Happy Friday ,同朋友來到旺角新開串燒居酒屋,店舖位置可飽覽旺角市景與獅子山夜色,整店都是木系裝修搭配暖黃燈光,營造出一種溫馨氛圍。居酒屋的食物賣點是用備長炭即叫即燒,令食物炭香十足,食材更是嚴選上乘。🌆🍢🔥👭🍽️✨ 時令獨眼龍生蠔($88/隻),來自日本宮城縣產地直送,每隻手掌般大、肉質彈牙飽滿,入口鮮甜選帶海水鹹香,加入了魚籽,不但外型吸睛,而且鮮甜的味道更昇華。🦪🌊✨ 自家製餃子($48),店長極力推介,每天新鮮製作,外皮煎得金黃焦香,內餡的韭菜和豬肉飽滿,咬下時湯汁爆出,非常出色的日式中華料理。🥟👨🏻‍🍳✨ 免治雞肉棒($32),肉質鬆軟多汁,再沾上生蛋黃令雞肉棒的口感更滑順濃郁,不愧為我愛點的串燒經典款。🐥🍳✨ 蘋果豬肉卷($42),豬肉片包住蘋果塊,令油脂逼出,再帶出淡淡果香,酸甜解膩,配搭新穎。🍎🐷✨ 黑毛豚肉五花腩($42),比例肥瘦剛好,油脂均勻,燒至微焦的外皮,入口香脆且帶嫩滑。🐖🍢✨ 美國牛小排($68),燒至5成熟,粉嫩的肉質,簡單的鹽燒,美味又滿足。🐃🧂✨ 燒原條茄子($58),有點似涼拌的食法,入口軟糯、內裡綿密,放滿了蒜香粒,很滋味。🍆🧄✨ 沖蠅

✨ 沖蠅慢煮豬手($52),膠質豐富又不油膩,皮香肉嫩。🐖🍲

✨ 迷你魚湯稻庭烏冬($68),烏冬融入了昆布和鮮香的魚湯底,口感Q彈,吃完一輪串燒後來一碗超級暖胃。🍜🐟

✨ 焦糖燒菠蘿($48),菠蘿表面塗上黑糖焦糖層,火槍燒過黑糖形成了圍住整片菠蘿的薄脆片,菠蘿果肉鮮甜多汁,作為必點的甜品不二之選。🍍🔥
油麻地譽發廣場向來不乏美食,而且地理位置方便,就近地鐵站。焚提供多款串燒,師傅態度十分好,每款串燒調味亦經過佢自己悉心調配。✿ 自家製餃子 $78每一隻都變得都包得好靚✨餃子🥟肉質結實,皮薄餡靚,沾上自家製醬汁酸甜開胃更美味。✿ 日本燒豆腐 $38燒豆腐都比想像中好食好多,達至外脆內軟,豆味亦香濃🤍✿ 煙燻芝士 $48芝士控必點🧀芝士味十分濃郁,經過煙燻後芝士變得更滋味,香氣撲鼻。✿ 燒牛舌芯 $78食串燒好中意食牛舌芯🐮口感充滿嚼勁,同埋做到好juicy👍🏼✿ 伊比利亞豬肋條 $42伊比利亞豬肉好出名🐷有雪花般油脂,豬肋條肉質軟嫩。用岩鹽烹調,鹹味自然。✿ 波子提豬肉卷 $48豬肉卷肉味重🐷豬肉本身比人感覺油膩,包住波子提味道清甜感覺中和感覺剛好。✿ 阿波尾雞翼 $38食串燒向來好鍾意食阿波尾雞翼,但唔係話間間串燒店有,雞翼外脆內軟,外皮啖啖肉入面肉質嫩滑🐔用檸檬鹽烹調,酸甜開胃。✿ 免治雞肉棒 $32食串燒向來好鍾意食免治雞肉棒,食到一粒粒免治雞肉口感十足,沾上蛋黃更加滋味。✿ 焦糖燒菠蘿 $48燒菠蘿多汁又清甜🍍經過焦糖方法燒後帶點香脆味道十分不錯💛✿ 香草A4日本和牛 $238

✿ 自家製餃子 $78

✿ 日本燒豆腐 $38
燒豆腐都比想像中好食好多,達至外脆內軟,豆味亦香濃🤍

✿ 煙燻芝士 $48

✿ 免治雞肉棒 $32

✿ 焦糖燒菠蘿 $48
燒菠蘿多汁又清甜🍍經過焦糖方法燒後帶點香脆味道十分不錯💛

✿ 香草A4日本和牛 $238
A4和牛油脂十分豐富,配以香草同樣令味道更昇華。加上用昆布鹽同埋日本蒜,蒜片同A4和牛好match🐮
2025-06-18
前菜會用日式小盒子裝住,是日式漬物和海蜇,超可愛☺️三文魚(78hkd)有魚的油脂香🍣好厚肉,刺身就係為左嗰種肥美的療癒口感,wasabi唔似平時包裝款咁攻鼻,幾好拖羅(158hkd) 入口即化,油香四溢,魚油香慢慢係個口到化出來,味道鮮甜刺身帶子(88hkd) 夾住青檸🍋‍🟩擺盤,微微酸味帶到個鮮味出來,不用加醬汁都好夠,幾爽口煙燻炭燒牛舌芯(158hkd) 熟到拿捏得剛剛好,入邊好粉紅,煙燻效果令食身增添不少特色,有表演色彩,脆嫩脆嫩,必點👍🏻鵝肝牛肉卷(148hkd)本身會怕鵝肝膩,完全冇呢種感覺,跟牛肉相輔相成,好豐富的一口,必食👍🏻日式炸雞(68hkd) 醬汁是靈魂所在,主調是酸味,後勁帶辣,居然有少少泰style😂好惹味,炸雞啖啖肉,幾滾燙!吉列蠔(78hkd) 有蠔的鮮味🦪無腥味,炸皮有少少厚度,咬落更酥鬆香口,連蠔殼上好有大海feel🌊Ps.燈光黃調柔和,店主超親切,會好輕鬆舒服咁同你傾計,超級warm同nice🧡服務10分😍~#foodiblum日式
前菜會用日式小盒子裝住,是日式漬物和海蜇,超可愛☺️

三文魚(78hkd)

拖羅(158hkd)
入口即化,油香四溢,魚油香慢慢係個口到化出來,味道鮮甜

刺身帶子(88hkd)

煙燻炭燒牛舌芯(158hkd)

鵝肝牛肉卷(148hkd)

日式炸雞(68hkd)

吉列蠔(78hkd)

#foodiblum日式
2025-05-15
🍶 朋友同我大推薦這家隱世日式居酒屋,今晚過來這家居酒屋,深切感受到他的匠心獨具,處處體現著主廚的熱情與巧思。🍡 免治雞肉棒 手打雞肉混軟骨,烤到外脆內多汁,上邊還有五顏六色的芝麻,好誘人,蘸上北海道蘭王蛋黃,濃郁蛋香包裹醬油甜味,真是美味邪惡!🐔 芝麻雞翼 雞翅炸得極酥,撒了芝麻,肉汁鎖得牢牢的!連骨頭都入味~ 日式炸雞同樣是味道層次爆表!🥬 胡麻菠菜(三層塔) 靚到捨不得吃!菠菜焯得翠綠,疊成三層小塔,底部是濃郁胡麻醬,頂端灑滿紅黃綠芝麻,顏值與味道雙滿分! 🐄 蒜片炒牛柳 牛柳切得厚實卻異常軟嫩,入口先是蒜香衝擊,接著是牛肉的奶香,嚼兩下就化開,真是高質!🍍 焦糖燒菠蘿 菠蘿份量是別家的兩倍大!菠蘿厚切炙燒,表面脆脆焦糖層,好甜蜜,甜品控必點!🍆 燒原條茄子 整條茄子剖開鋪滿金黃蒜蓉,蒜香濃到像在嘴裡放煙花!茄子肉吸飽醬汁,綿密如奶油,分量大到夠三人分享~🐟 燒鱈魚乾 鱈魚乾烤得蓬鬆如雲,越嚼魚鮮味越濃,果然是下酒神器,脆香上癮!🥟 自家製餃子 外皮煎得金黃酥脆,內餡是手剁豬肉混合秘製香料,一咬開餡汁直接湧出!🍎 蘋果豬肉卷 水果與肉的天作之合!薄切豬肉裹著

🍡 免治雞肉棒

🐔 芝麻雞翼
雞翅炸得極酥,撒了芝麻,肉汁鎖得牢牢的!連骨頭都入味~

日式炸雞同樣是味道層次爆表!

🥬 胡麻菠菜(三層塔)

🐄 蒜片炒牛柳

🍍 焦糖燒菠蘿

🍆 燒原條茄子

🐟 燒鱈魚乾

🥟 自家製餃子

🍎 蘋果豬肉卷
水果與肉的天作之合!薄切豬肉裹著清甜蘋果片,甜味滲進肉裡,解膩又驚艷!

🥒 汁燒雞肉蔥串
雞腿肉與大蔥段交替串起,大蔥烤到焦糖化,甜味完全釋放,一口肉一口蔥,完美!

🐟 鰻魚串
鰻魚肉厚實無刺,外皮微焦脆,魚肉綿密到黏嘴唇!油潤鮮甜!

🍜 日式湯烏冬
湯頭清澈卻鮮味濃郁,烏冬滑溜有嚼勁,配上蔥花,暖胃高湯,喝到見底!

🍠 日本甜薯仔
薯仔慢烤到中心半流心,外皮微脆,蜜糖般的綿密,甜度溫柔不膩!

🧀 煙燻芝士
特選法國芝士,燒後不融化,表層焦香,裡面入口即化,芝士味超絕!

廚師不僅會親切地向客人講解每道菜品的特色,其手藝更是令人驚艷——精緻的擺盤宛如藝術品,獨門秘製的調料為每道料理賦予獨特風味,就連串燒都依食材特性搭配專屬醬汁。更難得的是,店內從桌椅到裝潢皆由主廚親手打造,質樸中見真章。除了美食饗宴,這裡還巧妙融合了卡拉OK包廂與時尚酒吧,打造出「食、飲、樂」三位一體的沉浸式體驗,令每位來客都能盡興而歸!
位於油麻地嘅樓上餐廳🌟焚🌟,剛開業不久,係一家主打🍢串燒同埋🐟刺身嘅日式居酒屋!餐廳以靚料作賣點✨,多款食材均由🇯🇵日本空運直送✈️!設VIP房、🎤卡啦OK等,想點玩都得🎯!🥟自家製餃子 $78睇住師傅喺廚房包,煎得好靚,三面都金黃脆身!👅煙燻炭燒牛舌芯 $158烤至約五成熟再煙燻,牛舌芯粉嫩誘人,入口極軟嫩,推介!🍢免治雞肉棒 $32/串加入雞胸脆骨同埋紫洋蔥,有少少卜卜脆同埋爽甜嘅口感,正!🐓鹽燒雞肉串 $32/串雞肉有彈性同埋少少肉汁,加埋鹽燒嘅香氣,唔錯!🐖黑毛豚肉五花腩 $42/串肥美甘香,好惹味!🍤雜錦天婦羅 $98三隻大蝦再加野菜天婦羅,炸漿上得薄而均勻,火候控制得宜!🍍焦糖燒菠蘿 $48/份沾滿砂糖再燒,香甜爆汁又大份!♨️京都炸豆腐 $48炸過嘅豆腐配搭高湯,增添旨味!🍆燒原條茄子 $58茄子多汁,加埋勁多炸蒜,香氣大幅提升!🫛枝豆 $48係佐酒嘅佳品!

🥟自家製餃子 $78

睇住師傅喺廚房包,煎得好靚,三面都金黃脆身!

👅煙燻炭燒牛舌芯 $158

烤至約五成熟再煙燻,牛舌芯粉嫩誘人,入口極軟嫩,推介!

🍢免治雞肉棒 $32/串

加入雞胸脆骨同埋紫洋蔥,有少少卜卜脆同埋爽甜嘅口感,正!

🐓鹽燒雞肉串 $32/串

雞肉有彈性同埋少少肉汁,加埋鹽燒嘅香氣,唔錯!

🐖黑毛豚肉五花腩 $42/串

肥美甘香,好惹味!

🍤雜錦天婦羅 $98

三隻大蝦再加野菜天婦羅,炸漿上得薄而均勻,火候控制得宜!

🍍焦糖燒菠蘿 $48/份

沾滿砂糖再燒,香甜爆汁又大份!

♨️京都炸豆腐 $48

炸過嘅豆腐配搭高湯,增添旨味!

🍆燒原條茄子 $58

茄子多汁,加埋勁多炸蒜,香氣大幅提升!

🫛枝豆 $48

係佐酒嘅佳品!

2025-07-02
2025-07-07 0 瀏覽
可以望到日落景色,主打用備長炭串燒,逢星期一三五亦有日本直送飛機魚,仲有vip房係酒吧,可以玩飛鏢同埋唱卡拉OK!👉🏻五點刺身五款共十件,分別有池魚王、銀鱈魚、三文魚,帶子同魷魚!池魚王入口清甜,肉質彈牙;銀鱈魚油脂豐富,入口即化;三文魚鮮嫩多汁,油香四溢;帶子柔滑甜美,帶有海洋清新;魷魚好爽脆可口!師傅用特製豉油,浸左十日,Wasabi就混合左兩款,令刺身鮮味更突岀!👉🏻慢煮鵝肝共四件,質地細膩,有入口即化嘅感覺,配有蘿蔔係底一齊食!👉🏻自家製餃子共五件,脆皮餡嫩,而且好juicy,調味恰到好處!👉🏻蘋果豬肉卷豬肉薄片嘅鹹香配蘋果嘅清甜,豬肉軟嫩,包裹清脆嘅蘋果,中和豬肉油膩感,增添清新層次!👉🏻牛舌芯入口彈牙,厚切,有肉香!👉🏻A4日本和牛串濃郁牛脂香氣,油花分佈均勻,好柔嫩!👉🏻伊比利亞豬肋條肥瘦相間,肉汁充沛,無油膩感!

👉🏻五點刺身

👉🏻慢煮鵝肝
共四件,質地細膩,有入口即化嘅感覺,配有蘿蔔係底一齊食!

👉🏻自家製餃子
共五件,脆皮餡嫩,而且好juicy,調味恰到好處!

👉🏻蘋果豬肉卷

👉🏻牛舌芯
入口彈牙,厚切,有肉香!

👉🏻A4日本和牛串
濃郁牛脂香氣,油花分佈均勻,好柔嫩!

👉🏻伊比利亞豬肋條
肥瘦相間,肉汁充沛,無油膩感!

考晒試,一家大細去旺角22樓嘅日本居酒屋,賀一賀佢,交通超方便,最正係有開揚靚景,望到獅子山同市區夜色,氣氛一流!餐廳主打高質日本直送食材,生蠔新鮮肥美,原條茄子、山藥、豆腐都好有誠意,健康又有層次,小朋友點左個天婦羅、煎放餃子同湯烏東都話好好食。重點推介焦糖菠蘿,燒到微焦帶甜,超級驚喜,一家搶住食。老公同個仔鍾意食羊架,老闆話係本地飼養羊,完全無臊味。牛舌都嫩滑多汁,肉味濃郁。(老公delete左我啲相🙈)私心最愛燒明太子,鹹香濃郁,配埋一杯冰凍梅酒,真係絕配!每道菜都見到師傅心思,連配菜都唔馬虎,食材新鮮,調味恰到好處。無論係朋友聚會定情侶約會,呢度都好適合,食物同環境都令人滿意,絕對會再回頭!🍍居酒屋隔仲有勁靚景新裝修卡拉OK酒吧,超新,勁靚,下次自己約friend上黎再玩😍

燒日本山藥
炒牛柳
免治雞肉棒
自家製明太子
2025-07-03 0 瀏覽
焚 (油麻地)地址:油麻地彌敦道560號譽發廣場22樓推介:• 鹽燒雞肉串:表面燒至微焦,外脆內嫩,雞油滲出時配合炭香,每一口都好 juicy!鹽味啱啱好,突顯咗雞肉本身嘅鮮甜。• 鹽燒美國牛小排:脂香滿滿,燒至五成熟,口感豐腴而不膩,肉香夾雜住輕微鹽味,餘韻悠長,一試難忘。• 請問吉列廣島蠔:炸得金黃酥脆,咬落去嗒出蠔嘅海水香與濃郁蠔味,無腥味,配埋他他醬一齊食,層次即時升呢!• 燒牛舌芯:切得厚身,入口爽彈有嚼勁,咬落去牛味四溢。簡單配鹽加蔥花,已經完美。• 鹽燒鰻魚串:外層焦脆,內裡油潤,輕輕一撥即骨肉分離,鹽味平衡咗鰻魚嘅油香,食完之後口腔都留有一陣鮮香。• 日式炸雞(唐揚げ):炸粉薄脆,雞肉嫩滑,熱辣辣一咬肉汁橫流,香口得嚟又唔油膩,幾件都唔夠喉。
焚 (油麻地)
地址:油麻地彌敦道560號譽發廣場22樓
推介:
2025-07-01 0 瀏覽
🥰今次去呢間油麻地上樓舖嘅串燒店,真係有種煥然一新嘅感覺。地方裝修得好靚,乾淨企理,坐低就已經覺得好舒服,完全冇一般串燒店嘅油煙味。最欣賞佢分咗兩個區域,一邊可以專心食串燒,另一邊就可以唱K、玩飛鏢、飲酒,氣氛好輕鬆,啱晒一班朋友一齊玩。🥹我覺得呢度好適合搞聚會或者慶祝活動,因為空間夠大,包場都得,最多可以容納到200人,真係好難得。每次去都見到有唔同嘅客人,有啲係一家大細,有啲係公司team building,大家都玩得好開心。服務方面都幾細心,職員會主動介紹特色菜式,又會幫手安排座位,令人感覺好貼心。👍🏼整體嚟講,呢度唔止食物出色,環境同氣氛都好舒服,無論同朋友定屋企人嚟都一樣開心。下次有咩特別日子,我一定會再揀返呢度同大家一齊慶祝!串燒師傅仲好玩得好傾得,喺度食飯都幾開心!▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️🥟 自家製餃子由師傅即包即燒,餡料鮮嫩多汁,外皮微脆,咬落去好有層次感。 🧀 煙燻芝士用日本芝士,芝士味濃郁,質感挺身,煙燻香氣令人一試難忘。 🍗 雞頸肉同雞橫膈膜肉質嫩滑,燒完帶微微焦香,食落好有驚喜。 🥩 香草燒原條牛舌最搶眼,火焰淋牛舌,香氣即時爆發,牛舌厚切彈牙,香草味

▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️
🥟 自家製餃子
由師傅即包即燒,餡料鮮嫩多汁,外皮微脆,咬落去好有層次感。

🧀 煙燻芝士
用日本芝士,芝士味濃郁,質感挺身,煙燻香氣令人一試難忘。

🥩 香草燒原條牛舌
最搶眼,火焰淋牛舌,香氣即時爆發,牛舌厚切彈牙,香草味同肉香完美融合。

🐖 伊比利亞豬肋條
油脂分布平均,燒完外脆內嫩,肉味濃郁。

🍡 波子提豬肉卷
鹹香帶甜,豬肉包住波子提,層次豐富。

🍢 免治雞肉棒
由師傅親手搓,調味啱啱好,肉質彈牙。

🥓 黑毛豚肉五花腩
肥瘦相間,燒完油香四溢,入口即溶。

🍢 日本燒豆腐
外脆內滑,豆香突出。

🐑 新鮮黑草羊肉
味濃郁,無羶味,啖啖都食到新鮮。

餐廳是典型的日式居酒屋格局,木質桌椅和暖黃燈光營造溫馨氛圍,推薦一定要坐在吧台,可看到老闆製作料理食物整體品質不錯,而且價格適中,份量超級多;老闆非常熱情好客,主動介紹菜色和推薦搭配,當天亦瘋狂為我們加菜,為用餐體驗加分!最特別是餐廳另一邊是酒吧,老闆笑言吃飽便可以過去飲酒唱K,特別適合三五知己小聚慢煮鵝肝$98非常推薦!與坊間食到的不同,鵝肝口感綿密,搭配蘿蔔,油脂香氣足,且完全不膩三文魚(5片)$78超級超級厚身,十分新鮮,性價比很高牡丹蝦$98推薦!老闆強調是加拿大入口的蝦,與坊間食到的不同,蝦肉口感比較彈牙,蝦膏非常多而且灼燒了才想磺,而且豉油也是用蝦膏製成,十分講究A4日本和牛串$88肉質軟嫩多汁,炭火香氣足,推薦!美國牛小排$68烤得剛好,肉味濃鬱,價格相宜雞皮$32炸得酥脆,像薯片一樣香口,佐酒佳品自家製餃子$78煎餃皮薄脆,內餡飽滿多汁,十分開胃燒雞泡魚乾$68魚乾烤得香脆,微甜有嚼勁,適合下酒海老天婦羅$78三隻大蝦,十分足料,蝦肉新鮮,外衣酥脆而不油老闆請了我們食芝士配清酒,非常非常下酒,突顯清酒內的甜味,清酒非常好喝,可以自選杯彷彿去了高級餐廳令我非常有記憶點的是

慢煮鵝肝$98

三文魚(5片)$78
超級超級厚身,十分新鮮,性價比很高

牡丹蝦$98

A4日本和牛串$88
肉質軟嫩多汁,炭火香氣足,推薦!

美國牛小排$68
烤得剛好,肉味濃鬱,價格相宜

雞皮$32
炸得酥脆,像薯片一樣香口,佐酒佳品

自家製餃子$78
煎餃皮薄脆,內餡飽滿多汁,十分開胃

燒雞泡魚乾$68
魚乾烤得香脆,微甜有嚼勁,適合下酒

海老天婦羅$78
三隻大蝦,十分足料,蝦肉新鮮,外衣酥脆而不油

令我非常有記憶點的是羊肉,完全沒有羊膻味,口感非常軟淋,原來是老闆自家農場養,難怪肉質那些鮮嫩,必點!
奶油燒粟米$28
簡單美味,奶油味香濃,粟米清甜

總體評分
環境:9/10(旁邊是酒吧加分)
食物:8.5/10
服務:10/10!!!!!
抵食:9.5/10

收工想要好好地放鬆一下跟朋友小酌一杯﹐又不知道哪間居酒屋值得一試🤔?真心推介過你呢一間,有日式風味的居酒屋🏮一邊品嚐日本串燒,一邊暢飲日本手工啤酒🍻清酒🍶下次跟朋友相聚的好地方。例如雞翼、雞皮、雞軟骨、雞頸、雞肝、雞心元(即雞的大動脈)等,全部選用新鮮黃油雞,又嫩又滑,味道一試難忘!點餐過後,坐在弧形開放式吧枱前,可近距離欣賞大廚🧑‍🍳燒串燒、落調味、來回翻轉串燒、浸醬…一氣呵成性價比高👍酒水都比出邊平。蘋果鵝肝多士($88)這份鵝肝多士的油份豐潤,配上爽脆多汁蘋果,中和了鵝肝油膩感覺,不論是味道還是口感都令人難忘。 🪿魚乾薄薄的,肉質緊致口感堅韌👍配酒的好零食五點刺身,螢光魷魚🦑等都非常新鮮九肚魚,肉質非常的鮮嫩,營養也是很豐富👍海膽 😋最抵食又鮮甜員工有Nice又好傾服務都好好👍下次放假會再嚟。
真心推介過你呢一間,有日式風味的居酒屋🏮

性價比高👍酒水都比出邊平。

魚乾薄薄的,肉質緊致口感堅韌👍配酒的好零食

五點刺身,螢光魷魚🦑等都非常新鮮

九肚魚,肉質非常的鮮嫩,營養也是很豐富👍

海膽 😋最抵食又鮮甜

員工有Nice又好傾服務都好好👍下次放假會再嚟。

2025-06-27 0 瀏覽
🏮 「焚」油麻地日式串燒(燒鳥)🍢裝潢以暗調木系為主,搭配柔同燈光✨營造輕鬆又帶格調既氛圍😎最大亮點係餐廳隱藏咗連通式酒吧同卡拉OK房🎤朋友聚會包場消費滿$4,000以上🙈即可轉戰K房繼續玩🎤完美解決「轉場」煩惱!店家更堅持食材質素,部分羊肉選用香港沙頭角自家牧場嘅清真認證黑草羊🇭🇰以天然飼料養殖🦙羊肝同羊肉罕見地毫無羶味👍🍢焦點串燒|炭火與鹽藝術 🐮 燒牛舌芯 :厚切牛舌芯炭燒至外微焦、內嫩粉紅👍煙燻香滲透肉質🤏配搭碳鹽✨超級惹味🐔 免治雞肉棒:手打雞肉混入軟骨粒🦴蘸日本蛋黃汁燒至焦香🥚採用檸檬鹽🍋唔需要吱檸檬都有檸檬味🐖 波子提豬肉卷:豚肉片裹住爆汁巨峰提子🍇一咬果清甜🫶配埋岩鹽超驚喜 🍗 阿波尾雞翼:日本名種雞翼炭燒皮脆肉滑🤏雞油香濃而不膩👍簡單撒檸檬鹽已夠突出原味 ✨肉類王牌🥩 美國牛小排:油花均勻🫶炭燒鎖住肉汁🤤碳鹽帶出牛肉甘香🦆 慢煮鵝肝:外層焦糖化🤏內裏綿滑埋配酸甜莓醬平衡油膩👍毫無內臟腥味🐖 黑毛豚肉五花腩 :日本黑毛豬五花腩肥瘦相間🫶燒至脆皮🤏點綴柚子胡椒辛香解膩👍日式風味十足! ✨手工與海味🥟 自家製餃子: 每日手包!皮薄煎香🤤椰菜韭菜餡爽脆多汁🤌🧀 煙燻芝士:
🏮 「焚」

🍢焦點串燒|炭火與鹽藝術

✨肉類王牌
🥩 美國牛小排:油花均勻🫶炭燒鎖住肉汁🤤碳鹽帶出牛肉甘香

✨手工與海味
🥟 自家製餃子: 每日手包!皮薄煎香🤤椰菜韭菜餡爽脆多汁🤌

🧀 煙燻芝士:硬芝士經櫻花木煙燻👍鹹香濃郁佐酒一流🤤視覺效果滿分

✨內臟|罕見部位
🐔 雞橫膈膜 :稀有部位!口感似雞腎但更軟嫩✨
🐔 雞肝:甘香細膩🤌怕內臟者亦易接受🫶
🐷 伊比利亞豬肋條:油脂豐腴✨炭燒逼出香氣🤌岩鹽凸顯伊比利亞豬的堅果餘韻🤏

豆腐|日式嫩滑之最
🍮 日本豆腐採用京都直送豆腐👍口感比平時食既更滑
📍#焚 (油麻地)油麻地彌敦道560號譽發廣場22樓♡人均消費: $772▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️今日到訪既居酒屋非常有驚喜,除左餐牌既食物既選擇之外,仲有隱藏餐單😍 試左老闆推薦既自家製魚湯,落足料又無味精,超好味🤤 有興趣既朋友一定要預先book 魚湯數量有限😗 鋪頭仲有設備齊全既唱K房🎤同飛鏢場,同朋友食飽之後可以直接玩 唔洗轉場👍🏻 適合一大班朋友~✨#五點刺身今次坐係吧枱上面欣賞住師傅每個動作,五點刺身包括 魷魚 三文魚腩 油甘魚 池魚 吞拿魚腩 。每款魚都油香四溢,魷魚更經冷河再火炙,唔會好似街到食啲魷魚咁漿口,更加爽口彈牙👍🏻👍🏻👍🏻✨#自家製餃子員工力推既煎餃子,同日式餃子唔同,每一隻都飽滿多汁,餃子皮亦不會太厚,有少少似食緊鍋貼👍🏻👍🏻不錯✨#芝蔴雞翼熱辣辣既芝麻雞翼,香脆可口,配啤酒真係爽死✨#魷魚一夜干醬油味加椒鹽,呢間鋪頭好既地方係無論串燒又好,魷魚都好 燒出嚟唔會過哂火,全部都保存到食材既肉汁 好質👍🏻👍🏻✨#自家製魚湯用白魚加木魚水熬製既超好味魚湯!完完全全飲得出係自家製無味精既老火靚湯😭 真係好味到返唔到轉頭!✨#串燒|伊比利亞豬肋條|燒牛舌芯|煙燻芝

📍#焚 (油麻地)
油麻地彌敦道560號譽發廣場22樓

♡人均消費: $772

▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️

✨#五點刺身

✨#自家製餃子

✨#芝蔴雞翼
熱辣辣既芝麻雞翼,香脆可口,配啤酒真係爽死

✨#魷魚一夜干

✨#自家製魚湯

✨#串燒|伊比利亞豬肋條|燒牛舌芯|煙燻芝士|雞肝|雞腎|焦糖燒菠蘿
串燒全部即叫即燒 調味剛剛好 無得頂~
2025-06-20 105 瀏覽
朋友介紹咗呢間新開嘅居酒屋,決定過嚟chill一chill😊呢度真係夠私密,特別適合想靜靜地享受美食嘅朋友~ 一坐低係吧枱,師傅就開始recommend啲特別推介,好有omakase嘅feel👍首先試咗三文魚刺身,油脂香濃,嗰啲肥美嘅口感簡直療癒~唔同一般攻鼻嘅wasabi,佢哋用自磨wasabi,溫和得嚟又帶有香味😌自家製餃子真係唔可以miss,每日日限量手包400隻,入面餡料多菜少肉,鍾意多菜少肉嘅我一試就上癮🥟煎到外皮香脆,入面嘅椰菜爽口多汁~波子提豬肉卷一咬都有啲爆汁,提子配豬肉,果然係完美match🎯呢到仲有免治雞肉棒,混入脆骨,口感層次分明,配上甜醬油同蛋黃,真係好味到不得了❤️鮮魚湯烏冬真係必點,奶白色嘅魚湯清甜得好滋味,好想encore🍜 鱈場蟹肉海膽沙律用上雲丹嘅海膽,鮮甜美味,大量蟹肉加埋青瓜片,每一啖都好豐富😋最後當然唔少得燒飯團,外層燒到香脆,內裡軟糯,鹹香適中,非常滿足🍙呢度嘅食物真係無得輸,下次要再黎試下其他野食先✨
呢度真係夠私密,特別適合想靜靜地享受美食嘅朋友~

呢度嘅食物真係無得輸,下次要再黎試下其他野食先✨
2025-06-17 109 瀏覽
最近發現油麻地開咗間居酒屋,一邊主打日式料理,另一邊則轉為酒吧,有埋飛鏢同卡啦OK,食完串燒下場直接行過去隔離就得啦,連搭車錢同時間都慳返,真係好方便,無論係三五知己小聚一吓或者同一大班朋友仔嚟開Party呢度都可以滿足到你~ 😆 地點方便,座位舒適,食物質素高且店員服務態度有禮,絕對值得到訪。前者為煙燻芝士,微微煙燻香,同時配搭鹹香芝士口味,送酒一流。胡麻菠菜,味道清新,建議狂點胡麻醬,味道更上一層樓。燒鳥款色眾多,免治雞肉棒外層微焦,色澤金黃,內裏嫩滑,口感好好、雞尾肉質鮮嫩,帶豐富油脂、蘋果豬肉卷香甜且肉味出、雞胸軟骨帶咬口,估唔到夾住肉、豬肋條啖啖肉夠入味,各有千秋。老闆大力推介椰菜韭菜餃子,自家製,好有心,外皮煎至微微脆身,餡料十足,好滿足。私心喜歡蒜片炒牛柳,大大粒,嫩滑多汁,調味適中,性價比高。炸物方面則有雞軟骨,脆身有咬口、涼瓜微苦幾開胃、炸雞大件又嫩、野菜天婦羅集合五款蔬菜,新鮮且外層薄身。最後記得食埋菠蘿,份量十足,外層脆且甜,內裏微酸,超夾,咬落爆汁,又無渣,不得之了。