2019-11-18 3113 瀏覽
今天來找女朋友吃午餐,尖沙咀要找到有海景既餐廳,價錢又便宜的,北京道一號的餐廳是不錯的選擇,今天到了這裡的日本餐廳。進餐廳看到很多日式榻榻米,女友問我有沒有穿了穿洞的襪子,因為坐榻榻米是要脫掉鞋子,哈哈,最後被安排了坐近窗邊的餐台,下午不太是欣賞維港景色的時候,因為有點曬,餐廳也落了窗簾。餐牌的選擇也很多,都是典型日本餐廳的定食,我點了壽司蝦餅配烏冬定食,女友則點了燒銀雪魚定食,都是包餐飲的。壽司的飯就略嫌多了點壽司醋,份量就不算太多,男士吃的話可能不夠飽。燒雪魚就很肥美,每口都有魚美的脂肪,這個餐值得推介。想要好風景就來這家的確不錯,還可以選榻榻米座,晚上夜景更迷人。

壽司配烏冬定食

燒雪魚就很肥美,每口都有魚美的脂肪,這個餐值得推介。
銀雪魚定食

銀雪魚定食
2019-11-01 2063 瀏覽
蟹肉芒果沙律($88)什錦串燒($208)海鮮薄餅($98)燒魷魚筒($78)軟殼蟹沙律卷($135) 燒牛肉飯($105) 蟹肉芒果沙律($88)🥗沙律比想像中要大芒果甜菜幾新鮮今餐自己覺得最麻麻的什錦串燒($208)主要係因為有兩串雞皮而又唔係燒得咁香,亦唔係好脆果種一食落去會太油既味不算太討好,其他串燒就正常既但又無話好impressive 👍🏻最推介係薄餅薄薄地帶少少脆望落以為會太多醬但食落岩岩好 🦑燒魷魚筒不錯,燒得岩岩好唔會生到咬唔開,又不會太燶軟殼蟹沙律卷面頭啲蟹籽好足軟殼蟹亦好夠脆最後加咗個燒牛肉飯注意係半生熟牛嚟加蛋黃咁原本以為會係石鍋果種但原來又唔係但又還好牛肉幾嫩,配埋蛋汁令成碗飯都幾滑環境👍🏻幾自成一角咁好日式,幾適合幾個朋友黎傾下計而且好多好多choice揀野食要掙扎一輪價錢唔算貴聽聞另一邊對景,但是日已俾人卜晒啦所以有興趣既朋友記住提早卜呀,想揀位記得要提一提呀!
蟹肉芒果沙律($88)
什錦串燒($208)
海鮮薄餅($98)
燒魷魚筒($78)
軟殼蟹沙律卷($135)
燒牛肉飯($105)

蟹肉芒果沙律

蟹肉芒果沙律($88)🥗沙律比想像中要大
芒果甜菜幾新鮮
什錦串燒

今餐自己覺得最麻麻的什錦串燒($208)
主要係因為有兩串雞皮
而又唔係燒得咁香,亦唔係好脆果種
一食落去會太油既味
不算太討好,其他串燒就正常既但又無話好impressive

海鮮pizza

👍🏻最推介係薄餅
薄薄地帶少少脆
望落以為會太多醬但食落岩岩好

🦑燒魷魚筒不錯,燒得岩岩好
唔會生到咬唔開,又不會太燶

軟殼蟹沙律卷面頭啲蟹籽好足
軟殼蟹亦好夠脆

最後加咗個燒牛肉飯
注意係半生熟牛嚟加蛋黃咁
原本以為會係石鍋果種但原來又唔係
但又還好
牛肉幾嫩,配埋蛋汁令成碗飯都幾滑

環境👍🏻幾自成一角咁
好日式,幾適合幾個朋友黎傾下計
而且好多好多choice揀野食要掙扎一輪
價錢唔算貴
聽聞另一邊對景,但是日已俾人卜晒啦
所以有興趣既朋友記住提早卜呀,想揀位記得要提一提呀!
  • 海鮮薄餅
2019-10-20 1878 瀏覽
尖沙咀食飯,真係到到都好多人晚上的既鋪頭愈來愈早關門,因為港鐵都早收,有時OT完食個飯都真係唔係咁易Happy Friday Night,就緊係食返餐好D,即使不能夜生活回憶起好多年前食過一次既日本野.....火間土先叫左一客海膽刺身熱下身,睇下咁多次無食,佢水準如何非常鮮甜,而且一D都唔會覺得腥,非常滿足之後叫左個特色壽司,呢個就真係玩特色,由於食材新鮮,所以唔會太差,但係太過整色整水,唔係太過食到食材最本身既味道最後黎個牛肉壽喜燒黎個飽肚ENDING份量好夠,牛肉又多,作為一名非常大食既我都表示好夠飽,味道唔會太甜,稍稍牛肉偏瘦左小小,有D"鞋"總結:STAFF態度正常,以高級日本餐廳黎計,係會有小小失望因為個個都欠缺笑容,一瞼唔開心咁,上菜求其放底就算味道:食材新鮮,建議食刺身和壽司,整色整水野,一試就好,再試就10思而後行環保:一流,無得輸
回憶起好多年前食過一次既日本野.....火間土

先叫左一客海膽刺身熱下身,睇下咁多次無食,佢水準如何
非常鮮甜,而且一D都唔會覺得腥,非常滿足
之後叫左個特色壽司,呢個就真係玩特色,
最後黎個牛肉壽喜燒黎個飽肚ENDING
份量好夠,牛肉又多,作為一名非常大食既我都表示好夠飽,
味道唔會太甜,稍稍牛肉偏瘦左小小,有D"鞋"

因為個個都欠缺笑容,一瞼唔開心咁,上菜求其放底就算
味道:食材新鮮,建議食刺身壽司,整色整水野,一試就好,再試就10思而後行
環保:一流,無得輸
2019-10-19
  • 海膽刺身
2019-10-09 1970 瀏覽
本來諗住某youtuber推介應該會好味,但真係好失望。依杯野飲個味似果汁先生既橙汁,上面舖左d糖果,外觀精緻,味道普通。拖羅雪到好硬好冰,其他刺身正常,不過不失,又唔算話好好食。依個壽司材料多就多,但都係普通,海膽正常,唔算特別新鮮,蟹肉好咸。依個芝士咖喱烏冬個味好怪,有d不倫不類既感覺,一d都唔match。蟹腳個質素比起酒店自助餐嘅仲差,一大陣海水咸味,d肉梅梅地,難食。串燒d肉好韌,調味唔夠。總括嚟講,望下海景ok,但食物質素好差,有d失望。
本來諗住某youtuber推介應該會好味,但真係好失望。

拖羅雪到好硬好冰,其他刺身正常,不過不失,又唔算話好好食。

串燒d肉好韌,調味唔夠。

總括嚟講,望下海景ok,但食物質素好差,有d失望。
2019-09-30 1812 瀏覽
朋友早一個星期就訂左枱黎呢到食生日飯🎂呢到環境真係幾唔錯呀,始終係北京道一號。 望住嘅係維港景我地四個女仔,叫左d小食又叫左個二人套餐。佢個二人套餐真係幾抵,有三款刺生之餘,仲有個沙律,又有一客壽司,再有一條魚 又有炸蝦天婦羅,仲有個飯,兩個點品。 我地叫ge小食海膽壽司無得頂!之後仲有刺身,佢有幾款俾人仼揀三款再有沙律,魚同天婦羅之後再黎多個飯,我地揀左軟殼蟹石頭飯呢到都幾抵食,但服務就麻麻地

朋友早一個星期就訂左枱黎呢到食生日飯🎂
呢到環境真係幾唔錯呀,始終係北京道一號。
望住嘅係維港景

我地叫ge小食
海膽壽司無得頂!

之後仲有刺身,佢有幾款俾人仼揀三款

再有沙律,魚同天婦羅

之後再黎多個飯,我地揀左軟殼蟹石頭飯

呢到都幾抵食,但服務就麻麻地
2019-09-22 1227 瀏覽
17/9/2019 訂咗位lunch。去到見reception男職員態度惡劣地叫所有等位客人退後回門口,待他再發籌。期間我們表示已訂位,他呼喝我們要等。帶位時行得好快,我地追唔上,他還回頭呼喝。點菜上菜上飲品都慢,只有埋單上單快,還自動埋單!但碌咭都係很慢。最後女職員輕挑地表示全場只有4位樓面!既然人手不夠,請考慮不做午市,或只開半場。以前的風光已不再,而且裝修亦變舊。附近日本菜選擇甚多,有景色又如何。
2019-09-17
2019-09-14 1499 瀏覽
朋友推薦過好多次都未有機會食, 難得星期六去尖沙咀行街, 就一於去試下! 餐廳主廳望住維港, 景靚自然心情靚, 胃口都大啲! 另外, 餐廳設有好多包廂房, 私隱度好高。估唔到weekend都有午市套餐, 仲要$78起, 喺尖東仲keep住呢個價錢嘅餐廳已經唔多!豬肉生薑燒定食 定食份量非常多, 足夠兩位女士share! 豬肉嫩滑, 但薑味唔太特出。欣賞配菜種類多, 而且鐵板上菜, 可保持食物温度鐵鍋餃子有別於一般日式煎餃, 呢款比較少肉, 啱晒怕肥嘅女士。外皮香脆, 餃子汁好match

豬肉生薑燒定食

鐵鍋餃子
2019-09-14
2019-08-30 1411 瀏覽
想與朋友吃日本菜,經朋友介紹到了尖沙咀的這一間樓上舖。餐廳的位置還算方便,設有和式座位,讓人份外有吃日本菜的風味。餐廳的料理有不少都是自家制的創意料理,用料新鮮,價錢相宜,十分不錯。
  • 軟殼蟹卷
  • 火間土雜錦刺身壽司飯
  • 一流壽司
2019-08-29 1286 瀏覽
尖沙咀食晏好少少都要好貴,北京道呢間火間土都算係環境靚,服務好,食物好!聽講個海景View都好正,可惜被安排坐係近門口,望都望唔到Lunch time餐廳都好多人,建議都要Book左位先,當日11點幾打去Book 1點鍾都OK!Lunch Set有好選擇,蕎麥麵、天婦羅、壽司定食、刺身定食、就連打邊爐都有。我就Order左壽司定食,份量都好多,前菜主菜dessert有齊哂!壽司整體上都好新鮮,而忌廉薯餅餡料都好多,香脆但唔夠熱,但都好味。烏冬冇特別,同埋有點油。100左右可以係尖沙咀食到較為高質其實性價比都高,好滿足!

2019-08-28 924 瀏覽
餐廳服務簡直差,今天我們午餐,特訂了位,點餐時,那個男服務員就說要一起order飲品,我們說遲啲才order,他說晏啲已經不招呼到我們再落飲品order,我們只好一起叫三個餐連飲品。 飲品就一早送嚟 ,咖啡冇日式咖啡味,用玻璃杯裝,似茶餐廳的,不是日式的咖啡杯,快过D餐很多。之後問另一男服務员取兩隻碗仔,他一給就给了四隻,但四隻都是有崩的,朋友一攞,差點戒親手。還有另一不理睬你的男服務员,送了餐來,當場跟他說收去用完的咖啡杯,當你透明,不應也不出聲轉頭就走。食物一般,食具有問题,同级的還有很多其他日式食肆選擇,我們已決定不會再去,平時都不會寫人差食評,但今次真的忍不住。
2019-08-28
2019-08-25 1013 瀏覽
之前食過一次覺得幾好所以同事生日 encore 多次一行三人食左個剌身併盤,大板燒,串燒併盤,壽司卷同支sake特別推介係剌身併盤:好新鮮,味道好fresh 配合埋個夜景一流!
2019-08-24 780 瀏覽
Lunch Time最好就係食火間土🥳忌廉蟹肉烏冬🍜再奉上細牛肉飯🍚每次食完烏冬都會將忌廉汁撈牛肉飯食哂忌廉汁真係她好味識食一定食要咁食價錢都可以接受下次會再黎食
Lunch Time最好就係食火間土🥳

價錢都可以接受
下次會再黎食

蟹肉忌廉烏冬
蟹肉忌廉烏冬
對於一個唔食魚生但又鍾意食日本菜嘅我黎講,一間高質嘅日本餐廳絕對係值得一去再去! 燒魷魚筒同串燒拼盤基乎係我每次必點嘅食物。「燒魷魚筒」係原隻鐵鍋上,保持到温度之餘仲好入味。魷魚筒上枱時已經切開,好淋身,做小食一流!「串燒拼盤」 每一串份量仲要好大,調味啱啱好。 今次仲叫咗個「白汁焗蟹肉飯」,未食淨係見到鋪滿全個飯嘅芝士已經流哂口水!! 每一啖都係蟹肉,好好味不過都幾heavy。呢度地點真係非常方便,岩哂約friend食飯,個view望住成個維多利亞港真係一流!提提大家,有部份坐位要除鞋㗎,唔想赤腳的話記住着襪呀!

2019-08-02
2019-08-03 1122 瀏覽
呢間位於北京道1號嘅日本西餐廳我已經第二次嚟食啦 因為佢嘅位置同環境 都好好 望出窗外可以睇到少少維多利亞港 空間又大 而且價錢唔貴嘢食又好食 難得呀👍🏼中午嘅lunch set $100左右就可以食到好質素嘅食物 份量有多 一個set有前菜.餐湯.燉蛋.刺身主食佢個天婦羅炸得好好👍🏼👍🏼一個set有咁多嘢食真係好抵呀!

一個set有
前菜.餐湯.燉蛋.刺身主食
佢個天婦羅炸得好好👍🏼👍🏼
一個set有咁多嘢食真係好抵呀!

2019-07-31 1288 瀏覽
同女朋友慶祝生日想揾一間靚靚地又有feel嘅餐廳食飯 呢間火間土就滿足哂我所有要求喇 只要消費滿差不多$900-1000就可以book近窗口位(好似一間房仔咁)夠哂私人空間兩個人浪漫食飯🥰夜晚到七八點仲可以睇到幻彩永香江添 整個環境都好日式feel 真係一百分!🤪而食物方面真係好多選擇架!特別係刺身好新鮮,非一般嘅質素!淨係一邊食飯一邊欣賞咁靚嘅夜景真係無得彈!現時係香港數一數二超好吃的菜!不過建議朋友仔如果想book房食住飯睇睇夜景的話,就要來提早就訂枱喇!如果好中意食日木野嘅朋友仔,快啲去試下喇!😋😋😋
一流壽司
蟹子沙律