2019-09-10 561 瀏覽
之前經過見到呢間嘢幾次都冇飲到 嗰日終於喺附近食完lunch之後買咗杯黑糖珍珠鮮奶攞到上手之後黑糖珍珠仲係暖暖地 黑糖味濃 但係都冇過甜 可能因為太多冰 鮮奶就普普通通不過勝在價錢比出面連鎖店平下次會試埋佢嘅椰奶

不過勝在價錢比出面連鎖店平
下次會試埋佢嘅椰奶
2019-07-29 326 瀏覽
今日收工路過呢間飲品店 俾門口好色彩鮮豔嘅易拉架吸引 忍唔住一試~見佢個香芋珍珠鮮奶係有做到漸層 睇落好靚 就叫黎試下其實經過幾次都唔多見有人流 本身對杯野都唔太大期望但到手外觀唔差 真係有做到漸層 有好靚嘅紫色 打卡係唔差嘅我嗌左少甜少冰但飲落芋頭味係好假嘅化學味成杯野就係甜味+少少奶味 雖然甜味就唔會太甜 亦唔會太淡 但係飲得出溝左好多水珍珠亦都冇太大驚喜 食得出係好多粉 冇咩特別口感價錢26蚊 只為打卡 真係唔值得一試...
見佢個香芋珍珠鮮奶係有做到漸層 睇落好靚 就叫黎試下
其實經過幾次都唔多見有人流 本身對杯野都唔太大期望
但到手外觀唔差 真係有做到漸層 有好靚嘅紫色 打卡係唔差嘅
我嗌左少甜少冰
但飲落芋頭味係好假嘅化學味
珍珠亦都冇太大驚喜 食得出係好多粉 冇咩特別口感
價錢26蚊 只為打卡 真係唔值得一試...
香芋珍珠鮮奶
2019-07-09 269 瀏覽
經過便買杯飲品。飲品價錢一般都是$20-30,價格合理。雖然店家生意不錯,但等候時間不算長。畢竟在炎炎夏日,誰願意頂住太陽苦苦等待!這是什麼?黑糖珍珠鮮奶嗎?不!這是黑糖珍珠椰汁!飲品整體味道很好,甜度適中!椰汁味道很香甜,但不知為何帶有一點點沙..珍珠很有咬勁,當然不是像塑膠那樣的,而是很有彈性的那種咬勁。另外珍珠咬著的味道是甜甜的,是很美味的珍珠!這是使人挺飽足的飲品,喝了大半杯便覺得有點滿足!
經過便買杯飲品。
飲品價錢一般都是$20-30,價格合理。
這是使人挺飽足的飲品,喝了大半杯便覺得有點滿足!
2019-06-22 258 瀏覽
數數手指,原來這股黑糖珍珠鮮奶熱都已經吹了兩年多,由最初台灣過江龍的老店,到現在冒起的本土小店,單是要試不同店的黑糖珍珠鮮奶,都可以讓你換數星期的餐單了。反而長沙灣、荔枝角一帶,進駐的台式飲品店/茶飲店並不多。這天經過松記糖水(天悅廣場),看到這間裝潢以黑色為主的煮茶飲品店,更以「香港首創」黑糖珍珠椰汁為招來( ´ ▽ ` )ノ 那就當然要試一下嚕。 黑糖珍珠椰汁(固定冰、固定甜)想不到椰汁與黑糖珍珠挺夾的,椰汁甜度調得剛好,珍珠則帶淡淡的黑糖味,有咬口,整個感覺挺特別,大家不妨試試(◐‿◑)
反而長沙灣、荔枝角一帶,進駐的台式飲品店/茶飲店並不多。
黑糖珍珠椰汁(固定冰、固定甜)
2019-06-22
2019-06-21 198 瀏覽
去開長沙灣戲院睇戲,想飲杯野,黎到煮茶,今次我叫左一杯黑糖珍珠椰汁,名字雖然叫椰汁,飲落似係椰奶多d,將牛奶轉為椰奶以為會怪怪地,點知一d都唔會wor!係出奇地幾夾。我叫野飲通常叫少甜同少冰,不過今日唔記得左,甜甜地好好飲,但係飲到一半個陣要停一停因為飲唔慣太甜,等冰溶化左之後就更加岩我口味喇! 要讚下既係佢既珍珠,我鍾意呢款好有咬口,又夠哂煙UN, 夠擔講佢拍得住好多連鎖鋪,美中不足既係佢個蓋太厚,有D難吉穿,吉個陣會必左D椰奶出黎。價錢$27,雖然比起連鎖鋪會貴左少少,但我行開呢頭都會再揀飲返佢,因為佢值呢個價錢。

2019-06-21
2019-06-18 85 瀏覽
炎炎夏日在大街當中漫步一定要飲番杯消暑飲品。經過長沙灣與深水埗交界發現一間新開的飲品店。近兩年興起的珍珠奶茶店開到成行成市,要突圍而就一定要與別不同。第一次見有黑糖珍珠椰汁,便點了試試,價錢大眾化$27。其實賣相與一般珍珠奶茶無誤。首先甜度是不能更改,但可選擇小冰。整體黑糖不會太甜,能突出香濃椰汁味,加上珍珠也頗有咬口,是非常配。因為坊間一般都以鮮奶作茶底,椰汁感覺會比較清新,亦比較特別。如果不喜歡珍珠飲品,這裏另有其他茶類選擇。

如果不喜歡珍珠飲品,這裏另有其他茶類選擇。

2019-06-18 79 瀏覽
身為珍珠控既信義妹,每次經過茶飲店都會有種心癢癢既感覺。不過近呢兩年茶飲店好似雨後春筍咁總有幾間係你左近,信義妹就開始咀刁起來。仲會想去試新開的店。 途經天悅廣場,想當年有好幾個朋友住附近就經常係附近行逛,而家各有家室就少來了。講得太遠~~~見到寫住「香港首創」黑糖珍珠椰汁瞬間吸引眼球。 就來一杯吧! 黑糖珍珠椰汁 $27 椰汁與珍珠信義妹都愛。混在一起感覺不錯~ 珍珠算係有咬口的,加上黑糖,初初都會擔心會偏甜,飲後都可以,唔會蓋過椰汁的香氣。能保留原有的椰香。 購買期間都有不少客人點呢杯呢~~~ 長沙灣元州街162-168號天悅廣場地下A3C號舖信義藍星札記 Facebook Page https://www.facebook.com/IncredibleShunyeemui/ Instagram https://www.instagram.com/IncredibleShunyeemui/

黑糖珍珠椰汁 $27

購買期間都有不少客人點呢杯呢~~~

長沙灣元州街162-168號天悅廣場地下A3C號舖

信義藍星札記
Facebook Page
Instagram
2019-06-14
2019-06-15 51 瀏覽
一向飲開嘅台式飲品都係珍珠奶茶或者清茶,見到呢間飲品店,推介嘅係椰汁珍珠,覺得好特別,好奇地,所以要試一下。黑糖珍珠椰汁 $27一般台式黑糖珍珠奶茶係茶+奶,而黑糖珍珠椰汁就係用椰汁取代奶。椰汁本身帶有甜味,如果加埋黑糖,原本都諗可能會好甜,但入口竟然出奇地唔太甜喎~~~雖然用椰汁取代左奶,但入口仍然香滑,而且無奶咁膩咁飽滯,大熱天時,飲用左椰汁代替嘅茶,多左一份涼快感。只是略嫌椰汁味唔夠重,如果椰汁味可以特出D會更好。

黑糖珍珠椰汁 $27

黑糖珍珠椰汁

只是略嫌椰汁味唔夠重,如果椰汁味可以特出D會更好。
2019-06-13
5 分鐘 (外賣自取)
  • 黑糖珍珠椰汁
收工後行去深水埗經過呢間茶飲店。Menu都幾多選擇,有鮮奶、冰沙、奶蓋、水果茶等系列。而其中一項比較特別既就係椰汁系列。黑糖珍珠奶茶,黑糖珍珠鮮奶就見得多,黑糖珍珠椰汁就好少見,所以就抱住試新野同不怕伏既心態試一試。我好怕好甜既野,所以都諗左一陣好唔好試下,因為怕椰汁會太甜。不過有驚喜喎,飲落唔甜,問一問店員,原來d椰汁係自己調較過味道,所以唔會好甜。杯野虎紋效果好靚,椰奶香滑,珍珠不會過硬,好快就飲哂成杯!唔錯唔錯。推薦。

收工後行去深水埗經過呢間茶飲店。

2019-06-10
2019-06-12 54 瀏覽
近長沙灣的元州街,餐廳都好多嘅,但台式飲品店真心唔多。.每次行過,想買杯珍奶咬下都無飲品店。不過最後發現了這間「煮茶」,在長沙灣雲雲舊樓中別樹一幟的新式店。..黑白色的裝修很突出,與周圍的舊樓成一大對比。.飲品方面都有很多選擇,應有盡有。有classic 黑糖珍奶、水果茶,亦有抹茶、芋香珍奶等等。.但最特別的,當然是「椰汁」系列。有黑糖珍珠椰汁、椰香紅豆等。連宣傳紙都大力promote 「黑糖珍珠椰汁」,無理由不試這個吧。.香濃椰奶味,同黑糖珍珠好夾,好飲🤤而且無鮮奶咁膩,入口更清新,好適合夏天飲。黑糖與椰汁都做出「虎紋」。珍珠都煮到好有咬口。學生仲有3蚊優惠。
近長沙灣的元州街,餐廳都好多嘅,但台式飲品店真心唔多。

黑白色的裝修很突出,與周圍的舊樓成一大對比。

飲品方面都有很多選擇,應有盡有。

黑糖珍珠椰汁

香濃椰奶味,同黑糖珍珠好夾,好飲🤤
而且無鮮奶咁膩,入口更清新,好適合夏天飲。
黑糖珍珠椰汁

黑糖與椰汁都做出「虎紋」。珍珠都煮到好有咬口。

學生仲有3蚊優惠。
2019-06-10 47 瀏覽
自從南昌間順豐執左,我而家寄貨,就去天悅果邊果間,搬到身水身汗,梗係要搵d野黎補充下啦!見到附近有間茶煮,即時買黎同個女一人一杯啦!叫左杯新鮮椰汁個女飲,覺得natural d,無添加,我試左啖,就覺得甜左少少,但同時又覺得好香椰汁味,新鮮椰汁確係香d,而且魚子醬就超鍾意,又話好香,好好味,不停啜啜啜我就當然試招牌飲品黑糖珍珠椰汁啦!諗住招牌冇理由唔試嘛黑糖味好香濃,椰子汁代替奶,感覺清新,d珍珠比平時食開果d更QQ,更煙韌。

我就當然試招牌飲品黑糖珍珠椰汁啦!諗住招牌冇理由唔試嘛

2019-06-03 78 瀏覽
食完野有啲口渴,行過見有間珍珠奶茶舖,就走埋去睇下有咩飲啦,款式都幾多揸唔定主意,店長推介左飲佢地嘅全港首創~椰汁珍奶,語畢即刻沖好兩杯出黎,勁快手呀~鮮椰汁($26)&黑糖珍珠椰汁($27)朋友一向都愛飲椰汁,平時在XX大王飲開,價錢差不多但呢度大杯啲,好有椰香加上極甜,朋友話好啱佢口味好正喎!黑糖珍珠有掛杯效果,幾靚吖。搖一搖先,椰汁珍奶又幾夾喎,果然好香椰子味,好滑好甜,呢個甜度我鍾意呀,珍珠都幾有咬口,整體唔錯喎,支持下本土創意好呀~飲完好飽,真係好大杯!
鮮椰汁($26)&黑糖珍珠椰汁($27)
黑糖珍珠有掛杯效果,幾靚吖。

飲完好飽,真係好大杯!
2019-05-26
2019-05-29 46 瀏覽
黑糖珍珠奶茶相信大家也學學了不少,但是不知道大家試過椰汁的版本嗎?這次經過深水埗,見到一間台式飲店入面標版着黑糖珍珠椰汁,便被這個飲料吸引,特意一試。這間店舖別之處便是他是香港首創的黑糖珍珠椰汁,而且他的椰汁不是用罐頭椰汁,是真的用椰果炸出來的椰汁。其實他除了標版的黑糖珍珠椰汁之外,其餘的飲料也比同區的便宜,但是這次當然是試黑糖珍珠椰汁啦。在杯上也有溫馨小提示, 10分貼心。立刻食評開始。比一般的黑糖珍珠鮮奶不同,因為是用真正的椰果炸出來,所以椰汁味很重很濃烈,不會被鮮奶蓋過,而且不是普通的甜味,而是椰汁的甜味,珍珠方面偏向細粒,煙韌彈牙。80分!

在杯上也有溫馨小提示, 10分貼心。
立刻食評開始。

今日去李鄭屋博物館參觀做偽文青,估唔到唔多嘢睇勁快行完,於是就搵下嘢食,見呢間飲品店主打黑糖+珍珠+椰汁,咁新穎一於試下。黑糖珍珠椰汁$27價錢正常,有潮流興緊嘅黑糖,仲有我至愛飲嘅椰汁同食嘅珍珠,完全為我度身訂造咁。外表都好靚,白色嘅椰汁混合咗黑色嘅黑糖造出黑白紋理。椰汁好香滑,有佢獨特嘅甜味,加上黑糖又唔會甜過頭,珍珠有咬口夠煙韌,飲到好滿足呀!呢間小店有gimmick又好飲真心推薦,必飲椰汁飲品
今日去李鄭屋博物館參觀做偽文青,估唔到唔多嘢睇勁快行完

黑糖珍珠椰汁$27
外表都好靚,白色嘅椰汁混合咗黑色嘅黑糖造出黑白紋理。

呢間小店有gimmick又好飲真心推薦,必飲椰汁飲品
2019-05-26
2019-05-27 33 瀏覽
一條街都是手搖飲品,即使是大熱名店都提不起勁,莫說要排隊了。反而這一家帶點家庭式的小店,不是千遍一律的黑糖奶茶或是水果茶。這裡的名物似乎是椰汁~天氣熱辣辣,喝一杯消暑椰汁太好了,而且還有這個黑糖珍珠椰汁!外表和黑糖珍珠鮮奶無異,幾可亂真,黑糖還做到掛杯效果,賣相不俗。搖勻後就變成這樣子~味道有驚喜,椰汁味香,非常解渴,其實椰汁本身不甜,加了黑糖珍珠後就帶一點甜味,但整體絕對不算甜。因為我本身很怕甜的東西,所以這一杯對我來說是剛剛好,值得encore!老公就只點了椰汁一杯,偶爾反樸歸真感覺良好。怪不得這麼多街坊外賣回家喝,果然是很有特色的一家~