2024-08-19 419 瀏覽
爛還是瀾. 叉燒包唔熱皮唔香脆. 糯米雞乾爭爭. 牛肚係是日最好味的,唔會 overcooked 亦無 over seasoning. 咸水角皮唔起珠,饀轉左做蝦一啲都唔惹味. 鶉𪂹蛋燒賣啲蝦無味#咸旦超人茶居#純gimmick#只適宜用來呃遊客#被騙的本地居民
爛還是瀾
. 叉燒包唔熱皮唔香脆
. 糯米雞乾爭爭
. 咸水角皮唔起珠,饀轉左做蝦一啲都唔惹味
. 鶉𪂹蛋燒賣啲蝦無味
#咸旦超人茶居
#純gimmick
#只適宜用來呃遊客
#被騙的本地居民
2024-08-18
貴,份量少,味道對不起價錢,茶味淡如水。伙記淨識收碟,但同時枱頭打開左既茶壺可以視而不見,要主動招呼伙記加水。以「曲」下單而又不吝加一。「懷舊裝修」十分膠,處處透出廉價情懷。衛生狀況見人見智,總有對衛生無所追求之人見之樂意。蘿蔔糕一夾就散,椒鹽魷魚鬚皮肉分離,十多元一粒乾身蝦餃要以茶解乾,十多元一個普通奶黃包但從餐牌上無從知悉實為迷你版本,唯一可足道者,就係蝦餃蝦肉總算新鮮彈牙。如果有興趣比高級價錢享受質素極端一般之食物,份量又可以令你叫完又叫,咁比高價入場與超人打卡係一個唔錯既消閒活動。絕對是經典適合初來乍到不知物價幾何既遊客,又或是家有餘財而又對飲食無所追求,只求新奇既貴客上佳顯示財力之選。滿廳亦難以聽到本地語言,有處身神州之感。
貴,份量少,味道對不起價錢,茶味淡如水。

「懷舊裝修」十分膠,處處透出廉價情懷。

衛生狀況見人見智,總有對衛生無所追求之人見之樂意。

滿廳亦難以聽到本地語言,有處身神州之感。
媽媽👩🏻同朋友仔相約食飯,醒起口袋名單有間以超人🦸‍♀️主題嘅懷舊茶居,岩哂兩個小男孩👦🏻,於是就一齊出發去朝聖啦💨💨💨呢間位於灣仔太原街嘅「 #瀾之茶居☕️」睇落已有好多年歷史,真係估唔到會cross over 初代超人🤭。媽媽👩🏻一早響網上訂定位,訂位時已經可以睇到餐單,我哋去到,當然係選Ultraman餐單啦🤭我哋去到茶居🍵已經比周圍嘅佈置所吸引🤩,兩個小男孩👦🏻👦🏻已經急不及待要同超人🦸&巴魯坦星人合照🤣🤣🤣。打完一輪卡📸,我哋就開始要叫嘢食,用手機📱落單嘅時候,可以睇到食品嘅相片,非常好👍🏻,最後我哋點咗👇🏻👇🏻👇🏻❤️超人香茜牛肉腸🐮🧡超人叉燒餐包🐷💛超人奶皇包🌕💚超人迪加雜菌素餃🍄‍🟫💙超人迪加能量冰沙🫐💜超人雅古雜果冰🍍茶居嘅點心🥟除咗有靚靚嘅超人🦸‍♀️之外,味道都相當唔錯👍🏻,兩個小朋友🧒🏻都食得好開心😋,不過飲品🥤方面,我哋就有啲失望🥺「超人雅古雜果冰🍍」有粒發光✨嘅冰❄️,賣相其實好靚,不過味道就麻麻哋,有類似藥水🧪味道,朋友仔唔太鍾意😅。而阿仔點嘅「超人迪加能量冰沙🫐」,落單見圖片係白色飲品🥤,頂部有啲紅色嘅點綴,但嚟到係藍莓🫐味沙冰🍧,頂部是紅色火龍果,跟店員查詢,話

❤️超人香茜牛肉腸🐮
🧡超人叉燒餐包🐷
💛超人奶皇包🌕
💚超人迪加雜菌素餃🍄‍🟫
💙超人迪加能量冰沙🫐
💜超人雅古雜果冰🍍

「超人雅古雜果冰🍍」有粒發光✨嘅冰❄️,賣相其實好靚,不過味道就麻麻哋,有類似藥水🧪味道,朋友仔唔太鍾意😅。而阿仔點嘅「超人迪加能量冰沙🫐」,落單見圖片係白色飲品🥤,頂部有啲紅色嘅點綴,但嚟到係藍莓🫐味沙冰🍧,頂部是紅色火龍果,跟店員查詢,話係圖片有色差🙄。至於味道方面,係好濃烈嘅藥水🧪味,連火龍果係同一味道,於是直接放棄🤪

除咗食點心🥟同打卡📸之外,現場仲有少量超人精品,亦有一啲同超人🦸‍♀️有關嘅書籍📚免費睇。還有懷舊電視📺、電話☎️同收銀機💰等都係好有歷史,好值得去參觀一下🤩
超人叉燒餐包
超人香茜牛肉腸
超人迪加雜菌素餃
超人奶皇包
2024-07-09 1759 瀏覽
今日我同個同事突然想去一間茶居,我就上網搵左一下,就搵到這間茶居,我到咗後見到有一個超人係門口,我好突然,點知,原來佢哋同超人搞緊合作,然後我朋友就到都覺得好特別,然後,我哋入到間茶居重發現有其他超人同怪獸嘅海報同大型模型係內都覺得好好笑😆今日我同朋友分別咗鑊氣乾炒牛河 - 味道一流,好夠鑊氣,牛河乾身,牛肉十分滑臘腸排骨飯 - 臘腸配合埋啲肉,然後加埋飯配合得天衣無縫雜菌素餃 - 我好喜歡,因為皮薄餡靚凍菜蜜同熱杏仁霜

今日我同朋友分別咗
鑊氣乾炒牛河 - 味道一流,好夠鑊氣,牛河乾身,牛肉十分滑

臘腸排骨飯 - 臘腸配合埋啲肉,然後加埋飯配合得天衣無縫

雜菌素餃 - 我好喜歡,因為皮薄餡靚

凍菜蜜同熱杏仁霜
2024-04-05 2216 瀏覽
有次行開灣仔太原街,見到呢間唔多起眼嘅食館,外表同裏面都好舊,都覺得好奇。於是趁今日放假,約埋屋企人試一試。 入到酒樓裏面,吸引我嘅一定係佢嘅裝修同牆上面啲相,好懷舊,好有「春光乍洩」嘅味道,加上枱枱凳凳、吊風扇,完全係舊時茶樓嘅感覺。三個人坐低睇餐牌,晚餐冇套餐,散叫,冇問題 👌🏻, 餐牌都係一啲普通嘅炒餸,反而吸引我嘅餐牌係一張「飲夜茶」,即係點心。 三個人點咗魚片魚湯米線、陳皮山竹牛肉、蒸排骨飯、炒咕嚕肉 同埋豉油王蝦碌; 食後感:點心好過炒餸,咕嚕肉一般,但唔熱,有啲奇,但味道尚可;魚片魚湯米線,唔錯,唯一係我覺得米線較硬;點心同蒸飯好食,夠熱 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻值得一讚嘅係佢哋嘅服務,有禮貌,好 nice 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻好懷舊 feel 咕嚕肉,味道唔太差,但唔夠熱 豉油王蝦碌,啲殼好有味道,蝦肉就冇味 陳皮山竹牛肉,好食,有陳皮味 魚片魚湯米線,唔錯,佢唔係一般嘅魚片,係真係魚嚟㗎 👍🏻👍🏻👍🏻排骨蒸飯,好食,我厭佢細碗咗 😜😜

好懷舊 feel

咕嚕肉,味道唔太差,但唔夠熱

豉油王蝦碌,啲殼好有味道,蝦肉就冇味

陳皮山竹牛肉,好食,有陳皮味

排骨蒸飯,好食,我厭佢細碗咗 😜😜

2024-04-04
2024-04-02 1650 瀏覽
去開的酒樓結業,四出替老爸找落腳點,今早試試這間瀾之茶居,自選兩款點心$56,皮蛋瘦肉粥夠熱好味,不過細碗咗啲都OK,松露蝦餃兩粒都唔錯,包齋啡茶飲,要中國茶每位$12 ,環境舒適,2/4聽着張國榮的歌曲,環境有特色,大家不妨試試這個小店👍🏼
2024-04-02
上年來過幾次飲茶食點心,雖然價錢有點貴,但食物質素唔錯,cp值還可以接受。但前兩日再帶媽媽來飲茶,點心質素已大不如前,曾經是必食的叉燒餐包,今次再食不但餡料已比之前少了 😢,而且只是微暖。其他點心都好一般,媽媽話可能是轉換廚師了。今次飲茶另一問題係不斷傳來微微的異味,可能我們坐近廁所和出菜位,氣味可能是由廁所或後巷那邊傳入。雖然不是很重氣味,未必人人聞到,但明顯連店舖衞生都退步了。上年還覺得唔錯很有懷舊特色的灣仔小店,今年再來各方面都大不如前,覺得有點可惜 。

早上約了家人行山,同行四人初試此店點心早餐,一進店內感覺環境舒適優雅,很有六七十年代阿飛正傳小店feel,早餐套餐自選一至三款點心配飲料、也可點腸粉早餐,點心即叫即蒸,新鮮熱辣,點了蝦餃、燒賣、叉燒包、鮮竹卷、牛肉球、腸粉,味道不錯,特別推介叉燒包,跟外邊煮法不一樣,值得一試!<因為趕時間,忘了拍照>覺得整體環境、食物水準不錯,每人平均消費不用$100,會考慮與家人晚餐再幫襯,位置很近灣仔地鐵站,如大家經過也可以試試,支持小店

2024-01-10 1223 瀏覽
非常中規中矩的意思是這裡比舊式快餐店的環境好,但不會選擇此店作閑談或長時間的茶聚。大概店主的定位也是以上班一族為中心,既然用膳時間不長,因此裝修佈置雖然有主題,但座位並不舒適。餐廳有中式的葉茶和港式的飲料提供。食物方面,有套餐和多款單點點心、小菜及小食。茶水本來不會評價,但滾水不請自來也要收費,感覺微微不良。飯蒸得剛好,粒粒分明,肉餅不是絞肉而是大粒大粒的切肉製作而成,相信大廚是想食客清楚肉餅內的肥肉很少和肉餅是自家出品,個人意見,在肥肉少的情況下若然肉粒切得幼細一點,肉餅才不會太粗實。同蒸的有兩條非常粗的蝦乾,顯示老闆落足本錢,蝦餃皮薄透光,蝦肉爽甜彈口,松露味亦非常突出,與蝦餃非常相襯,有點石成金的效果。燒賣的海膽份量很少而且鮮度不足。因為有輕輕的阿摩尼亞的味道,才想起有海膽在燒賣之上。九肚魚的份量和味道還可以,只是炸漿有點厚,影響了口感。

檸檬水
滾水

茶水本來不會評價,但滾水不請自來也要收費,感覺微微不良。
蝦乾肉餅飯

椒鹽九肚魚

九肚魚的份量和味道還可以,只是炸漿有點厚,影響了口感。
2023-11-17
2023-12-31 841 瀏覽
都不是第一次留評,以前食物都維持到,但愈來愈差,而且沒想到比前差很多很多,特別是蘿蔔糕,假日去服務態度也劣,差到收銀亂發脾氣,叫東西又溜單,等了半個鐘,聽到櫃面當眾埋怨,好餐廳很多,永不幫襯。
灡之居茶個包真係perfect 🤣🤣🤣仲要$12一個 🤦🏻‍♂️🤦🏻‍♂️🤦🏻‍♂️ ,真心不如去添好運好過,有個包響你面前不過都係要食風。 你要客人,麻煩檢討一下個質素。 灣仔都已經算係貴,但係啲人唔會覺得你個包係值得買,加上你個位置喺濕地街市,啲人就會覺得應該更加平。
灡之居茶個包真係perfect 🤣🤣🤣
叉燒餐包
2023-12-16
外賣自取
其他
2023-12-08 751 瀏覽
太源街兩旁擺滿檔攤,多次經過瀾之茶居門口都冇留意係一間餐廳,直至有一次經過見到門口既餐牌,原來係一間懷舊風既茶樓,決定搵日黎試試午市時間都要等一等位,係店入口係水吧,就聞到好香奶茶味而店內都有唔少懷舊電影海報,一d懷舊既潮物等等,都幾有feel午市套餐可以揀有一款飯麵,一個點心,同一杯飲品,另外再叫左幾款點心叉燒包,雪山面,叉燒份量適中,味道都唔錯口水雞,呢個醬汁我地都覺得非常之好食,要將件雞醮滿晒甜甜辣辣咁加上花生粒,裡面仲有青瓜片,同呢個醬汁一齊食都好夾黑松露蝦餃,蝦餃皮好透薄,見到一點點既黑松露,食落好香而且蝦肉都飽滿,幾爽口海膽燒賣,燒賣加海膽都係第一次食,本身既香菇豬肉餡味道都好濃,海膽算係錦上添花,味道都幾鮮甜鵪鶉蛋燒賣,呢個反而冇咩特別,豬肉餡都好味,純粹係一款懷舊點心蒸排骨同蒸排骨飯亦都係正常水準,飯既份量比一般茶樓細份dd椒鹽九肚魚,炸得幾酥脆,亦都唔算厚粉,我地醮埋口水雞d醬,都好好味唯獨是九肚魚比較細件,食落唔夠過癮而一入門口好香既奶茶,我個人覺得都幾香滑整體味道都唔錯,不過價錢就貴左些少,份量亦都唔多,性價比就爭d,食點心黎講比較奢侈

午市時間都要等一等位,係店入口係水吧,就聞到好香奶茶味

叉燒包,雪山面,叉燒份量適中,味道都唔錯

口水雞,呢個醬汁我地都覺得非常之好食,要將件雞醮滿晒

蒸排骨同蒸排骨飯亦都係正常水準,飯既份量比一般茶樓細份dd

唯獨是九肚魚比較細件,食落唔夠過癮

而一入門口好香既奶茶,我個人覺得都幾香滑

2023-12-04
2023-12-08 673 瀏覽
一排無寫食評唔係自己食d嘢都幾悶就係掛住食無影相🤪哩間太原街口嘅茶居其實睇住佢開但成日都人頭湧湧咁未有機會試今日終於有位可以一嘗環境懷舊得嚟其實有d亂龍不過香港嘅舊文化背景其實就係咁中西合璧咩都放埋一齊真嘅偽嘅懷舊併併合合呷下15年熟普味道又唔差茶錢$12但成大壺飲飽飽攪事menu你條…腸粉定粉腸咩人睇咩嘢啦午市慢一步都無位啦鵪鶉蛋燒賣唔係度度有松露蝦餃全部點心都熱到出煙非常好味道也不錯😙👍環境好食物好服務也親切值得回頭啦
一排無寫食評

非常好
味道也不錯😙👍

環境好食物好服務也親切
值得回頭啦

這幾年朋友移民的移民,走的走,留在這裏的也不見過有多喜愛這片土地。但我想不約而同的是大家懷念90年代香港最輝煌的時候✨走進瀾之茶居,一種懷舊的氣息迎面而來。有墨鏡王的電影海報、哥哥的唱片🪩,配上昏黃的燈光🌃彷如走進花樣年華中梁朝偉和張曼玉相對而坐的場景。我們兩個人叫了四道菜:七味豆腐、黑松露雞粒炆飯、松子魚和乾炒牛河,連茶位480。(p.s. 其實兩個人食太多🥲)七味豆腐 (💵$48)味道是小學時常食嘅媽咪麵味粉,感覺重回兒時,同環境一樣復古且讓人懷念。豆腐上的粉十分薄,火候剛剛好🔥入口鬆軟,有豆味。黑松露雞粒炆飯🐓(💵$98)口感像Risotto,米飯是長身而有嚼勁,與意大利pasta追求的al dente有異曲同工之妙🍝黑松露味唔會太出,同菇味相輔相成雞粒數量偏少,存在感低。整個飯食畢碗底偏油。松子魚🐟(💵$168)好幸運,侍應告知我點的是最後一條松子魚。魚肉剛剛炸起,糖醋汁掛係肉上,酸酸甜甜,沒有令脆的魚皮變淋,入口香口且魚肉脆嫩✨食的時間必須細心,因為魚中有細骨🦴松子灑在魚肉上,軟糯的口感配搭魚香脆嘅外皮層次好豐富。這道菜份量頗大,和傳統松子魚有些許分別,肉上看不到有很多剖花的

七味豆腐 (💵$48)
七味豆腐

黑松露雞粒炆飯🐓(💵$98)
黑松露雞粒炆飯

松子魚🐟(💵$168)
松子魚

好幸運,侍應告知我點的是最後一條松子魚。魚肉剛剛炸起,糖醋汁掛係肉上,酸酸甜甜,沒有令脆的魚皮變淋,入口香口且魚肉脆嫩✨食的時間必須細心,因為魚中有細骨🦴松子灑在魚肉上,軟糯的口感配搭魚香脆嘅外皮層次好豐富。這道菜份量頗大,和傳統松子魚有些許分別,肉上看不到有很多剖花的痕跡🌹,但$168有這個質素,十分超值💰。

乾炒牛河🐂(💵$98)
乾炒牛河

炒的功夫亦不錯,河粉上色均勻,不會有深淺色或有一兩條未見上色的情況。料頭頗多,尤其洋蔥🧅,大大塊,略帶辛辣和甜味,相當出色。而且食完碟底也見不到太多油,比起黑松露雞粒炆飯更高明。
2023-11-17
七味豆腐
黑松露雞粒炆飯
松子魚
乾炒牛河
2023-11-05 704 瀏覽
今次來了這家充滿老香港味道的餐廳食物來說不會說特別出色,比較普通但地點在灣仔近地鐵出口,方便突然想吃點心的朋友 (就像我 🤣🤣)價格還好,兩個人點了5個點心/小吃,一共兩百多港幣瀾之茶居 (灣仔)灣仔太原街8號海源中心地下A及B號舖
今次來了這家充滿老香港味道的餐廳
食物來說不會說特別出色,比較普通
但地點在灣仔近地鐵出口,方便突然想吃點心的朋友
(就像我 🤣🤣)
價格還好,兩個人點了5個點心/小吃,一共兩百多港幣

瀾之茶居 (灣仔)
灣仔太原街8號海源中心地下A及B號舖
鮮蝦腸粉