2019-03-22 290 瀏覽
韓國top 5 飯店?!!.期望過高包飯除了炭燒豬肉其餘食材都普通, 蛋 蟹柳 魚蛋 青瓜 醃蘿蔔, 都幾乾下其實韓國食都係咁 但呢度尚欠麻油香另外炭燒豬肉既味道重, 食落只有炭燒味, 同青瓜既脆包飯裡面既料份量比飯多 ~.其實睇下一張相, 可以見到有個鍋: 因我亦食左個芝士年糕鍋, 但質素賣相皆有待提高, 便不將其照放上來了期待材料增多, 味再濃一些但年糕可保持水準; 入味而黏韌.跟芝士年糕鍋加的, 最後才吃了的炒飯讓人感到安慰。有risotto feel, 用的是韓式辣醬, 香而不過份辣, 可考慮單獨叫侍應會幫你撈 😙**有靚靚紙巾用 😅😂
韓國top 5 飯店?!!
期望過高
包飯除了炭燒豬肉其餘食材都普通,
蛋 蟹柳 魚蛋 青瓜 醃蘿蔔, 都幾乾下
其實韓國食都係咁 但呢度尚欠麻油香
另外炭燒豬肉既味道重, 食落只有炭燒味, 同青瓜既脆
包飯裡面既料份量比飯多 ~
期待材料增多, 味再濃一些
但年糕可保持水準; 入味而黏韌
香而不過份辣, 可考慮單獨叫
侍應會幫你撈 😙
**有靚靚紙巾用 😅😂
2017-05-22 607 瀏覽
這間由韓國人新開的韓國餐廳,主打多款紫菜包飯,他們價錢不算貴而份量亦蠻多的! 是喜歡韓國菜的年輕人不錯的選擇~在menu上有十數款的紫菜包飯,我們試了其中四款(有一款追加的辣魚乾味沒有拍),其中以炭燒豬肉紫菜包飯最人氣,但我們覺得幾款的味道都ok的,辣魚乾味是頗辣的,不吃辣的朋友注意下~這裡的紫菜包飯份量算多的,真的有手臂般長,所以這個價錢算是抵食的,這次我們八個人點了四個紫菜包飯還有辣炒芝士年糕、魚糕湯、泡菜牛肉炒飯和水冷麵都只是六百多元,平均每人只是八十令蚊~除了幾款紫菜包飯外,我地仲點了辣炒芝士年糕、魚糕湯、泡菜牛肉炒飯和水冷麵,每款大概$70幾,多d朋友來一齊share可以試多d唔同菜式~
雙重芝士紫菜包飯

雙重芝士紫菜包飯
一心去紅磡想食呢間,點知兜咗成個圈都冇呢間野,原來已經轉咗食安東雞或者部隊鍋之類~想知其他分店情況係咪都一樣超失望唯有照食安東雞喇不過前菜似係放咗好耐......唉............蘿蔔似係冇醃咁冇味啲魚蛋放咗好耐有陣霉味芽菜正常但個湯真心油到不得了叫我飲麻油咁到個主菜個湯望落去都係油淋淋嘅飲咗啖湯雖然都係油到不得了但算好過個湯,起碼有啲紅蘿蔔味啲雞都算係正常不過我覺得呢間真係掛羊頭賣狗肉一啲韓國味都冇仲要唔係平野真心超超超失望
想知其他分店情況係咪都一樣

超失望
唯有照食安東雞喇
不過前菜似係放咗好耐......
唉............
蘿蔔似係冇醃咁冇味

到個主菜
個湯望落去都係油淋淋嘅
飲咗啖湯
雖然都係油到不得了
但算好過個湯,起碼有啲紅蘿蔔味
啲雞都算係正常
不過
我覺得呢間真係掛羊頭賣狗肉
一啲韓國味都冇
仲要唔係平野

真心超超超失望
2017-02-19
因為海倫的媽媽在紅磡上班~所以,有時候會到紅磡覓食喔~這次就去了一家由韓國來的炭火紫菜包飯餐廳囉~雖然名字以紫菜包飯為主~但其實這家店的主打是炒年糕喔!!而且芝士年糕實在一絕~愛芝士的朋友不容錯過呢~來到先有一點前菜~是醃蘿蔔以及麵根~然後芝士年糕便來了!!!海倫有在其他家吃過芝士年糕~這家的比較不那麼辣~而且越吃越甜~吃到後來感覺是有點怪怪啦...而芝士部份,熱的時候很好拉~而且軟軟又有咬口的很好吃~但是...吃得慢,變冷了就像香口膠...怎麼都拉不開......所以,可以點有爐烤著的會比較好吧?除此之外,當然要試試推介的炭燒豬肉紫菜包飯~畢竟此店是以紫菜包飯為名的呀!!!而且這個炭燒豬肉真的有炭燒味~非常香非常惹味的呢!!!不過紫菜卷有點大~一能一口吃掉,咬開又會配料掉一地呀~ (淚)此外還點了烤牛肉紫菜包飯~這個就不及炭燒豬肉那麼驚艷了~就是一般的牛肉香~但是也很不錯吃啦~除了這兩款比較吸引海倫的紫菜包飯外~還有其他十多款紫菜包飯呢!!實在很有興趣去試試其他口味喔!!像辣魷魚絲那個也很吸引~~~
因為海倫的媽媽在紅磡上班~

所以,有時候會到紅磡覓食喔~

這次就去了一家由韓國來的炭火紫菜包飯餐廳囉~
雖然名字以紫菜包飯為主~

但其實這家店的主打是炒年糕喔!!

而且芝士年糕實在一絕~

愛芝士的朋友不容錯過呢~
來到先有一點前菜~

是醃蘿蔔以及麵根~
前菜
然後芝士年糕便來了!!!

海倫有在其他家吃過芝士年糕~

這家的比較不那麼辣~

而且越吃越甜~

吃到後來感覺是有點怪怪啦...
辣炒芝士年糕
而芝士部份,熱的時候很好拉~

而且軟軟又有咬口的很好吃~

但是...吃得慢,變冷了就像香口膠...

怎麼都拉不開......

所以,可以點有爐烤著的會比較好吧?
辣炒芝士年糕
除此之外,當然要試試推介的炭燒豬肉紫菜包飯~

畢竟此店是以紫菜包飯為名的呀!!!

而且這個炭燒豬肉真的有炭燒味~

非常香非常惹味的呢!!!

不過紫菜卷有點大~

一能一口吃掉,咬開又會配料掉一地呀~ (淚)
烤牛肉紫菜包飯
此外還點了烤牛肉紫菜包飯~

這個就不及炭燒豬肉那麼驚艷了~

就是一般的牛肉香~

但是也很不錯吃啦~
炭燒豬肉紫菜包飯
除了這兩款比較吸引海倫的紫菜包飯外~

還有其他十多款紫菜包飯呢!!

實在很有興趣去試試其他口味喔!!

像辣魷魚絲那個也很吸引~~~
2016-12-19
烤牛肉紫菜包飯
2017-01-01 884 瀏覽
見有雜誌介紹特意黎食叫左個雙重芝士同辣味魷魚絲紫菜包飯等左15分鐘成品望落唔差,但食落就另一回事雙重芝士只係普通芝士芝士味唔重之餘其他材料都好乾身辣味魷魚就食唔到魷魚味但就好咸,同樣好乾身結論只得個樣,大件但唔抵食唔會再黎亦唔推薦朋友食
見有雜誌介紹特意黎食
叫左個雙重芝士同辣味魷魚絲紫菜包飯
等左15分鐘
成品望落唔差,但食落就另一回事

雙重芝士只係普通芝士
芝士味唔重之餘其他材料都好乾身

辣味魷魚就食唔到魷魚味
但就好咸,同樣好乾身

結論只得個樣,大件但唔抵食
唔會再黎亦唔推薦朋友食

2016-12-31 640 瀏覽
這家紫菜包飯在紅磡新開不久當時我就去嘗新了紫菜包飯很足料 而且份量很大一份(也就是一整條)當作晚飯綽綽有餘味道也相當地道 老闆就是韓國人 一直用英語招呼後來新加了年糕火鍋只是menu的instruction很不清晰以為78一鍋年糕 旁邊的配料另加結果完全不如想像服務生讓我們一人選一個口味的年糕 而那只是湯底 因此就是人頭78hkd然而湯底裡什麼都沒有 因此還需加2-3款配菜火鍋上來之後 發現配菜一份其實也不多..吃到過底 都沒有看見一根年糕...所以這到底是不是年糕火鍋!?整頓飯就靠那卷紫菜包飯撐場面了兩人埋單around 300 ...滿滿唏噓感環境寬敞得有點空虛😂😂😂以後還會來 直接打包紫菜包飯 done!
這家紫菜包飯在紅磡新開不久

只是menu的instruction很不清晰

以為78一鍋年糕 旁邊的配料另加

結果完全不如想像

然而湯底裡什麼都沒有 因此還需加2-3款配菜

火鍋上來之後 發現配菜一份其實也不多..

吃到過底 都沒有看見一根年糕...

所以這到底是不是年糕火鍋!?
自選年糕
整頓飯就靠那卷紫菜包飯撐場面了

兩人埋單around 300 ...滿滿唏噓感
環境寬敞得有點空虛😂😂😂

以後還會來 直接打包紫菜包飯 done!
辣炭燒豬頸肉紫菜包飯
2016-12-29 524 瀏覽
前幾天去聽歌神演唱會,先到附近的韓國餐廳醫肚。這個舖位轉了好幾手也是韓國菜,前兩手我聽到的都是劣評,倒是這間似乎迴響較大。店內只有部隊鍋、紫菜包飯、和炭燒豬肉飯/烏冬。只想來點簡單晚餐,放棄了部隊鍋。紫菜包飯有辣與不辣的很多款式,而且份量比我在韓國街邊吃的大了一圈,每人吃一條的話必定很飽。我們選了個辣的豬肉紫菜包飯,少許辣醬確實把紫菜包飯的味釣出來,而且不會太辣。另外炭燒豬肉配烏冬也是個小驚喜,店員還貼心提醒要趁熱吃;炭燒豬肉非常入味,甚至不需要附上的醬汁,焦香味恰到好處,唯一是烏冬有點普通,尤其我上星期才吃過日本的讚歧烏冬,但尚算合格~
辣味豬肉紫菜包飯
炭燒豬肉+烏冬
2016-12-20
辣味豬肉紫菜包飯
炭燒豬肉+烏冬
2016-12-24 510 瀏覽
8個人聚會,雖然唔係第一次食韓國野,但係見依間出名大大件嘅紫菜包飯,於是去試下。餐廳規定8個人要叫8樣野,所以我地叫咗4款紫菜包飯同埋2個2人部隊鍋。紫菜包飯一碟有十幾件,雖然價錢同其他韓式餐廳嘅壽司差唔多,但係就闊好多,而且好足料,飯唔會偏多,除咗主食材之外,仲有好多餡,例如泡菜,蛋,蟹柳,青瓜,成舊放入口食,咁就唔會咁易散,超有滿足感~ ●炭燒豬肉紫菜包飯,真係有炭燒味,好香,將一片豬肉捲起黎食落好有層次感 ●烤牛肉紫菜包飯,乾乾地嘅牛肉同濕濕地嘅餡料一齊食好夾,味道又唔會俾餡料遮蓋 ●雞肉沙律紫菜包飯,雞肉啲味有啲淡,唔係幾食得出 ●吞拿魚泡菜紫菜包飯,吞拿魚同泡菜唔係幾夾,都係食唔出吞拿魚味 2人部隊鍋可以揀2款年糕+1款麵+1款配料+1款飯,份量夠足 ●芝士年糕+烤肉年糕+拉麵+魚餅+炒飯,加咗芝士嘅部隊鍋冇咁辣,又可以同拉麵一齊拉下芝捲住食~如果年糕多啲就好,烤肉有啲似紫菜包飯嘅肉,魚餅夠多~ 食到最後先會俾炒飯,炒飯好似軟身嘅鍋巴,焦焦地咁好香,得栗米做配料,可以撈落去部隊鍋整成泡飯~ ●午餐肉年糕+烤肉年糕+拉麵+魚餅+炒飯,因為冇芝士,所以比較辣同濃,好開胃~ 值得一贊嘅係,服務唔錯,會不時較大細火,同埋幫人針水,驚太辣
2人部隊鍋
2016-12-23
2人部隊鍋
2016-12-20 344 瀏覽
All the meats are cooked overtime al became black. Terrible place, I don't think I will ever come back again. Photo is uploaded. I have tried many Korean restaurants, and this one is definitely the worse. Very very disappointed of here .....
2016-12-10 275 瀏覽
在港島行完山 筋疲力竭 在中環搭船來尖沙咀 這邊晚餐似乎較多選擇 睇中了尖東一間新開的韓式飯卷店 去到卻發現沒有營業 臨時找到紅磡的這間 今天運動量十分夠 行到腿軟  餐廳有如快餐店的格局 不太討好 但不用自己買餐 店員來落單送餐 附帶條件是加一服務費 見大大隻字寫不准帶外來飲品 還好餐廳都有供應水  前菜有辣泡菜 魚糕 酸蘿蔔 及每人一碗湯 最愛魚糕 甜甜有魚香  年糕餃子湯麵$58 我們不太肚餓 原本只想要年糕餃子 可是卻要附帶麵 送來時竟然仲有一碗飯 吃麵同時又吃飯 到底是什麼玩法?  不過麵真不錯 幼細的夠滑溜 湯底有濃蛋花紫菜味 幾有韓國吃到的味道 年糕不算硬 只是個人覺得無味不討好 餃子細細隻 一啖一隻 我覺得有點怪味  辣味魷魚絲紫菜包飯 58 韓式飯卷不該size太大 在韓國吃到的也不是如此 再者這也吃不方便 咬一口便會散開 好狼狽 然後質感是乾乾的 不夠juicy 生的甘筍絲部分特別乾 其他材料有蟹柳 醃黃瓜 蛋 青瓜 魚糕 辣魷魚 材料表現一般 勝在大份夾抵食
在港島行完山

原本只想要年糕餃子

可是卻要附帶麵

送來時竟然仲有一碗飯

吃麵同時又吃飯

到底是什麼玩法?

不過麵真不錯

生的甘筍絲部分特別乾

其他材料有蟹柳 醃黃瓜 蛋 青瓜 魚糕 辣魷魚

材料表現一般

勝在大份夾抵食

剛過去的星期天, 走去紅磡逛街時, 剛好是下午茶時間, 而且有點餓, 醒起電視曾介紹附近有一間韓國食店 - 炭火紫菜包飯, 而且這家食店我倆沒曾試過, 於是便走去試試! 我倆去的時間人不多, 所以不用等便可入店內坐! 坐下後, 已見枱上放有2份不同的MENU(一張是各款紫菜包飯, 而另一張是各款鍋物), 我們點了 2款食物, 分別是炭燒豬肉紫菜包飽 + 步隊鍋!而在點步隊鍋初時, 單看菜單, 我真的以為這個鍋只是$78, 而且單張上寫有 4 step, 很自然令人以為點這個鍋會包括有打後的每一項 step 食材, 令我倆不為意這 4step 上的價錢代表什麼, 雖然我倆沒有查問, 但店員也沒有提醒! 直至結帳後才明白, 原來是額外加的每項收費(4 step 分別是: 鍋物$78, 麵類$25, 配料$18,飯類$25)! 步隊鍋中是加入了烤肉, 原因是我被店員的說話, 誤以為是可多選一個食材, 最後結帳才明白, 由本應只想試步隊鍋, 到最後變相點了2個鍋物, 而這個鍋的價錢也變成 $224! 而當時情況是, 我點菜時跟店員說, 想要一個步隊鍋, 隨後店員就回應我多選1款菜, 而這款菜會
我倆去的時間人不多, 所以不用等便可入店內坐!

步隊鍋(加入了烤肉)

而當時情況是, 我點菜時跟店員說, 想要一個步隊鍋, 隨後店員就回應我多選1款菜, 而這款菜會加入同一鍋中, 而她這樣說, 也沒有提及是變相是我多點一個鍋物, 在誤以為的情況下, 我便按她指示, 選了"烤肉款" (那刻只見店員在菜單上烤肉鍋中畫上1字及步隊鍋畫上1字)

隨後, 店員便再問我倆step 2-4 要什麼配料及麵類, 也很自然令我倆跟著她的指示而在step 2-4 中選取材料!

至於步隊加入了烤肉(牛肉) 鍋物味道, 味道還算可以的, 不過不失, 我倆不太吃得辣, 所以這個鍋我是覺得偏辣, 但帶甜味, 而且味濃!

而吃完這個鍋最後, step 4是一個很薄一層的炒飯, 但味道似是鍋中的醬汁所煮成, 吃時會感覺很油膩及濃味 (炒飯忘了拍照)!
紫菜卷
上圖是紫菜卷 ($25) 是鍋物中的配料其中一款加錢之物(即 step 3), 單獨吃時, 會覺得它味道較淡, 所以店員會建議放入鍋中, 沾取醬汁後吃, 確實是沾取醬汁很, 紫菜卷的味道變得入味!
炭燒豬肉紫菜包飯
而這個炭烤豬肉紫菜包飯 ($68), 入口味道偏淡, 而且配料偏乾, 但同時不知當中那款材料出了問題, 感覺入口有一陣怪味(有點像衣櫃的臭丸味), 我不太喜歡!
薏米及葡萄飲料
上圖是薏米及葡萄飲料($15/罐), 店家由於沒有提供水給客人, 而鍋物的湯汁實在太辣, 所以我倆點了這2罐飲料, 但味道偏甜!
泡菜
在點好菜後, 店員便放上 3 小碟不同的泡菜, 味道是不錯的!

而下圖這個清湯, 同樣是點菜後, 店員自動送上, 湯中只有荵花及豆卜粒之類的材料粒, 味道有點像滾水湯一樣, 而且帶味精味, 味道一般!
清湯
[總結]

這頓飯的食物味道(以不計價錢來看), 食物水準不過不失, 也不算好好味那種, 味道偏濃及辣! 當天吃完差不多下午 5點, 到凌晨時份, 胃部還不時反出當時所吃的濃郁味道及滯的感覺, 可見食物太油膩才會有這反應!

至於價錢, 我覺得如能明碼實價表明一個鍋物多少錢, 感覺會比較好, 加上店員的語句, 令客人有一種 "誤以為是包括" 的感覺, 這餐結帳共$354, 並非物有所值, 往後也不會再來!
2016-11-20
泡菜
2016-11-20 354 瀏覽
睇到小儀金剛主持的飲食節目,介紹左紅磡果間「炭火紫菜包飯」,我都想講少少⋯其實我想話伏味好重,招牌作炭火豬肉包飯完全食唔出炭火味之餘,亦冇應有的香味,連韓式紫菜的麻油味亦欠奉。諗住叫個最穩陣的韓國湯拉麵實冇死,點知都可以煮得淡如水咁,只有辣味冇香味。再叫個我最愛的魚糕湯,賣相差唔止,d魚糕霉霉的毫不彈牙,個湯就只有味精味。呢度的回頭指數,唔駛問:零。
呢度的回頭指數,唔駛問:零。
週末同fd兩個人行過紅磡,見到招牌圖片唔錯,店內大概六成滿,心諗應該食得唔會中伏。進店叫咗個部隊窩,部隊窩按人頭計,晚餐盛惠每人78加一,咁嘅價錢,我心諗一個窩應該夠食因為唔算好肚餓,同埋仲加多個麵($25)應該夠飽了掛?等咗一陣就上菜喇,望落ok但係食落肚認真麻麻😓,我地叫咗牛肉窩同餐肉窩,牛肉得大概七八片,午餐肉原來係啲切開嘅腸仔,超市貨色…咁都未算,個麵原來只係好普通嘅辛拉麵,咁都夠膽加$25😂。最後叫咗兩個可樂買單$220🙂,自己認為食大家樂火鍋仲好過😄
2016-10-23
2016-10-24 737 瀏覽
今日黎到紅磡食炭火豬肉紫菜包飯 之前已經聽過紫菜包飯比起岀面嗰啲大 一試之下 果然名不虛傳炭火燒豬肉紫菜包飯係店內既推介菜式 紫菜包飯比起岀面既大 但唔係用飯整飽你 而係好多餸喺入面 豬肉第一口真係有炭火燒既感覺 但唔知點解食多兩啖 覺得有豬肉干既感覺😂 而且包飯太大 唔係one mouth size 所以食既時候唔太方便 都係平時嗰啲正啲🙊水冷麵水冷麵 酸度好足 好清爽 再加上用湯整既冰粒 就算冰溶咗 都唔會整淡個湯 正正✨

炭火燒豬肉紫菜包飯
炭火燒豬肉紫菜包飯
2016-10-22
  • 韓式泡菜冷麵
2016-10-18 342 瀏覽
黎到紅磡唔知食咩好行下行下見到呢間野就走左入去呢間餐廳一入去係好大間,好寛敞 白光燈為主,係主要食紫菜包飯我都就叫左兩款紫菜包飯一黎到已經覺得嘩,甘大個嘅佢地嘅飯好笑,料好多,味都okay Ge 但係偏淡係幾好食嘅,第一次食甘大粒嘅紫菜包飯我地都叫左個魷魚炒飯,比想像中好食不錯不錯
黎到紅磡唔知食咩好
行下行下見到呢間野就走左入去
呢間餐廳一入去係好大間,好寛敞

白光燈為主,係主要食紫菜包飯

我都就叫左兩款紫菜包飯

一黎到已經覺得嘩,甘大個嘅
佢地嘅飯好笑,料好多,味都okay Ge 但係偏淡
係幾好食嘅,第一次食甘大粒嘅紫菜包飯

我地都叫左個魷魚炒飯,比想像中好食
不錯不錯