2021-03-05 3917 瀏覽
今日同3個同事去食LUNCH, BOOK左枱1:15PM, 早到佢都可以安排我地入座。員工態度餐牌燒肉種類唔多 (與298 燒肉相比), 我地一行4人叫左4個唔同0既燒牛肉LUNCH SET, 另加一客野原燒$220...經理幫我地落單0既時態度唔友善咁話: 野原燒果塊好薄0乍WOR..你要一塊呀? 我同事即刻講我地叫黎試下先..好食咪再叫LOR...我地已經叫左4個SET....佢D態度好似嫌我地叫一塊咁少咁...其他員工, 收碟速度都好快一見食完就會收走, 普遍都有禮貌OK..食物冇比較冇傷害...佢D肉的確係醃料太重太甜, 食唔倒牛味, 浪費左塊肉。出黎全部都係同一種味..甜味肉質方面..肥而唔係入口即溶感..只食倒肥膩感...SET配菜方面: 沙律個汁唔錯唔會太多太少又夠開胃, 茄子賣相雖然唔好不過都唔錯, 南瓜冇乜特別, 牛肉似中式牛腩味...環境因為枱與枱都比較近,所以都有D嘈...食完冇油煙味值得讚整體如果LEE個價錢, LEE個質素我地未必會再去幫襯...我寧願去298燒肉大家價錢差唔多, 質素同服務仲好D...

員工態度

食物

肉質方面..肥而唔係入口即溶感..只食倒肥膩感...
中式牛腩味...

因為枱與枱都比較近,所以都有D嘈...食完冇油煙味值得讚

整體

2021-03-05
2020-12-04 4414 瀏覽
一男侍應無野做每一分鐘經過食客坐位一次,係你面前行嚟行去,我們已好客氣叫佢唔好咁做,講完仲變本加厲,仲多左一個男待應行圈,本人想向經理反應問題,又有一位女侍應在旁監視住本人不走及要偷聽我和經理的對位,本想安安樂樂食一餐飯,但這間餐廳的侍應一點也不尊重客人,令我們呢餐飯食得非常之吳舒服,無下次。
2020-11-23 4039 瀏覽
又嚟呢間燒肉食店啦! 第三次嚟食,因為真係高質啊~ 舖門外低調設計,門口入後經過走廊,見到啲間房。同同事兩個人食,獲安排卡位。驟眼望約坐到50人,裝潢以黑色為主,開揚坐位,唔逼夾。午巿套餐都有近10款選擇,嗜牛者望到都開心, 亦有豚肉及雞提供。點咗一客A5黑毛和牛赤身同一客九州產雞肉。落單無耐就送咗個飯SET。碟漬物有紅蘿蔔、荳牙、蓮藕片。三碟都醃到入晒味腍身,唔重酸味、少少甜味。抵讚蓮藕每厚薄一樣,腍得嚟仍然仲有啲爽口! 味噌湯重味噌味道,亦有好多蔥花、昆布。不過偏咸味濃,嗰碗並無豆皮、豆腐 (定本身係無?)沙律嘅拌汁係醋,整碟都好清新。生菜、菜絲都好爽口,亦唔會凍到啱啱喺雪櫃拎出嚟咁。主角嚟啦! 牛肉嘅鮮紅色配上白色脂肪,肥瘦適中,網狀形態好靚! 片片厚薄均一之餘亦都係有手隻手掌咁大片,未燒已經滴口水啦! 用咗芝麻及秘製醬汁醃製,落鐵板並無滋滋聲,基本上兩邊各30秒左右已經熟。肉片因為猛火快燒逼出肉汁油份,成片牛配埋小小甜醬汁,醬汁並沒嗆咗肉嘅味道,放入口即溶嘅感覺,油同肉汁喺口腔入面迴旋,輕咬幾口再暖暖地吞落去,真係無得彈,越食越開胃 ! 碗飯係正常一碗份量,圓圓粒嘅越光米/珍珠
又嚟呢間燒肉食店啦! 第三次嚟食,因為真係高質啊~
1919 瀏覽

碗飯係正常一碗份量,圓圓粒嘅越光米/珍珠米,煲飯水份適中,飯粒粒粒分明有咬感,無變糊或過硬,仲要保留到米香味。

至於雞肉望落去份量唔到多,但實際都有成10片架, 每片有1/3手掌相若大小。經秘製醬汁配芝麻醃過。比起牛肉,雞肉燒嘅時間相對耐啲,兩面都要一分鐘左右多少少先熟。雞肉入口鮮嫩,同樣都鎖到肉汁及油份,爽口的。不過相對牛肉,雞油真係多咗少少。雞皮係重點,燒到脆口微焦,入口"索索",酥脆! 順帶一提,雞肉沾醬汁會偏向濃味,蓋過咗雞肉嘅味,反而沾檸檬汁,感覺清新好多,去咗油膩感!

不過唔知係咪要趕住準備,侍應哥哥好快收走啲漬物碟,當然有禮貌地問你用餐完畢未先收啦。溫馨提示記得訂位準時到,WALK-IN真係無乜機會。
2020-11-05
這間日式燒肉店.。之前一直想,而家有機會試吓啦。產返12:00開門12點前到了,已經見到有幾個食客在等。餐廳環境modern,我們先看看wine menu,先點了之後說壞一支House Red Wine。這支是Pinot noir的紅酒。我們每人也選了$598嘅午餐套餐。想不到份量也可以。更加估得到這支紅酒跟黑毛和牛非常配合最精彩是待應會幫你燒和牛西冷部份及牛后腿內側既部份。精彩
這間日式燒肉店.。之前一直想,而家有機會試吓啦。
產返12:00開門12點前到了,已經見到有幾個食客在等。

最精彩是待應會幫你燒和牛西冷部份及牛后腿內側既部份。精彩
2020-10-02
2020-05-14 6787 瀏覽
疫情緩和番, 要四出搵食, lunch係我食好野既最佳時間, 一黎lunch time會平D, 二黎其實同晚餐份量差不多! 燒肉黎講, 呢間不嬲都係我中環至愛, lunch set 平平地200蚊已經好高質, 今次友人試下佢既吉列和牛set, 雖然都唔錯, 但中間個肉質都係較UN, 下次都係食番燒肉較出色!
2020-05-13
2020-03-07 8003 瀏覽
今晚約左兩好友吹水飯聚,想食得好坐得好,於是就嚟咗焼肉ジャンボ。餐廳環境當然好ok 啦,餐具各樣都好乾淨,最驚喜佢地竟然比咗間房我地坐!有privacy 真係笑得大聲都唔怕😆😆先試兩款黑毛和牛,上肩肉及上牛小排。呢兩款肉真係冇可能出事,肥瘦適中,肉質鮮嫩多汁,yummy yummy 😋😋再嚟和牛tartar,食得出係好新鮮嘅食材,味道亦唔錯,唯一有部分有筋,食起上嚟有啲美中不足之感。除咗牛肉,我哋都叫左Jumbo沙律,蛋花湯同埋雞肉冷麵。沙律好足料,有蝦有肉,炸過嘅蒜片亦好出色,加上新鮮沙律菜可以中和返肉嘅油膩感。蛋花湯望落雖然唔算特別,但好香,好好飲,絕對唔Hea👍🏼雞肉冷麵對我嚟講幾有驚喜,好多時啲雞肉都好鬼「鞋」,麵又太林。但呢碗絕對值得一試🤤雞肉好滑,麵質煙韌彈牙,配合燒肉食成個感覺清新晒。全晚嘅主角嚟啦,就係jumbo皇牌野原燒!只需大概火灼10秒(當然由店員幫忙),配合埋日本蛋黃一齊食,增加牛肉嘅軟滑感。味道就緊係正啦,都唔駛多形容,必食呀😋😋飲埋酒,食高質和牛,全餐飯每人大概$680,都係預算之中,間唔中一次都唔算過份啦😄😄

除咗牛肉,我哋都叫左Jumbo沙律,蛋花湯同埋雞肉冷麵。

蛋花湯望落雖然唔算特別,但好香,好好飲,絕對唔Hea👍🏼

雞肉好滑,麵質煙韌彈牙,配合燒肉食成個感覺清新晒。

全晚嘅主角嚟啦,就係jumbo皇牌野原燒!

2020-02-21 4670 瀏覽
When you want some decent Japanese beef for lunch this is one of your option! They don’t only serve yakiniku style but also other beef sets ! A Wagyu katsu set lunch for $250 was pretty good in central area ! It came with salad, soup and assorted pickles !The Wagyu was perfectly fried, the beef texture and juice was well retained ! The cut was okay, it was not fat and oily but there was a little tendon part that I couldn’t eat. But I guess you cannot expect premium beef quality for the price ! I

Wagyu  zabuton  katsu  set  lunch

The Wagyu was perfectly fried, the beef texture and juice was well retained ! The cut was okay, it was not fat and oily but there was a little tendon part that I couldn’t eat. But I guess you cannot expect premium beef quality for the price ! I would come back for other lunch options for sure !
2020-02-20
2020-02-04 3668 瀏覽
同龍吟同一集團,質素自然吾差‼️餐廳得一個Omakase menu ($1280)-今次餐廳試新野,加左蛋白泡沫。我覺得搶咗個蛋味,再配埋牛我覺得食落冇咁match。我都係鍾意就咁蘸蛋就夠🍳-7款和牛,每款都唔同產地,入口即溶!個生牛肉他他都好好味💛💛💛價錢又合理,會再有下次!仲有海鮮盤都好新鮮!成個set有質有量,抵食👍🏼-另外不得不提,服務員嘅服務都好好解釋每道菜都好詳盡,另外我問佢點解加蛋白泡沫,佢都好專業好耐性解釋,又會同客人傾下計💯
同龍吟同一集團,質素自然吾差‼️
餐廳得一個Omakase menu ($1280)
價錢又合理,會再有下次!
仲有海鮮盤都好新鮮!成個set有質有量,抵食👍🏼
另外不得不提,服務員嘅服務都好好
唔係喺中環返工,平日真係好少會喺中環食飯,仲要係食埋啲咁貴嘅燒肉,team lunch是也👉🏻成個setting好繽紛,個和牛set好似好豐富咁👉🏻 環境都好靚 同啲嘢食係好襯嘅👉🏻 咁嘅價錢,識落當然係好味啦,但係又唔係「嘩」幾聲果種,咁即係話性價比爭啲👉🏻 份量又唔係好足,得嗰幾塊,食晒成個set都好似唔算好飽
👉🏻成個setting好繽紛,個和牛set好似好豐富咁
👉🏻 環境都好靚 同啲嘢食係好襯嘅
2019-12-25 1762 瀏覽
Popular yakiniku restaurant that can not be reserved even in Japan Kuroge Wagyu specialty store imported from Japan I was very satisfied with the highest set of lunch The taste is as good as in Japan. You can eat with confidence because a chef is assigned from Japan Thank you for the meal甚至在日本從日本進口的黑毛和牛專賣店也無法保留的受歡迎的烤肉店  我對最高的午餐套餐感到非常滿意  味道和日本一樣好。 您可以放心地吃飯,因為日本派了廚師  謝謝你請的這頓飯日本でも予約の取れない人気焼肉店 日本より輸入した黒毛和牛専門店ランチの一番高いセットで大満足でした日本と変わらぬ味が凄い 日本より料理人が赴任しているので安心して食べることができるごちそうさまでした
Thank you for the meal

我對最高的午餐套餐感到非常滿意
  味道和日本一樣好。 您可以放心地吃飯,因為日本派了廚師
  謝謝你請的這頓飯

ランチの一番高いセットで大満足でした
ごちそうさまでした
2019-12-11
2019-09-21 3478 瀏覽
My teammate took me here as this was one of her favorite place when she doesn’t want to queue up and wanted a nice environment mnt to do some chit chat. They mainly provide yakiniku but they also offer some other bento options for a larger variety. we each other a set with different cut of beef to share and they were all delicious. lunch range from around 200$ to 300$, not bad for a lunch in central.
1989 瀏覽
2019-09-14 2914 瀏覽
之前在晚市食過,覺得燒肉質素貼近日本食的味道,而且肉質入口即溶,不過價錢比較貴,兩人食了差不多3千元。見網上其他食家推介午巿套餐,今日星期六紅日特登去睇下,竟然有午巿套餐,即刻試下。首先叫咗個$598 A5黑毛和牛套餐,上菜時侍應生取出牛隻圖片講解那片肉屬於那部位,要燒多久時間。另侍應生會代燒最大片的肉。肉入口即溶,不過A5比較油膩,另肉比較薄,食完胃不會太難受。另叫了喜多燒套餐,湯底濃,配兩片侍應生代燒A5黑毛和牛,再配白飯及湯

首先叫咗個$598 A5黑毛和牛套餐,

侍應生會代燒最大片的肉。

2019-09-12 2093 瀏覽
今日要同一個後生阿總食飯,佢又鍾意日本嘢嘅,又要近近哋。雖然話係causal lunch,但都搵咗個唔錯嘅地方食。打正過江龍旗號,係東京十大燒肉店第二位,心諗無死啦。一坐低,睇個餐牌,質素似乎OK,價位中上。初時阿總想叫壽喜燒,後來轉咗A5黑毛和牛赤身,貪佢可以燒烤。我就叫咗吉烈和牛咖哩飯,簡直係 - 伏 -上菜速度都算快,但啲侍應係咁追你落單,搞到我幾唔好意思。Set lunch前菜先講和牛餐,侍應指示,每面燒15秒,肉質略嫌少許靭,以普通牛就幾好,但以A5嚟講就....到重頭戲吉烈和牛咖哩飯賣相已經唔吸引,個咖哩有啲肉碎,味道一般。至於個吉烈牛呢,做唔到肉嫩多汁,唔夠juicy。未食完啲侍應已急於換燒烤板,我哋又無其他嘢燒,有啲奇怪...好彩阿總心情好,順利過關

一坐低,睇個餐牌,質素似乎OK,價位中上。

上菜速度都算快,但啲侍應係咁追你落單,搞到我幾唔好意思。

Set lunch前菜

到重頭戲吉烈和牛咖哩飯
賣相已經唔吸引,個咖哩有啲肉碎,味道一般。
至於個吉烈牛呢,做唔到肉嫩多汁,唔夠juicy。

好彩阿總心情好,順利過關
2019-05-27 5711 瀏覽
焼肉ジャンボ和四季酒店的Sushi saito是同一個老闆的,質素也一樣的高質。我們一行11人,訂了房間吃生日飯 (房間最多坐10-11人),很private,服務也很好。餐廳的和牛無論肉質、賣相、味道都無得彈!是晚訂了degustation menu, 等同tasting menu, 試足由熊本產、鹿兒島產、宮崎產和近江和牛。由前菜、小物、壽司、燒肉、蟹肉飯吃到甜品.... 飽到一個點,不過味蕾也十分満足。很欣賞4小碟前菜,配合得很好,很開胃。其後的和牛壽司入囗即溶,幾款燒肉是自家醃漬過的,每一件放入囗也有不同的味道,絕對稱得上是數一數二的燒肉店。吃到蟹肉飯,已經非常飽了,加上甜到漏的日本網紋哈密瓜作甜品,為這一頓生日飯畫上完美句號。
2019-05-13 3922 瀏覽
公司開年飯。。。去左中環呢間主打燒和牛既專門店!大家都係第一次去。。所以差不多所有人都點揀<本上A5黑毛和牛餐>主要係因為佢咩牛都有得試曬~同埋見份量都唔多。。。一人一片。。。呢片和牛係會有waiter幫我地燒的waiter的手勢都好熟稔燒兩燒就搞掂。。。跟住點落日本既生雞蛋度再食。。。我地都覺得。。個口感有d奇怪~~haha跟住其他既牛。。。一人有1-2塊的~depends on部位!我地反面覺得呢幾片比較好食!無咁肥,而且牛味都比較重~入口都即溶!再配埋飯~~正!除左飯同牛,仲有salad同少少配菜!但係如果要$700我地都覺得唔太抵食不過佢o係中環。。又會貴d!不過味道真係一般!
公司開年飯。。。
去左中環呢間主打燒和牛既專門店!
大家都係第一次去。。
所以差不多所有人都點揀<本上A5黑毛和牛餐>
主要係因為佢咩牛都有得試曬~
同埋見份量都唔多。。。

一人一片。。。
呢片和牛係會有waiter幫我地燒的
waiter的手勢都好熟稔
燒兩燒就搞掂。。。
跟住點落日本既生雞蛋度再食。。。

我地都覺得。。
個口感有d奇怪~~haha

跟住其他既牛。。。一人有1-2塊的~
depends on部位!
我地反面覺得呢幾片比較好食!
無咁肥,而且牛味都比較重~
入口都即溶!
再配埋飯~~正!

除左飯同牛,仲有salad同少少配菜!

但係如果要$700我地都覺得唔太抵食
不過佢o係中環。。又會貴d!

不過味道真係一般!
團年飯