2022-07-28
今日特登入太和食鐵板燒🥰😍同事介紹左呢間餐廳晚市有個好抵食既鐵板燒Set😂今日特登走入黎食。門口要禁鐘先開門,私隱度好高,座位唔多,基本上只做booking同熟客。與其話佢係日式鐵板燒,其實更似西日fusion鐵板燒,一般鐵板燒就咁煎好就上碟,但佢地有擺盤同加左自家製醬汁,非常特別。.我地擇左個Set「入門廚師發辦套餐 $588」有齊沙律、鐵板海鮮兩品、鐵板肉類一品、鐵板炒飯及甜品。.🍴沙律 新鮮沙律菜🥗配上日本柚子汁及黑醋汁 ,酸酸甜甜好開胃。.🍴 鐵板海鮮兩品煎大大隻越南老虎蝦,煎好之後加上自家製蝦頭汁,提昇海產既鮮味。南非孔雀鮑魚就用左獨子蒜調味,非常惹味,再加上好靚既蝶豆花海鹽泡泡,提升層次感。.🍴鐵板肉類一品宮崎黑毛豬扒,豬味濃郁,只加少少海鹽調味,就已經突出到食材本身既味道,配以菠蘿汁及竹炭牛油汁。.🍴甜品好適合打卡既甜品,紅酒燴雪梨 🍐,賣相💯,估唔到食落咁好味,紅酒味唔算太重,雪梨帶點葡萄酒香同檸檬酸,令軟軟果肉由外到內,由酸至甜,由甜帶香。.🍶岩戶之舞特別本釀造 $138清酒類價錢都唔貴,選擇雖然唔算好多,但勝在佢會有酒壺,慢慢滴滴下咁又幾過癮
、鐵板炒飯及甜品。
🍴沙律
新鮮沙律菜🥗配上日本柚子汁及黑醋汁 ,酸酸甜甜好開胃。
🍴 鐵板海鮮兩品
蝶豆花海鹽泡泡,提升層次感。
🍴鐵板肉類一品
🍴甜品