2020-10-01 2284 瀏覽
這次去了九龍灣MegaBox覓食,這裡有很多美食🙈,去了一家以小熊為主題的咖啡廳☕。進去大堂已經看到有兩隻巨型小熊的打卡位📸,旁邊是給小朋友遊玩的小角落。看到整店也是打位感覺很棒💕,所以靜靜跟鼠妹也要拍拍照片才行。💥法式香草牛油焗田螺 HKD$50,這個的造型與吃開略有不同,是薯蓉包圍著田螺🙈。田螺口感爽口,薯蓉外皮脆身但口感滑身🤤。💥鐵板雜扒餐 HKD$105,裡面有豬扒/雞扒/煙肉/太蛋/薯條/雜菜,份量十足的扒餐🤤。各款扒也很大件,肉質不會韌身,這個可以吃到飽飽的☺。💥經典意大利波隆那肉醬意粉 HKD$69,滿滿的芝士和肉醬鋪滿在意粉上,上菜時聞到陣陣香味🤤。肉醬口感煙韌,意粉軟硬度適中,味道酸酸的既開胃又惹味,這個份量很多🙈。💥玫瑰法式燉蛋白 HKD$25,玫瑰香味與燉蛋挻配合的,還有一層經過火燒的焦糖在面上📸。而燉蛋的口感十分滑身,配合脆脆的焦糖令到口感更豐富,很快被靜靜吃光了🤤。💥朱古力心太軟 HKD$29,這個是跟餐優惠價,心太軟切開很到滿滿的朱古力湧出來😍😍。味道帶點甜味,心太軟口感鬆軟挻好。另有芒果肉拌著來吃,另有中和甜膩感。吃東西當然要叫飲品🙈,我們點了橙汁熊熊 /

吃東西當然要叫飲品🙈,我們點了橙汁熊熊 / 薔薇之戀 / 紅荳POP POP。橙汁熊熊以特別造型登場,有原隻小冰熊令到賣相更吸引📸。而紅荳POP POP味道特別,看似平平無奇的紅荳冰,裡面加入了爆谷糖漿。所以飲到雙重味道,但又不會很甜感覺不錯。

2020-09-30
2020-09-23 824 瀏覽
熊小館 Set for 2 $298因為疫情好耐都冇出過去食飯,去到九龍灣Megabox,平時好多人,而家真係好少人去食飯,所以變相啲靚cafe都少啲人去打卡影相。今日黎到熊小館,一入門口就好充滿童實,周圍都係熊既公仔,仲有啲area比你去打下卡,而因為少人,我地坐果個位隔離坐多左兩隻熊仔,都幾開心。Menu都幾多選擇,坐左陣都唔知揀咩好,脆脆地就叫咗個二人套餐$298歐陸式濃湯兩客加牛油法包好食,法包上台個陣仲係熱辣辣同好脆。法式香草牛油焗田螺味道都幾好食,不過份量就唔算好多。美國安格斯牛肩扒好食,我地叫左medium well,上台個陣都岩岩好,不過放左陣可能影下相打下卡,個到有少少大冷氣就凍左小小,不過切開都仲係出煙。肉質都好淋身,同埋有少少脂肪,都幾推介呢一個main dish。唯一唔okay既就係個份量,男朋友真係唔係好夠食,不過女士就都算可以接受。露筍野菌意大利飯材料好新鮮,露荀唔會有啲好老既感覺。飯嘅份量好夠食。自家製心太軟 +18幾好食。曲奇雪糕薔薇之戀 +18味道唔係好重,都幾fresh。熱情玫瑰 +18玫瑰味好重,幾好飲。Overall黎
熊小館 Set for 2 $298

歐陸式濃湯兩客加牛油法包
好食,法包上台個陣仲係熱辣辣同好脆。

法式香草牛油焗田螺
味道都幾好食,不過份量就唔算好多。

美國安格斯牛肩扒

露筍野菌意大利飯
材料好新鮮,露荀唔會有啲好老既感覺。飯嘅份量好夠食。

自家製心太軟 +18
幾好食。

曲奇雪糕

薔薇之戀 +18
味道唔係好重,都幾fresh。

熱情玫瑰 +18
玫瑰味好重,幾好飲。

Overall黎講,都係幾好食,CP值都幾高,始終set dinner 2個人食,$3XX左加埋單都幾唔錯。而且有幾靚可以同熊仔一齊食飯打下卡,verg good。
2020-09-10
  • 美國安格斯牛肩扒
  • 心太軟
2020-09-21 1192 瀏覽
星期六到megabox行街, 晚上我們選擇到熊小館晚餐, 很喜歡與家人到這裏用膳。 店內有很多熊仔擺設, 影相打卡位很多, 適合大人或小朋友。 今次試二人套餐$298~ 歐陸式濃湯兩客&牛油法包、 法式香草牛油焗田螺、 蜂蜜bbq燒豬仔骨、 蕃茄奶油吞拿魚螺絲粉、 甜品( 心太軟加$18)和餐茶( 特飲加$18)。蜂蜜bbq燒豬仔骨~肉質軟淋入味,容易骨肉分離, 蜜糖bbq醬味道甜甜香香的,令豬仔骨更加香口美味。 還有配菜香脆美味的薯條和開胃新鮮的沙律, 非常推介。蕃茄奶油吞拿魚螺絲粉~ 老少咸宜的蕃茄螺絲粉, 甜酸度控制得剛剛好, 加上營養豐富的吞拿魚, 好味又健康。法式香草牛油焗田螺~酥香的牛油滋潤螺肉,牛油熔於肉中,令螺肉口感甘香,入口香酥,再伴以軟滑的薯茸,嚼口食味更豐富。歐陸式濃湯兩客&牛油法包~ 羅宋湯裏面有很多雜菜, 配上脆口美味的牛油法包, 美味的前菜。甜品( 心太軟 $18)~ 套餐包兩個甜品( 雪糕球), 我將另一個甜品升級至心太軟。心太軟外皮硬脆、內有朱古力漿, 熱辣辣有流心效果, 再配上一球曲奇雪糕, 食完有幸福的感覺。爆谷紅豆冰~ 有爆谷味的紅豆冰, 紅豆好淋

蜂蜜bbq燒豬仔骨

蕃茄奶油吞拿魚螺絲粉

歐陸式濃湯兩客&牛油法包

雪糕球

心太軟

爆谷紅豆冰~ 有爆谷味的紅豆冰, 紅豆好淋, 味道不會太甜。

爆谷紅豆冰

檸檬草氣泡茶~ 甜度適中又解渴, 用紅茶、香茅和七喜製成的, 入口清新。

檸檬草氣泡茶

當晚熊小館有很多客人, 全場爆滿的狀態下, 店員們的服務質素保持友善和快捷的水準, 這一方面真是要畀個讚!

2020-09-19
蜂蜜bbq燒豬仔骨
蕃茄奶油吞拿魚螺絲粉
歐陸式濃湯兩客&牛油法包
雪糕球
爆谷紅豆冰
檸檬草氣泡茶
餐廳位於Megabox 11樓🥰係一個類似food count既環境最入邊。餐廳環境好好,係以熊為主題既親子餐廳,周圍都好多啤啤熊🥰老闆仲放左隻大熊仔係我隔離陪我坐🤣🤣坐最左手邊仲可以望到下面溜冰場❤️-平時食西餐會唔捨得食,覺得好貴又要有加一,依間性價比真係好高,雖然係有加一,但係價錢西餐黎講算幾平❗️✨親子餐廳,以熊為主題✨另設加一-🤍蘑菇紅酒汁牛柳伴法式田螺薯蓉批 $158🤍燒巴馬火腿雞胸伴野菌意大利飯$98🤍啤酒脆漿炸洋蔥圈 $48🤍心太軟 $42🤍黑熊 $30-🤍蘑菇紅酒汁牛柳伴法式田螺薯蓉批
✨親子餐廳,以熊為主題
✨另設加一
🤍蘑菇紅酒汁牛柳伴法式田螺薯蓉批 $158
🤍燒巴馬火腿雞胸伴野菌意大利飯$98
🤍啤酒脆漿炸洋蔥圈 $48
🤍心太軟 $42
🤍黑熊 $30
🤍蘑菇紅酒汁牛柳伴法式田螺薯蓉批
[滿星]⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️‼️
我叫左牛柳7成熟,牛柳好厚,一切就知道肉質好腍,內裏呈粉紅色😍煎得岩岩好😍肉質新嫩,如果份量再多啲就好,唔夠喉😝😝 至於法式田螺薯蓉批,雖然個size好似好細,但田螺都有成大約5隻係入面,田螺有小小鹹,估唔到同薯蓉又幾夾,好驚喜🥰🥰
🤍 燒巴馬火腿雞胸伴野菌意大利飯
⭐️⭐️⭐️⭐️
意大利飯個質感做得好完美,稠度適中,味道剛好🥰巴馬火腿雞胸依個配搭都幾夾,唯一挑剔只係雞胸略為煮耐左小小,稍為乾左啲,其他都完美💕
🤍 啤酒脆漿炸洋蔥圈
⭐️⭐️⭐️⭐️
依個真係超級抵食,大約有成12件,仲要每件都好大size, 啤酒整都幾特別,不過啤酒味道唔係好出,頭一啖咬落去會感覺到有小小酒香味,不過之後就冇左,可以再加重啲個味,會更好食🥰
🤍心太軟
[滿星]⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️‼️
我係一個好鍾意食心太軟嘅人,依個心太軟真係好取得我歡心🥰🥰一切開朱古力就爆哂岀黎,真係流心咖😍朱古力味超級濃郁,外層好軟但係個邊又保留到有小小口感,焗既時間調得岩岩好🥰超推介😝
環境:9/10
啤酒脆漿炸洋蔥圈
燒巴馬火腿雞胸伴野菌意大利飯
黑熊
2020-09-18 686 瀏覽
好抵既雙人餐啊!$298有餐湯、餐包、小食、主菜x2同甜品!重點係主菜有扒鋸!🤗🤗Soup of today + butter toast歐陸式濃湯兩客+牛油法包羅宋湯勁正好多材料👍🏻配埋法包食一流!baked snail w / bourguignon escorgots butter sauce法式香草牛油焗田螺小食我哋揀咗田螺,不過不失Roasted USDA hanger steak w / pickled wild mushroom 燒美國穀飼厚切小牛扒伴醋漬野菌係完美嘅medium rare💛唔會過生,廚師拿捏得好好呢,牛味好重,配菜薯條炸到超脆而且粗幼啱啱好呢!asporogus mushrocm risotto w / cream sauce露筍野菌意大利飯好creamy既risotto!估唔到有驚喜!軟硬適中嘅risotto👍🏻野菌份量比得毫不手軟白酒忌廉煮藍青口 $68叫多咗個小食,超抵食$68有勁大兜lollll個sauce超creamy,白酒味好香💖📍 熊小館 九龍灣宏照道38號企業廣場5期Megabox 11樓

Soup of today + butter toast
歐陸式濃湯兩客+牛油法包

羅宋湯勁正好多材料👍🏻配埋法包食一流!

小食我哋揀咗田螺,不過不失

露筍野菌意大利飯

白酒忌廉煮藍青口 $68

叫多咗個小食,超抵食$68有勁大兜lollll
個sauce超creamy,白酒味好香💖

📍 熊小館
九龍灣宏照道38號企業廣場5期Megabox 11樓
  • 白酒忌廉煮藍青口
4天前 3 瀏覽
今日同堂妹去左megabox行街,然後見到一間好多bear bear 嘅餐廳,於是我地就俾吸引左入去,入到去我地嘅坐位有隻大啤啤熊陪我地食lunch....我地叫左lunch set!我就叫左一個西冷牛扒餐配薯菜,堂妹就叫左黑松露闊條麵!今日嘅餐湯係南瓜湯,好濃味加上湯入面有粟米,好清甜,蒜蓉包好脆,西冷牛扒軟硬適中,我欣賞佢個肉汁加左少少梅子酸酸地好開胃,至於堂妹嗰個闊條麵稍為清淡左少少同麵質硬左少少,甜品係燉蛋,又幾好味喎!唔會死甜我杯熱阿華田個杯都啤啤熊嫁,見到好多家長都會帶小朋友嚟呢度,不過疫情關係佢地個遊戲區就暫停開放,最衰無帶姨甥女嚟,見到咁多啤啤佢一定好開心😃而且價錢比較其他親子餐廳更實惠
童心未泯🐻黎到九龍灣熊小館玩下熊bear bear煮飯仔🐻熊小館以bear bear為主題,全個場都有唔同既bear bear打卡位,我仲入左去小朋友zone度玩下煮飯仔🤣如果想放鬆下,依度除左食仲可以玩,簡簡單單做一日小朋友,真係唔錯😘媽媽們帶小朋友黎依度一定勁開心😆小明為食餐單: 野菌忌廉汁闊麵伴黑松露班尼迪蛋🍳 $66黑松露味好襯闊麵,麵質好有口感,唔會太淋😋我最愛既班尼迪蛋亦煮得好到位🤤馬來咖哩豬扒飯🍛 $62咖哩好香濃,伴飯一流,加上豬扒好香,成個飯perfect😋自家製心太軟🍮 $52打得好軟綿綿既淡忌廉,一切開心太軟,香濃朱古力流出黎,一啖朱古力伴一啖淡忌廉,好味😋旁邊仲有几粒桃添🤤

小明為食餐單:
野菌忌廉汁闊麵伴黑松露班尼迪蛋🍳 $66

馬來咖哩豬扒飯🍛 $62

咖哩好香濃,伴飯一流,加上豬扒好香,成個飯perfect😋

自家製心太軟🍮 $52

6天前
  • 自家製心太軟
2020-12-29 16 瀏覽
係Megabox呢個小朋友天堂嘅商場,仲有呢間充滿童真嘅餐廳🍴個地方係比較入少少,經過幾間餐廳先入到去😆一入到去,就見到好多熊啤啤🧸🧸🧸依家因為疫情關係,餐廳仲做緊午餐七折添,真係好抵食!呢度嘅佈置好靚,用嚟打卡一流📸除左熊仔之外,仲有一個俾小朋友玩嘅area🤣🤣不過依家就暫時close咗😖我地去到嗰陣4點幾,叫咗一個午餐同兩個tea set🤣1. 芝士焗蜜桃無骨雞腿飯個焗飯鋪滿芝士,超級熱辣辣同香,配埋蜜桃少少酸,個感覺好新鮮🥳雞髀好滑,醃得好入味2. 雞翼配薯條雞翼有三隻大大隻,好脆好熱,一咬落去有肉汁,勁juicy😋薯條好脆3. 心太軟最後,加個心太軟做甜品,成件事好完滿😚😚心太軟唔會太甜,流心效果好好,外脆內軟
依家因為疫情關係,餐廳仲做緊午餐七折添,真係好抵食!

我地去到嗰陣4點幾,叫咗一個午餐同兩個tea set🤣

1. 芝士焗蜜桃無骨雞腿飯

2. 雞翼配薯條

3. 心太軟
2020-12-27 14 瀏覽
好耐冇黎紅熊小館,今次係平日嘅下午,餐廳人數唔多,反而可以慢慢坐,休閒和舒適地過咗個下午!呢度嘅裝修真係好用心,就算唔係小朋友,都應該迷倒好多少女的心,好多打卡位。午市嘅選擇都有不少,揀咗一個「野菌汁西冷牛扒」,都只係$77,已經包餐湯及包/沙律/甜品,仲可以配飯/意粉或薯菜,由於我好想食甜品,所以加$9要埋!餐湯和包都幾好,而主菜西冷都好好食,兩塊都好腍,呢個價錢黎計實在超值。薯菜份量都多,薯條幾粗身,都脆!另外佢有個「美國安格斯漢堡配炸薯條」做緊特價, $78 ,所以我哋都叫咗一個試吓,個漢堡都幾大,仲大過個包皮,而且都幾厚身,面頭拮住兩塊酸瓜,如果加多塊芝士應該會更好味。是日甜品係燉蛋,用蜜糖畫咗個笑哈哈樣子,雖然唔算得好滑,不過都幾好食既。餐茶我要咗熱咖啡,奶已經落咗,都沖得幾好味。

餐茶我要咗熱咖啡,奶已經落咗,都沖得幾好味。
2020-12-27 11 瀏覽
疫情期間,都好難同小朋友出去玩,黎呢間親子餐廳當補下數啦。餐廳以熊啤啤做主題,裝修好靚,本身仲有個兒童遊戲區,不過因為疫情都暫停開放,不過店長好識做,拎咗兩隻大熊啤啤過嚟同我嘅小朋友玩,所以佢哋食飯食得好開心,睇得出店長好喜歡小朋友呢!食物方便有多款set lunch可選,仲有兒童餐。我哋點了「芝士忌廉汁海鮮焗飯」( $62 ),有蝦、蟹柳、魷魚、魚柳、青口、三色椒等配料,都幾多餸,再加埋面頭有塊芝士焗溶咗,味道都唔錯。「瑞士白菌燴豬柳長通粉」( $66 ),呢個汁都幾好食,而且一個豬柳燴得好腍,同時候長通粉仲有啲口感,估唔到都幾好食。午餐加$6可以有湯和包,我覺得都值得加,個湯係羅宋湯不過冇乜平時嘅辣味,都幾啱小朋友飲,而且塊多士烘得好脆,唔錯唔錯。餐茶可以加$3轉凍飲或鮮橙汁或罐裝可樂,鮮橙汁對小朋友來講都係一個唔錯嘅選擇。
疫情期間,都好難同小朋友出去玩,黎呢間親子餐廳當補下數啦。

食物方便有多款set lunch可選,仲有兒童餐。

2020-12-25 13 瀏覽
充滿童真嘅啤啤熊親子餐廳🥰餐廳好有心思四圍都見到好多熊仔,大人細路見到都會好開心,餐廳內有個空間係比小朋友玩的,咁家長就可以邊食邊睇住小朋友自己玩又可以同朋友傾吓傾,另外見到lunch 1點半後有9折,2點半至6點就7折,真係好抵!我就叫左個set lunch 水波蛋卡邦尼意粉,仲有餐湯(雞蓉粟米忌廉湯)同香脆蒜蓉包,沾滿哂白汁嘅意粉質感唔錯,份量啱啱好,加埋水波蛋嘅蛋汁,正丫!加多$9仲有埋甜品食,夠哂滿足丫😙
2020-12-20 30 瀏覽
今日同佢媽媽去行宜家傢俬,行完有啲肚餓就食埋個下午茶先走啦。入到去見到呢一間有啲隱蔽,但係個裝飾好靚嘅咖啡室,啲餐牌價錢有見到唔太貴,所以就決定入去試吓啦。佢入邊個裝修有啲似以前喺尖沙咀執咗笠嗰個小熊國,真係好有童年嘅感覺🤪🤪🤪因為都有啲肚餓就決定食個早啲嘅晚餐,於是我哋叫咗白汁菠菜鴨胸天使麵,同埋一個豬扒薯菜,仲有甜品就係黃金金石磚☺️首先係個湯加埋蒜蓉包,羅宋湯十分之足料,係我飲過羅宋湯之中好飲嘅嗰一批,而蒜蓉包亦都非常之脆唔錯唔錯。每個菜都係幾十蚊,真係好抵呀仲要新鮮咁樣乍起嘅西多士同埋薯條真係好好味,嘢飲方便我哋叫咗齋啡同埋咖啡,個杯仔真係好鬼死靚呀有熊仔個樣係上面🤩可惜而家因為限聚令暫時就冇得食晚餐啦,我見佢晚餐嘅餐牌有更加多嘢食,下次過嚟九龍灣會再嚟呢一間食下

• 金磚西多士
2020-12-17 15 瀏覽
今日帶小朋友去mega box 玩,見到呢間熊仔主題既餐廳,小朋友就衝左入去,咁唯有順便去食個tea環境好歡樂,到處都有啤啤熊,有小朋友既值得一去,好多親子活動時間食物方面都好多選擇,味道都ok ,重點係所有員工都好nice,仲好細心咁上菜,小朋友有時玩到癲哂,都會幫手叫停下叫佢食野先加分加分!直至杯橙汁熊熊🐻有舊熊仔冰係度,小朋友見到即刻乖哂,好好奇望住,真係好特別好可愛!總結值得再去,唯一有個圖書位,因為疫情close左,所以希望疫情快啲完,等小朋友可以入去玩

加分加分!

2020-12-15 17 瀏覽
今日再次去到呢間充滿童真既舖頭,可以輕鬆傾下計食下午茶,休閒度過週末!炸瘋薯好耐冇喺旺角見到既瘋薯,我地揀咗伕醬味,食落好濃郁既肉醬味而且又唔會太咸,而且又唔會直接淋上薯條到,保持到脆脆既口感!芝士焗蜜桃去骨雞腿飯好香既焗飯味而且蜜桃好甜又唔會搶走雞腿既味道,食落味道平均而層次感突出,飯身亦都夠乾唔會焗完仲濕咗!淡咖喱雞肉長通粉呢個真係好有驚喜,淡咖喱唔會冇味,食落既味道好豐富而且香料味突出! 配合埋長通粉既特色可以完美掛到湯汁上去,食落每條長通粉都有咖喱香味。雞肉好嫩滑又有肉汁,整體都好出色!