2019-08-17 1768 瀏覽
午餐唔想去酒樓同人逼又唔想食茶記,行過北角丹拿花園見到本色有茶飲又有台灣特色美食,經過商量入去試試,環境唔錯,未知食物點呢,所以叫左幾款點心同鹽酥雞肉燥飯、台灣牛肉麵面,哇唔用形容了最睇碟淸場
唔用形容了最睇碟淸場
2019-06-20 1245 瀏覽
一班朋友,有人最放工,有人遲放工,食火煱就最啱,唔駛驚d餸凍晒。依間我地一班係港島區做野嘅朋友成日黎嘅火煱店,因為好近地鐵站,就腳,d位都闊落,坐得舒服,最重要係d火記唔會埋你食晒野坐係度傾計,連星期五都無限時用餐,可以慢慢等齊朋友,一路食,一路吹水。講返食物,食物新鮮,雖然唔會有好多花款,但係打邊最緊要材料靚,手切肥牛好嫩滑,手打丸彈牙,鐘意食魚嘅,佢嘅原條起片魚好好味。不過湯底唔算出色,只有大路款式。唔講咁多去相。手切肥牛: 次次黎食都會叫,好新鮮,唔會有揸醉雞: 雞好新鮮,不過唔算好有酒味金牌4寶: 手打丸好彈牙,唔係好多地方有象拔蚌丸,我自己最鐘意食黑松露丸冰豆腐,餃子,炸釀油炸鬼,魚片: 餃子好食,材料新鮮原條原起片: 必食,連我唔鐘意食魚嘅朋友都食咗片,肉好彈牙,魚片絕對無得比菜心BB: 翠綠,嫩口,不過份量少咗種醬料選擇基本上都唔錯

手切肥牛: 次次黎食都會叫,好新鮮,唔會有揸

醉雞: 雞好新鮮,不過唔算好有酒味

金牌4寶

冰豆腐,餃子,炸釀油炸鬼,魚片: 餃子好食,材料新鮮

菜心BB: 翠綠,嫩口,不過份量少咗

種醬料選擇基本上都唔錯

2019-06-07
金牌4寶
2019-05-02 1010 瀏覽
火鍋精的我又出動,今次一行六人去打邊爐。 裝修以黑色為主,坐得都舒服。 服務很好,食物款式都算多,價錢略貴,但物有所值。其中,以牛肉、丸類、餃類和鮮魚很出色,新鮮又好吃。
2018-12-15 1505 瀏覽
今天晚上公司團隊聖誕聚餐,找了很多地方,但都找不到提供大包廂的火鍋店。。。在差不多絕望之際,發現原來近在咫尺的北角有一個好選擇!房間十分寬敞,有小圓桌在旁邊可以放自攜的酒水和包包!更有空間將所有人帶來抽獎的禮品排列出來可惜桌子真的太大,每次灼東西也要站起來湯底用料足!配料新鮮!

可惜桌子真的太大,每次灼東西也要站起來

湯底用料足!配料新鮮!

2018-12-14
2018-12-08 1094 瀏覽
成日行過呢度,都見到佢有張好大嘅海報,寫住九點半後入座有八折,11點後入座更加有半價。所以有一晚我哋特登唔食晚飯,等小朋友瞓晒之後,九點半落嚟食嘢。其實呢度啲價錢都唔平㗎,因為全部都係散叫。咁好啦,見係得三條友就求其叫啲嘢食下。點知一嚟就送咗個海鮮拼盤俾我哋,見到啲蝦仲係郁緊,睇落去啲海鮮都好新鮮。首先就食咗佢啲蝦同蟹,好新鮮,啲都唔會梅,啲蟹好甜,仲有龍蝦同埋鮑魚。淨係呢度已經物超所值。最後食多幾點丸同埋兩碟肥牛,仲有啲菜就飽唒了
2018-09-06 1443 瀏覽
夏天最開心就係可以食抵食火鍋原本要食$400-500 既現在$330一個人 真心抵 要再食剛睇其他食評 都係唔通佢地得罪左人? 好奇怪 同去年比 好似有少少唔同左今年多左鴨煲?定係我無留意? 明明就好想食雞煲 依度既雞煲好出色的 勁惹味 又夠辣 但原來老人家唔岩食雞煲因為佢地怕辣 完全無考慮到!原本我麻麻鴨煲 不過原來都好好食 芋頭好粉 好入味 鴨肉大舊點個海鮮盤 無左龍蝦既? 不過有蟹 仲幾大隻係噃 原來係精選六款海鮮我仲同家人講 有龍蝦😅原來每次都唔一樣 好在全部都好新鮮 郁下郁下家人都好開心沙爹/ 蕃茄薯仔湯 無咩特別牛肉依然好靚 上左牛肉 家人話太多野食 唔係掛 咩都無叫酸梅湯、竹蔗茅根 都係可以叫我都係覺得飲可樂會比較留肚另外叫咗一啲蔬菜類嘅嘢食其實都係只係食咗少少下次其實佢哋可以唔使比咁多客人😛
夏天最開心就係可以食抵食火鍋
原本要食$400-500 既
現在$330一個人 真心抵 要再食
剛睇其他食評 都係

唔通佢地得罪左人? 好奇怪

同去年比 好似有少少唔同左
今年多左鴨煲?定係我無留意?
明明就好想食雞煲 依度既雞煲好出色的
勁惹味 又夠辣 但原來老人家唔岩食雞煲
因為佢地怕辣 完全無考慮到!
原本我麻麻鴨煲 不過原來都好好食

家人都好開心

沙爹/ 蕃茄薯仔湯 無咩特別

牛肉依然好靚 上左牛肉
家人話太多野食 唔係掛 咩都無叫

酸梅湯、竹蔗茅根 都係可以叫
我都係覺得飲可樂會比較留肚

另外叫咗一啲蔬菜類嘅嘢食
其實都係只係食咗少少
下次其實佢哋可以唔使比咁多客人😛
2018-08-24 822 瀏覽
每天經過就進去吃了一次,真是不建議。東西比其他火鍋店都要貴。牛肉只有一點點,小小盤,吃的很不開心,湯底的龍蝦小小隻兩口就沒了。味道也一般般沒有什麼特色,服務態度一般般咯。不建議

2018-07-09 939 瀏覽
餐廳裝潢不錯,座位空間舒適。餐廳可以選擇放題或散叫,前者價格比其他放題點價格稍高,接近300一位。所以我地選擇咗單點。與一般的火鍋餐廳相似,可以搵到的火鍋湯底及食物皆能在餐牌看到。今次我們叫了一個番茄鍋底,印象不是特別深刻。黑豬腩片不錯,每塊的肥肉部分挺多的。有一個黑松露肉丸看起來挺特別,但吃下去松露味道無去到好特出。無食到飽,亦無叫飲品,但每人都要238。

無食到飽,亦無叫飲品,但每人都要238。
2017-10-24 3295 瀏覽
同舊同事食飯, 諗來諗去唔知食咩好, 最後諗住打邊爐敘下。因為同事住港島區,我就唔識路,最後上網睇食評是旦去左呢間任食。入到去就同佢講想食任食, 點知同我講無任食, 最後變左硬食 ! 算啦只怪知己無睇清楚。叫左個雞煲中辣... 中辣唔辣可以話人夾人... 個雞煲水到呢... 唔加水都可以用黎打爐都算... 收人百幾食件雞都無肉... 服務員叫我Download 個app 有免費炸魚皮, 諗住可以順返條氣, 食完鹹到呢........ 最後埋單每有350, 無下次 !

最後埋單每有350, 無下次 !

七月頭打算去食倫哥火鍋不過發現冇得抽奬 就打算唔食任食改去屋企人最喜歡的火鍋本色最近有任食套餐 298$/一位 結果都係放肆任食個雞煲好好食 夠香夠辣 聞說係正宗重慶雞煲既配方唔加雞了要留肚食其他野湯底有 金銀菜豬肺湯底 屋企人話好飲我對內臟一般 不過飲落去冇古怪味個人比較喜歡麻辣湯底 開頭覺得無咩味 點知愈食愈辣最後煮海鮮都係用返唔辣嘅 怕蓋了海鮮嘅鮮味四個人就有咁樣既一盤海鮮三個人望落差唔多 每樣少一件 好新鮮 佢地話師傅即劏 鮑魚會郁架 應該全部都係魚缸新鮮拿出嚟 好大隻龍蝦鉗 好開心暫時去過的店舖 送的沒有龍蝦!仲有好大隻加拿大石蠔 好大 屋企人話好肥美 我唔食既其實食完個海鮮盤都有啲飽飽地 不過唔可以停 仲有三款靚肉可以揀 牛頸脊 羊肉 豬肉全部揀晒牛頸脊 真係好正 屋企人話平時散嗌都唔平架牛頸脊真心靚 好食 另外加左加拿大象拔蚌刺身 $198有餐廳用韓國貨 依度好似話加拿大既 安全好多仲有好多其他火鍋配料都好得魚片豬肉牛舌魚皮都好味烏冬真係好食 不過會好飽 食左少少餃子類都好正 啲料好足 仲見到隻蝦添加左好少配料 已經完全食唔落下次要預多少少quota先嚟食!下次星期六黎
七月頭打算去食倫哥火鍋

好新鮮 佢地話師傅即劏 鮑魚會郁架
應該全部都係魚缸新鮮拿出嚟
好大隻龍蝦鉗 好開心

龍蝦

暫時去過的店舖 送的沒有龍蝦!
仲有好大隻加拿大石蠔 好大 屋企人話好肥美 我唔食既

魚片豬肉牛舌魚皮都好味
烏冬真係好食 不過會好飽 食左少少
餃子類都好正 啲料好足 仲見到隻蝦添

加左好少配料 已經完全食唔落
下次要預多少少quota先嚟食!

下次星期六黎都得! 唔會加錢

象拔蚌刺身
牛舌豬肉烏冬
  • 海鮮盤!
2017-01-25 3577 瀏覽
近日經常行過這裏, 看見火鍋本色下午做埋點心。  因為之前試過火鍋關係。 心想, 火鍋本色飲茶應該唔差, 但又見裏面長期地冇人, 心想, 冇咁邪掛。   點知中晒照。 叫左個蝦蛟,  原來係栗既, 即刻退左, 冇蝕到本, 後面果台既人即刻望過黎。   根住好耐先黎個排骨,  好恐佈, 雖則冇蝦蛟一大陣栗味, 但是都一陣雪了很久的味。 個义燒包同個珍珠機就冇問題,  但係個褔建飯啲蝦完全冇味.  怪唔之得飲茶小貓一兩隻喇。   火鍋應該冇問題既, 不過午市都唔好做到咁爛, 攪到咁不如下午關門好過還有, 講到服務,  叫了一壺壽眉, 但是卻來一壺清水, 後來三吹四請才拿來一壺壽眉。  這家店好像不夠人手,  往往要入內呼叫才出來招呼.  很恐佈。  但是壽眉卻不太好味,  算是普通貨色。   接着又一大羣人進來, 大約有大個人左右, 應該是同事來的, 你說我笑之際, 他們的聲浪把我弄得很不舒服, 原來此店的一大缺點是很細少, 不適合茶點, 因為飲茶的人都喜歡大聲說笑。

題外話/補充資料: 飲茶好唔掂當
2017-01-19
2016-12-26 3150 瀏覽
本地牛肉和鯇魚片好新鮮,沙嗲湯底非常入味,推介手打丸及貴妃蚌。花甲和脆玉鯇都很新鮮,有驚喜!雜菇同埋各樣蔬菜都很新鮮,份量算足夠,各式手打丸都好味!有機會一定再食。
2016-10-10 4075 瀏覽
這間北角火鍋本色, 本人已經幫襯過無數次。 因為本人是住這區, 下星期一至日 晚上9點半後 有六折優惠。(除了海鮮之外) 這家食材質素非常新鮮 而且種類多。 價錢非常合理很公道。

2015-11-25 5668 瀏覽
啲雞子好似撞瘀左咁好樣衰又難食又有臊味冇雞子應有嘅彈牙feel羊肉刨得好厚冇咩味又鞋牛骨膸話半個鐘到粒幾鐘冇影唔追亦唔主動報案菜尚算新鮮 丸物冇驚喜羊肉餃咸到爆響鈴都幾脆任食場都冇咁嬲四川麻辣湯底勁多油
啲雞子好似撞瘀左咁

響鈴都幾脆

任食場都冇咁嬲

四川麻辣湯底勁多油
2015-03-11 6587 瀏覽
.火鍋本色海南雞飯($58)臨上班前,食啲野先!行過見火鍋本色的午市有很多選擇,一於試試!等左約十分鐘,海南雞飯就上枱了。雞件數量都幾多,油飯一般,但醬汁不ok,兩樣醬味道差唔多,都係酸辣汁...點解唔係配薑蓉或老抽,酸辣汁仲要唔惹味...所以食到我頗為失望。最搞笑的是,海南雞飯所配的湯....是粟米羹?!
火鍋本色
海南雞飯($58)
等左約十分鐘,海南雞飯就上枱了。
最搞笑的是,海南雞飯所配的湯....是粟米羹?!