食物味道普通,  店員態度差 , 等得又耐,  坐低一陣搬o左兩次位, 話一陣人多, 點知到走都係坐唔滿, 冇乜人 , 老闆娘仲超串! 唔會再去 , 相挑戰可以去試下 , 好運!
2023-05-10
25 分鐘 (堂食)
2022-10-15 818 瀏覽
係朋友帶路下,嚟咗#天水圍 #新北江商場 食 #雞。新北江聽就聽得多,今次係我一次去新北江。一入到去,真心有啲嚇親。個商場地下個層成個街市咁😅😂 上一層個格局就有啲葵涌廣場,轉多兩個圈就會認唔到路。講番隻雞先!食雞依間舖頭個名叫做#煮八 .一睇個menu, 基本上全部都係雞🐥🐥🐥🐥🐥🐥🐥🐥🐥🐥🐥🐥🐥 有#沙薑雞 ,#醉雞,#雲耳蒸雞 ,#口水雞 。。。。。你諗到嘅雞都有。朋友推薦左佢嘅口水雞。$57 包成大碟雞,成大碟菜,一大碗肉燥飯同一杯野飲。淨係睇價錢,已經覺得超值。重點係,除咗平仲要味道唔錯。佢個口水雞個辣到啱啱好!食落去惹味得來,又唔會覺得好辣。加上小小麻,真心唔錯。另外個#肉燥飯 都不錯。食肉燥飯最驚係用哂肥豬肉。雖然嗰啲先算係正宗,但係真係太油膩啦。佢嘅肉燥飯呢,就唔算多肥豬肉,而且又唔會太鹹,好好送飯!至於環境方面,一開始都講咗本身新北江商場都唔係一個幾靚仔嘅商場。但我相信正正係因為咁,先可以有空間俾依啲小店做生意。

• 口水雞
2022-03-21 831 瀏覽
泰式豬頸肉肉燥飯$58+$8凍檸茶豬頸肉份量多 每塊都好大好脆口好有咬口會比埋泰式辣醬叫左少飯幾好食四川口水雞肉燥飯$49+$8凍檸蜜雞同飯嘅份量都好多雞夠滑 啖啖肉肉燥飯唔錯推薦飲品正常
泰式豬頸肉肉燥飯$58+$8凍檸茶

雞夠滑 啖啖肉
肉燥飯唔錯
推薦

飲品正常
          起初看到網上評語都擔心會受到店家不禮貌對待,不過這次外賣自取的過程並沒有令我不愉快的事發生。可能因為我叫的花雕醉雞是凍食的關係,所以店家的出餐速度都頗快。         花雕醉雞肉燥飯,醉雞的份量充足,有淡淡的酒香,不過味道稍為鹹了一點。雞皮爽脆,雞肉質素正常。筆者喜愛用醬汁拌飯一起吃,肉燥飯的汁足夠均勻拌在白飯上,不會過多或過少。除了切碎的豬肉外,筆者還吃到少量鏗魚乾的味道,頗為濃郁。以當日外賣所見,都有不少人在餐廳內用膳。其實新北江商場有很多街坊小店,中日韓港台尼泊爾等菜式任君選擇,不妨來此品味街坊小店的滋味。

題外話/補充資料: IG:foodie_ymy 𝔽𝕠𝕠𝕕𝕚𝕖•𝔻𝕖𝕝𝕚𝕔𝕚𝕠𝕤𝕠 ✨✨生活小確幸一一 吃一頓美食、以味蕾記下生活點滴✨ 不專業食評😋👍🏻好食😕👎🏻劣食 💰平價💰💰中等價位🤤美食全紀錄✨
2022-03-19
外賣自取
2021-12-15 586 瀏覽
濃湯水餃($38@8)小妹第一次試西洋菜豬肉水餃超有驚喜!平時食開韭菜豬肉水餃西洋菜豬肉水餃真係第一次食估唔到可以咁好味😳餃子包到好好餡料豐富粒粒飽滿但又唔會過多份量同餃子皮平衡得好好皮又唔會太淋冇咬口食到西洋菜味環境方面略嫌狹窄但勝在食物質素夠好 價錢夠親民值得回頭!
濃湯水餃($38@8)
小妹第一次試西洋菜豬肉水餃

但勝在食物質素夠好 價錢夠親民
值得回頭!
  • 濃湯水餃
2021-08-26 731 瀏覽
今次搵下發掘下天水圍有啲咩食,於是就同朋友搵咗間小店坐低食吓野💁🏻‍♂️1️⃣四川口水雞肉燥飯 $52(加左凍野飲)🐔2️⃣花雕醉雞肉燥飯 $52(加左凍野飲)- 兩個餸大同小異所似我就一齊評價- 雞肉質不夠嫩滑,有一點過熟🥲- 醬汁有一點過鹹但唔能夠將雞肉入味,感覺醬汁和雞分開,失望🥲- 肉燥飯做得不錯,每一粒肉碎都有醬汁包裹,好送飯🥰- 水準同一般台灣餐廳差唔多,沒有特別驚喜🤚服務- 我同朋友都係喺佢未正式營業嘅時候就已經係出面等緊- 店員一開始冇理會我哋,當佢發現我哋等待,有馬上叫我哋填個人資料同埋入座👍- 餐牌就遲咗一段時間比,同朋友一齊傾吓計覺得還可以😌用餐環境餐廳大概得300尺左右,所以空間吾算大,亦沒有任何特別既餐廳位置方面佢係位於天水圍新北江商場上層的角落,附近都有一些餐廳,不過如果唔係特登去其實都唔太會留意到🙂$104 兩位 (平民價位)如果以$52一位食到呢一個餐其實我覺得性價比一般,雖然去到九龍或香港區食同類型的餐廳,價錢會稍微貴一點可能$60-70左右,但餐廳環境會較舒服。不過我覺得如果大家有興趣都不妨一試。😇

1️⃣四川口水雞肉燥飯 $52(加左凍野飲)🐔
2️⃣花雕醉雞肉燥飯 $52(加左凍野飲)
- 兩個餸大同小異所似我就一齊評價
- 雞肉質不夠嫩滑,有一點過熟🥲
- 肉燥飯做得不錯,每一粒肉碎都有醬汁包裹,好送飯🥰
- 水準同一般台灣餐廳差唔多,沒有特別驚喜🤚
四川口水雞肉燥飯, 花雕醉雞肉燥飯

- 我同朋友都係喺佢未正式營業嘅時候就已經係出面等緊
- 餐牌就遲咗一段時間比,同朋友一齊傾吓計覺得還可以😌

用餐環境
餐廳大概得300尺左右,所以空間吾算大,亦沒有任何特別既

餐廳位置方面

$104 兩位 (平民價位)
  • 四川口水雞肉燥飯
  • 花雕醉雞肉燥飯
2021-08-01 637 瀏覽
紅色短髮個女人 態度極差。坐咗半個鐘就過嚟收枱。最重要就係未食完就要趕人走。冇枱唔係食客嘅問題,你唔自己租多間舖?食完仲有少少肚痛呢間真係狗都不吊。想邊食邊受氣嘅可以試吓
紅色短髮個女人 態度極差。
呢間真係狗都不吊。想邊食邊受氣嘅可以試吓

2021-04-11 754 瀏覽
招牌蔥油雞肉燥飯 HKD$35 (下午茶)諗住下午茶份量會好細份 點知份量都好足!蔥油雞係雞髀位置 表面鋪咗炸蒜同蔥雞肉好嫩滑 不過唔算入味滷肉飯食到好多乾蔥粒 好香口 肉粒就比較少🤏🏻以$35嚟講 CP值好高 好推薦大家試吓✨ 煮八 (天水圍)天水圍天湖路1號嘉湖新北江商場1樓B12A號舖

招牌蔥油雞肉燥飯 HKD$35 (下午茶)
諗住下午茶份量會好細份 點知份量都好足!
蔥油雞係雞髀位置 表面鋪咗炸蒜同蔥
雞肉好嫩滑 不過唔算入味
滷肉飯食到好多乾蔥粒 好香口 肉粒就比較少🤏🏻
以$35嚟講 CP值好高 好推薦大家試吓✨

煮八 (天水圍)
天水圍天湖路1號嘉湖新北江商場1樓B12A號舖
  • 招牌蔥油雞肉燥飯
千奇唔好叫外賣速遞panda/uber都試過 都喺咁 中晒伏一定喺佢哋出餐包得太差!兩次啲蓋都壓爛 碗啊盒啊都爆晒好在ubereats有得賠panda連客服都搵唔到!一肚氣!明明啲嘢好好食堂食都唔差 點解外賣會咁!我哋又多過4人 又大又細唔方便堂食焗住叫外賣仲要叫鮑片雞絲變咗咸雞完全無通知想食都唔敢嗌第三次喇!
千奇唔好叫外賣速遞
panda/uber都試過 都喺咁 中晒伏
一定喺佢哋出餐包得太差!

兩次啲蓋都壓爛 碗啊盒啊都爆晒
好在ubereats有得賠
panda連客服都搵唔到!
一肚氣!

明明啲嘢好好食
堂食都唔差 點解外賣會咁!
我哋又多過4人 又大又細
唔方便堂食焗住叫外賣

仲要叫鮑片雞絲變咗咸雞完全無通知
想食都唔敢嗌第三次喇!
外賣送餐
2021-03-15 412 瀏覽
今次搵下發掘下天水圍有啲咩食,於是就同朋友搵咗間小店坐低食吓野。1️⃣四川口水雞肉燥飯 $52(加左凍野飲)2️⃣花雕醉雞肉燥飯 $52(加左凍野飲)其實兩個餸大同小異所似我就一齊評價。首先雞方面,我認為肉質不夠嫩滑,有一點過熟。係醬汁方面,醬汁有一點過鹹但唔能夠將雞肉入味,個感覺好似醬汁和雞分開哂,有一點失望。不過肉燥飯方面做得不錯,每一粒肉碎都有醬汁包裹,好送飯。不過水準其實同一般的台灣餐廳都差唔多,因此沒有特別驚喜。服務嗰日我同朋友都係喺佢未正式營業嘅時候就已經係出面等緊,雖然一開始店員都冇理會我哋但當佢發現我哋係等待佢哋開,佢哋有馬上叫我哋填個人資料同埋入座,不過餐牌就遲咗一段時間先比到我哋,幸好當時同朋友一齊傾吓計就覺得還可以,如果趕時間嘅話可能都會感到反感。用餐環境餐廳大概得300尺左右,所以空間吾算大,亦沒有任何特別既餐廳位置方面佢係位於天水圍新北江商場上層的角落,附近都有一些餐廳,不過如果唔係特登去其實都唔太會留意到$104 兩位 (平民價位)如果以$52一位食到呢一個餐其實我覺得性價比一般,雖然去到九龍或香港區食同類型的餐廳,價錢會稍微貴一點可能$60-70左右,但餐廳環境

1️⃣四川口水雞肉燥飯 $52(加左凍野飲)
2️⃣花雕醉雞肉燥飯 $52(加左凍野飲)

用餐環境
餐廳大概得300尺左右,所以空間吾算大,亦沒有任何特別既

餐廳位置方面

$104 兩位 (平民價位)
===
Written by Mark
想睇更多食評?記得follow我既Instagram @mespirit.hk!
2020-10-27 968 瀏覽
👧🏻😋👅🍽✨.✨🐼外賣叫得多,終於first time visit ✨新北江咁多好食既黃店,冇可能食藍囉 🤨.🇹🇭🐷 泰式豬頸肉 (小) $38✨脆邊又夠味✨肉既厚度適中.🍸🐔🍚花雕醉香雞肉操飯餐 $55 ✨醉雞係凍啲飯勁熱其實有啲怪 😂✨不過個酒汁真係好香 👍🏻✨雞都好滑.🥬 菜(跟餐)✨生菜in豉油冇咩特別但跟餐有菜食都幾好.🥤🍋☕️ 凍檸茶(跟餐,凍飲+$2).🍛🐟 咖喱魚柳飯 $47☁️樣係衰啲因為好稀✨但又幾好食好多洋蔥一齊煮.#煮八 #天水圍美食 #天水圍好西 #hkfoodie #tgead港式 #黃色經濟圈 #天水圍黃店
👧🏻😋👅🍽✨
✨🐼外賣叫得多,終於first time visit
✨新北江咁多好食既黃店,冇可能食藍囉 🤨
🇹🇭🐷
🥬
菜(跟餐)
✨生菜in豉油冇咩特別但跟餐有菜食都幾好
🥤🍋☕️
凍檸茶(跟餐,凍飲+$2)
🍛🐟
咖喱魚柳飯 $47
☁️樣係衰啲因為好稀
✨但又幾好食好多洋蔥一齊煮
2020-06-21 933 瀏覽
呢間出名食雞,但係第一次唔知,見到啲雞嚟到其實都好生下,咁可能係我自己食唔到咁生,到第二次去食嗰時,諗住叫侍應可唔可以叫厨房整熟啲我食唔到咁生,點知唔知嗰個係咪老闆娘啦,佢答我話佢地啲雞俾咁架喎,你食唔到就食第二樣啦,ok咁我叫第二樣囉,最多以後唔再嚟食,點知有次收工屋企人想食,叫我順路外賣返屋企,咁我諗住打電話叫定,落車先去攞唔駛等咁耐啦,點知去到又係同一個女侍應,我同佢講我打咗電話嚟叫咗個外賣架,跟住個阿姐收完我錢就行咗去同另外一枱客吹水,我就係咁企咗15分鍾有多,直至個厨師係厨房行出嚟,見到我企咗係到問我等咩,我同佢講我叫咗外賣,跟住個厨師就好大聲咁指住一個我嚟到嗰時已經見到嘅一袋外賣 "咪出咗囉,嗰袋咪係囉" 我當時即時著咗,我問佢咁要我企係到等咁耐究竟等啲乜,點知嗰女人仲好大聲同我講,話係我自己唔出聲,我想問我嚟到已經講咗我打電話叫咗外賣,我又俾完錢,咁我應該仲要出咩聲呢,係咪要自己行入去厨房問個外賣整好未呢,個厨師仲幫住個女侍應話我應該要問喎,我要問啲咩呀,問候佢今日生意好唔好???呢間嘢啲侍應真係冇人能及
外賣自取
2020-04-22 710 瀏覽
下午茶時間 但我係叫正餐嘅😂😂朝早食完個早餐 到咗兩點幾好肚餓又好掛住蔥油雞 所以就嚟咗開餐🥳🥳🥳諗起今晚好夜先食飯 所以決定叫正餐例牌 蔥油雞肉燥飯 轉白飯唔該呢個雞真係一試難忘 唔食唔舒服啲雞肉好嫩 雞皮又好滑講真 呢個價錢 點會比新鮮雞你 但真係一啲雪味都無嗰醬油特別調製咁 同個雞好夾 舊雞會有濃濃嘅醬油 但一啲都唔會鹹再加埋少少炸蒜 prefect 呢度好多人都會叫啲住家小菜食 都係$60左右一個餸每樣野我都好想食 但每一次都唔捨得唔食呢個雞😭😭😭真係好好味呀😋😋😋加埋凍飲$5 $52埋單
下午茶時間 但我係叫正餐嘅😂😂

朝早食完個早餐 到咗兩點幾好肚餓
又好掛住蔥油雞 所以就嚟咗開餐🥳🥳🥳

諗起今晚好夜先食飯 所以決定叫正餐
例牌 蔥油雞肉燥飯 轉白飯唔該
蔥油雞肉燥飯(白飯)

呢個雞真係一試難忘 唔食唔舒服

每樣野我都好想食 但每一次都唔捨得唔食呢個雞😭😭😭

真係好好味呀😋😋😋

加埋凍飲$5 $52埋單
2020-04-22
蔥油雞肉燥飯(白飯)
2020-03-09 810 瀏覽
天水圍新北江商場呢間-煮八,小弟經常都會食,午餐、下午茶同晚飯我都試過喺度食,小店一間,座位唔多呢間嘅雞係好食的,有蔥油雞、醉雞同我今日食嘅口水雞。其他佢有湯飯,唔同配料可以揀,都出名,但我從來冇試同埋佢啲咖喱係相當唔錯下次有機會同大家分享下我叫多飯走肉躁,因為我覺得呢度啲肉躁麻麻地,唔係好夾個雞食口水雞梗係叫多飯啦好好送飯㗎佢好細心,左邊個空碟係裝骨口水雞,個雞好滑,有雞味。有蒜蓉、有蔥、有花生個口水汁呢就唔係好辣但係都尚算香嘅送飯一流㗎凍檸茶就正常咁而家疫情呀嘛,咁佢都會用杯熱水裝住啲餐具俾你嘅$52喂有口水雞又多飯有杯凍飲喂而家我覺得又唔係貴喎

同埋佢啲咖喱係相當唔錯
下次有機會同大家分享下

我叫多飯走肉躁,因為我覺得呢度啲肉躁麻麻地,唔係好夾個雞

食口水雞梗係叫多飯啦
好好送飯㗎

佢好細心,左邊個空碟係裝骨

口水雞,個雞好滑,有雞味。有蒜蓉、有蔥、有花生
個口水汁呢就唔係好辣但係都尚算香嘅
送飯一流㗎

凍檸茶就正常

咁而家疫情呀嘛,咁佢都會用杯熱水裝住啲餐具俾你嘅

$52喂有口水雞又多飯有杯凍飲
喂而家我覺得又唔係貴喎
2020-03-09
10 分鐘 (堂食)
2019-10-13 908 瀏覽
在這間都食過幾次都覺得侍應態差,見野食過得去就算但在剛過去的星期五晚真係忍唔住,本身侍應落單態度已經求其(叫左湯飯同蒸肉餅),落完之後一路等陸續都有人坐低。等左成半個鐘,咁米叫侍應跟單,侍應就同廚房講:,心諗都成半個鐘要快d好正常。點知廚房就大大聲講:點知唔熟得黎遲黎的人都係湯飯都陸續到。我地的就......好明顯佢地擺明玩野。有1個短髮侍應,仲瞪眼望住我話“邊有半個鐘甘耐"。我仲記得係佢落單。張單都有落單時間。其實佢地自己廚房自己亂哂d單已經係1個問題,最弊係態度好差,唔認錯,仲要比說話d客聽。我覺得晚上食飯,好食之餘,都想食得舒服,唔會再貼錢買難受。
在這間都食過幾次都覺得侍應態差,見野食過得去就算
但在剛過去的星期五晚真係忍唔住,本身侍應落單態度已經求其(叫左湯飯同蒸肉餅),落完之後一路等陸續都有人坐低。等左成半個鐘,咁米叫侍應跟單,侍應就同廚房講:[個客要快d],心諗都成半個鐘要快d好正常。點知廚房就大大聲講:[催催催d野熟先得架。]點知唔熟得黎遲黎的人都係湯飯都陸續到。我地的就......好明顯佢地擺明玩野。有1個短髮侍應,仲瞪眼望住我話“邊有半個鐘甘耐"。我仲記得係佢落單。張單都有落單時間。其實佢地自己廚房自己亂哂d單已經係1個問題,最弊係態度好差,唔認錯,仲要比說話d客聽。我覺得晚上食飯,好食之餘,都想食得舒服,唔會再貼錢買難受。
2019-10-11