2018-11-19 1300 瀏覽
前幾日約左個好耐無見既朋友出黎吹吓水(我哋都係住將軍果頭),就比佢捉左入呢間餐廳(焸帝王蟹海鮮火鍋專門店)到,屈左餐放題邊爐食(默哀)。咁走果陣加埋呢樣果樣,埋單個價錢大概就係每位約莫三百蚊左右“落樓”啦,個火鍋餐既食物份量岩岩好。首先佢第一個上果個頭盤係一盤刺身,同埋一盤海鮮,咁都預左呢個價錢,食到既刺身同埋海鮮唔會話多得去邊到架啦,咁就雖然每款得一兩件(人頭計),不過上黎個種類都真係唔少,除番暈計都ok既,然後到個邊爐料,係可以無限添加,所以都唔洗驚話食唔飽。
2018-11-17
5 分鐘 (堂食)
  • 海鮮
2018-11-16 801 瀏覽
留意到呢間舖頭係最近換左福大海報係門口,身為一個TKO人,當然要捧場下La...入去之前,第一件事梗係睇下openrice sin,發現都有啲人講緊佢最新推出ge果個套餐(大海報上面ge刺身火鍋放題),內容不外乎係:吾夠多,價錢唔算平,味道幾好...由於本人食量少,衝住"味道幾好"呢點,而入去試下的。咁當然,我係拉埋個friend同我一齊落水...然後得出左個結論:叫水:慢服務:中等上菜:快刺身:鮮肉類k湯底:正份量:適中價格:適中其他:雖然知道呢間野到左夜晚就一向都full(我都係提前電話book),原本都算幾闊落ge座位,係坐滿人再加上d侍應係到走黎走去就比較…但只論食野,就合格ge!
叫水:慢
k
湯底:正
份量:適中
價格:適中
但只論食野,就合格ge!
2018-11-14
2018-11-15 513 瀏覽
琴日同同事出開呢頭(將軍澳),經過呢到見到張大海報,同事話想試下,但見裡面都已經人山人海......不過都試下去問啦,點知甘好彩岩岩好有兩位!入去坐低之後,店裡面啲人都已經忙到吾得閒招呼我地咁制...幾經辛苦甘落左個半放題...原本以為個<海鮮火鍋半放題>,啲刺身海鮮一定少,點知上桌戈陣,種類原來都好多下。我地叫左一個辣鍋底,一個係蕃茄湯底。湯底味道唔錯,辣夠香,蕃茄夠甜,而且都好入味。不過我地叫戈兩杯水,就叫左幾次先送到黎lo...整體食物不錯,但速度有待改進吧!
不過都試下去問啦,點知甘好彩岩岩好有兩位!
原本以為個<海鮮火鍋放題>,啲刺身海鮮一定少,點知上桌戈陣,種類原來都好多下。
我地叫左一個辣鍋底,一個係蕃茄湯底。
湯底味道唔錯,辣夠香,蕃茄夠甜,而且都好入味。
不過我地叫戈兩杯水,就叫左幾次先送到黎lo...
整體食物不錯,但速度有待改進吧!
2018-11-14
2018-11-15 363 瀏覽
話說最近焸帝王蟹,出左個新的海鮮火鍋半放題,二百幾蚊一個人,果日咁岩同朋友經過開,又見唔洗等位,就入左去試下(之前都黎過呢到食野)。落左單之後,首先會上個刺身拼盤同埋海鮮拼盤,件數唔多,大部份都係人頭計,每位1-2隻,然後開始有牛肉拼盤(好似係3款唔同牛,忘了),肉質幾嫩(只不過數量依然係不多),最後配菜可以任你叫(都係丸,菜,響0果D),包飽...配上個特辣鍋底,正!刺身同埋D海鮮都係幾OK,牛肉口感嫩,雖然份量唔多,但唔夠飽最後都有指定食物可以任叫,總括黎講都可以!
話說最近焸帝王蟹,出左個新的海鮮火鍋放題,二百幾蚊一個人,

刺身同埋D海鮮都係幾OK,
牛肉口感嫩,雖然份量唔多,
但唔夠飽最後都有指定食物可以任叫,
總括黎講都可以!
2018-11-13
  • 半放題海鮮火鍋
2018-11-13 291 瀏覽
話說上個禮拜落左去<焸帝王蟹>到試佢最新出既果個半放題,同個朋友黎到,叫左菜無幾耐,個頭盤(刺身)就已經上左先。認真,味道真係唔錯,而且個樣幾岩相機食(我個fd對住佢影左幾張相,不過自己就無影...)賣相好,但如果份量可以多番d就更好...(對於我呢挺大食既黎講有點少)成日聽人講呢到辣道正,,不過可惜我食清湯底...但見個fd係咁"碌",我諗應該都係唔錯既最後...店內環境唔錯, 比較暗,望落感覺幾舒服
話說上個禮拜落左去<焸帝王蟹>到試佢最新出既果個半放題
同個朋友黎到,叫左菜無幾耐,個頭盤(刺身)就已經上左先。
最後...店內環境唔錯, 比較暗,望落感覺幾舒服
2018-11-08
2018-10-15 649 瀏覽
前幾日聽朋友講,之前係將軍澳果間食帝王蟹既專門店,原先果個任食火鍋無左,轉左個半放題,所以搵日專登就想同屋企人過黎試下。刺身係幾好食,但最衰set死左,份量每人都係1~2片,海鮮同埋牛肉都係一樣,份量唔多,不過食到啲料係唔錯ge。而因為我地有人唔食得辣,所以最後個鍋係簡左孖湯底......不過辣鍋堅攞分。呢間野其實一直用啲“辣料”都係唔錯,算中上ge,所以如果有朋友都係無辣不歡,都不妨可以推薦佢地過來試下。最後都係果個問題,價錢少貴,食材新鮮,不過整體滿意。
最後都係果個問題,價錢少貴,食材新鮮,不過整體滿意。
2018-10-10
2018-10-15 563 瀏覽
帝王蟹前些天,和3個朋友上來這間店內試了它最近推廣的<半放題的火鍋套餐>。我們點了一個麻辣鍋,在火鍋未準備好之前,先上來了兩盆海鮮刺身,有鮑魚,扇貝,三文魚…等等,一個很大的冰鎮盆子裝著的,而且賣相相當不錯。試了一下,鮑魚味濃,很鮮,三文魚肉也很厚,吃下去特別有口感。火鍋配料是可以任添的,其中那個肉卷不錯,有層次感,而配料都是屬比較中上的。牛肉有幾款,雖然泡下去我已經分不清…只是覺得每款泡湯以後,肉質都很豐,可能是加了辣的原因,吃起來很野味。整體來說,這個海鮮火鍋的半放題值得一試。
帝王蟹
前些天,和3個朋友上來這間店內試了它最近推廣的<半放題火鍋套餐>。
整體來說,這個海鮮火鍋的半放題值得一試。
2018-10-12
2018-10-12 558 瀏覽
又黎到打工仔既分水嶺—星期三,又未到放假又岩岩放完2日咁,所以咁辛苦的情況下,要大食一餐慰勞下自己今次仲要慶祝2位朋友生日。唔講咁多,拿拿林開動 一坐底就見到有3張餐牌,見到有半放題選、又有3-4人、4-6的套餐,不過因為套餐食物唔多岩食,最後都係選擇散叫 首先會選左湯底,咁我同友人就選左麻辣和番茄,好快湯底就送左上黎,嗅到麻辣湯頭有小小(公)鼻,我一連打左2個噴嚏,仲見到有好多胡椒在湯的底部。食物都陸陸續續黎到:海鮮拼盆(海蝦、蜆、扇貝、細聖子)、美國雪花肥牛、蝦滑、凍豆腐、響玲、頁丸等等。 將肥牛浸落麻辣湯底後,有點um,辣味係香但唔辣,食落與普通小辣湯底火鍋一樣,而且肥牛解凍後好軟,唔似岩岩從雪櫃取出。 就嘗一嘗另外的番茄湯底,眼見有幾顆番茄浮動,但係湯底無番茄香,沒有小小帶酸的效果,反而想起以前小學飯盒番茄飯的味道。總括而然,十分失望,可能今次沒有嘗試招牌帝皇蟹......但火鍋水準真的太一般。

今次仲要慶祝2位朋友生日。唔講咁多,拿拿林開動

生日
2018-09-28 629 瀏覽
昨天晚飯時間,跟三五知己約了出來聚舊,而地點就選了距離位置比較近的這家店了(早幾天已經預留了位置)。進來帝王蟹專門店當然要試帝王蟹了!(雖然到現在才騰的出時間來補回食評,但這家真的不得不寫)正常帝王蟹一隻就重好幾公斤,但現在很多店都會把份量"縮小",所以在這店裡看到實物時(餐牌上的帝王蟹照片很好看),實在是令我有點驚訝,這份量比我想像的實在好太多了!吃下去口感"Q彈",肉質紋理分明,味道鮮又濃,真的很好吃,這麼"軟嫩"的肉簡直叫人欲罷不能。除了蟹外,還有點了一些其他的刺身也不錯,真的可以擔上"帝王蟹專門店"名稱。到今天還有點嘴饞,準備找個機會再跟家人來晚飯
進來帝王蟹專門店當然要試帝王蟹了!
(雖然到現在才騰的出時間來補回食評,但這家真的不得不寫)

這份量比我想像的實在好太多了!

到今天還有點嘴饞,準備找個機會再跟家人來晚飯
題外話/補充資料: 燈光舒服
2018-09-27
團年飯
  • 帝王蟹
2018-09-26 458 瀏覽
上次星期五晚walkin入去,點知爆棚full左…所以今次我地預早訂定,終於入到去>_<!試左佢個三文魚刺身,魚肉厚切,口感唔錯,味都幾鮮(只係可能果晚太多人,所以落單都要耐心等下)…不過我地主要黎試既,係個fd介紹既“活魚刺身”。特色:成條起肉,然後會砌番條“魚形”擺落碟到上菜,就連我兩個平時唔多食魚生既朋友都比碟刺身吸引左…淨係個外觀都可以比90分,而且魚肉新鮮,味道唔錯。價錢同食物成正比,會再推薦比朋友。
2018-08-31 534 瀏覽
其實食飯都是一種形式,以達與家人、朋友多一些溝通和聚會,開心最重要!上個星期日,我哋一家人落樓食火鍋,人好多,但都好快入座,員工服務好好,點著清油麻辣和菌湯鴛鴦湯底,味道香,火鍋食材也幾新鮮,真心不錯,我其實不中意寫食評,本來準備在網上訂位,看到樓上食評與我親身感受相差甚遠,觸動寫寫自己消費感受,以供分享。

2018-08-19
15 分鐘 (堂食)
  • 手切安格斯肥牛,鮮竹筍,鴨血
2018-04-02 1727 瀏覽
早知一早睇openeice食評,就一定唔會叫依間野外賣🌚第一次打邊爐中伏我係經fxxdpanxx叫外賣第一,價錢唔平,食幾樣野已經過千,如果質素好,其實唔介意,但佢食物質素一般,對唔住依個價錢係得牛同魚片係好食,其他一般第二,份量嚴重不足,我另外加錢叫雞煲上面有寫係一隻,結果黎到得十舊雞唔知有無好肯定無一隻雞,最多得半隻第三,叫外賣一係漏野一係汁錯野你打返去同佢講,佢先話係汁錯甜品又漏左無被叫你自己親自去羅返送漏啲嘢,一句道歉都無如果我係甘得閒就唔洗叫外賣啦食到一肚氣,伏已中一定唔會再幫襯亦不推薦
我係經fxxdpanxx叫外賣

第一,價錢唔平,食幾樣野已經過千,
如果質素好,其實唔介意,但佢
食物質素一般,對唔住依個價錢
係得牛同魚片係好食,其他一般

第二,份量嚴重不足,我另外加錢叫雞煲
上面有寫係一隻,結果黎到得十舊雞唔知有無
好肯定無一隻雞,最多得半隻

第三,叫外賣一係漏野一係汁錯野
你打返去同佢講,佢先話係汁錯
甜品又漏左無被
叫你自己親自去羅返送漏啲嘢,
一句道歉都無
如果我係甘得閒就唔洗叫外賣啦

食到一肚氣,伏已中

一定唔會再幫襯
亦不推薦
外賣送餐
2018-03-12 1519 瀏覽
手切牛肉非常之好味,海鮮非常之新鮮,特別係生蠔,地方非常之乾淨,不過自己未食過放題,好想試下,但係時間太夜喇,要九點先開始,希望可以提早少少 ,就更加好。 散叫價錢有啲貴所以好希望可以早少少有放題食
  • 海鮮拼盤
2018-02-27 1591 瀏覽
情人節之前慶祝左,所以打算當日求其食,但估吾到係度打邊爐無乜食到咩都成900兩個人,早知甘貴,真係去食漁一或壹壹漁一好過,好好食又未必甘貴!其實佢散叫啲料已經靚好多,我公平地講句料係新鮮吾錯,因為我見人地食放題啲料差好遠,但個湯底就將食物毀掉,剩湯底佢收左140蚊,但油到呢!個番茄湯血紅色但無乜番茄味最吾抵嘅地方仲有,佢醬料每人收$8,放左碟花生係度,我食左一粒,又收左我20幾,我最憎就係呢啲吾聲吾聲,無拉拉又收多人錢,你一係一入黎就講聲無下次!

無下次!
2018-02-18 1196 瀏覽
The area was not that popular for high quality Chinese hot pot, I was surprised by the quality of food from freshness to garnishing. The service is good and the price is right, I have been there twice already.
2018-02-16
團年飯