2024-02-25 432 瀏覽
話說起碼廿年前已經第一次幫襯呢間炉端燒,當年年紀小,父母帶着我嚟見識,每次都有廚師用條船槃傳送食品,覺得好好玩,細個就真係唔明食物嘅品質同味道。呢廿年來斷斷續續都有嚟食,好記得由好好食(及好好玩),相樸乎午餐變成又柴皮又漏單, 最慘係漏咗單個師傅重要串串嘴,見證當年香港地巴之閉既年代。之後就梗係唔係點幫襯,對上一次係疫情前,記憶之中都係冇乜特別。今日再次幫襯,全因見到廣告話online booking 有八折,然後送蛋糕同加送一杯野飲。好啦,咁我又反嚟啦。折後500蚊鬆啲一位既相撲手午餐,第一件事就係食銀鱈魚,呢個就永遠冇得輸,encore 左兩次,真心無得頂,又嫩又滑。其他例如鮑魚仔,大蝦,帶子,牛扒,羊架,各式瓜菜,魚乾,魚生,老實一般自助餐貨式,可以接受既。然後送既生日蛋糕,甜品sherbet, 2杯飲品,呢個價錢係可以嘅。一家人weekend 嚟個另類放題,不錯吧!

2023-12-14 667 瀏覽
今日午餐時間無咩主意,走入去間轉角嗰家小食堂,試吓佢哋嘅家鄉味。第一啖食嗰碗煲仔飯,啖啖飯粒都滲透住煙韌嘅燒肉香,嗲到不得了!🤤 滴滴肉汁都一啲都唔甩底,咬落去彈牙得滯,我只想講句:真係正!👌跟住嗰碟蘿蔔牛腩,牛腩炆到入味濃郁,半溶喺口嗰種,軟爛得嚟保持住啖啖肉嘅質感,一啖咬落真係滋味十足,自己都唔信得其係平民價錢嘅享受。😋 而家附送嘅陳皮蘿蔔,甘香中帶微辣,解膩得嚟又惹味,完美搭檔無誤!飲品揀咗杯凍檸茶,夠晒酸甜清新,每一啖都係喚醒味蕾嘅絕配。整體嚟講,呢個午餐食得我心滿意足。😌 下次走過呢個轉角,我知道自己又會回味無窮,再次走入去!👣🍚

@robatayaki.hgkln 's celebration menu is a must-try🥳 Indulge in 5 snacks, deluxe sashimi platter, seasonal oysters, robatayaki and a daruma bomb cake for a truly satisfying meal! Check them out if you are looking for restaurant to celebrate special occasions✨.氣氛十足嘅米芝蓮正宗爐端燒老店 @robatayaki.hgkln 推出celebration menu🥢 套餐有五款前菜小食、刺身五點、時令生蠔同爐端燒,兩位以上嘅慶祝活動更可亨免費達摩爆破蛋糕,影相打卡一流😛 餐廳分為三個燒烤區,每區都由一位師傅照顧哂成個區既客人,夠多人嘅book哂成間包廂真係幾好feel~
2023-06-27 1629 瀏覽
為慶祝結婚週年紀念, 與老公到Harbour Grand 食爐端燒, 其實是家人推介的, 所以覺得可以一試。上網Full pay 訂了相拱撲午餐, 有九折,每日大約$600 左右, 可食2個半鐘。除了西京燒很滑,挺好味外之外, 其他食物質素都很一般, 牛肉沒有牛味, 帶子過熟很韌; 刺身不新鮮, 其實食物也是不過不失; 而且食物款式少, 我們在openrice 看到的相片餐牌已經不update, 餐牌食物變得更少有些食物廚師空閒時預先燒定。 到我們想點時再取出來再加燒, 肉變得很韌,過熟廚師的夾是萬用夾, 用來夾生食物, 燒食物, 清理燒爐, 擠壓垃圾, 取放在遠處食材,全都是用同一個夾 。甜品是有包裝膠袋包住上的,不是自家製, 沒有誠意可言 總括而言, 600元的午餐可以有更好的質素。
甜品是有包裝膠袋包住上的,不是自家製, 沒有誠意可言
總括而言, 600元的午餐可以有更好
的質素。
明太子雞翼
2023-06-24
2023-05-21 1418 瀏覽
廚師服務態度非常差對食材完全不尊重沒有燒蝦亦沒有其他熟食 改了餐牌 你以往的餐牌少了一半東西 最重要是價錢不變😢😢😢最嚴重的是廚師的煮食態度 非常不專業 面對客人的時候把食材 掉在 燒爐上 完全沒有禮貌在五星級的酒店裏面有這種服務 令人絕對驚嘆
廚師服務態度非常差對食材完全不尊重
在五星級的酒店裏面有這種服務 令人絕對驚嘆
2023-04-21 1471 瀏覽
<米芝蓮推介• 正宗爐端燒> 爐端燒原來源自於日本東北的宮城縣仙台市。今次入座之後,師傅全程都以跪坐形式喺方形敞口火爐邊幫我哋燒菜,然後以長長既木槳送上食物,係好新奇既體驗!每一樣食物都好高質,就算係簡單如燒粟米燒紫薯都燒到好甜好香。最難忘既係燒銀鱈魚,啲魚油反晒光咁款勁juicy,魚肉入口即溶絕對唔會燒到柴晒,火候控制得剛剛好。不得不讚師傅同一時間處理咁多枱客咁多訂單都可以兼顧到咁多食材好西利!注:炉端燒Robatayaki位置在喺九龍海逸酒店酒店隔離,大家去海濱廣場二期地舖就搵到。
<米芝蓮推介• 正宗爐端燒>

銀鱈魚

銀鱈魚
  • 燒銀鱈魚
2023-02-16 1174 瀏覽
有段時間無享受即場有人燒野比自己食ge樂趣今次黎到酒店食炉端燒就可以啦最鍾意食佢ge銀鱈魚,油脂充足得黎又唔會太過膩,剛剛好,好好食燒帶子都唔錯,好新鮮唔會燒到過熟仲有佢ge燒和牛,無筋得黎肉質軟軟的,令我欲罷不能
有段時間無享受即場有人燒野比自己食ge樂趣
今次黎到酒店食炉端燒就可以啦

燒帶子都唔錯,好新鮮唔會燒到過熟

仲有佢ge燒和牛,無筋得黎肉質軟軟的,令我欲罷不能
2022-11-26
  • 銀鱈魚
  • 燒帶子
  • 燒和牛
2022-12-31 1173 瀏覽
全部員工都好有禮貌!雖然我有訂枱,但嚟到check唔到booking,都俾我入座,仲安排返我本來想要嘅座位!尤其師傅,好健談、好nice、好好人,照顧到所有食客!食物都整得好食!最後仲不忘祝我朋友生日快樂🤣呢度嘅服務真係令我喜出望外!甚少俾comments 的我,都忍不住要喺度一讚呢間餐廳!因為唔記得咗問師傅個名,好在有影低相😆希望佢唔好介意我放咗佢張相喺度啦,嘻嘻~多謝你,因為你,我同朋友都有個好開心嘅餐飲體驗~

2022-12-30
生日
2022-11-14 1101 瀏覽
Staycation套票包了$1,000 Dinning credit,吃西菜略嫌普通,遂訂了第二日的爐端燒,吃個日式午餐。到達時始知這餐廳是小時候在飲食節目中見過的,師傳會在席前將燒好的燒物用一支長木槳上桌,當年已覺有趣,想不到自己終於有機會一試。前菜坐下不久便收到新鮮燒起的粟米和免治雞肉,香口惹味,為美味的午餐揭開序幕。海之物盛合 $320海鮮有大蝦、三文魚和帶子,全部都燒得恰如其份,加上甜甜的照燒汁帶出鮮味,好食。地雞照燒 $300雞扒有兩塊外皮烤得香脆,調味得宜,不過相對普通。雪葩甜點有三個口味的雪葩可選擇,分別是橙、蘋果和菠蘿,全部以水果原形盛上,特別可愛。我選的蘋果味清甜,冰冰涼涼。人均消費三百五十左右,坐得舒服寧靜,體驗合乎預期。
前菜
海之物盛合 $320
地雞照燒 $300
雞扒有兩塊外皮烤得香脆,調味得宜,不過相對普通。
雪葩
人均消費三百五十左右,坐得舒服寧靜,體驗合乎預期。
20221110☀️Thursday 🌻🎂每次朋友生日飯🤔我都要絞盡腦汁🔥今次朋友自己提意到「 爐端燒」🙋‍♀️當然要順她的意思做。「爐端燒」2016、2017及2018 連續三年榮獲《米芝蓮指南》推介餐廳, 爐端燒致力為提供正宗日式料理, 包括主廚即席預備的爐端燒美食、新鮮壽司、刺身等。🚇自己早到目的地😅入去坐陣等吓先啦!📢入到日本餐廳第一句用日語「歡迎光臨」👘Waitress 招呼我入座💐Waitress 見到我攞住花及蛋糕🎂問了我一句,幫你放起先,你朋友到時,我就攞出嚟,Waitress 這樣做法👍我十分欣賞。😋食到尾聲💰當然由我做 Boss👘當Waitress 在途中準備攞張單準備比我時📢好大聲讀出多謝$3146🤦‍♀️我真係有點尷尬💰但係我都放低100元做 Tips, 之後唔知係我,還是我朋友話食甜品🍧咁我話食SHERBET👘Waitress 話可以請我食一個 Sherbet,咁我話我朋友呢👘Waitress 話只可以一個,我回應,我朋友嗰個我比錢啦!但係Waitress 攞張單過嚟時係計足兩個錢👀我立刻眼定定望住Waitress👘個Waitress 盡駁嘴話你話你畀錢嗎?因為我總
20221110☀️Thursday 🌻
「爐端燒」2016、2017及2018 連續三年榮獲《米芝蓮指南》推介餐廳, 爐端燒致力為提供正宗日式料理, 包括主廚即席預備的爐端燒美食、新鮮壽司刺身等。
😋食到尾聲💰當然由我做 Boss👘當Waitress 在途中準備攞張單準備比我時📢好大聲讀出多謝$3146🤦‍♀️我真係有點尷尬💰但係我都放低100元做 Tips, 之後唔知係我,還是我朋友話食甜品🍧咁我話食SHERBET👘Waitress 話可以請我食一個 Sherbet,咁我話我朋友呢👘Waitress 話只可以一個,我回應,我朋友嗰個我比錢啦!但係Waitress 攞張單過嚟時係計足兩個錢👀我立刻眼定定望住Waitress👘個Waitress 盡駁嘴話你話你畀錢嗎?因為我總共3個人👘Waitress 話:我攞一個比你朋友。
🤦‍♀️我真係無話好說
🤷‍♀️仲有,食物質素只屬一般。
🦀Kani Age🐟Sashimi Shake
🐮Ami Yaki
🍧Coconut, Apple & Peach
  • 美國特級肉眼扒
2022-11-13 1761 瀏覽
🏮🍢【 𝗖𝗛𝗜𝗟𝗟 𝗘𝗔𝗧𝗦 • 炉端燒 𝗥𝗼𝗯𝗮𝘁𝗮𝘆𝗮𝗶 】🍢🏮⋄—————⧫♟⧫—————⋄今年11月1日至30日,DiningCity 誠邀大家參與由香港旅遊發展局全力支持,「香港美酒佳餚巡禮」旗下推廣活動「Chill 住食」🤗🌟活動集合超過200間餐廳低至7️⃣折之精選套餐😍展現4個餐飲新型態,包括:「新登場」、「吹吹風」、「好睇好食」及「舌尖去旅行」💖 今次我就去咗位於Harbour Grand Kowloon嘅Robatayai享用高質嘅爐端燒🎌 廚師會坐喺開放式嘅方形爐前,以精湛技術燒烤新鮮食材,並即時以木槳將美食遞到顧客面前,真係一次正宗又特別嘅時尚體驗呀🥰👏🏻⋄┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄◾️◼️「鼎食聚 - Chill住食」◼️◾️(供應期:1/11 - 30/11)▪️◾️6道菜晚市套餐◾️▪️($880/位,另加一服務費)🐟鱈魚乾烤得剛剛好,口感煙韌又酥脆,沾沙律醬更好味😋🐠時令刺身三點盛包括:拖羅、池魚、赤身,新鮮肥美,真係無法抗拒甘香嘅油脂☺️🐚日本淺蜊蜆麵豉湯淺蜊蜆體型雖小,但非常鮮甜,配以豆腐及昆布製成麵豉湯,就是簡單的美味🧡🦪炉端燒日本時令貝類海鮮(活帶子 /

—————⧫♟⧫—————

┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄

◾️◼️「鼎食聚 - Chill住食」◼️◾️
(供應期:1/11 - 30/11)

▪️◾️6道菜晚市套餐◾️▪️
($880/位,另加一服務費)

🐟鱈魚乾
烤得剛剛好,口感煙韌又酥脆,沾沙律醬更好味😋
🐠時令刺身三點盛
🐚日本淺蜊蜆麵豉湯
🦪炉端燒日本時令貝類海鮮
(活帶子 / 岩手蠔 / 榮螺)
榮螺肉質清爽,鮮美無比,師傅簡單地燒烤,保留咗螺肉最原始樸實嘅鮮味👍🏻
🍢西京燒真名鰹
「真名鰹」最美味嘅料理方式就係做成西京燒❣️先用西京漬去醃製魚肉,然後將之烤至金黃,肉質肥美甘甜,風味十足🤩
🍑蜜桃雪葩
最後食埋甜品,今餐甜蜜作結💓

我地另外加咗個蘆筍。

梳打

┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄

📍地址:紅磡德豐街22號海濱廣場二期地下

#openrice #香港美食 #hkinfluencer #foodiehk #discoverhk #ccrreami紅磡 #ccrreami黃埔 #炉端燒 #Robatayai #ChillEats #HongKongWineandDineFestival #WineandDine #DiscoverHongKong #DiningCity #DiningPromotion #CasualDining #FineDining #HKRestaurants #NewintheCity #IntheOpenAir #FeastYourEyes #TasteTravel #Chill住食 #新登場 #吹吹風 #好睇好食 #舌尖去旅行 #2022香港美酒佳餚巡禮 #香港旅遊發展局 #DiningCity #HarbourGrandKowloon  #九龍海逸君綽酒店
2022-11-03
2022-11-10 574 瀏覽
Having visited this place over 10 years. used to be having good service and good food here.Majority of the front line staff changed,all young and inexperience one, only one or two familiar chefs left. luckily that the chef Wah serving us that night are familiar and grilling standard can be kept.We ordered the chutoro cause we don't love too fatty but the waiter only giving us the ootoro cause i think he don't know the food type at all and of course he didn't ask!For the food, sashimi and sushi a

For the food, sashimi and sushi always keep the standard but this time even worst even though they provide bigger size to compensate. Tempura is a bit hard...for barbecue foods the bubble fish and cod fish are always the best here,but i found the food ingredient quality has dropped or maybe only that evening? taste is still good.

For the service,the previous staffs would interact with us initiative but now there are only new staff left who do not know the menu and services at all,no one refill the tea and take back the plate...etc which is not much different from a local restaurant 茶餐廳 expect pricing.
I think i rather reduce visit time or choice not going there anymore 😡😡😡
2022-11-03 578 瀏覽
不能稱上是老顧客,但過去七年,每逢生日、結婚紀念日,每年總幫襯兩三次。上星期日10月30日如常期待地去食晚餐,但失望嘅程度係不能形容,有一刻真係想起身走!平時叫開嘅清酒冇貨,酒單上20多種選擇,侍應話有四五種有貨(理由係佢哋準備轉酒單!)。食物方面,價錢大幅增加(為咗生存,其實明白),美國牛扒,由原先嘅三百幾蚊加到$560。最唔滿意係,平時食開嘅燒魷魚乾,銀杏,薯仔和梅飯團,全無供應!侍應話餐單轉左好耐,我話我上一次嚟係5月1號,佢就話應該六月中轉餐單。招呼我哋嘅廚師我第一次見;星期日晚,全場得兩個廚師亦都係呢七年第一次見!另一邊嘅廚師熟口熟面,有點頭打招呼,另外只有一個侍應係有印象,人好似都換晒 …清酒先上,食物要等,食物質素尚算OK,生面口嘅廚師亦好殷勤招呼。但食完飯,行咗陣超市買餸,返到屋企即刻嘔。我開頭懷疑可能自己空肚飲多咗,有少少醉酒。點知第二朝臨天光時分,老公起身屙咗幾次,最後正露丸要出場 😔非常可惜,爐端燒已成為回憶,佢會喺我最愛嘅餐廳上除名!

非常可惜,爐端燒已成為回憶,佢會喺我最愛嘅餐廳上除名!
2022-09-02 1329 瀏覽
位於九龍君綽海逸酒店旁邊,門口有很多紅燈籠,充滿日本風情😁餐廳主打爐端燒,餐廳有三個燒烤區,每個區域有一位師傅坐在中央位置,負責燒食物給客人,很有霸氣!今次試了週末放題「相撲手午餐」,價錢成人$608/小童$508,還有10%服務費。師傅送餐的方法很特別,食物會以長條木板遞上,相信師傅的手臂手腕力十足。❇️雞泡魚乾🌀非常有嚼口,慢慢咀嚼,再配上蛋黃醬,味道一流!❇️一口鮑魚🌀好好味,一D 都唔韌👍❇️刺身(三文魚、吞拿魚、帶子)🌀刺身非常新鮮,尤其是帶子。❇️銀鱈魚西京燒🌀超級無敵好食,銀鱈魚非常嫩滑,又多汁,魚皮都好脆,回味無窮😋😋😋❇️烏冬❇️蟹籽沙律❇️炒雜菜❇️燒帶子❇️燒豚肉❇️燒魷魚🌀魷魚嘅煙韌度啱啱好!❇️宮崎牛肉A4🌀香味四溢,質地鬆軟,中間的肉是紅色的,好味道。❇️燒蔬菜(翠玉瓜、蘆筍、雜菇)🌀充滿牛油香味😋❇️甜品(椰子、蜜桃、蘋果雪葩)🌀造型可愛,真係有椰子殼、蜜桃同蘋果果肉盛載着雪葩,而且非常有果香味,個人比較喜歡蘋果味,食完好開胃👍❇️一口芝士🌀外甜內鹹,少少流心,正呀❤️最後食生日蛋糕,不用收切餅費,非常好!值得一試‼️‼️
位於九龍君綽海逸酒店旁邊,門口有很多紅燈籠,充滿日本風情😁

❇️雞泡魚乾
🌀非常有嚼口,慢慢咀嚼,再配上蛋黃醬,味道一流!
❇️一口鮑魚
🌀好好味,一D 都唔韌👍
❇️刺身(三文魚、吞拿魚、帶子)
🌀刺身非常新鮮,尤其是帶子。
❇️銀鱈魚西京燒
❇️烏冬
❇️蟹籽沙律
❇️炒雜菜
❇️燒帶子
❇️燒豚肉
❇️燒魷魚
🌀魷魚嘅煙韌度啱啱好!
❇️宮崎牛肉A4
🌀香味四溢,質地鬆軟,中間的肉是紅色的,好味道。
❇️燒蔬菜(翠玉瓜、蘆筍、雜菇)
🌀充滿牛油香味😋
❇️甜品(椰子、蜜桃、蘋果雪葩)
❇️一口芝士
🌀外甜內鹹,少少流心,正呀❤️

最後食生日蛋糕,不用收切餅費,非常好!

值得一試‼️‼️
  • 燒銀鱈魚
2022-08-18 937 瀏覽
公司喺附近見落雨行過來近近地食個lunch,叫咗個燒牛肉丼,賣相已經一般,牛肉少又冇乜汁,食落仲衰,勁大陣蘇味,如果6,70蚊我就算數,收人二百幾蚊比D咁既質素,完全接受唔到,應該係今年食過最難食既野。