餐廳: 煌府婚宴專門店
資訊:

2020-06-25 566 瀏覽
朋友推薦趁今日放假就去試吓,估唔到假期飲茶點心都有優惠,四個人食咗13樣嘢都係$230,早上食有點心孖寶,仲要即叫點心即蒸,上枱每一樣野都是熱辣辣的,連鳳爪排骨飯嘅飯都係粒粒分明,唔會黐埋一齊好好食,
2020-06-25
早餐
2020-05-04 460 瀏覽
今早如常去煌府酒家茶早茶,我點了3個點心,一個飯,一個孖寶,排骨和鮮蝦豆苗餃,豆苗餃來錯變了粉果,我叫經理換又5換不突止,夠瞻同我講,明天來再補給我食,我話明天不來,仲不換給我,攪到我去收銀到嘈,錢是少,這樣的服務我也第一次遇到,一定不會再有下次幫襯
2020-05-04
$50 (早餐)
2020-05-04 78 瀏覽
早上如常收工去煌府飮茶,要自己冲茶,同攞盅頭飯,點心要自己劃的,我點了孖寶,一碟排骨同鮮嘏菜苗餃,排骨如常來,鮮蝦菜苗餃來錯變成了粉果,食了一口感覺不對版叫經理換,經理反而不換,叫我明天來先比我食,我已經說明天不來!去收銀到嘈又叫我搵經理,不知所謂的店鋪!一定再冇下次光顧
一定再冇下次光顧
2020-03-15 439 瀏覽
這間酒樓開業已經有一年多,但食評不超過十篇,晚市的更少,到底是沉默的食客佔大多數,還是真的很少人去食?不得而知。不過,位置上比較「吊腳」卻又為事實,處於荔枝角及長沙灣地鐵站之間,前身是長沙灣郵政局,雖然有巴士站,但又不是每線巴士都直接停在門口,地置有點不方便。食物方面,當晚點了三個餸。包括雞粒豆付煲、薑蔥桶蠔煲、及川味水煮牛肉。總結來說,最好點廣東菜,味道稱得上是夠水準,材料也新鮮,份量就是較少;但是那個水煮牛肉,就真的不好吃。味道不夠麻不夠辣,牛肉不夠嫩滑醇厚,最差勁的是配菜及高湯,湯汁混濁不堪、配菜也不甚正宗,辣椒也不夠。會點這個菜的原因,是因為不久前去過稻成吃,那個水煮牛超級好味道,自此也愛上了這道菜,但這個水煮牛,真是令人失望至極。既然要做就應該做正宗的,這樣不倫不類,還不如取消好了!

既然要做就應該做正宗的,這樣不倫不類,還不如取消好了!

2019-12-05 690 瀏覽
今午在這間名為煌府飲茶,我叫了燒賣及瑤柱蛋白炒飯。燒賣外形賣相鮮明,入口有肉味,也不太硬,亦非常有𡁻口,都幾好味,值得一讚。至於瑤柱蛋白炒飯,我認都炒得好好,飯很乾身及爽口。
今午在這間名為煌府飲茶,我叫了燒賣及瑤柱蛋白炒飯。

瑤柱蛋白炒飯
燒賣
燒賣
2019-09-14 851 瀏覽
一家5人本來開開心心公眾假期飲茶,比一個員工搞到勁掃慶!食點心途中突然間兩個廚房佬打交打到出門口,大吵大鬧,全部食客望住佢地兩個,完全影響興致。員工執碟走掛住睇兩個廚房佬表演,將豉油倒在我的家人身上,轉頭就走左去,叫她番轉頭才完全沒有歉意地說對唔住,就轉頭走了,叫他拿濕紙巾但完全沒有理會,超級差的服務態度! 其他同事解釋說她是替工,只在這做兩天,替工就不是你們的員工?替工就可以這樣的服務態度?真可笑!
一家5人本來開開心心公眾假期飲茶,比一個員工搞到勁掃慶!

2019-04-23 1423 瀏覽
朋友仔相約下午去佈道會,先一齊食個午餐當生日飯,剛下車不久就落大雨,見巴士站附近有間煌府,最想要搵個方坐低就好,而且煌府應該OK吧。皮蛋瘦肉粥肉落雨寒寒哋最好食碗粥,咸瘦肉絲都幾多,皮蛋細細粒夠出味蝦餃每籠兩隻,人少少啱晒,蝦餃皮一夾就散,食味不錯。呢餐最好食嘅點心,蝦有蝦味,豬肉有鮮味野菌雲耳浸菜苗清淡鮮味,好食唔油潮州蒸粉果又係一挾就散,無晒興趣,餡係OK嘅時菜鯪魚球,唔見有菜,無咩魚味,剩一個也不想吃叉燒包醬色比較深,欠缺香味,餡醬多肉少。貪得叫嘅甜薯小豬嘜味道較甜,反而無咩薯味。焦糖燉蛋OK杏仁茶口味偏甜,質感粗糙,熟透蛋白一大塊進食期間,仲見到小強在附近牆壁爬行。
朋友仔相約下午去佈道會,
先一齊食個午餐當生日飯,
剛下車不久就落大雨,
見巴士站附近有間煌府,
最想要搵個方坐低就好,
而且煌府應該OK吧。
皮蛋瘦肉粥
皮蛋瘦肉粥肉
落雨寒寒哋最好食碗粥,
咸瘦肉絲都幾多,
皮蛋細細粒夠出味

煌府蝦餃皇
蝦餃每籠兩隻,人少少啱晒,
蝦餃皮一夾就散,食味不錯。

呢餐最好食嘅點心,
蝦有蝦味,豬肉有鮮味

清淡鮮味,好食唔油

潮州蒸粉果
潮州蒸粉果
又係一挾就散,無晒興趣,
餡係OK嘅

時菜鯪魚球,唔見有菜,
無咩魚味,剩一個也不想吃

時菜鯪魚球

叉燒包醬色比較深,
欠缺香味,餡醬多肉少。

叉燒包

貪得叫嘅甜薯小豬嘜
甜薯小豬嘜

味道較甜,反而無咩薯味。

焦糖燉蛋
焦糖燉蛋OK

杏仁茶
口味偏甜,質感粗糙,
生磨西施杏仁茶
熟透蛋白一大塊

進食期間,
仲見到小強在附近牆壁爬行。

題外話/補充資料: 茶$8/位;10%服務費
2019-04-19
皮蛋瘦肉粥
2019-02-02 1056 瀏覽
*行年宵前醫飽個肚先*煌府婚宴專門店*心心即興約朋友,黎到長沙灣與荔枝角中間轉角位既酒樓。*裝潢非常精緻,滿滿水晶吊燈,鏡柱等,周圍都光鮮亮麗,晶瑩剔透。*心心與朋友一齊點左幾款小食同埋炒河。*今年豬年,依間酒樓特別推出立體豬仔樣既甜薯小豬嘜,實際上就係豬仔樣既包,入面係甜薯餡,賣相可愛,非常適合拍照打卡。*蘿蔔千絲酥用一個大方得體既容器盛載,充滿高級格調。食落去有千絲萬縷既蘿蔔絲,外面酥脆鬆軟,值得推薦比大家。*醬汁蒸鳳爪,野菌雲耳浸菜苗,燒賣,蝦腸,叉燒包,燒腩仔,小籠包…食完晒真係飽。*一班人聚餐非常適合。#foodie #foodporn #Openrice #instalikesandfollowers4u #tbt #rocket_hastags #l4l #instadaily #commentforcomment #picoftheday #takeaway
*行年宵前醫飽個肚先*煌府婚宴專門店
*心心即興約朋友,黎到長沙灣與荔枝角中間轉角位既酒樓
*心心與朋友一齊點左幾款小食同埋炒河。
*一班人聚餐非常適合。

2018-12-21 944 瀏覽
1) 上點心時打瀉茶,客人一身濕沒有道歉就走,要叫才拎餐巾!2) 點心漏單要不停追,食得辛苦3)漏單點心一說埋單就馬上到,客人說不要取消,就話客人野蠻!追單都追半小時,趕回公司不用做嘛?很受氣,不會再黎了!
2) 點心漏單要不停追,食得辛苦

很受氣,不會再黎了!
2018-11-17 900 瀏覽
數次食早市及下午茶,舉手要求入單,著黑衫嘅經理行過都扮睇唔到,好幾個(近同遠距離)用隻眼望完就算,全部伙記嘅表情都好似死老豆咁,見到都唔開胃,當然之後嚟嘅野食都唔好食,性價比低。食物方面,炸魷魚(價值:$6x左右),嚟到桌上唔熱又淋;煎薄餅口感偏韌,份量不足;燒味粉麵的燒味口感欠奉、肥膩,難以咀嚼。
2018-11-17
2018-10-14 908 瀏覽
尋晚去呢間食,上菜極慢,點完菜到追佢上菜到上到菜足足廿五分鐘,當時只有一半場嘅客,我得兩個人,點兩個菜,都咁慢...見到隔離早過我哋好多到都未上菜...仲要啲菜質素真係麻麻...鮑魚雞煲啲鮑魚韌到練牙力咁韌,碟炒雙蚌細碟得可憐...另一檯走咗,成半句鐘到我哋走都未有人執檯...而又唔係真係好缺人手㗎喎,啲阿姐喺度行嚟行去,仲得閒撩隔離檯嗰BB玩都唔執檯(定係嗰陣九點幾無下輪就唔使執?)。最後仲要收多我哋錢,酸菜無嚟又收我酸菜錢,張卡碌咗唔做void單但畀返現金$12我哋,但係酸菜加一嘅錢就係計返,用咗九折卡,張單係有減咗廿幾蚊呀,但總數其實無減到...因為事後先發現就無去追返.....呢間煌府同the one嗰間爭得遠,寧願去遠啲食...

呢間煌府同the one嗰間爭得遠,寧願去遠啲食...
2018-10-14 1994 瀏覽
經常聽媽媽說煌府的點心質素不錯, 見最近公司附近開了煌府分店, 所以就在下午茶時段來試試。蘿蔔千絲酥蘿蔔餡多, 酥皮鬆化, 可惜太厚了! 整體麻麻。煌府蝦餃皇(2隻)價格略貴。 不過它外皮微煙韌且夠薄, 蝦餡足料, 不錯吧!蟹籽燒賣皇(2隻)價格略貴。 餡料用料足, 蝦肉爽口, 味道可以, 整體不錯!蒜香蝦春卷外皮炸不透, 不夠香脆和有點韌, 顏色很淺, 雖然蝦餡確有蒜香味, 但整體口感不行! 香煎蘿蔔糕味道可以, 但太軟太黏, 很一般!牛肝菌金錢肚金錢肚很焾, 不會韌, 味道濃淡適中, 但份量太少了, 實際就只有4條。 下面則用兩大件白蘿蔔墊高, 不抵食!鮮茄蝦球煎脆麵醬汁味道不錯, 不會太濃太膩, 如果蕃茄甜酸味能更突出就更好; 脆麵炸得香脆, 配合醬汁同食, 整體是不錯的!加上蝦球大隻爽口, 還帶點鮮味, 不錯!酒樓裝潢方面頗華麗, 果然適合作婚宴場地, 坐得也頗舒適。服務方面其實一般, 有待改善, 與客戶問非所答, 問正價點心價目, 就答了特價點心的。雖然是下午茶, 但最後特價點心連正價點心, 埋單也要約$300, 其實有點略貴, 而且特價點心的選擇其實比其他酒樓少了一點, 我

蘿蔔千絲酥
蘿蔔千絲酥

蘿蔔餡多, 酥皮鬆化, 可惜太厚了! 整體麻麻。

煌府蝦餃皇(2隻)
價格略貴。 不過它外皮微煙韌且夠薄, 蝦餡足料, 不錯吧!

蟹籽燒賣皇(2隻)

蒜香蝦春卷
蒜香蝦春卷

香煎蘿蔔糕
香煎蘿蔔糕

味道可以, 但太軟太黏, 很一般!

牛肝菌金錢肚
牛肝菌金錢肚

鮮茄蝦球煎脆麵

加上蝦球大隻爽口, 還帶點鮮味, 不錯!

酒樓裝潢方面頗華麗, 果然適合作婚宴場地, 坐得也頗舒適。

雖然是下午茶, 但最後特價點心連正價點心, 埋單也要約$300, 其實有點略貴, 而且特價點心的選擇其實比其他酒樓少了一點, 我想下次還是食回盈暉好了, 畢竟質素可以且較經濟和選擇多。