餐廳: 熊拉麵 (白加士街)
資訊:

2024-04-11 231 瀏覽
今天選了白熊拉麵,豬骨湯非常濃郁!很有在日本吃拉麵的感覺,可以自選幼麵落粗麵,選擇硬度,叉燒、火炙叉燒、或角切叉燒。如何想加麵底,可以於差不多吃完第一碗麵的時候才加,挺細心的!店面不算很大,午市時間幾乎坐滿👍🏽#拉麵 #日本菜
今天選了白熊拉麵,豬骨湯非常濃郁!

店面不算很大,午市時間幾乎坐滿👍🏽

#拉麵 #日本菜
2024-04-05 243 瀏覽
伏!伏!伏!一碗完全冇質素嘅面竟然要收百幾蚊,真係比佢個日式門面成功騙到!整體啲服務員係港式都冇可再港式,禮貌跟茶記差唔多,最誇張係睇住佢煑碗嘅手法重差過煑公仔面!客人們要好好思考下!大家都係香港人,知道市道唔好,所以要支持一下,但係唔好淨係要支持,店主完全不會自覺去提升,有質素應收相對額錢,相反,只為生計就要收取合理低檔價格!唔好成日話人哋對您幾唔好,生意差、冇點讚係自己做成,好好檢討一下啦偽高質日本「香港」雜牌店!
2024-04-04
2024-01-26 563 瀏覽
熊拉麵,有兩間分店,兩間質素都一樣的高。今次去到佐敦店,點了兩客拉麵。魚介拉麵,超喜愛這兒的魚介湯,唔太咸,魚味香濃,這款已有溏心蛋,時間適中,咬開係半流心的。今次也點到角叉燒(好多時會賣晒的),質感、味道也非常好。餐枱上有不同配料可加,有紅薑絲、芽菜、酸菜,可跟據自己喜好,隨意添加。我最愛就是加芽菜和薑絲,帶點辣,令到整體味道再升高一個層次。另一碗是鎮店之寶—白熊拉麵,不一樣的豬骨湯,可以整碗,麵加料加湯一併食晒,十分之滿足。

魚介拉麵

• 招牌熊拉麵
  • 魚介熊拉麵
  • 糖心蛋
2024-01-24 375 瀏覽
中午放飯經過見到拉面店 身為拉面愛好者嘅我緊係唔執輸入去試一試佢真假 放飯時間輪候都唔洗太耐大約5至10分鐘就入到去環境: 3.5/5普通拉面店布置 坐係吧台位感覺還好唔算太逼最左手邊有架仔可以掛袋 唔洗頂住腳食嘢係幾貼心 不過其他位睇落就感覺小窄,畢竟店面大細受限 將就坐 服務: -/5落單都係寫紙仔交俾店員 冇乜交流水又係自助 所以唔評分食物: 3.5/5落面時選擇左廚師推薦嘅配置招牌熊拉面黎講湯感覺係普通豬骨濃湯味 冇乜特別 面質都係細幼偏硬身 蛋就都係正常發揮 整體黎講好一般水準係舊叉燒真心唔錯救番場 口感同味道都不錯整體: 普通香港日式拉面 過下口癮唔錯 但真心冇乜特色同樣價位加多少少食鬼金棒仲開心😂

環境: 3.5/5

普通香港日式拉面 過下口癮唔錯 但真心冇乜特色
同樣價位加多少少食鬼金棒仲開心😂

招牌熊拉面
2024-01-24 284 瀏覽
呢間一直有聽過,今日有機會行過佐敦,於是入去試下。第一次,食叫左碗佢話No.1嘅熊拉麵,即係白湯,好喇等左一陣黎到,先飲啖湯,errrrrrrrrr…..…唔可以話係差嘅,但真係非常非常普通,你可以幻想係細細個去food court食拉麵咁上下質素, 但收$95, 都有少少o嘴,嗯…然後得一塊叉燒😅 味道正常嘅。Overall係一間好普通嘅食店,唔知點解咁多好評😅自己就肯定唔會再試。另外,侍應工作態度有待改善…

另外,侍應工作態度有待改善…
2024-01-23
啱啱去咗熊拉麵試咗碗招牌熊拉麵,開胃得嚟仲好滿足!湯頭醇厚,乳白色嘅豚骨湯底🍜滑過喉嚨,感覺喺度暖笠笠哈。而家講吓個麵條,我揀咗1.5mm嘅,啱啱好嘅QQ彈牙感,好夠咬口!叉燒嘅部分,火炙肥叉燒真係得意,外皮火香火香嘅,肉質又唔會太肥膩,好入味。糖心蛋?啊,蛋黃流心得黎又唔會過霖,正!木耳同蔥都爽口,增加咗層次感。再嚟就係超級黑熊拉麵,黑蒜油飄香喇神秘感,撈一撈,每條麵都包裹住濃郁嘅香氣,我心都跟住撈!湯底微辣醬令人越食越有勁,唔止過癮,仲想一口接一口。今次我選咗幼麵1.25mm,軟硬度攞捏得宜,仲有添得少少筍脆感。整體嚟講,夠曬味,夠哂層次,我試過好多間拉麵店,熊拉麵真係做到幾好食、人情味滿分嘅!食完想拍拍肚叫服務靚聲嗌一聲多謝,滿足得嚟仲想再戰!下次一定要同啲鋪頭食得快嘅friend仔一齊,唔洗等佢哋食完瞓覺,自己先到😂🎉✨。

2024-01-13 229 瀏覽
去到佐敦其實好多野食揀,今次揀左食拉麵🍜拉麵都可以食得好🤭吾係求其揀,呢間拉麵既出色程度都幾高👍🏻👍🏻餐廳環境:好似一般拉麵店咁,座位吾算太多,但都坐得舒服,一個人幾好👍🏻👍🏻👍🏻食物方面:叫左一碗最受勸迎既生滾廣蠔豚骨湯拉麵🍜啲蠔真係大隻到不得了,而且勁鮮甜🤩🤩🤩啖啖鮮味🤭🤭仲有豚肉同其他配料,都真係好大碗😂😂湯底都幾濃,夾埋麵食very good😝😝不過一個女仔食哂都幾飽下😂佐敦 熊拉麵地址:佐敦白加士街
去到佐敦其實好多野食揀,今次揀左食拉麵🍜

餐廳環境:

食物方面:
叫左一碗最受勸迎既生滾廣蠔豚骨湯拉麵🍜

佐敦 熊拉麵
地址:佐敦白加士街
無意間發現這間位於佐敦白加士街的拉麵店🥢 店內的ʙᴀʀ枱座位令人一踏入小店的第一印象便是「很日系」🎏▫️桌上擺放著冰涼的冷水,還有三種配料:芽菜/酸菜/薑絲,可隨意加入麵中令整體味道更為清新🍜👍🏻 拉麵師傅在食客面前熟練地將拉麵遞上,熱乎乎很美味❤️▫️小店的拉麵自由度大,食客可依據口味的喜好自行選擇叉燒的肥瘦/麵的粗幼/麵的硬度💜▫️❥$𝟴𝟴 黑熊拉麵🍜◂ ◂ 濃厚的豚骨黑蒜油及炸蒜,令原本濃郁的湯底變得更有層次了😻▫️❥$𝟴𝟴 赤紅拉麵🍜+$𝟭𝟬 溏心蛋🥚◂ ◂ 使用自家發酵製成的味噌辣醬,濃郁的豬骨湯中滲出一絲溫和不嗆鼻的香辣味,熱乎乎很滋味💖◂ ◂ 火炙肥叉燒有一股火炙味道,香噴噴好喜歡🫶🏻
❥$𝟴𝟴 黑熊拉麵🍜

❥$𝟴𝟴 赤紅拉麵🍜+$𝟭𝟬 溏心蛋🥚
◂ ◂ 火炙肥叉燒有一股火炙味道,香噴噴好喜歡🫶🏻

今日特別想食拉麵 帶個仔喺附近上完堂 附近幾間拉麵我都試過 試埋呢間佐敦嘅拉麵餐廳就試得七七八八了一個招牌熊拉麵 超濃既豬骨湯味 佢哋介紹係用咗大量嘅豬骨煲12個鐘 濃縮成為自家濃厚奶白湯底 配料可以 自己選擇加減 麵嘅粗幼硬到都有得選擇 叉燒可以選擇火炙肥叉燒 梅頭瘦叉燒 角切叉燒粒 呢一碗揀咗梅頭瘦叉燒 肉質好嫩 佢嘅好食程度係個仔可以自己乖乖咁坐喺度食晒佢碗入面嗰啲而個黑熊拉麵係叫俾我自己嘅 豬骨湯底加咗黑蒜油同炸蒜 個味道係更加濃厚 而呢碗我係揀咗火炙肥叉燒 但係都唔會覺得太肥膩 不過因為湯底好濃郁 食完一定要飲返多啲水追加左佢哋自家製煎餃子 餃子上面有滿滿嘅紫菜條 點完個醬汁好好味

2023-11-14 361 瀏覽
😋🍜招牌熊拉麵 $95湯底:用大量豬骨熬製12小時 呈奶白色且非常creamy濃郁 肥叉燒:雖然得一大塊 但入口即溶 口感又不會太過油膩 蛋:溏心蛋醬油味剛好 原隻上非常滿足另外枱上有辣芽菜可自助選取 麻油味香濃 辣味剛好 拌進湯底相當匹配
😋🍜招牌熊拉麵 $95
肥叉燒:雖然得一大塊 但入口即溶 口感又不會太過油膩
蛋:溏心蛋醬油味剛好 原隻上非常滿足

• 招牌熊拉麵
2023-10-29 339 瀏覽
超級巨熊拉麵*Time : OCT 2023, Lunch*Price : $140-HKD *Place : 熊拉麵*Review : 繼續拉麵攻略,今次是佐敦的這一家。- 超級巨熊拉麵:湯底選了黑蒜油豬骨湯,味道濃,入口綿密,叉燒有一片厚身的火炙,再加幾片梅頭,肥瘦適中,不過感覺可以更入味,口感倒時還好,配上幾塊紫菜包著麵來吃,相當滿足,整體不錯,叉燒有好幾片,麵條軟硬可以自選,而且份量不小,一定吃的飽,價錢倒是不過不失

*Time : OCT 2023, Lunch
*Price : $140-HKD
*Place : 熊拉麵
*Review : 繼續拉麵攻略,今次是佐敦的這一家。

2023-09-23 544 瀏覽
有朋友食過上環嘅熊拉麵 推介俾我,呢日要去佐敦,搵下有咩食,見到原來佐敦都有熊拉麵,就決定嚟試下!呢度有幾款拉麵揀:招牌熊拉麵、白熊拉麵、赤熊拉麵、黑熊拉麵、魚介熊拉麵,因為未食過,就一於試下佢哋嘅招牌熊拉麵🐻🍜 揀咗瘦叉燒同埋中幼麵,麵質係我鍾意嘅,唔會好腍,有少少咬口,湯底都幾濃!幾鍾意呢度啲叉燒係一大長片咁,同埋幾鍾意佢嘅溏心蛋,無切開原隻上,咬落去特別滿足😋 而呢度係唔收加一嘅!有機會會再嚟試下另外幾款拉麵~
招牌熊拉麵
2023-09-22
招牌熊拉麵
2023-09-18 365 瀏覽
星期四夜晚去到佐敦諗唔到食咩好,想食啲濕濕地有湯嘅野,見到拉麵店門口都算冇乜人排隊,應該唔洗等好耐就揀左熊拉麵。叫左魚介熊拉麵($97),因為見佢係魚介豚骨湯,應該會鮮啲香濃啲,可以揀梅頭瘦叉燒、火炙肥叉燒或者角切叉燒粒。麵可以揀1.25mm幼麵或者1.5mm粗麵。個人喜歡梅頭瘦叉燒多啲,麵就食開粗麵,因為覺得冇咁易食到最後淋晒。半熟玉子好有醬油香味,流心嘅,對我黎講除左個湯底之外,蛋都係拉麵嘅主角。個湯香濃得黎唔會飲到好口渴,忍唔住食一啖麵飲一啖湯。除左個拉麵仲叫左2個小食,芝士魚肉條($36)炸到好香口,啲芝士都好多,一口咬落去必晒出黎。熊自家製餃子($48)有5隻,但味道就一般,個皮有啲太厚,個味比較清淡,價錢略貴。整體黎講依間拉麵中上水準,只係個冷氣唔太夠凍,食食下見到對面個男人大汗踏細汗,滴晒落碗麵度🫣

2023-09-09 393 瀏覽
午飯時間等了幾分鐘,店員便安排入座。熊拉麵要自己手寫下單,可以選擇拉麵款式,叉燒的肥瘦程度,麵的粗幼,軟硬度等等。今次點了黑熊拉麵,黑蒜油湯底非常香濃,麵和叉燒非常不錯,配菜辣芽菜亦十分美味。

• 黑熊拉麵
2023-09-09 227 瀏覽
第一次黎呢間拉麵點了黑熊-黑蒜油拉麵個湯底係超濃豬骨湯,超級濃好正加左黑蒜油很香濃的湯汁鋪頭比較細,唔係好多位但都坐得舒服的古唔到呢度既湯底咁好味份量都唔細的,加上個濃湯食到尾都會有點油膩,但都好滿足的
第一次黎呢間拉麵
點了黑熊-黑蒜油拉麵
個湯底係超濃豬骨湯,超級濃好正
加左黑蒜油
很香濃的湯汁

鋪頭比較細,唔係好多位
但都坐得舒服的

古唔到呢度既湯底咁好味
份量都唔細的,加上個濃湯
食到尾都會有點油膩,但都好滿足的