的瑤柱絲,炸過之後鮮味更加濃縮,而且能為這個菜式提供一種不同的對比口感,也能貫徹傳統炸蟹鉗的特色。
擺盤方面也傾向西式精緻擺盤,放上食用花很是美觀。
評分:9/10

Inaniwa noodle with shrimp wonton in fish broth 魚湯雲吞稻庭麵
在三款主菜中選擇了魚湯雲吞麵,因為很想喝一碗濃郁鮮味的魚湯。這碗雲吞麵有兩粒大雲吞,採用的仍然是新鮮彈牙的海虎蝦,咬下去爽脆,咀嚼的時候紮實有力的回彈令口感很實在。
魚湯呈奶白色,魚味濃郁,配合軟綿的稻庭麵相輔相成,有一種溫暖的幸福感,作為結尾的主菜真是不錯。
評分:7.5/10

Ying Jee Dessert 精美甜點
接下來是放在同一碟上枱的兩款甜點,一熱一冷,互相輝映。

Crispy sesame ball with banana and Lotus seed paste 香蕉蓮蓉芝麻球
首先是熱的甜點,香蕉蓮蓉芝麻球。芝麻球炸得鬆脆,和一般的芝麻球相比,多了香蕉的香甜和蓮蓉的綿密,芝麻的香氣也很突出,比坊間的更香更甘甜。
Chilled red bean pudding with coconut milk
百眉椰汁紅豆糕
另外冷的甜點是百眉椰汁紅豆糕。鴛鴦色兩層的紅豆糕造成可愛的心形賣相,更在面層放上少許紅豆蓉及金色的食用珠令賣相更精緻。入口冰涼,紅豆煮得綿密酥軟,椰汁的味道也很香,是不錯的結尾甜品
評分:8/10

總括而言,這份下午茶用料高級,真材實料,充分表現出高級粵菜的手藝。不過以整個平衡感來說,雖然選用的海虎蝦非常鮮味彈牙美味,我覺得蝦肉太多,以這個套餐來說味道難免重複,美中不足。
總評分:8/10
2021-03-08 1939 瀏覽
「營致會館」貴為米芝蓮二星,食物質素同服務都有返咁上下!- 行政午餐 - ($680+10%)•花雕醉香鴿伴意大利陳年黑醋日本溫室青瓜花雕味幾香,鴿肉夠嫩,青瓜爽口清甜,點上黑醋開開味蕾,一道唔錯嘅前菜!•點心拼盤最欣賞係春卷,炸得脆口連一滴油都冇,蝦餃皮夠薄,裏面嘅蝦仁好大隻,彈牙夠爽!•松茸菜膽燉原隻南非鮮鮑一道幾清嘅燉湯,每碗都有原隻鮑魚,唔錯!•豉汁帶子蒸白玉豉汁味道幾香,帶子夠爽,連埋豆腐一齊食,味道啱啱好!•豉椒京蔥爆澳洲和牛柳牛柳夠嫩,醬汁夠濃,但唔係點食出有牛味!•魚湯雲吞稻庭麵魚湯夠濃,稻庭麵雖然唔係太彈牙,但整體味道唔錯!•營致甜品有我最鍾意嘅蓮蓉西米焗布甸,💯!整體來講,賣相同味道俱備,所用的餐具亦講究,每道菜食得出師傅嘅心機同功夫,性價比甚高!
「營致會館」貴為米芝蓮二星,食物質素同服務都有返咁上下!

- 行政午餐 - ($680+10%)

•花雕醉香鴿伴意大利陳年黑醋日本溫室青瓜

•點心拼盤

•松茸菜膽燉原隻南非鮮鮑
一道幾清嘅燉湯,每碗都有原隻鮑魚,唔錯!

•豉汁帶子蒸白玉
豉汁味道幾香,帶子夠爽,連埋豆腐一齊食,味道啱啱好!

•豉椒京蔥爆澳洲和牛柳
牛柳夠嫩,醬汁夠濃,但唔係點食出有牛味!

•魚湯雲吞稻庭麵
魚湯夠濃,稻庭麵雖然唔係太彈牙,但整體味道唔錯!

•營致甜品
有我最鍾意嘅蓮蓉西米焗布甸,💯!

2020-12-21
2020-12-26 2694 瀏覽
今餐我覺得係色香味俱全大餐🌈👃🥢見到其他foodie介紹營致會館,見到menu都吸引就去食個中式聖誕大餐⛄🌲價錢$880一位另加一,需要提前一兩日預訂。由上第一道菜開始至鮑魚荷葉飯,我都會話好香呀🧖味道更加是出色,難怪連續攞三年米芝蓮。每一道菜都出色,要數最正就係官燕鷓鴣羹🦆,將鷓鴣肉打到變蓉,要加上上湯及一大匙官燕,好甜,好滋潤,好補身😌如果日日食一碗身體應該好健康😂燒雲腿海参乳鴿脯🕊️係另一道要highlight 既菜,因為佢既鴿肉嫩滑到似食嫩牛咁樣,加上餵到好入味既海參配上甜甜地又炸過既雲腿,每樣輪流咬一啖好正😌不過其中一舊鴿肉係帶皮,所以都會令到個餸有小小油,但絕對可接受。瑤柱花膠扒柚皮又係正到爆,又係一黎就已經聞到好香,之後個柚皮完全無苦澀味而且吸收哂個高湯汁,連埋d瑤柱絲同埋花膠一齊食好掂,e個餸個主角係d汁同柚皮,食完一份係可以再食第二份😆營致甜品入面三款甜品都高質,適合飲住茶慢慢歎,絕對係小甜岩港人好味同埋好傳統,配合到個主題。以上四款菜係我覺得成個set入面最值得highlight 既,以下既好味但未至於好難忘:窩貼大蝦🦐佢下面個底唔係白麵包而係配芋頭,都夾既,隻蝦好大

窩貼大蝦🦐佢下面個底唔係白麵包而係配芋頭,都夾既,隻蝦好大隻都好爽,蓮藕餅有豬肉味但我就唔係好食到有蝦味。

古法白肉星班球🐟(即係東星班蒸豆腐配冬菇絲,豬肉絲,紅棗絲)材料新鮮加上有火喉控制,梗係好味啦。

翡翠龍穿鳳翼🐣係起哂骨既雞翼入面讓左雲腿同筍(應該係)
,只能說係功夫菜,但味道冇太大驚喜。

鮑魚荷葉飯隻鮑魚有鮮味,飯入面有冬菇雞肉瑤柱絲,飯粒濕潤索哂味。

總體黎講佢真係做得好到位,成個menu基本上大部分肉類都有食(除左牛同羊),賣相同味道俱備,同其他高級中菜廳一樣,除咗賣相好presentable之外,餐具(碗碟)都幾靚,可以有下次。

ig name=hkfoodiefgg
2020-11-24 2119 瀏覽
今日突然想食點心,所以同呀妹今次試呢間中環米芝連2星⭐️嘅餐廳❤️超級好味!所有嘢都好精緻,細細碟但好飽!有啲菜式雖然簡單但係食到師傅嘅功架,2星真係有原因的,不過蟹肉粟米羹係笑點😂,因為食落去同罐頭粟米湯一樣,有啲失望,所以影相都廢事影😅,煎腸粉看似簡單,但好少餐廳可以做到嗰個好脆口嘅口感yummy,但我個人認為一定要試個鮑魚炒飯,因為夠哂味我鐘意,點解兩個女仔飲茶都可以開枝酒飲🤦🏻‍♀️但飲茶嚟講價錢算係奢華💕

• 鮑魚炒飯
2020-11-15 1239 瀏覽
Normally I come here for dinner, but this time I am only here to try the “handbag” for lunch. The handbag is in reality a puff with wagyu inside, served as a dim sum. Took the necessary photos and ate the handbag. Not a fan of wagyu, but the puff tastes surprisingly delicious- pastry was light and crispy. Started to eat the other dim sum that my friends ordered, picked up a 餃 and took one bite and spat it out. Turns out it’s a celery 餃。I know there are some ppl who really like celery, but not me lor. Celery fans tho shd def come n try. Have to give extra marks to the chef for thinking up such a 重好味 dish. Had to finish a plate of char Siu 腸 to make the taste disappear. Service was impeccable as always.
和牛千絲酥
根據疫情現有既情況,的確’Stay Home, Stay Safe’係最穩當既處理,但係有時候都係想係外面‘透透氣’, 特別想俾做得好既食肆多一點既鼓勵,想同大家分享一間最近吃到既一間好餐廳— 營致會館。想要品嘗其‘Tasting menu’良久,下午和晚上皆有,總覺得係晚上吃好似有更好氣氛,更value-for-money,然而係限聚令下,時間線上似係未知之數,於是就㨂選左一個下午當係獎勵自己一下吧!想要一箭雙雕的既要吃到點心,又要吃到tasting menu,於是點選左2款點心,皆很喜歡。香蔥澳洲M9和牛千絲酥光係造型上似係一個小手袋已很別緻,酥皮夠薄身而滿有牛油香,令人想起文華廳那一樣出色既酥皮點心,醬汁飽滿,好吃。XO醬脆煎腸粉腸粉煎至脆身,橫切面還能見層次分明,喜歡香口食物的該會分外喜歡,不忘墊底既XO醬呀6道菜每位$1080; 8道菜$1480,午餐既話,感覺會係前者比較合適呢。1 黑魚子螺片海红葉 伴 頭抽香煎鹿兒島 A4 和牛粒作為前菜,總係令人滿心期待的,爽口既螺片配上鹹魚既黑魚子;幾顆既和牛粒已令人吃得滿心歡喜的,令人期待著往後既菜式。2 香蔥爆乳龍賣相方面係走平實

XO醬脆煎腸粉

1 黑魚子螺片海红葉 伴 頭抽香煎鹿兒島 A4 和牛粒

2 香蔥爆乳龍

賣相方面係走平實路線的,可是輕易便能起出原條龍蝦肉,便是爽口新鮮的~

龍蝦雖吸引,總吸引眼球的係那奢華的碟子,金光閃閃得來帶一分低調的奢華,好美喔!(事實係整頓午餐既杯杯碟碟都很值得欣賞)

3 濃雞湯杞子浸花膠

原件大花膠確係養顏,那湯頭更係盡收精華,杞子更有點睛效果~

4 原隻南非鮑魚雞粒燴飯

光是燴飯係會有點失色的,加是已貼心一分為二的一口鮑魚,那就正正剛好了。

5, 6蓮蓉西米焗布甸 x 柚子柑桔椰汁糕 拼 香芒椰絲糯米糍

餐牌上呈現既係兩道菜黎既,一同呈現既擺盤也見別緻,蓮蓉西米焗布甸確係一吃難忘,啖啖暖心香甜既西米蓮蓉,實在太好吃。相較下,另外兩款很有夏日感既甜品難免有點失色。

吃得非常滿意既一頓,如果要雞蛋挑骨頭的說,作為米芝蓮既二星餐廳,服務方面個人還是會有更高更高既期待呢,例如係對每一道菜例既詳細介紹吧~