招聘中
$17,000-$23,000
月薪
好吃😋一定要分享給大家嘛~~
幸せの二重丼炙・宴 的二重丼太狂了吧 除了有兩個澱粉(飯/ 烏冬還有沙拉🥗、餃子🥟、麵豉湯、甜品🍮(看起來雖然簡單 每個都小份小份 加起來肚子就心滿意足~✨月見豬腩肉丼 配炸雞芝士黑咖喱飯 $128他們的月見豬腩肉丼 真的愛爆~~因為還附了溫泉蛋!!本來月見豬腩肉就已經做得Q韌富點彈性而且吹滿燒肉醬汁 再來一口飯 嗯~~是肉人的快樂加上溫泉蛋的蛋香和飯拌在一起 變得帶黏性 再被上一片月見豬腩肉油脂和溫泉蛋飯 更突出燒肉香氣🥰(吃貨其實很易滿足啦🤣炸雞🍗炸皮薄 肉嫩稍滑(爸咬了一口就已經在讚這份炸雞了🍗(建議同喜歡💕的人不要吃這份 除非你們已經老夫老妻🤣滿嘴都是黑黑的~雖然芝士黑咖喱 淡香日式🍛不辣 但吃完後肯定會滿嘴都是黑黑的😂✨宮崎和牛丼 配烏冬(熱)$158噢!他們的烏冬湯底濃郁 烏冬Q彈(愛日式烏冬的 這份可以~~😌不過這份重點是他們的宮崎和牛啦🤣4片~每片都是軟軟的 淡淡的牛香而飯上還有菇菇和乾淨清爽的蔥白絲 混再一起吃微高湯和菇們香 再撘配和牛吃飯們舒服😌帶嚼勁的他們 令和牛的柔軟感更突出~(爸很快就吃光和牛 但剩下的飯 還是咻咻就吃👀最近炙・宴
好吃😋一定要分享給大家嘛~~

幸せの二重丼
炙・宴 的二重丼太狂了吧 除了有兩個澱粉(飯/ 烏冬
還有沙拉🥗、餃子🥟、麵豉湯、甜品🍮
(看起來雖然簡單 每個都小份小份 加起來肚子就心滿意足~
✨月見豬腩肉丼 配炸雞芝士黑咖喱飯 $128
月見豬腩肉丼 配炸雞芝士黑咖喱飯
他們的月見豬腩肉丼 真的愛爆~~
因為還附了溫泉蛋!!本來月見豬腩肉就已經做得Q韌富點彈性
而且吹滿燒肉醬汁 再來一口飯 嗯~~是肉人的快樂
油脂和溫泉蛋飯 更突出燒肉香氣🥰(吃貨其實很易滿足啦🤣
炸雞🍗炸皮薄 肉嫩稍滑(爸咬了一口就已經在讚這份炸雞了🍗
(建議同喜歡💕的人不要吃這份 除非你們已經老夫老妻🤣

✨宮崎和牛丼 配烏冬(熱)$158
飯們舒服😌帶嚼勁的他們 令和牛的柔軟感更突出~
(爸很快就吃光和牛 但剩下的飯 還是咻咻就吃👀

最近炙・宴 都在推「幸せの二重丼」
但也真心覺得划算又飽足又好吃😋
下次不知道吃什麼 就來炙・宴 試試看啦~
幸せの二重丼  飲料
2005 瀏覽
2024-06-25
  • 特選宮崎和牛飯
平時在時代廣場輕鬆吃的話,這家日本料理我確實也常來,特別是他們的炙之御賞祭及幸世二重丼確實能滿足到不同需求,加上環境舒適,可以慢慢細味。🔹宮崎和牛丼配烏冬男生的話,這份套餐完全是飽肚之選🤭除了主角和牛丼外,還有一碗暖胃烏冬、味噌湯、沙律、沖繩豬肉煎餃2件、甜品及飲品,真的是超滿足!宮崎和牛入口即溶,豐腴的油香和飯一起吃讓飯也變得更好吃,還有肉質滿滿的煎餃,叫我如何不滿足。🔹日本產豚肉生薑燒鐵板配白飯豚肉每一片都是掛滿燒汁,口感實在,沒有多餘油膩感,醬汁特別適合拌飯吃,套餐也是有味噌湯、是日甜品及飲品,這天的甜品是綿密帶微甜的黑糖蕨餅,小小的兩件恰到好處。🔹厚炸沖繩島豆腐豆腐控真的會很愛這小食,外層炸的夠脆又不掛油,裡面豆腐依然嫩滑,沾一點點鹽吃味道更豐富,能好好感受黃豆的香。🔹沖繩風炸豬肉芋蓉餅芋蓉綿密帶微甜,中間混了不少很有咬口的豬肉,加上鬆脆的炸衣,不會覺得很膩,芋頭控不容錯過。

🔹宮崎和牛丼配烏冬
宮崎和牛丼配烏冬

🔹日本產豚肉生薑燒鐵板配白飯
日本產豚肉生薑燒鐵板配白飯

🔹厚炸沖繩島豆腐

🔹沖繩風炸豬肉芋蓉餅

1K
2024-05-14 462 瀏覽
炙. 宴是一家日本炙燒丼飯專門店,當中的北海道十勝地區豚肉丼和宮崎和牛丼飯更是人氣之選。餐廳除了主打丼飯之外,還有十分多的選擇,例如日式拉麵、一人火鍋、一品料理等,更不時推出一些特別推介套餐,迎合不同的喜好。日本產和牛鐵板 ($108)這是「炙の御賞祭」三款套餐的其中一款,日本產和牛鐵板,嫩滑的和牛配合爽甜的洋蔥和秘製醬汁,加上一碗熱騰騰的日本米飯,是一個簡單得來卻令人大滿足的料理。套餐均配上味噌湯、甜品及飲品。角切魚生丼配冷烏冬($138)這是「幸せの二重丼」四款套餐的其中一款,我們選擇了角切魚生丼配冷烏冬。冷烏冬配合冰涼的烏冬汁更顯其彈性,魚生丼有三文魚、吞拿魚、帶子、三文魚子、玉子、青瓜等,這個二重丼的組合是夏天炎熱天氣的消暑之選。套餐更附上味噌湯、沙律、沖繩豬肉煎餃兩件、甜品及飲品。酥炸宮崎青眼魚($48)經過酥炸的青炸魚,外脆內軟,魚皮和魚骨也可以食埋,簡單擠少少檸檬汁已吃到魚的鮮味。沖繩風炸豬肉芋蓉餅($22)如果你喜歡吃芋頭,這個芋蓉餅你一定喜歡。薄薄酥脆的餅皮包著豬肉碎和綿滑的芋蓉,樸實的材料卻不失其美味。Interior Menu

日本產和牛鐵板 ($108)
日本產和牛鐵板

套餐均配上味噌湯、甜品及飲品。
日本產和牛鐵板

角切魚生丼配冷烏冬($138)
角切魚生丼配冷烏冬

套餐更附上味噌湯、沙律、沖繩豬肉煎餃兩件、甜品及飲品。

冷烏冬

酥炸宮崎青眼魚($48)
酥炸宮崎青眼魚

沖繩風炸豬肉芋蓉餅($22)

Interior

Menu

2024-05-13
冷烏冬
2024-05-15 313 瀏覽
已經是再訪這家,ABURI-EN 是日本炙燒丼飯專門店,每間分店都有招牌記認巨型豬豬燈籠,好靚好有特色嫁~.餐廳招牌丼飯參考了北海道十勝豚丼再改良,亦有供應日本名牛「宮崎牛」,最近推出了更優惠的二重丼及御賞祭。.幸せの二重丼顧名思義一個定食餐有兩款主食,丼飯/烏冬,另有包括味噌湯、沙律、沖繩豬肉煎餃、甜品及飲品,勁豐富!好適合食量大的朋友。.四個套餐可供選擇,今次點了著名的宮崎和牛🥰 輕輕炙燒過仍保留了入口溶化的口感,超滿足!另配搭昆布湯烏冬,烏冬細滑清清地。.另外炙の御賞祭則選了豚肉 · 鰻魚雙拼飯,3 大片豚肉仍然很有肉汁,略帶甘香,蒲燒鰻魚都非常肥美~.另外還有各款小吃水準都不錯,如爆汁的餃子、炸得乾爽的豬肉芋蓉餅以及加配照燒雞翼,都令整個午餐更加豐富。最後當日的甜品有黃豆蕨餅,哇~都好軟綿綿,不錯不錯!.若以價錢論,這質素絕對是中等以上,CP值頗高的喔~.➤ 豚肉 · 鰻魚雙拼飯 $118➤ 宮崎和牛丼配熱烏冬 $158

宮崎和牛丼配熱烏冬

豚肉 · 鰻魚雙拼飯

沖繩風炸豬肉芋蓉餅

若以價錢論,這質素絕對是中等以上,CP值頗高的喔~
➤ 豚肉 · 鰻魚雙拼飯 $118
➤ 宮崎和牛丼配熱烏冬 $158
宮崎和牛丼配熱烏冬
豚肉 · 鰻魚雙拼飯
2024-03-26 419 瀏覽
餐廳喺時代廣場新開左一排,喺其他商場都有分店試過質素唔錯,但已經有一段時間冇食。餐廳主打燒豚肉丼.喺其他分店食過豚肉多汁,而且又好香嘅炙燒味。當日喺呢間分店食嘅豚肉比較乾身而且肉質偏硬,所以有少少失望。另外加咗日式炸雞,炸雞份量多,而且炸到乾身同肉汁仲保留喺雞肉裏邊,相對比起豚肉,呢個炸雞肉更加優勝。最後再加多個甜品,係比較少見嘅日式黑糖吉士泡芙。呢個泡芙嘅口感比較似中式笑口棗嘅口感,吉士醬細滑唔太甜味,算係合格。但同想像中嘅甜品有啲出入。

另外加咗日式炸雞炸雞份量多,而且炸到乾身同肉汁仲保留喺雞肉裏邊,相對比起豚肉,呢個炸雞肉更加優勝。

2024-01-20 599 瀏覽
周圍雲集嘅食店,我就揀咗間氣氛輕鬆、正宗日料嘅食堂。一入去環境企理,憑直覺揀咗份宮崎和牛拼特上日本豚肉鍋,湯底嘅鮮味真係唔錯,和牛肉滑而嫩,牛香四溢,真係話你知,豚肉更加係鮮嫩多汁,吃落有種咬破雲霄嘅感覺。再點咗沖繩豚肉餃子,據聞係餐廳嘅秘製小食,啖啖肉味,皮薄餡足,真係夠晒飽肚感。配上烏冬,吞嚥間烏冬嘅Q彈口感同湯底嘅濃郁滋味,完美匹配,食落多幾碗都冇問題嘅!酥炸宮崎青眼魚,外皮酥脆至極,魚肉嘅鮮甜隨風飄散嚟,實在係太正!蕃茄牛油果椰菜沙律清新提味,雖然牛油果有啲烏乎,但整體仲係夠晒開胃。飲品方面,瑞泉黑糖梅酒香甜微酸,一飲而盡,暖笠笠,絕對是解膩嘅好選擇。哩個食堂係一個暖笠笠又放鬆嘅好地方,食得開心嘅,同朋友坐低傾計,笑到停唔到口。🥢🍲😋

2023-08-07 1383 瀏覽
睇完戲快閃食過飯, 佢有蠟筆小新做主題嘅兒童餐幾得意, 拉麵比較孤寒得嗰兩片薄薄肉片, 魚生飯就好啲都叫做夠厚, 不過點解日本米可以咁濕, 一係就未 攪拌勻循 散 水蒸氣 ,一係就唔係日本米, 我都想知點解, 佢個number one燒肉飯真係好香唔錯, 麵豉湯冇乜特別都係飲完返屋企好口渴嗰隻, 沙律 細細碟正常嘅,因為我哋只係加15蚊就有個湯同沙律仔, 炸雞都叫做好食嘅, 另外叫咗蠟筆小新 兒童餐, 佢喺啲食物上面做唔到啲乜嘢, 不過佢插咗塊卡仔同埋個筷子套係蠟筆小新都幾得意, 另外仲有蠟筆小新嘅精品售賣。
2023-06-25 1137 瀏覽
The seared Miyazaki wagyu beef slices were so delicious Fatty and rich in flavour The broth was exceptionally rich and buttery Ramen was thin and paired well with the beef, shredded leek and broth. Also tried the grilled scalloped in garlic butter, really good as well. Finish the meal off with a glass of frizzy Okinawan shikuwasa soda! Refreshing!
Fatty and rich in flavour

2023-06-09 921 瀏覽
炙・宴 呢間餐廳名為炙即係燒烤 🔥主打燒肉丼飯餐廳裝修係木系設計燈光柔和而且座位之間好闊落感覺悠閒舒適餐廳有多款丼飯以豚肉🐷同和牛🐮為主打但個人來講,鍾意食豚肉多啲所以就淨係點咗佢既豚肉丼 😬ABURI-EN豚肉丼 $78 🍚豚肉肉質軟熟,厚薄適中而且香氣十足亦都食到肉既油脂香好食!肉既份量非常多,好夠飽肚,啱曬係食肉獸嘅人 😁燒汁亦幾滋味、帶微甜不膩整體而言,餐廳食物性價比算高係可以再 encore 嘅餐廳
炙・宴 呢間餐廳名為炙即係燒烤 🔥
主打燒肉丼飯

餐廳裝修係木系設計
燈光柔和
而且座位之間好闊落
感覺悠閒舒適

餐廳有多款丼飯
以豚肉🐷同和牛🐮為主打
但個人來講,鍾意食豚肉多啲
所以就淨係點咗佢既豚肉丼 😬

ABURI-EN豚肉丼

ABURI-EN豚肉丼 $78 🍚
豚肉肉質軟熟,厚薄適中
而且香氣十足
亦都食到肉既油脂香
好食!
肉既份量非常多,好夠飽肚,啱曬係食肉獸嘅人 😁
燒汁亦幾滋味、帶微甜不膩

整體而言,餐廳食物性價比算高
係可以再 encore 嘅餐廳
ABURI-EN豚肉丼
2023-06-04 751 瀏覽
本來諗住去打邊爐,但係天氣實在太熱,唯有落去商場食肆用膳,諗起呢間舖頭無幫襯過一排,屋企人又想去,決定去呢間,時代廣場我都成日會去行,都發覺呢間舖已經無以前咁多人,以前未到六點已經成村人攞籌排隊,就算我七點幾到仍然好多吉枱,點好食物上餐,先黎兩個小食,沖繩苦瓜炒豚肉&酥炸宮崎青眼魚,首先沖繩苦瓜炒豚肉,完全唔掂……首先碟野上枱已經只是微熱,唔覺佢有炒過,似翻熱多d,而且佢墊住苦瓜豚肉d豆腐只係烚熟而已,完全無味,而且仲收人$78,完全唔值,大扣分,反而酥炸宮崎青眼魚真係好好食,送酒一流,之後黎既沖繩四季柑汁(有氣)都ok,到重點啦,我既櫻花蝦沖繩疏香豚拉面(加大),櫻花蝦加疏香豚湯底好香,疏香豚肉都好食,最敗筆係佢個麵底…一d都好似拉麵,反而覺得似竹昇麵,所以食落好奇怪,我寧願轉番正常拉麵或烏冬仲好……之後屋企人叫既鰻魚雞肉雙拼飯我都有試食,d雞肉又老又韌,真係真老過我老母,就算鰻魚都勉強算僅僅合格,經過呢一餐亮點只係個小食,呢間野人流減少唔係無原因……
,反而酥炸宮崎青眼魚真係好好食,送酒一流
沖繩苦瓜炒豚肉
酥炸宮崎青眼魚
沖繩四季柑汁(有氣)
櫻花蝦沖繩疏香豚拉面(加大)
鰻魚雞肉雙拼飯(套餐)
2023-06-03
$238.5 (晚餐)
2023-03-06 1330 瀏覽
昨天再次到訪,試新嘢,超推介特選宮崎和牛飯,入口即溶的牛肉🥹價錢如果平少少我會好快再回頭。其他嘢食同服務態度都好好👍🏻但梅酒方面,上次揀黑糖,酸甜度出色過今次的梅美人!柑汁都幾有趣,唔會過甜,少少似柚子~
昨天再次到訪,試新嘢,
超推介特選宮崎和牛飯,入口即溶的牛肉🥹
價錢如果平少少我會好快再回頭。
其他嘢食同服務態度都好好👍🏻

特選宮崎和牛飯

但梅酒方面,上次揀黑糖,酸甜度出色過今次的梅美人!
柑汁都幾有趣,唔會過甜,少少似柚子~
特選宮崎和牛飯
2023-02-11 426 瀏覽
Happy Friday放工做完Facial撞到好朋友,唔知食乜好。本身佢推介嘅地方仲要等十幾張枱,就喺旁邊有呢間唔知點解冇乜客人,但係食物質素唔錯,坐得好舒服嘅地方。裏面有大量座位,完全唔使等位,除非想要卡位。以下所有食物同飲品都推介共有:宮崎和牛拼特上日本豚肉鍋(壽喜燒湯) - 係佢哋最推介嘅鍋 $179好似可以揀清湯同豬骨湯,不過壽喜燒應該係最好味,甜甜地又唔會太濃;另外加咗三件沖繩豚肉餃子都係調落去煮的仲有其他不同配料可以加落去,例如野菜🥦當然,唔少得烏冬加餃子同埋白飯轉烏冬共$38另外圖中仲有酥炸宮崎青眼魚,好味,多春魚啲朋友$48蕃茄牛油果椰菜沙律比我想像中好食,但牛油果有好多黑色,同埋份量可以再多少少。$72另外嗌咗瑞泉黑糖梅酒x2 - $38@ , 非常合理總之買單嘅時候,兩人$454大家可以衡量一下因為我主要係同朋友傾得好開心😹😹可能影響咗判斷

裏面有大量座位,完全唔使等位,除非想要卡位。

以下所有食物同飲品都推介

共有:
另外加咗三件沖繩豚肉餃子都係調落去煮的
仲有其他不同配料可以加落去,例如野菜🥦
當然,唔少得烏冬

加餃子同埋白飯轉烏冬共$38

另外圖中仲有酥炸宮崎青眼魚,好味,多春魚啲朋友

另外嗌咗瑞泉黑糖梅酒x2 - $38@ , 非常合理

總之買單嘅時候,兩人$454
大家可以衡量一下
因為我主要係同朋友傾得好開心😹😹可能影響咗判斷
有冇人同我一樣都係飯桶?😆😆最近JFOODO 舉行緊「日本米饗宴🍚」活動,同本地40多家餐廳合作推出用日本米製作的美味菜式~~我今次就去左呢間日本丼飯專門店🇯🇵,試試正宗的日本米❤️❤️🍱蒜味洋蔥宮崎和牛丼(配溫泉蛋) $138✨賣相吸引!丼飯面層鋪滿和牛🐮同洋蔥🧅,中間仲有隻溫泉蛋🥚~~宮崎和牛口感鮮嫩柔軟,啖啖油脂香😋😋日本米粒粒飽滿,好煙韌!食食下就清哂成碗飯👍🏻👍🏻🐮火炙牛舌 $68✨牛舌偏薄身,肉質爽彈~~經火炙後油脂味好重,仲好juicy添🤤🤤🥔和牛炸薯餅 $28✨薯餅即叫即炸,炸得好香脆🔥🔥裡面包住薯蓉同牛肉碎,口感好豐富!!🍹熱情果芒果梳打 $38✨味道酸酸甜甜,重果香~~梳打氣泡感十足,飲完好refreshing🌿🌿
有冇人同我一樣都係飯桶?😆😆

🍱蒜味洋蔥宮崎和牛丼(配溫泉蛋) $138✨
宮崎和牛口感鮮嫩柔軟,啖啖油脂香😋😋
日本米粒粒飽滿,好煙韌!食食下就清哂成碗飯👍🏻👍🏻

🐮火炙牛舌 $68✨
牛舌偏薄身,肉質爽彈~~
經火炙後油脂味好重,仲好juicy添🤤🤤

🥔和牛炸薯餅 $28✨
薯餅即叫即炸,炸得好香脆🔥🔥
裡面包住薯蓉同牛肉碎,口感好豐富!!

🍹熱情果芒果梳打 $38✨
味道酸酸甜甜,重果香~~
梳打氣泡感十足,飲完好refreshing🌿🌿
最近就有一個日本米饗宴活動 @japanese_rice_hk ,JFOODO就同40幾間香港餐廳合作,推出各種用日本米製作嘅優質菜肴,由個體店到fine dining至連鎖店,各種餐廳都提供唔同日本米特式菜式;今次就去咗日本炙燒丼飯專門店——炙·宴 ABURI-EN @aburien_hk ,以北海道十勝著名鄉土料理及改良「豚丼」作為賣點,仲有日本首屈一指嘅黑毛和牛「宮崎牛亅及雞肉等優質食材;炙·宴更自行研發秘製醬汁,配合日本種植稻米,令丼飯嘅色、香、味更昇華👍🏻.🥩 蒜味洋蔥宮崎和牛丼(配溫泉蛋) $138: 宮崎和牛脂肪比例均勻,口感鮮嫩柔軟,油而不膩,伴入甜洋蔥同溫泉蛋,再配上秘傳醬汁料理方法同優質日本米,日本米軟硬適中,米粒飽滿,每一啖都係幸福嘅味道~.🐟 ABURI-EN豚肉·鰻魚雙併飯 $148: 以醬汁炙燒嘅豚肉大大片,豚肉味濃郁,油脂滲入日本米飯𥚃,一啲都唔韌;鰻魚肥美厚肉,加上香炒鴻喜菇,伴飯一流;丼飯我所用嘅日本米彈牙煙韌,散發獨特米香~.🤍 厚炸沖繩島豆腐 $42: 炸得外脆內軟,內𥚃好juicy,散發濃濃豆香,可沾上海鹽一齊食~.🥔 和牛炸薯餅 $28: 炸至
🥩 蒜味洋蔥宮崎和牛丼(配溫泉蛋) $138

🐟 ABURI-EN豚肉·鰻魚雙併飯 $148

🤍 厚炸沖繩島豆腐 $42

🥔 和牛炸薯餅 $28
: 炸至金黃色,外酥內鬆,內𥚃係滿滿薯仔同和牛碎~
和牛炸薯餅

🥗 火炙三文魚沙律 $98
: 份量一啲都唔細,好多沙律菜,三文魚肥美,經炙燒後鮮味提升,口感更豐富,配上微辣沙律醬汁,幾惹味~
火炙三文魚沙律

🍋 香檸蝶豆花梳打 $38
🥭 熱情果芒果梳打 $38
: 兩款梳打飲品唔會好甜,幾refreshing~
和牛炸薯餅
火炙三文魚沙律
2023-02-03 442 瀏覽
香港➰銅鑼灣睇戲前是但搵左間日式餐廳食 見佢周圍都有分店 但一直都未試過 唔洗等位就入左去試下😆但結論呢間令我幾失望 🥲叫左一個和牛同豚肉雙拼飯,點知和牛過韌 無咩牛味 size都偏細😮‍💨豚肉就不過不失另外碗拉麵都係麻麻地 份量偏少 男仔可能會唔夠食🙋🏻‍♀️🙋🏼‍♀️睇下我地今日點左咩食🍽️*﹉◇﹊◆﹉*﹊◇﹊◆﹉**﹉◆﹊◇◇﹉*▶️ 宮崎和牛・ABURI-EN豚肉雙併飯 💸$169▶️ 火炙豬腩肉豬骨湯拉麵 💸$88*﹉◇﹊◆﹉*﹊◇﹊◆﹉**﹉◆﹊◇◇﹉*————————————————————————JMY.FOOD大家可以去比個like同follow埋我地嫁🥰————————————————————————J MY FOOD指數♥️🌤 環境:3/5🤵🏻 服務: 3.5/5🍼 味道: 2.5/5👣 推薦: 🙆🏻‍♀️/5
香港➰銅鑼灣

睇戲前是但搵左間日式餐廳食