2022-11-06 258 瀏覽
行街經過 見到幾多人排咪諗住試下等左10分鐘左右有位 大概7點鐘食飯時間 地方窄 2人檯叫2份鐵板其實都迫入座前都無講過夾檯 侍應即刻黑面咁叫坐埋一邊 心諗洗唔洗咁既語氣不過都算可能真係繁忙時間最後嗰位 幅牆嗰梳化真係頂哂手都廢事叫鐵板牛 最後叫左個自選意粉 &蒜香白酒日本海蜆意式雲吞+$29升級左餐食食下 一見你停手侍應就即刻問你仲要唔要 收走碟野 好似趕你走咁碗湯真係杯飲品都大過佢炒雜腸 其實得一款雲吞餡料小 蜆係完全無味雜菜就正常發揮真係唔會再幫襯
行街經過 見到幾多人排咪諗住試下

雜菜就正常發揮

真係唔會再幫襯
2022-11-04
2022-10-29 119 瀏覽
荃灣廣場外呢條街係人都知好多美食小店,有不少美食選擇,終於簡左呢間日式燒肉小店試一試,由於係小店關係,座位亦相對坐得比較近🤣,但都舒服既。呢間餐廳好方便,一坐底,店員已經準備左個落單qr code,掃一掃就輕鬆order,大概等左5分鐘左右,就已經上齊餐了。今次Order 左份安格斯上級牛肉手打湯烏冬及美國頂級高腰西冷碗日本珍珠飯,仲叫左熱既綿花糖朱古力。美國頂級高腰西冷碗日本珍珠飯($98)店員好貼心準備定圍裙,西冷已經放左係一塊熱辣辣既石上燒,然後自已diy 決定幾成熟,不過都要快快手切開煎,唔係好快變well done ,價錢方面唔算貴,整體質素都唔錯。安格斯上級牛肉手打湯烏冬($59)個人覺得牛肉略嫌煮得過熟,肉質食落有啲「鞋」,但烏冬爽口彈牙。熱彩虹綿花糖特濃朱古力

美國頂級高腰西冷碗
日本珍珠飯($98)
價錢方面唔算貴,整體質素都唔錯。
美國頂級高腰西冷碗日本珍珠飯

安格斯上級牛肉手打湯烏冬($59)
安格斯上級牛肉手打湯烏冬

熱彩虹綿花糖特濃朱古力

熱彩虹綿花糖特濃朱古力

2022-10-29
  • 彩虹棉花糖焦糖朱古力
I ordered a smoked salmon cream spaghetti. It comes out very creamy but not smoke salmon it is well cooked salmon. It has mushroom. I am very disappointed because I expect it is smoke salmon slice. The dish name doesn’t say it has mushroom. It is not what I want. However the angel hair taste good with cream. Not so thick and not so thin. The mushroom is thick and tasty.
外賣自取
2022-10-16 73 瀏覽
這個舖位之前是茶餐廳還記得枱面上的彩色階磚現在還是一樣晚市套餐加$29還有餐湯、炒雜腸和香蒜炒野菜聖安娜安格斯封門柳$158上碟時大約只有三成熟可根據個人喜好放在熱石上燒切成細塊比較容易熟牛肉味濃郁充滿肉汁又不會太韌200g的份量也不算少卡邦尼煙肉温泉蛋天使麵$78配料非常豐富除了煙肉、溫泉蛋還有巴馬火腿忌廉汁融入了整個天使面而且比意粉更易入口整體而言,食物質素不錯但環境較擠迫尤其是捧著熱石相當危險令人擔心
這個舖位之前是茶餐廳

牛肉味濃郁充滿肉汁又不會太韌
200g的份量也不算少

卡邦尼煙肉温泉蛋天使麵$78
配料非常豐富
除了煙肉、溫泉蛋還有巴馬火腿
忌廉汁融入了整個天使面而且比意粉更易入口

整體而言,食物質素不錯
但環境較擠迫
尤其是捧著熱石相當危險令人擔心
2022-10-10 96 瀏覽
經朋友推介今天來到荃灣一間食店, 主打石燒、蛋包飯, 還有珍珠米丼。 看看餐牌,當然要一試聖安娜 安格斯封門柳,我們只叫了200克, 但原來分量已足夠有餘,因為附上一碗白飯,還可以選擇升級套餐,加29蚊可配濃湯、香蒜野草和蟹子沙律。店員送上封門柳時已經香味四溢, 石頭燒溫度很高,所以要把握時間燒至你喜愛的熟度, 把肉燒至外香內嫩,非常美味。封門柳本身 牛味濃郁,絕對適合牛魔王。另外 我和朋友還叫了一客蒲燒雙層鰻魚忌廉滑蛋珍珠米丼,鰻魚份量多,而且非常肥美,加上嫩滑的蛋,這個配合相當完美。套餐還有飲品附送,這個價錢性價比相當高呢。
2022-10-06 66 瀏覽
今日放假去南豐紗廠,所以順道喺荃灣覓食,經過呢間日式小店《火山燒》裝修格局都不錯😀,所以入去食個午餐先😌!安格斯封門柳配珍珠飯 $108份量大約180g,肉質脂肪均勻,熱石高溫又快熟,焦香味撲鼻,原味食已經好好味,鍾意食濃味就可以沾上泰式醬和燒汁,熱辣辣夠哂惹味👍🏻👍🏻!日本蜆帝皇蟹柳手打湯烏冬 $77配料有冬菇、日式魚蛋、蟹柳和蜆,最鍾意食蜆既我🥰就啱晒,一碗差唔多有成十幾隻蜆,雖然蜆肉不大,但最緊要冇沙和鮮甜,加上烏冬又彈牙,整體不錯😌!滋味熱狗皇 $39見剛好下午茶時間,點多個餐試試先,大大份賣相一流😋薯條即點即炸脆卜卜,每個餐都會配上餐湯和飲品,性價比都好高👍🏻👍🏻!

安格斯封門柳配珍珠飯 $108

日本蜆帝皇蟹柳手打湯烏冬 $77

滋味熱狗皇 $39

2022-10-04 61 瀏覽
少來荃灣,難得同朋友食飯,就一定要食想試好耐的火山燒。最開心係可以share, 肉我地揀左肉味滿滿的封門柳,上菜時阿姨貼心的幫我們擋着錢出來的油,還有圍裙可以用。200g 望落都大大嚿,可以切到六舊,一邊剪一邊見到肉汁,四面煎晒封邊,一咬落去啲肉汁勁多,撈飯一流。主食叫咗蜆肉意大利雲吞,仲好抵加咗三款配菜做套餐,沙律同腸仔中規中矩,不過佢個湯幾特別,係蕃茄忌廉湯,好濃郁,就咁飲都唔差,但係我朋友拎嚟撈飯食竟然味道不錯。至於意大利雲吞就中規中矩,但啲蜆好新鮮。朋友話下次會想試下啲西冷,呢間既肉真係有質素。
少來荃灣,難得同朋友食飯,就一定要食想試好耐的火山燒。

朋友話下次會想試下啲西冷,呢間既肉真係有質素。
2022-10-04 88 瀏覽
與好友打完網球後,就在荃灣區內來個下午茶去補充營養;之前做過功課,比較方便的話,在荃灣廣場附近的大壩街有好多新舊餐廳美食可供揀選,最後選了火山燒;與好友來到餐廳,掃了出行碼及針咭,便徐步內進;從門面的簡約明亮感,到室內的木質柔和風格,木紋格調為主配合柔亮的燈光,令人置身其中覺得相當舒服!而枱面亦有經過精妙的設計,中間的歐式古典花紋搪瓷,不但美觀,而且更有防熱作用;(在餐廳內的侍應姐姐態度良好,招呼到位!)下午茶有適量選擇,都是以套餐為主,且價錢十分合理;店內既有實體餐牌,更有手機掃描QR Code來點餐,科技化帶來客人的更方便,小店也有此服務值得一讚;與好友基本上都屬意火山石板燒的兩個套餐,加上一輪曝曬的運動之後更需要澱粉質補充,加了一個鰻魚丼飯;三個套餐都配上西日餐湯及餐飲,而且餐飲的配料可隨個人口味加減,好貼心!好快三個套餐一齊上;兩塊火山石板熱度真的高,其中面上放著的聖安娜安格斯封門柳不斷冒煙,發出吱吱聲,更在半空釋放著充滿牛脂的香味!日式的麵豉湯味道與質感還可以,反而忌廉湯有驚喜,質地與味道都很好,更有味感!我先來品嚐封門柳;其整體雖然比較大塊,但肉質很軟嫩,切了一小塊在石板上
與好友打完網球後,就在荃灣區內來個下午茶去補充營養;
與好友來到餐廳,掃了出行碼及針咭,便徐步內進;
下午茶有適量選擇,都是以套餐為主,且價錢十分合理;
西日餐湯
聖安娜安格斯封門柳
我先來品嚐封門柳;其整體雖然比較大塊,但肉質很軟嫩,切了一小塊在石板上將底面都輕煎了數下,到一半以上的熟度,直接點上香料醬汁送入口中;
聖安娜安格斯封門柳
咀嚼了幾下,口感十分好,明顯感到肉質肉汁油份的融合,煙燻味及醬汁加添了層次,伴以珍珠飯同嚼,濃郁的牛肉味與米飯的甜美簡直是幾何級的上升!
美國頂級牛板腱片
香煎美國頂級牛板腱片就需要少少技巧,先將牛板腱片蘸上一層厚厚的附於食材盤內的生油,一放於石板上即時油份水份都溢飛彈起,牛板腱片極速地滾熟,好在繫上餐廳派發的圍裙令上衣免於被濺到;
美國頂級牛板腱片
點上甜醬油,更突出牛板腱的肉味,牛板腱的肉質本身比較緊緻,切成片狀後可令口感更好,高溫快煮也是另一關鍵,逼出牛脂的香味與質地,咀嚼在口中能感受到腱片的爽彈綿滑,伴飯同吃更突出珍珠米飯的飯味,確也是美味非凡!
蒲燒日本鰻魚忌廉滑蛋飯
與好友一邊月旦當下,一邊細品自煎的美食,接近一小時才食完兩個石板燒套餐,而蒲燒日本鰻魚忌廉滑蛋飯竟然尚保持著暖暖的溫度!
蒲燒日本鰻魚忌廉滑蛋飯
鰻魚的鮮味與甜醬交織,忌廉炒蛋很滑溜,配上珍珠飯,整體的水乳交融,不但飽肚更是齒頰留香,回韻綿長!
炭培烏龍茶玫瑰海鹽奶蓋
最後一提,炭培烏龍茶玫瑰海鹽奶蓋的茶底十分香濃,確有解膩提神之效!
熱薑蜜
熱薑蜜的香味也非常強勁,氣味縈繞半空,果然夠薑!

火山石板燒物的重點,石板一定要夠滾燙,另外配上高質的食材來煎/燒就能輕易造出令人垂涎的食物,這次在荃灣的火山燒完全感受得到!
人均不到港幣130,能在一次過被數款美食填飽了肚子之餘,又滿足了味蕾,如此高性價比一定有下次!
2022-09-27
炭培烏龍茶玫瑰海鹽奶蓋
2022-10-03 44 瀏覽
今個weekend同朋友係荃灣聚餐,入到火山燒就聞到濃濃鐵板燒味,我地叫左晚飯套餐,一個菜式包嘢飲,分別是肥牛芝士珍珠米飯,手打芝士牛肉餅咖哩蛋包飯,同海蜆意式餛吞。個肥牛珍珠米飯($78)勁大碗,份量勁多,應該有鹽燒過或醃過,加埋芝士,味道偏鹹,但係好飽肚。手打芝士牛肉餅咖哩蛋包飯($88),份量都多,而且塊牛肉餅都幾軟熟,意式雲吞($98)我地平時比較少食,份量偏少,但係味道幾好。上菜都幾快,服務亦不錯喔。

2022-10-02 28 瀏覽
火山燒主打緻日式料理,餐牌上選擇都算多,有燒肉類,丼飯,意粉,蛋包飯,日式西式都有得選擇,今次我哋嗌左千層麵,同埋日本蜆帝王蟹柳手打烏冬,$29轉左套餐,套餐入面前菜五選三,可以揀粟米濃湯或者麵豉湯,香蒜野菜,蟹子沙律同香炒雜腸。本身飯亦有跟餐飲。個麵豉湯份量比較細但都算足料料,蟹子沙律有好多蟹子,而香蒜炒野菜就份量好足,好好味。講返主菜,千層麵啱啱出爐,蕃茄味香濃,同千層麵都幾夾。至於日本蜆帝王蟹柳烏冬,蜆嘅數量好多,個湯底亦都好香甜。見舖頭入面好多人嗌燒肉,下次都會想試吓。另外想讚一讚間鋪嘅裝修,雖然唔算好大好闊落,但睇得出裝修有花過心思,連枱面都有裝飾,坐落都覺得幾relax幾舒服,推介大家去試吓。
2022-10-01 36 瀏覽
係荃灣廣場睇完戲唔想周圍走,就過左對面火山燒食飯,呢到都幾多選擇,快睇下我地食左咩⬇️⬇️⬇️✡️ 聖安娜安格斯封門柳 配日本珍珠飯 ~ 送來時塊板超熱,見到封門柳大大件,我超快手咁切開細細件燒,一切又幾軟腍喎, 燒兩下已好快熟,最喜歡自己控制生熟火喉,點一點燒汁再配飯食好滿足✡️ 韓國延邊泡菜牛肉咖哩蛋包飯 ~ 謙謙見親咖哩就忍唔住叫,好彩呢到咖哩係屬於甜咖哩好好下飯果隻, 泡菜牛肉帶點微辣。套餐升級 ▶️ 濃湯+香炒雜腸+香蒜椰菜✡️ 車打芝士玉子燒 ~ 香甜的玉子燒上加左一層芝士在上面,入口有層次感。✡️ 大板章魚燒 ~ 謙謙好耐冇食所以叫,外層又幾脆喎加上d 汁幾有風味。🍹彩虹棉花糖特濃朱古力 ~ 謙謙杯特濃好香濃,我都忍唔住偷飲兩啖。

套餐升級 ▶️ 濃湯+香炒雜腸+香蒜椰菜

2022-09-28 34 瀏覽
係荃灣廣場睇完戲就過左對面街見到Lee間餐廳,經過門口覺得好香所以就入左去食😗我就叫左個1855 Top Sirloin 200G $148整個set就係得個牛同埋一碗有少少味素既飯🥲感覺如果加個沙拉菜就會比較好d,其實係有得加$29升級加沙拉菜,不過個日約7點幾8點去到就話所有升級小菜都已經無曬🥹所以比較寡d🥲肉望落去好大舊,不過食落無味,有d雪氣味,要靠點醬汁先送到飯🥲有點可惜😅覺得有其他更好的選擇😟

2022-09-27 36 瀏覽
第一次食估唔到咁有驚喜美國頂級牛板腱片配日本珍珠米飯再加埋嘢飲同餐湯都係$72聖安娜安格斯門柳配日本珍珠米飯再加埋嘢飲同餐湯就要貴少少$92不過真係物超所值 就算佢$200我都會俾所以非常之有驚喜 估唔到茶餐廳都有依啲嘢食餐廳仲好貼心會提供圍裙 以防彈汁聖安娜安格斯門柳,美國頂級牛板腱片熱石非常之夠熱 一嚿石煎唒兩樣都可以之前試過其他餐廳嚿石唔夠熱要換石自己 DIY 烹調 自己控制生熟 自己調味保證岩自己口味火山燒 (荃灣)荃灣大壩街75號地舖
第一次食估唔到咁有驚喜
美國頂級牛板腱片配日本珍珠米飯再加埋嘢飲同餐湯都係$72
不過真係物超所值 就算佢$200我都會俾
所以非常之有驚喜 估唔到茶餐廳都有依啲嘢食

餐廳仲好貼心會提供圍裙 以防彈汁
聖安娜安格斯門柳,美國頂級牛板腱片
熱石非常之夠熱 一嚿石煎唒兩樣都可以
之前試過其他餐廳嚿石唔夠熱要換石

自己 DIY 烹調 自己控制生熟 自己調味
保證岩自己口味

火山燒 (荃灣)
荃灣大壩街75號地舖
2022-09-26 24 瀏覽
講到搵食,荃灣真係一個不錯的選擇。行街買野一應俱全。交通都十分方便快捷!朋友仲介紹左起西鐵附近間食西餐的,今次就試試!餐廳名字叫火山燒,好獨特,見佢牛排係用熱石上,今次叫左個1855頂級高腰西冷200G,仲配有一碗珍珠米,成熟程度好睇個人喜好,石燒整熟牛肉,可以自己控制生熟,厚切的感覺真好,肉質鮮美!前菜加$29元可以配3種食物,有湯有沙拉🥗,有野菜,真丰富😋仲有朋友最愛的手打芝士牛肉餅咖哩蛋包飯!蛋係滑蛋,加上芝士咖哩的味道好配飯,再加上鮮什果冷泡茉莉茶,剛好消除濃郁的口味!下次可以試試別的餐食!
2022-09-22 1436 瀏覽
餐廳雖然面積不大, 佈置簡潔明亮, 招牌熱石燒牛肉, 好味又抵食, 受到不少街坊粉絲愛戴。安格斯封門柳180g 配珍珠飯、 麵豉湯 $110 先穿上餐廳提供的圍裙,厚切的安格斯封門柳,上枱時, 牛柳在熱燙燙的熱石上, 發出誘人「吱吱聲」,香氣十足, 牛柳自己 DIY 烹調, 自己控制,燒至五成熟,牛柳不需要多餘的調味 , 吃到純樸的牛柳, 喜歡原汁原味, 輕輕已經好容易切開, 入口軟嫩,充滿肉汁, 拌珍珠米飯一流, 加上熱燙燙的麵豉湯 ,讓人喜歡。 磨菇香蒜溫泉蛋天使麵、忌廉湯 /下午茶 $77 忌廉餐湯 ,入口香甜順滑,好creamy。 天使麵軟硬適中, 麵條掛滿誘人的蒜香、 叉開了的柔潤溫泉蛋液,口感滑溜稠密,伴上嫩滑的蘑菇, 令人回味無窮。吉列豚柳配烤芝士手打湯烏冬、麵豉湯 $50 即叫即製的吉列豬柳,香噴噴 ,外面的粉漿炸到金黃色, 入口不但香脆, 中間夾滿流心芝士, 邪惡吸引, 跟配的手打烏冬,煙韌彈牙,掛上奶白香甜的湯

安格斯封門柳180g 配珍珠飯、 麵豉湯 $110

磨菇香蒜溫泉蛋天使麵、忌廉湯 /下午茶 $77

吉列豚柳配烤芝士手打湯烏冬、麵豉湯 $50
即叫即製的吉列豬柳,香噴噴 ,外面的粉漿炸到金黃色, 入口不但香脆, 中間夾滿流心芝士, 邪惡吸引, 跟配的手打烏冬,煙韌彈牙,掛上奶白香甜的湯汁, 十分滋味。

蒲燒日本鰻魚忌廉滑蛋珍珠米丼、忌廉湯 $58
肥美的鰻魚,表面散發著微微焦香, 並且鋪滿紫菜絲, 賣相吸引, 鰻魚鮮味嫩滑, 每口珍珠飯,沾上甜甜鰻魚汁, 及忌廉滑蛋一齊吃, 充滿蛋香 , 不消一會,給我通通吃光了。

凍彩虹棉花糖焦糖朱古力、凍茉莉花茶海鹽奶蓋
凍朱古力, 遇上彩虹棉花糖, 色彩繽紛 , 造型已經令人深深愛上, 焦糖朱古力, 甜度適中,香甜順滑, 焦糖的味道好吸引。凍茉莉花茶海鹽奶蓋 , 啖啖茉莉花的茶香、 及奶香,清新香甜,冰爽解 渴。