2020-02-28 2070 瀏覽
相信大家都經常會食韓燒,無非都係志在同一班朋友吹下水之後一邊燒一邊交流但有時想燒下嘢食又唔想食咁多嘅話呢一間係絕對滿足到有要求嘅你哋去試一試首先地方方面距離地鐵站都只係5分鐘嘅路程而且都好容易去到絕對唔難搵。 至於裏面雖然地方唔大但係充滿着好多有價值嘅嘢, 大部份都係食客留低嘅心意, 亦都證明左有唔少嘅人都幾鍾意呢間餐廳。餐牌方面選擇都唔少比較專注係牛嘅方面,所謂炻板燒,其實比較似係一人嘅韓燒,有得燒之餘又可以自己調校生熟度, 最重要係價錢絕對合理而且質素未食之前都覺得唔會差。 咁今次就試咗呢一度比較招牌嘅肉— 封門柳,大約嘅位置都係牛柳嘅部位,顏色非常鮮明而且脂肪分布極之平均, 驟眼睇仲以為係雪花和牛。因為本身比較博新所以燒嘅時候每一面大約20秒就夠咁燒完出嚟大約就會係五至七成熟, 當然如果要求全熟嘅話就可以自己每一面都燒40秒就夠,當然唔可以燒太耐如果唔係好嘅肉都會變靭。跟餐都會有送飯同埋麵豉湯, 特別要提一提麵豉湯雖然味道唔會同其他麵豉湯差好遠但做到一樣野就係唔鹹,淨係呢一點都已經可以討得我歡心飲品方面就選擇大約都係差唔多,作為奶茶控嘅我當然都係要一貫選擇。 效果的確幾唔錯,效

飲品方面就選擇大約都係差唔多,作為奶茶控嘅我當然都係要一貫選擇。 效果的確幾唔錯,效果的確幾唔錯奶味唔會覆蓋茶味,同茶餐廳嘅質素拍得住! 呢一度嘅重點就係服務態度都非常之好好願意為大家服務,起碼俾到人一種親切咁呢一樣野都係一間餐廳好重要嘅元素。
2020-01-24
  • 封門柳
屯門少有既日式鐵板燒餐廳,價錢唔算貴,物超所值。餐廳貼滿抗爭海報,天花板垂掛左好多打氣願望牌。全日鐵板燒套餐有多款牛既部位可以選擇,例如封門柳、和牛、牛小排、吉列牛板腱等。除左鐵板燒,亦有其他小食、芝士丼、咖哩丼、鰻魚丼,及稻庭烏冬。叫左板燒封門柳套餐($188),包括有封門柳、麵豉湯、白飯及飲品,椒鹽蟹子軟殼蟹($78)。封門柳非常厚身,因為係牛既橫隔膜肌肉,所以油花比其他部位少,肉味更淳厚濃郁。店員先以牛脂肪抹勻鐵板爐,之後就可以自己燒肉。爐溫充足,一放上肉片就滋滋作響,每面燒幾秒,已經聞到肉香,趁未完全熟透時立即品嚐,質感比較腍,彷彿入口即溶。將肉片沾點餐廳自製既醬汁,帶點甜甜既味道,別有一番風味,亦可搭配白飯,入面混入左芝麻及紫菜,特別香口。麵豉湯用料豐富,加入左大量昆布,味道適宜。兩隻軟殼蟹炸得極之鬆脆,外層蘸上大量蟹子,有咬口之餘,亦減去油膩感。椒鹽味唔會太嗆,襯托出蟹肉獨有既味道。中間竟然仲有蟹膏,非常滋味。整體,難得可以食到豐富既燒肉套餐。肉質好,油脂香濃,而且做緊優惠。

板燒封門柳套餐

封門柳

將肉片沾點餐廳自製既醬汁,帶點甜甜既味道,別有一番風味,亦可搭配白飯,入面混入左芝麻紫菜,特別香口。麵豉湯用料豐富,加入左大量昆布,味道適宜。

2020-02-26
板燒封門柳套餐
封門柳
2020-01-30 1068 瀏覽
今日同女友人黎左屯門食野,我地之前已經係附近食過d地鋪餐廳架啦, 我發覺其實屯門市呢個地方都好多好野食,但都係日本野居多.. 咁岩我又想食燒肉但又唔想食d燒肉放題咁貴。 後黎就比我發現比間火石板燒, 我見佢門口d餐牌好似幾吸引價位又平易近人. 我就二話不說捉埋女友人入去醫肚啦..我地分別叫左板燒牛小排同吉列牛小排... 佢兩個set都跟白飯,麵屎湯同飲品都好豐富。女友人個set就加錢轉左稻庭烏冬..前菜我地都加左個蟹籽沙律.. 味道方面個吉列牛小排就事先炸到脆皮半生熟咁.. 我地就自己係個火石板上燒兩燒就可以放落口.. 我想講吉列左既牛小排比普通牛小排係爽d既, 但肉味就普通牛小排比較濃烈.. 各有特別之處同樣好新鮮好有咬口.. 個蟹籽沙律好fresh好開胃的說,一貫和風料理既口味..我地兩口子食兩個set再加個沙律就岩岩好咁飽住走...
, 我發覺其實屯門市呢個地方都好多好野食
,但都係日本野居多
.. 咁岩我又想食燒肉但又唔想食d燒肉放題咁貴
。 後黎就比我發現比間火石板燒
, 我見佢門口d餐牌好似幾吸引價位又平易近人
. 我就二話不說捉埋女友人入去醫肚啦
..我地分別叫左板燒牛小排同吉列牛小排
... 佢兩個set都跟白飯,麵屎湯同飲品
都好豐富。女友人個set就加錢轉左稻庭烏冬
..前菜我地都加左個蟹籽沙律
.. 味道方面個吉列牛小排就事先炸到脆皮半生熟咁
.. 我地就自己係個火石板上燒兩燒就可以放落口
.. 各有特別之處
同樣好新鮮好有咬口
.. 個蟹籽沙律好fresh好開胃的說,一貫和風料理既口味
..我地兩口子食兩個set再加個沙律就岩岩好咁飽住走
2020-01-09
火石燒牛小排
吉列牛小排
2020-01-20 435 瀏覽
其實出面有好多食石板燒牛既地方,佢地既賣點多數都係大件夾抵食,幾十蚊有大舊肉。但屯門依間黃店唔同,佢係賣靚牛。今日我早收工就早去,差唔多6點就開餐,做左佢第一枱客。本身想試下佢個鰻魚飯,但諗諗下佢招牌菜係石板燒,唔試又好傻,所以我同我朋友都揀左石板燒。我自己就揀左牛小排,另外店員就推介左封門柳,佢話出面好少有得食,叫我地試下,咁我地就叫左。封門柳其實係牛橫隔膜肌肉,每隻牛都係得一舊,唔怪得話出面少有。上菜既時候,店員話深色既係封門柳,淺色既係牛小排,影左幾張相之後就拿拿臨開始燒。十幾蚊一小片既牛肉真係唔同,唔係要令你飽,係要令你食品質。封門柳食入口,肉味極濃,油花少,鐘意有口感既就要叫下。依塊肉我個人認為每邊燒五六秒就夠,熟度岩岩好,唔會太老。另外既牛小排都唔可以睇少,見到佢油脂都幾豐富,所以每邊我煎左兩秒左右,將佢既油花煎香佢就夠。一放入口就未個即溶,但都十分幾嫩口。依個套餐仲有鹽燒三文魚腩邊送,佢都燒得唔錯,燒到個魚香好出。想試燒靚肉既就應該來依到啦!支持下黃店!

但屯門依間黃店唔同,佢係賣靚牛。

想試燒靚肉既就應該來依到啦!
支持下黃店!
2020-01-17 649 瀏覽
今日喺新墟街市對面發現咗呢間炻板燒,見價錢咁平就食到日式炻板燒牛肉,一於試試。餐廳麻雀雖小,五臟俱全,而且晚飯時間是滿座的。壁畫很有日本風情,門口掛了很多打氣字句,為香港加油。炻板燒的牛肉有四款, 我們選了牛小排10片,套餐$148, 包括了白飯、麵豉湯和凍熱飲品,可以加$8 配溏心蛋。還有一個日式丼飯,鰻魚拼吉列豬扒丼$88。可以加$10 配冷熱飲品和溏心蛋,或$18 配冷熱飲品、麵豉湯和糖心蛋。估唔到食物上得超快, 牛小排好新鮮,脂肪紋理均勻,肉質鮮紅,十片放得靚靚的。 配有牛肉汁,白飯灑上飯素,裡面的芝麻和紫菜,令白飯吃起上來十分香口。有一小片牛脂肪在,先在石板上燒溶, 職員會協助你燒一下,把牛脂肪鋪滿石板上,才自己開始燒肉。喜歡石板燒可以自己控制火候,愛吃生一點的,就早點夾起牛小排來吃,裏面超juicy, 肉質非常嫩滑,而且牛肉味很香!愛吃熟一點的,就燒長一點時間,令牛小排表面有金黃色,開始有一點乾身的感覺,吃下非常香口,很惹味,配白飯吃一流!還點了一個鰻魚吉列豬扒丼,加配了麵豉湯、熱檸茶和糖心蛋。豬扒是完整一塊,外層炸得非常香脆,夠乾身,不油膩。裡面豬扒肉很爽口,沒有骨也沒有

餐廳麻雀雖小,五臟俱全,而且晚飯時間是滿座的。

壁畫很有日本風情,門口掛了很多打氣字句,為香港加油。

還點了一個鰻魚吉列豬扒丼,加配了麵豉湯、熱檸茶和糖心蛋。

豬扒是完整一塊,外層炸得非常香脆,夠乾身,不油膩。裡面豬扒肉很爽口,沒有骨也沒有脂肪,肉質新鮮。

鰻魚份量也不算少,上面灑了芝麻和紫菜,還有燒汁,很香口,配飯一流。

溏心蛋,蛋黃慢慢流瀉出來,見到都想即刻食咗佢!蛋黃夠香,蛋白又滑,不會煮得太老,炻板燒套餐加$8就有,或丼飯加$10都有飲品和溏心蛋,價錢夠親民了。

二人晚餐,埋單加一$279, 食得很滿足呢!
2020-01-16
2020-05-26 0 瀏覽
依家越嚟越多石燒肉,一直都想試下,今日喺屯門見到一間門面幾有型嘅炻板燒,就俾佢吸引入咗去試試。店舖唔大,但有卡位,都坐得舒適唔會太迫。睇睇menu,最抵就係全日板燒餐,一份肉配飯,湯,飲品,買兩份其中一份半價!我地就點咗封門柳同牛小排。肉嘅份量都唔少,每個set有十片,自己燒可以控制生熟程度。我最怕食d過熟鞋口嘅肉,所以我會燒到半熟就夾起,再放一陣以餘溫加熟,就剛剛好。另外再點咗個蟹籽沙律,份量都幾多,清新嘅沙律可以平衡返肉嘅油膩感。朋友加$8要咗隻溏心蛋,佢話都幾入味,有少少流心得黎又唔會太生。整體來講,野食都唔錯,價錢都合理,下次經開呢區想食肉的話會番黎再食

2020-05-13
2020-05-26 0 瀏覽
我覺得自己好好彩,成日食到好西,冇中伏!今日去左食依間大受好評既燒肉!雖然係午餐,但份量唔會比晚餐少,仲要第二份半價,真係好正又抵食!今次叫左吉列牛小排同板燒封門柳,仲配湯同加左15蚊食烏冬,真係好好食!首先佢脂肪分布得好靚,店員會比一舊細脂肪做油,搽上鐵板,就可以開始燒。我真係每邊燒左幾秒就食,首先吉列牛好脆,唔會因為擺得耐就唔脆,依樣要讚,個牛味又香,似我之前係日本食的吉列牛!之後就係板燒封門柳,我覺得仲!好!食!佢同我係超市買的高級牛肉有得揮!仲要佢價錢平過超市買!又唔洗自己洗d油跡,真係好好好推介大家去食!個烏冬都好食架!絕對唔係求其比d普通幾蚊包個d,仲要個湯都好正,唔係普通味精湯,有魚味。至於面鼓湯就正常嘅,我最推介大家去食燒肉!

我覺得自己好好彩,成日食到好西,冇中伏!

2020-05-26 0 瀏覽
朋友超鍾意食肉,間中會一齊去食燒肉放題放縱下,但今日我地都唔太餓,食放題就太over,行行下見到呢間炻板燒就覺得正合我地心意,因為呢度有好多定量嘅燒肉set,睇落好吸引。我地一人點咗一個set,再加一個小食share。板燒封門柳店員話我地知,封門柳係牛橫隔膜肌肉,每隻牛只有一條,較為罕有。上菜後,我地急不及待燒一塊試試,仔細品嘗,我地覺得肉味重,而油花較少,都幾好食。牛小排相比之下,我地比較喜歡牛小排,原因係牛小排嘅脂肪比例較高,油花好靚,燒起上嚟油脂會更香,而且食落口感較腍,啱晒我呢啲無乜牙力嘅人鹽燒三文魚腩邊炸得香脆,但裡面嘅魚肉好嫩滑,仲非常juicy。

我地一人點咗一個set,再加一個小食share。

板燒封門柳

牛小排

鹽燒三文魚腩邊
炸得香脆,但裡面嘅魚肉好嫩滑,仲非常juicy。
2020-05-13
  • 牛小排
2020-05-25 0 瀏覽
今日約咗個中學同學食飯,咁佢係屯門番工既,於是就同佢黎咗新墟呢間日式鐵板牛試下。日式鐵板燒係旺角個頭應該就好多,但新界西就甚少呢類餐廳,絕對值得一試,而且呢間餐廳仲係黃既添,有好野食之餘仲可以支持良心經濟圈同手足!店員同我地推介板燒封門柳呢一款肉,食落口既既時候十分易入口,肉質鮮嫩,唔會太老。可能都關我同朋友唔鍾意食太熟既手既關係。除此以外,我地仲嗌咗份牛小排,同樣係高質之選。店員係切肉既時候避開d筋位,除咗外貌吸引外,仲十分易入口,除封門柳外牛小排都係必試之選。佢地既套餐仲包埋一碗麵豉湯、一杯飲品同埋一碗飯,如果想食烏冬既話就要另加錢了,最後我地兩個食咗$308,對比出面既價錢係相對便宜的,新西人一定要試吓!

2020-05-20
2020-05-23 7 瀏覽
之前聽過朋友介紹屯有間高質石燒小店,今日終於抽到時間去試!就近屯門西鐵站,行5分鐘,係門口量完體溫,潔完手後就入座揀野食!餐廳做緊第二份半價,超抵食,可惜果日無哂和牛,就同朋友揀左吉列牛小排同封門柳!餐飲也不錯,凍奶茶茶底香,不會煮得太酸封門柳,色澤鮮明,肉同脂肪比例一流,呢個價錢,呢個質素,加上清潔衛生環境,無得輸吉列牛小排都高質,吉列果層粉唔厚,又唔會好易甩,超級脆,正呀同朋友2人就SHARE一個爐,唔會做成浪費,抵讚!餐+15蚊轉做稻庭鳥冬,爽口彈口,15蚊係抵加既封門柳每邊燒10秒都唔洗已經變熟,牛味極香,極度推薦比各位!睇下D色水靚到,就咁食定送鳥冬都一流吉列牛小排同樣高質,就咁食超香口,浸湯同鳥冬一齊食都仲係好脆!最後就係蟹子玉子燒,蟹子夠多,蛋夠滑,十分足料,超級滿足既午餐!
之前聽過朋友介紹屯有間高質石燒小店,今日終於抽到時間去試!

餐飲也不錯,凍奶茶茶底香,不會煮得太酸

同朋友2人就SHARE一個爐,唔會做成浪費,抵讚!

餐+15蚊轉做稻庭鳥冬,爽口彈口,15蚊係抵加既

睇下D色水靚到,就咁食定送鳥冬都一流

• 封門柳
  • 吉列牛小排
  • 玉子燒
2020-05-23 6 瀏覽
疫情下已經少咗好多出去食,更加唔敢諗幾時有得去旅行啦!但係耐唔耐都要出去食吓好嘢平衡下嘅😝老公鍾意食燒牛,又話唔想食啲連鎖式嘅,不如就支持下小店啦。職員主動介紹而家做緊優惠,第二個set有半價,每個set都跟麵豉湯、飯、冷熱飲品。對於有選擇困難嘅我,唔使心大心細,係一張Menu度揀就掂喇!面豉湯:味道較清新,可能係加左生蔥,唔似一般嘅濃郁同膩,好飲。板燒日本和牛:有A3和牛質素、色澤紅潤、新鮮,燒烤過程亦聞到好香嘅和牛味,口感Juicy,有嚼勁。板燒封門柳:由於係牛肩部位,相對較少脂肪,口感較煙韌,牛肉味重,如果大塊d就好喇!鐘意去小店嘅原因係每間鋪都係獨特嘅,無論係餐廳背後嘅故事、餐廳設計、食物等等都各有特色。另外呢度更感受到滿滿嘅黃店情懷,可以慢慢欣賞,亦可以寫張咭仔支持下。

2020-05-19 20 瀏覽
今日來到屯門支持黃店,揀左一間中高價位既炻版燒,食石版燒肉,我同女朋友7點去到已經要排隊,大約等左20分鐘就入到啦。成個天花版都掛滿支持手足既打氣卡,一路等野食既時候可以一路睇,掛喺天花既好處係坐喺邊都可以睇到,唔使一定要企埋牆睇餐廳最近做緊優惠,第2份燒肉半價,我同女朋友叫左一份日本和牛,一份板燒封門柳,每份大約10~11塊牛肉,圖上面既係板燒封門柳;下面就係日本和牛,每份燒肉都配麵豉湯、飯配飯素同埋牛脂肪。開爐時可以用牛脂肪抹滿石版,牛的脂肪同燒牛最夾,將香味提升幾倍!板燒封門柳的牛味更重;而日本和牛則充滿油脂,每一啖都係滿足既感覺,襯仲有優惠一定要多多懲罰呢間咁好食既黃店阿呢到服務都好好,如果唔夠飯素/石版唔熱同店員講聲,唔使一分鐘即刻就換比你

2020-05-14
  • 日本和牛
2020-05-19 14 瀏覽
買一客第二客半價,而且仲可以追加牛肉,唔限款式!咁我地叫左和牛(同埋唔記得咩🤣),後來再追加左吉列牛!三種都好食,但果然冇野比得上和牛🙈佢d肉肥膏位多左少少,但經過熱燒後就好油香!好好味!價錢唔算平,但對得住個價的!侍應妹妹好勤奮,自動自覺幫手加火,又清楚向客人講解餐牌同點叫先抵!好欣賞佢的服務態度。如果抽氣系統做好d就更好了,店內油煙都算大,不過是可接受的範圍。總言而之係好值得試的屯門小店!

總言而之係好值得試的屯門小店!