2024-06-02
今次已經係第3次嚟食首先講下同以前嚟食嘅分別🥸同以往一樣,呢度比起其他餐廳容易搵位,基本上每次都唔使等直接入座佢嘅座位係矮櫈仔嚟,感覺似大家喺街邊圍住圓枱一齊食嘢嘅感覺第一次嚟嘅時候係覺得幾特別幾有風味嘅,但坐得耐唔太舒服,隻腳唔知點擺好🤔同埋佢之前喺打邊爐前會準備花生、栗子同紅棗嗰啲俾你"圍爐煮茶"燒嚟食,但衣家冇咗雖然燒花生紅棗本身又唔係話勁好食非食不可,但始終少咗個gimmick今次夜晚一行4人叫咗以下嘅嘢:✨️麻辣滑牛肉鴛鴦鍋 4🧡/5鍋嘅中間係蕃茄湯外圍係麻辣湯蕃茄湯飲落味道尚算ok,但冇真蕃茄喺入面,茄膏未比較重麻辣湯好足料,落咗好多辣椒花椒入面嘅料係預先set好咗有腸仔、午餐肉、滑牛肉、魚、蝦滑、香菜豬肉丸、蓮藕片、豆腐乾等等,唔夠可以再散叫其他火鍋配料諗落其實有少少似韓式部隊鍋😝蝦滑同香菜豬肉丸都好味😋滑牛肉係有啲透明嘅漿包住,食落有啲潺潺哋嘅感覺,感小姐覺得口感ok,不過同行朋友覺得麻麻其他配料份量都唔少,不過四個人食就要散叫多少少嘢先夠✨️串燒 3🧡/5我哋叫咗佢啤酒個promotion,叫1set六支啤酒就送30支串燒送嘅串燒可以自己揀,我哋要咗玉米粒、五花肉同小香腸
首先講下同以前嚟食嘅分別🥸
佢嘅座位係矮櫈仔嚟,感覺似大家喺街邊圍住圓枱一齊食嘢嘅感覺
今次夜晚一行4人叫咗以下嘅嘢:
✨️麻辣滑牛肉鴛鴦鍋 4🧡/5
鍋嘅中間係蕃茄湯
外圍係麻辣湯
蕃茄湯飲落味道尚算ok,但冇真蕃茄喺入面,茄膏未比較重
麻辣湯好足料,落咗好多辣椒花椒
入面嘅料係預先set好咗
諗落其實有少少似韓式部隊鍋😝
蝦滑同香菜豬肉丸都好味😋
其他配料份量都唔少,不過四個人食就要散叫多少少嘢先夠
✨️串燒 3🧡/5
送嘅串燒可以自己揀,我哋要咗玉米粒、五花肉同小香腸各10串,另外加咗10串魷魚鬚
雖然數量睇落好多,其實佢一串份量好少(比以前再縮咗水),所以點解價錢咁平
串燒上面有蒜辣粉
玉米粒係用糯米粟,粒粟米燒到個皮好脆,但係煙煙韌韌嗰種,我麻麻
五花肉同魷魚鬚都冇咩特別,只係非常佩服店員點樣將咁細嚿肉穿落條竹籤度🤔
反而係個腸仔,係好似臘腸咁,有驚喜👍🏻
✨️寬粉條 4🧡/5
驚唔夠飽,散叫咗一份寬粉
未煮嘅時候係白色嘅,煮完之後會變透明
煙煙靭靭又吸味,同個麻辣湯底好夾,好食🥰
✨️豆腐皮 4🧡/5
佢係粗豆腐絲,又係另一吸味配料,唔錯
✨️肥牛 1.5🧡/5
因為朋友覺得滑牛唔好食,我哋散叫咗個肥牛
但肥牛嘅肉質非常一般,薄薄一片但都好多筋,亦冇牛味,色澤都唔太新鮮
失望😵💫😵💫😵💫
總結 3.5🧡/5
之前覺得呢間餐廳幾好食,幾有特色
但可惜今次覺得好多嘢都退步咗
份量細咗之餘,之前會送嘅特色圍爐煮茶又冇咗
附近食肆咁多競爭大,睇嚟要加把勁先得💪🏻