2022-12-12 374 瀏覽
見到新開無耐的燒味店,本來想跟朋友外賣燒味飯回家食,但職員姐姐熱情招待,堂食燒味飯有湯送,加上熱辣辣食總比外賣好。所以就跟朋友來個堂食簡單晚餐。燒鵝雙拼燒腩仔例牌,至尊蜜汁叉燒飯配是日例湯,粉葛赤小豆豬骨,沒有味精很足料。叉燒厚切得來很好入口,軟綿綿肉汁多,好好送飯。燒鵝好有炭火香味,啖啖肉沒有渣,很嫰滑。燒腩仔皮很脆,肉夠肥美甘香。整餐雖然是簡簡單單的燒味,但味道認真不錯,看得出是用心製作。短短一小時飯聚都看見人流不絕,應該都是識貨之人,堂食的確比外賣更佳。
2022-12-03 208 瀏覽
屯馬線通車後,經常都來到土瓜灣食好野,今次同朋友食完下午茶,斬了一些燒味回家加料。有特價鹽焗雞$45半隻、買燒鵝半隻加$20有多半隻鹽焗雞。<< 至尊叉燒 $148斤 >>見叉燒看起來不錯,要了$100叉燒,給媽媽加餸。叉燒看起來光亮,蜜汁豐富,用來餸飯一流。叉燒有少少燶邊的位置好香口,厚度適中,肥瘦適中,肉質不會太實。餐廳除了外賣,也可以堂食。新裝修,環境乾淨。下次有機會可以再試下它的脆皮燒鵝及鹽焗雞。

<< 至尊叉燒 $148斤 >>

外賣自取
他家的叉燒真的絕了,買了一份,55塊,這個叉燒的味道,美味程度我可以說是香港第一了。另外點了一份他家的盐焗鸡,他家的盐焗鸡好大份,又劃算,然後非常的入味,很香,當天吃不完,第二天,把雞爪還有雞翅膀全部放去煲湯,十分之香。我十分推薦叉燒,用它家叉燒煮了一碗叉燒麵,十分好吃😋叉燒沾上叉燒汁太太太好吃了兩份加起來才100快,愛樂愛了。如果你經過這頭又想要爲今晚的晚餐加菜的話,不妨來打包一份回家,你一定會驚喜

兩份加起來才100快,愛樂愛了。
2022-11-20 97 瀏覽
回家路上路過這家燒味店,店舖裝修很新,燒味掛在玻璃櫥窗裡面看著非常美味可口。剛好差不多是晚飯時間就想不如直接打包一些回家吃吧。在門口看餐牌的時候糾結要點什麼,剛好店員出來說今天有特價鹽焗雞半隻只需要45元,於是就打包了半隻鹽焗雞和一份叉燒。-鹽焗雞份量還挺多,肉質鮮嫩多汁,非常入味!叉燒肥瘦相間一點都不油膩,外面燒得有些焦脆,裡面的肉質十分軟嫩入味,是高水準的叉燒,讓人回味無窮!重點是價格也不貴!推薦必點!

-鹽焗雞份量還挺多,肉質鮮嫩多汁,非常入味!

• 至尊叉燒
2022-11-16 56 瀏覽
這天晚上我在土瓜灣吃午飯,經過網上的介紹,我便決定來到這間燒味餐廳試一試,店內環境寛敞和清潔衛生,店內的員工廷多,証明老闆都注重服務質素燒鵝髀拼叉燒($98)燒鵝髀皮脆肉嫩,非常新鮮,配上酸梅醬,味道酸酸甜甜,令人十分開冑,叉燒香稔軟嫩,肥瘦適中,菜心十分爽口和新鮮老火湯經過長時間的熬製,十分入味,材料有老黃瓜和瘦肉,沒有放味精,飲完不會口渴整體來說,食物的質素非常高,食物的選擇非常分多,食物的份量非常多,食物的用料非常新鮮,食物的賣相十分吸引,食物的定價相對合理,而店員亦有良好的服務態度,餐廳十分有良心,提供很便宜的價格給長者,現在很少餐廳會這樣做,所以我認為這間餐廳是值得再去惠顧

燒鵝髀拼叉燒($98)

老火湯

燒鵝髀拼叉燒
老黃瓜瘦肉老火湯
2022-11-13
燒鵝髀拼叉燒
老黃瓜瘦肉老火湯
  • 燒鵝髀拼叉燒,老火湯
今日去朋友屋企作客,梗係要買啲嘢上去啦,除咗買水果、零食、啤酒之外,斬料都係最佳嘅選擇,呢間位於土瓜灣嘅燒味店,行過經過見到色水唔錯,價錢又合理,就揀左佢黎幫襯!叉燒就實係人人都啱,見到佢燒得勁靚,所以叫咗半斤半肥瘦!蜜汁好香甜,肉質都幾淋,邊位更加帶少少香脆感。最優惠嘅當然係加一蚊就有埋半隻沙薑雞,雞皮一啲都唔肥,雞肉好嫩,性價比極高!!!如果行過路過,千祈唔好錯過,當晚人人大讚,白飯都食多咗半碗!

2022-11-09 701 瀏覽
星期六,放假! 懶到連買餸煮飯都唔想郁!想話指呀女友小熊去買餸煮飯,點知佢話唔舒服,指翻我轉頭叫我去買餸!激氣!肚餓又唔想郁,買外賣算數!但土瓜灣D兩餸飯又唔多掂,突然間心血來潮想食乳豬,於是行咗落去燒味大王,碰吓運氣睇吓有無乳豬外賣.一來我中意食燒味,二來土瓜灣唔係間間燒味檔有乳豬出售,最後幫襯過燒味大王,質素唔差,於是乎又去幫襯.未行到餐廳,老遠已經見到餐廳門口人山人海!再行近D,𠵱! 有乳豬掛出嚟喎,馬上hold起要一份先!又後油雞買半隻外賣,基本上已經夠餸,但D叉燒係燶叉黑邊好鬼吸引,所以同佢地講叉燒買最少 MOQ.燒味大王都算有心思,唔只每款外賣用個膠盒裝,連D豉油蔥油都分開裝,攞到翻屋企唔會話倒瀉哂!讚!乳豬係情意結,兒時只有去飲宴先有乳豬食,平時父母唔會買,所以當時中意去飲宴都係因為隻豬! 而燒味大王乳豬皮脆,中間沒有太多肥肉,當然要埋甜醬啦!因為更惹味.近期食過幾次油雞都不太滿意,雞肉唔夠滑,今次終於有好雞食,望上去已經知道雞肉嫩滑!油雞夠雞肉唔係D瘦雞! 雞肉嫩滑,可惜蔥油就咸咗D了!上次蔥油好味D,所以轉為點D豉油汁,味道帶甜,惹味好味之餘亦夾自己口味.好彩買咗叉燒
星期六,放假!

懶到連買餸煮飯都唔想郁!

未行到餐廳,老遠已經見到餐廳門口人山人海!

再行近D,𠵱! 有乳豬掛出嚟喎,馬上hold起要一份先!

好彩買咗叉燒!入口超鬆軟味道夠味,又有燶味,叉燒肉又帶點肥肉,夠哂 Juicy 俾爆 like, 甚至嫌當初買得少!

三款燒味都滿分,小熊食到褶褶聲!

"你又話唔舒服?"

"好翻無事啦!"

"咁你都留翻隻雞脾俾我先得㗎!"

"雞脾就無喇,豬脾我有一對,要唔要?"

"唔要!臭嘅!"
脆皮乳豬
豉油雞半隻
蔥油
  • 豉油雞
2022-11-05 104 瀏覽
今日去左土瓜灣買野,途經見到呢間燒味店嘅燒鵝好靚呢間真係良心小店,長者用$1️⃣8️⃣就可以買到雙拼飯呢度嘅店員好nice仲話我知每逢星期三,都會免費派飯比長者各位街坊老友記真係有福全隻燒鵝價錢唔算貴喎都係$398!不過1個人食唔到全隻,咁就優待自己食燒鵝髀下庄喇燒得皮脆肉嫩,塊燒鵝皮咬落好乾脆皮下脂肪唔多,鵝油油脂主要係鵝肉與鵝肉之間,岩岩好,唔會太肥膩放係飯面,啲鵝油汁滲透落啲飯度,非常好味呢隻下庄份量一啲都唔少
今日去左土瓜灣買野,途經見到呢間燒味店嘅燒鵝好靚

呢間真係良心小店,長者用$1️⃣8️⃣就可以買到雙拼飯

呢度嘅店員好nice

仲話我知每逢星期三,都會免費派飯比長者

各位街坊老友記真係有福
全隻燒鵝價錢唔算貴喎
都係$398!
不過1個人食唔到全隻,咁就優待自己食燒鵝髀下庄喇

燒得皮脆肉嫩,塊燒鵝皮咬落好乾脆

放係飯面,啲鵝油汁滲透落啲飯度,非常好味

呢隻下庄份量一啲都唔少
2022-11-04
2022-10-29 61 瀏覽
之前行過見到掛起d燒味好似好好食咁 因為聽講師傳以前做酒店的。今日無煮飯終於可以試下喇~~今次叫左買款燒味,第一款係燒鵝例牌下庄。一上到黎見到咁大份都開心左一下!食落佢皮脆肉滑。一d都唔硬之餘仲十分油潤,一啲都唔乾。有適當既肥既部分,真係香好多好加分!之後就係燒肉同叉燒。叉燒肥瘦適中,而且調味亦岩岩好, 唔會過鹹。叉燒肉質鬆化,感覺都新鮮好多。燒肉更加好食。 肥瘦相隔,而且仲十分juicy 。完全無出面食太鹹太乾既問題! 值得推介!最後埋單都係二百幾蚊。經濟又實惠。有時介會見佢派飯比老人家,又好味,斬料加餸斬可以支持下。

今次叫左買款燒味,第一款係燒鵝例牌下庄。

2022-10-29 417 瀏覽
同媽媽去食下午茶,見到呢間燒味舖啲裝修幾新淨,我哋又好耐冇食過中式燒味,就揀咗幫襯呢間食下午茶,餐廳都幾闊落,座位寛敞舒適,餐桌亦乾淨企理,冇痴笠笠,睇餐牌有好多選擇,唔同配搭,都幾百搭,鴻運乳豬雙拼飯(拼燒腩仔)(轉河粉) - $78雙拼的份量很驚喜,比預期的多,乳豬脆皮厚肉, 肥瘦均稱,醃製味道得宜,不會一味死鹹,皮脆肉嫰,酥香嫩滑,燒腩仔厚切足五層,個皮又香又脆,醃料不會過鹹, 肥瘦相間的肉留有肉汁,非常滑嫩,燒鵝脾雙拼飯(拼燻蹄)(轉米粉) - $98燒鵝髀大大隻, 燻蹄有好多塊,燒鵝油脂豐腴,雖然每啖都油香四射,但肥而不膩,皮脆有光澤,厚肉有肉汁,肉質滑嫰,即使同嗰啲名牌燒鵝專門店相比,都唔會輸蝕,燻蹄口感爽脆開胃,味道濃淡適中,肉的部分夠紮實,皮的部分充滿著骨膠原,熱檸水質素正常,杯乾淨冇漬,檸檬新鮮,份量正常,同媽媽食完下午茶,準備離開嘅時候,發現餐牌上有18蚊單雙拼飯,*憑長者卡可以18蚊買單或雙拼飯 ,不包括燒鵝或乳豬,(長者優惠要有附帶條件:要持卡主本人,一張卡只可以買一個飯)媽媽有長者卡,覺得很抵,決定買一個18蚊老友記飯盒外賣,(外賣)老友記飯盒(切雞拼燒腩仔)
同媽媽去食下午茶,
餐廳都幾闊落,座位寛敞舒適,
餐桌亦乾淨企理,冇痴笠笠,
睇餐牌有好多選擇,唔同配搭,都幾百搭,
鴻運乳豬雙拼飯(拼燒腩仔)(轉河粉) - $78
雙拼的份量很驚喜,比預期的多,
鴻運乳豬雙拼飯(拼燒腩仔)(轉河粉) - $78
乳豬脆皮厚肉, 肥瘦均稱,醃製味道得宜,
不會一味死鹹,皮脆肉嫰,酥香嫩滑,
鴻運乳豬雙拼飯(拼燒腩仔)(轉河粉) - $78
燒腩仔厚切足五層,個皮又香又脆,醃料不會過鹹,
 肥瘦相間的肉留有肉汁,非常滑嫩,
燒鵝脾雙拼飯(拼燻蹄)(轉米粉) - $98
燒鵝髀大大隻, 燻蹄有好多塊,
燒鵝脾雙拼飯(拼燻蹄)(轉米粉) - $98
燒鵝油脂豐腴,雖然每啖都油香四射,但肥而不膩,
皮脆有光澤,厚肉有肉汁,肉質滑嫰,
即使同嗰啲名牌燒鵝專門店相比,都唔會輸蝕,

燒鵝脾雙拼飯(拼燻蹄)(轉米粉) - $98

燻蹄口感爽脆開胃,味道濃淡適中,
肉的部分夠紮實,皮的部分充滿著骨膠原,
熱檸水 - $2

熱檸水質素正常,杯乾淨冇漬,
檸檬新鮮,份量正常,

同媽媽食完下午茶,準備離開嘅時候,
發現餐牌上有18蚊單雙拼飯,
*憑長者卡可以18蚊買單或雙拼飯 ,不包括燒鵝或乳豬,
媽媽有長者卡,覺得很抵,決定買一個18蚊老友記飯盒外賣,
(外賣)老友記飯盒(切雞拼燒腩仔)(憑長者卡$18單雙拼飯) - $18

回到家開盒一看,很驚喜,
良心餐廳一心為長者提供平價單雙拼燒味飯,沒有將貨就價,
真的很有善心,

總結:
餐廳裝修幾新淨,座位寬敞舒適,
餐桌和餐具均乾淨整潔,有很多不同的燒味選擇,
很靈活百搭,燒味的質素和份量都性價比高,
除了堂食即場食好吃以外,燒味飯盒外賣回家的質素也很好,
店員的招呼亦主動親切,
最後,原來餐廳除了提供平價的老友記單雙拼飯以外,
逢星期三還會派飯給區內長者,
一家燒味店,除了賺錢以外,還會如此想辦法回饋和幫助區內的長者,
實在是令人感動。
2022-10-08
熱檸水 - $2
2022-10-26 43 瀏覽
和老公逛街,午餐時候經過見到燈牌好吸引,突然好想食燒味,所以就決定入了去堂食,新鮮熱辣辣。見到燒味真是什麼都想食,但又沒有什麼八寶十寶飯,所以2人最後決定叫一碟燒腩仔切雞飯,加燒鵝叉燒雙拼,另外有送例湯,非常足料又沒有味精。燒鵝標明是皇牌燒鵝,果然真是沒令人失望,皮脆肉嫰,又有微微的炭香,好好食。而叉燒亦肥瘦相間,肉軟味濃,肉汁豐厚。燒腩仔皮好脆,肉夠咸香,切雞給予了雞脾,沒另外加收費用,可能是剛巧安排,所以雞亦非常滑嫰味美。非常欣賞這間燒味的品質和味道。
2022-10-25 49 瀏覽
自從疫情緩和,之後好耐冇買外賣返屋企食,成日揸車經過見到土瓜灣有好多燒味舖頭,但次次經過燒味大王都覺得特別光猛同埋乾淨,同埋掛喺門口啲燒味唔會好似其他鋪無咩光澤食慾大減,好耐冇買過外賣返屋企,今日決定斬料加餸!見到做緊優惠買一斤叉燒加一蚊送一隻沙彊雞,同師傅叫咗要半肥瘦叉燒另外加一蚊要沙彊雞燒味半肥瘦適中,咬落去軟林林比出邊所謂啲黑毛豬還要好食,仲要一啲都唔乾!正沙薑雞又係值得一讚好夠味,裏面肉質非常幼嫩,唔會有好乾嘅感覺,仲有唔會好似其他燒味舖血淋淋影響食慾,總括嚟講所有都好好食,下次會再試其他燒味

• 至尊叉燒
2022-10-24 38 瀏覽
在土瓜灣和宋皇臺附近工作,下班時順道買外賣回家加餸。🥢叉燒🍖🍗一斤叉燒份量非常多,熱騰騰的,一打開香氣十足。叉燒色澤鮮明,也肥瘦分明,不會燒得太燶,肉質嫩滑,不會太乾身。叉燒甜度恰到好處,燒過的蜜糖味更濃郁,令人食指大動!👍🏻🥢沙薑雞🍖加一蚊就可以加一隻沙薑雞,我當然不會放過。師傅很細心,把整隻沙薑雞還原原狀,放好在外賣餐盒內。沙薑味完全浸在雞肉內,完全不用點另外配的沙薑汁,味道已經十分足夠。雞肉十分嫩滑,全家人吃過都大讚!👍🏻這兒還可以堂食,店員有禮貌,人手足,新裝修令人感覺乾淨、寬敞舒適。
在土瓜灣和宋皇臺附近工作,下班時順道買外賣回家加餸。
🥢叉燒🍖🍗

一斤叉燒份量非常多,熱騰騰的,一打開香氣十足。

🥢沙薑雞🍖

2022-10-16 65 瀏覽
今日經過土瓜灣,突然想起上次來過附近一間燒味大王食午餐,燒味味道唔錯。現這間燒味店推出優惠長者18元特平的雙拼飯,更每逢星期三派飯給區內長者,非常有善心。因家人一向鐘意食叉燒,而我就比較鐘意食燒腩仔,所以去買了雙拼晚上加料。-蜜汁叉燒(要肥叉燒) 家人鐘意食肥叉燒,因半肥瘦是最好食,這間的叉燒肉質不韌,有肉味,加埋有蜜糖燒烤,蜜味香濃,更加提升了叉燒的味道-脆皮燒腩仔最怕是燒腩仔過肥或過瘦,會影響口感,這間燒腩仔是一層肥一層廋,很有口感,肉質不會過老,肉味濃郁,表皮燒得香脆鬆化。

-蜜汁叉燒(要肥叉燒)
-脆皮燒腩仔
2022-10-15
2022-10-15 52 瀏覽
今天到土瓜灣上完興趣班後,我和同行友人到了附近的一間燒味店醫肚。這燒味店面積不算很大,但出售的燒味種類繁多,可配飯、瀨粉、河粉、米粉和公仔麵,任君選擇。我們最後各自選了一個鴻運乳豬雙拼飯和飲品一杯。~乳豬拼叉燒河粉 +熱檸蜜燒味和湯河粉是分開上的,頗為貼心。應該是新鮮燒起的乳豬件色澤紅潤,非常吸引,令人垂涎欲滴。脆卜卜皮下的薄薄油脂,有著陣陣甘香,入口即溶。沾上附上的乳豬醬吃的話,味道便更濃郁。這店的叉燒同樣出色,燒得恰到好處,邊位微燶,入口甘香。叉燒完全不肥,肉質出奇的腍滑,是我的至愛。心想一大碗的河粉我又怎能吃光呢?誰不知最後我竟然真的把它吃光。事實這店的幼幼河粉非常容易入口,又軟又滑,湯又一點也不肥膩,用來配燒味吃是最好不過。餐後來一口熱檸蜜,非常滋潤。~乳豬拼切雞飯 + 檸七乳豬件同樣是皮酥肉嫩,肥而不膩,入口一咬嗦嗦聲,口感十足。切雞賣相也不錯呀,吃起來啖啖肉,皮爽肉滑,沾上蔥油,味道更佳。罐裝七喜配上大量檸檬和冰粒,一飲透心涼。後記:這店堂食燒味飯的例湯一點也不欺塲,真材實料。聽聞這店老闆更是十分有愛心,逢星期三會派飯給區內長者;我們今天來到也見門外宣傳長者可以優惠價$18

~乳豬拼叉燒河粉 +熱檸蜜

餐後來一口熱檸蜜,非常滋潤。

~乳豬拼切雞飯 + 檸七

罐裝七喜配上大量檸檬和冰粒,一飲透心涼。

後記:這店堂食燒味飯的例湯一點也不欺塲,真材實料。聽聞這店老闆更是十分有愛心,逢星期三會派飯給區內長者;我們今天來到也見門外宣傳長者可以優惠價$18購買單或雙拼燒味飯。在疫情威脅下,市道大受影響,老闆善舉十分可貴,絕對值得稱讚。