2023-08-05 177 瀏覽
這種新聞雖不常發生,但也不會太陌生:城中某些幾十年老牌食肆宣布結業,門前即出現長龍,新朋舊友都想趕上那最後早/午/晚餐。這店說不上老牌,「僅僅」二十年歷史,況且位處私人屋苑範圍,外人大概不曾聽聞,雖說結業前夕,卻絕不會湧現人潮。反而,時值暑假,中午12點時份店內只有一檯學生模樣4、5人,一邊滑手機一邊扒飯/麵,另一邊兩三個街坊,還有角落裡的三位,穿同一式服裝,看來是附近做工程的。牆上貼了幾張A3大小的紙,提示日子正在倒數:「結業在即。如部份食品/飲品售罄未能提供、敬請見諒! 」「結業通告 承蒙各位街坊、顧客20年來的鼎力支持。本店將於本月下旬租約期滿結束營業。祝願各位身體健康!生活愉快!」店如其名,賣的就是日式拉麵。現在說起來,某方面也頗符合大眾對日本食店的典型印象。我們總覺得,日本的老店不少都是專做幾款菜色,一做就是幾十年甚至過百年,有些店據說甚至毋須提供餐牌云云。這店從開業至今,每日門前黑板的午餐、晚餐餐牌雖說每日替換,但總見到七味雞球、咖哩吉列豬扒、吉列魚柳、燒汁雞扒、豬軟骨等等的芳名。然而另一方面,這店同時又有不太日本的一面,其中油菜就是其一,日本拉麵搭油菜,更可選配腐乳汁或蠔
這種新聞雖不常發生,但也不會太陌生:
牆上貼了幾張A3大小的紙,提示日子正在倒數:

「結業在即。如部份食品/飲品售罄未能提供、敬請見諒! 」

店如其名,賣的就是日式拉麵。現在說起來,某方面也頗符合大眾對日本食店的典型印象。我們總覺得,日本的老店不少都是專做幾款菜色,一做就是幾十年甚至過百年,有些店據說甚至毋須提供餐牌云云。這店從開業至今,每日門前黑板的午餐、晚餐餐牌雖說每日替換,但總見到七味雞球、咖哩吉列豬扒、吉列魚柳、燒汁雞扒、豬軟骨等等的芳名。然而另一方面,這店同時又有不太日本的一面,其中油菜就是其一,日本拉麵搭油菜,更可選配腐乳汁或蠔油,恐怕從北海道到沖繩都不會找到。
豬軟骨烏冬 + 雞肉棒餃子
想起應該是最後一次光顧,前面提過的幾道常駐菜色,都好想重溫。花了點時間才選定豬軟骨、餃子配烏冬。豬軟骨一樣的軟腍入味,留心品嚐之際,有食客正在結帳離去,問「會(在其他地方)再開店嗎?」,店員表示不會了,然後就是一輪「後會有期」「身體健康」等。

環顧兩邊牆上高處長型吊櫃擺放各式各樣熊形玩具、布偶,心知這一切過兩天終將跟隨此店消失。熊不再在此出沒,注意了。
熱檸水 - 飲過這杯,江湖再見
2023-07-24
  • 豬軟骨烏冬  +  雞肉棒餃子
  • 豬軟骨、餃子配烏冬 + 熱檸水
  • 飲過這杯,江湖再見
2021-11-21 1141 瀏覽
今日去到青衣熊牧場到食日式拉麵,我就叫左c餐日式滑蛋煎七味雞柳+吉列牛肉薯餅同拉麵試下。佢地會將麵同餸分開,這樣可以保持食物的脆度,呢到直得一讚!呢個七味煎雞扒,煎到外脆內軟,外面的汁就好似日式燒的味道甜甜地同雞扒好夾!而上面的滑蛋好滑,份量都好多,值得一試!而個薯餅就脆卜卜,d薯蓉軟綿綿好好食。禁個拉麵湯底,好濃的味噌湯味,面質爽口,食的時候好容易掛到d湯一齊吸入口,令到每一淡的面都可以食到湯的味道,而呢個餐係包埋野飲的,都係($50),所以cp值都幾高,大家可以試一試。禁佢地重有d小食同埋,今次我地就冇試,下次有機會都會試試。
佢地會將麵同餸分開,這樣可以保持食物的脆度,呢到直得一讚!
而個薯餅就脆卜卜,d薯蓉軟綿綿好好食。

禁佢地重有d小食同埋,今次我地就冇試,下次有機會都會試試。

2021-06-23 715 瀏覽
美景開業多年的小型港式日本餐廳。 唔算特別好平,但足料及份量夠,抵食之選,去美景的話值得一試。見好多人平價佢啲服務差我又唔覺,只係覺得佢正正常常落單、上餐、埋單,冇特別提供殷勤服務,但態度是很好的,入去最主要係想舒舒服服食嘢, 喺美景嚟講係一個幾好的選擇, 坐位舒服,環境衛生ok,等上餐時間合理。 阿女讀IVE的時候經常去食, Lunch time 經常要排隊等位, 但安排上都唔會亂。男士大食的話可以試下佢啲咖哩飯系列, 分量好足夠,汁料亦好多,細食的人兩個人share都可以。

2021-06-20
我諗應該都有少少七年...不過今次真係有啲退步今次同屋企人去食飯 揀咗一個日式叉燒燒汁雞扒飯 仲有一個牛肉薯餅 首先講一個牛肉薯餅先完全係熱辣辣即刻炸出嚟 不過入面似普通薯餅多啲 唔係好覺有牛肉。。。。得少少 不過外面真係炸得好脆 值得一讚! 但係相反 叉燒燒汁雞扒 真係好普通 雖然飯嘅份量好多 但係叉燒完全比燒汁蓋過咗味道 燒汁雞扒就有啲太硬 肉質方面真係麻麻哋 入面會有少少椰菜 但係$68呢個價錢真係太貴 而且啲嘢食真係好普通 以前好味好多而家質素退步咗
我諗應該都有少少七年...不過今次真係有啲退步
不過外面真係炸得好脆 值得一讚!

以前好味好多而家質素退步咗
2019-01-03 1646 瀏覽
由於人生路不熟既情況下黎美景花園,search open rice 見依間店都叫多人咁去試下啦!價錢都算平!一個餐包野飲!叫左個日式炭燒雞串加雞軟骨棒餃子配拉麵!味道係同平時既餐廳一樣,雞軟骨棒餃子經過佢煮完係脆左,雞肉串就加左燒汁,碗拉麵加左8元加底,但依個拉麵都係普通既拉麵!熱華田賣單一碗加底既拉麵都係54元,都算係抵食啊!係依一區既食店都冇咩選擇得幾間食點,多數都係做返屋苑同青衣Ive 既學生飯市時間!
咁去試下啦!
價錢都算平!一個餐包野飲!
叫左個日式炭燒雞串加雞軟骨棒餃子配拉麵!
熱華田
賣單一碗加底既拉麵都係54元,都算係抵食啊!

2018-09-04 885 瀏覽
呢間拉麵小店係青衣美景花園入邊嘅商場 平時食午餐嘅時候好多人鍾意黎食經常滿座 因為平均40至$50就可以食到一碗拉麵加小吃加飲品真係好抵! 我叫咗A 餐 係日式炭燒雞串 加豚肉雞軟骨棒餃子拉麵🍜 拉麵大大碗 仲有少少粟米紫菜 湯底係豬骨湯清清地幾好味 食到好飽 雞串同埋炸餃子分開上 好貼心! 雞串似係便利店買翻黎叮個d 有d 芝麻係面 不過唔夠熱! 但炸餃子香脆入味 相當唔錯食熱野同炸嘢 忍唔住叫翻杯凍飲加$2 凍檸茶茶餐廳質素 都幾好味 正

我叫咗A 餐 係日式炭燒雞串 加豚肉雞軟骨棒餃子拉麵🍜

食熱野同炸嘢 忍唔住叫翻杯凍飲加$2
凍檸茶茶餐廳質素 都幾好味 正

2017-09-27 924 瀏覽
我其實去堂食過好多次,佢係一間小本經營小餐廳,應該有廿多個坐位左右,裝修報置似屋企咁,放左好多毛公仔喺牆上面個掛架到~而今次我就自己去買外賣食 , (呢間餐廳唔送外賣的,可能因為细细間,無人手)餐牌都算幾多選擇, 而套餐價錢亦大眾化~我今次揀左香煎雞扒拼牛肉薯餅($52),要咖哩汁,送餐飲,凍飲加$2, 由於外賣,佢有湯底另上,呢樣有好處,買到回家吃,唔會索晒水,仲要比埋包 七味粉,可以倒d落拉麵到食👏 食物質素以及價錢都ok!
餐牌都算幾多選擇, 而套餐價錢亦大眾化~

食物質素以及價錢都ok!
外賣自取
2017-03-27 1070 瀏覽
第一次來這家店的時候,已經很愛這家店的裝潢。燈光和牆上放著的公仔,總給人很溫暖,很有歸屬感的感覺,這是我常來這家店的原因之一。加上我對日本菜本來就有無限的心心眼,所以我對這家店總有不可言喻的情意結。記得曾經有一次,天氣也是比較冷的時候,我突然很想吃拉麵,可是剛巧這家店休息了,那天我的心情真的一直很消沈,一點也不誇張。令我印象最深刻的是,每一次上食物的時候,不輪是上飲料還是上食物,老闆娘都會很貼心的說一聲小心喔,不只是我們這台,每一台上東西的時候,她也會這樣。這一下小小的舉動,令我更喜愛這家店。這一次我點了肥牛 + 吉列牛肉薯餅配拉麵。說真的,對女生來說淨是吃那一碗拉麵,其實已經很飽了,因為那一碗拉麵的size真的不小,加上飲料和小吃,我感覺我的肚子快要爆炸了。唯一一下真的要抱怨的是,他家小吃的醬料有點咸,其他的什麼都很好。總的來說,我大愛這家店♥
第一次來這家店的時候,已經很愛這家店的裝潢。
總的來說,我大愛這家店♥
2014-07-24 1748 瀏覽
已經離開青衣很多年了,沒想過還會再來這一處. 在青衣讀書的三年間認識了很多人,哭過、傷心過的時間也不少,現在回想起,只餘下快樂的回憶,當時深深傷害過我的您,現在生活好嗎? 但願您一切安好,現在的我生活好好,感謝您令我成長.午飯時,與同事來到美景花園午餐,學生時代很喜歡到熊牧場吃午飯,這次再來回味學生時代的味道.午市時份的美景花園人頭擁擁,幸好現在是暑假,少了一班吃午飯的學生,我們只等了數分鐘就能入坐了.午餐有8款,價錢由$38-$48,凍飲另加$2.以現時的物價錢來說,價錢也合理.分別來了2次午飯,以下為當日所選的食物.C) 日式咖喱吉列豬扒+吉列炸蝦 ($41)預先叫了多汁的咖喱飯真的超多汁,足夠拌飯吃呢! 豬扒都算香脆,但與炸蝦同樣炸得較乾身,水準一般.D) 日式滑蛋七味雞球+吉列牛肉薯餅 ($42)滑蛋相當嫩滑,配以香脆可口的燒汁七味雞球同吃,可以吃掉很多飯了. 另外香脆薯餅熱辣亦不油膩,味道不錯.凍檸茶茶味都足夠,味道正常.數年沒來,熊牧場的餐廳面積大了,坐位寬濶了不少,牆上也放滿公仔裝飾,當年有沒有公仔裝飾我也沒印象了.

午餐有8款,價錢由$38-$48,凍飲另加$2.

以現時的物價錢來說,價錢也合理.
分別來了2次午飯,以下為當日所選的食物.
C) 日式咖喱吉列豬扒+吉列炸蝦 ($41)
D) 日式滑蛋七味雞球+吉列牛肉薯餅 ($42)
凍檸茶
茶味都足夠,味道正常.

2010-10-01 780 瀏覽
我本身係附近讀書的,lunch食得多canteen都悶啦,所以間中都會出去食今次就同幾個同學黎熊牧場食一去到,唔知點解今日唔洗等位咁好以前呢度一到lunch time 就會有好多人等位一入去就叫野食啦,lunch時間唔多呀麻今次叫左黑椒雞扒+黑椒鴨胸肉,拉麵,凍奶茶等左一陣d野就黎齊啦,開飯啦!黑椒雞扒+黑椒鴨胸肉:鴨胸肉凍凍地的,雞扒係煎過黎的,味道ok而且都幾大大件,不過個黑椒汁真係麻麻拉麵:拉麵好大碗,正常男士絕對夠食有凸,味道還可以啦,都係一般現成湯底味凍奶茶:呢度d凍奶茶真係係裝修後都未好飲過,佢d茶係有dd怪味的,可能係d茶放得太耐啦其實裝修之後呢度d水準真係下降左好多,希望佢地會注意下啦
我本身係附近讀書的,
lunch食得多canteen都悶啦,所以間中都會出去食
今次就同幾個同學黎熊牧場食
一去到,唔知點解今日唔洗等位咁好

以前呢度一到lunch time 就會有好多人等位
一入去就叫野食啦,lunch時間唔多呀麻

今次叫左黑椒雞扒+黑椒鴨胸肉,拉麵,凍奶茶
等左一陣d野就黎齊啦,開飯啦!

其實裝修之後呢度d水準真係下降左好多,
希望佢地會注意下啦
拉麵真係好大碗,我咁大食都夠飽
整體麻麻地,鴨胸係凍的,個汁唔好味,得塊雞扒係ok的
2010-09-30
拉麵真係好大碗,我咁大食都夠飽
2010-09-21 509 瀏覽
食咖哩豬扒飯 ,加多d 汁收多$5!話餐牌有寫,大佬我點知你d汁甘小?有d過份wor,食咖哩豬扒飯小汁點食呀!收我錢果個無禮貌、語氣又唔好,我想找老細,又話吾响度,我問幾時响度,又叫我打電話就响度,甘即係點呀!"客人無論消費多少,他一步入店舖就是客人,作為服務式行業,應盡量使客人滿意為目標!"我住樓上,我以後都不會到這家店!!!!!係美景, 有咩食先, 大把啦, 唔一定簡佢呀.
我住樓上,我以後都不會到這家店!!!!!
係美景, 有咩食先, 大把啦, 唔一定簡佢呀.
2010-09-20
2010-06-24 302 瀏覽
基本上....差唔多每個星期都會食~ 因為我住o係附近~~我最中意食係佢o既滑蛋撈烏冬!!! d 蛋夠滑, d 汁夠多...份量勁多! (可能因為加左價~)另外一款係....面豉湯配陽春麵~ 絕配!!! 午餐最抵食!!!!! 最貴個餐好似係$42.........但有西冷扒+ 龍脷柳....份量又係勁多!!! 仲有招牌凍蜂蜜綠茶!! (可惜日本果邊仲未有貨~)屋苑裡面有咁出色o既食肆算係唔錯啦~~~~
基本上....差唔多每個星期都會食~
因為我住o係附近~~

我最中意食係佢o既滑蛋撈烏冬!!!

另外一款係....面豉湯配陽春麵~ 絕配!!!

但有西冷扒+ 龍脷柳....份量又係勁多!!!

仲有招牌凍蜂蜜綠茶!! (可惜日本果邊仲未有貨~)

屋苑裡面有咁出色o既食肆算係唔錯啦~~~~

2010-02-03 245 瀏覽
每逢被獨留家中的晚上, 一個人總會去熊牧場嘆拉麵~~首先我喜歡它的拉麵,金黃色的拉麵配合濃濃的九州豬骨湯底,一流~如果喜歡麵豉的朋友可以換麵豉湯底(本人麻麻喜歡麵豉)喜歡再濃/鹹一點的朋友可以選醬油湯底。(我偶然也會換一換醬油湯底)豬軟骨-係我食過比較有水準的,一般都煮到軟錦錦可以成舊食哂~個汁好好味!滑蛋燒汁吉列豬扒-係我食過最愛的滑蛋汁,以前未有自由選套餐的時候,加錢都照要佢地幫我們整個汁!!! 係呢度食飯的好處是,伴菜的選擇多,每個餐都最少有兩種,仲任你自由揀~次次都可以試新嘢!平均每次消費:$30-35 / 人
每逢被獨留家中的晚上, 一個人總會去熊牧場嘆拉麵~~

如果喜歡麵豉的朋友可以換麵豉湯底(本人麻麻喜歡麵豉)

次次都可以試新嘢!

平均每次消費:$30-35 / 人
2010-02-03
  • 九州豬骨湯底拉麵
  • 滑蛋燒汁吉列豬扒
  • 豬軟骨~~~
2009-12-06 200 瀏覽
第一次寫食評, 請多多指教!!今日下午跟幾個同學仔lunch, 其中一位提議來這裡, 不用怎排隊就有位了, 入座率有8成吧! 聽說這裡裝修過, 整體感覺不俗, 坐得也滿舒服的!各人叫的如下:1) 煎雞扒拼涿肉餃子棒飯雞扒煎得很香很脆, 食落又不覺熱氣, 也醃得剛剛好! 飯量比想像中多, 汁也剛好, 適合一眾大胃人士! 而餃子棒味道就略為遜色, 不過不失!2) 滑蛋豬扒加吉列牛肉薯餅飯吉列牛肉薯餅炸得十分出色, 金黃色的外表, 十分香脆!! 3) 地獄叉燒拉麵 (中辣)一看湯的顏色便知不會太辣, 結果真的只是ok, 但湯底, 麵質, 叉燒都配搭得宜, 若食辣的人相信要大辣才行!4) 瑞士雞翼加涿肉拉麵賣相不俗, 因未嚐過, 不作評價。唯一缺點是地點較遠, 若不是上課的關係也不會到那邊, 所以可能會較適合青衣人去吧!
第一次寫食評, 請多多指教!!
聽說這裡裝修過, 整體感覺不俗, 坐得也滿舒服的!
各人叫的如下:
1) 煎雞扒拼涿肉餃子棒飯
2) 滑蛋豬扒加吉列牛肉薯餅飯
吉列牛肉薯餅炸得十分出色, 金黃色的外表, 十分香脆!!
3) 地獄叉燒拉麵 (中辣)
4) 瑞士雞翼加涿肉拉麵
賣相不俗, 因未嚐過, 不作評價。

煎雞扒拼涿肉餃子棒飯
2009-12-06
煎雞扒拼涿肉餃子棒飯
2009-09-19 131 瀏覽
呢度都讀左一段時間,但就係無去過呢間食。一係每次都好多人,一係就無開門。今次黎係裝修之後既第一次,就試下好唔好食啦。午餐既時候都好多人等位,佢地仲幫我地落單,真係好快手。滑蛋吉列雞扒飯配吉列牛肉薯餅睇唔出個飯咁大碗既,料都算幾多既。雞扒好大塊,雞肉又唔鞋口,幾好食。但個汁甜左小小,薯餅都唔錯既。好夠薯味同都幾足料。個飯都幾煙韌,幾好食。整體上,個飯好抵食,好多料同味道唔錯既。凍奶茶好大杯亦都好好飲,不過個味唔係我平時飲開既味。呢間都唔錯既,服務都幾好。又會等位果陣幫你落單,真係有效率。
多人等位,佢地仲幫我地落單,真係好快手。

滑蛋吉列雞扒飯配吉列牛肉薯餅
睇唔出個飯咁大碗既,料都算幾多
好多料同味道唔錯既。

凍奶茶
好大杯亦都好好飲,不過個味唔係我平時飲開既味。

2009-09-17