這家中餐廳的表現相當不錯,食物美味且價格公道。雞煲翅湯底濃郁,味道非常正宗,令人一試難忘。咕嚕肉外皮酥脆,內裡鮮嫩多汁,口感絕佳。百花雞別具特色,雞肉嫩滑,餡料豐富,風味獨特。花膠面也是一大亮點,麵條爽口彈牙,湯汁滲入其中,每一口都充滿了香味。炸魚皮則更是出色,脆脆的口感配上適中的鹹味,讓人一吃就停不下來。總體來說,這家餐廳不僅在食物質量上表現出色,價格也十分合理,是一次非常值得推薦的用餐體驗。無論是家庭聚餐還是朋友聚會,這裡都是一個不錯的選擇。

2024-03-01 679 瀏覽
Dinner organised by Lotus in the partitioned semi-private room. Apparently Chef used to work at TST Hyatt Regency.Here’s what we had. 糖醋脆魚皮- a bit spicy for me; the piece that I tried was not crispy at all, but they all loved theirs.話梅番茄川味花蛤 - I didn’t try any but they all said the clams were big and juicy.菠蘿咕嚕肉- very crunchy with juicy meat; sauce was made with 山楂, with interestingly thick 拔絲-like consistency. Loved the grilled pineapple cubes on the side. Must try.魚湯黃金脆米東星: server made a show
Here’s what we had.

話梅番茄

魚湯黃金脆米東星: server made a show of pouring the fish broth onto the fish. The 脆米 made sizzling noises. Server noted that 4 types of fish were used to make the broth, including their bones, including 石狗公, 銀魚 etc. Fish and the broth were both very fresh; turnip was sweet; but not the 脆米 unfortunately tho- which gave out a bitter taste. (Preferred the one at Wilmer Lobby.)

Lovely fish head.

茶香煙燻乳鴿

雞油花雕蛋白聖子皇陳村粉. The Spring onions were good and went very well with everything.

鮑汁花膠撈麵- one of chef’s signatures and rightly so. The pieces of 花膠 were substantial, tender and chewy.

蝦醬啫啫生菜- Smelt very flavorful in the clay pot. Too spicy for me.

開心果露- first time trying but absolutely loved it! Others said it was a bit on the sweet side but just right for me.

In summary: explosion of flavors and textures. Excellent service. Recommended.
2023-12-26 1008 瀏覽
冬至去咗呢間餐廳食飯職員非常有禮貌,亦都好客氣俾咗間大房我哋叫咗幾樣招牌菜包括酥脆魚皮,拔絲菠蘿咕嚕肉,脆皮牛腩,金磚豆腐,滑蛋蝦仁等等先講酥脆魚皮同其他餐廳好唔同一大片魚皮咁樣上枱非常特別,而且很澎湃打卡一流影完相後店員會幫你分成小份預備好香脆,而且上面有蛋黃食落好惹味,但又唔會太鹹必點之一.拔絲咕嚕肉真心有拔絲係好難做到嘅而且啲菠蘿係好鮮甜咕嚕肉外脆內軟甜酸適中,一樣好好味.脆皮牛腩都係力推之一我覺得好特別,冇食過炸過嘅牛腩.千祈唔好睇小滑蛋蝦仁雖然係好普通嘅菜式但佢嘅滑蛋同出面嘅一啲都唔同超級超級順滑,口感好特別.總括嚟講,每道家常菜都幾出色一班人食可以食多幾款就開心好多最後仲送埋甜品係紫米露啊並唔係普通嘅紅豆沙真心不錯,不錯!
冬至去咗呢間餐廳食飯
職員非常有禮貌,亦都好客氣
俾咗間大房我哋
叫咗幾樣招牌菜
先講酥脆魚皮
同其他餐廳好唔同
一大片魚皮咁樣上枱
非常特別,而且很澎湃
打卡一流
影完相後店員會幫你分成小份
預備好香脆,而且上面有蛋黃
食落好惹味,但又唔會太鹹
必點之一
拔絲咕嚕肉真心有拔絲
係好難做到嘅
而且啲菠蘿係好鮮甜
咕嚕肉外脆內軟
甜酸適中,一樣好好味
脆皮牛腩都係力推之一
我覺得好特別,冇食過炸過嘅牛腩
千祈唔好睇小滑蛋蝦仁
雖然係好普通嘅菜式
但佢嘅滑蛋同出面嘅一啲都唔同
超級超級順滑,口感好特別
總括嚟講,每道家常菜都幾出色
一班人食可以食多幾款就開心好多
最後仲送埋甜品係紫米露啊
並唔係普通嘅紅豆沙
真心不錯,不錯!
2023-11-18 1126 瀏覽
首先嚟到,坐近魚缸位,話係海景位,當然冇海景,職員拎海鮮時,魚缸水會瀉出嚟,係瀉,唔係濺!傳嚟一陣渠味,想轉枱但話滿座,環境等如深水埗大牌檔,見到廚房地下污糟到同街市冇分別,接住係一連串胡椒龔鼻龔眼淚嘅鑊氣,敏感嘅人士請考慮,令人狂打乞嗤,個川味花甲,就係蒸完後每隻加一pet老干媽辣醬,真夠川,盛惠$358(未加一),鎮店之寶仲厲害,咕嚕肉啲汁唔掛肉唔均勻,笑出嚟,人參烏龍茶似係晏晝下午茶飲完返沖,茶介$20一位,雞油花雕蒸蟶子王陳村粉,蟶子王無鮮味,個菜名無包括嘅蛋白就最滿,盛惠$768,無花雕味,懷舊江南百花脆皮雞,其實係一塊街市現成蝦餅,$300,燒汁牛肋骨,將平時一舊嘅牛肋骨切到10片,然後個汁勁鹹, 又$288!龍躉蒸糯米飯淡而無味,盛惠$788,平均每人食咗$700,享受差過大牌檔。完。
  • 豆胚
2023-10-23 1146 瀏覽
服務周到精緻中菜館雞油花雕蛋白蒸蟶子皇陳村粉蛋白好滑溜,淋上雞油好香蟶子皇大隻鮮甜陳村粉算滑,略嫌黏口江南百花脆皮雞將新鮮走地雞去骨及低溫風乾再釀入蝦膠,蝦膠彈牙雞皮超脆有肉香,沾有芝麻加倍香口後悔剩係叫咗半隻3個人分嫌唔夠喉😂荷香客家梅菜蒸芥蘭芥蘭嫩綠唔苦最正係梅菜,甜中帶鹹,無渣撈飯食一流😋姬松茸南非鮑魚燉烏雞火喉足夠濃郁,湯頭清唔油膩
服務周到精緻中菜館

雞油花雕蛋白蒸蟶子皇陳村粉
蛋白好滑溜,淋上雞油好香
蟶子皇大隻鮮甜
陳村粉算滑,略嫌黏口

將新鮮走地雞去骨及低溫風乾
再釀入蝦膠,蝦膠彈牙
雞皮超脆有肉香,沾有芝麻加倍香口
後悔剩係叫咗半隻
3個人分嫌唔夠喉😂

荷香客家梅菜蒸芥蘭
芥蘭嫩綠唔苦
最正係梅菜,甜中帶鹹,無渣
撈飯食一流😋

荷香客家梅菜蒸芥蘭

姬松茸南非鮑魚燉烏雞
火喉足夠濃郁,湯頭清唔油膩

姬松茸南非鮑魚燉烏雞
  • 雞油花雕蛋白蒸蟶子配陳村粉
每年奶奶生日都臨近中秋今年一家人提早做節 + 生日飯搵到銅鑼灣呢間粵式手工菜與別不同.用心製作嘅菜式大家都食到讚不絕口✨糖醋脆魚皮呢度嘅魚皮口感鬆脆唔係又乾又硬嗰種加上糖醋甜甜地好開胃✨家鄉辣肉腸兩款口味嘅肉腸特別鍾意麻辣味道✨招牌雞煲翅嚟到一定要食雞煲翅魚翅唔係一絲絲.而係一大片金黃色湯底.充滿濃郁雞香清甜且無油膩感✨花雕蛋白陳村粉蒸 蟶子皇面層舖滿大大隻蟶子皇底層係滑嘟嘟似豆花一樣嘅蛋白再加上一片片陳村粉.好有心思嘅配搭✨鮑汁扣十二頭花膠扒公跟粗麵底花膠軟腍幼滑淋上鮑汁嘅粗麵同花膠好夾✨金華玉樹麒麟雞 跟脆米底雞肉非一般的口感.肉質特別幼嫩將雞同金華火腿放上脆米上加少少汁一齊食.口感更豐富✨招牌拔絲咕嚕肉咕嚕肉食得多.每粒都有拉絲感酸酸甜甜.外層香脆.停不了口✨煙燻脆皮乳鴿切半外皮脆卜卜.炸完嘅肉汁依然豐富煙燻令乳鴿嘅味道唔會太鹹✨荷香梅菜王蒸菜心原籠蒸嘅菜心.加上梅菜王簡單得嚟既清甜美味.又可以中和一下✨銓哥炒飯老闆級嘅炒飯確是不同的炒飯粒粒分明.足料.乾身唔油膩✨賀壽桃今餐壽宴.當然唔少得壽包啦✨紅豆沙紅豆沙口感綿滑.唔會太甜為今餐劃上完美句號大家捧住肚走.滿足又滿意
每年奶奶生日都臨近中秋

• 招牌雞煲翅
  • 糖醋脆魚皮
  • 金華玉樹麒麟雞
2023-09-12 1048 瀏覽
Lunch time 同朋友係cwb 附近揀咗間中菜館,打算食龍蝦。由於得兩個人,所以只order 左三個餸,龍蝦煲,炒蟶子同花膠扒。除左蟶子屬於正常,另外兩碟都喜出望外!粉絲龍蝦煲十分足料,而且啖啖肉; 花膠扒十分巨,而且個汁同個面好match~ yum!下次我會再返嚟,叫多啲人,可以試多幾個餸!

除左蟶子屬於正常,另外兩碟都喜出望外!

下次我會再返嚟,叫多啲人,可以試多幾個餸!
2023-08-30 901 瀏覽
今晚主要想食「東星班泡飯」,朋友之前食过,十分滿意,極力推介,魚湯濃,但有小小腥,味道不錯,但價錢有點貴粉絲蟹煲,牛肋骨都好味另外,坐位有點迫,冷氣有小小唔夠,有風扇都小小熱
2023-08-25
2023-08-15 783 瀏覽
川味花甲大隻又厚肉,個汁似平時食口水雞嗰啲但再香辣少少好開胃金沙大刀魚皮塊炸魚皮長過我隻前臂勁誇張,叔叔係我哋打完卡之後就幫我哋整到細細塊容易食,每塊脆卜卜既魚皮都沾滿鹹蛋黄,晤算油膩鮮菠蘿拔絲脆皮咕嚕肉上枱覺得都係普通咕嚕肉囉,點知一食外脆內軟,醬汁少少凍有食冰糖葫蘆既效果,入面既肉有咬口得嚟偏腍,鮮菠蘿表面燒過食落甜品更出,少少酸收尾,好食雞油花雕蛋白蒸蟶子𡈼伴陳村粉打卡一流呀賣相,上枱時花雕香撲鼻,隻隻蟶子筷子咁長無蒸過籠又嫩又甜,蛋白同陳村粉吸收晒蟶子既精華,真係一口接一口咁食唔停鮑汁扣原件 12頭花膠扒公依個價錢幫你燜埋,個要大大隻真心抵到爆,一份大概切到8件左右,用左蠔、雞濃湯、金華火腿汁扣煮燜,鮑汁濃郁到我想飲左佢~勁後悔無加麵唔好睇餐廳員工有返咁上下年紀,佢哋係super nice 又會好主動同客人介紹菜式傾下偈,又會成日同你換碟又會幫你預好哂時間上菜,野食又真心好食,除了坐得迫了少少之外,真係無野可挑剔。
川味花甲
大隻又厚肉,個汁似平時食口水雞嗰啲但再香辣少少好開胃

金沙大刀魚皮

鮮菠蘿拔絲脆皮咕嚕肉

雞油花雕蛋白蒸蟶子𡈼伴陳村粉

鮑汁扣原件 12頭花膠扒公

2023-07-10 824 瀏覽
𝟚𝟠.𝟘𝟚.𝟚𝟘𝟚𝟛《服務態度唔錯嘅中菜👍🏻》🍃灃味館 (銅鑼灣)🍃📍銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場7樓📍嗰陣慶祝嫲嫲生日就去咗呢間中菜館🥢當日係平日夜晚去都全場滿座😲餸菜嘅質素唔錯,服務態度亦都唔錯👻整體嚟講都算幾高質嘅中菜廳🥳𐂂 上湯焗龍蝦煎脆米粉底 ($時價)記得我哋嗰陣食嘅時候係$4xx左右嘅價錢💰龍蝦都幾鮮甜彈牙,唔會有霉霉哋感覺🦞個上湯汁好正,將個脆米點落去就會有兩個唔同口感💜一食就停唔到口🤣𐂂 松露金磚豆腐 ($68)皮脆入面嘅豆腐超嫩✨松露味唔算好勁,只係原本嘅椒鹽味上加咗啲去調味🧂𐂂 新鮮菠蘿拔絲咕嚕肉 ($158)好岀色!可以話係必嗌🌟每一嚿都拔到絲同埋炸得幾脆口❤️調味都超啱胃口,用嚟送飯一流😌𐂂 黃金大海蝦 ($78/隻)呢個就唔太推薦😓將近$80隻但係霉嘅🤯再加上啲鹹蛋黃淨係喺個蝦殼面,我就覺得唔係太值啦🤧如果蝦新鮮啲,同埋花多少少心思喺將黃金同蝦肉結合會更好🌝𐂂 脆皮炸子雞 ($248/半隻)炸皮好酥脆,雞肉都好嫩,但唔會有血水🐓不過感覺份量偏少🙈整體嚟講都嗌得過的~ ꧁評分꧂🍴食物: 4/5💰性價比: 3/5🪴服務: 5/5⭐️✈︎ 店鋪資訊✈︎💸人均消費:
𝟚𝟠.𝟘𝟚.𝟚𝟘𝟚𝟛
《服務態度唔錯嘅中菜👍🏻》

🍃灃味館 (銅鑼灣)🍃
📍銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場7樓📍

𐂂 上湯焗龍蝦煎脆米粉底 ($時價)

𐂂 松露金磚豆腐 ($68)

𐂂 新鮮菠蘿拔絲咕嚕肉 ($158)

𐂂 黃金大海蝦 ($78/隻)

𐂂 脆皮炸子雞 ($248/半隻)

꧁評分꧂
🍴食物: 4/5
💰性價比: 3/5
🪴服務: 5/5⭐️

✈︎ 店鋪資訊✈︎
💸人均消費: $300-400
🈶加一服務費

🔖餐廳分類
🔎 #hkfoodieat_銅鑼灣 #hkfoodieat港式🫖 #hkfoodieat中菜🥢
上湯焗龍蝦煎脆米粉底
黃金大海蝦
脆皮炸子雞
新鮮菠蘿拔絲咕嚕肉
上湯焗龍蝦煎脆米粉底
脆皮炸子雞
新鮮菠蘿拔絲咕嚕肉
2023-07-03 502 瀏覽
已經係第二次去,水準keep得住。第一次去食咗佢嘅必食3寶: 雞煲翅、咕嚕肉同花膠扒,計返個價錢,高於水平,所以回頭再試。結果無令人失望之餘,試其他嘢食都好好味!松露金磚豆腐 豆腐外脆內軟,面頭有陣陣松露香味。雖然只係用松露粉,但已經好夠。糖醋脆魚皮魚皮脆口,食落去甜甜地,似平日係x鳳/優x良品買嘅零食,沒有太大驚喜。新鮮菠蘿拔絲咕嚕肉🍍今次個拔絲咕嚕肉無上次咁多絲,但味道一樣無變。咕嚕肉外皮脆而個肉夠juicy。另外個伴碟係新鮮燒菠蘿,超級醒胃👍🏻避風塘豬手 🐷🍖呢個相對其他嘢食嚟講,失色咗少少。話明避風塘豬手,一定係好惹味。可能上枱個陣已經凍咗,食落去無咁香脆。三黃濃湯雞煲翅🐓🍲個雞煲翅好足料,湯面仲有d雞油(識食當然知道呢d係寶),雞湯香濃,加埋個翅,真係好夾!本身無諗住影煲翅,侍應問要5要影,咁就走咗去影啦,一影就知佢幾咁足料!讚!👍🏻蔥油炸子雞-半隻 🐔呢個炸子雞皮脆肉滑,大量嘅葱圍住隻雞,外面d油仲綠綠地色,葱油味十足!鮑汁花膠撈麵今次因為人唔多,無叫花膠扒加粗麵,改咗個例牌,當然冇一大塊花膠扒咁多花膠啦,但個味都一樣,$138分到4碗滿,絕對超值!海帶綠豆沙食咗咁多,臨尾
已經係第二次去,水準keep得住。

糖醋脆魚皮

新鮮菠蘿拔絲咕嚕肉🍍

避風塘豬手 🐷🍖

三黃濃湯雞煲翅🐓🍲

蔥油炸子雞-半隻 🐔

鮑汁花膠撈麵

海帶綠豆沙
食咗咁多,臨尾送返個糖水。雖然話係送,但都唔馬虎,誠意十足!

2023-06-28
  • 三黃濃湯雞煲翅
2023-04-27 694 瀏覽
朋友想食中菜 問我有冇好介紹第一下就諗到呢間喇今次人少少 三個人嗌四個小菜一個前菜好夠飽FPS 付款又免開瓶費真係幾開心買咗支白酒同友人分享(其實係自己想飲)川味肥腸:好似好辣 其實唔係太辣(利申 平時譚仔十小辣都勉強ok)咕嚕肉:依然好好味 仲見到佢外面好脆醬汁唔會多到好似浸住啲肉百花雞:上次黎無緣食到原來佢用蝦滑扮雞另外有蝦汁 好鮮甜 好好味仲有個啫啫唐生菜 同個前菜 炸豆腐炸豆腐上面哦粉似媽咪麵啲味粉😂如果下次再食中菜 一定會再黎
朋友想食中菜 問我有冇好介紹
第一下就諗到呢間喇
今次人少少
三個人嗌四個小菜一個前菜
好夠飽
FPS 付款又免開瓶費真係幾開心
買咗支白酒同友人分享
(其實係自己想飲)

川味肥腸

川味肥腸:
好似好辣 其實唔係太辣
(利申 平時譚仔十小辣都勉強ok)
咕嚕肉

咕嚕肉
百花雞
  • 新鮮菠蘿拔絲咕嚕肉
2023-04-20 595 瀏覽
呢度真係有啲難book位個晚臨急臨忙打電話睇吓可唔可以walk-in竟然有驚喜,仲有一張枱上去返兜叫咗個雞湯,咕嚕肉,花膠麵魚皮,茶燻雞不負所望全部嘢依然保持水準過多幾個月再過嚟
剛過的復活節,除了掃墓,最重要是要赴一個相約良久的聚會!老早決定於家中 BBQ,可惜天氣不如人意,於是選了「灃味館」晚膳。其實「灃味館」一直放在我的 Wish List 裡,竟藉天公作「美」地搞定了,嘻嘻!溫馨提示一:必須盡早訂位、支付訂金及預定菜式。溫馨提示二:以現金或現金形式方法支付,全晚免開瓶費。我們當晚的菜式由相熟的友人發辦,我們不用傷腦筋,坐定定等吃就是了,Let's Cheers!如溫馨提示二,我們幾個好酒之徒,當然不會錯過免開瓶的機會,第一支是友人從日本帶回來的清酒,剛好與第一道的溏心皮蛋伴陳醋舟山海蜇頭 HK$188 配搭得天衣無縫!青瓜多汁、爽脆入味。拌入醇厚陳醋與芝麻的舟山海蜇頭,滋味與口感同是美妙,令人相當滿意的青瓜與海蜇頭 !唯獨皮蛋的溏心有點失準,只差一點便滿分,可惜!第二道是鮮菠蘿拔絲脆皮咕嚕肉 HK$158,帶著焦痕的新鮮菠蘿,表現出絕對的誠意!據聞「灃味館」選用第一刀製作咕嚕肉 ,怪不得肉質爽口、滿滿回彈力,非常的討好。相比下,醬汁則稍為平淡,個性未算突出!手工菜的懷舊江南百花脆皮雞 HK$298 (半隻),香氣奪人!百花雞排列整齊,入口隨即感受到火喉的
剛過的復活節,除了掃墓,最重要是要赴一個相約良久的聚會!

溫馨提示一:必須盡早訂位、支付訂金及預定菜式。
溫馨提示二:以現金或現金形式方法支付,全晚免開瓶費。
百花雞排列整齊,入口隨即感受到火喉的獨到功力。滋香而不油,雞皮與芝麻兩面各顯細膩香氣,蝦膠嫩滑香彈,以原味享用已叫人神往。至於隨百花雞而來的特製醬汁,色澤淡黃、帶有幽幽蝦香,不妨一試!
另一友人自攜的舊 VSOP,正好配搭以下菜式!
具有勾魂薑蔥香氣的腸粉膏蟹煲 HK$880,令人口水大流。
侍應先幫忙挾出膏蟹,選用蟹隻比預期細少,份量似乎也不算多!
嚐了兩件蟹身,蟹膏並不澎湃,但肉質嫩滑鮮甜可取!焦點無可否認是和味的薑蔥醬汁,尤其是吸收了豐厚醬汁的腸粉,十分滋味!
再來是鮑汁扣原件 12頭花膠公 HK$876白灼粗麵 HK$88
兩片非常英俊的花膠公,不用特殊的擺盤,已令人眼前一亮!
侍應切開花膠和粗麵後,我們可以開動了!
鮑汁來得溫順可口、帶有絲絲黏度,拌以掛汁的白灼粗麵,非常好吃!
以至花膠公,質感尚好,但入味程度略為單薄,未夠完美!
吃過預訂菜式後,大概份量不算多,我們肚子仍有點空洞的感覺,於是即場要來了「灃味館」招牌菜式之一的煙燻皇子鴿 HK$176 (兩隻)
乳鴿屬於我喜歡的嬌小形,一咬煙燻味非常誘人,而且肉嫩多汁,水準相當不錯,只是鹹味重了一點點。 鹹鹹香香,於是正好來呷一口紅酒,絕配也!

令我好想一試只能預訂一隻的陳年普洱茶燻雞!
溫和的荷香客家梅菜蒸芥蘭 HK$158 是我們的蔬菜選擇。爽嫩的菜心搭配甜香梅菜,釋出甜香可口的味道,就是舒暢!
猜不到獨孤一味、別無他選的甜品,竟帶來了驚喜!這款日本焦糖燉蛋 HK$192 (4杯) 來得 Fusion,何解?看到日本焦糖燉蛋放上桃膠和新鮮菠蘿粒就明白了!
焦糖燉蛋嫩滑富蛋香,桃膠帶出的煙韌與層次口感,而菠蘿粒卻有著平衡解膩的作用,三者配合起來挺有新鮮感,假如燉蛋的焦糖再多一點,一定更美味!

大家整晚天南地北、笑笑吃喝,非常愜意!珍惜大家在港的機會, 已相約好下月再聚,太讚了!
2023-04-07
  • 煙燻皇子鴿
  • 懷舊江南百花脆皮雞
2023-03-13 2192 瀏覽
星期六,酒友安排飯聚,先到CC super 清酒節,人少少試完之後吃晚飯,鄰近地鐵站,方便就腳⋯⋯食店位於銅鑼灣落克道樓上鋪,朋友帶路才知這食店。餐牌第一頁大㕑介紹⋯⋯椒鹽魷魚酥$68~今晚主要是與好友作清酒配對,所以主食多數配下酒小吃為主。先嚟椒鹽魷魚酥,粉漿薄,炸得香脆。金沙地三寶(南瓜、番薯或芋頭)$88~全碟都是番薯,細看餐牌才知原來三寶是三種其中一種,哈!喜歡金沙的朋友會喜歡。糖醋脆魚皮$88~筆者認為,這個比金沙魚皮更吸引,醋香酸甜,減低魚皮油膩感,乾辣椒帶出陣陣香味,惹味吸引,下酒小吃推介。糖心皮蛋伴陳醋舟山海蜇頭$188~另一個醋香下酒小吃,海蜇頭相當爽脆配上皮蛋、青瓜,令筆者一件又一件的吃下。菠蘿拔絲咕嚕肉$158~打開餐牌,這個招牌菜的相片很吸引,怎能抗拒那相片的魅力。當端上桌時,真身和餐牌上的照片分別不大,同樣可愛,盛著咕嚕肉的石塊很精美,一啖咬住那咕嚕肉,就像嬰孩的Baby Fat 感覺,肥嘟嘟,啖啖肉。葱油炸子雞$298/半隻~炸子雞炸得甘香,皮脆肉嫩,最吸引筆者的,反而是碟底下的欖菜橄欖油,欖角嘅香氣配合清新的橄欖油,陣陣幽香,混入葱花及炸子雞一起進食,層次
食店位於銅鑼灣落克道樓上鋪,朋友帶路才知這食店。

餐牌第一頁大㕑介紹⋯⋯

椒鹽魷魚酥$68~
今晚主要是與好友作清酒配對,所以主食多數配下酒小吃為主。
先嚟椒鹽魷魚酥,粉漿薄,炸得香脆。

金沙地三寶(南瓜、番薯或芋頭)$88~
全碟都是番薯,細看餐牌才知原來三寶是三種其中一種,哈!
喜歡金沙的朋友會喜歡。

糖醋脆魚皮$88~

糖心皮蛋伴陳醋舟山海蜇頭$188~

菠蘿拔絲咕嚕肉$158~
打開餐牌,這個招牌菜的相片很吸引,怎能抗拒那相片的魅力。

葱油炸子雞$298/半隻~
炸子雞炸得甘香,皮脆肉嫩,最吸引筆者的,反而是碟底下的欖菜橄欖油,欖角嘅香氣配合清新的橄欖油,陣陣幽香,混入葱花及炸子雞一起進食,層次豐富,如果葱花能夠再灑上滾油,減低那陣生葱味就更完美。

鮮百合雞湯浸菜苗$118~
百合很香甜。

芋頭西味露~
食店送的糖水,為大家畫上完美嘅句號。

整體來說:
小菜吃得出最佳電影㕑子的心思。
店員服務態度良好,值得一讚。
2023-03-11
  • 糖醋脆魚皮