2021-04-11 44 瀏覽
呢間新開張嘅燒臘店裝修好企理乾淨,玻璃廚窗掛滿各式各樣燒味,仲有一個雪櫃有一盒盒冷盤任君選擇。6點左右人頭湧湧,但勝在人手多,師傅手腳又快,兩、三分鐘就拎到。【禾田滷水鴨(半隻)】滷水鴨啖啖肉,肉偏瘦但唔會韌。半隻都幾大盒,份量好多,點埋個酸汁食好滋味!【燒味佬叉燒(1斤)】叉燒偏瘦啱我(我叫時冇指定),哈哈!蜜汁味適中,唔會蓋過豬肉味,肉質亦夠淋唔韌。【燒雞翼(4隻)】燒雞翼同叉燒個汁同樣嘅,夠入味!雞皮燒到微焦火候夠。【胡麻海蜇手撕雞 (半隻)】最有驚喜係呢盒手撕雞,雞肉嫩滑多汁亦有雞味,海蜇超爽口彈牙!配埋個胡麻醬同芝麻超惹味!舊式燒臘店成日都覺得好污糟,有時想食都想買,有間咁新式嘅店真係唔錯!食都食得放心啲!而且人流夠多,食物不停燒不停出,夠晒新鮮呀!

【禾田滷水鴨(半隻)】

【燒味佬叉燒(1斤)】

【燒雞翼(4隻)】
燒雞翼同叉燒個汁同樣嘅,夠入味!雞皮燒到微焦火候夠。

【胡麻海蜇手撕雞 (半隻)】

禾田滷水鴨(半隻)
燒味佬叉燒(1斤)  ,燒雞翼(4隻)
2021-04-11
3 分鐘 (堂食)
禾田滷水鴨(半隻)
燒味佬叉燒(1斤)  ,燒雞翼(4隻)
胡麻海蜇手撕雞
年頭個陣幫襯過嘅燒味店——燒味滷師,一家大細都食得好滋味,今日有嘢要過嚟長沙灣攞,於是緊係要買番幾盒走,就可以有好食嘅燒味加餸😚嚟遠行過嚟就見到呢間裝修得好新淨亮麗嘅燒味店,黃色主調嘅舖面突出顯眼,有別於一般嘅一貫普通嘅燒味舖設計,格外新式😆禾田滷水鴨(半隻) ($60)- 上次冇叫過滷水類嘅燒味,今次一於叫樣嚟試吓,食落果然冇失望,滷水鴨大隻厚身,所以食落啖啖肉,好滿足;而且滷水味道突出,鴨肉有嚼勁,但又唔會太過嗰種,非常好食😁蜜汁燒一字骨(約半斤) ($60)- 一字骨都係我常叫嘅一款燒味,鍾意香蜜甜美嘅蜜汁澆滿一字骨嘅表面,每次都食到舔舔脷☺️- 一字骨唔會燒到太過火而乾柴柴,肉質仲係保持到一定嘅嫩滑,鎖住肉嘅鮮味,好正🤤麻辣手撕雞(半隻) ($60)- 見到前面嗰個人買咗涼拌嘅麻辣手撕雞,望落去好吸引,麻辣迷嘅我緊係唔放過,麻辣香得嚟好食,辣度適中,唔會蓋過雞肉嘅鮮味,手撕雞雞種採用咗白羽雞種,肉身雪白嫩滑,好好味😋蜜汁燒雞亦(4隻) ($20)- 蜜汁燒雞翼呢款小身嚟講都整得好高質,蜜汁香濃甜美,索晒入啲雞翼入面,入面唔會話好淡,雞翼大隻厚身,食到好滿足🥰今次encore都食得

禾田滷水鴨(半隻) ($60)
禾田滷水鴨(半隻)

蜜汁燒一字骨(約半斤) ($60)
蜜汁燒一字骨

麻辣手撕雞(半隻) ($60)
麻辣手撕雞(半隻)

蜜汁燒雞亦(4隻) ($20)
蜜汁燒雞亦(4隻)

今次encore都食得好開心,燒味好有質素💛
2021-04-10
5 分鐘 (堂食)
蜜汁燒一字骨
麻辣手撕雞(半隻)
  • 禾田滷水鴨(半隻)
  • 麻辣手撕雞  (半隻)
  • 蜜汁燒排骨
大大件 啱晒食肉獸family嘅斬料好選擇~~~呢間燒味滷師 出名大大碟 好抵食 質素都高 喺長沙灣深水埗一帶非常之出名 好耐之前 黎過附近買完之後 屋企人都讚好 所以今日過嚟見客 就順便買少少返屋企食☺️~~~今次我就買咗禾田滷水鴨 蜜汁燒排骨 胡麻海蜇手撕雞同燒雞翼 斬料師傅一如既往地好大方 斬咗大大盒 買咗一堆都唔使$200 好抵😁~~~胡麻海蜇手撕雞:爽口彈牙嘅海蜇 加埋撕得啱啱好大細嘅手撕雞 再撈埋啲麻醬 再加埋上面d香口白芝麻 食落好清新好開胃 做為我哋屋企嘅前菜就啱啱好🐔~~~燒雞翼 :正所謂燒雞翼 我中意食 我屋企同星爺一樣都咁鍾意食燒雞翼 而且佢哋嘅雞翼燒得好juicy 唔會好乾 又唔會好油 打開之後幾分鐘已經俾我哋消滅晒🐥~~~禾田滷水鴨:禾田喺邊度我真係唔知 孤陋寡聞嘅我淨係識得食 雖然唔知係邊度 不過佢哋嘅滷水鴨真係好出色 鴨肉緊緻又夠彈牙 滷水汁又唔會太鹹 而且個鴨皮都幾滑 又係全家都讚好嘅一款滷水🦆~~~蜜汁燒排骨:家姐鍾意食甜甜地嘅嘢 所以特登叫咗呢一個燒排骨俾佢 香香甜甜嘅蜜汁 食完令人覺得好sweet 心情都好起來 而排骨亦都係啖啖肉 最鍾意就係佢哋嘅
大大件 啱晒食肉獸family嘅斬料好選擇
胡麻海蜇手撕雞:
燒雞翼 :
禾田滷水鴨:
蜜汁燒排骨:
家姐鍾意食甜甜地嘅嘢 所以特登叫咗呢一個燒排骨俾佢 香香甜甜嘅蜜汁 食完令人覺得好sweet 心情都好起來 而排骨亦都係啖啖肉 最鍾意就係佢哋嘅滷水燒味都係大size 啱晒我屋企呢一班食肉獸🐷
推薦度:🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥
燒味滷師 (長沙灣)
長沙灣長發街28號安發大廈地下D號舖
收工斬料搵滷師:「滷師」老師你好嘢👏 👍講到食燒味,又要平又要靚「滷師」就最正,每次去都排長龍,有乜秘訣,皆因平靚正⋯⋯—————————-🟫滷水鴨:佐酒一流的滷水鴨,講到飲酒又再口水流😂滷水味道適中又不會太咸,吃落的滷水又香又夠味,再點D甜甜酸酸的白醋,配上味道更加一流⋯⋯餸飯同餸酒都咁正⋯⋯——————————🟧招牌手撕雞:惹味兼又麻又辣的手撕雞,吃一口就愛上的味道😋麻辣夠香又夠椒又麻又辣輕飄飄吃到辣嘢定愛吃唔吃辣吃另一隻........鹽焗雞—————————🟥燒排骨:燒排骨,夠惹味佐酒餸飯都合適————————🟨大紅腸:食滷水又點小得大紅腸,大人細佬仔都鍾意食————————做得咁出色,原因係前酒店師傅主理,食得夠椒又出色嘅「滷師」老師食得開心🥳⋯⋯就係咁簡單————————
收工斬料搵滷師:
「滷師」老師你好嘢👏 👍

—————————-
🟫滷水鴨:
餸飯同餸酒都咁正⋯⋯

——————————
🟧招牌手撕雞:
惹味兼又麻又辣的手撕雞,吃一口就愛上的味道😋
麻辣夠香又夠椒

🟥燒排骨:
燒排骨,夠惹味
佐酒餸飯都合適

🟨大紅腸:
食滷水又點小得大紅腸,大人細佬仔都鍾意食

————————
做得咁出色,原因係前酒店師傅主理,
食得夠椒又出色嘅「滷師」老師
食得開心🥳⋯⋯就係咁簡單
2021-04-05 29 瀏覽
當想不到晚餐食什麼的時候,燒味店總是一個good idea。.見到燒味滷師掛出來的燒味靚,於是斬料回家。.禾田滷水鴨(半隻)$60 - 好耐無食鴨了,滷水汁分開放,味道甘香,肉質踏實。特登叫師傅揀一個偏瘦的鴨,更健康,啖啖肉。師傅斬件整齊,好功夫哈!胡麻海蜇手撕雞 $65 - 意想不到地好食,雞肉超香滑,嫩嫩的。人食手撕雞的好處是方便,去皮去骨,塊塊肉都好入味。海蜇爽脆,伴上胡麻醬更正。叉燒、雞翼 - 男女老少都喜歡,必次食燒味必備。

見到燒味滷師掛出來的燒味靚,於是斬料回家。

叉燒、雞翼 - 男女老少都喜歡,必次食燒味必備。
之前幫襯過長沙灣呢間燒味店,真係好抵食,今日諗唔到煮咩餸,最好梗係食燒味啦。 我最鍾意食燒鵝,一定要揀,熱辣辣嘅燒鵝,倒埋啲燒鵝汁落去更加美味,皮脆肉嫩又多汁。 燒味佬叉燒有燶邊,蜜汁香甜。 燒腩仔個皮卜卜脆,又唔會太肥,正呀! 仲有店員介紹最新推出嘅手撕雞,有3種味,原味、麻辣同埋海蜇胡麻,店員話最多人揀海蜇胡麻,所以我都試咗呢個,凍冰冰嘅手撕雞同爽脆嘅海蜇,加埋胡麻醬一齊食,非常滋味。 不得不提呢度嘅單雙拼飯盒都只係賣22蚊咋,絕對係平到喊!唔怪之得成日都咁多人排隊啦。

燒味佬叉燒有燶邊,蜜汁香甜。

燒腩仔個皮卜卜脆,又唔會太肥,正呀!

不得不提呢度嘅單雙拼飯盒都只係賣22蚊咋
,絕對係平到喊!唔怪之得成日都咁多人排隊啦。

2021-03-16
下午茶
之前去過長沙灣【燒味滷師】買燒味返屋企食,今次專誠再嚟試埋佢哋嘅滷水燒鵝。今次買咗禾田滷水鴨(半隻)、燒味佬叉燒(約半斤)、海蜇胡麻手撕雞(半隻)、 蜜汁燒雞翼(4隻), 返屋企同屋企人開心share。禾田滷水鴨肉質好柔嫩,最緊要滷水味滲曬入d鴨肉入面,鍾意食滷水嘅我食到停唔到口。燒味佬叉燒肥瘦分佈平均,再加上特製嘅蜜汁,無論大人小朋友都食到舐舐脷。海蜇胡麻手撕雞嘅雞種係用咗白羽雞種,所以雞肉特別嫩滑同埋有雞鮮味,海蜇就爽口兼彈牙,加上胡麻提味,做前菜一流。蜜汁雞翼就燒得好平均,再搽上蜜汁鎖住雞汁,所以食落超惹味。燒味滷師無論燒味鹵水同樣出色。

外賣自取
2021-03-31 22 瀏覽
禾田滷水鴨。大大隻滷水鴨,即使只要半隻份量已經好足夠。鴨皮一啲都唔肥,肉質均勻,厚實得嚟又唔會好鞋。而且好入味,滷水汁相當惹味,唔使蘸任何醬汁食已經好好味。燒味佬叉燒。叉燒肉質雖然偏瘦,但好軟腍。外層焦香微脆,蜜汁味香甜可口。燒雞翼。都話燒雞翼我自細鍾意食,外皮燒到焦香,蜜汁香甜,味道適中,中規中矩。客家鹽焗雞。雞皮嫩滑爽口,話係鹽焗雞,但其實唔會太鹹,鹽焗嘅淡淡嘅鹹香味滲入雞肉裡面,雞肉唔會太腍,有嚼口同雞味。

2021-03-30 32 瀏覽
燒味滷師今日有朋友黎食飯 所以去左屋企附近買料加餸招呼客人舖頭新開張 見到大排長龍 透明櫥窗掛上剛出爐燒味,叉燒、燒肉、燒鴨、燒鵝各樣燒味依次排開 任君選擇由於人客數目眾多 所以要揀多幾款燒味招呼朋友燒味佬叉燒半肥瘦叉燒,皮脆帶有一點點的焦香,食起來鬆軟而唔會太乾身 一大班朋友食份量啱啱好禾味紅腸每次斬料都要加條紅腸 外皮夠脆 味道唔會太鹹 胡麻海蜇手撕雞另外再買多一盒手撕雞 麻醬用個膠兜仔裝住 自行調配分量 麻醬加手撕雞絕對係最佳組合 手撕雞份量十足 啖啖都係肉 唔會好似其他鋪頭咁畀咁多骨 連埋海蜇一齊食 開胃小菜之一 禾田鹵水鴨師傅刀工精湛 唔會砌到啲肉散哂 鹵水汁香濃入味唔會過份死鹹  鴨肉鮮嫩 大人小朋友都好鍾意食
燒味滷師

每次斬料都要加條紅腸 外皮夠脆 味道唔會太鹹

禾田鹵水鴨

大人小朋友都好鍾意食

2021-03-28 27 瀏覽
有親戚黎屋企玩,於是我去咗加料。買左禾田滷水鴨,胡麻海蜇手撕雞,禾味紅腸同燒味佬叉燒。~~禾田滷水鴨買咗半隻,半隻分量都好多,裝滿咗一盒。滷水味好香,唔會太鹼。d鴨肉好重滷水味,好正,鴨肉肉質嫩滑。~~胡麻海蜇手撕雞份量好多。雞好新鮮同嫩滑,又有芝麻香,加埋麻醬味道好夾,海蜇好爽脆。~~禾味紅腸D紅腸好入味。有好重既滷水味。正~~燒味佬叉燒叉燒已經係第2次買,冇退步。依然係好好味。叉燒半肥瘦,肉質好軟熟,食落好juicy。加埋蜜汁,味道岩岩好。

~~禾田滷水鴨

~~胡麻海蜇手撕雞

~~禾味紅腸
D紅腸好入味。有好重既滷水味。正

~~燒味佬叉燒

2021-03-28 35 瀏覽
禾田滷水鴨(半隻) $60鴨肉偏瘦 咬落唔會韌 亦唔會有羶味🤩 點酸辣汁一齊食更加美味☺️胡麻海蜇手撕雞(半隻) $65海蜇口感同一般平時食到嘅有啲唔同 佢更加爽口彈牙有煙韌感👍🏻我哋反而更加鍾意呢個嘅海蜇口感! 佢地既胡麻醬比較輕盈 所以食晒成包都唔會好膩☺️ 雞肉比較韌少少🤓蜜汁燒排骨 $50燒排骨味道ok 甜甜既燒汁味道 排骨已經切好一條條 方便進食🙈 燒雞翼 $20雞翼已經切件 價錢幾抵~ 味道正常 唔會有雪藏味! 雞翼皮超蜜汁😍👅

禾田滷水鴨(半隻) $60

胡麻海蜇手撕雞(半隻) $65

蜜汁燒排骨 $50

燒雞翼 $20
5 分鐘 (堂食)
2021-03-27 28 瀏覽
一大班人返屋企食飯,費事要阿媽去街市迫,所以特登去了街市斬料,這間在蘇屋邨附近的燒味滷師,幫襯過幾次買燒味飯,$22大大盒,而且燒味質素唔錯。滷水鴨:半隻滷水鴨都是$60,大隻又多肉,滷水汁另上,唔怕浸得太咸,鴨肉結實有汁,滷得入味。燒味佬叉燒:叉燒表面帶少許焦,肉質嫩腍,有少許蜜糖香。蜜汁燒雞翼:$20/4隻全翼,真係甚少有,性價比高,雞翼juicy夠嫩滑。海蜇胡麻手撕雞:用了白羽雞種,雞肉味濃且嫩滑,加上爽脆海蜇,淋上芝麻醬,送麵一流。

燒味佬叉燒:叉燒表面帶少許焦,肉質嫩腍,有少許蜜糖香。

今日再次嚟長沙灣做嘢,收工行經燒味滷師,聞到好香嘅燒味,於是忍唔住買幾味加餸。.店外排晒長龍,燒味師傅斬過不停,可見佢哋嘅燒味流轉快,唔會賣隔夜燒味,新鮮燒味有保證。.🐔客家鹽焗雞 (一隻) $110鹽焗雞調味均勻,皮薄肉嫩,份量唔少,而且價格只係$110,好過自己買料同烹調。.🐤禾田滷水鴨 (半隻) $60女友食燒鴨有啲悶,所以今次轉嗌滷水鴨。打開盒一睇,嘩!擺盆好靚,而且肥瘦有致,加埋佢嘅滷水汁,令鴨juicy啲之餘,味道都提升好多😻。.🐷燒味佬叉燒 (一斤) $50叉燒略嫌太瘦,口感差啲,但勝在蜜汁香甜,味道滋味。.🐷禾味紅腸 (半條) $20紅腸可謂女友最愛,半條賣廿蚊,抵呀。.高水準又經濟嘅燒味店,難怪日日咁多人幫襯,而且快速擴張啦😆。
🐔客家鹽焗雞 (一隻) $110
🐤禾田滷水鴨 (半隻) $60
🐷燒味佬叉燒 (一斤) $50
叉燒略嫌太瘦,口感差啲,但勝在蜜汁香甜,味道滋味。
🐷禾味紅腸 (半條) $20
紅腸可謂女友最愛,半條賣廿蚊,抵呀。
2021-03-25
10 分鐘 (外賣自取)
  • 客家鹽焗雞
  • 燒味佬叉燒
2021-03-25 29 瀏覽
見到呢間啲燒味幾好食 今晚梗係買啲翻屋企加餸啦😋禾田滷水鴨(半隻) $60鴨肉唔會太韌 唔會有陣騷味🥸 有滷水汁同酸辣汁俾你點黎食 有兩種唔同風味~~🤪麻辣手撕雞(半隻) $60呢個好食到我地一家都停唔到口🥰 好惹味同入味 😚 又唔算好辣 所以呢個好快就比我地清曬☺️燒味佬叉燒 $50叉燒係偏瘦個種 但又唔會太難咬開 都ok既~😌叉燒既蜜汁甜度適中😙燒雞翼 $20因為雞翼賣曬 得翻兩隻 所以師傅好好咁 比左隻雞髀我🤣 雞翼肉質較乾 蜜汁同叉燒個個汁係差唔多既~

見到呢間啲燒味幾好食 今晚梗係買啲翻屋企加餸啦😋
禾田滷水鴨(半隻) $60

麻辣手撕雞(半隻) $60
燒味佬叉燒 $50
燒雞翼 $20
2021-03-24 29 瀏覽
今日出咗長沙灣去朋友屋企打邊爐,去到佢哋屋企樓下,見到呢一間燒味店,又再次吸引我眼球,因為呢間燒味店我屯門都幫襯過,見佢新張優惠所以都斬咗料上去佢哋屋企度加餸。滷水鴨$60都真係要在一次讚一讚佢哋,佢哋啲豉油同啲醬汁係分開嘅,想幾時食就幾時加落去,唔會浸住晒啲鴨,令到啲鴨變到好鹹。蜜汁燒排骨$50+紅腸$20勁勁勁勁好味!!燒排骨好入味,而且有少少嘅燶邊,食起上嚟脆脆地,更加惹野,食完一舊接一舊,停唔到口……好可惜今次只係買咗一斤,完全唔夠食,下次真係要買多啲。胡麻海蜇手撕雞$65估唔到一間燒味店,佢哋嘅手撕雞都咁好味,雖然所有嘢都好似唔需要烹調咁,但係第二間燒味店又食唔到呢個嘅水準🧐🧐🧐可能係因為啲海蜇經過調味?🧐定係啲雞醃過?再唔係唔通係啲胡麻張經過調製?🧐🧐🧐真係好難分析😫😫但係可以分析到嘅就係下一次一定要一隻手撕雞,同埋兩斤蜜汁燒排骨

滷水鴨$60

蜜汁燒排骨$50+紅腸$20